Всички категории

8-те Най-Добри Помпи за Вода

Водните помпи могат да бъдат от изключителна полза.

Използват се по различни причини. Често хората търсят най-добрите водни помпи – както за домашна, така и за търговска употреба.

От дома до бизнеса – водните помпи са предпочитани заради своите полезни приложения.

Според вида си водната помпа може да източва вода от наводнени помещения, например мазета, да източва или пълни воден басейн, градинско езеро и дори джакузи, а защо не и да добива и качва вода от дълбоко.

В земеделието също се използват водни помпи.

Като се започне от разпръскване на торове и пестициди и завършим до напояване на земята.   По строителните обекти също се намира широко приложение за водните помпи.

Но… на пазара има много различни видове помпи и ако търсите за себе си – шансът да се объркате с много голям. Нашето ръководство ще ви помогне да направите правилен и информиран избор относно покупката на водна помпа.

Как работят водните помпи?

Независимо от типа на водната помпа, работата й е една – да изтласква вода от точка А до точка Б.

Отправната точна може да бъде река, мазе или кладенец, а финалната точка градина, отходна тръба или жилище.

За да се придвижи водата, тя се засмуква от помпата (при потопяемите модели) или минава през засмукваща тръба (ако седи на повърхността) и след това се изпомпва по тръби.

Всяка водна помпа се състои от мотор с ротор, който задвижва една или повече турбини (или водни колела) и по този начин има засмукване и изпускане на водата.

Мощността, налягането и дебита са пропорционални едно към друго и варират според изискванията за изпомпване.

В съответствие с тези критерии, захранването на помпата може да бъде електрическо (двуфазно или трифазно) или бензиново (двутактов или четиритактов двигател).

Какви видове помпи има на пазара?

В зависимост от нуждите ви и за какво ще се използва помпата, на пазара има два основни вида – битови и селскостопански водни помпи.

Те са проектирани по такъв начин, че да вършат отлична и безпроблемна работа за дадения сектор. Под всеки от двата основни вида помпи има различни типове според предназначението им.

Битови водни помпи

Както подсказва името тези помпи се използват в бита за ежедневни домашни нужди. Битовите помпи имат по-малък дебит и по-ниска мощност в сравнение със селскостопанските.

Битовите помпи са следните:

Самозасмукващи регенеративни помпи

Регенеративните помпи имат лопатки от всяка страна на колелото, което се върти в кръг в корпуса. Така водата не изтича от върха на колелото, а вместо това се връща обратно в долната му част.

Именно чрез заради това движение и елиминиране на въздуха тези помпи засмукват водата сами.

Тези помпи са подходящи за чиста свежа вода, без абразивни частици или химически агресивни вещества. Могат да се използват за битово водоснабдяване, ливадни пръскачки, градини и т.н.

Центробежни водни помпиЦентробежните помпи задвижват водата чрез преобразуване ротационна кинетична енергия в хидродинамична енергия.  Ротационната кинетична енергия се получава от електрически мотор.

Има и друг тип центробежни помпи с подобен механизъм на работа, при които се използва засмуканата вода за създаване на водна струя, която подобрява засмукващите свойства на помпата от подземни и дълбочинни източници.

Тези помпи са подходящи за чиста свежа вода, без абразивни частици или химически агресивни вещества.

Могат да се ползват  за битово водоснабдяване, ливадни пръскачки, градини, малки ферми, поливане, изтласкване на вода от кладенци и резервоари, пълнене на водни басейни и други.

Центробежните водни помпи имат отлични хидравлични характеристики, както и по-висока ефективност и по-ниски разходи за поддръжка в сравнение с регенеративните помпи.

Потопяеми водни помпи

Потопяемите помпи са с добре изолиран мотор и цялото им тяло се потапя под вода, например в отворени кладенци и сондажи. Те са ефективни и отличен избор, защото не се изисква нищо повече освен да се потопят под вода.

