Всички категории

9-те Най-Добри Прахосмукачки Робот 2019-2022

Искате подът ви да е винаги чист без да си мърдате дори пръста?


В такъв случай прахосмукачката робот може ще свърши това вместо вас. Вече има модели, които чистят отлично и са на достъпна цена – можете да ги намерите в края на това ръководство.

Технологиите се развиват непрекъснато и през последните години прахосмукачките също изминаха дълъг път. Вече не трябва да се потите докато държите в ръка дълъг пластмасов маркуч, прикрепен към шумна и понякога трудна за теглене купчина пластмаса на колела.

Всъщност, вече можете да се наслаждавате на безупречно чисти подове без дори да ставате от дивана.

Въпреки че прахосмукачките роботи са сравнително нови на пазара, вече има не един или два модела, които се справят отлично в това да ви отърват от праха, козината от домашни любимци и всички други отпадъци, които могат да се срещнат по пода.

Ако се замисляте за прахосмукачка робот – прочетете нашето ръководство, за да научите всичко необходимо и в последствие да направите информирана покупка.

Защо да си вземете прахосмукачка робот


Първата и основна причина, поради която хората си купуват прахосмукачка робот е удобството. С подобен уред подът се поддържа чист ежедневно без да усложнявате допълнително и без това натовареното си ежедневие.

Това би се оценило особено от хората, които имат домашни любимци и често им се налага да чистят козината, която остава след тях. Освен това чистенето с прахосмукачка е особено досадно за много домакини – колко по-добре би било ако го премахнете от задълженията си.

Ако живеете в жилище, което е подходящо за използването на прахосмукачка робот, можете спокойно да си спестите всякакво ръчно минаване с прахосмукачка – роботът ще свърши всичката работа.

Обмислете за прахосмукачка робот ако:

 • Обичате подът да е чист, но нямате възможност да пускате прахосмукачка често.
 • Работите по цял ден и не ви остава време да почистите дома си както трябва.
 • Имате домашни любимци и често обирате паднала козина от пода.
 • Домът ви има равен под и прахосмукачката робот ще може да мине навсякъде без да трябва да я наглеждате.
 • Имате по-голямо семейство и трябва да чистите по-често след тях или пък децата често вкарват прах и мръсотия отвън.

Може ли прахосмукачката робот да замести обикновената прахосмукачка


Не е препоръчително да изхвърляте или прибирате старата си прахосмукачка след като си вземете робот. Прахосмукачките роботи са удобни и полезни, но понякога (макар и рядко) вероятно ще трябва да минете и с обикновена прахосмукачка, особено по труднодостъпните места.

Най-добри приложения на прахосмукачката робот:

 • За широки и отворени помещения с равен под.
 • За помещения, през които се минава често и от много хора.
 • За килими, по които стъпват много хора или домашни любимци.
 • За почистване докато няма никой в жилището.

Най-добри приложения на обикновена прахосмукачка:

 • За труднодостъпни части на помещенията, където се изисква по-прецизно минаване, особено ако има кабели и други подобни. Прахосмукачките роботи обичат да “ядат” кабели и лесно могат да ги повредят.
 • Тънки и тесни места и ъгли, където прахосмукачка робот не може да мине.
 • Почистване на всичко друго, което не е равен под – стълби, первази, мека мебел и т.н.
 • Тъмни килими, които роботът често мисли за стълби и съответно не минава по тях.
 • За места, на които е силно замърсено и трябва да се почисти по-агресивно и старателно.

Най-добре е да използвате прахосмукачка робот за ежедневното почистване на пода и по-рядко когато е нужно да минавате по труднодостъпните места с обикновена прахосмукачка.

Прахосмукачките роботи наистина ли вършат работа

По равен под, особено от дърво, ламинат или плочки, както и по обикновени килими, прахосмукачката робот ще свърши толкова добра работа, колкото и обикновената прахосмукачка. Роботите засмукват отлично и почистват равни и открити пространства много добре. Така че може спокойно да кажем, че те работят, но е особено важно да знаете къде не могат да минат, за да го направите ръчно при нужда.

Когато купувате прахосмукачка робот си мислете, че чашата е наполовина пълна – спестявате време от почистване и подът ви ще е чист ежедневно.

Но трябва да сте наясно, че понякога ще трябва и да минавате ръчно с обикновена прахосмукачка. Въпреки това спокойно можем да кажем, че добрата прахосмукачка робот може да ви спести до 80% от работата по почистването на пода.

