Всички категории

7-те Най-Добри Соларни Панели

Бъдещето на планетата Земя е изградено от възобновяемите енергийни ресурси, а съзнанието на човечеството се настройва на все по-”зелени” вълни.

Ако искате да бъдете част от строителите на бъдещето, можете на първо време да се погрижите за енергията, която използвате. Соларните панели са идеален избор в това отношение.

Заобиколени сме от толкова много източници на енергия, които са практически неизчерпаеми. Поне що се отнася до познатите ни от последните хилядолетия планетарни условия, разполагаме свободно с неограничените сили на вятъра, водата и, разбира се, Слънцето. До голяма степен вече дори сме опитомили тези стихии.

Именно в този контекст инсталирането на соларни панели постепенно се превръща в едно от най-популярните микрорешения, които хората взимат, за да изиграят своята роля в опазването на планетата и да се сдобият със собствен природосъобразен неограничен източник на енергия.

Това на свой ред им се отплаща с олекотяване на сметките от месечната консумация на ток. Разбира се, не бива да пропускаме и удовлетворението от един по-близък до природните дарове начин на живот.

Постарали сме се да превърнем това ръководство във верен помощник и съучастник в избора на точния за вас соларен панел. В него ще откриете всичко необходимо, което трябва да знаете за соларните панели, преди да се сдобиете с един.

Най-долу специално за вас сме подбрали и няколко от най-добрите предложения в областта на пазара в момента.

Как работят соларните панели и кои са основните ползи от тяхната употреба?

Усъвършенстваната технология на соларните панели им позволява да използват слънчевото излъчване, за да го превърнат в електрическа енергия.

Слънчевата светлина, която достига до Земята, се състои от 50% видима светлина, 45% инфрачервена радиация, ултравиолетови лъчи и електромагнитно излъчване.

Полученото топлинно излъчване предизвиква различни физикохимически реакции, които произвеждат електричество.

Генерираната от Слънцето енергия на практика представлява онова, което е уловено под формата на топлинна или електрическа енергия.

Благодарение на електрическата енергия, слънчевата енергия бива събрана с помощта на плоски колектори, използвани при слънчевото утопление, което ги превръща в термална енергия.

Така слънчевите лъчи биват уловени през фотоволтаични клетки и директно се превръщат в електричество.

Всъщност слънчевите панели работят именно благодарение на така наречения фотоволтаичен ефект.

Той се отнася до явлението, при което някои полупроводникови материали реагират така при контакта със слънчевата светлина, че настъпва физикохимичен процес, при който се генерира електрически ток.

Слънчевите панели използват този феномен, за да превърнат слънчевата енергия в електрическа енергия с постоянен ток. След това специален инверторен блок трансформира постоянния ток в променлив, за да захрани електрическата верига в дома ви.

Всяка излишна енергия можете да подадете към общата електроснабдителна мрежа и да получите съответното заплащане срещу нея. Ако пък предпочитате, бихте могли и да съхранявате излишната енергия в собствена батерия за съхранение на ток.

Решението за това как да използвате соларнo захранвания си източник на енергия, зависи изцяло от вас.

Благодарение на слънчевите панели ще намалите разходите си за електричество, тъй като ще произвеждате собствено такова.

Слънчевите панели са изключително лесни и евтини за поддръжка, така че, веднъж инсталирани, могат да ви служат наистина дълго време.

Освен това, ако използвате соларни панели за своето електрическо захранване, ще имате възможност да водите един по-природосъобразен живот и да бъдете част от развитието на технологиите.

Това, разбира се, са само част от ползите на соларните панели…

С какви цели най-често се използват соларните панели?

Тъй като са свързани с произвеждането на енергия, соларните панели на практика могат да имат огромно количество приложения.

Много аспекти от тяхната функционалност обаче са твърде специализирани и не засягат обикновения потребител.

Сега ни предстои да ви запознаем с най-разпространените причини, поради които някой решава да се сдобие със соларен панел.

Икономия

Може би най-често срещаният повод човек да инсталира соларна система в дома си, е, за да намали сметките си за ток.

Когато си осигурите неконвенционалното слънчево електрическо захранване, до голяма степен можете да прекъснете отношенията си с доставчиците на електрическа енергия. Вие на практика ще разполагате със собствен източник на електричество, който да обслужва електрическото потребление на дома ви.

Единственият минус е, че ще се наложи да инвестирате известна сума пари в достатъчно соларни панели, за да може да си позволите да разчитате изцяло на тяхното захранване.

