Всички категории

6-те Най-Добри Ски Очила

Като нов скиор може би се чудите дали наистина е необходимо да си купите правилния чифт ски очила. Е, отговорът на това е АБСОЛЮТНО ДА!

Очилата са основна част от комплекта за ски и ви помагат да се предпазите от студа, снежната слепота и UV щетите!

Te ви позволяват да виждате по-добре при всякакви метеорологични условия от ярко слънце до гъсти облаци.

Въпреки, че носенето на слънчеви очила може да осигури UV защита, те не са предназначени за екстремни спортове като сноуборд или ски. Това налага и по-специалната екипировка.

Специализираните очила могат да ви помогнат да защитите очите си от повечето опасности в планината, правейки преживяването ви много по-приятно.

Повечето модели предлагат защита от вятър, студ и сняг, но освен това пасват правилно и ви позволяват да виждате ясно по склоновете.

Различните форми и цветове не улесняват избора, но това е нещо повече от вкус и външен вид, защото очилата трябва да бъдат адаптирани към всички външни фактори.

Ето защо ние сме тук! Искаме да ви дадем правилните насоки относно избора, плюс няколко полезни съвета.

А по-надолу ви обещаваме, че ще откриете списък с някои от най-добрите ски очила на българския пазар, които определено ще ви допаднат!

Какво представляват очилата за ски?


Ски очилата, известни още като сноуборд очила или просто защитни очила, са задължителен елемент от спортната екипировка в планината, независимо от вашето ниво на опит или бюджет.

Модерните ски очила са леки и здрави и ви помагат да виждате по-добре, за да сте в безопасност.

Повечето модели имат качествени стъкла, функции против запотяване и цвят на лещите, които отговарят на обичайните ски условия.

Предлагат се в различни форми и размери!

Най-добрите ски очила са тези, които не усещаме и по-конкретно – идеалното прилягане трябва да е плътно, но да не оказва ненужен натиск върху лицето.

Рамките са проектирани да покриват около херметичната област около очите, а вградената вентилационна система предпазва стъклата от потъмняване.

В общият случай, тези ски аксесоари трябва да обхващат добре лицето, като това се случва чрез регулиране на ластичната им лента.

В зависимост от цвета на плаката, ски очилата са подходящи за различни метеорологични условия.


Почти всички настоящи модели са произведени с поликарбонатни лещи. Този материал представлява твърдо вещество с висока степен на защита срещу външни влияния (клони, случайни удари и т.н.).

Независимо от вашия избор те са готови да ви предложат някаква основна защита от вятър и студ, но освен основните, има някои ключови характеристики, които трябва да имате предвид (а за тях малко по-късно).

Кои са основните предимства на ски очилата?


Както разбрахте, основната задача на тези чудесни аксесоари е да ви улеснят и да направят вашето снежно изживяване по-спокойно и безопасно.

Предимствата им включват именно тези аспекти, плюс още няколко допълнителни, които също ще са ви от полза. А ето ги и тях…

По-добра видимост

Когато карате сноуборд, добрата видимост е важна, за да се предотвратят инциденти, а именно използването на специализирана леща за очила може да ви помогне да постигнете това.

Например, поляризираните или тъмни очила са най-добри за много ярък и слънчев ден. Те минимизират отразения отблясък, така че не е необходимо потребителят да присвива очи, за да вижда добре.

Очилата с фотохромни лещи са още по-добри, защото са по-чувствителни към светлина и променят начина, по който блокират светлината в зависимост от количеството налична слънчева светлина.

Увеличаване на контраста


Контрастът е важен при зимните спортове, защото ви помага да виждате неравности и наклони пред вас.

Цветовете на лещите, които могат да увеличат контраста, включват кехлибарено, кафяво или розово.

Кехлибарените стъкла са подходящи за носене при облачно небе или в случаите, когато пътеките са слабо осветени.

Кафявите лещи са най-универсалните, защото могат да се носят при различни метеорологични условия. Те блокират минимална част от слънчевата светлина по време на горещо, слънчево време и също така значително подобряват контраста.

Розовите лещи, от друга страна, се носят най-добре при мъгливи и облачни условия.

Защита от студ

Студеното време може да причини възпалени и раздразнени очи. Освен това, карането на сноуборд ви излага на вятър за продължителни периоди от време.

Ски очилата предпазват очите, така че малките частици и студеният вятър няма да ви попречат да виждате ясно пътя си.

Нощното каране на ски не изисква никакви цветни лещи. Прозрачните лещи са достатъчни и няма да променят зрението при тъмни условия.

Допълнителна защита от злополуки


Начинаещите обикновено падат или срещат повече трудности по пътеката. Липсата на контрол върху скоростта и посоката може да ви накара да се ударите в клони или други препятствия, което може да увреди очите ви, ако не ги покриете правилно.

