Всички категории

6-те Най-Добри Тенти

Лятото ни зове навън, но горещите лъчи на слънцето ни затварят у дома.

Дните са дълги в сезона на почивките и всички искаме да прекараме свободните си мигове навън. Слънцето обаче бързо ни прибира в затворените пространства.

Но как да останем на открито и едновременно с това да се скрием от жегата? Е, тентите са идеално решение на този проблем.

Независимо дали искате да покриете терасата си, разполагате с двор, или обичате караваните, сянката на подходящия сенник ще се превърне в новото ви любимо място.

В това ръководство ще ви запознаем с всичко, което трябва да знаете, преди да изберете своята тента.

А в края може да откриете няколко от най-актуалните предложения на пазара, които сме подбрали специално за вас.

Какви са основните предимства на тентите?

Освен, разбира се, да се пазим от слънцето, когато си осигурим подходяща тента, на практика усвояваме пространство.

Благодарение на сенника, например, превръщаме нажежения под на терасата си в сенчеста зона за почивка или детски кът за игра.

Или пък трансформираме неизползваемата през по-голямата част на деня поляна в едно прекрасно и прохладно място, на което да се отдадем на любимите си занимания.

Освен това тентите са подходящи дори и за търговски цели – лесно биха могли да пазят стоката ви, както от слънце, така и от дъжд.

Тентите са почти задължителни и що се отнася до любителите на караваните.

Те осигуряват възможността да извлечете най-големия потенциал от своята каравана. Добре подбран, сенникът може да удвои размерите на вашата каравана и да се окаже мястото, на което ще уплътнявате по-голямата част от времето си.

Независимо дали сте в планината, или край морето, благодарение на тентата си ще комбинирате сянката на затвореното със свободата на отвореното пространство.

Ако пък обичате да прекарвате времето в дома си, поставяйки сенник пред прозорците, можете да си завоювате прохлада дори и в най-горещите летни дни.

Независимо кое от любимите си места имате нужда да спасите от жегата, тентите са решението на вашия проблем.

Но за да сме ви от максимална помощ при избора на подходящата за вас тента, сега ще ви запознаем с предимствата и недостатъците на основните видове сенници.

Какви видове тенти съществуват?

Изборът на тента не е никак лесна задача, но правилното подбиране на най-подходящия за вашите нужди вид определено ще ви гарантира комфорт.

Различните видове тенти разполагат както със своите плюсове, така и със своите минуси, а в крайна сметка решението ви трябва да бъде повлияно най-вече от вашите лични изисквания и потребности.

Надуваеми тенти

Наричат се още “въздушни тенти” и са изключително лесни за изправяне. Това, което ги откроява от останалите, е, че вместо да се използва метална конструкция за тяхното стабилизиране, се изпомпва въздух в надуваема рамка.

Понякога при тези модели се комбинират двата типа конструкции, за да се постигне оптимална функционалност и дори екстериорен стил.

Основното предимство на този вид тенти е, че тъй като нямат (или имат малко) метални компоненти, те са много по-леки от конвенционалните сенници. Това на свой ред ги прави по-лесни за транспортиране.

Сенници за веранда

Този вид сенници всъщност са подходящи както за веранда, така и за тераса, прозорци, каравана или кемпер. Освен това могат да се поставят като навес пред входна врата или витрина, например.

Тези тенти могат да осигурят късо удължение на вашата веранда, каравана или кемпер и така да ви спечелят чудесно място за съхранение на спортна екипировка, велосипеди, простор за пране или домашното ви куче.

Подходящи са за всякакви видове каравани и кемпери и са изключително лесни за монтиране и демонтиране, което ги прави и доста лесно преносими. Освен това се издигат с много прост и удобен механизъм.

Леки тенти

Този вид тенти са предназначени сепциално за пътуване с каравана или кемпер.

Изключително лесни са за поставяне и сваляне, а освен това са особено компактни и удобни за транспортиране.

Направени са от по-лек материал, но основният им недостатък е, че не са така издръжливи като останалите, което изисква внимателната им поддръжка и редовната им подмяна.

Форселт

Ако искате да спечелите максимално пространство за своята каравана, именно това е сенникът за вас.

Тези конструкции са изключително здрави и стабилни, което ги прави особено надеждни.

Благодарение на един форселт, можете да си осигурите пространство за още едно, а в някои случаи и две напълно комфортни и пълноценни помещения.

Този тип тенти са по-сложни за монтиране и транспортиране и са подходящи най-вече за продължително лагеруване.

