Всички категории

6-те Най-Добри Шредери за Клони

Независимо от региона, зимното време може да напълни моравата ви с комбинация от паднали клони, листа и други отпадъци, които със сигурност могат да помрачат цялостната хармония на вашия екстериор.

В подобни ситуации, шредерите за клони са чудесно решение за почистване, освежаване и “съживяване” на вашия двор.

Целта и ползата от тези инструменти е да улеснят изхвърлянето на отпадъци от двора, които същевременно могат да се използват и за производство на страхотни нови допълнения за градината.

Клонотрошачите варират от леки електрически устройства до тежкотоварни бензинови машини, които изрязват клони с диаметър от над 10 сантиметра.

Няма значение дали сте професионалист, или сте ентусиаст в това начинание. Клонотрошачът е основна машина и безценен инструмент за безупречна поддръжка на външната част на всеки дом.

Ако и вие искате да постигнете перфектния заден двор, който ще изглежда страхотно за много кратък период от време и с минимални усилия, продължавайте да четете нашето ръководство, в което ще ви подскажем как да се случи това.

А за да сме ви максимално полезни, сме подготвили и списък с някои от най-добрите продукти от тази категория, който можете да откриете по-долу…

Какво представляват шредерите за клони?


Така наречените клонотрошачки са функционални градински инструменти, които, както подсказва името им, се използват за смачкване или нарязване на клони.

В зависимост от модела и тяхната мощност, те могат да превърнат клоните в прах или да ги оставят на малки парчета.

Задвижвани от двигател, който може да бъде електрически или работещ с определен вид гориво, те са ефективен, устойчив и продуктивен избор за всяка градина.

Най-евтините и лесни за намиране модели са тези, които работят с електричество, тъй като всъщност не изискват много енергия. Тези на бензин обаче, осигуряват по-голяма автономност или свобода на движение.

Професионални или приспособени за домашни условия – перфектните резултати са гарантирани!

Условно казано съществуват два типа клонотрошачи – класически машини за раздробяване и индустриални шредери.

Машините за раздробяване се използват за намаляване на размера на всякакъв вид дървен материал. Те са една идея по-компактни и могат да се приспособят идеално към домашната среда.

Индустриалните шредери се предлагат в много различни варианти на дизайн и всякакви размери. Те са приложими в заводи и предприятия за дървообработка и/или при поддържане на градини, дворове и т.н.

Как работят клонотрошачите?


Шредерът има улей, който “приема” клоните, готови за нарязване. Вътре, вртящо се острие или набор от остриета, пък, ги нарязва на дървени стърготини. Механизмът на шредера се справя също така с леки отпадъци, като листа и трева.

Докато подавате материала в бункера на шредера, отделен набор от шарнирни остриета (известни също като чукове) го раздробяват.

Някои по-големи клонотрошачки могат да се справят с по-дебели клони – всичко зависи от мощността.

След като машината натроши или раздроби отломките, обработеният материал се изхвърля на земята или в торба за събиране. Улейът за раздробяване и бункерът ви помагат да отделяте отпадъците от механизмите.

Някои модели се доставят с лопатка или трамбовка за сортиране на остатъци, като при този процес е задължително да държите ръцете си далеч от машината.

Кои са основните предимства от употребата на шредер за клони?


Както вече стана ясно, този тип инструменти са предназначени за улесняване на потребителя и намаляване на времето на неговите задължения.

Освен тези главни предимства обаче, има още няколко основни, които със сигурност ще ви очароват и ще ви накарат да се замислите още сега за закупуване на подобна машина.

Спестяване на време и енергия

Когато сте в ситуация, в която едно дърво е отсечено или клоните са отрязани, дробилката за дърва може да ви помогне да се отървете от тях за нула време.

Машината за дробене на дървесина прави процеса на почистване много по-бърз от времето, което биха отнели други мерки за отстраняване на остатъците.

Шредерите са доста лесни за управление и дори не представляват никакво предизвикателство за работа.

Това ще ви позволи да се отървете от дърветата в собственото си пространство и време, без да влагате много енергия и да се напрягате от носенето на дърва.

Екологична грижа


Други методи за премахване на дърветата и техните клони, като изгаряне, са вредни за околната среда. Отровните изпарения се издигат и допринасят за глобалното затопляне.

