Всички категории

6-те Най-Добри Солни Лампи

Голяма част от обществото в днешно време живее в силно урбанизирани райони и почти напълно е изгубила връзката с природата.

Тази плашеща тенденция проличава и в домашното обзавеждане. Мнозинството от хора живеят заобиколени от повече електроника, отколкото растения и естествена декорация.

Ако смятате, че вашето пространство има нужда от освежаване, искате да създадете по-естествена обстановка или желаете да задълбочите своята връзка с природата, инвестирането в солна лампа би било добро решение.

Въпросните лампи стават все по-популярни сред почитателите на интериорния дизайн и артистичните и натуралните естетически стилове.

Поради това те вече са широко разпространени и лесно може да ги откриете както в големите търговски вериги, така и в повечето обикновени магазини за осветление.

За ваше улеснение, в това ръководство сме събрали най-важната информация, която трябва да знаете, преди да се сдобиете с вашата нова солна лампа.

В допълнение сме подбрали и някои от най-добрите продукти на българския пазар към момента.

Какво представляват солните лампи?

Накратко, това са осветителни тела, изработени от големи кристали хималайска сол.

Те са издълбани, а в кухината се поставя източникът на светлина – електрическа крушка, свещ и други.

Често срещане заблуждение е, че самият камък свети, но това далеч не е така.

Всъщност функцията на кристала е да придава характерното приглушено сияние, с което лампите са известни.

Тъй като излъчваната светлина е с тесен обхват, солните лампи са по-подходящи за декорация на определено кътче от вашия дом, отколкото за заместител на цялостното осветление в дадено помещение.

Макар да носят наименованието “хималайски солни лампи”, солта не се добива директно от Хималаите, а от районите около тях.

Името идва единствено от близостта с известните планини, което прави продуктът по-лесен за запомняне.

Една от най-големите и известни солни мини се нарича Кевра или Майо и се намира в Пакистан. Всички автентични солни лампи водят началото си именно от там.

От каква полза могат да бъдат солните лампи във вашия дом?

В случай, че още се колебаете дали да включите подобна вещ към своето обзавеждане, в следващите редове ще отбележим най-големите предимства на солните лампи, станали причина за широката им популярност.

Заклетите почитатели на солните лампи изтъкват множество ползи, които не са ограничени само до външния вид.

Пречистват въздуха

Едно от свойствата на солта, които, според твърденията, играе роля и при употребата на солните лампи, е хигроскопията – процес на абсорбиране на влагата във въздуха.

Мнозина смятат, че поради своята изработка солните лампи също притежават въпросното свойство. Заедно с влагата те привличат и всички вредни частици, които може да витаят във вашия дом.

Заради излъчваната топлина влагата се изпарява, а поетите замърсители полепват и остават по повърхността на лампата, оставяйки въздуха по-свеж и чист от преди.

Помагат при дихателни проблеми

Солните лампи са атрактивен продукт и за почитателите на естественото лечение и най-вече халотерапията.

Причината е, че в миналото хората с респираторни проблеми са посещавали солни мини, за да вдишват въздуха, богат на солни частици. Според вярванията те прочистват дихателните пътища и разрушават натрупалия се секрет.

Това убеждение е продиктувано от особените условия в солните мини. В допълнение към стабилната температура, там влажността е от средна до висока, липсват въздушни замърсители и има наличие на аерозолни елементи като натрий, калий и магнезий. Смята се, че това са причините за наблюдавания благоприятен ефект.

Мнозина виждат солните лампи като начин да практикуват халотерапия у дома. Тъй като пречистват въздуха, заедно с вредните частици лампите поемат и различни алергени, които иначе може да ви причинят неудобство.

Разбира се, нужно е да уточним, че има разлика между цяла солна стая и една самостоятелна лампа, затова и ефектът от двете практики е вероятно да се прояви в различни степени.

Помагат при кожни раздразнения

Някои от собствениците на солни лампи твърдят, че по същия начин както успокояват дихателните проблеми, те могат да подействат благоприятно и на кожата.

