Всички категории

8-те Най-Добри Сейфове и Касети за Ценности

Когато става въпрос за безопасно съхранение на важни документи, пари, ценности и дори оръжия – няма нищо по-добро от домашния сейф.


Но търсенето и избирането на подходящ сейф може да бъде сложен и бавен процес, особено ако не сте запознати с пазара.

Някои сейфове са направени специално за съхранение на оръжия, други пък да предпазят личните ви вещи и пари при пожар, наводнение или обир.

Преди да започнете да избирате каквото и да било трябва да решите кой вид сейф е най-подходящ за целите ви – за вграждане в под, за вграждане в стена или свободностоящ.

След това трябва да помислите и за вида на заключване, както и изобщо какво от предлаганото на пазара отговаря най-добре на вашите изисквания и бюджет.

В това ръководство ще ви запознаем с основните характеристики, за които трябва да внимавате при избор на сейф, а в неговата втора част ще ви представим някои от най-добрите сейфове, които можете да си купите още днес.

Видове сейфове

При избирането на най-подходящия вид сейф трябва да се замислите какво най-вече ще съхранявате в него – скъпи бижута или важни документи?

А може би оръжие, до което при нужда да имате бърз достъп? Има доста възможности за отговор и всяка от тях и конкретно вашият ще повлияе на това какъв като вид сейф ще ви трябва, колко ще струва и къде ще бъде разположен.

Сейфове за вграждане в стенаАко имате плановете на дома си и можете да правите ремонти и промени по него – то тогава вграждането на сейф в стената е добър вариант. Такъв сейф може лесно да бъде скрит зад врата, картина, мебел и няма да заема място. Ако предпочетете такъв сейф, уверете се, че е монтиран правилно и е добре захванат в стената.

Сейфове за вграждане в пода

Ако не искате да разбивате стените в дома си, но пък пода ви позволява подобен вариант – можете да изберете такъв сейф. Този вид сейфове се вграждат в дупка в пода или пък се захващат за него, което ги прави отлични за защита от крадци.

Предлагат се в различни форми, размери и начини за монтаж, така че няма вариант, в който да не намерите точно това, което ви трябва. За вграждане или поне захващане към пода, твърди основи като бетон са най-надеждни.

Свободностоящи сейфове

Свободностоящите сейфове обикновено са с форма и размер на нощно шкафче точно поради идеята да стоят до леглото. Обикновено са най-добрият вариант за съхранение на оръжие, особено ако искате то винаги да ви е под ръка.

Така можете да съхранявате оръжието си в сейфа, а не отгоре или в нощно шкафче където всеки може да го намери. Обикновено когато се избира свободностоящ сейф за съхранение на оръжие се търси такъв с биометрично отключване – така при нужда бързо и лесно можете да го отворите и да извадите оръжието си.

Скрити сейфове

Както подсказва името, това са добре скрити сейфове. Обикновено те са маскирани като книги и са идеални за съхранение на пари и ценности от очите на хората. Повечето сейфове от този вид са дискретни и леки, което означава, че можете да ги местите и дори да ги вземете с вас когато пътувате.

Разбира се, това също така означава, че в един сейф няма да можете да поберете купища ценности и вещи, но за важни документи, пари и бижута са идеален избор.

Механизми за заключване


Съвременните сейфове могат да имат механизми за заключване, които се захранват с батерии, с адаптер от контакта и дори използват безжична интернет връзка.

Ако изберете сейф, чието заключване е електрическо, уверете се, че същият има и резервен ключ за отваряне – това може да ви спаси при липса на електричество или паднала батерия.

Биометричен скенер

Това е съвременен и надежден механизъм за заключване и отключване. Сканира и чете пръстови отпечатъци и отваря ключалката само ако разпознае дадения отпечатък. Някои модели поддържат множество пръстови отпечатъци – така сейфът може да се отваря от повече от един човек.

Електронно заключване

Набира се ПИН код за парола на сейфа и след това той се отключва само при правилно въведен код на цифровата клавиатура.

Комбинация

Добре познат механизъм с проста ключалка, която работи доказано във времето. Просто завъртете ключалката на съответната страна и наберете комбинацията си и сейфът вече е отворен – толкова е лесно. Тези ключалки са напълно механични и без никаква електроника, съответно не изискват захранване или батерии.

