Всички категории

7-те Най-Добри Циркуляри

На пазара могат да се намерят стотици, дори хиляди модели циркуляри, така че е много вероятно докато търсите единствено да се объркате и в крайна сметка да потърсите допълнителна помощ.

 

Ясно е, че не всеки знае какво точно търси в един циркуляр, какви функции предлага всеки модел и дали всичко наистина е така – както е дадено от производителя.

Добрата новина е, че именно заради подобни неща създадохме това кратко ръководство, в което ще намерите всичко необходимо за разбиране начина на работа на циркулярите и как да изберете най-подходящия.

В края на ръководството дори ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара в случай, че все още изпитвате затруднения в избора.

Видове циркуляри

Ръчни циркуляри

Основно се използват за дълги и прави разрези в дърво, плотове и ламинат. Могат да се използват и за рязане под ъгъл. Има и такива циркуляри за рязане на метал, с чиято помощ можете да обработвате метални листове, алуминий и неръждаема стомана (разбира се, ще ви трябва и правилния режещ диск).

За разлика от прободните, саблените и алигаторните триони например, циркулярите режат с назъбени дискове.

Дълбочината на разреза при циркуляра се определя от размера на самата машина и нейния диск. Колкото по-малък е циркулярът – толкова по-прецизно може да реже, но дълбочината на разреза е по-малка отколкото при по-голям модел.

Потопяем циркулярПодобни са на обикновените циркуляри като единствената разлика е, че те режат с назъбени дискове. Това позволява да започне да се реже от всяка точка на обработваната повърхност, а не от началото й както би било с обикновено циркуляр – от това идва и името им.

Потопяемите циркуляри могат да се използват с релса или трак за още по-прави и изчистени разрези.

Подобни циркуляри са най-използвани сред дърводелци, строителни работници, майстори на плотове и мебелисти.

Настолен циркуляр за рязане под ъгълТе са настолни и маневрени съответно могат да режат както право, така и под ъгъл. Използват кръгли дискове за рязане, но тъй като са настолни материалът се поставя на масата и тогава може да се реже.

За да се осъществи самото рязане режещият диск се сваля и при нужда накланя към повърхността. Има и циркуляри от този вид, които са с релса и се приплъзват по нея, съответно режещият диск може да се движи в хоризонтално и вертикално по рязаната повърхност.

Настолните циркуляри за рязане под ъгъл се използват широко в работилници, но има и модели, които са по-преносими и могат да се закарат направо на работния обект.

Най-доброто приложение на този вид циркуляри е в дърводелството за рязане на дърво за рамки на прозорци и врати, рамки за картини, первазки и др. подобни.

Настолни циркуляри

Отново настолен вид циркуляри, който се използва за право рязане на дърво, т.е. няма опции за рязане под ъгъл. Използват режещ диск, който се движи нагоре и надолу и реже право и в дълбочина. Материалът, който ще се реже се поставя на масата и се тегли към режещия диск.

Обръщащи се циркуляри

Те предлагат комбинация от режещите свойства на настолните циркуляри и тези, които режат и под ъгъл. Това означава, че с подобен циркуляр ще можете да правите всякакви разрези, от каквито имате нужда.

Циркуляри за металКакто подсказва името им – те се използват за рязане на метал.  Някои модели имат и абразивен нож, подобно на ъглошлайфите. Тези циркуляри работят подобно на потопяемите модели – имат режещ диск, който се спуска към метала. Различават се с това, че материалът за рязане се носи до машината, а не машината до материала.

В допълнение тези циркуляри обикновено са по-големи и по-мощни и могат да се използват за рязане дори на метални тръби.

Диск от волфрам карбид се монтира на машината и така може да се реже и неръждаема стомана.

Какво да вземете предвид при избора на циркуляр

Какви разрези ще се правят?

Циркулярът е идеален за вертикални, прави разрези в дърво, особено ако е потопяем. За рязане под ъгъл може да се ползва настолен циркуляр и обръщащи се модели.

