Всички категории

10-те Най-Добри Прахосмукачки

Прахосмукачката е един от домакинските уреди, от които всеки има нужда, но в избора на които не всеки влага особена прецизност…

Докато изсмуква праха, пръстта и мръсотията, всичко е наред, нали така?

Е, този тип мислене е напълно грешно!

Предпочитате удобството на прахосмукачките без кабел? Разбира се! Но ако имате повече мобилност, батерията може да не издържи толкова дълго, колкото е нужно.

Имате различни подови настилки в дома си? Искате да преминавате от дърво към килим и плочки само с натискане на един бутон? Има страхотни прахосмукачки за целта.

И запомнете- това, че една прахосмукачка е скъпа не означава, че е идеална за вас!

Аналогично, бюджетните модели не трябва да предизвикват съмнения у вас. Това, че са по-евтини не означава, че няма да почистят дома ви по най-добрия начин.

Е, има толкова много варианти, от които да избирате. Позволете ни в това ръководство да ви улесним максимално в покупката…

Какви видове прахосмукачки съществуват?

На първо място в търсенето, е важно да обърнете погледа си към този тип прахосмукачки, който най-ясно отговаря на вашите желания и нуждите на дома ви.

Класически прахосмукачки

Класическите прахосмукачки са най-стандартният и познат на всички ни вариант за сухо почистване. 

Благодарение на разнообразните накрайници, предлагани към тях, те са универсален избор за всеки дом, подходящ за обработка на всякакви типове подови настилки.

Мощни и високоефективни – те несъмнено ще ви впечатлят.

Единственият им недостатък, обаче, е че в повечето случаи те не могат да се използват за допълнително почистване на мокри повърхности.

Перящи прахосмукачки

Перящите прахосмукачки определено са нововъведение в технологиите, имащо за цел максимално да ви улесни в поддръжката на дома.

Благодарение на тях вие ще можете да се справяте дори и с най-упоритите петна върху всички типове настилки (включително мокет и килими).

Съчетавайки активното действие на пара и почистващ препарат, те се отличават не само с много детайлно, но и бързо и прецизно действие. 

Този тип прахосмукачки, обаче, също имат един ключов недостатък. Заради прикрепения към тях резервоар, те са доста тежки и понякога непрактични.

Ръчни прахосмукачки

Ръчните прахосмукачки са малки, леки и изключително удобни за употреба.

Те най-често разполагат с акумулаторна батерия и са отличен избор за обработка на малки участъци.

Може да ги използвате навсякъде – в кухнята, в автомобила си или при почистване на попринцип трудно достъпни кътчета от дома ви.

Те определено са практични, а като техен основен недостатък можем единствено да отбележим факта, че не са особено мощни.

Вертикални прахосмукачки

Вертикалните прахосмукачки са много сходни в механичен план с класическите, но пък се отличават от тях в едно ключово отношение – дизайна им.

Те са много по-компактни, леки и удобни за употреба. Гъвкавата им, издължена конструкция им позволява да достигнат до всички участъци от дома без какъвто и да е проблем.

Макар и наистина впечатляващи, обаче, те също имат недостатък и това е фактът, че са със значително по-малък капацитет откъм събиране на прах и изискват редовна поддръжка.

Прахосмукачки-робот

Роботизираните прахосмукачки определено придобиват все по-голяма популярност сред домакинствата по света.

Иновативни и впечатляващи, в повечето случаи те са приспособени както към сухо, така и към мокро почистване и винаги гарантират перфектни резултати.

Благодарение на сензорите в конструкцията си, те напълно автономно почистват дома без да изискват от вас абсолютно никакви усилия.

Като техен основен недостатък несъмнено можем да отбележим високата им цена. Тук, обаче, определено стойността оправдава качеството.

Прахосмукачка с какъв тип почистваща система да подберете?

След като сте избрали най-практичния вид прахосмукачка за вашите нужди, е време да обърнете по-съсредоточено внимание и върху почистващата й система.

С торбичка

Прахосмукачките с торбичка несъмнено са най-широко разпространени, като, сами по себе си, торбичките могат да бъдат съответно текстилни или хартиени.

Текстилните торбички пречистват въздуха доста ефективно, но въпреки това не са често срещани. Те задържат в същността си частици с размери около 100 микрона, а основният им недостатък е фактът, че са изискват редовно и прецизно почистване.

Хартиените торбички, пък, са по-популярния и удобен вариант. Те задържат още по-малки по размер частици от текстилните предложения, но, пък, от друга страна са доста по-неекологичен избор. Това се дължи на факта, че са с много кратък срок на употреба и изискват подмяна на всеки 15 почиствания с прахосмукачката.

