Всички категории

6-те Най-Добри Пясъкоструйки

Различните шкурки, пили и тем подобни инструменти не винаги са най-доброто средство за обработката на разнородни повърхности.

Тази обработка обаче в повечето случаи си остава необходимост, ако искате да постигнете желаните резултати при боядисването на дадена повърхност.

Тъкмо тук на помощ идват пясъкоструйките!

Те са изключително мощни устройства, благодарение на които можете да приведете огромно разнообразие от материали в перфектния вид.

Най-често се използват при предварителната подготовка на различни обекти за боядисване. С тяхна помощ обаче бихте могли не само да почистите до блясък какво ли не, а и да модифицирате повърхността, така че да ѝ придадете определен ефект.

Пясъкоструйката ще ви даде възможност да съборите толкова от слоя, колкото имате нужда. И на всичкото отгоре това ще се случи не само с изключителна лекота, но и наистина бързо. Само трябва да знаете какво точно търсите.

На пазара в момента ще откриете какви ли не разнородни модели, несравнимо различни един от друг. Разнообразието от предложения със сигурност е страхотно, но също така може да бъде и ужасно объркващо.

Тъкмо затова сме подготвили това ръководство, за да ви помогнем да се ориентирате в ситуацията. В него ще откриете цялата необходима информация за различните пясъкоструйки и така ще си осигурите шанса да направите възможно най-добрия избор.

Погрижили сме се дори да подберем и няколко от най-добрите предложения сред огромното разнообразие от продукти. Тях ще откриете в края на статията ни.

Какво представляват пясъкоструйките?

Независимо от особеностите на отделните модели, всички пясъкоструйки работят на един и същи принцип.

Всички те използват пясък или друг подобен абразивен материал за почистването на различни повърхности. Обикновено става въпрос за почистването на различни метали от ръжда, но също и за премахването на стара боя или мръсотия от стени, подове, тавани и др.

За целта пясъкът (или алтернативният абразивен материал) се изстрелва посредством въздух под налягане през пистолет с голяма скорост и интензивност.

Благодарение на тази мощна струя, насочена към конкретната повърхност, се отстранява проблемният слой от обработвания обект.

Абсолютно всички компоненти от пясъкоструйката, през които преминава абразивът, са обезопасени. В повечето случаи те или са покрити със специален защитен слой, или са изработени от керамика. Целта е да се предотврати ерозията на инструмента.

В повечето случаи абразивът се съхранява в специален резервоар, кутия или нещо подобно. Самото устройство разполага с някакъв въздушен резервоар, от който се изпомпва самият въздух. Впоследствие абразивът преминава през маркуч и излиза през накрайник в добре организирана струя.

Това, което различава различните видове пясъкоструйки, като цяло се свежда до начина, по който пясъкът се изтласква през пистолета.

Така или иначе почти всички пясъкоструйки ще свършат работата, за която са създадени. Разликата произтича оттам, че някои ще се справят със задачите си по-добре от други.

Това си остават едни сериозни и специализирани машини, които намират приложенията си в много различни ситуации. Особено ако се занимавате с боядисване обаче, в повечето случаи просто не можете да минете без подобно приспособление.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на пясъкоструйка?

След като вече сте наясно какво представляват пясъкоструйките, сме убедени, че си давате сметка колко стабилни инструменти са те самите. Повечето от тях при всички положения ще ви свършат прилична работа.

Както уточнихме по-рано обаче, някои пясъкоструйки просто ще се справят със задачата си по-добре от други. Ако искате да подберете идеалния за себе си инструмент, знайте, че има още куп неща, на които трябва да отделите заслужено внимание.

В тази секция ще ви запознаем с ключовите характеристики и основните особености на пясъкоструйките. Вземете ги предвид и при всички положения ще подберете възможно най-добрия за себе си продукт.

Вид

Както вече знаете, особеностите на различните видове пясъкоструйки се основават най-вече на начина, по който абразивът се извежда извън инструмента. Според това те се разделят на три основни вида: гравитационна пясъкоструйка, пясъкоструйка под налягане и пясъкоструйка тип сифон.