Но за сметка на това изискват периодична поддръжка. За да предотвратите заяждането на ключалката е добре да я почиствате и смазвате понякога. Ако не разбирате или нямате време можете да се обърнете към местен ключар или човек, който се занимава с продажба и поддръжка на сейфове и каси.

Допълнителен съвет

Винаги избирайте сейф с резервен ключ. Независимо от механизма за заключване, с резервния ключ ще си гарантирате достъп до сейфа при всякакви непредвидени обстоятелства.

Какви защити предлагат сейфовете


Преди да изберете конкретен сейф е добре да вземете предвид и от какво искате да защитите ценностите си.

Защита от огън

Огнеупорните сейфове са сертифицирани и се тестват в лабораторни условия до колко издържат на топлина. При тези тестове се измерват максималните температури отвън и вътре в самия сейф, така че съдържанието в него да бъде защитено.

Защита от вода

Ако живеете в район където наводненията не са нещо необичайно или просто искате да се застраховате – то тогава можете да се спрете на водоустойчив сейф. Това е особено препоръчително ако той ще се вгражда в пода. Ако пък се спрете на скрит или стенен сейф – монтирайте го възможно най-високо и така ще имате допълнителна защита при наводнение.

Размери

Размерите на избрания сейф ще повлияят на това къде ще можете да го монтирате или разположите, колко неща ще може да съхранявате в него и разбира се – колко ще платите.

Производителите обикновено дават външните размери на своите сейфове. Що се отнася до мястото за съхранение – то обикновено се дава в литри.

Преносимост

Скритите и малките сейфове обикновено са най-преносими, но ако бъдат намерени от крадец могат също така лесно да бъдат изнесени. Ако искате преносим сейф, то тогава го скрийте добре или поне под наблюдение.

Съдържание на сейфа


Ако ви трябва сейф то вероятно имате поне бегла представа за какво ще го използвате. Изключително важно е да помислите какво ще съхранявате вътре защото така ще можете да определите колко голям и какъв да е сейфът. За съхранение на папки, оръжия или лаптопи ще ви трябва по-голям сейф, отколкото ако искате да пазите пари, бижута и флаш памети с данни.

Съвети за правилно използване на сейф

Ще ви дадем и няколко съвета как правилно да използвате новия си сейф.

Те ще бъдат полезни особено на тези от вас, които до сега не са имали подобно нещо в дома или офиса си.

Винаги дръжте сейфа заключен

Независимо дали в сейфа има нещо ценно или не – винаги го дръжте заключен. Дори и да знаете, че след няколко часа пак ще използвате сейфа – не го оставяйте отключен. Никога не знаете кога и кой ще реши да се възползва от това.

Използвайте достатъчно сложен код

Колкото и да се изкушавате да сложите за код някоя важна за вас дата или година – никога не го правете. Използвайте достатъчно дълъг и сложен код, който само вие знаете. Също така ако сейфът има резервен ключ, постарайте се да скриете същия на тайно място и не споделяйте с никой къде е то.

Не разкривайте, че имате сейф

Колкото и да ви се иска да споделите с близките си или да се похвалите на приятели с новия си сейф – просто не го правете. Колкото по-малко хора знаят, че имате сейф и къде е той – толкова по-добре.

Монтирайте здраво сейфа си

Уверете се, че където и да сте разположили сейфа си – той е монтират здраво и няма риск да бъде откраднат. В противен случай ако крадци проникнат в дома ви и не успеят да отворят сейфа, ако е достатъчно малък и лек – могат да го изкъртят и вземат със себе си.

Често задавани въпроси

Къде да разположа сейфа в дома си?На възможно най-трудното за намиране място. Но мястото където ще сложите сейфа зависи и от разположението на дома ви и дали имате възможност да правите промени по него.

Ако имате собствено жилище и нямате против малко ремонтни дейности – най-добре е да го вградите в пода или стената и след това да го покриете с нещо. Ако живеете под наем, то тогава можете да вземете скрит или свободностоящ сейф и да го разположите където намерите за най-добре.

Колко тежък трябва да е един сейф?