Без торбичка

Също познати като модели с циклонна филтрираща система, прахосмукачките без торбичка са много модерен вариант.

Системата им поглъща входящия прах и чрез спираловидни движения го разслоява на по-фини и по-едри замърсявания.

По-фините частици съответно полепват по филтъра на прахосмукачката, а по-едрите, се събират в обособен за целта пластмасов контейнер.

Недостатък в случая, обаче, е фактът, че макар и много лесно, почистването на филтъра и контейнера на този тип прахосмукачки може да има нездравословен аспект за вас, особено ако страдате от алергии.

Водно филтриране

Прахосмукачките с воден филтър са много иновативни, ефективни и определено здравословни.

Те разполагат със специален резервоар с вода, през който входящият въздух преминава заедно с праха.

Предложенията с такъв тип почистваща система (най-често перящите прахосмукачки) се справят отлично дори и с най-упоритите петна, като същевременно предават на обстановката около себе си допълнителна свежест.

Основен недостатък на моделите с воден филтър, обаче, е това, че са значително по-скъпи от останалите видове.

Парна почистваща система

Прахосмукачките с парно почистване, по-кратко познати като парочистачки, са наистина удобен избор за всеки дом.

Работейки на принципа на водоизпарението, този тип система за почистване гарантирано ще ви осигури напълно здравословни условия у дома.

Тя е най-вече приспособена към почистването на паркети, ламинати, плочки и повърхности с умерено гладък косъм, като част от моделите дори са снабдени и с допълнителни накрайници за измиване на прозорци.

Парните прахосмукачки, обаче, също имат недостатък и това е фактът, че изискват редовна поддръжка.

Какво друго трябва да имате предвид при избора на прахосмукачка?

Видът и почистващата система на прахосмукачката определено са важни. За да направите най-правилната покупка, обаче, трябва се съобразите и с още няколко основни неща…

Мощност

Колкото по-мощна е прахосмукачката, толкова по-висока е и нейната продуктивност. Разбира се, обаче, не прекалявайте

Ненужно мощният за потребностите ви модел ще бъде по-скоро разход за вас, отколкото практично домакинско попълнение.

За редовно почистване на средни по размер помещения, най-универсални са моделите с мощност около 700 W.

Ако търсите нещо малко, с което да почиствате по-скоро колата или мебелировката си вкъщи, пък, подберете модел с мощност около 400 W.

Ако, съответно, желаете бързо и с лекота да обработвате по-обширни пространства, пък, подберете модел с мощност над 1000 W.

Ниво на шум

Нивото на шум на прахосмукачките зависи изцяло от дизайна и мощността им и е от ключово значение за вашия комфорт, особено ако живеете в апартамент и не желаете да смущавате съседите си.

Най-оптимален вариант определено са моделите с ниво на шум около 65 dВ, но може съвсем спокойно да заложите и на друг модел, стига той да е с ниво на шум, вариращо в границите между 50 и 80 dB.

Захранване

Захранването на прахосмукачката също е от изключително значение за вашето спокойствие по време на употребата й.

В това отношение различаваме два типа модели – кабелни и акумулаторни.

Предложенията с мрежово захранване са универсален вариант, познат на всички ни. Те, обаче, не винаги са особено практични, особено при обработката на по-обширни пространства.

Предложенията с безжично захранване, пък, са много удобни и впечатляващи. Когато търсите прахосмукачка за по-продължителни почистващи периоди, обаче, те не са особено добър избор, тъй като батерията им бързо се изтощава.

Дизайн и допълнителни приставки

Не забравяйте, че от най-голямо значение за ефективността на прахосмукачката във вашето ежедневие е това тя да е максимално практична.

Не забравяйте, че вашия личен комфорт е на първо място!

Именно затова, подберете този модел, който най-ясно отговаря на вашите очаквания и изисквания, и който ще може да направи почистването на дома ви пълноценно и приятно занимание.

След като получихте от нас ценни насоки в избора, нека ви улесним още повече…

Представяме ви нашата класация с някои от най-добрите прахосмукачки на пазара в момента…

1. Dyson Cinetic Big Ball Multi Floor 2

Най-добра от всички

Ако сте в търсене на универсалната прахосмукачка, която да ви осигури перфектно изчистен дом и максимален комфорт по време на употреба, то тази несъмнено ще ви впечатли.