Зареждане на батерия

Тъй като слънчевите панели разчитат на слънчевата светлина, за да генерират електрическа енергия, това ви прави зависими от атмосферните условия. Не само през нощта, но и при гъста и продължителна облачност соларните системи няма как да си набавят необходимата светлина.

За щастие обаче, съществуват специални инверторни батерии, които могат да решат този проблем. Те съумяват да съхранят допълнителното количество електрическа енергия, което вашите панели са успели да произведат при наличието на благоприятни условия.

Така всички електроуреди в дома ви ще могат съвсем спокойно да работят и през нощта, без да консумират ток, който не сте си произвели сами и за който се налага да плащате. Освен това, след като имате собствена инверторна батерия, никога няма да ви се наложи да се сблъсквате с прекъсване на електрозахранването.

Продажба на електрическа енергия

Друг вариант за употреба на излишната произведена електрическа енергия е пускането ѝ по електроснабдителната мрежа. Разбира се, при такива обстоятелства ще получите известно заплащане срещу енергията, която предлагате.

Именно затова много съвременни бизнесмени инвестират в изграждането на соларни паркове, чиято функция е единствено производството и разпространението на електричество, произведено с помощта на голямо количество соларни панели.

Единствените условия да си направите подобен соларен парк са свързани с наличието на достатъчно пространство и средства, които да инвестирате. За да произвеждате подобаващо количество електрическа енергия, ще бъде необходимо да се снабдите с достатъчно слънчеви панели, а те са сравнително обемисти устройства.

Преносима енергия

Динамичното ни ежедневие, както и все по-технологичният ни свят изискват от нас да сме подготвени за всичко.

Именно за целите на обичащите къмпингите и пикниците съвременните технолози са разработили компактни и преносими соларни панели, чиято функция е да захранват всички устройства, към които ги свържете.

Обикновено тези слънчеви панели са снабдени с по няколко USB порта, така че да обслужват едновременно няколко устройства.

Макар и малки, те успяват да ви осигурят необходимата електрическа енергия бързо и удобно.

Какви видове соларни панели съществуват?

След като вече сте запознати с основните предимства и най-популярните употреби на соларните панели, сме уверени, че вече си давате сметка колко стойностна инвестиция са тези източници на енергия.

Нека да ви запознаем и с някои от основните видове слънчеви панели, за да имате възможност да се ориентирате кой от тях е най-подходящ за задоволяването на вашите потребности и цели.

Монокристални и поликристални соларни панели

Възможно най-базовото разделение организира различните видове соларни панели в две групи – монокристални и поликристални.

Въпреки че има определени технически разлики между тези два типа соларни панели, не бива да отдавате голямо значение на това. Много по-важно е да се съобразите с други страни на тези устройства като цената, номиналната изходна мощност, гаранцията и други.

Основните различия между монокристалните и поликристалните панели са свързани с производствените процеси на силициевите им клетки. Единият вид е изграден от монокристален, а другият – от поликристален силиций.

Монокристалните соларни панели обикновено са в черен цвят и се славят с репутация на по-висока ефективност спрямо поликристалните.

Поликристалните пък на свой ред обикновено са тъмносини на цвят и понякога се твърди, че имат по-висока толерантност към температурата.

На практика обаче не е задължително единият от двата типа кристални соларни панели да има някакво ясно предимство спрямо другия.

Както е при повечето високотехнологични продукти, соларните панели са сложно организирани от много различни компоненти. В крайна сметка цялостното им представяне зависи не само от вида на клетката, но и от много други фактори.

Панели със слънчеви клетки с обратен контакт

Тези слънчеви клетки са познати още като “слънчеви клетки със заден контакт” и всъщност представляват вариант на стандартните слънчеви клетки.

Соларните панели, снабдени с такива клетки, могат да постигнат по-висока ефективност, тъй като при тях всички електрически контакти са разположени в задната част на клетката (а не отпред, както е обикновено).

Така не се налага употребата на метални контактни ленти, които пречат на слънчевата светлина да стигне до повърхността на клетката.

Панели с тънкослойни соларни клетки

Тънкослойните слънчеви клетки са направени от тънък слой фотоволтаичен материал (като аморфен силиций, кадмиев телурид или медно-индий-галий-селенид). Въпросният материал е поставен върху основна плоча от стъкло, метал или друго вещество.

