Всички категории

8-те Най-Добри Субуфери за Кола

Автомобилното озвучаване е нещо, от което разбират сравнително малко хора.


Съответно за обикновения потребител и шофьор всичко свързано с него е сравнително объркващо и неясно.

Ако искате да допълните звуковата картина в автомобила си, можете да подчертаете ниските честоти с монтажа на субуфер. Но няма универсален отговор що се отнася до въпроса какъв субуфер да си вземете.

Затова сме ви подготвили това кратко ръководство. В него ще засегнем основните неща, които трябва да знаете относно автомобилните субуфери – така ще можете да направите по-информирана покупка. 

В края на ръководството дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите субуфери за автомобил на пазара.

Какво да вземете предвид при избора на автомобилен субуфер

Мощност

Преди всичко трябва да обмислите субуфер с каква мощност ще ви бъде достатъчен.  Колкото по-голяма мощност има един субуфер – толкова по-силно ще свири.

Обикновено моделите имат реална мощност (отбелязана като RMS) – това е мощността, която могат да издържат продължително време.

Пиковата или динамична мощност е максималното, което субуферът може да издържи за много кратък период от време.

Винаги взимайте предвид реалната мощност защото тя е по-важна и съответно по-големият запас от мощност ще ви даде по-голяма сигурност, че субуферът ще издържи на натоварването.

Добре е да не прекалявате обаче в стремеж за възможно най-голяма реална мощност, тъй като едва ли бихте искали субуферът да надсвирва останалите тонколони и съответно да чувате предимно баси.

Също така е добре усилвателят, който ще се използва за захранване на субуфера също да е със сходна мощност. Ако той е значително по-мощен рискувате да изгорите субуфера, ако пък е прекалено слаб може да има клипинг, което пак натоварва субуфера и може да го повреди с времето.

РазмерРазмерът също е важен фактор що се отнася до избора на субуфер.

За възпроизвеждането на ниските честоти се изисква доста сила. Съответно колкото по-голям е един субуфер, толкова по-силен е той и басите от него са по-плътни.

Малките субуфери също се справят със задачата, но при тях басите са по-резки. Ако искате наистина плътен и разтърсващ звук – то тогава изберете субуфер с размер от 12 инча и нагоре.

Разбира се, размерът на субуфера трябва да се съобрази и с автомобила и най-вече с големината на багажника.

Но с правилната кутия и достатъчно добър усилвател можете да получите много приятни баси дори и от по-малък субуфер.

Чувствителност

Субуферите с по-висока чувствителност изискват по-малко подадена мощност от усилвателя за възпроизвеждане на определено количество звук.

Чувствителността се дава от производителите и се измерва в децибели.

Ако имате по-слаб усилвател, можете да потърсите по-чувствителен субуфер.

Честотна характеристика

Отнася се до честотите, които субуферът може да възпроизведе.

След като целта е да свири най-ниските честоти, единственото, което ви интересува е до каква минимална честота достига даденият модел.

Имайте предвид, че дори един субуфер да поддържа определена честота, това дали вие ще я чувате зависи изцяло от кутията му.

Отворена или затворена кутияСубуферите с отворена кутия обикновено имат или порт или бас рефлектор, съответно има свободно движение на въздуха през тях.

Затворените модели, както подсказва името, са напълно затворени и това движение го няма.

Не трябва да подценявате ролята на кутията.

Отворените субуфери имат повече сила и басите от тях са по-плътни и по-замазани (когато обемът е по-голям).

Ако държите на верни и точни ниски честоти, то тогава по-добре изберете затворен субуфер.

Пасивен или активен субуфер

Активните субуфери имат вграден усилвател, който обикновено си е изчислен като за мощността на говорителя.  Ако искате баси, които само да допълват звуковата картина в автомобила ви – то активните модели са добър вариант. Освен това няма да ви се налага да избирате, монтирате и настройвате отделен усилвател.

Пасивните субуфери са само говорител с кутия. Те се захранват от отделен усилвател. Ако искате силни или дори екстремни баси, вероятно е по-добре да си вземете по-мощен пасивен модел. Но ще трябва да съобразите и усилвателя с това и да намерите някой по-мощен.

Материали на изработка

Субуферите се правят от различни материали.

Обикновено самите кутии са от дърво – ПДЧ или МДФ.

Самите говорители пък са с метално шаси, големи магнити, а конусът може да е от почти всякакъв материал. Стремете се нискочестотният говорител на субуфера да е достатъчно здрави материали, които ще издържат на екстремни температури.

