Всички категории

8-те Най-Добри Принтери

Технологията при принтерите се разви значително през последните няколко години


Така че ако търсите нещо, с което да замените стария си принтер или ви предстои да избирате първия си модел – ще бъдете изненадани от иновативните и спестяващи време характеристики, с които разполагат съвременните принтери.

Създадохме това ръководство, за да ви помогнем да влезете в крак с нещата около принтерите и да разберете кои са най-важните неща, на които трябва да обърнете внимание при избирането и самата покупка.

Видове принтери

От базови модели за непретенциозно домашно ползване до комбинирани за малък и голям бизнес – бъдете сигурни, че на пазара има принтери, които да отговарят на вашите нужди.

Мастиленоструйни принтери

Мастиленоструйните принтери са идеални за домашна употреба – независимо дали ще принтирате учебни материали, билети, снимки или документи.

Обикновено този вид принтери печатат с по-високо качество от лазерните, т.е. са подходящи за снимки. Ако сте запалени по фотографията или искате да изкарате семейните снимки на домашния принтер – качественият мастиленоструен модел може да ви свърши отлична работа.

Мастилото е по-евтино от лазерните тонери (и двете са консумативи), така че няма да ви бърка в джоба чак толкова (зависи колко често печатате).

Лазерни принтериЛазерните принтери са направени за честа употреба и могат да намалят времето за печат както в дома, така и в офиса, особено при по-големи обеми.

Те са най-подходящи за бързо печатане на текстови документи и обикновено са предпочитани от по-взискателните потребители.

Въпреки че лазерният тонер е по-скъп от мастилото, той може да печата повече преди да трябва да се смени (обикновено над 1400 страници).

Така въпреки че първоначалната цена на лазерния принтер е по-висока, цената на отпечатана страница е много по-ниска.

Комбинирани принтери

Комбинираните принтери (наричани още “всичко в едно”) съчетават в себе си принтер, копир и скенер. Такива модели има какво е мастиленоструен вариант, така и в лазерен.

Така с един уред получавате функционалностите на три различни.

Някои комбинирани принтери дори имат вграден факс, което ги прави идеални за офиси.

3D принтери3D принтерите са сравнително нови на пазара, но стават все по-достъпни за масовите потребители. С тях можете да създавате свои прототипи и малки изделия.

Ако можете да правите 3D дизайни с подобен принтер ще имате възможността да създавате свои собствени прототипи, резервни части и дори калъфи за смартфон.

Какъв принтер да избера за себе си?

Както стана ясно има различни видове принтери и трябва да изберете този, който отговаря най-добре на нуждите и изискванията ви.

Независимо дали сте ученик, студент, бизнесмен, фотограф или просто ви трябва принтер в домакинството, на който от време на време да печатате по нещо малко – бъдете сигурни, че има подходящ вид и модел за вас.

Искам нещо за непретенциозно домашно печатане – какво да избера?

Ако смятате да принтирате рядко в домашни условия, например документи, учебни материали или семейни снимки, мастиленоструен принтер и най-удачният вариант.

Той е евтин и ако се печата рядко няма да имате големи разходи за консумативи (мастило). Така освен за мастило, няма да плащате за бърз и евтин печат и други характеристики, от които реално нямате нужда.

Ако пък сте наясно, че никога няма да печатате снимки и други цветни материали – можете спокойно да разгледате и монохромните (черно-бели) лазерни принтери, които са особено подходящи за печат на текстови документи.

Искам нещо за бизнеса – какво да избера?Има голям избор от принтери, подходящи за един бизнес – както мастиленоструйни, така и лазерни.

Най-важното нещо, за което трябва да внимавате щом избирате принтер за офиса е скоростта на печат.

Тя трябва да е достатъчно бърза, за да не чакате дълго при печат на по-обемни неща. Автоматичната смяна на документи (ADF) е незаменима за по-големите офиси.

С тази функция имате възможност да сканирате и копирате няколко документа наведнъж без да е необходимо да губите време в ръчна смяна на всяка страница.

Ако планирате да печатате често и по много, проверете месечния цикъл страници за печат на принтера – това е максималният препоръчителен брой страници за месеца, който се дава от производителя.

Искам принтер за печат на професионални снимки – какво да избера?

Фотопринтерите са направени специално за печатането на снимки.