Вече споменахме, че те пречистват въздуха от замърсителите, сред които и тези, които иначе биха могли да попаднат върху лицето ви, запушвайки порите и предизвиквайки кожни проблеми.

В допълнение мнозина смятат, че миенето със солена вода (като морската например) успокоява кожните възпаления. В тази връзка те разчитат и на солните лампи с убеждението, че въпросните могат да бъдат удачен заместител, който лесно да използват у дома.

Благоприятстват психичното здраве

Според твърденията, солните лампи имат свойството да балансират наличието на йони във въздуха – процес, познат като йонизация.

Йоните са въздушни молекули, които се образуват при изменение в атмосферата.

Те са преминали през промяна на електричния си заряд и затова се разделят на положителни (с по-малко електрони) и отрицателни (с повече електрони).

Науката отдавна спори по въпроса дали положителните йони, появили се от употребата на техника в дома, имат негативен ефект върху здравето на хората. Някои смятат, че голямото количество подобни йони може да доведе до стрес и умора.

Ето тук на помощ идват солните лампи. Те често биват рекламирани като начин да балансирате вредните положителни йони в дома си, тъй като, от своя страна, отделят негативни йони. Според някои учени това може да облекчи депресията, стреса и тревожността.

В резултат на подобреното психично състояние е възможно да имате и повече енергия, да сте по-продуктивни и мотивирани. Тъй като негативните йони се появяват също след дъжд или в близост до водопади и вълни, мнозина твърдят, че солните лампи могат да действат по същия освежаващ начин.

Важно е да се отбележи, че все още няма официално научно становище и сигурно доказателство за въпросните положителни ефекти на солните лампи. Нужни са допълнителни изследвания, за да се разбере дали хигроскопията и йонизацията наистина протичат в степен, която да води до реални резултати.

От друга страна това не спира хората да закупуват солни лампи, да откриват предимства в тях и да остават доволни.

Ако обаче искате да се сдобиете с подобна вещ само заради потенциалните ефекти върху въздуха във вашия дом, вероятно е по-удачно да се насочите към пречиствателите на въздух, които са създадени главно с тази цел.

Носят спокойствие и здрав сън

Солните лампи се предлагат в различни нюанси и са популярни сред почитателите на хромотерапията. Това е практика, при която се използват цветове, за да се въздейства върху психическото състояние на човека.

Според нея топлите розови и оранжеви цветове, които преобладават в повечето солни лампи, ще донесат положителност и спокойствие във вашето помещение и ще ви помогнат да се справите с лошото настроение.

В допълнение светлината от лампите е приглушена, а това я прави изключително полезна през късните часове, когато яркото електрическо осветление може да попречи на съня ви. Ако имате проблеми със заспиването, мекото и ненатрапчиво сияние от солната лампа би бил чудесен избор за през нощта.

Уютен дизайн

Солните лампи имат интересна визия и със сигурност ще бъдат акцент в обзавеждането ви.

Макар да представляват атрактивна гледка, те се отличават и със своя семпъл дизайн, което ги прави подходящи за почти всяко помещение. Спокойно може да им намерите място във всекидневната, спалнята, офиса, мястото ви за медитация и прочее.

Именно ненатрапчивият им външен вид е причината солните лампи да пасват добре на почти всички стилове обзавеждане – от изчистените до авангардните. Поради това те са идеалният избор за тези от вас, които нямат опит в интериорния дизайн, но все пак искат домът им да изглежда добре.

Освен всичко останало, автентичните солни лампи са запазили своя естествен и леко грубоват вид. Благодарение на това те създават усещане за приближеност към природата, заземяват и придават натуралност във вашия дом.

За какво да внимавате при закупуването на солна лампа?

Ако сте взели решение да закупите солна лампа и вече сте разгледали част от предложенията на пазара, вероятно сте разбрали колко труден може да се окаже изборът на подобен продукт.

Поради широката им популярност, лампите се произвеждат в различни цветове и форми с цел да удовлетворят всеки клиент. В момента може да откриете разнообразие от предложения, всяко със свои специфични характеристики, които го отличават от останалите.

