Всички категории

9-те Най-Добри Тонколони за Кола

Ако си търсите нови тонколони за автомобила вероятно искате те да са хубави и да възпроизвеждат качествен звук.


Но не всички тонколони на пазара са такива и трябва да внимавате при избора ако искате да не останете разочаровани след монтажа им. Новите високоговорители в автомобила могат да възвърнат живота на озвучаването му и да направят шофирането още по-приятно.

Говорителите за кола обикновено се предлагат в различни размери, форми и видове. Затова е добре да се поинтересувате малко повече по темата преди да се впуснете към покупка.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно относно автомобилните тонколони – така ще можете да направите правилен и информиран избор.

В края ще намерите и конкретни предложения за някои от най-предпочитаните и качествени модели на пазара.

Озвучителни системи за автомобили

Когато избирате ново озвучаване за автомобила си едно от първите неща, с които ще се сблъскате е дали да вземете компонентна система или коаксиални говорители. И двата вида имат своите предимства и недостатъци.

За хората с по-ограничен бюджет коаксиалните говорители са по-добрия избор, освен това те се монтират по-бързо и лесно.

Компонентни системиКакто вероятно се досещате от името, тези озвучителни системи за автомобил са изградени от няколко отделни компонента, сред които баси, мидбаси, среди и високи.  

В комплекта са включени и филтри, към които се връзват всичките високоговорители и те разделят възпроизвежданите честоти. Така благодарение на филтрите басите ще възпроизвеждат само ниските честоти, средите само средните тонове, а високочестотните говорители само високите честоти.

Компонентните системи за автомобил предлагат много по-качествено звучене и по-ясна звукова картина благодарение на отделните части и фината настройка, която идва от филтрите. Съответно избирането на подобна система е препоръчително, особено ако искате да поглезите себе си и вашите спътници.

Но компонентните системи са значително по-скъпи от коаксиалните високоговорители, което може да не допадне на хората с по-ограничен бюджет.

Също така те се монтират по-трудно заради повечето отделни компоненти и ако нямате познания в сферата, вероятно ще трябва да потърсите професионална помощ, което ще ви струва допълнително.

Коаксиални високоговорители

Тези говорители представляват няколко части от система в едно шаси (обикновено мидбас и високочестотен), съответно те възпроизвеждат баси, среди и високи. 

Коаксиалните говорители се срещат често в по-старите автомобили, както и са предпочитан избор от потребителите когато се търси подобрение в озвучаването без нуждата от голяма инвестиция. За повечето шофьори коаксиалните говорители са достъпна опция, която може да предложи и качествено звучене ако се избере по-внимателно.

Ако планирате да монтирате сами новите си автомобилни тонколони, в такъв случай по-добре изберете коаксиални. Недостатъците на коаксиалните говорители са, че липсва възможност за прецизната им настройка и звученето им не е на толкова високо ниво, колкото е при компонентните системи.

Видове автомобилни високоговорители

Субуфери

Това са по-масивни като размери и тегло говорители, които възпроизвеждат най-ниските и басови честоти.

Диаметърът им варира от 6.5 и 8 инча чак до 12 и 15 инча. Ако искате озвучаването в автомобила ви да покрива цялата честотна характеристика и да имате по-силно изразени баси – то тогава монтирането на субуфер е препоръчително.

Мидбаси

Това са високоговорители, които възпроизвеждат ниски и средни честоти. Те са сравнително леки и обикновено са изработени от полипропилен.

Средночестотни високоговорители

Тези говорители обикновено са сравнително малки и леки. Диаметърът им може да варира от 3.5 до 6.5 инча. Те са оптимизирани за възпроизвеждане на средните честоти, обикновено от 500 херца до 4 килохерца. Повечето музикални инструменти и вокалите попадат именно в този честотен диапазон.

Високочестотни високоговорители

Тези говорители възпроизвеждат най-високите честоти, които средите и мидбасите не могат да достигнат. Благодарение на тях ще чувате много по-детайлен звук откъм вокали и инструменти. Високочестотните говорители са най-малки и не са мощни колкото останалите, но тяхната цел е само да допълнят и завършат звуковата картина.

Какво да вземете предвид при избора на автомобилни тонколони


Първият въпрос, на който трябва да си отговорите е дали искате просто да обновите говорителите в автомобила или искате да модернизирате цялата озвучителна система. А

ко идеята е да подобрите цялостно системата, то тогава трябва да подберете всички компоненти да си отиват едни с други, включително и усилвателите (ако ще ползвате такива).