Гравитационната пясъкоструйка разполага с три основни компонента. Те се състоят от ръчен пистолет под налягане с маркуч, контейнер, в който се съхранява абразивът и резервоар за въздух под налягане.

Контейнерът се намира над резервоара за въздух под налягане и съдържа силициев пясък. Когато натиснете спуска, сгъстен въздух потича през пистолета, който не спира, докато лостът е свален.

В същото време областта в горната част на пистолета, която е свързана с контейнера, се отваря. Въздухът се комбинира с гравитационната сила, за да издърпа пясъка надолу и после навън през цевта на инструмента.

От друга страна, пясъкоструйката под налягане се състои от по-голям контейнер, който е пълен със силициев пясък и в същото време е под налягане. Този тип устройство в общи линии доста сериозно напомня аерозолна кутия.

Специален маркуч се свързва към горната част на контейнера и по този начин се осъществява връзката между контейнера и пистолета. Когато дръпнете спусъка, пясъкът и въздухът под налягане излизат заедно. Имайте предвид, че за тази процедура често са необходими и двете ви ръце.

Този процес е по-чист и изисква по-малко поддръжка. Недостатъците му обаче са свързани с факта, че аерозолните кутии са напълно затворени. Следователно, веднъж използван, пясъкът не може да влезе в повторна употреба. Изисква се допълнителното закупуване на нова аерозолна кутия, което оскъпява процедурата.

По-евтиният и предпочитан за повечето майстори вариант е да използвате пясъкоструйка тип сифон. Тя работи с помощта на отделен въздушен компресор или нормален резервоар под налягане и различен контейнер за съхранението на пясъка.

Пистолетът разполага с два отделни маркуча и когато натиснете спусъка, засмуква пясъка от въпросния контейнер.

Въздушно налягане

Рейтингът на въздушното налягане определено е една от най-ключовите характеристики, на които да обърнете внимание, когато разглеждате различните пясъкоструйки на пазара. Имайте предвид, че при всички положения ще се нуждаете от определен минимум от налягане на въздуха, за да използвате машината.

В повечето случаи въпросната оценка на въздушното налягане се дефинира или като 90 PSI, или като нещо в диапазона между 60 PSI и 120 PSI. (PSI означава паундове на квадратен инч и се отнася до теглото на въздуха, приложено върху квадратен инч от повърхността.)

Имайте предвид, че в зависимост от рейтинга на пясъкоструйката си трябва да подберете и съответния компресор или съответната аерозолна кутия.

Ако въздушното налягане на вашата пясъкоструйка е оценено на 120 PSI например, вашият компресор трябва да може да осигури това минимално налягане. В противен случай машината просто няма как да работи пълноценно.

Освен това обаче трябва да имате предвид, че колкото по-високо е въздушното налягане на вашата пясъкоструйка, толкова по-добре. И сами си давате сметка, че повече въздушно налягане означава по-висока производителност и в крайна сметка повече свършена работа.

При всички положения трябва да подбирате внимателно и съобразително. Преценете от каква мощност се нуждаете и отделете вниманието си на онези продукти, които отговарят на потребностите ви.

Така или иначе обаче не забравяйте, че малко допълнителни възможности никога не са излишни.

Въздушен поток

Подобно на ситуацията с оценката на въздушното налягане, в описанието на всеки продукт би трябвало да откриете информация за въздушния поток, който той може да ви осигури.

Показанията на въздушния поток при пясъкоструйките се отнасят до количеството въздух, което те използват в процеса си на работа. И сами се досещате, че по-големите модели ще се нуждаят от повече въздух, за да работят пълноценно, спрямо малките.

Въздушният поток обикновено се измерва в литри (или друга обемна единица като кубици) в минута. Той се свежда до количеството въздух, което се използва в процеса на работа за единица време.

Естествено, по-големият въздушен поток означава необходимост от повече въздух. Това до голяма степен е определящо и за особеностите на компресора, който ще ви бъде необходим за използвате подобна машина.

Някои по-слаби пясъкоструйки имат въздушен поток от порядъка на около 200 литра в минута. При по-мощните модели обаче тази характеристика може да достигне и до над 300 литра в минута.