Те имат много по-голямо качество при печат и са идеални за фотографи и ентусиасти, които сами искат да отпечатат и съберат снимки за семейните албуми.

Тези модели принтери имат отделни мастилници за всеки цвят, за да осигурят възможно най-естественото възпроизвеждане на цветовете при печат и изображенията да излязат така, както ги гледате на компютъра.

Важно е да проверите цените на мастилото когато сте се спрели на мастиленоструен модел, тъй като често при по-евтините принтери мастилото е по-скъпо, а нека не забравяме, че то е консуматив.

Има и някои нови начини за зареждане на мастило в принтера, които могат да направят печатането по-лесно и евтино.

Мастиленоструен или лазерен принтер?


Мастиленоструйните принтери използват мастило, което се налива в мастилници.

Обикновено то е по-евтино за смяна от лазерния тонер, но с него могат да се отпечатат по-малко страници. Ако не печатате често и по много и предпочитате цветния печат – мастиленоструйният принтер е по-удачният избор защото получавате по-високо качество на печат.

Лазерният тонер е по-скъп от мастилото, но с една тонер касета можете да отпечатате много повече страници отколкото с едно мастило.

Освен това лазерните принтери имат по-добра скорост на печат. Ако смятате че печатате често и по много – лазерните модели са по-удачният вариант.

Комбинирани или отделни мастилници?

Мастиленоструйните принтери могат да имат комбинирани или отделни мастилници.

Моделите с отделни мастилници имат отделения за всеки основен цвят мастило – обикновено черно, синьо-зелено, розово-червено и жълто.

Те са отличен избор за често печатане на снимки, както и документи, защото при нужда може да се сложи само един от основните цветове мастило и не е нужно да се сменят всички. Някои висококачествени фотопринтери могат да имат и допълнителни мастилници за сиво, различни нюанси на черното и т.н.

Това им позволява да печатат с още по-реални цветове и по-дълбок контраст.

Комбинираните мастилници, както подсказва името, съчетават в едно отделение мастило с всички основни цветове.

Тези мастила са по-евтини отколкото да купувате всеки цвят отделно, така че ако търсите по-добрата цена и не сте толкова претенциозни – мастиленоструйният принтер с комбинирана мастилница е най-добрият избор.

Мастило – индивидуално и в пакет


Мастилото за мастиленоструйните принтери може да се купи индивидуално или в пакет. Пакетът съдържа всички цветове, които са необходимо за пълненето на конкретния модел принтер и обикновено така ви излиза по-евтино.

Мастило – XL и XXL опаковка

Това са по-големи разфасовки на мастило, които предлагат повече продукт на по-изгодна цена. Ако печатате често – нищо не ви пречи да си вземете по-голяма опаковка, с която да печатате по-дълго време.

За колко страници стигат консумативите?

На всяка опаковка мастило или лазерен тонер пише приблизително за колко страници печат стига. Добре е да погледнете тези указания, особено ако печатате често и по много, за да имате представа за колко страници ще ви стигне даденият консуматив.

Например ако печатате снимки с висока резолюция консумативът ще се изхаби по-бързо, отколкото ако печатате текстови документи.

Характеристики на принтерите, термини и жаргон

Безжично печатанеБезжичните принтери се свързват с компютъра чрез общата безжична мрежа и могат да се използват от всяко устройство в нея. Така дори не трябва да сте в същото помещение където е принтера, за да печатате.

Няколко компютъра или други мобилни устройства могат да използват един и същ принтер, който можете да оставите на общодостъпно място в дома си.

Ако искате да печатате безжично от таблет или смартфон ще ви трябва принтер, който поддържа AirPrint, Google Clound Print или имейл принтиране.

Не знаете какво означават последните?

Продължете да четете.

Wi-Fi Direct (Wireless Direct)

Тази технология предоставя безжична връзка между принтер и устройство, дори и да няма безжичен сигнал. Идеална е за домове и офиси, в които няма безжичен интернет или като резервен вариант, ако безжичната мрежа се разпадне.

Apple AirPrint

Технология на Епъл, който позволява да печатате директно от iOS устройства. Тя е вградена във всеки модел съвременно мобилно устройство на компанията.

Уверете се, че вашите устройства поддържат технологията преди да купите принтер с възможности за безжичен печат.

