Всички категории

8-те Най-Добри Сушилни за Плодове

Търсите ли начин да употребите всяка част от плодовете, които консумирате?

Е, значи със сигурност ще оцените сушилнята за плодове!

В днешното забързано ежедневие прясно приготвената храна редовно се заменя с преработената от магазина. Мнозина все по-често избират да си спестят досадното готвене, тъй като в хипермаркетите вече може да се открие голямо разнообразие от продукти, готови за консумация.

Не е тайна, че този начин на хранене крие множество рискове и не е препоръчителен в дългосрочен план. Освен това, той натоварва значително джоба ви и ви принуждава да създавате повече боклук, който впоследствие вреди и на природата.

За щастие вече има начин да улесните приготвянето на домашна храна и да подобрите начина си на живот. Във все повече домове ще откриете сушилни за плодове, с чиято помощ може да похапвате лесно, вкусно и здравословно.

Ако се чудите с какво тези машини привличат домакините, кулираните и почитателите на здравословния начин на живот – имате късмет!

В следващите редове ще ви запознаем подробно с този вид продукти, а за ваше улеснение в избора на продукта сме ви подготвили и някои от най-добрите предложения на българския пазар.

Какво представляват сушилните за плодове и какви са техните предимства?

Както подсказва и името им, сушилните за плодове са специални машини, чиято цел е да дехидратира свежите продукти от градината.

Те работят на прост принцип – след като поставите вътре плодовете, уредът ги нагрява под висока температура за дълъг период от време. По този начин течностите от храната се изпаряват и тя се изсушава.

На практика сушилнята ускорява един от най-старите процеси за приготвяне на храната.

В миналото плодовете и зеленчуците са се оставяли на щендери под слънцето в продължение на дни, а месото се е складирало на хладно в мазата. Сега изсушаването на храната се случва едва за няколко часа от комфорта дори на домовете, които не разполагат с тераса под слънцето или мазе.

Макар сушилните да изглеждат като сравнитено прости машини, те предлагат множество ползи, които си струва да обмислите.

Здравословно хранене

Вероятно вече се досещате колко много може да помогне една сушилня за плодове по пътя ви към здравословния начин на живот.

Както вече споменахме, все по-честа тенденция е да се купуват пакетирани храни когато сте на работа, на път или ви липсва енергия да сготвите.

Тези преработени храни, обаче, съдържат доста повече мазнини и вредни вещества, които ще влошат здравето ви в дългосрочен план. Освен това, те не снабдяват тялото с всички полезни свойства, витамини и минерали, от които то има нужда, за да функционира правилно.

Изсушените плодове и зеленчуци са далеч по-здравословен и практичен вариант, който освен, че ще ви засити, ще ви зареди и с много енергия.

Когато разполагате с машина за сушене на продуктите, снабдяването с този полезен “снакс” е далеч по-лесна задача, а това ще ви помогне да вземете правилното решение, когато се чудите какво да похапнете.

Шансът да посегнете към нездравословните храни когато изпитате глад ще е много по-нисък, ако винаги имате на разположение готови сушени плодове.

Икономично решение

За никого не е тайна, че в последно време цените се вдигат с главоломна скорост. Това е случаят и с шоколадите, вафлите, пуканките и всички подобни изкушения, на които гладният купувач в магазина се поддава.

Макар голяма част от плодовете и зеленчуците също да са повлияни от тази тенденция, те се предлагат в широко разнообразие и може да ги откриете както в супермаркетите, така и на пазара.

Това означава, че имате повече свобода за бюджетни решения – откриете ли място, което предлага плодовете на по-ниска цена, проблемът със скъпото похапване може да се счита за разрешен.

Вместо да се чувствате принудени да си купувате обяд от магазина до офиса или да поръчвате храна от някои ресторант, можете да вкарате сушилнята в употреба.

Цената на готовото ястие от щанда в супермаркета, включва не само хранителните продукти, но и опаковката. Не забравяйте, че в сумата се прибавя и възнаграждението на човека, приготвил храната.

Бъдете сигурни, че тази цена е доста повече от средствата, които ще похарчите за плодовете, които впоследствие може да изсушите и да вземете със себе си на работа.

По-малко боклук

Сушилнята за плодове ще ви помогне да намалите разхищението на храна, което е все по-често срещано явление в много домове.

В сравнение с миналото, в днешно време домакинствата произвеждат все повече боклук, който впоследствие се оказва сред природата и ѝ вреди сериозно.

