Всички категории

8-те Най-Добри Слънцезащитни Кремове и Спрейове 2020-2022

Благодарение на слънцезащитните кремове можем да се забавляваме на открито без риск от слънчеви изгаряния по кожата.


Последните могат да доведат до изключително неприятен дискомфорт и редица здравословни проблеми, включително рак на кожата. За щастие все повече хора осъзнават важността на слънцезащитните кремове през летните месеци и ги използват преди излагане на слънце.

Но на пазара вече има толкова много и различни слънцезащитни кремове, че понякога е наистина трудно да изберем най-подходящия за своята кожа.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за тези кремове и в края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите и ефективни.

Видове слънчева радиация

Когато сте навън кожата ви е изложена на два вида слънчева радиация – UVA и UVB.

Слънчеви UVA лъчи

Ултравиолетовите лъчи от типа UVA проникват дълбоко в кожата и отговарят за добиването на тен. Те също така причиняват стареене на кожата, бръчки и рак. UVA лъчите са постоянни и кожата е изложена на тях през деня през цялата година.

Слънчеви UVB лъчи

Ултравиолетовите лъчи от типа UVB причиняват зачервяване на кожата и слънчеви изгаряния. Те са основната причина за появата на рак на кожата. Също така допринасят и за тена и стареенето на кожата.

За разлика от UVA лъчите, тези от тип UVB варират в зависимост от височината, времето от деня и сезона.

Широкоспектърните слънцезащитни кремове блокират както UVA, така и UVB лъчите. За да бъде един крем широкоспектърен, той трябва да е с фактор над SPF4.

За какво ще се използва слънцезащитният крем

Грижа за децата

За детска грижа можете да опитате слънцезащитен крем на минерална основа, тъй като в състава му има цинков оксид и титаниев диоксид – те предпазват ефективно от слънчевите лъчи и са по-нежни към чувствителна кожа. Кремовете под формата на спрей се нанасят най-лесно и попиват бързо в кожата – все предимства за нетърпеливите малки деца.

Защита при плуване

В такива ситуации ще ви трябва водоустойчив слънцезащитен крем. Въпреки това трябва да нанасяте още от него и по-често иначе все пак ще се отмие. Според стандартите един слънцезащитен крем е водоустойчив ако остане ефективен дори след прекарани 40 минути във водата.

Има и такива, които се водят силно водоустойчиви – при тях е 80 минути във вода.

Тен и слънчеви бани

Лосионите за тяло със слънцезащитен агент са отличен избор. Могат да се нанасят бързо и лесно по цялото тяло. Обикновено за защита навсякъде ще ви трябват от 30 до 50 грама лосион.

За спорт на открито

Опитайте слънцезащитен гел – той изсъхва по-бързо и се нанася лесно дори по окосмени места като крака, ръце, гърди и подмишници. Слънцезащитните гелове и кремове за спорт имат специална формула, която ги прави устойчиви при изпотяване.

За ежедневието и работаНа пазара има множество основи, овлажнители за кожа и кремове, в чийто състав има слънцезащитни агенти. Така можете много лесно да включите подобен продукт в ежедневието си. Формулата на тези кремове е много лека. Те не стоят мазно и са нежни към чувствителната кожа.

Ако ви предстои излизане навън или ходене до работа в по-слънчев ден, можете много лесно да нанесете подобен крем преди да излезете от вкъщи.

Физически или химически слънцезащитен крем

Това какъв тип слънцезащитен крем ще изберете зависи изцяло от личните ви предпочитания. Всеки от тях си има предимства и недостатъци, които можете да вземете предвид при избора.

Физически слънцезащитни кремове

Действие

Този тип слънцезащитни кремове изгражда физическа бариера за кожата и блокира ултравиолетовите лъчи.

Обикновено сред основните съставки са цинков оксид и титаниев диоксид.

Съображения

Тези кремове са нежни към чувствителната кожа и могат да се ползват при розацея или екзема.

Цинковият оксид и титаниевият диоксид са некомедогенни, т.е. не запушват порите.

По-гъстите бели кремове попиват по-бавно в кожата и личат след нанасяне – особено при по-тъмна кожа.

Химически слънцезащитни кремове


Действие

Този тип слънцезащитни кремове абсорбират ултравиолетовите лъчи щом достигнат до кожата.

Сред основните им съставки спадат парааминобензоева киселина, авобензон и циноксат.

Съображения

Химическите кремове обикновено също имат в състава си цинков оксид и титаниев диоксид, но в микронизиран вид, който може да изчезне след нанасяне по кожата.