Носенето на плътно прилепнали ски очила помага за предотвратяване на по-нататъшно нараняване.

Какво трябва да вземете предвид при избора на ски очила?


Преди да направите вашият избор трябва да се запознаете с най-важните аспекти от тези продукти, за да сте сигурни, че ще получите това, от което се нуждаете.

В този случай, факторите са няколко и не бива да пропускате нито един от тях, защото всеки носи своето съществено значение.

Формата на лещите

Не всички лещи са еднакви. Като цяло, ски очилата могат да бъдат класифицирани в три форми: сферични, цилиндрични и торични.

Цилиндричните лещи са огънати по вертикалната ос, а плоските по хоризонталната. Този тип лещи няма да ви предложат много периферен изглед и не абсорбират толкова много слънчеви лъчи, колкото сферичните, но плюсът е по-ниският ценови диапазон.

Със сферичните лещи получавате перфектния изглед, тъй като те са извити както по хоризонталната, така и по вертикалната ос. Единственият недостатък на тази форма е по-високата цена, но това е оправдано от много предимства, които ще оцените, след като сте в планината. Също така осигуряват по-периферна гледка и виждане на това, което е под, над и до вас. Извивката на лещата е подобна на очите ви и ще причини по-малко изкривяване. Освен това позволява повече пространство между лицето ви и лещата, което води до повече въздушен поток и по-малко замъгляване. Друго предимство на сферичните лещи е възможността за разпределяне и намаляване на отблясъците.

Торичните лещи са комбинация от сферичната и цилиндричната форма. Те са по-малко извити вертикално от сферичните лещи и по-извити хоризонтално от цилиндричните. Тази форма има предимството на много малко изкривяване в периферията и позволява още по-широко зрително поле.

Цветът на лещите

В днешно време лещите се предлагат в почти всички цветове на дъгата. Но вместо да избирате според личните си предпочитания, трябва да вземете решение според метеорологичните условия.

Има нещо повече от цвета на оттенъка на вашите лещи, трябва да обърнете внимание и на предаването на видима светлина (VLT).

VLT е много специфична функция, която ви показва процента светлина, разреширен през лещата , както и колко контраст има в заобикалящата ви среда.

Ако очаквате слънчев ден може да заложите на по-ниския номер на VLT. Така ще бъдете перфектно защитени от слънчевите блясъци и ултравиолетовите лъчи.

В случай, че денят е доста облачен или мъглив, трябва да изберете по-висок VLT. Колкото по-висок е S-факторът, пък, толкова по-ниска е полупрозрачността.

Ако търсите леща, която има всичко, имаме лоша новина за вас: за съжаление няма перфектна универсална леща, която да ви гарантира перфектно зрение при всякакви условия.

Ако наистина нямате друг избор, освен да изберете само едни “универсални” очила, изберете такива с VLT около 30%.

Това ще бъде компромис, който няма да ви предложи пълна подкрепа при екстремни условия, но ще ви направи доволни и в безопасност през повечето дни.

Имайте предвид, че на пазара има някои технологии, които гарантират по-добра визия при различни условия. Те включват, например, vario технологията, която може да регулира нюанса на лещите спрямо променящото се време.

Видът на лещите


Почти всички очила, продавани днес, предлагат 100% UV защита, защото дори когато е облачно, лъчите се отразяват върху снега.

Ето и някои от най-основните, на които ще се натъкнете по време на избора.

Поляризирани лещи: основната функция на поляризационния филтър е да намали отблясъците от слънчева светлина върху сняг или вода.

Фотохромни лещи: способни са автоматично да променят нивото си на нюанс според условията и UV интензитета. Колкото повече слънце и UV лъчи, толкова по-тъмни стават лещите. Ако вали сняг, облачно е или сте на закрито, лещата съответно остава по-светла.

Огледални лещи: тези модели имат частично или пълно покритие от външната страна лещата. Това отразява повече светлина и по този начин позволява по-малко отблясъци (с между 10% и 50%) в сравнение с неогледалните лещи.

Сменяеми лещи: те ви позволяват лесно да сменяте различни цветни лещи, за да отговарят на променящите се условия на светлина.

Цифров дисплей: някои стилове предлагат усъвършенствана технология, която може да се сдвои с GPS и Bluetooth за показване на навигация, производителност и допълнителна информация.

Рамки на очилата

Рамките с умалена форма обикновено се прави за деца, младежи или като цяло за хора с доста малка глава и лице. Недостатъкът при тях е че поставянето върху каската може да се случи малко по-трудно, защото малките очила могат да причинят нежелани празнини между каската и рамката.

Рамките със среден размер пасват на повечето хора със средно големи глави и лица. Освен това с тях ще имате най-малко проблеми при намирането на подходяща каска.