Интересен факт, но много от караваните в крайморските къмпинги са снабдени именно с такъв тип тента, която гарантира удобство и сигурност с лекота.

Какво трябва да имате предвид при покупката на тента?

Вече познавате основните видове тенти и сме сигурни, че сте наясно кой от тях ви е необходим.

Сега е време да ви ориентираме кои са ключовите характеристики, които трябва да вземете предвид, когато избирате своя сенник.

Размер

Изборът на размерите на вашата тента зависи преди всичко от пространството, което сте предвидили за нея.

Мерките, които производителите на сенници посочват към своите продукти са различни, но зависят най-вече от вида на сенника и мястото, за което е предвиден.

При измерването на форселтите например се използва измерване от земя до земя, което обикновено фигурира в описанието на продуктите. Това измерване е в сантиметри и проследява дължината от земята, нагоре по релсата за тентата на вашата каравана и после отново се връща на земята.

Разбира се, ако не сте уверени в своето измерване от земя до земя, в повечето магазини за тенти могат да ви ориентират, ако им споделите модела и годината на производство на своята каравана.

Ако искате да се сдобиете с тента за веранда, която да прикрепите към своята каравана, обаче, мерките, с които трябва да се съобразите са различни. Те зависят единствено от височината от земята до релсата за тентата и от дължината на самата релса.

При положение, че се чувствате уверени в своите замервания, можете спокойно да си поръчате сенник онлайн или по каталог. Но ако не сте сигурни дали размерите са точни, ви препоръчваме да посетите магазин и да видите тентите на живо.

Материал

Тентите се изработват от множество различни материали. По-евтините варианти обикновено не са така издръжливи като скъпите, но често са оптимални.

Изборът на материал за вашата тента зависи преди всичко от това за какво ще я използвате.

Комбинациите от винил и полиестер са сравнително достъпни и предлагат издръжливост и водоустойчивост.

Виниловият плат остава плътно по рамката и е огнезащитен. Освен това е лек и гъвкав.

Виниловите сенници са полупрозрачни, но могат да бъдат особено тежки. Подходящи са както за дома, така и за търговски приложения.

Акрилните тъкани, пък, са по-издръжливи от традиционните памучни платна.

Сенниците, изработени от акрил са особено дизайнерски привлекателни, освен това отблъскват водата, но това не ги прави водоустойчиви.

Тенти, изработени от такъв материал, са изключително подходящи за по-влажни зони, тъй като не се поддава на износване от мухъл и ултравиолетова светлина.

Има и сенници, изработени изцяло от метал.

Те са доста стабилни и издръжливи, както и особено привлекателни от архитектурна гледна точка.

За сметка на това обаче са по-тежки и по-скъпи, изискват повече поддръжка, защото се поддават на ръжда и повреди, а освен това през лятото се превръщат в топлинен магнит.

Важно е да отбележим обаче, че тези сенници не са така мобилни и гъвкави като традиционните тенти от плат.

И на последно, но не по значение място – може да се сдобиете и със сенник от естествени материали.

Естествените материали като дърво, например, са по-евтини, но могат лесно да се повредят или дори разпаднат.

Сенниците от естествени влакна обаче, трябва да се сменят по-често, отколкото техните акрилни, винилови или полиестерни аналози, което ги прави малко по-недостъпни в някои отношения.

Дизайн

Тентите имат няколко основни дизайна, а изборът ви в това отношение зависи изцяло от вашия вкус и нуждите ви.

Вътрешните сенници например се прикрепят към стена и обикновено се използват именно при тераси или прозорци.

Тентите тип “пергола” отново се монтират към стена, но пък разполагат с постоянна конструкция, която служи за рамка на платното. Този тип сенници обикновено се използват при наличието на дворно пространство.

Свободно висящите сенници от своя страна не изискват монтаж към стена, а разчитат единствено на самостоятелна структурна рамка. Тези тенти обикновено се използват за покриване на по-широки пространства.

Вертикалните сенници пък наподобяват най-обикновена щора за прозорци. В повечето случаи се монтират от външната страна на прозорците, тъй като са доста устойчиви на атмосферни влияния.

Оборудване

Различните видове тенти обикновено са снабдени с различен тип допълнително оборудване. Разбира се, предлаганите допълнително екстри е нормално да оскъпяват продуктите.

Почти всички форселти обаче са снабдени с щори за прозорците, комарници, както и вентилационни прорези.