Дори да изхвърляте само хранителни отпадъци, на бунището те се смесват с всички трудно разградими опаковки и материали, които им пречат да се разградят качествено.

За щастие сушилнята ще ви позволи да употребите всяка една част от плодовете и зеленчуците, които използвате по време на готвене. Вместо да изхвърляте остатъците, винаги ще можете да ги изсушите и консумирате по-късно.

Тъй като дехидратирани те остават годни за консумация далеч по-дълго, ще можете да употребите дори продуктите, които скоро ще се развалят.

В тази връзка, машината за изсушаване ви позволява да консумирате любимите си плодове и зеленчуци дори когато са извън сезона. Единственото условие е да сте ги изсушили и съхранили правилно.

Не на последно място, колкото повече използвате сушилнята за плодове, толкова по-малко пакетирана храна ще купувате. Така ще спестите на природата много опаковки, които иначе биха се разграждали с години след като ги изхвърлите.

На какво трябва да обърнете внимание при избора на сушилня за плодове?

Както вероятно се досещате, на пазара се предлага широко разнообразие от сушилни за плодове, между които да избирате. Все пак всяко домакинство разполага с различна комбинация от място и възможности за закупуване на подобен уред, както и различни нужди и желания.

За ваше улеснение сме подбрали най-важните характеристики, с които да се запознаете преди да се насочите към магазина.

Вид

По-голямата част от сушилните за плодове се разделят на два основни вида.

Хоризонталните сушилни изглеждат като обикновени минифурни.

Техният нагревател се намира в задната част, което позволява равномерно разпределение на топлината. Това означава, че те са стабилни и ще се справят по-лесно с изсушаването на всяко парче храна, което поставите вътре.

В тази връзка, някои от хоризонталните сушилни се използват и за обработването на зеленчуци и месо, което позволява доста повече гъвкавост и свобода.

Счита се, че този вид сушилни са по-лесни за употреба, тъй като единственото, което се изисква от вас, е да ги включите и да ги оставите.

От друга страна, те са по-скъпи, както и по-големи от останалите сушилни. Препоръчваме ви добре да обмислите дали разполагате с необходимото място, за да поберете подобен уред.

Ако търсите по-компактен и практичен вариант – вертикалните сушилни са чудесно решение.

Те са изграждат на слоеве – нагревателят обикновено се намира в основата или в най-горната част, а поставките за плодове се наслагват под или над него.

Тъй като подобна подредба може да възпрепятства равномерното затопляне във вътрешността на уреда, повечето вертикални сушилни разполагат и с вентилатор.

Този вид сушилни са по-евтини от хоризонталните и не заемат много място на кухненския плот. В допълнение, голяма част от тях позволяват разширения – при нужда винаги можете да закупите допълнителни рафтове, които да поставите върху вече използваните.

Размер

Големината на сушилнята е от огромно значение, тъй като от тази характеристика зависят възможностите на работа.

Както вече споменахме, хоризонталните фурни заемат повече място на плота, така че със сигурност ще имате достатъчно пространство за изсушаването на повече плодове.

От друга страна, макар вертикалните да са по-компактни, те се разширяват на височина. При желание от ваша страна могат да поберат достатъчно слоеве за всички желани хранителни продукти.

В случай, че разполагате с градина, от която редовно прибирате по-голямо количество плодове и зеленчуци, ви препоръчваме да се сдобиете с по-широка сушилня. Така ще смогнете въпреки големината на реколтата и нищо няма да бъде изхабено.

Ако, пък, живеете в малък апартамент или приготвяте храна само за себе си, вероятно по-малката машина е удачният вариант. Така ще можете и да я пренасяте по-лесно при евентуална смяна на жилището.

Функции

Голяма част от сушилните за плодове разполагат и с допълнителни функции, които да улесняват боравенето с тях или да подобрят резултата.

Сред най-често срещаните такива са таймерът, който напомня кога е време да извадите плодовете от сушилнята, както и термостат, чрез който да настройвате температурата.

Последният е изключително полезен, особено ако искате да дехидратирате повече видове храна, тъй като всеки продукт изисква различна температура.

Голяма част от машините разполагат и с LED осветление, за да виждате ясно в какво състояние са плодовете във всеки един момент от процеса на дехидратация.

Важна функция е и тази за автоматично изключване. Благодарение на нея ще можете дори да излезете от жилището докато плодовете се изсушават без да се притеснявате, че трябва да спрете машината навреме.