Google Cloud Print

Технология, подобна на тази на Епъл, която съответно е за мобилни устройства (таблети и смартфони) с опеционна система Android. Просто си направете (или влезте) профил в Gmail/Google и сте готови.

Уверете се, че вашите Android устройства имат налична функцията Cloud Print преди да се спрете на принтер с безжичен печат.

NFC


Сравнително нова функция при принтерите.  Често се среща при таблети и смартфони.

Тя позволява на две устройства да се свързват помежду си само чрез докосването им едно с друго.

Така свързването между мобилно устройство и принтер става бързо и лесно. Ако това е нещо, което би ви било полезно – потърсете модел принтер, който поддържа технологията.

Качество на печат (DPI)

DPI е съкращение за “точки на инч” и е базова единица за измерване качеството на печат. Принтер с висок DPI ще ви осигури по-ясни и детайлни изображения, въпреки че и други фактори като например мастилото също играят важна роля за цялостното качество на печат.

Ако искате ярки и реалистични цветове, висококачественият мастиленоструен принтер ще ви ги осигури и заедно с гланцирана хартия за печат ще се наслаждавате на фантастични печатни изображения.

Скорост на печат

Измерва се в страници за минута (PPM) за печат на текст и в изображения за минута (IPM) за снимки. Ако ще печатате повече от нормалното, добре е да съобразите скоростта на печат на принтера с нуждите си.

Монохромни принтери

Монохромните  принтери печатат само в черно и бяло. Монохромните лазерни модели имат висока скорост на печат в сравнение с мастиленоструйните.

Размер на хартията

Най-често срещаният размер е А4 и повечето принтери поддържат именно този формат. Много принтери, които поддържат А4 могат да печатат и на хартия с по-малки размери.

Ако пък искате да печатате в по-голям формат, потърсете принтер, който поддържа А3. Но за работа в офис или домашна употреба – моделите за формат А4 са идеални откъм размер.

Двустранен печатАвтоматичният дуплекс е функция, която ви дава възможността автоматично да печатате двустранно върху листа – така пестите пари от хартия и време от ръчното обръщане на листите.

Автоматично подаване на документите (ADF)

Позволява ви да сканирате или копирате множество документи наведнъж без нуждата от това да ги сменяте ръчно. Подобна функция може да се намери на полупрофесионалните и професионални скенери и комбинирани принтери.

Слот за карта памет

Много принтери имат такъв слот. Така можете да печатате директно файлове, качени на картата памет без нуждата от свързване с компютър. Просто пъхнете картата в слота и изберете от менюто на принтера какво искате да отпечатате.

Печат от фотоапарат (PictBridge)

Позволява ви да печатате директно от фотоапарата. Просто свързвате апарата с принтера чрез USB кабел и можете да разпечатате желаните снимки.

Оптично разпознаване на буквите (OCR)

Функция, която се намира в скенери и комбинирани принтери.  Позволява сканираният документ да бъде конвертиран в текстов файл с възможност за редакция.

В повечето случаи това работи с напечатани документи, но има и модели, които разпознават и ръкописен текст.

Най-добрите принтери на пазара

Избирането на подходящ принтер за вашите цели и нужди може да бъде сравнително трудно. Лазерен или мастиленоструен? Обикновено или комбиниран? Да инвестирате ли в по-скъп принтер?

За да ви помогнем да направите правилен и по-информиран избор – представяме ви някои от най-добрите модели принтери на пазара.

1. Xerox WorkCentre 6515


Бърз лазерен принтер и копир

Скорост на печат: 28 PPM | Размер на хартията: до А4 | Капацитет хартия:  300 листа | Тегло: 30.7 килограма

Според стандартите на Ксерокс този модел е по-скромен, но има характерситики, които ще задоволят малкия и среден бизнес. Скоростта на печат е средна, но качеството е впечатляващо.

Има интуитивен тъчскрийн интерфейс, който дава лесен достъп до голям избор от екстри като двустранно сканиране и дори функции за заключване и защита.

Принтерът се усеща като модел от по-висок клас и е добре поддържан чрез различни модулни подобрения.
Купи сега

2. Canon Pixma TR8550


Подходящи за бизнеса и отличено качество на печат в компактно комбинирано устройство

Скорост на печат: 15 PPM | Размер на хартията: до А4 | Капацитет хартия:  100 листа | Тегло: 8 килограма

От Канон са успели да съберат всички необходими екстри за малкия бизнес в едно мултифункционално устройство с компактни размери. Принтерът е мастиленоструен с пет мастилници за максимално качество при печат на изображения. Снабден е и с голям тъчскрийн екран, който е лесен за използване.

