Всички категории

6-те Най-Добри Перални с Горно Зареждане

Естествено, всяко домакинство се нуждае от една добре подбрана перална машина. Конвенционалните модели обаче не винаги са най-удобният възможен избор.

В много от случаите пералните с горно зареждане се оказват тъкмо онова, от което имаме нужда.

Когато си търсите перална машина, едно от ключовите решения, които трябва да вземете, е по какъв начин да се реализира нейното зареждане.

Класическите модели с предно зареждане като цяло са по-разпространени у нас. Това е обяснимо, тъй като в много от случаите те ни предлагат повече функции и перални възможности.

Те обаче не винаги са подходящия избор за вашия дом. В много от ситуациите горния достъп до машината се оказва по-удобен. А и освен това пералните с горно зареждане обикновено поддържат по-ниски цени.

Като комбинираме тези фактори заедно с останалите им предимства, можем лесно да установим кое ги прави все по-популярни в днешно време.

Разнообразието на пазара е наистина голямо, а изборът ви може да се окаже сложен. Е, подготвили сме това ръководство, за да ви бъде от максимална полза в подбирането на точната за вас перална машина с горно зареждане. В него ще откриете цялата ключова информация за тези задължителни за дома електрически уреди.

А най-долу, за да ви бъдем от максимална полза, сме подбрали някои от най-добрите предложения пазара в момента…

Какво представляват пералните с горно зареждане и кои са основните им предимства?

Пералните машини, на които ще попаднете по време на търсенето си, като цяло се различават най-вече по начина на зареждане.

Както личи от името им, при пералните с горно зареждане достъпът до барабана на машината се осигурява от горна страна.

Тъкмо това всъщност е и основната причина някои хора да предпочитат тези модели.

Понякога те са по-подходящи за пространството в дома ви, тъй като отварящата се врата не запречва района пред машината.

Машините с горно зареждане се зареждат лесно, бързо и удобно.

Ако зареждате пералнята си отгоре, няма да ви се налага да клякате пред нея или да се навеждате, за да обслужите прането си.

Що се отнася до работата им пък, пералните с предно зареждане в общи линии използват гравитацията, за да движат дрехите и да ги изперат подобаващо.

За разлика от тях моделите с горно зареждане използват повече вода, за да накиснат добре прането ви.

След това с помощта на ротор или бъркалка започват да местят накиснатите дрехи, така че да им осигурят максимално прецизно изпиране.

Пералните с горно зареждане поддържат и по-ниски пазарни цени, тъй като са по-просто устроени.

Те са и по-леки, компактни и създават далеч по-малко проблеми с мухъла или плесента, тъй като вентилационната им система обикновено е по-добра.

Тези модели често могат да ви осигурят по-къси перални цикли, което е много комфортно по отношение на практичността им в ежедневието ви.

Междувременно, простото им устройство ги прави по-лесни за ремонт, който така или иначе не се налага особено често, тъй като пералните с горно зареждане се славят с по-голямата си надеждност.

Въпреки че ви предлагат по-малко перални функции, моделите с горно зареждане са в пъти по-удобни.

Това се проявява в най-разнообразни ситуации. В случай че искате да прибавите някоя забравена дреха или пък да извадите нещо, чието място не е вътре в машината например.

Убедени сме, че вече сами виждате колко страхотен избор могат да бъдат пералните с горно зареждане, но не забравяйте, че за да работят перфектно за вас, трябва да направите най-добрия избор.

За какво трябва да помислите преди покупката на пералня с горно зареждане?

Преди изобщо да стигнете до магазина, има няколко основни неща, които трябва внимателно да съобразите.

Те ще ви позволят да извлечете най-доброто от търсенето си и да подберете най-доброто възможно предложение.

Тъкмо затова силно ви препоръчваме да се замислите предварително по няколко ключови въпроса, засягащи бъдещата ви перална машина.

Колко често ще използвате пералнята си?

Естествено, когато си подбирате подходящата перална машина, трябва да имате някаква представа колко често ще се налага да я използвате. Пералните ви навици могат сериозно да наклонят везната по отношение на един или друг продукт.