Освен това, миризмата е неприятна и може да се счита за неудобство, както за вас, така и за вашите съседи.

Машината за дробене на дървесина безопасно превръща големите парчета дърво в по-малки парчета, без да засяга никого или да навреди на околната среда.

Производство на полезни материали

Клонотрошачката превръща големи парчета дърво в по-малки парчета, които всъщност са много полезни за природата.

Малките дървени стърготини могат да се използват за:

Мулчиране. Мулчът е добър за растенията и може да се използва в градинарството. Дървеният чипс задържа влагата в почвата, като я обогатява, допринася за растежа на растенията, регулира температурата на почвата и абсорбира вода, която след това прониква в растението.

Дърводелство. Шредерът може да създаде пресован дървен материал, който се използва за направата на различни дървени предмети, дори мебели.

Биогориво. Това е доста доходоносно, поради необходимостта от използване на повече възобновяеми енергийни източници. Интересен факт е, че с помощта на специални ензими, дървесният чипс може да се превърне в биогориво, с което дори да зареждате автомобили или други машини.

Допълнителни доходи


Материалите, както беше споменато по-горе, които дробилката за дървесина може да произведе, са нещо, за което хората са готови да платят.

Някои семейства може да нямат достъп до дърворезачка и да са в положение, в което имат нужда от дървени стърготини.

Наличието на шредер за дървесина ви поставя в състояние лесно да задоволите нуждите на тези хора, отваряйки поток от доходи. Чудесно, нали?

Какво трябва да имате предвид при избора на клонотрошач?


Вече разбрахте за същността, начина на работа и предимствата на този вид машини, но това изобщо не е всичко.

За да бъдете максимално информирани и подготвени за бъдеща покупка в тази категория ще ви се наложи да се запознаете с основните им критерии.

Именно от тях ще зависи и крайния резултат, с който ще се сдобиете, така че бъдете внимателни и не правете компромиси точно с тези аспекти.

Мощност

Когато избирате мощността на дробилката за дървесина, ще гледате конските сили (HP), които машината може да произведе.

Трудно е да се каже каква HP ще ви е необходима, но зависи от вида на дървесината, която ще цепите, и от вида на барабана, който използва дробилката.

Ако режете дърва, които са били оставени дълго време, тогава вероятно ще искате по-мощен модел.

Капацитет на захранване


Капацитетът на захранване е един от най-важните елементи, на които трябва да обърнете внимание, когато поръчвате клонотрошачка.

Той определя границата на дървесината, в която дробилката може да работи ефективно.

Трябва внимателно да разгледате размера и диаметъра на клоните в сравнение с машината, която искате да закупите.

Ако купувате дробилка за домашна употреба, тогава обикновено няма да ви е необходима машина с капацитет над 100 mm.

Това е така, защото всички клони над този размер обикновено могат да се използват за изгаряне на трупи, без да се нарязват.

Вид: електрически срещу бензинови машини

Електрическите шредери са машини с ниска поддръжка за леко почистване. Някои функционират само като мулчери, смилайки листа, окосена трева и борови иглички. Други също могат да нарязват малки клони.

Електрическата дробилка работи лесно, но изисква удължителен кабел, който ограничава работната площ.

Следвайте инструкциите на производителя за избор на съвместим удължителен кабел и вижте съветите за безопасност на захранващия кабел.

Задвижваните с бензин шредери предлагат повече мощност за справяне с по-тежки отпадъци. Някои модели могат да изрязват клони с диаметър до 10 см.

Тези машини не са ограничени от дължината на кабела, така че са практични за използване при по-големи площи.

Маневреност


Това е свързано с дизайна на машината за рязане.

Ако целта ѝ е за лека домашна употреба, тогава вероятно имате нужда от малка машина, която лесно може да се побере в гараж или под навес.

Ако се насочвате към модели с по-комерсиален размер, вероятно ще трябва да започнете да гледате дробилки, които са оборудвани с тегличи и други подобни инструменти за по-добра маневреност.

Размер

Размерът на вашия двор и типът отломки в двора, които имате, ще определят кой тип шредер ви е необходим.