Акустика

Ако предпочитате да слушате определен стил музика, то тогава може да съобразите тонколоните с това. Така например ако предпочитате хип-хоп можете да изберете нещо с по-завишени баси. Любителите на рок музиката пък биха харесали по-ясно изразено звучене с добър детайл в средните и високите честоти.

Ако пък не слушате конкретен стил музика, то тогава спокойно можете да си вземете балансирани високоговорители или компонентна система. За някои шофьори по-басовото звучене е прекалено и някои го намират дори за разсейващо. Ако не сте истински любител на басите и ниските честоти, по-добре потърсете автомобилни тонколони, които могат да възпроизведат качествен и добре балансиран звук.

Мощност

Всеки високоговорител може да понесе определена мощност, която се подава от усилвателя или директно от музикалния плеър на автомобила.

Има номинална мощност, която е реална, както и пикова, която е максимална и даден високоговорител може да я понесе само за кратко време. Когато избирате автомобилни тонколони е важно да съобразите мощността им – така ще избегнете проблеми и повреди.

По-важният показател за мощност е реалната, която се обозначава като RMS. Тя е тази, която говорителят може да понесе дори за продължително време.

Логично, ако подадете на даден високоговорител по-висока мощност от максималната, която може да понесе – то той ще се повреди. Затова когато избирате тонколони е важно да знаете каква мощност могат да понесат и да прецените дали пасват добре на мощността на усилвателя или автомобилния плеър.

ЧувствителностЧувствителността на високоговорителите също е важен фактор, който не трябва да пренебрегвате. Тя се измерва в децибели.

Най-добре е да изберете тонколони с висока чувствителност, например над 90 децибела, особено ако имате слаб усилвател или ще ползвате автомобилния плеър.

Размери на високоговорителите

Преди да се спрете на конкретни високоговорители или компонентна система трябва да проверите с какви размери са заводските говорители в автомобила. 

Съответно новите трябва да имат същите размери ако искате да паснат по заводските места. Автомобилните тонколони се предлагат в различни размери, но най-често срещаният е диаметър от 6.5 инча. За табло най-честият размер е елипса 4х5 инча, а за задните врати 5.25 инча.

Здравина

Въпреки че тонколоните се монтират в автомобила те все още биват изложени на високи и ниски температури, влага и други атмосферни влияния. Съответно материалите, от които са направени говорители са от значение за това колко дълго ще издържат и колко добре ще звучат дори след време.

Средночестотните говорители и мидбасите са най-важни за звуковата картина, тъй като те обхващат най-голям честотен диапазон.

Най-използваният и здрав материал за тези говорители е гумата, която издържа на екстремни температури и при висока влажност. Все пак се използват и други материали като плат и пяна – тези високоговорители обикновено са по-евтини и сравнително здрави.

Субуферите пък трябва да бъдат от здрав, но сравнително лек материал. Обикновено имат метално или алуминиево шаси, а самият говорител е от полипропилен. Тези говорители се правят така, че да се държат еднакво добре в студ, жега и влага.

Що се отнася до високочестотните, материалите не са от особено значение за здравината им. Това е така защото те са достатъчно малки като размер, имат ниска мощност и при тях няма какво толкова да се повреди. Могат да бъдат направени от коприна, графит, керамика и други подобни материали.

БюджетАвтомобилните тонколони варират ценово в много големи граници – можете да намерите за десетки, стотици дори хиляди левове.

Затова най-добре си определете бюджет и се придържайте към него. В края на ръководството ще ви дадем предложения за всеки бюджет, така че няма за какво да се притеснявате.

Имайте предвид, че смяната или обновяването на озвучаването в автомобила ще ви донесе още по-приятни емоции при шофиране, но няма да добави стойност на самата кола – нещо важно, особено ако възнамерявате да я продадете след време.

Рядко, но някои купувачи могат и да оценят добрата стерео система. Все пак не разчитайте много на това. Ако пък сте инвестирали прекалено много в автомобилното си озвучаване,  винаги при продажба можете да си го свалите и прехвърлите на следващия автомобил или да го продадете отделно.

Най-добрите тонколони за автомобил

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите автомобилни високоговорители и компонентни системи.

