Всички категории

7-те Най-Добри Трапезни Столове

Да събереш любимите си хора около трапезата със сигурност е несравнимо удоволствие.

Споделянето на храната и задушевните разговори с добра компания носят приятни емоции и зареждат с положителна енергия, а подбирането на перфектните трапезни столове ще гарантира всеобщия комфорт с лекота!

В сравнение с миналото, в днешно време подобните пълноценни моменти са все по-редки.

Забързаното ежедневие, голямото разстояние, пандемията от коронавирус, както и ред други причини, затрудняват значително всички желаещи да прекарат време с близките си.

Именно затова, когато все пак успеят да се съберат около масата, хората искат да извлекат максимално от преживяването и да си прекарат възможно най-добре.

Един от начините да се постигне нужната приятна обстановка е именно чрез трапезните столове. Все пак, те стоят в основата на всяко помещение за хранене – на практика гостите ви няма да имат къде да се настанят, ако не разполагате с тях.

Макар в днешно време не всички жилища да имат налично достатъчно място за отделна трапезария, мнозина предпочитат да се сдобият с трапезни столове за масата в кухнята или всекидневната.

Причината е, че те влияят на цялостния изглед на помещението и от техния подбор може да зависи дали събитието около масата ще премине добре или зле.

В случай, че вече сте осъзнали важността на трапезните столове и желаете да се оборудвате с тях, но не знаете откъде да започнете, следващите редове са именно за вас!

В това ръководство ще откриете всичко нужно, за да направите информиран избор и да останете доволни от придобивките си.

В допълнение сме събрали и някои от най-добрите предложения на българския пазар за момента, които също да разгледате.

Какво представляват трапезните столове и каква е ползата от тях?

Както става ясно от името им, този вид столове са предназначени за нареждане около масата за хранене.

По своята същност и цел те се различават значително от останалите мебели за сядане в жилището и не бива да се бъркат със столчетата за хранене например.

Вероятно се чудите защо са ви нужни тези специални столове, а не може просто да наредите тези, които вече имате, около трапезната маса или да се храните на дивана…

Ако това е така, ви препоръчваме да обмислите следните предимства на трапезните столове, които привличат вниманието както на професионалните интериорни дизайнери, така и на обикновените хора.

Универсалност

Макар наименованието им да конкретизира трапезарията като място за употреба, този вид столове далеч не се ограничават само до въпросното помещение.

Пределно ясно е, че в днешно време не всички разполагат със специално отделено място, където да се хранят. Често трапезата се слага на масата в кухнята, всекидневната или дори в градината.

Добрата новина е, че трапезните столове чудесно могат да се впишат във всяко подобно помещение, стига да са съчетани с интериора. Както вече споменахме, важното е да намерят мястото си около масата за хранене, а къде точно се намира тя е без значение.

Това прави трапезните столове универсални и позволява да нагаждате употребата им спрямо ситуацията, както и да ги оползотворите дори след ремонт или пренареждане на жилището.

Равнопоставеност

Доста често храненето на маса е съчетано с някакъв вид йерархия. Открай време семейната вечеря изисква уважение към по-възрастните, тази в компанията на познати от работата – уважение към по-висшестоящия, а храненето в чужда къща се ръководи от домакина.

Освен тези специални случаи, обаче, всички останали на масата са равни и заслужават еднакво внимание и комфорт.

Трапезните столове са идеалното средство с което едновременно се отдава нужната почит на ръководещия, който ще се разположи на главното място, както и се осигурява равнопоставеност между останалите.

Ако наредите около масата различаващи се столове, някои членове на компанията може да останат недоволни или да бъдете обвинени в специално отношение към част от тях. Все пак, на никого няма да му е приятно да стои на неподходяща мебел, докато съседът му по място се е настанил удобно.

Комплектът трапезни столове ще уеднакви положението на всички участващи в храненето и ще предотврати подобни неудобни ситуации.

Комфорт

Повечето от нас се хранят вкъщи поне веднъж на ден, ако не и повече. В случай, че сте си изградили навика да правите това на масата, а не на дивана или в леглото, вероятно трапезните столове ще са добра инвестиция.

Освен, че ще ги използвате редовно, често ще се налага и да прекарвате дълго време на тях. Обикновено когато се храните в компания, разговорите на масата продължават и след яденето. Иначе казано, напълно възможно е да ви се налага да стоите с часове на стола.

Когато става дума за толкова често и продължително използвани мебели, на удобството и комфортa се обръща специално внимание.

Трапезните столове се произвеждат именно с цел да ви осигурят подходящо място на което да се настаните за по-дълго. Освен, че предлагат удобство, те помагат и с поддържането на правилната стойка – нещо важно, което често пренебрегваме след известно време, прекарано на масата.

Интериорен завършек

Масата във всекидневната или трапезарията е и основното място, на което повечето хора посрещат гостите си.

Когато сте домакин на вечеря с външни посетители е ваша отговорност да им осигурите всички нужни удобства. Все пак, никой не иска да остави лошо впечатление у гостите си.