Дори най-леките сейфове са сравнителни тежки за изнасяне на ръце. Но ако искате да се защитите добре от крадци – изберете възможно най-тежкия сейф. Колкото по-тежък е един сейф – толкова по-сложно ще бъде да се изнесе от дома ви, особено без да се вдигне доста шум.

Освен това по-масивните сейфове обикновено са и по-здрави. Но ако имате нужда от лек и преносим сейф, то тогава просто изберете такъв, който можете да скриете по-лесно.

Най-добрите сейфове

Избирането на сейф не е от най-леките задачи, особено за хората, които нямат предходен опит.

За да ви улесним допълнително ще ви представим някои от най-добрите сейфове на пазара – просто изберете модела, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. Сейф PlanetSafe ASG/30Сейфът се заключва с ключ. Сертифициран по стандартите за безопасност. Защита от кражба и при пожар до 30 минути. Капацитетът му е 13 литра. Външните размери са 30 сантиметра височина, 43 сантиметра ширина и 38 сантиметра дълбочина.

Стените са с дебелина 5.5 сантиметра. Теглото му е 49 килограма.
Купи сега

2. Електронен сейф и ключ Planet Safe 39ATМоделът има заключване посредством ключ и електронен код. Не е сертифициран за безопасност. Изработен е от стомана и защитава ценни вещи от кражба.

Размерите на модела са 39 сантиметра височина, 35 сантиметра ширина и 30 сантиметра дълбочина. Стените са дебели 1.5 сантиметра, а вратата 4 сантиметра.

Теглото на сейфа е 13 килограма.
Купи сега

3. Сейф Steinhaus, стоманен, електронно заключване и ключСейфът се заключва електронно и посредством ключ. Не е сертифициран за безопасност. Изработен е от стомана. Заради електронното заключване работи с четири батерии тип АА.

Моделът е с височина от 25 сантиметра, ширина от 35 сантиметра и дълбочина от 25 сантиметра.

Дебелината на стените е 1.5 сантиметра, а на вратата 3 сантиметра. Тежи едва 7 килограма.
Купи сега

4. Метален сейф Aiko T 23 ELТози сейф е изцяло с електронно заключване. Няма сертификат за безопасност. Изработен е от стомана. Капацитетът му е 13 литра. Външните размери за модела са 23 сантиметра височина, 30 сантиметра ширина и 25 сантиметра дълбочина.

Дебелина на стените от 1.2 сантиметра, а на вратата е 2.8 сантиметра. Теглото му е 6 килограма.
Купи сега

5. Сейф Technomax TSW/4HNСейфът има електронно заключване и такова с ключ. Не е сертифициран за безопасност. Изработен е от здрав метал. Има капацитет от 27 литра. Размерите му са 20 сантиметра височина, 40 сантиметра ширина и 35 сантиметра дълбочина.

Дебелината на стените е 1.5 сантиметра, а на вратата 5 сантиметра. Теглото на модела е 14.5 килограма.
Купи сега

6. Метален сейф Valberg ASK 30 ELСейфът е с електронно заключване и е сертифицират по стандартите за безопасност. Изработен е от здрав метал. Има капацитет от 29 литра. Размерите за модела са височина от 30 сантиметра, ширина от 44 сантиметра и дълбочина от 38 сантиметра.

Стените му са дебели 2.5 сантиметра, а вратата 5.9 сантиметра. Теглото му е 65 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Сейф Steinhaus, стоманен, електронно заключване + ключТози модел не е сертифициран за безопасност. Заключва се електронно и посредством с ключ. Изработен е от стомана. Електронната ключалка работи с четири батерии тип АА.

Размерите на сейфа са 15 сантиметра височина на 20 сантиметра ширина на 15 сантиметра дълбочина. Стените са дебели 1 сантиметър, а вратата 2 сантиметра.

Сейфът е изключително лек – 2.3 килограма.
Купи сега

8. Сейф YАLE YSV/200/DB1Сейф за ценности с електронно заключване. Няма сертификация за безопасност. Изработен е изцяло от стомана. Капацитетът му е 9 литра. Работи с четири батерии тип АА.

Има налични и два ключа за аварийно отваряне. Размерите са 20 сантиметра височина и 31 сантиметра ширина.

Теглото на модела е 5 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!