Скоростта на печат е сравнително бавна, дори за мастиленоструен модел, но принтерът има блутут и безжична интернет свързаност, както и слот за карта памет.
Купи сега

3. HP LaserJet Pro MFP M227fdw


Първокласен лазерен принтер и копир

Скорост на печат: 28 PPM | Размер на хартията: до А4 | Капацитет хартия:  300 листа | Тегло: 16.9 килограма

Принтерът е по-обемен, затова се уверете, че имате достатъчно място. Той е отличен избор за малкия бизнес, като качеството на печат е много добро. Има екстри като автоматично подаване на документи до 35 листа и автоматично копиране.

Моделът е монохромен и не е от най-бързите, но е по-бърз от всеки мастиленоструен.

За цената си предлага добър набор от екстри и производителност.
Купи сега

4. Brother MFC-J5330DW


Комбиниран принтер с много екстри и възможности за печат на А3.

Скорост на печат: 22 PPM | Размер на хартията: до А3 | Капацитет хартия:  300 листа | Тегло: 16.9 килограма

Имайки предвид, че може да печата до формат А3, това устройство е сравнително компактно и може да се постави дори на бюро до самия компютър.

Печата ясно в черно-бяло, докато цветният печат изглежда доста ярко и добре на фото хартия. Тъчскрийн екранът е сравнително малък и устройството не е с най-добрата скорост на печат, но е отлично балансирано между качество, производителност и екстри.
Купи сега

5. Kyocera Ecosys P6230cdn


Висока скорост на печат, голям капацитет и изключително качество

Скорост на печат: 30 PPM | Размер на хартията: до А4 | Капацитет хартия:  500 листа | Тегло: 28.3 килограма

Въпреки нестандартният дизайн, този принтер е високо ефективен и надежден. Моделът е лазерен и с цветен печат.  Може да побере до 500 листа хартия и ако се сложи тонер с повишен капацитет на печат цената за отпечатана страница ще стане изключително ниска.

Интерфейсът е претъпкат и труден за забелязване, но машината печата много бързо и доста тихо.
Купи сега

6. Oki C542dn


Здрав и сигурен лазерен принтер за претъпкания офис.

Скорост на печат: 30 PPM | Размер на хартията: до А4 | Капацитет хартия:  300 листа | Тегло: 24 килограма

Този обемен и тежък лазерен принтер има 7-инчов тъчскрийн, който прави работата с него много лесна и сигурна.  Моделът печата изключително бързо – независимо дали е цветно или черно-бяло, а тонерът е с голям капацитет и го прави отличен избор дори за голям офис.

Няма вградена безжична интернет свързаност.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Epson EcoTank ET-7750


Мастиленоструен принтер за ясен печат и минимални разходи

Скорост на печат: 13 PPM | Размер на хартията: до А3 | Капацитет хартия:  100 листа | Тегло: 10.5 килограма

Втората генерация принтери от ЕкоТанк серията на Епсън представя отлични комбинирани устройства, работещи с мастило. Качеството на печат на този принтер е отлично, особено върху фото хартия, а възможността да печата на формат до А3 е истинско благо.

Интерфейсът няма тъчскрийн и скоростта на печат е ниска, но чакането си заслужава. Цената на машината не е от най-ниските, но това е защото има включени два комплекта мастило.

Интересното е, че те стигат за отпечатването на до 3600 снимки.
Купи сега

8. Lexmark MB2236adw


Изпълнен с екстри лазерен принтер

Скорост на печат: 23 PPM | Размер на хартията: до А3 | Капацитет хартия:  251 листа | Тегло: 26.8 килограма

Моделът може да изглежда малко по-тежък и обемен, но е комбиниран и предлага множество екстри. Принтерът предлага ADF сканиране и автоматично копиране, заедно с невероятно качество на печат както в цветен, така и в монохромен режим.

Автоматичният двустранен печат не е от най-бързите, но за сметка на това моделът има множество функции за сигурност и лесен за използване интерфейс.
Купи сега

5/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Иванов пише

    БЛАГОДАРЯ ЗА РАЗЯСНЕНИЯТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!