Всички категории

8-те Най-Добри Шейни

Пързалянето с шейни е страхотно зимно забавление, в което може да се включи цялото семейство.


Но намирането на най-подходящата и добра шейна може да бъде голямо предизвикателство. Много популярни марки имат модели, които са направени за бебета, малки и по-големи деца и възрастни. 

Шейната трябва да се подбере също толкова добре колкото всяка екипировка за зимни спортове и забавление.

Все пак идеята е да изпращате спокойни децата си да се пързалят, а това е много по-лесно постижимо знаейки, че сте подбрали хубава и безопасна шейна.

Най-добрите шейни са здрави, функционални и безопасни за използване.

Всички знаем, че основната грижа на всеки родител е именно безопасността на детето му. В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за шейните и ще ви помогнем да изберете най-добрата шейна за вас или вашето дете.

Видове шейни


При шейните има няколко основни вида, от които можете да избирате.

Тобогани

Ако в ума ви изниква дълга и тясна шейна с извита предна част, която да прилича сякаш нещо, което Дядо Коледа би карал – тогава имате грешна представа за тобоганите.

Съвременните тобогани са плоски, обикновено надуваеми или от пластмаса, на които могат да се качат повече хора.

Това ги прави отличен избор за по-големи семейства или за спускане с приятели. Управлението става лесно с леко изместване на тежестта на тялото към съответната страна, с което се завива или спира.

Чинии

Ако тобоганите са мини-вановете на шейните, то чиниите са спортните коли. Те имат кръгла форма и в тях обикновено може да седне един човек. Приличат на чинии – от там идва и името им.

Те са бързи, хлъзгави и предлагат по-бързо пързаляне от тобоганите дори и без допълнително намазване от долната им страна.

Заради дизайнът си те не се управляват толкова лесно и предлагат минимални възможности за контрол. Но ако ще се спускате по хълм без препятствия и искате само и единствено бързина – това е правилния вид шейна.

ХибридниТози вид шейни попада между тобоганите и чиниите. 

Често наричани или хибридни или просто шейни, тези модели могат да съберат един или двама и предлагат бързината на чиния и управлението на тобоган. Идеални са за тези, които искат повече място за краката и възможност за завиване.

Туби

Снежните туби, или понякога наричани за по-кратко туби, са надуваеми шейни.  Заради това, че са пълни с въздух те предлагат изключителна мекота и комфорт при спускане.

Формите им също могат да бъдат различни и ще се намери подходяща за всеки вкус.

Материали

След като вече имате някаква представа какъв вид шейна искате, трябва да обмислите и от какъв материал да бъде изработена тя.

Вземете предвид теренът, по който ще се спускате, дълбочината на снега и възможността за потенциални препятствия по трасето.

Пластмаса

Пластмасовите шейни могат да бъдат от всякакъв вид и са популярни сред деца и възрастни заради това, че са леки и здрави. Материалът е хлъзгав и може да се използва и по неравен терен без особени щети.

Още едно предимство на шейните от пластмаса е това, че обикновено са доста евтини.

ПянаСравнително нов и иновативен материал за изработка на шейни, но е факт, че на пазара има и такива модели.

Те предлагат много по-меко спускане в сравнение с пластмасовите. Ценово са позиционирани сходно с последните. И въпреки че шейните от пяна не развиват толкова голяма скорост колкото пластмасовите, те също са доста здрави и могат да се използват при по неравни терени.

Винил

Последният материал, от който често се срещат шейни е винилът.

Той се използва при всички надуваеми модели. 

Шейните от винил са изключително леки и удобни като предоставят бързо и приятно спускане. Най-добре е надуваемите шейни да се използват в дълбок и лек сняг. Винилът може лесно да се скъса при преминаване през по неравен терен, лед или други препятствия.

Какво да търсите в една шейна

Здравина

Въпреки че повечето хора си представят дебел слой пухкав сняг по хълма, от който отиват да се спускат – това обикновено не е така, особено ако преди това са се спускали и други хора.

Много бързо на по-използваните хълмове снегът се отъпква и става твърд и неравен, което означава, че е по-добре да се използват по-здрави шейни.

Здравината трябва да е сред основните фактори при избора на шейна, особено ако ще се използва от деца. Достатъчно здравата шейна трябва да може да премине през твърд сняг и неравен терен без да се повреди изобщо.

