Всички категории

7-те Най-Добри Шкафове за Баня

Всички знаят колко благоприятно влияе спретнатото и подредено работно място на настроението и мотивацията.

Добре изглеждащото кътче, независимо от неговото предназначение, може да увеличи в пъти желаните резултати – повече уют и спокойствие в спалнята или споделени положителни емоции във всекидневната.

Същото се отнася и за банята.

В днешно време тя не е само мястото, където да се грижите за хигиената си. Съвременната баня е пространството, в което всеки намира уединение и спокойствие, подготвя се за предстоящия ден или разпуска след него.

Освен това, гостите във вашия дом може и да не разгледат спалнята или кухнята, но рано или късно ще посетят банята. Истината е, че външният й вид може да повлияе на мнението на външните хора и да разкрие много за това какъв човек и домакин сте.

Именно поради тези и още куп причини е от изключителна важност въпросното помещение винаги да е изрядно и да има приятен и подреден вид. Това става чрез подходящ и смислено изпълнен дизайн, който включва както функционалност, така и естетическа стойност.

Продуктът, който най-добре ще помогне с изпълнението и на двете задачи е именно шкафът за баня. Той не само може да стане акцент в обзавеждането на банята ви, но и ще помогне да държите пространството добре подредено и да избегнете неловки ситуации с вашите гости.

Затова в следващите редове сме подбрали най-важната информация, която е нужно да знаете преди и след закупуването на шкафа за баня. Освен това сме подготвили и някои от най-добрите предложения на българския пазар засега.

Какви са предимствата на шкафовете за баня?

Често хората обръщат повече внимание на мивката, душ кабината и плочките при първоначалното обзавеждане или реновирането на своята баня. Така шкафът остава на заден план.

Истината е, че добре подбраният шкаф стои в основата на цялостния изглед на банята и е ключова част за създаването на стилната обстановка, понякога достойна и за спа-хотел. Причината за това се крие в многобройните му ползи, които мнозина подценяват.

Помага с организацията

Вероятно най-очевидното предимство на шкафа за баня е възможността да вкара ред и чистота в помещението.

Тъй като е предназначен да съхранява накуп всички ваши хигиенни и козметични продукти, шкафът е идеалният вариант за тези, които срещнат трудности при подредбата на банята.

Осигурявайки лесно достъпно място за вещите ви, шкафът освежава обстановката и придава на иначе хаотичното и претъпкано с продукти помещение чист и спретнат вид.

Запазва личното пространство

Както вече споменахме, банята ви ще бъде използвана не само от вас, но и от вашите гости.

В случай, че не разполагате с шкаф за баня, принадлежностите ви ще бъдат изложени на показ и ще станат достояние за посетителите на вашия дом. Нормално е тази идея да ви звучи неприятно – всеки човек има различни нужди и навици, както и право на лично пространство.

С цел да избегнат неловките ситуации и да запазят хигиенните си порядки далеч от очите на външни хора, мнозина се стараят да вмъкнат шкаф в обзавеждането на банята, колкото и малка да е тя.

Създава чувство за просторност

Обратно на очакванията, шкафът често кара банята да изглежда по-обширна, вместо да я стеснява.

Причината е, че всевъзможните вещи, подредени на открито по плота, мивката или етажерките, често стоят зад претъпканото усещане във вече ограниченото пространство.

Със сигурност ако разполагате с шкаф, в който да помещавате въпросните принадлежности, и му намерите подходящо място, банята ви веднага ще придобие по-изчистен и просторен вид.

Какво да имате предвид при избора на шкаф за баня?

В днешно време на пазара се предлагат многобройни шкафове, всеки с различни специфики и функции.

С цел да не изпадате в затруднение когато дойде моментът да изберете най-новата придобивка за вашата баня, ви представяме най-важните характеристики, за които е нужно да помислите предварително.

Монтиране

В зависимост от начина на монтиране шкафовете за баня може да са самостоящи и с окачване.

Както подсказва името на първите, те сами носят тежестта си и се поставят на пода. Доста често те са съединени с мивката, като така елегантно прикриват тръбите, които иначе биха развалили естетиката на помещението.

Ако са напълно самостоятелни и нямат връзка с мивката, те предлагат гъвкавост, тъй като може им намерите повече позиции и дори да ги местите, ако желаете разнообразие и големината на банята ви го позволява.

Освен всичко останало този вид шкафове за баня се монтира по-лесно от другите и са подходящи за тези от вас, които търсят просто решение или все още нямат опит с инструментите и ремонтирането.