Вероятно имате много въпроси и се чудите как да вземете правилното решение когато дойде моментът да се сдобиете с новата си солна лампа. Е, за ваше улеснение тук сме подбрали основната информация, от която се нуждаете, за да инвестирате в най-подходящия за вас продукт.

Форма

Когато става дума за формата на солните лампи, ще срещнете два вида: естествени и издялани.

Както става ясно от името на първите, те са запазили своя автентичен вид. Иначе казано, кристалът изглежда по същия начин, както когато е изкаран от солната мина. Тези лампи не са обработени или полирани, затова имат по-грубоват вид.

Всяка подобна лампа се различава от останалите и има уникална визия с множество ръбове и несъвършенства. Ако си купите продукт от този вид може да сте сигурни, че никой друг освен вас няма да има напълно същия, което го прави още по-специален.

Естествените солни лампи са подходящ избор за любителите на природата и нейната неопетнена красота, които искат да пренесат малко от естествения свят в своя дом.

Солният камък, обаче, е сравнително мек и се поддава на обработка. Именно затова съществуват и издяланите солни лампи. Те се предлагат в разнообразни дизайни – пирамиди, кубове, яйца и прочее.

Предимството на този вид продукти е, че имате възможност внимателно да обмислите коя форма най-добре ще се обвърже с останалата част от интериора.

Освен това, издяланите солни лампи са чудесен начин да изразите себе си или да зарадвате близък човек за специален повод. Представете си изненадата на вашата половинка, ако им подарите солна лампа във формата на сърце например.

Размер

Размерът на солната лампа е пропорционален на обхвата й. Тук става дума не само за това колко надалеч ще осветява уреда, но и докъде ще се простират останалите положителни ефекти.

По-малките лампи въздействат върху по-малко пространство и прочистват по-малко количество въздух. Затова те са по-подходящи за малки стаи, докато големите помещения се нуждаят от по-големи лампи.

Същото съотношение се отнася и за тежестта на лампата – колкото по-лека е тя, толкова по-тясно въздействие има.

Като ориентир може да приемете, че лампите в диапазона 2-3кг. са удачен избор за малки спални, тези от 4-5кг. – за по-големи спални или кабинети, а над 5-килограмовите са идеални за широки помещения като всекидневни и трапезарии.

Светлинен източник

Както вече споменахме, сиянието не произлиза от камъка, а от светлинния източник, който е поставен вътре. Това може да бъде всичко – от свещ до електрическа крушка.

Повечето солни лампи на пазара работят с крушки с нажежаема жичка. Стандартните лампи обикновено се съчетават с крушки от 15W (вата), но по-големите се нуждаят от по-висока мощност, затова е добре да ползвате и такива от 25W или 40W.

Важно е да запомните, че волтажът също е от значение. Крушки с по-високо напрежение ще излъчват повече светлина и лампата ще свети по-ярко. Ако сте се насочили към по-малка лампа, най-удачно би било да изберете и светлинен източник с по-нисък волтаж.

Основа

Солните лампи се нуждаят от основа, тъй като не са предназначени да се окачват на стената или тавана, а да се поставят на равна повърхност.

Тъй като повечето от тях са с особени форми, ръбове, вдлъбнатини и издатини, те няма как самостоятелно да се закрепят на мястото, без да имат стабилна част.

Повечето лампи са снабдени с кръгла основа, направена от дърво. Те са предпочитани най-вече заради естетическата им стойност, тъй като подобна основа лесно може да се съчетае с дървените мебели, които преобладават в голяма част от домовете.

Съществуват обаче и солни лампи, чиято основа се състои от самия камък. Иначе казано, дъното на тези лампи е оформено така, че да стабилизира кристала без намесата на помощно средство. Тези лампи изглеждат по-естествено и според производителите са по-издръжливи от тези с дървена основа.

Цвят

Солните кристали са богати на разнообразни химични елементи и съдържат смесица от над 80 минерала.