Моделът разполага с постоянна и интензивна всмукваща сила без филтър и се отличава с мощна циклонна технология, имаща за цел пълноценно да събира дори и най-микроскопичните прахови частици с лекота.

Прахосмукаюката е почти безшумна и разполага с много лесен за работа дизайн с ергономична дръжка, въртяща се тръба и пневматична четка.

Тя е предназначена изцяло за сухо почистване, разполага с мрежово захранване и е подходяща за обработка на абсолютно всякакви повърхности, откроявайки се с изключително компактна конструкция.

Основно предимство: Отличен интензитет на действие.
Основен недостатък: Сравнително къс кабел.

Купи сега

2. Philips PowerPro Compact

Най-добра за дърво и плочки

Ако сте в търсене на перфектната прахосмукачка, която да почиства паркета и плочките в дома ви с лекота, то този модел гарантирано ще грабне вниманието ви.

Той е с всмукателна система без торба и е подходящ за сухо почистване, като отличителна негова характеристика е технологията му на работа – „PowerCyclone 5“. Тази иновативна технология крие в същността си антиалергенен филтър, който осигурява детайлно почистване на повръхностите дори и от най-финия прах.

Междувременно моделът е изключително практичен – разполага с енергиен клас А, мрежово захранване, компактен дизайн и гарантирано висока продуктивност.

Основно предимство: Хипоалергенност и детайлност при почистване.
Основен недостатък: По-високо ниво на шум при работа.

Купи сега

3. Rowenta X-Trem Power Cyclonic FaceLift

Най-добра за килими

Всички знаем колко трудни за почистване могат да бъдат килимите у дома. Е, тази прахосмукачка с върхова мощност ще направи тази задача изключително лесна и приятна за вас.

Моделът разполага с удобен мрежов дизайн, усъвършенствана циклонна филтрация и няколко удобни приставки, приспособени за детайлно почистване на различни типове повърхности.

Ефективна най-вече при сухо почистване на килими, технологията „Effi Tech“ осигурява на прахосмукачката и изключителна енергийна ефективност (клас А+) и почти безшумен режим на работа.

Основно предимство: Изключителна икономичност.
Основен недостатък: Неособено практично кабелно захранване.

Купи сега

4. Rowenta Clean Steam Multi

Най-добра парна прахосмукачка

Тази прахосмукачка е бърз, високоефективен и много здравословен избор за почистване на дома…

Моделът ефективно премахва замърсяванията върху всички видове повърхности, използвайки комбинирана технология с вакуум и пара.

Гъвкавият й, лесен за пренос, интуитивен дизайн с 0,4 литров воден резервоар, пък, гарантира максимален комфорт по време по време на почистването.

Основно предимство: Здравословно почистване.
Основен недостатък: Крехка и изискваща редовна поддръжка конструкция.

Купи сега

5. Xiaomi Roborock Cleaner S5 MAX

Най-добра прахосмукачка-робот

Ако, пък, сте любители на новите технологии и търсите прахосмукачка, която освен с висока ефективност, да се отличава и с отлична автономност – то роботизираните предложения са перфектният избор за вас.

Този модел разполага с богата функционалност, гарантираща отлични резултати както при сухо, така и при мокро почистване.

Процесът му на работа е напълно автономен, а управлението му може да се осъществява посредством Wi-Fi връзка и гласов контрол.

Благодарение на подсигурената си технология и сензорен режим на работа, тази прахосмукачка робот е приспособена за обработка както на тесни, така и на много обширни пространства.

Компактна, безшумна и много прецизна – тя несъмнено ще улесни ежедневието ви.

Основно предимство: Работи напълно автономно.
Основен недостатък: Изисква внимателна и прецизна поддръжка и пълноценно зареждане.

Купи сега

6. Xiaomi Deerma VC20 PLUS

Най-добра безжична вертикална прахосмукачка

Търсите ли прахосмукачка, която да не заема много място в дома ви, но и да се отличава с изключителна практичност и ефективност?

Е, този модел с безжичен процес на работа и издължена, вертикална конструкция с ергономичен дизайн и обемен резервоар със сигурност ще ви впечатли.

Моделът е предназначен за сухо почистване и се отличава със система за филтриране „НЕРА“, която осигурява пълноценна циклонова филтрация.

В допълнение, той е оборудван и с допълнителни четки за по-детайлен процес на работа и акумулаторна батерия с 30-минутен автономен процес на работа.

Основно предимство: Изключителна практичност.
Основен недостатък: Изисква редовно зареждане.