Кремообразните формули могат да успокоят по-сухата кожа и да я защитят от изгаряне.

След като попият в кожата тези кремове не се виждат, дори и при по-тъмни нюанси.

Могат да изсушат или причинят дискомфорт на по-чувствителната кожа.

Какъв слънцезащитен фактор да използвате

Препоръчително е да изберете най-ниския фактор за вашия тип кожа и да го нанасяте всеки път когато ви предстои кратко излагане на слънце. Хората с по-светла кожа трябва да използват поне фактор SPF30, докато тези с по-тъмна могат да използват и SPF15.

Ако ще се излагате на слънце за по-продължително време е препоръчително да използвате по-висок слънцезащитен фактор. Хората с по-тъмна кожа е добре да използват поне фактор SPF30, докато тези с по-светла поне SPF45.

По-високият слънцезащитен фактор дава ли по-голяма защита?

Да, колкото по-висок е факторът – толкова по-голяма защита има кожата. Но също така се блокират и повече ултравиолетови лъчи, което може да попречи да хванете желания тен.

Какво представляват широкоспектърните слънцезащитни кремове?Тези кремове са ключът към превенцията на рак на кожата. Те спомагат за поддържането на кожата в добро здраве и да изглежда по-гладка. Те защитават от UVA и UVB слънчеви лъчи. Докато UVB лъчите са отговорни за изгарянето на кожата, UVA пък причиняват преждевременно стареене и пигментни петна. Съответно двата вида лъчи са вредни и могат да доведат до рак. Когато избирате слънцезащитен крем, било то физически или химичен, проверете дали е упоменато, че той е широкоспектърен.

Кога трябва да слагате слънцезащитен крем?

Накратко – винаги.

Задължително е да нанасяте такъв по кожата си през по-топлите месеци, особено ако излизате в периода обяд-следобед. За най-добра защита нанесете слънцезащитният крем от 15 до 30 минути преди излизане. Ако стоите по-дълго време навън – нанасяйте отново крем на всеки два часа.

Дори навън времето да е облачно или хладно – слънцето все още е там горе и лъчите му достигат до кожата. Затова дори и в тези случаи е редно да използвате слънцезащитния си крем.

Дори когато стоите близо до прозорец пак слънчеви лъчи достигат до кожата ви и могат да й навредят.

Внимавайте когато сте във водата и дори в снега – слънчевите лъчи се отразяват от повърхността и отново достигат до кожата.

Запомнете, че няма слънцезащитен крем, който да ви защити напълно от слънцето. Въпреки че тези козметични продукти блокират голяма част от лъченията, те не са всемогъщи и не осигуряват абсолютна защита. Затова се излагайте умерено на слънце и не прекалявайте, особено в големите горещини.

Какъв слънцезащитен крем би бил най-добър за кожата ми?След като изберете физически или химичен крем и слънцезащитен фактор можете да продължите с подбирането според типа на кожата ви.

За по-мазна кожа изберете по-лек крем на водна основа със съставки като силициев диоксид или изододекан – те абсорбират мазното вместо да правят кожата още по-омазнена.

За суха кожа опитайте овлажняващ слънцезащитен крем със съставки като ланолин, диметикон и други масла.

За по-светла кожа изберете крем с по-плътно покритие. Нанасяйте отново често, особено ако спортувате или плувате.

За по-тъмна кожа можете да изберете химичен крем, който попива бързо и лесно и не оставя видими следи.

За по-зряла кожа търсете слънцезащитен крем със съставки като ретинол, пептиди и растителни екстракти, които стимулират производството на колаген. Антиоксидантните съставки също могат да помогнат за намаляване на бръчките и петната по кожата.

Какво още да вземете предвид при избора на слънцезащитен крем

Нанасяне по кожата

Лосиони

Повечето слънцезащитни стоки на пазара са именно под формата на лосиони. Те са евтини, лесни за нанасяне и не изсъхват. Могат да оставят кожата лепкава и мазна.

Кремове

Отново – много слънцезащитни продукти се предлагат и под формата на крем. Съставките им са същите като на лосионите, но консистенцията е по-различна като кремовете са по-гъсти.

Гелове

Те са на базата на спирт и не оставят кожата лепкава или мазна, но изсъхват. Въпреки това са по-удобни особено за хора с повече окосмяване по тялото.

Спрейове

Отново са на базата на спирт, съответно не са мазни, но могат да изсушат кожата. Нанасят се изключително лесно и са подходящи и за по-окосмени тела. Препоръчително е да се пръскат и нанасят по-обилно.

Ролони


Лесни са за нанасяне на малки участъци от кожата, но не са особено подходящи за по-големи. Изключително преносими са и могат да се носят в дамска чанта.

