Всички категории

10-те Най-Добри Прахове За Пране

Няма нищо по-важно за комфорта, спокойствието и добрата хигиена на един човек от чистите дрехи!

Изборът на качествен прах за пране в днешно време, обаче, не е никак лесна задача…

На пазара има наистина богато разнообразие от предложения, обещаващи все по-впечатляващи резултати.

Истината е, обаче, че това кой продукт е най-подходящ за вас, зависи от много и различни фактори…

За щастие, ние сме тук, за да ви помогнем да направите най-добрата покупка още сега!

В това ръководство сме ви представили всичко най-важно, което трябва да знаете относно праховете за пране, като по-долу дори сме ви представили и някои от най-отличителните предложения в областта, които със сигурност ще ви впечатлят…

Какви видове прахове за пране съществуват?

На първо място в търсенето на прах за пране трябва да прецените това какъв тип продукт желаете да използвате – гранулиран, течен или капсулен.

Всички видове имат своите положителни страни и недостатъци, като в това отношение ви съветваме да заложите на варианта, който отговаря най-ясно на очакванията ви и който смятате, че ще ви осигури максимален комфорт по време на употреба.

Гранулирани прахове за пране

Гранулираните прахове за пране са най-класическия, широко разпространен и универсален вид.

Те се отличават с много висока ефективност, дължаща се на сулфонатния им състав, приспособен за почистване на дълбоки замърсявания.

Други техни предимства са достъпността им в ценови план и икономичността им. В това отношение, този тип прахове са несъмнено най-практичния избор, предлаган на пазара.

Техен недостатък, който ги прави неособено привлекателни за масовите потребители, обаче, е фактът, че макар и с много активно почистващо действие, те са сравнително вредни за живота на пералните машини, тъй като създават предпоставки за образуване на котлен камък.

Течни прахове за пране

Течните прахове за пране определено са много популярен избор през последните години.

Те се отличават със силно концентриран състав, който пряко атакува дори и най-интензивните замърсявания, почиствайки ги бързо и с лекота.

Това тяхно качество, в комбинация с изключително лесният им принцип на дозиране и употреба, ги прави наистина впечатляващи.

Те, обаче, също имат един основен недостатък и това е фактът, че не са особено икономични.

Капсулни прахове за пране

Капсулните прахове за пране са най-новото допълнение сред перилните препарати. За няколко години те успяха значително да привлекат вниманието на обществото и спечелиха доверието на много домакинства.

Това се дължи най-вече на факта, че иновативната им формула ги прави изключително компактен, лесен за употреба и безопасен за живота на пералните машини избор.

Като техен недостатък можем, обаче, да отбележим една идея по-ниската им ефективност – често за почистване на по-сериозни замърсявания се изисква използването на 2-3 капсули в едно пране.

Също така, няма как да не споменем и значително по-високата им цена в сравнение с предходните два вида, дължаща се най-вече на модерната им технология на действие.

Прах за пране с какъв състав да подберете?

От изключително значение за вашата безопасност при употребата на праха за пране е това да знаете какво крие той в състава си.

В това отношение трябва да си отговорите на множество въпроси, най-основните и важни сред които са…

  • Какви дрехи планирате да перете с продукта – предимно бели или предимно цветни?
  • Какво по-скоро ще ви се налага да почиствате с него – фини замърсявания от ежедневна употреба или силно наситени петна?
  • Водоснабдяването към пералнята ви използва ли т.нар. „твърда вода“?
  • Ще има ли праха някакво по-специално предназначение в ежедневието ви (например почистване на дрехи на малки деца или хора с алергии)?

Най-основните съставки, съдържащи се в различните перилни препарати, са повърхностно активните вещества (ПАВ), ензимите и омекотяващите минерали и киселини.

Нека ви запознаем най-общо с основните им характеристики, за да можете сами да прецените продукт с какъв състав желаете да подберете…

Повърхностно активни вещества (ПАВ)

Повърхностно активните вещества в праховете за пране са синтетични съставки, активно подпомагащи перилния процес и осигуряващи интензивно почистване на замърсяванията.

Важно е да отбележим, обаче, че прекалено наситените с такъв тип съставки продукти, макар и отличаващи се с изключителна ефективност, често могат да бъдат токсични за малки деца или хора с алергии.

Ензими

Точно заради рисковете, които крият ПАВ, все по-предпочитан избор през последните години, са праховете за пране, с богат ензимен състав.

Ензимите могат да бъдат най-разнообразни – протеаза, амилаза, липаза, целулаза и т.н., като основната им цел е конкретно да разграждат наситените петна по естествен път, максимално предпазвайки тъканите на дрехите и осигурявайки безопасност на човека, който ще ги носи след изпиране.

Омекотяващи минерали и киселини

Сред тях попадат зеолити, фосфати, фосфонати, поликарбоксилати и т.н., които имат ключова роля в прането по отношение на неутрализацията на калциевите и магнезиеви йони в т.нар. „твърда вода“.  

По-просто казано – те са своеобразни омекотители, осигуряващи по-добри резултати при пране.

Разбира се, ако праха, който сте избрали, не съдържа такива вещества, не е фатално. В такъв случай, съвсем спокойно може да ги заместите в перилната рутина, подбирайки отделен омекотител.

Какво трябва да имате предвид при избора на прах за пране?

Когато вече сте решили какъв вид перилен продукт желаете да използвате и сте наясно със състава му, е време да съсредоточите избора си малко по-детайлно, съобразявайки се с няколко основни неща…

Качество

В това отношение трябва да бъдете много прецизни в избора си, тъй като здравето и безопасността са от най-голямо значение!