Хубаво е да се съобразите и с теглото на модела, особено ако искате да го пренасяте.

Гаранция за качество

Гаранцията е доста важен елемент от закупуването на шредер, защото трябва да сте сигурни, че ако нещо се обърка с вашата машина, ще можете да я поправите без допълнителни разходи.

Най-доброто решение тук е да заложите на висококачествен градински инструмент, с който да не ви се налага да стигате до този момент.

Цена

Естествено, цената ще варира от всички изброени досега фактори.

В случай, че държите на високото качество, мощност и полезни функции ще ви се наложи да платите по-голяма сума.

А ако не ви е нужна чак толкова мощна джаджа, можете да се задоволите с по-опростен модел, който да бъде съобразен с желанията и бюджета ви.

Как да използвате и да се грижите за вашия шредер за клони най-добре?


След като научихте всички най-важни особености при избора на този вид машини, идва ред и да се запознаете с останалите специфики, относно употребата.

Това са най-важните аспекти, с които трябва да се съобразявате по време на работа с тези мощни градински инструменти.

По този начин освен да гарантирате по-дълъг живот на вашия шредер ще сте сигурни и за вашата безопасност, която е важна и за нас, така че не пренебрегвайте нито един фактор.

Пазете вашата машина винаги чиста!


Често пренебрегван, но от съществено значение фактор, за улесняване на проверката на вашата машина преди употреба.

Поддържането на вашето устройство чисто също може да предотврати влизането на отломки в резервоара за гориво при зареждане.

Отломките, влизащи в резервоара, могат да доведат до запушвания в горивния филтър и да допринесат за лоша работа на вашия инструмент.

Забележка: Ако използвате машина за почистване под налягане, внимавайте около двигателя, електрическите компоненти и етикетите, за да предотвратите повреда, която можете да избегнете.

Поддържайте остриетата редовно!

Не само ще се възползвате от предимствата на по-добрата производителност, но и ще удължите живота на вашия помощник.

Тъпите остриета водят до по-големи ударни сили, което натоварва вашата машина.

Преди да смените остриетата, уверете се, че сте направили справка с вашето ръководство за правилните настройки на въртящия момент за болтовете на острието.

След като свалите лопатките, проверете дали сте изчистили добре повърхността на ротора (и задната част на лопатките, ако ги обръщате).

Докато сменяте остриетата си, проверете индикаторите за износване, за да се уверите, че все още са безопасни за използване и погледнете за състоянието на закрепващите гайки за болтовете.

Едно последно нещо: върнете динамометричния ключ на нула, когато сте готови или калибрирането ще приключи следващия път.

Регулирайте спирачките периодично!


Много дробилки за дървесина имат спирачна система за претоварване, която трябва да се регулира от време на време.

Индикатор за това дали вашите спирачки имат нужда от внимание е дали ръчната ви спирачка има много дълъг ход.

Другият признак, че е необходима настройка, е когато дробилката за дърва се блъска във вас, докато спирате.

Спирачките не само помагат да се задържи дробилката за дърва на място, когато е незакачена, но също така ви помагат да спрете, докато сте на път.

Използвайте само оригинални части!

Производителят на вашия шредер за дърва е отделил време, за да тества издръжливостта и производителността на всеки компонент.

Да, вероятно можете да отрежете ъглите тук и там, но ако имате повреда по-късно и това по някакъв начин е свързано с неоригинална част, може да имате затруднения с гаранционния иск.

Смазвайте редовно лагерите!


Повечето модели разполагат с централизирана точка за смазване, което улеснява поддръжката на всички лагери и шлици на вашата машина.

Подробности за това кога и колко грес да нанесете можете да намерите в ръководството за потребителя.

При мръсни и прашни условия или по време на периоди на тежка работа, смазването трябва да се извършва по-редовно, отколкото е посочено във вашето ръководство.

Ранните индикатори за недостатъчна грес включват скърцащи или тропащи ролки.

Ако лагерите и шлиците се оставят да работят на сухо, това може да доведе до преждевременно износване и до повреда и необходимост от резервни части.

Почиствайте въздушния филтър!

Не забравяйте, че този тип машини работят непрекъснато в прашна среда, така че проверявайте въздушния филтър.