Потопяемите помпи се разделят на два типа:

Потопяеми помпи за кладенци – охлаждат се с вода или масло и както подсказва името приложението им е в отворени кладенци.

Сондажни потопяеми помпи – охлаждат се с вода или масло и приложението им е за сондажи.

Тези помпи са подходящи за чиста свежа вода, без абразивни частици или химически агресивни вещества.

Сондажни компресорни помпиТози тип помпи е създаден специално за изтегляне на вода от дълбоки сондажи със специфични диаметри. При тях се използва въздушно налягане за качване на водата.

Особено подходящи са за сондажи със сравнително по-малък дебит с дълбочина до 180 метра.

Компресорните водни помпи могат да се използват за сондажи с мътна и кална вода. Има два основни типа компресорни помпи – моноблокови и ремъчни.

Хидрофорни помпи

Тези помпи са изключително качествени и можете да се спрете на такава ако искате високо налягане на водата.

Хидрофорните помпи са специално направени да повишават налягането на водата, за да отговаря то за нуждите на всяко домакинство.

Автоматичната помпена система има и резервоар под налягане, който повишава налягането на водата по тръбопровода и прави хидрофорните помпи отличен избор за използване в жилища.

Когато налягането на водата падне хидрофорната помпа се включва автоматично и започва да изпомпва вода. След като налягането се вдигне отново – тя спира.

Помпи за плитки кладенци

Очаквано тези помпи са отличен избор за плитки кладенци. Те имат висока мощност при засмукване на водата и се използват основно в селските региони.

Тези помпи имат смукателна дълбочина до 8 метра и са добра алтернатива на самозасмукващите помпи, чиято смукателна дълбочина е до 6 метра.

Селскостопански помпи


Селскостопанските водни помпи са предпочитани за селските региони където се изисква постоянно и надеждно водоснабдяване за поливане на нивите.

Особено важно е да се избере правилната помпа и да се направи информирана покупка.

Центробежни моноблокови помпи

Като обикновените центробежни помпи, моноблоковите придвижват водата като преобразуват ротационната кинетична енергия в хидродинамична енергия.

Тъй като трябва да покриват по-голяма площ, тези помпи са по-ефективни и имат по-висок дебит (около 25 литра в секунда).

Потопяеми помпи

Потопяемите помпи са по-добрият избор за селскостопанския сектор. Селскостопанските потопяеми помпи работят на същия принцип като всички останали потопяеми модели.

Има помпи за отворени кладенци и такива за сондажи. Обикновено тези помпи имат висока мощност около 60 конски сили, а максималната дълбочина, на която могат да работят е до 500 метра.

Дебитът е до 38 литра в секунда.

Кои са основните характеристики на водните помпи?

ДебитДебитът показва количеството изпомпвана вода за дадено време. Обикновено се измерва в литри за минута или кубици за час.

Налягане

Налягането се измерва в барове и показва с каква сила се изтласква водата. Имайте предвид, че налягането и дебитът са пряко свързани – при еднакъв дебит при по-тясна тръба налягането ще е по-високо отколкото при по-широка.

Максимална дълбочина

Показва максималната дълбочина, при която водата може да се засмуква от дадена помпа – независимо дали е повърхностна или потопяема.

Качество на водата

Качеството на водата трябва да се анализира внимателно, защото в противен случай помпата и моторът й могат да се повредят.

Качеството обикновено се определя в един от следните три вида:

Чиста вода – може да съдържа частици с диаметър до 5 милиметра.

Замърсена вода – може да съдържа частици с диаметър до 20 милиметра.

Силно замърсена вода – може да съдържа частици с диаметър до 25 милиметра.

Материали и задвижване

Дизайнът на помпите и съставните материали са ключови фактори за една сигурна, безпроблемна и дълга работа. Тялото на помпата, моторът, валовете, турбината и фитингите са важни компоненти за определяне качеството на една помпа.

От гледна точна на задвижване помпите могат да бъдат моно или мулти.

Моно помпите имат една турбина с колело за засмукване и придвижване на водата, докато мулти помпите имат няколко колела.

