Всички категории

7-те Най-Добри Планински Велосипеди

Красотата на планинския свят е необятна, а той самият не може да бъде обходен

Обичате ли да прекарвате времето си по склоновете под дърветата или да покорявате планинските върхове? Изпитвате ли наслада от колоезденето? Е, тогава със сигурност сте попаднали на правилното място.

С правилно подбрания планински велосипед ще покорите всички планински пътеки на две гуми!

Планинското колоездене набира все по-голяма популярност. Ако владеете велосипеда си добре, това често ви предлага по-добри възможности за планински пътешествия.

С помощта на точното колело изкачванията и спусканията стават по-лесни, по-бързи, а често и по-забавни.

Освен това, разбира се, възможностите на планинските велосипеди отдавна представляват изкушение за любителите на екстремните преживявания. Подходящото колело би могло с лекота да превърне спокойното планинско приключение в повишаващо адреналина предизвикателство.

Единственото, което ви е необходимо, за да покорите планинските пътеки на две гуми е желание, свободно време и точният велосипед.

Разнообразието от продукти е толкова голямо и толкова объркващо, колкото са и ценовите различия между често подобно изглеждащите колелета. Ако не сте наясно за какво точно да следите, бързо може да се окажете в капана на различни производители.

Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко необходимо, което трябва да знаете за планинските велосипеди. В него ще откриете ключовата информация, която да ви помогне да се снабдите с точния за себе си продукт.

А най-долу специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите варианти сред многообразието от предложения на пазара в момента.

Какво представляват планинските велосипеди и кои са основните им предимства?

Това, което отличава планинския велосипед от всеки друг, се свежда най-вече до това за какво се използва.

Тъй като това са колелета, проектирани за движение по пресечен терен, те трябва да бъдат достатъчно здрави.

Освен това, за да се справяте с неравностите благодарение на тяхната помощ, тези велосипеди почти често разполагат и с прилично окачване.

Планинските велосипеди обират вибрациите от неравностите по пътя и да направят карането ви максимално плавно и комфортно.

Планинските пътеки обаче имат изисквания и към гумите на един велосипед. За да имат достатъчно добро сцепление върху пръстта, гумите на тези колелата обикновено са снабдени с по-голям грайфер.

Разбира се, наклоните в планината постоянно се променят, така че е почти задължително планинският ви велосипед да е снабден и с достатъчно голямо разнообразие от скорости, сред които да избирате винаги най-подходящата.

Като се комбинират всички тези особености, те превръщат обикновения велосипед в планински.

Когато карате колело с подобни характеристики, безпроблемно ще можете да се справите с всякакви терени.

Само си представете дългото пътешествие с цялото семейство, което можете да си позволите благодарение на планинските велосипеди.

Снабдени с подходящите колелета, ще можете бързо, лесно и приятно да изминете огромни планински разстояния в рамките на един ден.

Ако ли пък сте запалени по някой от разнообразните планински спортове, които включват колоездене, със сигурност имате нужда от добър планински велосипед, за да оптимизирате възможностите си и да повишите постиженията си.

Но в крайна сметка дори не е задължително да карате планинския си велосипед в планината…

Тези колелета са идеални и за градски условия, тъй като с лекота се справят с неравностите по пътя, с бордюрите на тротоарите, а и с алеите и пътечките в парковете.

Макар и различни и специализирани, приложенията на планинските велосипеди са практически универсални. Тъкмо това ги превръща и в страхотен избор за всеки ентусиаст велосипедист.

Какви видове планински велосипеди съществуват?

Съвременните производители предлагат наистина огромно разнообразие от различни видове планински велосипеди.

Всички те са проектирани специално, за да се справят с определени задачи възможно най-добре.

В тази секция ще ви запознаем с основните видове планински велосипеди. Те до голяма степен са зависими от различните типове планинско колоездене.

“Кроскънтри (XC)” велосипеди

Кроскънтри велосипедите (често изписвани с абревиатурата XC) са проектирани за покоряване на разнообразен терен възможно най-бързо. Независимо дали става въпрос за състезание или просто за тренировка, това е основната им цел.

Състезателите все още предпочитат така наречените “твърдаци” (велосипеди без задно окачване), но моделите с пълно окачване стават все по-популярни.

Амортисьорите на тези велосипеди обикновено имат по-малък ход и осигуряват на колоездача опция за заключване. Така амортисьорите не обират от енергията при завъртането на педалите и ефикасността на въртенето при изкачване се оптимизира.