От друга страна, шкафовете, които се окачват на стената, ще ви помогнат да се възползвате от по-голяма част от наличното пространство в помещението. Именно затова те са подходящи за малките бани, където самостоящите шкафове биха се оказали пречка.

Окачените мебели имат и още едно предимство, а именно възможността да съхранявате лекарства и опасни препарати далеч от ръцете на малки деца, които иначе биха тършували из шкаф, поставен на пода.

Форма

Както вече споменахме шкафовете за баня се предлагат във всевъзможни видове. Тук сме представили някои от най-често срещаните варианти, но бъдете сигурни, че опциите по никакъв начин не се ограничават само до тях.

Вероятно най-популярните са обикновените широки шкафове, които могат да са както с вратички и полици, така и с чекмеджета. Този вид мебели са предпочитани от почитателите на традиционното обзавеждане, тъй като познатата им визия ги прави подходящи за почти всяко помещение.

Те са добър вариант за тези от вас, които вече са прибавили достатъчно акценти към своята баня и търсят шкаф единствено заради неговата функционалност.

Високите шкафове добиват все повече известност в света на интериорния дизайн. Признати като едни от най-практичните, тези мебели използват пространството нагоре, вместо настрани, което ги прави подходящи за тесни помещения с по-високи тавани.

Освен своята стилна и елегантна визия, те предоставят възможността да се съхраняват дори хавлии и пеньоари, които иначе биха висяли открито на вратата или на закачалка. Така избягвате риска някой от гостите ви да ги обърка с кърпи за ръце и да ги използва погрешка.

Ъгловите шкафове за баня се възползват от пространствата, които иначе биха останали празни, а именно ъглите. Те имат изключително интересна визия и придават изискан вид на помещението.

В допълнение те са чудесен избор за малки бани или такива с неконвенционална форма, тъй като са ненатрапчиви и не пречат на движението.

Още един интересен вариант са шкафовете-пейки, които, както подсказва името им, са мебели за съхранение, пригодени и за сядане. Те придават уникален акцент на всяко помещение и са стилно допълнение за всяка просторна баня.

Размер

Когато избирате своя шкаф за баня, вероятно най-важната характеристика, която трябва да обмислите е размерът. Тук е нужно да обърнете внимание както на големината на шкафа, така и на самата баня.

От изключителна важност е да измерите помещението, а след като сте набелязали мястото за шкафа, да вземете предвид и разстоянието до вратата и прозорците на банята, както и до другите мебели. Удачно е да предвидите и нужното място за отваряне на вратичките на шкафа.

Препоръчително е да се стремите към баланс. Прекалено малък шкаф в по-просторна баня ще изглежда не на място, а твърде голям в тясно пространство ще пренатоварва обстановката и ще създава неудобство.

Разбира се, тъй като предназначението на шкафа е да съхранява вашите вещи, е важно да се предвиди и колко неща искате да поберете вътре. Ако живеете със своето семейство вероятно ще имате нужда от по-голяма мебел, докато тези от вас, които живеят сами, могат да изберат и по-малък вариант.

За да разберете какъв размер шкаф ще ви е нужен, съберете на едно място всички принадлежности, които искате да съхранявате вътре, и преценете колко място заемат. За всеки случай заложете на шкаф с допълнителни 25% от това пространство.

На българския пазар най-много опции има от шкафове с височина между 51 и 75см., както и 25-50см. и 76-100см. Не се притеснявайте, ако банята ви е прекалено малка дори за 25см., тъй като съществуват предложения и под тази граница.

Разбира се, трябва да предвидите и ширината и дължината на шкафа.

Материал

Като всяка друга мебел и шкафовете за баня се изработват от разнообразни материали, за да удовлетворят желанията на всеки клиент.

Банята обаче е специфично място, където влажността е висока, затова винаги трябва да се стремите към мебели от издръжливи материали.

Шкафовете от неръждаема стомана са едни от най-предпочитаните, тъй като са здрави и устойчиви на влага. Освен това, те имат модерна и изчистена визия, затова може да се съчетаят с почти всички цветове и дизайни.

Неръждаемата стомана е неподатлива на пукнатини, но може да се одраска или огъне. На нейната повърхност лесно се отличават отпечатъци и размазани петна, но поне този материал е лесен за почистване.

Дървото също е популярно средство за направата на шкафове за баня поради неговия традиционен и изискан вид. Разбира се, то е удачен вариант най-вече за помещенията, които разполагат с повече пространство и добра вентилация, тъй като прекалената влага може да накара дървото да се надуе, особено ако не е лакирано.