Събирането на дрехи, кърпи и чаршафи за пране може да зависи от много фактори. Разбира се, определящо може да се окаже колко често излизате, дали спортувате редовно, с колко дрехи разполагате и пр.

Най-важен обаче си остава въпросът колко членно домакинство се налага пералната машина да обслужва.

Ако живеете само с половинката си и прекарвате по-голямата част от времето в дома си, надали се оказвате с кой знае колко голямо количество дрехи за пране. На по-големите семейства обаче при всички положения ще им се наложи да се погрижат за повечко мръсни дрехи.

Навиците на домакинството ви могат да се окажат определящи най-вече за капацитета на една перална машина. И сами се досещате, че ако ви се налага да перете по-голямо количество дрехи, ще се нуждаете от повече пространство в пералнята си.

По-малките домакинства могат да си позволят да използват и по-малки уреди. С тях бихте могли да си позволите да перете само веднъж седмично или дори по-рядко.

Прането на повече хора обаче няма да се събере наведнъж в една недостатъчно капацитет на перална машина. Ако разполагате с такава, а ви се налага да се грижите за повече мръсни дрехи, вероятно ще ви трябва да се занимавате с прането 2-3 пъти седмично.

А най-добре би било, ако можете да свършите цялата работа наведнъж, нали? Помислете си какво количество мръсни дрехи се събират в дома ви за седмица например. Така ще можете да определите по-добре към каква пералня си заслужава да насочите вниманието си.

Къде ще инсталирате пералнята си?

Тъкмо мястото в много от случаите е определящият фактор, който кара хората да се насочат към пералните с горно зареждане.

Така или иначе обаче трябва внимателно да съобразите къде точно си представяте да инсталирате новата си придобивка. Това ще стесни хоризонта на търсенето ви и ще ви насочи към подходящите продукти по-бързо.

На първо място, трябва да бъдете наясно с особеностите на помещението, в което ще позиционирате пералнята. Ако това е специално отделено мокро помещение, при всички обстоятелства ще можете да си позволите по-голямо разнообразие от модели.

Планирате ли да позиционирате пералнята в друга стая или зона от дома си обаче, ще ви се наложи да обърнете повече внимание на детайлите.

Трябва да внимавате с това какво пространство сте оставили за пералната машина. Помислете дали имате достатъчно пространство над нея. Така ще имате възможност спокойно да я зареждате и изпразвате.

При всички положения трябва да вземете предвид и това, че около пералнята си обикновено ще се движите с кош за пране, леген или нещо подобно. Уверете се, че машината е позиционирана така, че да не пречи на дейността ви.

Освен това внимателно преценете и дали имате източник на електрическо захранване достатъчно наблизо. Обърнете внимание и на водоснабдяването в дома си.

Всички тези фактори ще ви насочат по-добре към моделите, които пасват на интериорния ви проект. Вземете необходимите мерки предварително и винаги се съобразявайте с тях, когато си търсите подходяща перална машина.

Така много по-лесно ще откриете точния за себе си продукт.

Какъв е бюджетът ви?

Сигурни сме, че този въпрос ви вълнува. В много от случаите тъкмо бюджетът се оказва определящ за избора на един или друг продукт.

Няколко пъти споменахме това, но ще ви припомним още веднъж, че пералните машини с горно зареждане като цяло поддържат по-ниски пазарни цени.

Пералнята си е домашна необходимост. Тези уреди не са особено евтини, но така или иначе представляват еднократна инвестиция, която трябва да предприемете достатъчно съобразително.

Давате си сметка, че колкото по-ограничен е бюджетът ви, от толкова повече екстри ще ви се наложи да се лишите. На съвременния пазар обаче се намират подходящи предложения за всеки.

Определете предварително границите на бюджета си и знайте какво можете да си позволите да жертвате и какво не. В никакъв случай не бива да падате под необходимия ви капацитет. Не бива да се лишавате и от програмите, които отговарят на особеностите на вашето пране.