Ако се притеснявате за това колко здрав е даден модел шейна – просто прочетете потребителските мнение в интернет преди да се впуснете в покупка.

Много родители пишат коментари и мнения след като са взели за децата си даден модел шейна и най-вече от тях можете да разберете дали тази конкретна инвестиция си заслужава.

КомфортКомфортът е ключът към пълното щастие.

Просто понякога спускането с шейна може да е доста дискомфортно и твърдо.

Именно затова е добре да потърсите по-удобна шейна, която да не изморява или причинява неудобство след едва няколко спускания. Дизайнът на шейната обикновено показва колко комфортно е спускането с нея.

Големите шейни често са най-удобни и позволяват на ползвателя да си изпъне краката, а не да ги събира на тясно.

Размер

Както има различни видове шейни, така има и различни по размер. 

Шейните за малки деца очаквано са най-малки откъм размер. Обикновено на такава шейна може да седне само едно дете и то докато е по-малко. 

По-добрите шейни са по-големите. Те са подходящи както за по-малки деца, така и за пораснали, а някои дори и за възрастни. Освен това повечето деца ще имат възможността да се разположат по-удобно на по-голямата шейна. Разбира се, ако се търси шейна конкретно за възрастен и няма да се използва от деца изобщо – то тогава най-големите по размер шейни са най-удачни като вариант.

Всичко е въпрос на лични предпочитания за това какъв точно да бъде размерът на шейната според това кой ще я ползва основно и за колко време.

ПреносимостСпускането с шейна е голяма тръпка, но изкачването на хълма за ново приключение не чак толкова.

За да бъде по-бързо и лесно изкачването е препоръчително да изберете лека и преносима шейна.

Това е особено важно ако ще я дърпа малко дете без надзора на по-възрастен. Така че е добре да проверите теглото на избраната шейна преди окончателната й покупка.

За щастие моделите от пластмаса са изключително леки и освен това развиват най-добра скорост. Повечето шейни имат дръжки за по-удобно носене или въже, с което да се тегли.

Тегло

Теглото се определя от дизайна и материалите на изработка. Както вече загатнахме, пластмасата е най-лекият материал и освен това тези шейни са и сред най-здравите.

По-рядко се намират модели изработени от дърво или метал, а понякога и в комбинация от двете.

Някои метални шейни също са доста леки, но това не важи за всички. Ако обаче шейната комбинира метал и дърво – очаквайте тя да е доста тежка. По същата логика някои шейни за възрастни могат да са прекалено тежки за дете, ако решите да се ползват от повече хора.

ФормаДетските шейни се предлагат в различни форми, но най-добрите модели имат ергономичен дизайн и стандартна форма. Ергономичният дизайн може да се имплементира в различни форми, но ще улесни контролирането и маневрирането с шейната.

Въпреки това някои форми предлагат по-добър контрол от други. Както вече споменахме шейните с форма на чиния са по-трудни за управление от тобоганите.

Бюджет

Бюджетът винаги е важен фактор когато се избира дадено нещо.

Хубавото е, че много от качествените шейни са сравнително достъпни. 

Най-евтините модели шейни се изработват от пластмаса, а най-скъпите са от метал и/или дърво. Въпреки че пластмасата е достатъчно здрав материал, едва ли ще издържи колкото метала или дървото.

Ще трябва да прецените в каква шейна искате да инвестирате и съответно това вероятно ще реши от какви материали да е изработена тя.  Ако ви трябва бърза покупка за вашето дете, което скоро ще порасне – едва ли ще има смисъл да купувате скъпа шейна.

Ако пък искате шейна за вече пораснало дете или дори възрастен, която да се ползва дълги години – то тогава инвестицията в скъп модел би била напълно оправдана.

Често задавани въпроси

Шейните безопасни ли са?Всеки родител се притеснява за безопасността на детето си и това е напълно нормално. Зимата се стремим да обличаме децата топло и да се уверим, че играят по безопасен начин.

Хубавите шейни са така направени, че по никакъв начин да не застрашат здравето и безопасността на децата. При много модели в дизайна са имплементирани мерки за безопасност.

Въпреки това ако сте загрижени за детето си можете да излизате и да играете с него навън или просто да се уверите, че избраната шейна е достатъчно безопасна за използване.

Каква скорост може да развие една шейна?

Някои шейни развиват по-висока скорост от други и това е заради дизайна.

Скоростта също така зависи от хълма, от който ще се пързаля някой.