Какво трябва да притежава една добра прахосмукачка робот

Когато избирате прахосмукачка робот и търсите най-добрата за вас е добре да разгледате всичките й функции и да подберете най-подходящите. Именно вашите лични нужди ще определят кои функции са най-важни.

Запознайте добре прахосмукачката робот с жилището си

За да извлечете най-доброто от новата си прахосмукачка робот трябва да се постараете тя да опознае и запамети всяко кътче в дома ви.

Технологията за опознаване се разви значително в последните години и вече има вграден софтуер в самата прахосмукачка, който я свързва към приложение за смартфон, през което можете да я контролирате. Важно е да знаете как прахосмукачката опознава всяко кътче на дома ви – така в последствие ще извлечете максимална полза от нея.

Ако не се справите с тази част ще трябва да полагате допълнителни усилия, за да поправите грешката си и да накарате прахосмукачката робот да работи оптимално добре. Освен опознаването на дома ви, уверете се че избраният модел може да се програмира в кои часове да чисти.

Професионален съвет: Преди да купите дадена прахосмукачка робот проучете как точно даденият модел опознава и запаметява площите в жилището ви и има ли възможност за свързване към мобилно приложения и възможност за отдалечен контрол.

Напишете домашното си по тези въпроси и имайте предвид, че понякога приложенията имат несъвместимост с определени марки и модели смартфони. Също така преценете какви функции искате да има вашата прахосмукачка робот.

В приложенията има доста полезни функции, но преди да започнете да ги настройвате и използвате трябва да сте запознати с тях и да знаете какво точно може да прави новата ви прахосмукачка робот.

Капацитет на батерията и време на работа

Много потребители се притесняват дали батерията на избрания модел ще е достатъчна откъм капацитет за завършване почистването на цялото жилище. Има реален шанс ако жилището е по-голяма площ батерията да не стигне за цялото му почистване.

Освен това според модела може да не се е запазил прогреса на почистване и след зареждане прахосмукачката робот да започне отначало вместо да продължи откъдето е спряла. Затова е добре да обърнете особено внимание на батерията в харесания модел, нейния капацитет и колко време може да чисти роботът с едно зареждане.

Професионален съвет: Проверете също така колко е средното време на работа на една прахосмукачка робот с едно зареждане на батерията и преценете дали това би било достатъчно за почистването на дома ви.

Също така се поинтересувайте какво се случва с избрания модел след като му падне батерията и го върнете на зарядното. Ще продължи ли след това с почистването или ще се рестартира и започне отначало?

Пречат ли препятствия, килими и козина от домашни любимци

Ако имате широки помещения с отворени врати и без много килими – прахосмукачката робот едва ли ще се затрудни. За домакинства, които имат повече препятствия по пода – вероятно ще трябва допълнително да се позанимавате с прахосмукачката. Подобни препятствия могат да бъдат кабели, детски играчки, играчки за домашния любимец, прегънати части от килими, маси, столове и т.н.

Прахосмукачките роботи се справят сравнително добре с отбягването на подобни препятствия. Това обаче означава, че няма да почистят добре близо до тях и ще ви се налага да чистите ръчно. Повечето препятствия в помещенията ще означават също така, че прахосмукачката робот ще се удря по-често в тях.

Козината от домашни любимци не представлява проблем за повечето прахосмукачки роботи, но гъстата козина или по-дългите косми могат да ги задръстят или да се оплетат в колелата им. Ако имате домашен любимец с дълга козина, вероятно ще ви се налага да “спасявате” прахосмукачката робот по-често, отколкото би ви се искало.

Професионален съвет: Огледайте добре как изглежда домът ви в момента и преценете дали една прахосмукачка робот би минавала лесно по пода в помещенията. Обърнете особено внимание на това какво има по пода като препятствия, както и на самото обзавеждане – маси, столове и т.н.

За някои хора събирането на предмети от пода (например оставени от деца или домашен любимец) може да реши проблема. За други обаче това не е основната пречка и може да трябва по-сериозно замисляне и дори преподреждане в някои помещения за безпроблемната работа на прахосмукачката робот.

Почистване и размер на контейнера за отпадъци

Прахосмукачките роботи са много по-малки от обикновена прахосмукачка, съответно имат и по-малък контейнер за събраните отпадъци. Той може да се напълни бързо, но количеството мръсотия, което може да събере би учудило приятно доста домакини.

След като контейнерът се напълни – прахосмукачката ще спре работа автоматично.