Шкафовете от ламинирано ПДЧ се предлагат в голям набор от цветове и лесно се почистват. Те са издръжливи на петна, но не реагират добре на вода и може да се отпуснат и отлепят след време.

Тези от МДФ, пък, се изработват подобно на тези от ПДЧ. Разликата е, че те са по-тежки и плътни, както и по-издръжливи на вода. Въпреки това, препоръчително е да внимавате, защото все пак има вероятност течностите да им навредят.

Друг вариант са шкафовете от шперплат – плоскост от залепени един върху друг нечетен брой дървесни слоеве. Въпросните шкафове също са издръжливи на различни наранявания и не се надуват от влагата. Същото се отнася и за шкафовете от алуминий.

Покритие

Разбира се, материалът не е единствената съставка, от която зависи здравината на шкафа. Мнозина предпочитат да добавят и дадено покритие към дървените мебели за постигане на допълнителни ефекти.

Боята придава матов завършек на шкафа и е начин да изразите себе си чрез цветовете и формите в обзавеждането на дома.

Освен боята на пазара се предлага и политура, която подчертава естествената красота на дървото и придава характерен нюанс и дълбочина.

Върху тях двете може да сложите слой от гланц, който има лек и полупрозрачен цвят. Този вид покритие осигурява наситеност и кара шкафа да изпъкне.

Ако желаете допълнителна защита за своята придобивка, може да поставите и слой от лак, който ще предпази материала и ще увеличи ефекта от останалите покрития.

Дизайн

За да се превърне шкафът за баня в акцент, който привлича погледите и придава завършен вид на помещението, трябва да се уверите, че той се връзва с останалата част от обзавеждането.

При избора трябва да обърнете внимание не само на тялото на шкафа, но и на по-дребните детайли като дръжките, витрините и допълнителните орнаменти.

Шкафовете за баня в „плосък стил“ (или флет стайл на английски), са с минимално количество украшения и техническо оборудване. Тяхната семпла визия обикновено е от лакирано дърво и подхожда идеално на помещения в модерен или индустриален стил.

Тези с „износен“ вид придават уникален акцент, в който има и нотка шикозност. Винтидж усещането обикновено се съчетава с метални аксесоари по плота, големи огледала и по-ярко осветление. Подобен тип шкафове най-често може да видите в бани в еклектичен стил, както и такива с по-провинциална обстановка.

Мебелите в “бийдборд” стил също са подходящ вариант за провинциалния дизайн. Името идва от подобната декорация на стените със същото име, като идеята е да се наблегне на цвета и най-вече на релефа.

Шкафовете в стил „лувър“ лесно се различават със своите жалузи или летвички, поставени близо една до друга. Името идва от английското “louver” – характерните вратички на прозорците, оборудвани с хоризонтални дървени летви, наподобяващи щори.

Шкафовете в „шейкър“ стила, пък, са сред едни от най-популярните в днешно време, тъй като притежават изчистен, елегантен вид, където функционалността е на първо място. Те често са с дървени дръжки и са подходящи както за традиционни, така и за съвременно-обзаведени бани.

Сред предпочитаните видове са и „инсет“ шкафовете или, иначе казано, тези във „вмъкнат“ стил. Те се вписват най-добре в бани с традиционен дизайн.За сметка на елегантния си външен вид, обаче, те разполагат с по-малко място за съхранение, тъй като стилово етажерките и чекмеджетата им намалят размера им.

Функции

Много от предложенията на пазара вече са оборудвани и с допълнителни функции, които улесняват боравенето и създават още по-уютна обстановка.

Вероятно най-популярното допълнение към шкафа за баня е огледалото. Мебелите с огледала създават илюзията, че помещението е по-обширно и създават чувство на просторност и чистота.

Те са идеалният вариант за тези от вас, които не разполагат с много излишно пространство в банята и не могат да си позволят множество отделни мебели.

Освен шкафове с огледала, може да срещнете и такива с тъч-сензори, дигитални часовници, тонколони, допълнително LED осветление, както и много други.

Как да полагате грижи за шкафа в банята?

За да запазите шкафа в добро състояние за дълъг период от време и да оправдаете инвестицията си, е редно редовно да го почиствате, тъй като влагата привлича праха и той полепва по стените му.

Бъдете отговорни, съобразителни и прецизни в поддръжката!

В случай, че разлеете или изцапате шкафа, препоръчително е веднага да вземете мерки, иначе течността или мръсотията може да попие в материала.