При всички положения обърнете достатъчно внимание на въздушния поток на даден модел, преди да се сдобиете с него. Имайте предвид обаче, че въздушният поток на вашата пароструйка така или иначе ще бъде определен от нейните особености.

Съобразете се внимателно със своите потребности и избирайте съобразително. Така със сигурност ще останете доволни.

Размер

Със сигурност няма да ви изненадаме, ако ви споделим колко широка е гамата от различни по размер пясъкоструйки. Тези машини могат да варират от компактен ръчен пистолет до масивен многолитров контейнер, който трудно ще преместите сами.

Като изключим факта, че по своята същност представляват еднотипно устройство, различните модели могат да нямат почти нищо общо едни с други. Тъкмо затова е важно да знаете точно от какво се нуждаете.

При някои по-специализирани задачи няма как да се справите с ръчна машина.

Представете си например, че ви се налага да обработите наистина голяма метална повърхност например, и то сериозно наслоена с ръжда. В този случай вероятно би ви било по-лесно да се снабдите с една масивна пясъкоструйка.

Тя ще ви осигури достатъчно мощно налягане, както и достатъчно абразив, така че да приключите със задачите си възможно най-бързо.

Така или иначе обаче повечето майстори предпочитат да използват възможно най-компактните модели.

Да, те трябва да се пълнят с абразив сравнително често. Освен това далеч не отговарят на силовите възможности на масивните си конкуренти. В същото време обаче са изключително удобни за употреба и не изтощават потребителите си.

Компактните модели се препоръчват и заради своята преносимост. Определено е удобно пясъкоструйката ви да бъде лесна за транспортиране и използване при разнотипни условия.

Освен това малките пясъкоструйки обикновено са толкова желани просто защото са изключително практични. За повечето потребители тъкмо те са идеалният избор.

Когато ги използвате, ръката ви не се изморява. Това означава, че можете безпроблемно да ги използвате за дълги периоди от време, без да се усетите. А в крайна сметка не бива да пропускаме, че това означава по-лесно свършена работа.

Така или иначе обаче всяка ситуация си има своите специфики и правилният избор може да варира. Преценете внимателно точно от какво се нуждаете, преди да вземете окончателното си решение.

Гаранция

Подобно на много други продукти, естествено, и пясъкоструйките вървят с определена гаранция от производителя за трайността на пълноценната си работа.

От една страна, тя може да ви каже много за цялостното състояние на даден модел. От друга обаче, тя ви носи спокойствие, че новата ви придобивка ще ви служи гарантирано вярно за определен период от време.

Имайте предвид, че издръжливостта на различните пясъкоструйки, разбира се, зависи и от начина, по който ги използвате. Това, че даден производител дава двугодишна гаранция към продукта си например, не означава, че той ще работи пълноценно точно в продължение на две години.

Грижата и внимателната употреба на тези устройства им гарантира значително по-дълъг живот. Обикновено те дори надживяват гаранционния си период.

Неправилната употреба на пясъкоструйките обаче ще ги повреди изключително бързо. Ако не се грижите за инструмента си, не само ще го повредите, но е възможно и да не можете да го замените.

Естествено, добре е да се оглеждате за онези продукти, чиито производители ви предлагат най-дълга гаранция за пълноценната им работа. По-важно е обаче, каквото и да правите с новата си придобивка, да го правите като хората. Само така можете да гарантирате нейното оцеляване и пълноценната ѝ работа.

Качество и цена

В много отношения дългата гаранция на даден продукт би могла да служи като потвърждение на неговото качество. За качеството на пясъкоструйките обаче бихме могли да съдим и от тяхната цена.

Обикновено по-високата цена означава повече вложени усилия, по-внимателна изработка, по-добре подбрани материали и пр. Тъкмо затова бихте могли да ѝ се доверите и да я използвате като гаранция за качеството на дадена пясъкоструйка.

Разбира се, най-добре е да се насочите към онези модели, които ви предлагат възможно най-доброто качество. Както стана ясно, в повечето случаи това означава да се насочите тъкмо към по-скъпите модели.

За жалост обаче, не всички разполагаме с еднакви възможности. Ако искате да спестите някой лев от покупката на пясъкоструйка, ви препоръчваме внимателно да помислите от какво да го спестите.