Именно от съотношението между тях зависи в какъв нюанс ще бъде камъкът. Най-важният и определящ елемент е желязото. Колкото по-малко негово съдържание има в кристала, толкова по-бледа ще бъде лампата.

Вероятно се досещате, че различните части на солната мина се различават по съдържание на отделните елементи. Бъдете сигурни, че две лампи, които са с различен цвят, няма как да са взети от едно и също място.

Червените солни лампи се отличават с наситен цвят, който приглушава допълнително светлината.

Поради тази причина те са подходящи за помещения, обзаведени в тъмни цветове, но лесно биха се превърнали и в силен акцент, ако бъдат поставени в по-светла стая.

Според хромотерапията червеният цвят стимулира енергията и въздейства добре на мотивацията, затова биха били идеалната декорация за вашия офис или кабинет.

Солните лампи в оранжев цвят се съчетават добре с обзавеждане в по-топли и свежи нюанси, тъй като излъчват богата и наситена, но същевременно мека светлина.

Твърди се, че този цвят носи спокойствие, позитивност и благоприятства нервната система.

Много собственици на солни лампи смятат, че розовите имат най-голям ефект върху нашето здравословно състояние.

Лампите в този цвят са едни от най-популярните, тъй като те нито приглушават светлината прекалено много, нито светят твърде силно.

Розовите лампи са подходящи за добре осветени стаи, обзаведени с бледи и топли цветове или такива, в които преобладава бялото.

Солните лампи в различните нюанси на бялото са взети от по-външните части на солната мина и са много по-редки от останалите.

Те светят най-ярко от всички солни лампи, а според хромотерапията помагат за изпускане на негативните емоции, както и за физическо и емоционално лечение. Това ги прави подходящи за всекидневната, както и за тези от вас, които имат специално кътче за медитация.

Как безопасно да използвате солната си лампа?

Макар солните лампи да изглеждат прости и безопасни, ако не бъдете внимателни при употребата, може да се окажете в сериозна опасност.

С цел предотвратяване на подобни инциденти сме ви подбрали някои основни съвети относно правилната грижа за лампата.

Мнозина смятат, че тъй като повечето минерали имат и съдържание на твърди метали, солните лампи може да представляват риск за здравето.

Ако живеете сами, няма нужда да се притеснявате. Опасност има само когато твърдите метали са в големи количества и бъдат погълнати, което няма как да се случи когато те са в солния камък.

С други думи – дори и да съдържат подобни елементи, лампите не са опасни за нашето здраве.

Друг е случаят, обаче, с малките деца и домашните любимци. В случай, че споделяте пространството с тях, е нужно да поставите солната лампа на недостъпно място, тъй като те може да се заиграят с нея и прекаленото количество сол да им навреди.

Още една причина да държите лампата далеч от неопитни ръце е нейната чупливост.

Кристалите имат нужда от минерали, за да запазят своята здравина. След като се прекъсне връзката им със солната мина, прекъсва и техният източник на полезни вещества.

В резултат на това те стават по-крехки и се превръщат в опасна вещ за тези, които не могат да издържат тежестта им и лесно могат да ги изпуснат или съборят.

Ако има друга опасност от солната ви лампа, то тя ще се появи не от кристала, а от светлинния източник или нестабилната основа.

При закупуването на продукта винаги се съветвайте с търговския консултант или специалист относно обезопасяването и се уверете, че лампата е сглобена правилно.

Някои твърдят, че солните лампи понякога “плачат”.

Тъй като привлича влагата, ако оставите лампата изключена за по-дълго време, водата няма как да се изпари поради липсата на топлина. Именно затова уредът може да изпусне поетата течност и да протече.

За да избегнете прекаленото намокряне е добре да позиционирате лампата на сравнително сухо място и да не я оставяте във влажни помещения като кухнята или банята.

Ако все пак желаете да използвате именно тези пространства задължително обезопасете периметъра около лампата и се уверете, че няма оставени открити кабели.

Когато избирате място за вашата солна лампа е добре да вземете предвид и корозията, която може да настъпи в резултат на протичането.