След неговото изпразване тя ще продължи да чисти.

Професионален съвет: Когато започнете да използвате новата си прахосмукачка робот проверете колко боклук събира и колко бързо се пълни контейнерът. Така в последствие ще знаете след колко почиствания на дома ви трябва да изхвърлите отпадъците от контейнера и дали изобщо ще е възможно прахосмукачката да почисти цялото жилище наведнъж.

Ако имате по-голямо жилище е по-добре да се спрете на модел с по-голям контейнер за отпадъците.

Сила на засмукване

Тъй като прахосмукачките роботи са много по-малки от обикновените прахосмукачки, силата на засмукване няма как да е същата. Въпреки това ще останете приятно изненадани да разберете, че роботите засмукват достатъчно силно, че да почистят добре. Но как ще почиства даден модел зависи и от подовите настилки в дома ви. ‘

Какво преобладава – паркет, дърво или килими? Какво ще се чисти основно – прах или по-сериозни замърсявания и гъсто наслоена козина от домашен любимец? Колко често ще се чисти и каква площ? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да разберете колко ефективно и добре ще чисти прахосмукачката робот.

Професионален съвет: Повечето прахосмукачки роботи засмукват достатъчно силно, но все пак силата варира според различните модели. Ако ви трябва прахосмукачка за събиране на по-сериозни замърсявания по-добре изберете модел с по-голяма мощност.

Така ще сте сигурни, че новата ви прахосмукачка робот ще има достатъчно сила, за да засмуче всичките отпадъци и замърсявания по пода.

Къде ще бъде поставено зарядното

Къде ще поставите и включите зарядното за прахосмукачката робот е от съществена важност – трябва да е на централно място, но все пак не искате и да се спъвате в него. Трябва да е в близост до контакт, но не и на място откъдето се минава постоянно.

Професионален съвет: Представете си как прахосмукачката робот ще чисти дома ви. Можете да го направите като погледнете опознавателната карта в приложението или просто като затворите очи. Използвайки картата помислете къде би било най-удачното и централно място за зарядното.

След това пък определете и място за съхранение на прахосмукачката когато не се използва. То трябва да е с лесен достъп (за да може да се прибере), но не и на открито където някой може да я настъпи и повреди. Влагането на малко повече мисъл в подобни неща може да улесни цялостната работа на прахосмукачката робот.

Най-добрите прахосмукачки роботи

Истината е, че има достатъчно модели прахосмукачки роботи на пазара, за да се объркате в избора си. Затова сме готови да ви представим някои от най-добрите модели.

Просто изберете най-подходящия от тях според бюджета и личните ви нужди.

1. Робот прахосмукачка Xiaomi Mi Robot Vacuum


Моделът е с безчетков мотор за много по-дълъг живот и максимална енергийна ефективност. Вградена литиево-йонна батерия с капацитет от 5200 милиампер/часа.

Продължителността на работа с едно зареждане е 2.5 часа и автоматично зареждане след това. Номиналната мощност на мотора е 50 вата.

Безжична връзка с мобилно приложение. Възможност за дистанционно активиране и изключване, избор на режим на почистване, визуализация в реално време на процеса на почистване и други. Прахосмукачката разполага с 12 вида сензори – лазерен за разстояние, за стени, капацитет за събиране, ултразвуков радар за наклон и сблъсък, електронен компас, акселерометър, жироскоп, сензор за падане, скоростомер и сензор за вентилация.

Три колела за придвижване. Автоматично регулиране на централната четка.
Купи сега

2. Робот прахосмукачка Roborock 2 S50


Прахосмукачката има мотор с номинална мощност от 58 вата. С нея можете да почиствате и забърсвате пода, както и да засмуквате отпадъци.

Вградена литиево-йонна батерия с капацитет от 5200 милиампер/часа.

Работното време на модела с едно зареждане е 2.5 часа. Наличен адаптер за зареждане. Вградена безжична връзка с интернет за по-лесно управление.
Купи сега

3. Робот прахосмукачка iRobot Roomba 980


Един от най-добрите модели прахосмукачка робот, който може да се срещне на пазара към момента. Моделът започва да чисти само с натискането на един бутон.

Обхожда цялото жилище като можете да следите прогреса и местоположението по всяко време. Зарежда се автоматично колкото пъти е необходимо докато не завърши напълно почистването. Снабдена с интелигентна технология, която помага на прахосмукачката да запомни откъде е минала и къде й остава да почисти.

