Всички категории

8-те Най-Добри Шейни

Пързалянето с шейни е страхотно зимно забавление, в което може да се включи цялото семейство.


Но намирането на най-подходящата и добра шейна може да бъде голямо предизвикателство. Много популярни марки имат модели, които са направени за бебета, малки и по-големи деца и възрастни. 

Шейната трябва да се подбере също толкова добре колкото всяка екипировка за зимни спортове и забавление.

Все пак идеята е да изпращате спокойни децата си да се пързалят, а това е много по-лесно постижимо знаейки, че сте подбрали хубава и безопасна шейна.

Най-добрите шейни са здрави, функционални и безопасни за използване.

Всички знаем, че основната грижа на всеки родител е именно безопасността на детето му. В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за шейните и ще ви помогнем да изберете най-добрата шейна за вас или вашето дете.

Видове шейни


При шейните има няколко основни вида, от които можете да избирате.

Тобогани

Ако в ума ви изниква дълга и тясна шейна с извита предна част, която да прилича сякаш нещо, което Дядо Коледа би карал – тогава имате грешна представа за тобоганите.

Съвременните тобогани са плоски, обикновено надуваеми или от пластмаса, на които могат да се качат повече хора.

Това ги прави отличен избор за по-големи семейства или за спускане с приятели. Управлението става лесно с леко изместване на тежестта на тялото към съответната страна, с което се завива или спира.

Чинии

Ако тобоганите са мини-вановете на шейните, то чиниите са спортните коли. Те имат кръгла форма и в тях обикновено може да седне един човек. Приличат на чинии – от там идва и името им.

Те са бързи, хлъзгави и предлагат по-бързо пързаляне от тобоганите дори и без допълнително намазване от долната им страна.

Заради дизайнът си те не се управляват толкова лесно и предлагат минимални възможности за контрол. Но ако ще се спускате по хълм без препятствия и искате само и единствено бързина – това е правилния вид шейна.

ХибридниТози вид шейни попада между тобоганите и чиниите. 

Често наричани или хибридни или просто шейни, тези модели могат да съберат един или двама и предлагат бързината на чиния и управлението на тобоган. Идеални са за тези, които искат повече място за краката и възможност за завиване.

Туби

Снежните туби, или понякога наричани за по-кратко туби, са надуваеми шейни.  Заради това, че са пълни с въздух те предлагат изключителна мекота и комфорт при спускане.

Формите им също могат да бъдат различни и ще се намери подходяща за всеки вкус.

Материали

След като вече имате някаква представа какъв вид шейна искате, трябва да обмислите и от какъв материал да бъде изработена тя.

Вземете предвид теренът, по който ще се спускате, дълбочината на снега и възможността за потенциални препятствия по трасето.

Пластмаса

Пластмасовите шейни могат да бъдат от всякакъв вид и са популярни сред деца и възрастни заради това, че са леки и здрави. Материалът е хлъзгав и може да се използва и по неравен терен без особени щети.

Още едно предимство на шейните от пластмаса е това, че обикновено са доста евтини.

ПянаСравнително нов и иновативен материал за изработка на шейни, но е факт, че на пазара има и такива модели.

Те предлагат много по-меко спускане в сравнение с пластмасовите. Ценово са позиционирани сходно с последните. И въпреки че шейните от пяна не развиват толкова голяма скорост колкото пластмасовите, те също са доста здрави и могат да се използват при по неравни терени.

Винил

Последният материал, от който често се срещат шейни е винилът.

Той се използва при всички надуваеми модели. 

Шейните от винил са изключително леки и удобни като предоставят бързо и приятно спускане. Най-добре е надуваемите шейни да се използват в дълбок и лек сняг. Винилът може лесно да се скъса при преминаване през по неравен терен, лед или други препятствия.

Какво да търсите в една шейна

Здравина

Въпреки че повечето хора си представят дебел слой пухкав сняг по хълма, от който отиват да се спускат – това обикновено не е така, особено ако преди това са се спускали и други хора.

Много бързо на по-използваните хълмове снегът се отъпква и става твърд и неравен, което означава, че е по-добре да се използват по-здрави шейни.