Най-предпочитаните са рамките с голям, овърсайз размер. С тях разполагате с по-голямо зрително поле. Това означава, че ще виждате повече както хоризонтално, така и вертикално. Това може да бъде важна характеристика за каращите свободен стил и фрийрайд. Или просто за всеки, който обича да има по-периферен поглед. Този вид рамка може да се използва и от хора, които трябва да носят диоптрични очила, докато карат ски и в същото време искат комфорта на очилата. Трябва да имате предвид, че за тези видове рамки може да е по-трудно да се намери подходяща каска.

Рамки над диоптрични очила: този тип рамка е създадена специално за някой, който не прави компромиси между диоптричните си очила. Това означава, че рамката е достатъчно дебела, за да държи лещата далеч от лицето, да осигури място за очила и така необходимия въздушен поток. Все още може да е много трудно да намерите прилягане, което няма да ви безпокои, драска и търка лицето, затова ви съветваме да бъдете по-внимателни в това отношение.

Рамките в дамска форма, пък, не се различават много от тези със среден размер. Те варират предимно в по-женствени цветове и шарки и пасват на по-тесни лица.

Моделите с т.нар. “азиатска форма”, от своя страна, са отговора, когато става въпрос за специфичната анатомия на лицето. Тези рамки са специално направени за хора с по-високи скули и нисък нос.

За какво да помислите преди покупката на ски очила?


Остават само още няколко фактора, за които трябва да помислите преди да направите вашия окончателен избор.

Тях трябва да съобразите с вашите лични нужди и предпочитания, за да получите най-добрия продукт.

Размер

Важно е да вземете правилния размер на рамката за лицето си.

Както вече разбрахте, малките рамки обикновено са подходящи за малки деца и жени с по-малко от средното лице.

Средните рамки са подходящи за повечето мъже, както и за жени, които предпочитат малко по-голям размер на рамката.

Големите рамки за очила са за хора, които не се чувстват добре в умалените размери или просто харесват големия вид на очилата.

Ако носите каска XL, някои очила може да не ви се струват удобни и може да почувствате натиск върху лицето около слепоочията, носа и челото. В този случай удължителят на лентата за очила може да помогне за решаването на този проблем.

Комфорт


Важно е вашите ски очила да пасват правилно, нужно е да се чувствате удобно, без да усещате прищипване или натиск.

Обърнете внимание на следните често срещани признаци, че вашите ски очила не пасват добре:

Ако почувствате прищипване на моста на носа си, това може да означава, че просто трябва да регулирате каишката, така че очилата да паснат по-високо на лицето ви, но ако това не работи, може да се нуждаете от друг модел.

Ако пък имате празнина на моста на носа си, може да се наложи да закрепите очилата си по-ниско или да се нуждаете от по-широко прилягане.

Ако очилата ви прищипват в слепоочието и разхлабването на каишката не помага, ще ви трябва по-голям размер.

Съвместимост

Когато проверявате прилягането на вашите очила, уверете се, че те работят с вашата каска или шапка, както за ефективност, така и за естетика.

В случай че усещате, че не прилягат плътно към лицето или се деформират, когато каишката е стегната, опитайте друг модел.

Някои очила имат рамена, които се простират от рамката, за да позиционират по-добре каишката извън каската.

Повечето очила са съвместими с каска, но някои от по-големите сферични модели могат да създадaт проблеми със съвместимостта.

Дизайн


Дизайнът на очилата също носи комфорт, но и допринася за вашето самочувствие на пистата.

Комбинирането на очилата с останалия ви екип ще създаде уникално цветово съвпадение и цялостна по-добра визия.

Аксесоарите без рамки имат елегантен външен вид и допълнително предимство да ви предоставят малко по-широко зрително поле, докато очилата с пълна рамка ще ограничат гледката ви, но със сигурност ще са по-здраво конструирани.

Цена

Определено тези аксесоари не са бюджетни продукти, които се купуват често, именно затова е важно да заложите на качествен модел, който ще се съхрани възможно най-дълго.

За щастие, пазара предлага очила от всякакъв ценови диапазон, за да бъде максимално съобразен с различните бюджети.

Инвестирайте в качествена изработка, подходящи лещи и полезни технологии, за да сте сигурни, че сте поели по правилния път.

Как да се грижите най-добре за вашите ски очила?


Добрите продукти от тази категория не се намират лесно, затова трябва да се грижите много добре за тях, за да сте сигурни, че можете да ги използвате възможно най-дълго.

Ето как трябва да се грижите за тях, за да запазите функционалността им дълготрайна.

Винаги съхранявайте очилата си в торбичка или калъф!

В противен случай има огромен шанс те да се счупят, да се огънат или да се надраскат/напукат стъклата.