Просто изберете това, което отговаря най-добре на вашия бюджет и изисквания, но не забравяйте, че се уверите дали и размерът ще пасне.

1. Говорители за кола Pioneer TS-A1670FКомплект коаксиални авто високоговорители с реална мощност от 70 вата и максимална от 320 вата. Съпротивлението им е 4 ома.

Диаметърът им е 6.5  инча или 16.5 сантиметра. Чувствителността им е 87 децибела. Възпроизвеждат от 37 херца до 24 килохерца.
Купи сега

2. Говорител за кола JBL GTO-529Комплект говорители с реална мощност от 45 вата и максимална от 135 вата. Диаметърът им е 13 сантиметра или 5 инча.

Могат да възпроизведат честоти от 67 херца до 21 килохерца.
Купи сега

3. Говорители за кола Sony XSFB1020EКомплектът е с диаметър от 4 инча или 10 сантиметра и има реална мощност от 30 вата. Говорителите са коаксиални и са подходящи за монтаж в табло. Имат чувствителност от 88 децибела.

Възпроизвеждат от 70 херца до 24 килохерца.
Купи сега

4. Говорители за кола JBL Stage 402Комплект коаксиални високоговорители с диаметър от 4 инча или 10 сантиметра. Имат реална мощност от 20 вата и максимална от 60 вата. Съпротивлението им е стандартно – 4 ома. Чувствителността им е 85 децибела.

Възпроизвеждат честоти от 80 херца до 15 килохерца.
Купи сега

5. Говорители за кола HERTZ DSK 165.3Компонентна система с диаметър на мидбасите от 16.5 сантиметра или 6.5 инча. Реалната мощност е 80 вата, а максималната 160 вата. Чувствителността на говорителите е 93 децибела и могат да възпроизведат от 50 херца до 23 килохерца.

В комплекта има включени високочестотни говорители и филтри.
Купи сега

6. Еднолентови говорители за кола Caliber CSV6WЕднолентови мидбаси с диаметър от 16.5 сантиметра или 6.5 инча. Имат реална мощност от 45 вата и максимална от 120 вата. Съпротивлението им е 4 ома.

Чувствителността им е 90 децибела като могат да възпроизведат честоти от 65 херца до 6 килохерца.
Купи сега

7. Говорители за кола Kenwood KFC-S6966Комплект коаксиални говорители с реална мощност от 45 вата и максимална от 400 вата. Съпротивлението им е 4 ома. Чувствителност от 91 децибела.

Възпроизвеждат честоти от 35 херца до 20 килохерца. Елипсовидна форма с размери 6 на 9 инча.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Компонентен говорител FocalКомпонентен комплект с реална мощност от 50 вата и максимална от 100 вата. Работи на 4 ома. Диаметърът на говорителите е 5 инча или 13 сантиметра.

Чувствителността е 90 децибела. Възпроизвеждат от 65 херца до 21 килохерца.
Купи сега

9. Говорители за кола Alpine SPG-17CSВисокоговорители с диаметър от 6.5 инча или 16.5 сантиметра. Имат реална мощност от 70 вата и максимална от 280 вата. Работят на 4 ома. Чувствителността им е 88.5 децибела.

Възпроизвеждат честоти от 68 херца до 20 килохерца.
Купи сега

4.4/5 - (11 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
5 Коментари
 1. Vasil Stefanov пише

  Уникални сте. Благодаря, че ВИ има.

 2. Йосиф пише

  Супер сте!

 3. Камен пише

  Здравейте! Понеже неразбирам от озвучение, моля да ме насочите кокретно коя марка говорители да закупя, след като спомена какво желая с мои думи. Не държа на силна музика, а по-скоро желая качество, дълбочина, чист и кристален звук, ако мога така да се изразя. Досега от това, което съм слушал ми допада звукът от JBL, но пак казвам нужен ми е съвет. Колата е е46 купе и скоро ще бъде оборудвана с навигация андроид. Остава да подберем и подходящите говорители. Благогодаря предварително! Поздрави!

 4. Деян пише

  Както казват момчетата тук най доброто остава мидбасите и евинтуално една хубава изолация на вратите от вътрешната страна където стой говорителя по цялата врата за да няма странични шумове идващи от вън и става топ

 5. Нико пише

  Каде е фокал кх3-4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!