Тази технология все още е в процес на развитие. Въпреки че обещава по-гъвкави приложения спрямо стандартните слънчеви панели, досега като цяло тези клетки се оказват по-малко ефективни от кристалните и рядко се използват при покривните панелни инсталации.

Приложенията на тази технология са наистина многообразни и се простират от вградени в сграда фотоволтаични системи до слънчеви калкулатори и градински лампи.

Тепърва ни предстои да видим докъде ще се разпрострат възможностите на тънкослойните соларни клетки.

Двулицеви соларни панели

Както се досещате, този вид соларни панели (познати още като “бифациални”) разполагат със слънчеви клетки и от двете си страни.

Когато се монтират по същия начин като обикновени соларни панели, предната част на тези панели си е обърната към небето както обикновено, докато задната част поема разпръснатата и отразена от покрива слънчева светлина.

Този вид соларни панели могат да се монтират и вертикално. Ако разположите панела си така, че едната страна да гледа на изток, а другата на запад, на практика през целия ден ще можете да улавяте пълноценно слънчевата светлина. Сутрин ще улавяте слънчевите лъчи от изток, а в следобедните часове – от запад.

Именно такъв тип панели може да се окажат особено ефективни при изграждането на соларен парк, чиято производителност така ще оптимизирате.

Тези панели могат да набавят от 5% до над 20% повече енергия от еднолицев панел със същата номинална изходна мощност. Тяхната ефективност обаче е изключително зависима от това как са монтирани. Инеженерите все още не са единодушни за оптималния вариант.

Двулицевите соларни панели все още са сравнително нови и не са така широко разпространени като своите конкуренти. Очаква се обаче именно техният ефикасен дизайн да им спечели доста голяма популярност на пазара през следващите няколко години.

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете със соларен панел?

Вече сте наясно с основните видове соларни панели и сме сигурни, че сте си набелязали някои от тях.

Преди да се сдобиете със соларен панел обаче, искаме да ви запознаем с всичко най-важно, което трябва да имате предвид при търсенето на точния за себе си продукт.

Капацитет

Може би най-ключовата характеристика на един соларен панел е капацитетът на неговата мощност. Това се отнася до количеството електричество, което вашият соларен панел се очаква да произведе за един час.

Трябва да изберете своя соларен панел или в зависимост от размера на батерията, която искате да захраните с него, или спрямо месечните ви сметки за ток.

Ако искате да захраните инверторна батерия например, може да си изберете соларен панел с капацитет между 10 и 440 вата. Ако обаче искате да спестявате от сметките за ток, вероятно един соларен панел с мощност между 330 и 350 вата ще ви свърши добра работа.

Предварително оцененият капацитет на повечето жилищни слънчеви панели на пазара в момента варира между 250 и 400 вата на часа. Домашните слънчеви панели обикновено имат капацитет между 1 и 4 киловата.

Една соларна система от 4 киловата, инсталирана на средно голяма къща, например се очаква да произведе в идеални условия близо 3000 киловатчаса за една година.

Препоръчваме ви, преди да инсталирате своята соларна система, да проверите внимателно разходите на електричество в дома си и да съобразите с тях своя избор.

Размер

От размера на вашия соларен панел до голяма степен зависи колко слънчева светлина ще успявате да уловите и съответно колко електрическа енергия ще успеете да произведете.

Стандартните размери обикновено се свеждат приблизително до 1 метър на 2 метра.

Разбира се, трябва да се съобразите и с пространството, което сте предвидили за своята соларна система. За да ви ориентираме, ще ви споделим, че една соларна система от четири панела обикновено произвежда около 1 киловат ток и се простира на около 8 квадратни метра.

Един и същи размер слънчеви панели обикновено се предлагат в различна мощност. Разбира се, колкото повече – толкова повече! Заслужава си да вземете онзи, чийто капацитет е най-висок, за да можете да произвеждате максимално количество електрическа енергия с него.

Цена

Цените за инсталация на соларните панели варират в зависимост от не малко фактори. От значение е вашето местоположение, типа на имота ви и, разбира се, панелите, които избирате да инсталирате.

Соларните панели с висока ефективност и дългосрочни гаранции обикновено изискват по-висока инвестиция, но за сметка на това се отплащат по-пълноценно в дългосрочен план.

Цената на инсталацията обикновено се изчислява във валута на ват и средно се простира на около 5 лв. на 1 ват потенциална електрическа енергия.

В интернет пространството можете да откриете така наречените “слънчеви калкулатори”, които да ви помогнат да изчислите на каква сума се очаква да възлезе вашата бъдеща инвестиция.