Някои от тях разполагат със завеси, покривни светлинни ленти и крака с шипове. Освен това покривът може да бъде лакиран за защита срещу сняг.

В допълнение може да се предлагат и стълбове за веранда, които опционално да бъдат специално олекотени.

Различните видове тенти извън форселтите обикновено нямат нужда от подобни екстри.

Цена

Цените на тентите варират в зависимост от вида на сенника, материалите, от които е изработен, както и от включените екстри.

Ценовият диапазон е изключително широк и се простира от от 200 до 4000-5000 лв.

При подбора на своята тента, е необходимо добре да прецените при какви условия ще я ползвате. По-качествените материали са, разбира се, по-скъпи, но твърде често си заслужават. В повечето случаи обаче и бюджетните варианти са достатъчно добри.

Как да поддържате тентата си максимално пълноценно?

След като вече сте поставили своя сенник, има няколко основни неща, за които можете да се грижите, и така да му осигурите по-дълъг живот.

Вентилация

Особено важно е да осигурите добра вентилация на своята тента. Грижете се тя да бъде винаги добре изветряла, за да се избегне натрупването на конденз.

Застояването на водата може да доведе до плесен, гниене и корозия на рамката. Форселтите обикновено разполагат с вентилационни капаци, които ви препоръчваме да отваряте редовно.

Течове

Ключово е да проверявате редовно своя сенник за дупки и когато откриете такива, бързо да се погрижите за тях.

Когато се появи дупка, при първа възможност изчистете и подсушете сенника и нанесете специален защитен спрей върху мястото на теча.

Почистване

Никога не използвайте препарати върху своята тента! За да я почистите добре, са ви необходими единствено вода и мека четка.

Напръскайте малко вода, след което внимателно изчеткайте събралите се замърсявания. После отмийте мръсотията с вода и подсушете.

Хубаво е да извършвате тази процедура поне два пъти годишно.

Съхранение

Винаги се уверявайте, че сенникът ви е чист и 100% сух, преди да го сгънете.

Ако нямате възможност да го подсушите добре, закачете го някъде разтворен и го оставете да изсъхне в рамките на два дена.

Тентите трябва да се съхраняват на сухо и добре проветриво място.

 

Надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече ви запознахме с всичко най-основно, което трябва да знаете за тентите, ще споделим с вас някои от най-добрите продукти на пазара, подбрани от нас.

1. Тента Kring Sun


Този вътрешен сенник лесно се монтира към стена и е подходящ както за тераса, така и за прозорци. Размерите му са доста големи, но разполага с механизъм за ръчно повдигане и се прибира. Платното на тентата е от полиестер, който е достъпен и доста устойчив материал.
Купи сега

2. Тента vidaXL


Тази тента е подходяща за тераса или градина, а освен това може да служи и за пълно покриване на прозореца. Монтира се изключително лесно и е особено устойчива, благодарение на полиестера, както и на здравата стоманена рамка. Платното с лекота се сваля и е удобно за почистване. Ъгълът и височината на тентата са регулируеми.
Купи сега

3. Тента ОЕМ


Сенникът ОЕМ е изключително подобен на предходния сенник vidaXL, но е близо двойно по-голям. Това го прави подходящ по-скоро за градинско пространство, но, разбира се, може да осигури комфорта и на една по-голяма тераса. Монтира се и се регулира с лекота.
Купи сега

4. Тента ProTec


Корпусът на тази тента е стоманен и е боядисан прахово, а платното ѝ е от полиестер, което прави сенника изключително издръжлив. Монтажът не изисква пробиване. Тентата е подходяща както за тераса и градина, така и за прозорец. Разполага с лесно регулируем ъгъл на наклона и промяна на височината между 2 и 3 метра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Тента OEM


Тъй като сенникът ОЕМ е особено функционален, ви го предлагаме и в по-компактен размер, който е по-подходящ за тераса или прозорец. Изключително удобен за монтиране и регулиране, този сенник може идеално да осигури приятна сянка на вашия апартамент.
Купи сега


6. Тента Outdoor


Този градински сенник е изработен от полиетилен с висока плътност, което го прави изключително устойчив на всякакви атмосферни условия. Освен това е проектиран, за да бъде специално устойчив на вятър. Мембраната на платното може да осигури до 95% UV защита, проветривост и страхотна сянка, което прави тази тента особено желана през горещите летни месеци. В ъглите са поставени специално проектирани за висока издръжливост пръстени от неръждаема стомана.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!