Когато правите това, използвайте мек парцал вместо груби и релефни кърпи, които може допълнително да наранят повърхността на шкафа. Старайте се да потупвате изцапаното място, вместо да бършете, и избягвайте употребата на препарати, които съдържат амоняк, белина или лимонова киселина.

Бъдете внимателни и с излагането на влага!

Освен възможно най-бързо да попивате разлятите течности, следете и да не се оставят влажни хавлии и кърпи върху шкафа, иначе има риск по него да се появи мухъл.

Как най-добре да организирате шкафа в банята?

Разбира се, за да добие вашата баня изряден вид, е нужно да поддържате организацията и след закупуването на шкафа.

Колкото и голям да е той, ако имате прекалено много козметика, лекарства или хигиенни материали, пространството няма да е достатъчно, а шкафът ще изглежда претъпкан и неподреден.

За да избегнете подобна ситуация, изхвърлете всички продукти, които не са в срок на годност. Той обикновено е от 6 до 12 месеца след отварянето на продукта.

След това първоначално пречистване ще ви останат само принадлежностите, които все още може да използвате. От тях подберете само тези, които намират приложение в ежедневието ви.

Перфектно организирания шкаф за баня определено ще ви донесе спокойствие и сигурност!

Препоръчително е да намерите отделно място за останалите продукти, които използвате по-рядко. Това може да бъде килерът или свободният шкаф в кухнята.

Със сигурност ако ги натрупате в задната част на шкафа в банята, блокирани от по-предпочитаните ви принадлежности, рано или късно ще се наложи да ги извадите и така да предизвикате безпорядък.

За улеснение може да закачите кукички от вътрешната страна на вратичката и така да създадете допълнително място за съхранение на четки за коса, козметични чантички, гъби и други.

Добър вариант са и панерчетата, в които да организирате принадлежностите си по групи. Така бързо и лесно ще може да вадите накуп нещата, от които имате нужда в дадения момент.

 

E, надяваме се предоставената информация да е била полезна и да е успяла да ви насочи в избора на новия ви шкаф за баня.

В случай, че все още се колебаете, ето някои от най-добрите предложения на пазара към този момент…

1. Шкаф за баня Badenmob Bella

Най-добрият горен шкаф за баня

Този шкаф е изработен от ПДЧ и има гланцово покритие, което му придава елегантен вид. Тъй като е предназначен за окачване в горната част на стената, разполага с допълнителна поставка за кърпи, както и с два рафта – добър вариант за малки, семпло обзаведени бани.
Купи сега

2. Шкаф за баня Inter Ceramic

Най-добрият долен шкаф за баня с мивка

Направата на това предложение е от ПВЦ, което го прави подходящ за по-влажни помещение. Освен че е самостоящ на стилни метални крачета, този шкаф е съединен с порцеланов умивалник, в случай че нямате достатъчно място за две отделни приспособления.
Купи сега

3. Шкаф за баня vidaXL

Най-добрият шкаф за баня с огледало

Този продукт е с окачване и разполага с пет рафта, което значително улеснява разпределението на вещите и цялостната организация. Изработката от МДФ му придава модерна визия, която се допълва от огледалото и ЛЕД-осветлението.
Купи сега

4. Шкаф за баня TATAY

Най-добрият ъглов шкаф за баня

Още една чудесна възможност за по-малките помещения, където всеки сантиметър е от значение. Този ъглов шкаф позволява свобода, тъй като може да бъде както самостоящ, така и окачен, в зависимост от вашите предпочитания. Изработен е от ПВЦ и разполага с три рафта и удобно магнитно затваряне.
Купи сега

5. Шкаф за баня Cersanit Lara Slim 50

Най-добрият шкаф за малка баня

Този продукт е един от най-подходящите за тесни бани, тъй като съчетава окаченото монтиране с удобен умивалник. Направен е то ПДЧ и се състои от 2 чекмеджета, които изглеждат ненатрапчиво, но стилно.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Шкаф за баня MalMuk

Най-добрият шкаф за голяма баня

Този шкаф за баня е чудесен избор за по-големи пространства. Със своята издължена визия, ПВЦ изработка и гланцов завършек, той изпъква на стената, на която е окачен, привлича погледите и придава на помещението завършен вид.
Купи сега

7. Шкаф за баня Kring Luna

Най-добрият луксозен шкаф за баня

Последното ни предложение се различава от останалите с луксозния си външен вид, подчертан от МДФ изработката и гланцовото покритие. Той разполага само с едно чекмедже, което обаче е оформено по нестандартен начин. Подходящ е за окачване под умивалника, тъй като вече е снабден с нужната за целта рамка.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!