Естествено, ако разполагате с повече средства, можете да се насочите към моделите с повече допълнителни функции. Макар и да не са задължителни, много от тях на практика ще направят прането ви по-удобно за обслужване.

Ако не сте предвидили кой знае колко голям бюджет за пералнята си обаче, ви препоръчваме да разгледате статията ни за Най-Добри Евтини Перални.

Какво друго трябва да вземете предвид, когато си избирате пералня с горно зареждане?

Първоначалните съображения далеч не са всичко, което трябва да направите, преди избора на подходящата перална машина с горно зареждане.

Тези уреди имат куп особености и характеристики, на които трябва да обърнете внимание, ако искате да се сдобиете с най-доброто.

Тип

Вече ви споменахме, че пералните машини с горзно зареждане използват два основни механизъма за работата си. Разделението между тези модели се определя от това дали използват ротор, или бъркалка, за да обслужат прането ви.

Роторните перални с горно зареждане използват повдигнат диск в долната част на барабана. От центъра му тръгват ръбове или лопатки, с помощта на които при въртенето се създава турболенция във водата на машината.

Поради механизма си на работа този тип перални с горно зареждане имат склонността да заплитат дрехите ви повече, докато перат. Това, от друга страна, ги кара по-лесно да излизат от равновесие в процеса на работа.

Освен това тези модели обикновено използват повече вода и електрическа енергия, за да изперат дрехите ви. Това, естествено, ги прави една идея по-неикономични от конкурентния тип перални с горно зареждане.

За сметка на това обаче роторните машини предлагат по-голям капацитет в по-компактни размери. Това означава, че няма да използват кой знае какъв обем от пространството ви, а същевременно ще ви позволят да изперете повече дрехи наведнъж.

Алтернативните перални с горно зареждане пък използват бъркалка, с помощта на която се грижат за прането ви. Тя обикновено представлява конусовидно устройство, наподобяващо винт, което стърчи нагоре от центъра на основата на барабана.

Когато машината работи, тази бъркалка енергично се върти и движи наоколо, за да изпере дрехите ви. Този метод на работа всъщност се справя доста добре с мръсотията, но не е особено щадящ за тъканите.

Моделите с бъркалка обикновено са сред най-евтините, а същевременно успяват да ви предложат бързо и качествено изпиране.

Повечето им програми са с продължителност между половин и един час, но на прането ви ще му бъде нужно по-дълго време за сушене. Освен това тези перални обикновено работят при една идея по-високи нива на шума.

Дизайн

Наясно сме, че липсата на пространство често изисква от пералните машини да станат видима част от интериора на един дом.

Повечето съвременни модели обаче така или иначе изглеждат достатъчно добре и независимо от цената си успяват да се впишат подобаващо.

Ако сте подбрали достатъчно добре пространството за своята бъдеща перална машина, остава само по време на търсенето си да се съобразите с атмосферата в него.

Естествено, пералните трябва да бъдат преди всичко функционални. Тъкмо затова стоят достатъчно добре в кухните на много домакинства редом до хладилника, печката и останалите домакински уреди.

Въпреки това обаче ви препоръчваме да помислите за това как да впишете подбрания модел в дома си подобаващо. За целта по време на търсенето си може да вземете предвид преобладаващите цветове, дори някои форми.

Производителите днес са се погрижили да осигурят на потенциалните си клиенти достатъчно голямо разнообразие от модели.

Пералните с горно зареждане не предлагат чак толкова голяма свобода, тъй като за разлика от конвенционалните си конкуренти не са особено удачни за вграждане. Независимо от това те могат идеално да се впишат в дома ви, стига да подбирате достатъчно внимателно.

Не забравяйте – обемът на пространството, с което разполагате за бъдещата си пералня, далеч не е единствената му особеност, на която си заслужава да обърнете внимание.

Размер

И сами си давате сметка, че колкото по-голяма е една машина, толкова по-голямо количество пране се очаква да събере. Имайте предвид, че по-големите модели обикновено ви предлагат и различни допълнителни екстри.