Точно затова, ако имате съмнения в качеството на определен перилен препарат, ви предлагаме да го подложите на бърз домашен тест…

Вземете малко количество от продукта и го поставете в чаша (ако е гранулиран, го разтворете във вода). След това, към него прибавете парченце сварен белтък и го оставете така за около 2-3 часа. Ако продуктът е качествен, той ще размекне и дори разтвори белтъка. Ако, обаче, не забележите абсолютно никаква промяна в това отношение, ще се убедите категорично, че прахът за пране, който сте подбрали, не е надежден.

И не забравяйте – цената не винаги определя качеството!

Именно затова, ви препоръчваме най-вече внимателно да подбирате продукти на доказани в областта марки, специално обозначени със сертфикати за безопасност.

Икономичност

Това също е много важен аспект, който трябва да имате предвид при избора на продукт, пряко свързан с неговата практичност.

Тук трябва изцяло да се съобразите с това колко често и при какви условия планирате да използвате праха за пране.

Икономичността на перилния препарат представлява съотношението между количеството му и броя пранета, за които е предназначен.

Именно оповавайки се на идеята за икономичността, през последните години все повече известни марки създават т.нар. „компактни прахове“. При тях продуктът е с много наситен състав и се предлага в по-малки количества, които, на фона на това, гарантират значително повече изпирания.

Eфективност

Откъм ефективност на праха за пране може да разгледаме наистина много и различни аспекти. Най-важният, към който трябва да насочите особено вниманието си, обаче, е това при какви температури действа най-пълноценно той.

Ясно е, че попринцип перилните препарати са универсални и подходящи за употреба във всякакви условия. Истината, обаче, е че отделните предложения имат разнообразни свойства, благодарение на разликите в състава си.

В тази връзка, има продукти, които не са особено ефективни при ниски температури (30-40 градуса). Аналогично, съществуват и такива, които не изпират добре дрехите при прекалено високи температури (90 градуса).

Точно затова, винаги внимателно четете описанието върху етикета на избрания от вас продукт, за да не останете излишно разочаровани при употребата му.

Аромат

Е, какво по-хубаво от това дрехите ви да ухаят нежно и хармонично след изпиране?

Да, определено това чувство е наистина приятно, но няма как да не отбележим, че същевременно крие много рискове.

Това е така, тъй като продуктите с аромати попринцип съдържат алергени. Именно това ги прави и не особено подходящи за малки деца или хора с алергии.

Ако, обаче, нямате такива притеснения, не се колебайте и заложете на прах за пране с аромат, който отговаря най-добре на същността ви и който ви кара да се чувствате уверени и спокойни във всеки един момент!

 

Е, време е да ви представим и някои от най-добрите перилни препарати на пазара в момента…

1. Ariel “White & Color”Този гранулиран прах за пране, предназначен за 110 изпирания, несъмнено се откроява с активната си 3D-технология, гарантираща винаги безупречни резултати. Продуктът е подходящ както за бели, така и за цветни дрехи, и се отличава с фин, свеж, пролетен аромат.
Купи сега

2. Lenor “Spring Awakening”Ако това, което търсите, е чистота и свежест, този гранулиран прах, предназначен за 80 изпирания, със сигурност ще ви впечатли. Продуктът гарантирано запазва тъканите и цветовете на дрехите, а сензорната му ароматна технология, обединяваща нотки на пачули и бял кедър, има нежно и ободряващо въздействие.
Купи сега

3. Dero “2 in 1 Lavantica”Класически и доказано ефективен – този гранулиран прах за пране, предназначен за 140 изпирания, е наистина страхотен избор. Продуктът почиства дрехите в дълбочина и ги освежава трайно, придавайки им меко ухание на лавандула и жасмин.
Купи сега

4. Bonux “Professional Ice Fresh”Ако търсите гранулиран прах за пране, който да може да осигури безупречна грижа за белите ви дрехи, то това предложение е перфектен избор за вас. Продуктът е предназначен за 140 изпирания, почиства в дълбочина и най-интензивните петна, дори и при ниски температури, и се отличава с лек, зимен аромат.
Купи сега

5. Tide “Lenor Touch”Наситеният състав на този гранулиран прах за пране ще осигури на дрехите ви интензивно почистване и пълноценна грижа. Продуктът е предназначен за 100 изпирания и се откроява с изключителна икономичност и много приятен, цветен аромат.
Купи сега

6. Purox “Universal”Този течен перилен препарат, предназначен за 130 изпирания, е подходящ за третиране както на бели, така и на цветни дрехи. Той гарантира винаги перфектни резултати, фина грижа за тъканите и цветовете и дълготрайно свежо ухание.
Купи сега

7. Perwoll “Care & Refresh”Този течен перилен препарат гарантирано ще подсили дрехите ви и ще им осигури пълноценна грижа и защита при почистване. Продуктът е предназначен за 66 изпирания и се отличава с хипоалергенен характер и фин перилен процес.
Купи сега

8. Ariel “All in One PODS”Тези активни перилни капсули, предназначени за 90 изпирания, се отличават с добро действие дори и при по-ниски температури. Фината им технология интензивно почиства дрехите като същевременно им придава блясък и свеж аромат.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

9. Persil “Duo-Caps”Ако търсите специално предназначени за цветни дрехи перилни капсули, тези биха били страхотен избор за вас. Те са предназначени за 72 изпирания, а иновативният им процес на действие гарантира винаги перфектни резултати с нежен завършек.
Купи сега

10. Omo “Ultimate Active Clean Trio Caps”Тези перилни капсули с тройно действие ще премахнат петната от дрехите ви като същевременно ще предпазват тъканите им и ще им придадат свежест и мекота. Капсулите са подходящи както за бели, така и за цветни дрехи, и са предназначени за 45 изпирания.
Купи сега

3.3/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!