Често каплите на тези велосипеди са по-големи (29 инча), а гумите леки и нископрофилни за развиване на възможно най-голяма скорост.

Челният им ъгъл обикновено е по-голям (или “по-стръмен”), междуосието им е по-голямо, а кормилото често е по-тясно. Това поставя колоездача в оптимална позиция за въртене на педалите и същевременно му осигурява бързо маневриране.

Недостатъкът на тази геометрия е, че при спускане велосипедът е по-нестабилен. Особено когато подобна геометрия се комбинира с тесни гуми и по-къса вилка.

Кроскънтри велосипедите обикновено предлагат голямо разнообразие от скорости, за да осигурят на колоездача оптимални условия за максимална скорост. Рамките на по-достъпните модели често са алуминиеви, за да бъдат максимално леки, но професионалистите предпочитат по-здравия карбон.

Кроскънтри велосипедът е за вас, в случай че обичате кардио тренировките, при които пулсът ви поддържа висок ритъм за дълго време.

“Trail” велосипеди

Това са най-популярните планински велосипеди, тъй като могат до голяма степен да се използват за почти всичко. Може да се каже, че в известен смисъл това са универсалните планински велосипеди.

Геометрията им е оптимизирана, така че да предложи на колоездача увереност и стабилност по пътеките дори и при по-сериозно натоварване. Тръбите на рамката обикновено са по-къси, а кормилата по-широки, за да ви осигурят максимален контрол при по-висока скорост.

Независимо дали разполагат с пълно окачване, или само с предно, ходът на амортисьорите им обикновено възлиза на 130-150 мм.

Рамките на по-достъпните модели отново са от алуминий, докато по-скъпите trail велосипеди може да ви предложат и карбонови варианти. Някои производители дори решават да заложат на стоманата, но макар и наистина здрава, тя прави колелото значително по-тежко.

Големите венци за веригата до педалите вече рядко се срещат в комплект. Повечето trail велосипеди разполагат само с един венец и разчитат най-вече на касетата за регулация на скоростите.

По-големите гуми като цяло правят велосипеда по-стабилен, докато по-тесните му осигуряват по-голяма скорост. В това отношение може да попаднете на различни предложения, така че всичко опира до вашите предпочитания.

Ако искате да използвате планинския си велосипед в различни отношения, със сигурност е за предпочитане да се снабдите с такъв.

С помощта на един trail велосипед ще се справяте със скоковете и спусканията също толкова добре, колкото и с изкачванията.

“Ендуро” велосипеди

Ендурото е състезателен формат, при който трасето разполага със сериозни спускания, но и серия изкачвания.

Тъкмо затова ендуро велосипедите са проектирани, за да се справят особено добре по нанадолнищата, но същевременно са достатъчно леки и ефикасни, за да се справи състезателят с различни нанагорнища.

Почти винаги тези велосипеди са оборудвани с пълно окачване. Ходът на амортисьорите им е по-голям от този при trail велосипедите и обикновено възлиза на 160-170 мм.

Амортисьорите им освен това обикновено са въздушни, но често са по-тежки и предлагат възможност за различни настройки за оптимално спускане. Задните маслени амортисьори обаче постепенно набират популярност заради надеждността им при по-продължително каране.

Някои ендуро велосипеди разполагат с варианти за промяна на геометрията в движение. Така имате възможност да оптимизирате велосипеда си както при изкачване, така и при спускане.

Това обаче, за жалост, често добавя тегло и се превръща в потенциална слаба точка на велосипеда.

Скоростите им обикновено се регулират единствено благодарение на касетата, а веригата им обикновено се движи по един венец до педалите, пазена от водач, който не ѝ позволява да падне.

Ако сте фенове на техничните и тежки спускания, но същевременно искате безпроблемно да се справяте и с изкачванията, ендуро велосипедът е точно за вас.

“Даунхил” велосипеди

Даунхил велосипедите са проектирани с една специална и единствена цел – да се справят максимално бързо с технични и тежки спускания.

Поради своята зрелищност и екстремност даунхилът е един от най-популярните спортове, в които се използват планински велосипеди. Тъкмо затова колелетата постоянно биват усъвършенствани, така че да разширят възможностите на състезателите.

Даунхил велосипедите задължително са оборудвани с пълно окачване, като почти безизключително разполагат с двукоронна вилка. Така те са максимално здрави и се справят със сериозните неравности надолу по трасето.