Здравината трябва да е сред основните фактори при избора на шейна, особено ако ще се използва от деца. Достатъчно здравата шейна трябва да може да премине през твърд сняг и неравен терен без да се повреди изобщо.

Ако се притеснявате за това колко здрав е даден модел шейна – просто прочетете потребителските мнение в интернет преди да се впуснете в покупка.

Много родители пишат коментари и мнения след като са взели за децата си даден модел шейна и най-вече от тях можете да разберете дали тази конкретна инвестиция си заслужава.

КомфортКомфортът е ключът към пълното щастие.

Просто понякога спускането с шейна може да е доста дискомфортно и твърдо.

Именно затова е добре да потърсите по-удобна шейна, която да не изморява или причинява неудобство след едва няколко спускания. Дизайнът на шейната обикновено показва колко комфортно е спускането с нея.

Големите шейни често са най-удобни и позволяват на ползвателя да си изпъне краката, а не да ги събира на тясно.

Размер

Както има различни видове шейни, така има и различни по размер. 

Шейните за малки деца очаквано са най-малки откъм размер. Обикновено на такава шейна може да седне само едно дете и то докато е по-малко. 

По-добрите шейни са по-големите. Те са подходящи както за по-малки деца, така и за пораснали, а някои дори и за възрастни. Освен това повечето деца ще имат възможността да се разположат по-удобно на по-голямата шейна. Разбира се, ако се търси шейна конкретно за възрастен и няма да се използва от деца изобщо – то тогава най-големите по размер шейни са най-удачни като вариант.

Всичко е въпрос на лични предпочитания за това какъв точно да бъде размерът на шейната според това кой ще я ползва основно и за колко време.

ПреносимостСпускането с шейна е голяма тръпка, но изкачването на хълма за ново приключение не чак толкова.

За да бъде по-бързо и лесно изкачването е препоръчително да изберете лека и преносима шейна.

Това е особено важно ако ще я дърпа малко дете без надзора на по-възрастен. Така че е добре да проверите теглото на избраната шейна преди окончателната й покупка.

За щастие моделите от пластмаса са изключително леки и освен това развиват най-добра скорост. Повечето шейни имат дръжки за по-удобно носене или въже, с което да се тегли.

Тегло

Теглото се определя от дизайна и материалите на изработка. Както вече загатнахме, пластмасата е най-лекият материал и освен това тези шейни са и сред най-здравите.

По-рядко се намират модели изработени от дърво или метал, а понякога и в комбинация от двете.

Някои метални шейни също са доста леки, но това не важи за всички. Ако обаче шейната комбинира метал и дърво – очаквайте тя да е доста тежка. По същата логика някои шейни за възрастни могат да са прекалено тежки за дете, ако решите да се ползват от повече хора.

ФормаДетските шейни се предлагат в различни форми, но най-добрите модели имат ергономичен дизайн и стандартна форма. Ергономичният дизайн може да се имплементира в различни форми, но ще улесни контролирането и маневрирането с шейната.

Въпреки това някои форми предлагат по-добър контрол от други. Както вече споменахме шейните с форма на чиния са по-трудни за управление от тобоганите.

Бюджет

Бюджетът винаги е важен фактор когато се избира дадено нещо.

Хубавото е, че много от качествените шейни са сравнително достъпни. 

Най-евтините модели шейни се изработват от пластмаса, а най-скъпите са от метал и/или дърво. Въпреки че пластмасата е достатъчно здрав материал, едва ли ще издържи колкото метала или дървото.

Ще трябва да прецените в каква шейна искате да инвестирате и съответно това вероятно ще реши от какви материали да е изработена тя.  Ако ви трябва бърза покупка за вашето дете, което скоро ще порасне – едва ли ще има смисъл да купувате скъпа шейна.

Ако пък искате шейна за вече пораснало дете или дори възрастен, която да се ползва дълги години – то тогава инвестицията в скъп модел би била напълно оправдана.

Често задавани въпроси

Шейните безопасни ли са?Всеки родител се притеснява за безопасността на детето си и това е напълно нормално. Зимата се стремим да обличаме децата топло и да се увери