Когато знаете точно от какво се нуждаете, при всички положения ще знаете и от какво можете да се лишите. Вие вече познавате пясъкоструйките достатъчно добре, така че със сигурност ще прецените адекватно.

Помислете си на кои от характеристиките на тези инструменти действително държите и кои не заслужават вашето внимание. В никакъв случай обаче не си позволявайте да правите компромиси по отношение на качеството на даден модел.

Нискокачествената покупка, макар и евтина, често се оказва по-лоша инвестиция. Финансовите неудобства, причинени от нейните повреди, в комбинация с потенциалните ядове по недобре свършената работа просто я превръщат в лоша сделка.

Подбирайте внимателно! Бъдете съобразителни предварително и със сигурност няма да съжалявате впоследствие.

Как да използвате пясъкоструйката си възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за пясъкоструйките и сега сме спокойни, че със сигурност ще направите възможно най-добрия избор. Покупката на подобен инструмент обаче е едва първата стъпка към добре свършената работа.

Използването на пясъкоструйка, разбира се, си има своите особености. Тези машини са доста мощни и могат да бъдат особено опасни, когато попаднат в ръцете на невежи потребители.

А безопасността е винаги на първо място! Тъкмо затова в тази секция сме ви подготвили няколко основни съвета и насоки за това как да използвате новата си придобивка по възможно най-добрия и безопасен начин.

Обезопасете околната среда!

Преди да се заловите за работа, е просто задължително да обезопасите района. За целта, първо, трябва да премахнете всички обекти, които могат да доведат до препъване или падане. В противен случай рискувате мощната абразивна струя да излезе извън контрол.

Погрижете се хората около вас също да бъдат в безопасност. Никой не бива да се храни, да пие течности или да пуши прекалено близо до зоната на пясъкоструене. Фините абразивни частици могат да създадат сериозни респираторни и други здравословни проблеми.

Важно е да си осигурите правилно функционираща зона на работа. За целта се уверете, че всички вентилационни и въздушни компресори, а също захранвания и станции за миене са напълно функционални.

Погрижете се за оборудването си!

По-рано ви обърнахме внимание на това колко важно е да се грижите за пълноценното състояние на своята пясъкоструйка. Сега ще се опитаме да бъде малко по-конкретни в препоръките си.

Проверете всички компоненти от оборудването си за пукнатини и се уверете, че такива няма. Важно е също да обърнете внимание на маркуча си, за да сте сигурни, че по него няма течове или пукнатини.

Препоръчваме ви също да използвате минимално токсични абразивни материали. Разбира се, никой абразивен материал не е напълно безвреден. Въпреки това обаче бихте могли да се погрижите за безопасността си, като използвате по-нискотоксичен абразив, когато това е възможно.

Така или иначе е добре да съхранявате оборудването си на специализирано и обезопасено място. Работните зони също е добре да бъдат внимателно изолирани, когато в тях не се работи.

Препоръчително е също да тествате филтрите за дишане и мониторите за нивата на въглероден диоксид. Работната зона трябва да е добре вентилирана, ако е на закрито, за да се редуцират вредните въздействия на абразивната дейност до минимум.

Осигурете си подходяща обезопасителна екипировка!

Така да се каже, “пълното бойно снаряжение” на човек, използващ пясъкоструйка, включва (извън пясъкоструйката му, разбира се) няколко основни компонента. Това са защитна каска и облекло, ръкавици, предпазни обувки, тапи за уши, защитни очила и др. Изобщо – всичко, което Европейската агенция за безопасност и здраве при работа препоръчва.

Дихателното оборудване също спада в задължителните елементи от цялостната екипировка, необходима за безопасното пясъкоструене. Трябва да се снабдите с подходящата маска, която да пази дихателните ви пътища от зловредните влияния на абразивите.

При почистване използвайте подходящи средства!

Когато приключите задачите си, е просто задължително да почистите за себе си.

Най-добре би било да почистите работната си зона с вода. Въобще всичко, което включва методи за почистване на водна основа, е добре дошло.

Другият ви вариант е да използвате прахосмукачка, която обаче задължително трябва да е оборудвана със специализиран HEPA филтър.