Така или иначе вие трябва да се оглеждате за перална машина, чиито размери отговарят на пространството, с което разполагате. Ще ви върнем към този въпрос с няколко по-конкретни насоки как да се ориентирате за размера на бъдещата си пералня.

Имайте предвид, че при всички обстоятелства трябва да оставите поне 15-ина сантиметра зад машината. Те би трябвало да ви бъдат достатъчни, за да се погрижите за водоснабдителната инсталация.

Ако в съседство на пералнята ви има и сушилня, най-добре би било да оставите поне 2-3 сантиметра между двата уреда.

По време на работата си и двете машини произвеждат известно количество вибрации. Това означава, че има шанс нежелани контакти помежду им да доведат до взаимно причинени щети.

В тази връзка впрочем не е лоша идея да обърнете доза внимание и на вибрационните показатели в описанието на продуктите, които набелязвате. Съвременните машини обикновено са достатъчно добре съобразени, но човек никога не знае на какво може да попадне.

В крайна сметка не забравяйте – най-добре е да се съобразите с перилните си навици и да изберете бъдещата си перална машина спрямо тях, а не спрямо пространството, с което разполагате.

То обаче в много от случаите си остава определящ фактор. Тъкмо затова ви препоръчваме да хвърлите едно око на статията ни за Най-Добри Мини Перални. Тези страхотни решения на съвременните производители успяват да комбинират малките размери на една машина с подобаващ капацитет.

Мощност

Да, мощността на една перална машина при всички обстоятелства е определяща за възможностите на нейната работа. Имайте предвид обаче, че това далеч не е единствения фактор за качеството на изпиране.

Естествено, колкото по-мощна е една машина, с толкова повече обороти в минута и количество вода се очаква да може да се справи. Вместо да се прехласвате по високите мощности, посочени в описанието на продукта, обаче ви препоръчваме да насочите вниманието си към общите оценки за ефективност на модела.

В много от случаите високата мощност означава по-голям разход на енергия, както и на вода. Същевременно много по-слаба пералня може да се справи по същия начин с прането ви, само че в пъти по-икономично.

Пералните с горно зареждане като цяло се славят с по-голямата си ефективност и високо качество на изпирането. Въпреки това обаче е добра идея да отделите внимание на оценката за ефективност, която ще откриете в описанието на продукта.

Тези оценки се дават по международно регламентирани стандарти, които са доста приличен критерий, по който да подберете бъдещата си машина. Подбирайте разумно и при всички обстоятелства ще останете доволни от избора си.

Капацитет

Капацитетът на една пералня се отнася до количеството дрехи, които можете да изперете при едно пускане на машината. Това, разбира се, в много от случаите зависи пряко от самия размер на даден уред.

Разнообразието на пазара определено е огромно. Можете да откриете перални машини, които могат да се справят с между 5 и 18 кг пране наведнъж.

Това, от което се нуждаете вие самите, още веднъж зависи пряко от вашите перилни навици.

В много от случаите едно по-голямо домакинство се нуждае от перална машина с по-голям капацитет. Ако включим обаче разделянето на прането по цветове, както и честотата на пускане на пералнята, и по-малък уред може да ви свърши напълно прилична работа.

Проверката на количеството пране, което ви се натрупва за една седмица, е доста лесна процедура. За целта трябва просто да качите мръсните си дрехи на кантара.

Имайте предвид обаче, че така или иначе не е добра идея да пълните пералнята си до горе. В повечето случаи специалистите препоръчват да пълните само една трета от общия капацитет на машината си. Така ще можете да бъдете сигурни, че дрехите ви са качествено изпрани, а пералнята ви – предпазена от претоварване.

Освен това не забравяйте, че някои тъкани тежат повече от други. Спалното ви бельо например би могло бързо да запълни обема на барабана, без да се доближи до максималните килограми, с които пералнята ви може да се справи.

Междувременно дънковите платове може да не заемат кой знае колко място, но определено са по-тежки от повечето тъкани.