Повечето производители предлагат опаковка за очилата, която дават при закупуването им, така че следете и за това при избора!

Не трябва да почиствате очилата си с хартиена кърпичка, тоалетна хартия и подобни материали.


Така може да надраскате лещите и съответно да направите очилата неизползваеми!

Винаги почиствайте лещите със специална микрофибърна кърпа от външната страна и никога не натискайте твърде силно върху повърхността.

Никога не докосвайте вътрешността на вашите очила!

Вътрешната повърхност на лещата е покрита със специален слой против запотяване – можете лесно да издраскате този слой, като размахате лещата и вашите очила ще започнат да се замъгляват много по-бързо.

Ако трябва да отстраните излишната вода от вътрешната ви леща, първо я изтръскайте и след това съвсем леко потупайте останалата част от капките с микрофибърна кърпа.

Помислете за очилата непосредствено след края на активността ви!


След като сте свършили с вашето ски приключение, оставете очилата си в топла, добре проветрена стая, далеч от пряка слънчева светлина.

Никога не ги ситуирайте близо до нагреватели, защото влагата, уловена в подложката, се нуждае от време, за да се изпари и е добре за уплътненията това да се случи естествено.

 

Е, след като вече се запознахте с нашите препоръки и съвети можете да сте сигурни, че сте готови да направите така желания успешен избор.

А сега, както обещахме – дойде време да разгледате специално подбрания списък с някои от най-добрите ски очила.

1. Ски очила MAXIMA 600340Тези очила са оборудвани с двойно стъкло, противозамъгляващо покритие, UV защита и широка регулируема по дължина каишка. Ски аксесоарът е удобен за носене, като дори не се усеща върху лицето, за да пасва перфектно върху всяка каска. Цветът на модела е матово черен, като в комплекта е включена елегантна торбичка, с която да пренасяте очилата навсякъде с вас по безопасен начин.
Купи сега

2. Ски очила Superdry ReferenceЦилиндрични очила предлагащи кристално чиста визия, благодарение на правоъгълния дизайн и вентилираната леща. Моделът е със страхотен дизайн, в L- размер и уникална графика. Ски очилата имат покритие против мъгла, надраскване и двойни лещи позволяващи по-добра видимост. Рамката е удобна и практична, а каишката е силиконова, за да се регулира максимално лесно.
Купи сега

3. Ски маска Spokey Park BlackТози модел разполага с двоен стъклопакет с широко зрително поле, като перфектно предпазва лицето от вятър и сняг, дори при най-екстремните условия. Благодарение на качествената изработка, очилата подобряват зрителната острота и увеличават контраста, а удобната им ергономична форма и меките протектори позволяват използването на очила заедно с каска или самостоятелно. Дизайнът на модела е елегантен – с матова бяла рамка с черно и лента, която може да се регулира в доста голяма диапазон, така, че може да се носи и с каска. Очилата са със 100% UV защита, технология против изпотяване, система за вентилация и противоплъзгащ силиконов финиш.
Купи сега

4. Ски очила S pulse SpacemaxЕргономичната форма на тези очила позволява перфектното пасване върху всяко лице, а меките протектори правят използването на очила заедно с каска възможно. Моделът притежава двойно стъкло, което прави очилата по-малко чувствителни към външни условия, предотвратявайки тяхното замръзване и замъгляване. Ски очилата предлагат широко и свободно зрително поле и първокласен комфорт. А двойните лещи с патентована технология против замъгляване са с превъзходно оптично качество. Чудесният сноуборд аксесоар има 100% UV защита, система за вентилация, ANTI-FOG технология против изпотяване, изключително гъвкава рамка, лента с противоплъзгащ силиконов финиш и комплект с твърд калъф.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Ски очила Spokey LoganТези ски очила гарантират удобство, безопасност и лекота, като са готови да паснат перфектно върху всяко лица, благодарение на ергономичната си форма. Рамковата конструкция осигуряваща висока степен на вентилация на интериора, а двойното стъкло прави вътрешната част на очилата по-малко чувствителни към външни условия, предотвратявайки тяхното замръзване и замъгляване. Очилата притежават лента, която може да се регулира в доста голяма диапазон, 100% UV защита и полезни допълнителни технологии.
Купи сега

6. Ски очила UnigearСки аксесоарът на Unigear е стандартен модел с ергономични форми, които пасват чудесно върху всички лица, като оставят усещане за лекота и комфорт. Очилата са подходящи за мъже, жени, а дори и за младежи. Могат да се носят с каска, благодарение на гъвкавата лента и са с чудесен дизайн, за да стоят добре с различните ски екипи. Маската гарантира 100% UV защита и Anti-Fog технология, която обещава перфектна видимост без замъгляване и изпотяване.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!