Купи сега

7. Samsung VCC43Q0V3B

Най-добра бюджетна прахосмукачка

Желаете ли да осигурите на дома си пълноценна чистота без това, обаче, да натежава на семейния ви бюджет? Е, имаме решение!

Този модел се откроява с уникалната система Twin Chamber System™, която разделя нормалната камера за прах на две отделения, позволявайки подобрено почистване дори и на най-упоритите замърсявания.

Той се отличава и с удобен дизайн с телескопична тръба и дълъг захранващ кабел, висока икономичност и умерено нисък шум на работа.

Освен това, прахосмукачката разполага и с регулируема мощност и приспособимост към сухо почистване на всички типове повърхности.

Основно предимство: Двукамерно почистване в дълбочина.
Основен недостатък: Не разполага с допълнителни приставки.

Купи сега

8. Rowenta Silence Force Animal Care Pro

Най-добра за собственици на домашни любимци

Грижата за домашната чистота при наличието на животинче вкъщи, може да се окаже наистина голямо предизвикателство…

Този модел прахосмукачка, обаче, разполага с 5 прецизни приставки, които с лекота могат да редуцират дори най-сериозните замърсявания.

Той се отличава с 3 нива на филтриране, които гарантират висока ефективност, изключителна икономичност и сигурност по време на почистването.

Това в комбинация и с безшумния процес на работа на устройството и удобният му за пренос и почистване дизайн, го правят перфектен избор за всеки дом.

Основно предимство : Иновативна и високоефективна засмукваща глава.
Основен недостатък: Сравнително малък капацитет.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

9. StarLight APC-1340G

Най-добра ръчна прахосмукачка

Тази ръчна прахосмукачка ще ви осигури изключително удобство във всеки един момент.

Моделът е безжичен и пълноценно приспособен както за сухо, така и за мокро почистване.

Компактният му и ергономичен дизайн, пък, го прави перфектен избор за обработка на попринцип трудно достъпни пространства.

Важно е да отбележим, че прахосмукачката не разполага с висока мощност и именно затова е най-вече приспособена за дребни домакински почиствания.

Автономният й режим на работа, също е от значение. Той е около 12 минути.

Основно предимство : Компактност и функционалност.
Основен недостатък: Кратък период на автономност.
Купи сега


10. Bosch BWD421PRO

Най-добра перяща прахосмукачка

Технологиите напредват и вече можете да перете килимите и тапицериите, да изсмуквате течности и да почиствате детайлно всички повърхности в дома си само с един уред.

Тази перяща прахосмукачка с мрежово захранване разполага с голям капацитет, подвижен воден резервоар и лесен за почистване и поддръжка филтър.

Благодарение на различните си приставки-четки, моделът гарантира перфектна грижа за всички типове повърхности в дома (включително и дългокосместите килими).

Универсална и практична- тя определено ще осигури на дома ви пълноценна чистота.

Основно предимство: Деликатно, високоефективно почистване.
Основен недостатък: Работен обхват от едва 12 метра.

Купи сега

3.5/5 - (177 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
8 Коментари
 1. Катя Абрашева пише

  Благодаря за компетентното мнение! Беше ми от голямо значение за избора на прахосмукачка.

 2. Татяна Андреева пише

  Здравейте,

  това, което сте коментирали е супер полезно.

 3. евгени георгиев пише

  Купих прахосмукачка Ровента без торба от Кауфланд.След 9 месеца започна бучи.От сервиза отговориха че ще спре да бучи ,ако се направи профилактика и се СМЕНИ филтърът преди мотора.вСИЧКО се оказва консуматив и ремонтът ще бъде 18 лв.+ цената на филтъра.Отказах и се свързах с представителите та фирмата .Те отговориха че продавачат е трябвало да предупреди за тези”евентуални”проблеми които могат да случат и то по време на гарацията.Така че внимайте какво си избирате и какви консумативи ще плащате без да сте искали .

  1. Емил пише

   Благодарим ви за мнението 🙂

 4. Бойко Аспарухов пише

  Как и кога ги тествахте? 🙂
  И защо всеки линк за закупуване води към е-маг? 😉

 5. Трифон пише

  Здравейте може ли да се намерят прахосмукачки керхер в технополис, техномаркет или зора?

  1. Емил пише

   Здравейте,

   не знаем дали има налични прахусмукачки karcher в изброените от вас магазини.

   Емил

 6. Ваня пише

  Има ли прахосмукачки rovus (ровус) или rowenta (ровента) на промоция в практикер, метро или кауфланд? Търся също бош или самсунг прахосмукачка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!