Никак не е препоръчително да използвате методи за почистване, които включват сгъстен въздух. Единственото, което ще постигнете с негова помощ, е да разпръснете фините прахови частици навсякъде из и около работната си зона.

Доверете ни се, експериментите при пясъкоструене далеч не са добра идея. Ако се съобразявате с насоките, които сега ви споделихме, със сигурност ще работите в безопасна среда.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за пясъкоструйките, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. HBM, 10


Пневматичната пясъкоструйка HBM е разработена специално за почистването на по-обемни обекти, както и такива, които са разположени на открито. Това е една сравнително масивна машина, която разполага с обем от цели 40 литра. Доста тежка е, но в крайна сметка побира огромно количество абразивен материал. Работното ѝ налягане е в диапазона между 60 PSI и 125 PSI. А за да ви бъде максимално удобно и да не се налага да местите масивното тяло на пясъкоструйката кой знае колко често, тя самата е снабдена с 2,5-метров маркуч. Тази машина при всички положения ще ви свърши добра работа.
Купи сега

2. Yato Yt 55840


Представяме ви още една пневматична пясъкоструйка. Yato Yt 55840 е една наистина сериозна машина, която може да се справи с множество тежки задачи, дори при промишлена дейност. Капацитетът ѝ възлиза на цели 90 литра. В комплекта на пясъкоструйката е включено абсолютно всичко необходимо, за да свършите работата си бързо и ефикасно. Специален дренажен отвор се грижи за бързото ѝ презареждане с абразивен материал. Работното ѝ налягане се разполага между близо 40 PSI и 120 PSI (0,27 MPa и 0,82 MPa), а разходът ѝ на въздух може да се простре приблизително между 400 и 700 литра в минута.
Купи сега

3. ZIONAIR


Тази пневматична пясъкоструйка слиза в една по-обикновена работна среда. Това устройство е проектирано с резервоар, чийто обем възлиза на 26 литра. Междувременно работното налягане на пясъкоструйката е между 60 PSI и 120 PSI (или 4 бара и 8,6 бара). Номиналният усреднен разход на въздуха при нея е от порядъка на приблизително 350 литра в минута. Тази машина предлага по-широка употреба, тъй като е по-компактна и умерено мощна. В същото време моделът е снабден с колела, за да бъде придвижването му из работната зона максимално улеснено.
Купи сега

4. Unicraft SSK 4


Трудно би било да наречем Unicraft SSK 4 “пясъкоструйка”. Това е един изцяло специализиран пясъкоструен апарат, предвиден за промишлена употреба. Обемът му възлиза на цели 825 литра, а работното му налягане се простира приблизително между 50 PSI и 120 PSI (3,4 бара и 8 бара). Машината е обезопасена и внимателно проектирана и разполага с вградена всмукателна система с подменяем филтър. Консумацията на въздух при това “страшилище” варира между 400 и 800 литра в минута. Това е една масивна, тежка и стабилна машина, която вероятно ще привлече очите единствено на професионалистите от най-висок ранг.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. HBM, 20


Представяме ви още една пясъкоструйка HBM просто защото производителите предлагат наистина добър избор. Това пневматично устройство е два пъти по-капацитетно от първото, което ви показахме, и предоставя на ваше разположение цели 80 литра за използване. В същото време работното налягане на машината варира между 60 PSI и 125 PSI. Моделът отново е проектиран със специализирани колела, които да улеснят придвижването му максимално, и разполага с 2,5-метров маркуч за максимално улесняване на употребата.
Купи сега


6. Aircraft SPB


Aircraft SPB е едно изцяло ръчно устройство. Пясъкоструйният пистолет е изключително компактен, лек и удобен за употреба в множество различни ситуации. Когато и да се нуждаете от него, той ще ви бъде винаги под ръка. Контейнерът му разполага с капацитет от 1 литър. В същото време работното му налягане се простира между 60 PSI и 120 PSI (или 4 бара и 8 бара). При работа консумира между 250 и 300 литра въздух в минута. Диаметърът на дюзата му възлиза на 6 мм, а тя самата е стабилно закалена. Този пясъкоструен пистолет е идеален за всеки майстор любител, който от време на време се нуждае от нещо леко и удобно за употреба.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!