Окачването им обикновено е маслено, за да осигури на състезателите максимално сцепление и подкрепа, тъй като въртенето на педалите в този спорт като цяло рядко се налага.

Рамките на тези велосипеди трябва да бъдат наистина здрави, за да издържат на сериозно натоварване. По-евтините варианти са алуминиеви, но сериозните даунхил велосипеди са почти задължително карбонови.

Ако сте любители на адреналина, обичате бързите спускания независимо от терена и искате да прелетите през всеки скок, даунхил велосипедът е тъкмо за вас.

Електрически планински велосипеди

С развитието на технологиите електрическите планински велосипеди стават все по-популярни. Можете да откриете електрически модели сред почти всички варианти за планински велосипеди, с които дотук ви запознахме.

Електрически велосипеди разполагат с мотор или батерия, който ви осигурява подкрепа при въртенето на педалите. Нивото на подкрепата в повечето случаи може да се регулира от устройство, прикрепено на кормилото.

Тези велосипеди са значително по-тежки, но за сметка на това са страхотни помощници по нанагорнищата.

Не си мислете обаче, че електрическият велосипед ще свърши цялата работа вместо вас и просто ще ви повози, докъдето искате. Много професионалисти дори използват електрическите велосипеди за тренировки.

Със сигурност обаче подкрепата на тези колелета ще ви позволи да покорите места, за които не бихте се осмелили да мислите, ако не разполагате с допълнителна помощ.

“Dirt jump” велосипеди

Тези велосипеди са проектирани специално за скачане и каране по различни плавни трасета.

Тъкмо затова обикновено са възможно най-леки и сравнително малки, така че да позволят на колоездача да ги манипулира във въздуха, както си поиска.

Вилките им са по-къси, а скорости при тези велосипеди надали ще срещнете.

Ако обичате скоковете и триковете, със сигурност трябва да насочите вниманието си към dirt jump предложенията.

Fat bike

Така нареченият fat bike става все по-популярен вариант сред любителите на колоезденето. Той се отличава с огромните си гуми, които обикновено се карат с по-ниско налягане.

Именно те осигуряват на колоездача оптимално сцепление и стабилност, а заедно с това успяват да неутрализират голяма част от неравностите по терена. Тъкмо затова тези велосипеди рядко разполагат с каквото и да е окачване.

Ако искате да бъдете уникални и същевременно да се забавлявате, fat bike-ът е тъкмо за вас.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на планински велосипед?

Е, вече сами виждате колко сериозно е разнообразието от варианти, което производителите на планински велосипеди предлагат.

След като вече сте наясно с различните опции, вероятно сами се ориентирате кой вид планински велосипед е най-подходящ за вас. Има обаче още куп неща, които трябва да съобразите, за да изберете възможно най-доброто.

Нека ви запознаем с ключовите особености на планинските велосипеди, както и всичко, което трябва да вземете предвид по време на търсенето си.

Качество и цена

Преди всичко трябва да бъдете наясно, че на пазара се предлага огромно разнообразие от продукти, оценени различно.

В зависимост от бюджета, с който разполагате, ще можете да си позволите планински велосипед с определени възможности.

По-достъпните планински велосипеди обикновено са изработени от по-нискокачествени материали. Те правят компромис или по отношение на здравината, или по-отношение на теглото. Накратко – евтиният планински велосипед ще бъде или здрав и тежък, или крехък и лек.

Освен това, за производството на подобни велосипеди обикновено не се отделя толкова много внимание. Моделите рядко са оптимизирани от гледна точка на геометрия, издръжливост и ефикасност.

Рядко ще срещнете евтин планински велосипед с прилично пълно окачване. В повечето случаи е препоръчително да насочите вниманието си към продукт само с предно окачване.

И сами можете да се справите с неравностите в задната част на велосипеда, но прекаленото друсане отпред вероятно ще ви изкара от равновесие и може да се окаже причинител на падането ви.

За щастие, има доста читави модели, които предлагат оптимална комбинация между качество и цена. В повечето случаи те са снабдени с прилична вилка и стабилна, но не прекалено тежка рамка.

По-скъпите модели, разбира се, са много по-добре изработени и ви предлагат компоненти с по-високо качество. Всичко зависи от средствата, които сте готови да отделите за един планински велосипед.