Ежедневната проверка на въздушния филтър ще удължи живота и ще подобри разхода на гориво.

Ако работите в много прашна среда, проверявайте въздушния си филтър през целия ден и го почиствайте, преди да се запуши и да причини прегряване на двигателя.

Бъдете внимателни в зимните условия!


Погледнахте ли охладителната смес на радиатора, за да я предпазите от замръзване? В случай че сместа е твърде слаба, блокът на двигателя ще се повреди, ако замръзне.

Батерията проверена ли е за състояние и мощност? Повярвайте ни, не искате да бъдете разочаровани още в началото.

Уверете се дали светлините работят правилно за по-тъмните нощи и установете състоянието и налягането на гумите.

 

Надяваме се, че сме успели да заинтригуваме интереса ви и сме били максимално полезни с нашите препоръки и съвети.

А сега ви оставяме да се запознаете с някои от най-добрите предложения на българския пазар от категория шредери за клони.

1. Шредер за клони Einhell GC-KS 2540Ефективен електрически шредер, който гарантира високо качество и силна мощност за бърза и безпроблемна употреба. Той разполага с две дълготрайни реверсивни остриета, изработени от специална стомана и голям отвор на коша улеснява поставянето на материала за нарязване. Също така притежава интегриран прекъсвач на мотора осигурява защита от претоварване. Машината може да се транспортира лесно, благодарение на здравото шаси с колела и интегрираната дръжка. Включена е и торба за безопасно отстраняване на всякакви парчета материал. Моделът е с мощност 2000 W, мрежово захранване 220-240 V, максимален диаметър на клона 40 мм и тегло 9,8 кг.
Купи сега

2. Шредер за клони Bosch AXT Rapid 2200Мощен градински инструмент с прецизни швейцарски ножове, изрязани с лазерен лъч, изключително издръжливи, които са реверсивни за по-дълъг живот. Можете да раздробявате клони дори с дебелина до 40 мм., благодарение на високоскоростния двигател Bosch Powerdrive с мощност 2200W. Той осигурява най-високия въртящ момент в своя клас и безпроблемна работа. Бързият резервоар и практичната дръжка гарантират бърз и ефективен поток от градински отпадъци с до 90 кг на час.
Купи сега

3. Шредер за клони и растителни отпадъци Fieldmann FZD 4020-EТози модел е оборудван с термопревключвател, който предотвратява презареждането и последващото унищожаване на уреда. Щредерът поддържа нарязани клони с диаметър до 4 см, а стоманената рамка повишава стабилността на уреда по време на работа и по този начин допринася за безопасното боравене с него. Получавате работа със самостоятелно захранване, мощност от 2500 W, режеща система с 2 въртящи се остриета и 50 литрова кутия за събиране на отапдъци.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

4. Шредер за клони Ruris ST100Електрически шредер за клони с висококачествени части и висока мощност от 2500 вата. Машината е чудесна за нарязване на клони до 4 см в диаметър, като се справя бързо и ефективно в процеса на работа. Клонотрошачката е с мрежово захранване и захранващо напрежение 230 V. Моделът притежава обемен кош за събиране на отпадъци до 40 литра, чудесен дизайн и компактно тегло за лесно транспортиране.
Купи сега

5. Шредер за клони и растителни отпадъци Heinner VTRV002Висококачествена машина за рязане на клони с чопър и мрежово захранване. Шредерът е с висока мощност 2500 W, като гарантира отлична работа за отрицателно време и енергия. Максималният диаметър на рязане е 45 мм, а нивото на шум 96.7 dB. Моделът е многоцветен, с чудесен дизайн и съобразено тегло за по-лесно пренасяне, ако е необходимо.
Купи сега

6. Електрически шредер за клони Black & Decker BEGAS5800-QSЕлектрически шредер с отлично качество на изработка и максимална мощност на двигателя 2800 W. Моделът разполага с обемен кош за събиране на отпадъци от 45 литра, дължина 750 мм, ширина 510 мм, височина 387 мм и тегло 29.21 кг. Машината притежава защита от претоварване за осигуряване на максимално безопасна употреба, захранващо напрежение 240 V, ниво на шум 107 dB и чудесен дизайн.
Купи сега

2.8/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!