Стикове

Слънцезащитните стикове са особено полезни за нанасяне върху малки зони като например лицето. Те са сухи и не оставят следи, а също така и достатъчно малки за да се носят в чанта.

Пудри

Сравнително нови козметични продукти, слънцезащитните пудри се нанасят с четка и отново се подходящи за по-малки зони – например лицето. Те са сухи, не лепнат нито пък оставят следи. Отличен избор за дамите. Просто се уверете, че нанасяте достатъчно пудра за добра защита.

Водоустойчивост

Ако искате да плувате или спортувате на открито – то задължително потърсете водоустойчив слънцезащитен крем. Не се подлъгвайте от етикети, на които пише “водоустойчивост до 4 часа” и подобни защото кремът може наистина да остава толкова по кожата, но това не означава, че продължава да я защитава оптимално.

Слънцезащитни кремове за деца и хора с чувствителна кожа

Около 1% от всички хора получават алергични реакции по кожата от слънцезащитни кремове.

Затова е добре да подбирате внимателно, особено ако е за деца или хора с алергии и чувствителна кожа. Някои кремове имат специална формула, която не дразни кожата – обикновено това е споменато на етикета. Ако имате притеснения винаги можете да се консултирате с дерматолог относно това дали да използвате конкретен продукт или да потърсите препоръки.

При бебетата е най-добре да не излизат на слънце поне през първите 12 месеца. Ако това е неизбежно – покрийте главата с шапка и кожата по тялото с дрешки. Стремете се количката да е винаги на сянка. Не е препоръчително бебета до 6 месеца да се мажат със слънцезащитни кремове.

Най-добрите слънцезащитни кремове

Дойде моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите слънцезащитни кремове. Просто изберете най-подходящия според кожата и целите си.

1. Слънцезащитен спрей Garnier Ambre Solaire Clear ProtectСпрей, който защитава цялото тяло от слънцето. Подходящ е и за чувствителна кожа. Хидратира, подхранва, омекотява и успокоява кожата.

Опаковка от 200 милилитра.
Купи сега

2. Слънцезащитен спрей за деца Nivea Sun Kids SensitiveСлънцезащитен спрей за деца и хора с чувствителна кожа. Не съдържа парфюми и други ароматизиращи вещества.

Водоустойчив продукт, който хидратира и подхранва кожата. Опаковката е от 200 милилитра.
Купи сега

3. Слънцезащитен крем MISSHAКремът е подходящ за защита от слънце на цялото тяло, но най-вече лицето. Може да се използва от хора със суха, мазна, нормална, смесена, чувствителна и свръхчувствителна кожа. Съдържа колаген, хиалуронова киселина и екстракт от лайка.

Успокоява кожата и я прави по-еластична. Разфасовката на крема е 50 милилитра.
Купи сега

4. Слънцезащитен спрей с бронзиращ ефект Nivea Sun Protect & BronzeСпрей за тяло с бронзиращ ефект, който защитава от слънцето. Формулата не съдържа бронзанти.

Продуктът е водоустойчив и дълготраен. Опаковка от 200 милилитра.
Купи сега

5. Мляко за лице и тяло за бебета La Roche-Posay Anthelios Dermo-PediatricsЗащитно мляко за лице и тяло, което е подходящо за бебета, деца и хора с чувствителна кожа. Продуктът е водоустойчив и предпазва кожата от вредните слънчеви лъчения.

Разфасовка от 50 милилитра.
Купи сега

6. Слънцезащитен спрей против дехидратация Vichy CAPITAL SOLEILСпреят е подходящ за цялото тяло и защитава ефективно от слънцето. Подходящ е за суха, мазна, нормална, смесена и чувствителна кожа. Съдържа хиалуронова киселина.

Хидратира и освежава кожата. Водоустойчив продукт. Опаковка от 200 милилитра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Слънцезащитен крем ATACHE BE SUNСлънцезащитен тониращ крем подходящ за хора със суха и нормална кожа. Засилена защита благодарение на добавените соларни филтри във формулата. В нея има и антиоксиданти, овлажняващи агенти и противозамърсяващи съставки. Кремът може да се използва ежедневно.

Освен това той е водоустойчив. Опаковка от 50 милилитра.
Купи сега

8. Слънцезащитен спрей Nivea Sun Protect & RefreshСпрей против слънце подходящ за цялото тяло. Препоръчва се за нормална кожа. Продуктът е водоустойчив. След нанасяне хидратира и омекотява кожата.

Попива бързо. Предлага се в опаковка от 200 милилитра.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!