Предимството на мулти помпите е, че налягането на водата се повишава прогресивно с преминаване през всяко колело. Съответно тези модели имат по-добра хидравлична ефективност и са по-икономически изгодни и надеждни. Тези помпи се наричат центробежни заради начина им на работа – високоскоростното въртене на колелата засмуква водата.

Мощността варира и зависи от характеристиките на помпата, а захранването може да бъде от еднофазно до трифазно.

Относно комфорт и практичност – има помпи с автоматично засмукване и със защитен механизъм, който ги спира ако няма вода, т.е. да не работят на сухо. Що се отнася до нивата на шум – повърхностните помпи могат да бъдат доста по-шумни. Това не се отнася за потопяемите модели.

Финални съвети и насоки

Някои помпи могат да имат и манометър, който показва работното налягане.

За инсталации с воден резервоар помнете, че само една трета от резервоара е пълна с вода, а останалите две трети са под налягане.

Поставянето на възвратен клапан в края на инсталацията е силно препоръчително, за да избегнете загуба на налягане.

>u>Термална защита на електрическата мрежа намалява рисковете от късо съединение ако помпата остане празна.

Водните помпи и резервоари не обичат зимата, така че ако не се ползват – източете ги и ги пазете далеч от минусови температури и влага.

Най-добрите водни помпи

Нека ви представим някои от най-добрите водни помпи, които към момента можете да намерите на пазара. Просто се уверете, че сте се спрели на правилната помпа и едва тогава пристъпете към покупката.

1. Градинска помпа Einhell GC-GP 6538


Помпата на вид е градинска и е предназначена за чиста вода. Захранва се от електрическата мрежа с монофазен ток. Употребата й е изцяло битова.

В комплекта са включени помпата и смукателен маркуч с клапан и дължина от 7 метра. Мощността на електромотора е 650 вата, а максималната температура 35 градуса. Максималният дебит е 3800 литра за час.

Максималното налягане на модела е 3.6 бара. Дълбочината на засмукване е 8 метра. Помпата тежи 6.1 килограма.
Купи сега

2. Помпа за вода Makita PF0410


Помпата е потопяема и е за мръсна вода. Изработена е от пластмаса и се захранва от електрическата мрежа. Подходяща за битова употреба.

Електромоторът е с мощност от 400 вата. Максималният дебит на помпата е 7200 литра за час.

Максималното налягане е 0.5 бара. Дълбочината на засмукване е 7 метра. Моделът тежи едва 3.3 килограма.
Купи сега

3. Помпа водна бензинова Raider RD-GWP01


Помпата е повърхностна и е предназначена за чиста и мръсна вода. Захранва се от бензинов мотор с мощност от 4100 вата и максимална скорост от 3600 оборота в минута.

Капацитетът на бензиновия резервоар е 3.8 литра. Максималният дебит на помпата е 550 литра в минута. Дълбочината на засмукване е 8 метра.
Купи сега

4. Потопяема високонапорна помпа Einhell GC-DW 900 N


Моделът е потопяем за чиста вода и битови нужди. Захранва се изцяло от електрическата мрежа. Електромоторът е с мощност от 900 вата.

Максималният дебит на помпата е 6000 литра за час, а дълбочината на засмукване е 8 метра. Дължината на кабела е 10 метра.
Купи сега

5. Центробежна напорна помпа Daewoo DAECPM158


Помпата е градинска и е предназначена за работа с чиста вода. Захранва се посредством електричество. Употребява се само за битови нужди.

Защитен клас IP44. Максималният дебит е 57 600 литра за час. Дълбочината на засмукване е 8 метра. Теглото на модела е 9.1 килограма.
Купи сега

6. Моторна водна помпа HYUNDAI HY 50


Моторна водна помпа за чиста и мръсна вода. Захранва се с дизелово гориво и бензин.

Термичният мотор е с мощност от 5.5 конски сили, а капацитетът на резервоара за гориво е 3.6 литра.