Можете да попаднете на добри модели във всеки ценови диапазон. От вас се изисква единствено да бъдете съзнателни и да подбирате внимателно.

Размер

Когато вече сте си избрали вид планински велосипед и сте наясно колко сте готови да отделите за него, е ключово да си подберете точния размер рамка.

Това е от основно значение! От размера на рамката може сериозно да зависи доколко ще се наслаждавате на времето върху новото си колело.

Различните производители стандартизират размерите на велосипедите си различно. В почти всички случаи обаче можете да намерите информация при тях кой размер за какъв ръст се препоръчва.

Така или иначе ние ви съветваме, ако имате възможност на място да изпробвате велосипеда, който сте си харесали. Само така ще знаете със сигурност дали се чувствате комфортно върху него, или не.

Много брандове дори осигуряват на потенциалните си клиенти пробни дни. По време на тях можете да изкарате различните велосипеди на различни терени и да ги изпробвате в реална обстановка.

Ако поръчвате онлайн, консултирайте се внимателно с препоръчителните размери спрямо ръста си. Най-добре би било при поръчката да разполагате с опция за връщане, в случай че велосипедът се окаже прекалено малък или твърде голям за вас.

Рамка

Има още няколко аспекта по отношение на рамката, които трябва да съобразите. Те се отнасят най-вече до нейната геометрия и материала, от който е изработена.

По-горе вече споменахме няколко неща за геометрията на един велосипед. Трябва да бъдете наясно, че тя зависи не само от самата рамка, но и от размера на вилката, гумите, лапата, кормилото, седалката и пр.

И все пак, що се отнася до геометрията, рамката има голямо значение. От нея зависи позицията, която ще заемете върху велосипеда си и съответно доколко карането ви ще бъде ефективно и комфортно.

При добре проектиран велосипед, по-дългата рамка би трябвало да ви осигури повече скорост и по-бърза маневреност. По-късата обаче вероятно ще ви направи по-стабилни върху самото колело.

Препоръчваме ви по възможност да изпробвате определен велосипед, преди да го закупите. Само така ще разберете доколко ви подхожда неговата геометрия.

Що се отнася до материала, от който е изработена рамката на един планински велосипед, то той трябва да бъде преди всичко достатъчно здрав, за да издържа на натоварването. Особено ако имате намерение да карате по-екстремно и да стресирате велосипеда си повече, не бива да правите компромис в това отношение.

В повечето случаи алуминият е по-достъпен и достатъчно ефективен вариант, но карбонът е онзи материал, който ще ви спечели максимална здравина при минимално тегло на рамката.

Всичко зависи от това с какъв бюджет разполагате и какви нужди имате.

Кормило

Както се досещате, кормилото повече от всичко друго се грижи за управлението на един велосипед.

Тук отново можете да избирате измежду различни варианти, що се отнася до материала, от който е изработено кормилото. Нещата в това отношение стоят горе-долу, както е и при рамките.

На пазара можете да попаднете на най-различни модели кормила. В зависимост от извивките си кормилото може да промени геометрията на велосипеда и съответно да го направи по-комфортен или по-дискомфортен.

Основното нещо, с което трябва да съобразите избора на кормилото си обаче, е неговата дължина.

По-късото кормило ще направи велосипеда ви по-маневрен. От вас ще се изисква по-малко движение с ръце, което да промени посоката на движение на велосипеда. Късото кормило е доста ефикасно, когато не развивате прекалено големи скорости.

Дългото кормило не допринася никак за маневрирането, когато карате по-бавно. При по-високи скорости обаче се оказва, че то ви прави много по-стабилни и сигурни в движенията си.

Окачване

Окачването е ключов елемент, определящ качеството на един планински велосипед. От него може до голяма степен да зависи доколко се наслаждавате на карането си по пътеките. С неподходящо окачване някои терени могат да се окажат същински кошмар.

В зависимост от бюджета, с който разполагате, можете да се снабдите с различни типове амортисьори. На пазара в момента се конкурират въздушните и маслените модели. И двата варианта обаче са доста ефективни.

Както по-рано ви споделихме, ако не разполагате с особено голям бюджет, не ви препоръчваме да се стремите към пълно окачване. Велосипедите, които ще отговарят на бюджета ви, вероятно далеч няма да са най-добрите в това отношение.

В планината качественото предно окачване е почти задължително, независимо от терена. Ако сте готови да отделите повече средства, за да си осигурите по-комфортно каране обаче, ви препоръчваме да се снабдите и със заден амортисьор.