Има циркуляри подходящи за всякакво рязане и всякакви разрези – така че решете за какво ще се използва най-много и изберете правилния.

Циркуляр с кабел или без?

Можете да намерите циркуляр с кабел или без според нуждите си. Безкабелните варианти предлагат по-голяма маневреност и намаляват рисковете от злополуки като спъване в кабела или неволното му разрязване.

Недостатъкът на безкабелните модели е, че не могат да се използват дълго време, защото батериите имат нужда от презареждане. Ако ще държите циркуляра си в работилница или на едно място – кабелните модели са по-удачният избор.

Ако ви трябва преносим вариант за работя навсякъде – безкабелните циркуляри ще са по-подходящи.

ПреносимостРъчните и потопяемите циркуляри са най-преносими от всички видове. При останалите варианти материалът трябва да се занесе до машината, а не обратното.

Но пък при тях за сметка на преносимостта разрезите са по-правилни и фини. Разбира се, трябва да прецените кое е по-важно за вас и да изберете подходящия вид.

Размер на разреза

След като прецените какъв вид циркуляр е най-подходящ за целите ви, трябва да обмислите какви като размер разрези ще правите. Обикновено малък циркуляр ще ви даде по-прецизни разрези, но и по-плитки.

По-големите циркуляри ще ви позволят да режете в дълбочина, но разрезите няма да са толкова чисти. Това се получава защото малките циркуляри използват малки дискове или ножове с по-малки и нагъсто разположени зъби.

Материали за рязане

Всички циркуляри могат да режат безпроблемно дърво, но не всички се справят с метал. Затова е много важно да прецените дали ще режете само дърво или ще ви трябва машина и за рязане на метал.

Обяснение на различните характеристики

Ампери

Не са толкова важни, тъй като не показват точно колко мощен е един циркуляр, а колко ампера ток дърпа моторът. Обикновено 15-амперов мотор ще даде по-голяма мощност от 10 или 12-амперов тъй като черпи повече ток за захранването и е логично да е по-мощен.

Конски силиКонските сили се свързват с мощността и по-точно с въртящия момент, но те обикновено се дават при свободен ход, т.е. без товар. При рязане обикновено въртящият момент се забавя.

Диаметър на диска

Стандартният диаметър за повечето кабелни циркуляри е 18 сантиметра (7.25 инча). Има циркуляри, които са с по-малки дискове, но когато търсите да купувате дискове ще ви е по-трудно да намерите такива.

Безкабелните циркуляри използват 16.5-сантиметрови дискове (6.5 инча), но вече се намират все повече модели, които използват 18-сантиметрови дискове. Това са типични размери за дисковете на модели на 18 и 20 волта, но при по-мощни циркуляри те могат да са по-големи и съответно по-малки при по-маломощни модели.

Дълбочина на разреза

Дълбочината на разрезите обикновено се дава когато режещият диск е в естествената си позиция от 90 градуса и когато е наклонен на 45 градуса. Когато циркулярът е под ъгъл максималната дълбочина на рязане се намалява значително, но повечето модели са направени така, че да е достатъчно да разрежат дървен материал дори и под 45-градусът ъгъл.

Наклон

Показва максималният наклон, който циркулярът може да постигне. Обикновено 45-градусов наклон е достатъчен за изпълняването на повечето задачи, но има и модели които достигат и по-голям наклон.

ТеглоТеглото на машината е ясно какво показва. Имайте предвид, че когато се дава – то може да бъде с или без режещия диск или нож.

Обороти в минута

Оборотите в минута (RPM) показват колко пъти в минута може да се завърти режещият диск.

Най-добрите циркуляри

Нека ви представим и някои от най-добрите модели циркуляри, които към момента можете да намерите на пазара.

1. Циркуляр Bosch PKS 55


Моделът е за полупрофесионална употреба и се захранва от електрическата мрежа. Особено подходящ за обработка и рязане на дървени повърхности. Ъгълът на рязане е 45-градусов.