Автономията на работа е до 120 минути – след това прахосмукачката отива да се зареди автоматично и при готовност продължава почистването откъдето е спряла. Технология за разпознаване на силно замърсени зони.

Свързване посредством безжичен интернет и управление чрез приложение за смартфон. Сензори срещу падане и сблъсъци. Саморегулираща се почистваща глава и многофункционални четки. Усъвършенстван мотор от трето поколение с увеличена мощност. Система против заплитане в кабели.

Възможност за програмиране на определени дни и часове за почистване.
Купи сега

4. Робот прахосмукачка Rowenta Smart Force Extreme RR7126WH


Моделът осигурява подобрено удобство при почистване на пода и килимите. Разполага с четири функции за почистване, инфрачервени сензори и програми.

В комплекта има дистанционно и зарядно устройство. Прахосмукачката автоматично избягва стени, мебели и падане по стълби. Активна моторизирана четка, която се грижи за ефективното почистване на всяка повърхност, дори и на килимите. Странична четка за премахване на прах от ъглите.

Времето за непрекъсната работа е до 100 минути. Система за интелигентно и бързо зареждане – само 4.5 часа за пълното зареждане на батерията.
Купи сега

5. Робот прахосмукачка Philips SmartPro Compact FC8776/01


Прахосмукачката е високо ефективна и предлага интелигентно почистване на дома ви.

Има тънък и приятен дизайн, четири колела за придвижване и може да работи до 130 минути с едно зареждане.

Иновативен накрайник за ефективни и цялостни резултати при почистване, който покрива два пъти повече площ. Моделът има интелигентна система за разпознаване и може да почиства напълно самостоятелно. Възможност за планиране на следващото почистване до 24 часа напред. Автоматично прибиране до зарядната станция при почти празна батерия.

Възможност за дистанционно управление.
Купи сега

6. Робот прахосмукачка iRobot Roomba 866


Тази прахосмукачка има революционна почистваща система, която е до 50% по-ефективна от продукти на останалите марки. Разполага с пет пъти по-мощна засмукваща сила и гумени четки – екстрактори, които събират повече прах, фини частици и отпадъци.

Интелигентна система за навигация из дома. Адаптивна почистваща глава с гумени екстрактори. Контейнер с голям капацитет и високо ефективен филтър. Индикация за запълване на контейнера.

Система срещу заплитане в кабели. Възможност за програмиране на почистването. Сензори срещу падане от стълби.

Моделът има и батерия с удължен живот за по-дълга и непрекъсната работа.
Купи сега

7. Робот прахосмукачка OSKAR


Моделът притежава всички функции и характеристики на прахосмукачка робот от висок клас. Дизайнът му е елегантен и има височина от 7.2 сантиметра. Характерни за него са мощно засмукване, V-образна въртяща се четка и безчетков мотор.

Разполага с умен режим за системно почистване с навигация чрез вграден жироскоп. Сам си прави маршрут за максимално ефективно почистване на цялото жилище.

Има мобилно приложение и безжична интернет връзка за дистанционно управление и програмиране. Режим при почистване, при който може да се използва максималната всмукателна сила на прахосмукачката, подходящ за мокети и късокосмести килими. Сама преодолява леки наклони и лайсни.

Събира безпроблемно прах, пясък, малки зрънца, коса и козина, парченца хартия и други подобни.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Прахосмукачка робот ILIFE V5s Pro


Най-новият модел на производителя надгражда предшествениците си с възможност за регулиране силата на засмукването и функция за мокро почистване. Може да се използва за гладки повърхности, мокети и късокосмести килими. Сам преодолява препятствия като леки наклони и лайсни.

Събира безпроблемно прах, пясък, малки зрънца, коса и козина, парченца хартия и други подобни. Автоматично презареждане при почти изтощена батерия.

Възможност за задаване на седмичен график за почистване. Система против падане благодарение на множество вградени сензори.
Купи сега

9. Прахосмукачка-робот Miele SCOUT RX1


Моделът има иновативна система за навигиране из помещенията посредством камера, която следи тавана и жироскоп.

Може да работи до 120 минути с едно зареждане на батерията и съответно да почисти площ до 150 квадратни метра.

Разполага с тройна почистваща система от две странични четки и основна подова. Капацитетът на контейнера за отпадъци е 0.6 литра. Четири програми за почистване и автоматичен режим. Вградена технология за защита на мебелите.

Седем сензора против сблъсък и три против падане.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!