Подобна е и функцията за защита срещу прегряване, която може да се окаже много полезна за тези от вас, които все още прохождат в света на кулинарията.

Ако не сте добре запознати с точните температури, нужни за дехидратация на продуктите, лесно можете да експериментирате, без да се притеснявате, че уредът ще прегрее и храната ще изгори.

Практичност

Когато избирате вашата нова сушилня за плодове ви препоръчваме да обърнете внимание и на устройството на уреда.

Все пак, никой не иска да вложи средства в машина, с която трудно се борави.

Макар повечето сушилни да имат само един или два бутона, други разполагат с дигитален дисплей, който може да се окаже сложен за по-възрастните хора.

Забележете и какви за възможностите ви за почистване на сушилнята.

Както вече споменахме, вертикалните сушилни могат да се разширяват и ви препоръчваме винаги да се насочвате към по-гъвкави машини, за да сте подготвени във всяка ситуация.

Все пак, колкото по-лесно се разглабя една машина, толкова по-практична става нейната поддръжка. По-малките части са по-лесни за почистване, затова разглобяемите уреди дават възможността за по-дълбока и качествена поддръжка.
 

Е, надяваме се този наръчник да ви бъде от полза при избора на новата ви сушилня за плодове.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения

1. Сушилня за плодове и зеленчуци Sapir sp 1451 a5Тази вертикална сушилня за плодове се състои от пет нива и е с отоплителна мощност от 250W. Корпусът е кръгъл, с диаметър 32 см, и е изработен от пластмаса. Уредът разполага с функция за температурен контрол от 35 до 70°С. Със своя елегантен бял цвят, машината ще се впише перфектно във всяка кухня, и ще ви помогне да сушите не само плодове, но и други хранителни продукти.
Купи сега

2. Сушилня за плодове и зеленчуци Esperanza EKD002Следващото ни предложение също е вертикална сушилня от пет нива, която обаче разполага с вентилатор за равномерно разпределение на температурата. Термостатът позволява да регулирате топлината от 35 до 75°С, а осемте нива на мощност ви дават достатъчно свобода за действие. В допълнение машината разполага и със светлинен индикатор, както и със защита от прегряване.
Купи сега

3. Сушилня за плодове Gorenje FDK24DWТози продукт е с мощност от 240W и се състои от пет тави за нареждане на хранителните продукти. Освен вентилатор за равномерно отопление, машината разполага и с таймер, както и с дигитален дисплей, през който да контролирате машината и температурата на нагряване.
Купи сега

4. Уред за сушене на плодове CLATRONIC DR 2751Следващото ни предложение е атрактивна вертикална сушилня за плодове от бяла пластмаса с мощност от 250W. Машината разполага с пет нива за храната, както и с функция за циркулиране на въздуха във вътрешността на уреда. В допълнение е снабдена и със защита от прегряване при сушене. Управлява се лесно – само чрез един бутон за включване и изключване.
Купи сега

5. Уред за сушене на плодове Daewoo DD500SТази сушилня е с мощност от 500W и може да се нагрява между 35 и 70°С. Разполага с пет нива, които да наслагвате едно върху друго, както и с дигитален дисплей и таймер. Във вътрешността на правоъгълния корпус от инокс ще откриете вграден вентилатор, който осигурява равномерната циркулация на топлината и качествената дехидратация на хранителните продукти.
Купи сега

6. Сушилня за плодове Sencor SFD 742RDТози атрактивен продукт е с кръгъл корпус с диаметър 25.5 см, декориран в бял и червен цвят. Машината е с мощност от 240W и е снабдена с пет нива за изсушаване на хранителните продукти. Снабдена е и със защита от прегряване, а контролът става изключително лесно само чрез натискане на бутон в предната част на устройството.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Сушилня за плодове ECG SO 570Тази сушилня е с мощност от 240W и капацитет от 8 литра. Разполага с пет нива с диаметър 30,4 см, както и с елегантен LED дисплей за максимално лесен и удобен контрол на устройството. Машината е снабдена и със защита от прегряване, както и с термостат, чрез който да настройвате температурата на нагряване между 35 и 70°С.
Купи сега


8. Уред за сушене на плодове TEESA TSA3030Последното ни предложение е вертикална сушилня за плодове на пет нива, чийто кръгъл корпус е изработен от пластмаса. Уредът предлага осем степени на изсушаване и е с мощност от 250W. Диаметърът на устройството е 31 см, а на корпуса ще откриете бутон за включване и изключване, както и колело за настройване на температурата.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!