Препоръчваме ви, преди да се насочите към конкретен модел, да проверите особеностите на дрехите в гардероба си, както и да помислите за това колко често ви се иска да пускате пералната си машина.

Скорост

В съвременния свят времето винаги ни диша във врата. Тъкмо затова е добра идея да проучите внимателно колко бързо даден модел може да се справи с прането ви.

Колкото по-съвременни стават уредите, толкова по-бързо успяват да приключат с изпирането. А колкото по-бърз е даден уред – толкова по-добре за вас.

Имайте предвид, че повечето перални машини днес имат функции за екстра бързо изпиране, което може да трае дори и само 15-20 минути. В много от случаите обаче, колкото и да бързате, определени петна е невъзможно да излязат за толкова кратко време.

Ако можете да си позволите да оставите пералнята си да работи, без да се притеснявате колко време ще ѝ отнеме да се справи с прането ви, тогава няма за какво да се тревожите. Не всеки обаче има възможност да си отдели няколко часа за занимаване с прането.

Пералните с горно зареждане като цяло перат по-бързо. Сушенето на дрехите при тези модели обаче обикновено отнема една идея повече време. Това означава, че цялостното приключване на програмата може да бъде по-бавно.

Във всеки случай обаче, колкото по-мощен е даден модел, толкова по-бързо успява да се справи с прането ви. Повечето обороти в минута също означават по-бързо изпиране.

При всички положения проучете внимателно продукта, към който сте се насочили. Така ще можете да сте сигурни, че времето му на работа е в норма.

Функции

Съвременните перални машини предлагат на своите бъдещи потребители огромно разнообразие от функции.

В повечето случаи това означава наличието на различни вградени програми или пък възможност за индивидуални настройки. Тъкмо благодарение на правилния подбор на подходящата програма можете да сте сигурни, че прането ви ще бъде качествено обслужено независимо какви са неговите особености.

Това означава настройката на необходимата температура, оборотите в минута, а в някои случаи и количеството вода, което да се използва. Когато балансирате настройките на пералнята си, ще можете пълноценно и безопасно да се погрижите както за грубите, така и за по-деликатните материи на дрехите си.

Повечето съвременни машини например разполагат с програми за вълна и други фини тъкани. Някои от тях пък разполагат с други свърхбързи програми, които могат да се справят с прането ви и за по-малко от 20 минути.

Много от пералните разполагат с таймер, с чиято помощ можете да програмирате кога да започне изпирането.

Освен това тези уреди обикновено са снабдени с различни защитни функции. Някои от тях например имат интелигентни функции срещу детски достъп, които гарантират на пералнята безпрепятствана работа.

Много от съвременните модели разполагат също и с различни сензори, които да следят работата им. Благодарение на тях те могат сами да регулират температурата и количеството на водата, както и оборотите в минута в зависимост от особеностите на прането в барабана.

Основните функции винаги се свеждат до най-необходимото за пълноценното изпиране на дрехите ви. Въпреки това на пазара в момента можете да откриете различни перални машини с най-разнообразни допълнителни екстри, които да оптимизират максимално процеса.

Качество и цена

Както е с повечето продукти на пазара, и при пералните машини с горно зареждане качеството и цената са неизбежно свързани. Обикновено, колкото по-висока е цената на даден продукт, толкова по-високо качество стои зад нея.

Сред предложенията на съвременните производители можете да откриете уреди, които да отговарят на възможностите на всеки. Въпросът е да знаете за какво да следите, за да не се окажете подведени от някой хитър продуктов представител.

Разбира се, даваме си сметка, че вероятно разполагате с определен бюджет, който сте си отделили за покупката на нова перална машина. Имайте предвид обаче, че понякога няколко лева отгоре могат да ви спестят множество ядове и допълнителни разходи впоследствие.

Поправката на повредена пералня не винаги е възможна. Дори и да си спестите покупката на нова машина обаче, ремонтът също има вероятност да ви излезе прекалено солено. Да не говорим за ежемесечните разходи по консумацията на вода и електрическа енергия, които се натрупват с времето.