Причината е, че при абсорбирането на влагата солта се всмуква в нея и също може да изтече заедно с водата.

Ако поставите лампата върху метал, той може да ръждяса, а ако я сложите върху дърво, има риск то да се надуе.

Друг съвет във връзка с протичането е да увивате и прибирате лампата, ако заминавате на почивка или няма да я използвате дълго време. Така ще предпазите не само повърхността, на която се намира уредът, но и самия камък.

При поставянето на светлинния източник трябва да сме сигурни, че го позиционираме далеч от вътрешните стени на кристала. Ако лампата е изработена правилно, кухината трябва да е достатъчно широка, за да побере светлинното тяло, без то да има контакт с камъка, иначе ще се получи кондензация.

Как да разпознавате фалшивите солни лампи?

Както става с всеки популярен продукт на пазара, солните лампи също имат многобройни имитации.

За да сте сигурни, че купувате автентична солна лампа, първо се вгледайте в самия кристал.

Фалшивите продукти често са прекалено лъскави и нямат характерната за солния камък грапавост.

Ако лампата е включена, забележете по какъв начин свети.

Истинските солни лампи излъчват топла и мека светлина, която е неравномерна заради формата и съдържанието на камъка. В случай, че уредът е достатъчно ярък, че да освети цялото помещение, вероятно става дума за имитация.

Тези от вас, които са се насочили към белите солни лампи, трябва да са наясно, че те са по-редки и съответно по-скъпи. Ако откриете бяла лампа на същата или по-ниска цена от останалите продукти, подхождайте внимателно и със съмнение.

При възможност винаги търсете информация откъде е взет кристалът.

Всички автентични солни лампи се изработват от камъни, добити само и единствено от хималайския регион.

Именно затова бъдете отговорни и прецизни и в това отношение.

 

Е, надяваме се предоставената информация да е достатъчно изчерпателна и да ви бъде от полза при избора на вашата нова солна лампа.

А сега ще ви запознаем с някои от най-добрите солни лампи на българския пазар към този момент…

1. Солна лампа New visionТази солна лампа е в естествена форма и е поставена на дървена основа. Функционира със стандартната крушка с нажежаема жичка от 15W, което й придава приятната ненатрапчива светлина. Висока е 24см. и тежи 2кг., превръщайки я в идеален избор за вашата спалня.
Купи сега

2. Солна лампа AlbacomBizТова предложение се отличава с издяланата си сферична форма, закрепена на дървена основа, както и LED светлинния източник. Лампата е от по-тежките, а именно 3-4кг. – подходящ вариант за по-големи спални или всекидневната.
Купи сега

3. Солна лампа PROCARTТози продукт представлява интересна гледка, тъй като част от кристала е издялан във формата на купа, пълна с останалите по-малки камъчета в естествен вид. Конструкцията е завършена от дървена основа. Още един вариант за тези, които търсят по-тежки лампи от 3-4кг.
Купи сега

4. Солна лампа Ivea CompanyВместо на равна основа, солните камъни на тази лампа са поставени в метално съоръжение, наподобяващо кошница. Освен това, височината на продукта е 23см., което го прави достатъчно голям за всекидневната, където да впечатлява посетителите на вашия дом.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Солна лампа RabaluxЧаст от кристала на това предложение също е оформен като купа, която да побира останалите по-малки камъни. Този продукт обаче е по-малък – висок е 8см. и тежи 2 кг., затова представлява добър избор за по-малка спалня или предверие.
Купи сега

6. Солна лампа TerraПоследното ни предложение отново е с естествен вид и разполага с дървена основа. Тази лампа е по-голяма и тежка от останалите продукти с подобна форма, тъй като тежи 3-4кг. и е висока 25см. Затова ако искате продукт с изчистен и натурален вид за просторно помещение, това е лампата за вас.
Купи сега

4.6/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Маргарита Илиева пише

    Статията ми беше полезна, но не прочетох колко време на ден да стои включена. Или трябва постоянно да е включена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!