Спирачки

Дори и при по-леки спускания качеството на спирачките е ключово по отношение на вашата безопасност.

Препоръчваме ви да избягвате V-образните челюстни спирачки. Те спират велосипеда благодарение на триене в каплите и не са особено ефективни. Освен това обикновено бързо се изхабяват и стават ненадеждни.

Дисковите спирачки са за предпочитане. Колкото по-голям е диска, толкова по-добро е спирането. От модела обаче зависи колко бързо ще прегряват спирачките ви.

Механичните дискови спирачки са приличен вариант, ако разполагате с по-малък бюджет. Жилата им обаче се износват сравнително бързо при по-интензивно каране и от вас се изисква повече внимание за поддръжката им.

Ако имате достатъчно средства, ви препоръчваме хидравличните дискови спирачки. Те са ефективен и надежден вариант, който ви осигурява по-бързо спиране в дългосрочен план.

Капли и гуми

Що се отнася до каплите и гумите на един велосипед, размерът отново играе съществена роля.

Каплите с по-голям цолаж обикновено са за предпочитане, тъй като ви осигуряват по-стабилно и приятно преживяване върху колелото. Опрат ли нещата до гумите обаче, нещата стоят малко по-разнообразно.

Колкото по-голям е грайферът, толкова по-добро ще бъде сцеплението ви при по-лош терен. Големият грайфер обаче може да не се окаже толкова надежден, ако карате велосипеда си по асфалт често.

Ширината на гумите също е определяща. По-широките гуми като цяло означават по-стабилно каране, тъй като разполагате с повече площ, която да ви осигури по-добро сцепление.

По-тесните гуми обаче ще ви предложат възможности за развиване на по-голяма скорост, тъй като ще има по-малко триене между тях и терена.

В случая нещата опират до начина, по който предпочитате да карате. В крайна сметка най-важно е как вие самите се чувствате комфортно.

Скорости

По отношение на скоростите при планинските велосипеди в известни отношения можем да положим принципа “колкото повече – толкова повече”.

Ако обичате да изкачвате различен тип терени с различен наклон, е препоръчително да имате по-голям избор от скорости. Многото венци обаче правят велосипеда по-тежък, а и представлят потенциални слаби места.

Съвременните касети са достатъчни качествени и предлагат добре балансирано разнообразие от скорости. Това означава, че вероятно не се нуждаете от допълнително венци, които да ви позволят да подбирате измежду повече скорости.

И все пак вашият комфорт трябва да бъде на първо място. Ако искате да имате голям избор и леко колоездене независимо от наклона, ви препоръчваме възможно най-голямото количество скорости, което можете да си позволите.

В случай че искате да се напрегнете при изкачването обаче, надали имате нужда от чак такъв голям избор.

Приспособления

Планинските велосипеди предлагат огромно разнообразие от приспособления, с които можете да ги снабдите. С тяхна помощ можете да оптимизирате карането си, така че да ви бъде максимално приятно.

В крайна сметка някои обаче са по-задължителни от други. Вероятно можете да се лишите от един скоростомер например.

Различните фарове пък са задължителни единствено ако обичате нощните приключения. В противен случай надали имате нужда от тях само за да стигнете до дома си.

Един водач за веригата обаче може да се окаже почти неизбежен, ако се спускате по по-сериозни пресечени терени. Без него някоя по-голяма неравност може да накара веригата ви да падне и да ви лиши от възможността за въртене на педалите.

От друга страна, планините са непредвидими и планинските пътеки често могат да се окажат разкаляни от скорошен дъжд. В този случай е в общи линии задължително да се снабдите с читави калници.

При движение калта не само ще ви изцапа, но може да се превърне и в пречка за вашето зрение. А това в крайна сметка представлява опасност.

Необходимо е да познавате възможностите, които имате, и да знаете точно от какво имате нужда. Така ще успеете да подберете само подходящите необходими приспособления за своя планински велосипед.

Как да практикуваме планинско колоездене най-добре?

Е, вече сме уверени, че знаете всичко необходимо за планинските велосипеди и със сигурност можете да изберете най-подходящия за себе си.

Ние обаче искаме да сме ви от максимална полза. Тъкмо затова в тази секция сме подготвили няколко съвета, следването на които ще направи преживяванията върху планинския ви велосипед максимално приятни и безопасни.