Максималният дебит на модела е 600 литра в минута.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Повърхностна помпа Black & Decker 800W


Помпата е повърхностна и работи само с чиста вода за битова употреба. Захранва се от електрическата мрежа с монофазен ток.

Електромоторът е с мощност от 800 вата. Помпата има защитен клас IP X4. Максималният й дебит е 3500 литра за час. Максималното налягане е 3 бара.

Дълбочината на засмукване е 8 метра. Теглото на модела е 6.5 килограма.
Купи сега

8. Самозасмукваща помпа Grundfos JPA 4-47


Тази помпа е градинска и работи само с чиста вода. Използва се за изцяло битови нужди. Захранва се от електрическата мрежа посредством монофазен ток.

Изработена е от чугун. Електромоторът е с мощност от 850 вата. Максималният дебит е 3.6 кубични метра за час.

Максималното налягане е 4.6 бара. Дълбочината на засмукване е 8 метра.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
13 Коментари
 1. Людмил пише

  Вашата информация ми беше изключително полезна.Много ВИ благодаря

 2. Николай пише

  Здравейте .Интересувам се дали помпата Макита която ще засмуква от около 7 м дълбочина от дере ще изхвърля водата приблизително по правалиния на 300 метра.

  1. Никола пише

   Търся помпа за кладенецът ми. Водата е на 24 метра дълбочина. Какво ще ми предложите

 3. Максимилиан Оглушарски пише

  Прочетох мнения за Градинска помпа Einhell GC-GP 6538 , и те не са много окуражаващи, а вие сте я сложили във вашия списък на най добрите, не ми се рискуват 130 лв да проверя истината.

 4. Благо пише

  Помпата е в двора, реката е на 100 метра, денивелацията е 5 метра, няма напорна височина, ел захранването не може да се удължава-може ли да доставя вода в двора

 5. Николай Николов пише

  Интересува ме помпа която да помпи вода от кладенец с дълбочина 13 метра. Три четвърти или половин цол.

 6. Катя пише

  Здравейте.
  Моля предложете ми помпа за къща водата ще е за първия етаж.Помпата ще е в мазето.
  Благодаря ви предварително!

 7. Георги пише

  Кладенеца ми е дълбок 10 м. с 3м. воден стълб. Искам да си направя хидрофорна система, като напора ще е максимум 10 метра. Каква помпа ще ми е необходима, за да свържа към балона и пресостата?

 8. Галина пише

  Здравейте, имам сонда която е 19м в момента има вода 14м,трабата е ф120. Каква помпа бихте ми препоръча ли за капково напояване на градината. Опасявам се само водата да е свърше.

 9. Румяна Николова пише

  Здравейте! Имам кладенец 35 метра дълбок, 3 метра воден стълб, отвор 0,8 метра, водно огледало 8 кв метра. До сега е експлоатиран с трифазна помпа Вида спусната на три метра над водата. Водата се изпомпва в открита щерна 300 литра и се ползва за гравитачно поливане. Моля, препоръчайте ми подходяща помпа.

 10. Анна пише

  Трябва ли да извадим потопяемата помпа през зимата?

 11. Stefan пише

  Полезна статия, но нека да помогна за доизглаждане. Абе, нещо не ми е ясно как градинска помпа Daewoo DAECPM158 ще изпомпи почти 58 куб.м. вода в час? И какво означава “свежа вода”? Не е увехнала ли? Ако става въпрос за кладенчова например, а не от блато, термина е “прясна вода”. На мен не ми пречи, но млади хора, които нямат техническа култура, ще запомнят и повтарят каквото са прочели. Всъщност попаднах на тази статия в търсена на повече информация за разликите между периферните (вихрови) помпи и центробежните. За съжаление тук класификацията е “битови” и “селско стопански”,..

 12. Богиня Тодорова пише

  Вместо потопяема водна помпа за чиста вода съм закупила такава за мръсна вода- мога ли да я ползвам за напояване- като помпа за чиста вода?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!