Разбира се, в зависимост от актуалната цена на електрическата енергия, можете бързо и лесно да си направите сметка колко бързо ще си възвърнете първоначално вложената сума.

Имайте предвид обаче, че предварително зададената мощност на соларните панели е ориентировъчна. Действителното производство на електрическа енергия ще зависи от ситуативните метеорологически условия.

Допълнителни особености

Знайте, че за да си изградите соларна система, няма да са ви достатъчни само няколко соларни панела. За тяхната инсталация ще са ви необходими подходящи стойки, както и окабеляване.

Освен това трябва да сте съзнателни за това, че вашата соларна инсталация трябва да бъде позиционирана навън. Това я излага на различни атмосферни влияния, които могат да я износят по-бързо или да изискват от вас специални грижи.

Можете да се снабдите например със специални кутии за свързване на соларните панели, устойчиви на прах.

Или пък да подберете такива слънчеви панели, чиито проводници са вградени. Това ще улесни инсталирането им и ще намали потенциалните електрически “течове”.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза! Подбирайте внимателно и успех!

А сега, след като вече сме спокойни, че знаете всичко необходимо за соларните панели, ще споделим с вас някои от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Соларна система Fosera LSHS10500


Соларната система Fosera LSHS10500 е автономна домашна соларна система, проектирана специално за захранване на лампи. Мощността ѝ е 12 вата, които са напълно достатъчни. Зарежда се в рамките на 8 часа, след което може да захрани осветителните тела, за които сте я предвидили. Освен това разполага с два вградени USB порта, които позволяват зареждането на всякакви устройства.
Купи сега

2. Соларен панел RidgeMonkey


Този слънчев панел е особено устойчив на атмосферни условия и разполага с мощност от порядъка на 16 вата. Осигурява оптималния ток автоматично и е снабден с два високопроизводителни USB порта, които да захранят всякакви USB устройства. Лесен и удобен за транспортиране е, което го прави изключително подходящ за всякакви туристически, риболовни, къмпинг и други преживявания.
Купи сега

3. Соларен панел Energon


Фотоволтаичният поликристален соларен панел Energon е изработен от алуминий и антикорозионно покритие, което го прави изключително устойчив. Специално предвиден е за 12-волтови системи и разполага с капацитет на мощността от порядъка на 170 вата. Сравнително малък е, но въпреки това успява да събере подобаващо количество слънчеви лъчи и да произведе достатъчно количество електрическа енергия.
Купи сега

4. Портативен соларен панел Sandberg Solar Charger


Този слънчев панел е изключително лек и компактен, освен това се сгъва, което го прави още по-удобен за пренасяне. Оборудван е с високоефективни клетки с 22% скорост на предаване и разполага с изходяща мощност от 13 вата. Този продукт предлага на своите потребители два USB порта и ако го свържете с акумулаторна батерия, можете да съхраните произведената електрическа енергия в нея.
Купи сега

5. Соларен панел Energy Flow


Този фотоволтаичен слънчев панел е особено подходящ както за жилищна, така и за индустриална и търговска употреба. Разполага с 36 поликристални клетки, които, в комбинация с големия му размер успяват да осигурят производителна мощност от порядъка на 160 вата. Изработен е от неръждаема стомана, което го прави изключително устойчив на различни атмосферни влияния.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Соларен панел Perel


Соларният панел Perel е сравнително малък и лек, но въпреки това успява спокойно да произведе 60 вата електрическа енергия. Снабден е с поликристални клетки и отново е подходящ както за жилищни, така и за индустриални и търговски употреби.
Купи сега

7. Соларен панел JinKo Eagle 60P


7Фотоволтаичният соларен панел JinKo Eagle 60P е алуминиев и значително по-голям от тези, които ви предложихме дотук. Изисква по-голяма площ, за да може да бъде пълноценно инсталиран, но, от друга страна, успява да произведе електрическа енергия от порядъка на цели 285 вата. Подходящ е за всякакви потребителски цели, което го прави един наистина желан продукт.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Виктор Митковски пише

    Искам да ми изчислите колко ще ми струва фотоволтаична централа от 30 киловата с цел само продажба, разположена на равен по-вече от декар двор с изложение югозапад. Трафопост на около 300 м разстояние. Предпочитам монокристалните панели с най-голям капацитет. 450 и нагоре вата. Примерна площ 20м на 30м правоъгълник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!