Отпуснете се!

Планинският ви велосипед е предназначен за справяне с неравни терени, така че го оставете да си свърши работата.

Повдигнете се от седалката и бъдете достатъчно отпуснати, така че колелото да може свободно да се движи спрямо неравностите. Така ще успеете благополучно да преодолеете препятствията по пътя си.

Колкото по-големи са препятствията, толкова повече пространство ще бъде необходимо на велосипеда ви, за да се справи с тях.

Когато се спускате дръжте ръцете и краката си леко присвити и готови да реагират на неравностите.

Поддържайте инерцията си!

Може да ви се струва контраинтуитивно, но скоростта в по-трудните секции може да се окаже ваш приятел.

Често ви е необходима определена скорост, за да преодолеете дадено препятствие. В много от случаите, колкото по-бързо се движите, толкова по-лесно преминавате през определени секции от трасето.

Инерцията в случая е най-добрия ви приятел! Не ѝ пречете, ако не е необходимо. Поддържайте я и тя ще поддържа карането ви.

Разпределяйте теглото си правилно!

Сцеплението е ключово за пълноценното колоездене. Планинският терен постоянно се променя, така че трябва да бъдете наясно как да разпределите теглото си правилно, така че движението ви да бъде оптимално.

Когато се изкачвате, трябва да се наклоните напред. Центърът на тежестта ви се е преместил, затова трябва да го компенсирате и да запазите равновесие.

Когато се спускате пък, трябва да изнесете тялото си назад, за да избегнете преобръщане през кормилото. Когато завивате, позицията на тялото ви също е определяща.

Бъдете внимателни със спирачките!

Когато се спускате, може да бъдете изкушени да стиснете спирачките си с все сила. Не се поддавайте на изкушението обаче!

Спирачките на планинските велосипеди често са достатъчно мощни, така че ви е нужно леко натискане от един или два пръста, за да получите оптимално спиране.

Използвайте спирачките си и регулирайте скоростта си, преди да навлезете в определена секция. В завои и при определени препятствия избягвайте използването на спирачки.

Ако се окаже, че сте навлезли в завой с твърде голяма скорост, избягвайте да използвате предната си спирачка. Това ще предизвика плъзгане на предната гума и в крайна сметка ще предизвика падане.

Ако използвате задната си спирачка, може да се плъзнете, но със сигурност ще овладеете велосипеда си по-лесно.

Използвайте всички скорости!

Независимо с колко скорости разполага вашия велосипед, използвайте ги всичките в зависимост от съответните условия.

Както неведнъж споменахме, планинския терен постоянно се променя. Това означава, че вие постоянно трябва да регулирате скоростта на велосипеда си спрямо него.

Така изкачванията и спусканията ви ще бъдат максимално леки и приятни и педалите ви ще бъдат винаги удобни за въртене.

Настройте окачването си правилно!

Окачването на повечето планински велосипеди може да се регулира в зависимост от предпочитанията на колоездача.

За да се възползвате от предимствата на амортисьорите си, погрижете се за правилната им настройка. Само така ще постигнете максимална ефективност, която ще ви осигури спокойно преминаване независимо колко суров е теренът.

Гледайте, накъдето искате да отидете!

Ако се втренчите в камък, с който не искате да си имате вземане-даване, със сигурност ще минете през него. Велосипедът ви отива там, накъдето сте насочили погледа си.

Тъкмо затова е необходимо да гледате към местата, от които искате да минете. Брадичката ви трябва да бъде насочена към земята, а погледът ви да търси възможно най-далечната точка от пътеката.

Използвайте периферното си зрение, за да избягвате препятствията около себе си.

Винаги се екипирайте добре!

Планинското колоездене може да бъде изключително опасен спорт, свързан с много мигновени падания и удари. Тъкмо затова трябва да бъдете добре екипирани.

Каската е абсолютно задължителна! Протекторите за ръцете и краката също са силно препоръчителни.

Освен това не забравяйте да носите със себе си всичко необходимо. По време на колоезденето грубият терен може да причини нежелани повреди на велосипеда ви. Трябва да имате необходимите инструменти, за да се справите със спуканата гума или изкривената капла например.

Освен това винаги носете със себе си средство за комуникация, лични документи и пари в брой. Не знаете какво може да ви се случи по склоновете на планината, затова е добре да бъдете подготвени за всякакви ситуации.