Освен, че ще предложат комфорт на вашите гости, трапезните столове ще допринесат и за цялостната атмосфера. Добре подбраният комплект може да служи като подходящ завършек на обзавеждането в стаята или дори да се превърне в негов главен акцент.

По този начин ще покажете на гостите си, че внимателно изпипвате дори и най-малките детайли във вашия дом, което е показателно за всеки добър домакин.

Какво е нужно да обмислите при закупуването на трапезни столове?

Разбира се, тъй като трапезните столове могат да намерят приложение във всеки дом, на пазара съществува широк набор от продукти, сред които да направите своя избор.

За ваше улеснение сме подбрали най-важните характеристики, които да обмислите предварително, за да бъде оправдана инвестицията ви.

Вид

Както вече се досещате, съществуват многобройни видове трапезни столове. Тъй като е непосилна задача да изброим всички, ще ви представим основните категории, които е най-вероятно да откриете в магазина.

Традицонните столове са едни от най-популярните.

Семплата им визия е добре позната на всеки любител на интериорния дизайн. Те обикновено се поставят в двата края на масата и разполагат с облегалки за ръцете за допълнителен комфорт.

Трапезните столове често се съчетават в комплект с друг вид мебели, а именно страничните столове.

Те, от своя страна, нямат облегалки от двете страни, което позволява да се наредят лесно един до друг. Именно затова те са по-подходящи за двата дълги края на масата за хранене, където няколко човека да седнат в съседство без да се заема излишно пространство.

Трапезните столове тип кресло, пък, позволяват повече възможности за стиковане с останалия интериор.

Макар да са по-обемни и да заемат повече място, те са удобни и меки. Често разполагат с облегалки за ръцете, които са част от едно сплотено тяло. Иначе казано, седалката, облегалките и гърбът са обединени и няма дупки между тях.

От своя страна, “парсънс” столовете притежават модерна и елегантна визия.

Тя е резултат най-вече от липсата на облегалки за ръцете и правия и висок гръб, който помага за поддържане на правилна стойка при хранене и осигурява стабилна опора.

Този вид столове винаги са тапицирани, като сред вариантите има както такива от плат, така и от кожа.

“Крилатите” трапезни столове са едни от най-подходящите за официална обстановка.

Те притежават характерен силует, който се постига чрез издатини на облегалката за гърба, наподобяващи крила. Тези столове също са тапицирани и притежават елегантна визия.

Добра инвестиция са и сгъваемите столове.

Те са чудесен резервен вариант в случаите, когато гостите са повече от предвиденото и спешно имате нужда от допълнителни места.

Материал

Една от ключовите характеристики за постигане на максимален комфорт е материалът, от който са изработени трапезните столове.

Металните имат съвременна визия, която лесно може да съчетаете с модерното обзавеждане.

Освен, че са изчистени и семпли, те са здрави и дълготрайни. В сравнение с някои други столове са по-леки и лесни за пренасяне, което позволява повече гъвкавост и функционалност.

От друга страна, обаче, твърдият метал може да бъде неудобен при дълго седене. За щастие, лесно може да решите този проблем с помощта на мека възглавница или одеало.

Дървените столове са едни от най-предпочитаните варианти.

Тяхната класическа и лесно разпознаваема визия със сигурност ще създаде впечатляващ ефект в помещението. Те са чудесен вариант за бурни компании, тъй като са здрави и дълготрайни.

На пазара може да откриете както чисто дървени столове, за които отново ще са нужни възглавници, така и опции с тапицирани седалки и облегалки. Препоръчително е дървото да е лакирано, иначе ще бъде по-уязвимо към климата и външните сили.

Тапицираните столове, пък, са удобно средство за добавяне на цветове и тъкани в дизайна на помещението.

Те разполагат с подплата, която ги прави меки и удобни. Освен това поемат звука, като така разговорите на масата няма да бъдат прекъсвани от постоянно шумолене и наместване на стола.

Както споменахме, те са чудесен акцент във всяка стая, особено когато останалите мебели са от твърди материали като дърво, стъкло или метал.

Имайте предвид, обаче, че тапицерията се почиства по-трудно и изисква поддръжка. Внимателно обмислете доколко ще са удачни ако имате малки деца или домашни любимци, които може да ги оцапат или надраскат.

Пластмасовите трапезни столове се предлат в множество цветове и форми.

Те не изискват задълбочена поддръжка и, също като металните, са лесни за пренасяне. Това, обаче, ги прави и по-уязвими към наранявания.

Дизайн

Както вече стана ясно, трапезните столове са важна част от интериора на помещението в което се намират, затова е важно да ги подберете добре.

Оформлението на стола включва множество характеристики, сред които, разбира се, фигурира и цветът.

В случай, че стаята е обзаведена в неутрални цветове, столовете може да са в бяло или бежово, за да се слеят гладко с обстановката. Ако, пък, искате да ги превърнете в акцент, може да изберете столове в ярки цветове, които ще изпъкват на фона на останалите мебели.

Тапицираните столове са подходящо средство да вкарате определен мотив в помещението. На пазара се предлагат разнообразни шарки – на точки, карета, зебра и прочее.