Препоръчваме ви да си помислите внимателно дали не си заслужава да инвестирате в някоя перална машина, чиито оценки за ефективност са една идея по-високи от тези на по-достъпните ѝ конкуренти.

Освен това, ако искате да си спестите излишните разходи, най-добре би било предварително да си помислите кои от функциите на определен уред действително са ви необходими и кои от тях просто излишно повишават цената му.

След тази статия би трябвало да сте достатъчно добре подготвени за противодействие на маркетинговите капани. Бъдете наясно точно от какво имате нужда и бъдете безкомпромисни в избора си.

Това ще ви гарантира желаната перална машина с идеалното съотношение между цена и качество.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всички необходимо за пералните с горно зареждане, както обещахме в началото на статията, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

1. Indesit Btw L50300 Eu/N


Тази пералня с горно зареждане, произведена от Indesit, е изключително икономична и ефективна и е оценена с енергиен клас А++. Машината може да достигне до 1000 оборота в минута по време на работа. Междувременно барабанът ѝ събира наведнъж до 5 кг пране, което горе-долу отговарят на потребностите на едно средно голямо домакинство. Пералнята работи изненадващо безшумно и ви предлага цели 13 различни програми за изпиране, сред които и програма за отложен старт.
Купи сега

2. AEG LTX8C373E


Пералнята с горно зареждане AEG LTX8C373E е едно от най-космическите предложения на съвременния пазар. Машината може да достигне до 1300 оборота в минута, а междувременно събира цели 7 кг пране. Оценена е с най-високия енергиен клас А+++ и ви предлага огромно разнообразие от различни функции. С нейна помощ със сигурност ще обслужите прането си лесно независимо колко необичайни са неговите особености. Представете си само – най-бързата програма на пералнята трае едва 20 минути.
Купи сега

3. Electrolux EW7T3272 PerfectCare 700


Тази перална машина е още едно страхотно предложение. Работи изключително безшумно, а междувременно се справя с всякакви видове пране напълно безпроблемно. По време на работа може да достигне до 1200 оборота в минута при максимален капацитет от 7 кг. Оценена е с най-високия енергиен клас А+++, а страхотната ѝ икономичност до голяма степен се гарантира от различните ѝ оптимизирани програми за работа. Най-бързото изпиране на тази пералня продължава само 14 минути.
Купи сега

4. Whirlpool Tdlr 6030L Eu/N


Пералнята с горно зареждане Whirlpool Tdlr 6030L Eu/N е още едно предложение, оценено с най-високия енергиен клас А+++. Тази сравнително тиха машина може да достигне до 1000 оборота в минута, а барабанът ѝ безпроблемно се справя с до 6 кг пране. Този уред разполага с 10 оптимизирани програми за изпиране, както и с функция за отложен старт. Всички те я превръщат в едно страхотно предложение, което идеално балансира качеството и цената си.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. LAMARQUE LWM-25040


Ето, че ви представяме и една мини пералня с горно зареждане. LAMARQUE LWM-25040 разполага с максимален капацитет от 3,5 кг. Междувременно си остава една доста компактна машина, която не се слави с безшумността си. Тя обаче успява напълно безпроблемно и пълноценно да се справи с прането ви. Уредът разполага с таймер, функция за сухо пране, защита от прегряване и защита срещу пръски IPX4. Това е едно страхотно предложение за онези от вас, които не се нуждаят от много и не разполагат с кой знае какво място, което да отделят на бъдещата си придобивка.
Купи сега


6. Candy Smart CSTG 262DE/1-S


Тази пералня с горно зареждане е подходяща за всяко сред голямо домакинство и ще се справи безпроблемно с обслужването му. Машината събира до 6 кг пране и може да достигне до 1200 оборота в минута по време на работа. Най-бързите ѝ програми могат да траят между 14 и 59 минути. Същевременно обаче този уред разполага и с ECO програма, която не е особено бърза, но пък за сметка на това е изключително икономична. Наред с тези две, пералнята разполага с още 15 програми, както и функции за улесняване на работата, сред които Easy Iron, Start Delay и др.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!