Карайте възможно най-много и се забавлявайте!

Колкото повече карате велосипеда си по различни терени, толкова повече ще свиквате с него и ще ставате все по-добри. Ако искате да се развивате, използвайте всяка възможност да тръгнете по някоя непозната или позната пътека.

Карането винаги е по-забавно в компания, така че не забравяйте – трябва да ви бъде приятно! Ако следвате съветите, които ви дадохме до тук, сме убедени, че преживяването върху вашия планински велосипед ще бъде максимално приятно.

Наслаждавайте се!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за планинските велосипеди и карането им, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения в областта в момента, които подбрахме специално…

1. Велосипед Probike Аvigo Downhill FSP


Този планински велосипед с 19-инчова рамка и 26-инчови гуми е подходящ за начинаещите възрастни. Разполага с пълно окачване, което ще абсорбира по-леките неравности по пътя ви, така че велосипедът е идеален за разходка сред природата. Рамката му е стоманена, така че със сигурност ще устои на натоварването, макар че прави велосипеда сравнително тежък. Този модел разполага с 18 скорости, които ще ви осигурят безпроблемно въртене на педалите при абсолютно всякакъв наклон.
Купи сега

2. Велосипед MTB Good Bike Excalibur


Планинският велосипед Good Bike Excalibur разполага с 42-сантиметрова рамка и 26-инчови гуми. Стоманената рамка и пълното окачване му гарантират издръжливост и добра абсорбация на неравностите. Със сигурност ще се справи с по-леките планински терени, така че е идеален за начинаещите и любители на планински велосипедни разходки. Скоростите му са 21, за да можете със сигурност да изберете възможно най-подходящата според наклона, по който карате.
Купи сега

3. Велосипед SHOCKBLAZE TRACE TEAM CARB


Този 27,5-инчов карбонов планински велосипед с пълно окачване е от съвсем друга категоририя. Изключително здрав и лек trail велосипед, който е идеален за по-ентусиазираните любители и за професионалистите. Колелото е композирано от най-висококачествени части и осигурява на ездача си сигурност, комфорт и широки възможности. Тежи едва 11,3 кг, а широчината на кормилото му възлиза на 72 см, така че управлението му да бъде максимално удобно и надеждно. Велосипедът е оборудван със страхотна скоростна и спирачна система, за да бъде карането му ефективно и безопасно.
Купи сега

4. Велосипед Explorer


Този планински велосипед разполага с 19-инчова стоманена рамка, която го прави сравнително тежък, но за сметка на това е изключително здрав. Пълното му окачване осигурява на колоездача достатъчен комфорт при различен пресечен терен. Освен това велосипедът разполага с доста стабилни механични дискови спирачки със 160-милиметрови ротори. А благодарение на 21 скорости можете да се насладите на удобно въртене на педалите независимо какъв е наклонът, с който трябва да се справите.
Купи сега

5. Велосипед EcoBike RS


Това е електрически планински велосипед с предно окачване и 19-инчова рамка от лека алуминиева сплав. След 4 до 6 часа зареждане можете да се насладите на подпомагане от негова страна в 6 различни степени. Моторът осигурява на велосипеда въртящ момент от 80 Nm с пикова мощност от 760 W. С едно зареждане можете да изминете между 50 и 130 км в режим на подпомагане или 20 до 60 км само на ток. Само си представете възможностите, които EcoBike RS ви предлага!
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Велосипед Probike Maverick


Този 26-инчов велосипед е подходящ по-скоро за пътеките в парковете и някои съвсем леки и сравнително гладки планински пътеки. Не разполага с никакво окачване, но за сметка на това е сравнително лек (14,5 кг) благодарение на алуминиевата си рамка. Велосипедът разполага с 18 скорости, измежду които можете да изберете онази, от която имате нужда спрямо наклона, с който трябва да се справите.
Купи сега


7. Велосипед Salcano Astro


Този планински велосипед с предно окачване е предвиден за по-големите. Алуминиевата му рамка е с размер 21 инча, а гумите му са с диаметър 29 инча. Оборудван е с доста висококачествени части и се представя страхотно на леките планински пътеки. Хидравличните му дискови спирачки спират безотказно, вилката обира неравностите страхотно, а скоростите му предлагат идеални условия за регулиране на въртенето на педалите в зависимост от наклона. Планинският велосипед Salcano Astro е един добър избор, който със сигурност няма да ви разочарова.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!