Важно е да обмислите и формата на облегалката. Трапезните столове значително се различават по тази характеристика и вариантите са неизброими.

За пример, може да се спрете на столове с висока облегалка, които освен елегантна визия, предлагат и допълнителна подкрепа за гърба.

Тези с отворен гръб, пък, оставят силно визуално въздействие, тъй като създават чувство за просторност в помещението.

Разположението на краката също е от значение.

Освен традиционните четири крака, които всички разпознаваме, на пазара ще намерите какви ли не варианти.

Столовете с крака, наподобяващи шейна, например, са подходящи за помещения в съвременен стил. Те предлагат лекота в основата и обикновено са от метал, затова лесно може да ги съчетаете с маса, която също има метални детайли.

Трапезните столове с пиедестални крака, пък, са с изключително хитър дизайн, тъй като осигуряват повече място около основата за по-свободно движение. При тях краката не водят началото си от четирите ъгъла на седалката, а са събрани в центъра.

Съществуват и столове, чиито крака са скрити в калъф. Тъй като основата е покрита и изглежда като едно цяло, тези столове са по-масивни от останалите и са подходящи за по-обширни пространства.

Размер

Размерът на трапезните столове зависи до голяма степен от спецификациите на самата маса. Съответно стол, който пасва идеално на една маса, изобщо няма да бъде функционален за друга.

Височината на столовете от пода до върха на задната облегалка е различна за всеки дизайн. Поради това е по-удачно да обърнете внимание на височината от пода до седалката.

Тъй като масата за хранене обикновено е висока около 70-80см., седалката на столовете често е на около 45см. от пода. Разбира се, ако масата е по-висока, столовете също трябва да се пригодят.

Нужно е да вземете предвид и мястото за крака. Стремете се да има поне около 30см. от седалката до масата, за да осигурите свободно движение. Ако възнамерявате да оборудвате столовете с възглавнички, е редно да предвидите повече пространство.

Що се отнася до ширината на столовете, повечето обикновено са около 45-50см. В случай, че столът разполага с облегалки за ръце, ширината става около 60-70см.

Внимателно измерете наличното пространство в помещението като имате предвид тези ориентировъчни спецификации. За максимален комфорт е редно да предвидите и около 15см. между съседните столове, както и около 90см. от другите мебели и стените.

Повечето трапезни столове се продават в комплекти, така че когато измервате мястото задължително трябва да прецените и бройката на столовете.

Дългите, правоъгълни маси от по 180см. побират около шест човека, а тези с дължина от 240см. – приблизително осем.

Ако масата ви за хранене е още по-обширна и достига 3м., спокойно може да си позволите комплект от десет трапезни стола.

Разбира се, съществуват и маси в други форми и размери, затова внимателно обмислете с какво разполагате и направете избор на базата на лична преценка.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви помогне максимално при закупуването на трапезни столове…

А ако все още не сте открили подходящия за вас продукт, ви препоръчваме да разгледате следните предложения, които за момента са водещи на пазара у нас…

1. Трапезни столове vidaXLТози комплект се състои от четири трапезни стола тип “кресло”. Те са тапицирани с плат, което ги прави меки и удобни, като междувременно краката и корпуса са изработени от дърво за допълнителна здравина и стабилност.
Купи сега

2. Трапезни столове Sani DeaСледващото предложение също е от четири броя. Този път столовете са странични и разполагат с мека тапицерия, както и корпус от метал и пластмаса. Облегалката за гърба е извита и оформена с отвор в горната част, което й придава изискан вид.
Купи сега

3. Трапезни столове DK STYLE ББleoТози продукт се състои само от два стола, които отново са странични. Облегалката и седалката на всеки един са съединени в едно цяло, като са тапицирани с плат. Основата се изградена от метални крака, които леко се събират в средата на седалката, като така се постига атрактивния силует на стола.
Купи сега

4. Трапезни столове vidaXLОще един комплект от четири странични стола, които обаче се отличават с характерна изработка. Седалката е тапицирана с лен, а рамката на облегалката и краката са от дърво. Отвореният гръб е с плетка от ратан за допълнително проветрение и комфорт.
Купи сега

5. Трапезен стол Carmen 9969Този трапезен стол е самостоятелен и не се предлага в комплект. Освен с тапицирана седалка, той разполага с корпус в нестандартна и въздействаща форма, съединена с крака тип “пиедестал” от дърво.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Трапезни столове vidaXLСледващият комплект се състои от четири традиционни стола, които разполагат с облегалки за ръцете. Чрез съчетание на дървената изработка със отворена задна облегалка на решетки се постига атрактивна визия, която със сигурност ще привлича всички погледи.
Купи сега


7. Трапезни стол ZEERFRAAI ForestПоследното ни предложение е самостоятелен стол с извити крака от стомана и седалка от ПВЦ. Този продукт се отличава с неповторима визия, тъй като целият корпус е прорязан с дупки, за да наподобява дървесни клони и да внесе част от природата в дома ви.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!