Дълбочината при право рязане е 55 милиметра, а при диагонално рязане 38 милиметра. Циркулярът тежи 3.9 килограма и работи с 160-милиметрови дискове.

Мощността на мотора в 1200 вата, максималната скорост е 5600 оборота в минута, а нивото на издавания шум е 103 децибела.
Купи сега

2. Настолен циркуляр Makita MLT100


Настолен модел за работа на маса и професионална употреба. Захранва се посредством кабел от електрическата мрежа. Подходящ е за рязане и обработка на дървени повърхности.

Има функция за лек старт. Ъгълът на рязане е 45 и 90-градусов. Дълбочина при право рязане е 93 милиметра, а при диагонално – 63 милиметра.

Теглото на циркуляра е 34.1 килограма, а дължината на кабела е 2.5 метра. Работи с дискове с диаметър от 260 милиметра.

Мощността на електромотора е 1500 вата, а максималната скорост е 4300 оборота в минута. Нивото на издавания шум е 105 децибела.
Купи сега

3. Циркуляр за дърво Einhell TH-SM 2131 Dual


Циркулярът е настолен за маса и е подходящ за хоби и домашна употреба. Захранва се от електрическата мрежа. Препоръчително е да се използва за рязане и обработка на дърво.

Има функция за прахоулавяне, регулиране ъгъла на рязане и лазерен индикатор за това накъде върви режещият диск. Ъгълът на рязане може да бъде 45 и 90-градусов. Дълбочината при право рязане е 62 милиметра, а при диагонално 36 или 20 милиметра.

Теглото на машината е 14.2 килограма и работи с 210-милиметрови дискове. Мощността на електромотора е 1800 вата, а максималната скорост е 5000 оборота в минута.
Купи сега

4. Ръчен циркуляр Güde TS 57-1200 SET


Моделът е ръчен и е предназначен за професионална употреба. Захранва се от електрическата мрежа посредством кабел. Може да се използва за обработка на дървени повърхности.

Ъгълът на рязане е 47-градусов. Дълбочината на рязане е 57 милиметра. Машината тежи 8.7 килограма. Дължината на кабела е 3 метра.

Работи с дискове с диаметър от 165 милиметра. Мощността на мотора е 1200 вата, а максималната скорост е 5200 оборота в минута.
Купи сега

5. Ръчен циркуляр мини RTRMAX RTM110


Ръчен циркуляр с малки размери за професионална употреба. Захранва се с кабел от електрическата мрежа. Може да се използва за работа с дърво.

Дълбочината при рязане е 89 милиметра. Теглото на машината е едва 3.8 килограма.

Мощността на мотора й е 600 вата, а максималната скорост 5500 оборота в минута.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Стационарен циркуляр Einhell TC-TS 2025/1


Моделът е стационарен и е подходящ за домашна и хоби употреба. Захранва се от електрическата мрежа. Може да се използва за рязане и обработка на дървени повърхности.

Ъгълът на рязане е 45 и 90-градусов. Дълбочината на рязане е 85 и 65 милиметра. Циркулярът работи с 250-милиметрови дискове.

Мощността му е 1800 вата, а максималната скорост 5000 оборота в минута.
Купи сега

7. Настолен циркуляр Steinhaus PRO-MS15


Циркулярът е стационарен и може да се използва за полупрофесионална употреба. Захранва се от електрическата мрежа. Подходящ за работа с дървени повърхности и пластмаса. Има функция за блокиране на шпиндела.

Ъгълът на рязане може да бъде 45 и 90-градусов. Дълбочината на право рязане е 62 милиметра, а на диагонално 36 милиметра. Теглото на машината е 11.1 килограма.

Дължината на кабела е 3 метра. Работи с режещи дискове с диаметър от 210 милиметра. Мощността на мотора е 1500 вата, а максималната му скорост е 5000 оборота в минута.
Купи сега

3.7/5 - (8 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!