Монтаж и поставянеТъй като повечето автомобили нямат инсталация за монтаж на субуфер, можете да си вземете готов комплект кабели и крепежи. Самото прокарване на кабелите към багажника изисква време и умения, но ако се съмнявате в собствените си – винаги можете да потърсите помощ от професионалист.

Някои хора предпочитат да си вземат само нискочестотен говорител и сами да си направят кутия за него – било то по техен вкус или по препоръките от производителя. В този случай ще ви трябват базови умения за смятане на обеми и за обработка на дървени материали.

Ако не ви се занимава с подобни неща, можете да вземете напълно готов за използване субуфер – говорител в изчислена специално за него кутия, а защо не и активен модел.

Но що се отнася до това – няма правилен и грешен избор. Всеки решава сам какво иска и какво би било най-добре като вариант за автомобила му.

Откъм поставяне на субуфера, обикновено най-предпочитаното място е багажника на автомобила. Така той не заема място на или под седалките, но за сметка на това губите пространство в багажника.

Отново – сами решавате къде да поставите субуфера и къде той би паснал и звучал най-добре.

Най-добрите автомобилни субуфери

Избирането на подходящ субуфер за автомобил не е толкова сложно, колкото повечето хора смятат. Просто има някои неща, които да вземете предвид, както и личните ви предпочитания и бюджет.

Дойде моментът и да ви представим някои от най-добрите автомобилни субуфери на пазара.

1. Пасивен субуфер Sony XSNW1202EСубуферът е с диаметър от 12 инча и има полипропиленов конус. Максималната поддържана мощност е 1800 вата, но реалната е 300 вата.

Възпроизвежда прецизни баси и слиза доста ниско откъм честоти.

Моделът има минимално акустично изкривяване. Пасивен е и има нужда от отделен усилвател.
Купи сега

2. Субуфер Alpine SWD-355Активен субуфер с максимална мощност от 650 вата и реална от 150 вата. Работи на 4 ома. Диаметърът на говорителя е 12 инча. Възпроизвежда от 30 херца до 200 херца. Вграден усилвател в кутията.
Купи сега

3. Комплект субуфер за автомобил Hertz DBX 30.3Комплектът включва субуфер, кутия, усилвател и кабели за свързване. Субуферът е с максимална мощност от 1000 вата и реална от 250 вата.

Работното съпротивление е 4 ома. Чувствителността на говорителя е 91 децибела. Може да възпроизведе честоти от 28 херца нагоре.
Купи сега

4. Субуфер за кола JBL CSX-1400BPПасивен субуфер за кола с максимална мощност от 1400 вата и реална от 350 вата. Съпротивлението му е 4 ома.

Диаметърът е 12 инча или 30 сантиметра. Чувствителността на говорителя е 93 децибела. Възпроизвежда честоти от 45 херца до 130 херца.
Купи сега

5. Активен субуфер Focal Bomba BP20Активен субуфер, който има вграден усилвател в кутията. Диаметърът на говорителя е 8 инча, а мощността му е 300 вата максимална и 150 вата реална.

Възпроизвежда честоти от 20 херца до 125 херца. Компактен субуфер, чийто бас може да допълни отлично всяка автомобилна стерео система.
Купи сега

6. Субуфер за кола JBL STAGE 1220BДвоен пасивен субуфер с два големи 12-инчови говорителя и изходно съпротивление от 2 ома. Максималната му мощност е 1000 вата, а реалната 500 вата. Чувствителността на говорителите е 94 децибела. Възпроизвеждат честоти от 34 херца до 200 херца.

Изключително добър избор за хората, които искат да чуват и усещат най-ниските тонове на всяка песен.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Субуфер за автомобил Alpine SWT-12S4Този субуфер е пасивен и има максимална мощност от 1000 вата и реална от 300 вата. Работи на 4 ома съпротивление.

Диаметърът му е 12 инча, а чувствителността 92 децибела. Възпроизвежда честоти от 28 херца до 200 херца.
Купи сега

8. Субуфер Alpine PWE-V80Компактен активен субуфер, който може да се сложи дори под седалката на автомобила. Говорителят е 8 инча и има съпротивление от 4 ома.

Мощността му е 160 вата. Може да възпроизведе от 50 херца до 100 херца. Теглото му е едва 5 килограма.
Купи сега

4.5/5 - (15 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Bojidar пише

    Ako subufera e 5000 wata rms ysilvatelq kolko trqbva da e blagodarq predvaritelno

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!