По стръмен и дълъг хълм означава, че ще има възможност за развиването на  по-висока скорост.  Но пък при хълм с по-малък наклон и шейна от типа на пластмасов тобоган или чиния няма да има чак такъв голям риск от развиване на прекалено високи скорости.

И обратното – при нужда от по-висока скорост повечето шейни могат да се намажат с восък отдолу и така ще се пързалят повече. 

Все пак бъдете внимателни и не забравяйте, че скоростта може да бъде опасна. Не подстрекавайте малки деца да се спускат прекалено бързо.  Това може да стане само при наблюдение от възрастен или ако шейната се използва от по-голямо дете.

Как се почиства и съхранява шейна?Повечето шейни са изработени от здрави материали, които могат да се мият с топла вода. 

Въпреки това можете да проверите ръководството за употреба на вашата шейна и да видите дали няма по-специални инструкции за почистването й.

Относно съхранението, най-добре е да сложите шейната в закрито и сухо помещение без достъп на пряка слънчева светлина.

Може ли шейната да се използва при пухкав сняг?

Добре подбраната шейна трябва да може да се използва на всякакъв сняг. 

Все пак при пухкав сняг има модели, които са по-добри от други.

Най-безопасният вариант е тобоган.

Този вид шейни могат лесно да преминат по пухкавия сняг и в тези условия могат да се използват и без наблюдението на възрастен.

Най-добрите шейни

Ако все още изпитвате затруднения в избирането на подходящата шейна за вас или вашето дете – няма за какво да се притеснявате.  Ще ви улесним допълнително като ви представим някои от най-добрите модели шейни на пазара. 

Можете да бъдете сигурни, че която и да изберете – няма да съжалявате.

1. МОНИ Шейна СНЕЖКО


Шейната е предназначена за едно дете и може да се използва само върху снежна покривка.

Не е подходяща за спускане по прекалено голям наклон.

Не трябва да се използва върху заледени повърхности, както и да се поставя близо до източници на топлина. Максималното допустимо тегло е 50 килограма.

Дизайнът я прави по-подходяща за момчета.
Купи сега

2. Шейна Hamax Sno Police


Моделът е достатъчно голям, че да събере двама думи. Има отлични качества за хлъзгане и предлага отличен контрол върху управлението. Една от най-добрите шейни за зимни игри по склонове.

Максималното поддържано тегло е 100 килограма, като препоръчителното е да не се надвишават 80 килограма.

Седалката е удобна и както споменахме шейната може да се използва от двама. Лесна е за сглобяване и има силни спирачки, които са подсилени със стоманени шипове.
Купи сега

3. Шейна Sevi Baby


Моделът представлява класическа шейна, позната от детството на много родители.

Подходяща е за момчета и момичета на възраст над три години.

Може да се използва от едно дете. Изработена е от метал и дърво.
Купи сега

4. Шейна Mappy – голяма, пластмасова


Шейната е изработена изцяло от пластмаса и е голяма по размер. Подходяща е за момчета и момичета на възраст над четири години.

Препоръчително е да се използва от едно дете, но могат да се качат и две.
Купи сега

5. Шейна BABY RIDER


Този модел е изключително елегантен и предлага невероятно добра стабилност. Има противоплъзгаща се настройка за по-голяма безопасност. Шейната е снабдена с въже за теглене.

Подходяща е и за по-малки деца тъй като седалката има предпазен колан.

Въпреки това не е удачно да се качва дете на под годинка. Произведена е от висококачествена пластмаса, която е устойчива дори и при много ниски температури. Максималното допустимо тегло е 25 килограма.
Купи сега

6. Детска шейна Moni Zigi Zet +


Шейната е изработена от здрава пластмаса, която може да издържи при изключително ниски температури. Максималното допустимо натоварване е 40 килограма.

Моделът е снабден с метални плъзгатели и кормило на допълнителната ска за пълен контрол.

Има и въженце за теглене.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Шейна KOLINO Snow Slider


Моделът е изработен от пластмаса и е подходящ за момчета и момичета на възраст над три години.

Препоръчително е да се използва от един човек, но при нужда с нея могат да се спускат и двама.
Купи сега

8. Шейна FIRECOM


Шейната има атрактивен и съвременен дизайн с аеродинамична форма. Подходяща е и за по-големи деца. Изработена е от висококачествена пластмаса, която е устойчива дори при изключително ниски температури.

Препоръчва се да се използва от деца над три години.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!