Всички категории

6-те Най-Добри Уреди за Бавно Готвене

Търсите лесен начин да ядете домашно сготвени ястия без да стоите часове наред над котлона?

Е, в такъв случай, уредите за бавно готвене са идеалното решение!

Предвид забързаното ежедневие, което повечето хора водят в днешно време, не е изненада нарастващата популярност на бързата храна. Мнозина вече предпочитат готовите ястия от магазина или поръчките през интернет, за да спестят времето и усилията за готвене.

Разбира се, в това няма нищо лошо, ако не спазвате определен режим на хранене. От друга страна, всеки привърженик на здравословното хранене, който стриктно следи какво консумира или има определени цели за физическото си състояние, знае, че домашната храна е най-добрата опция.

Собственоръчното приготвяне на храната дава възможност сами да контролирате вида и количеството съставки, които ще консумирате. Това значително може да улесни тези, които не могат да приемат определени продукти например.

Как, обаче, желаещите да готвят у дома да балансират подобна задача с всички останали задължения? Най-подходящото решение е уредът за бавно готвене.

С негова помощ повече няма да стоите часове наред над печката. След работа ще можете да се отпуснете, а уредът ще свърши трудоемката и досадна задача вместо вас.

Ако се чудите дали уредът за бавно готвене може да намери приложение във вашия дом или вече искате да си купите такъв, но не знаете откъде да започнете – имате късмет!

В следващите редове ще ви представим най-важното за този вид продукти. В края, пък, сме ви подготвили няколко предложения, които към момента са сред най-добрите на българския пазар.

Какво представляват уредите за бавно готвене и има ли ползи от тях?

Накратко казано, тези уреди обработват храната на ниска температура и за по-дълго време.

В повечето случаи се състоят от основа със загряващ елемент, контейнер и капак. Обикновено тези части са изработени от керамика.

При употреба затоплянето започва от основата и постепенно се изкачва нагоре, като междувременно навлиза и обработва храната.

Уредите за бавно готвене набират все повече популярност, тъй като са мултифункционални и удобни. С тяхна помощ може да се приготвят редица ястия – супи, яхнии, меса и десерти.

Това, обаче, далеч не е единственото им предимство. Ако още не сте се убедили в ценните качества на този продукт ви препоръчваме да обмислите следните ползи от него.

Улеснява готвенето

За всеки, който поне веднъж е изпробвал уменията си в кухнята, е известно колко внимание и усилия са нужни за приготвянето дори на най-простите ястия.

За щастие, уредът за бавно готвене не изисква специални умения и знания, нито ви задължава да следите постоянно ястието.

Достатъчно е само да сложите съставките вътре, да изберете нужните настройки и да поставите капака. От там нататък уредът сам ще се справи с обработката на продуктите, докато вие посвещавате времето си на нещо друго.

Това прави уредът изключително полезен за тези от вас със забързано ежедневие, в което всяка минута е от значение.

Подобрява вкуса

Неслучайно се препоръчва празничните ястия и най-вече месата да се приготвят с часове. Бавното готвене на ниски температури запазва вкуса и извлича най-доброто от хранителните продукти.

Именно затова с уреда за бавно готвене може да сте сигурни, че всяка подправка и всеки продукт ще бъдат подложени на обработка, която благоприятства вкусовете им.

През по-продължителното готвене вкусовете ще имат време да се разпределят равномерно, създавайки по този начин уникални на вкус ястия.

Уредът за бавно готвене е подходящ и за приготвянето на месни деликатеси. Бавната обработка ще остави месото крехко, но без да оставя вкуса блудкав. Ако сте от хората, които не сядат на масата без месо, то този продукт значително ще улесни приготвянето на храната ви.

Здравословна обработка

Според много научни изследвания топлинната обработка на високи температури разгражда и убива голяма част от полезните вещества в храната. Е, с уреда за бавно готвене няма такава опасност и може да сте сигурни, че продуктите ще се запазят възможно най-здравословни.

Освен това, горещината от обикновеното пържене или варене често предизвиква и отделяне на различни вредни химични вещества. Ако ги приемате ежедневно те могат да окажат негативен ефект върху здравето ви в дългосрочен план.

Е, уредът за бавно готвене ограничава и тази възможност, тъй като никога не достига опасните високи температури, нужни за подобен резултат. По този начин се предотвратява и риска от преваряване или препържване например.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на уред за бавно готвене?

Благодарение на всички изброени предимства на уредите за бавно готвене, те стават все по-предпочитани и намират приложение във все повече домове.

Разбира се, тъй като всеки има различни предпочитания и навици за готвене, този тип продукти не се предлагат само в една разновидност. На пазара вече се предлагат множество различни опции, между които всеки да избере именно тази, която най-добре приляга на вкуса му.

Препоръчваме ви да обмислите следните основни характеристики, за да ви бъде максимално лесно докато избирате новата си придобивка.

Вид

Основното разделение при уредите за бавно готвене е на автоматични и ръчни.

Както вероятно се досещате автоматичните разполагат с електронен контрол и дигитален таймер.

Това означава, че те сами регулират температурата и сменят настройките в зависимост от състоянието на храната. В допълнение, когато ястието е готово, автоматично могат да преминат на опция за поддържане на топлината, за да не изстива храната преди да сте я хапнали.

Както подсказва името им, ръчните не разполагат с автоматичен контрол.

Подготовката на храната зависи от вашия контрол – вие сами трябва да засичате времето и да сменяте настройките. В повечето случаи те не разполагат с таймер, а ако искате да поддържате готовото ястие топло трябва собственоръчно да включите въпросната функция.

Контейнер

Контейнерът, който някои наричат и тенджера, трябва да бъде подбран много внимателно в зависимост от храната, която възнамерявате да приготвяте.

Повечето тенджери са с овална форма. Тя е най-подходяща за обработката на големи късове месо или цели риби, тъй като няма нужда да ги накъсвате на дребно, за да се поберат.

Съществуват и контейнери с правоъгълна и кръгла форма. Последните са доста подходящи за приготвянето на супи, яхнии, гарнитури и десерти.

Що се отнася до материала, от който е изработена тенджерата, повечето продукти са керамични.

Освен, че са по-тежки, те могат да се използват в микровълнова и във фурната, но не бива да ги поставяте върху горещи котлони или скари.

Металните тенджери, пък, обикновено са с правоъгълна или овална форма. Техният недостатък е, че се затоплят от плоча, която често достига само до основата. Смята се, че този тип уреди не успяват да сготвят ястието равномерно.

Продават се и тенджери от лят алуминий.

Те са по-скъпи от другите и не са съвместими с микровълновата, но спокойно може да ги оставите във фурната. Тяхното предимство е, че често са с незалепващо покритие, което прави готвенето по-равномерно.

Капак

Капакът на контейнера е изключително важен. Благодарение на него се образува вакуум, който задържа парата в тенджерата и позволява на храната да я поеме, за да не остане прекалено суха.

Добре трябва да обмислите дали искате капакът да е от прозрачна пластика или стъкло. Така ще можете да наблюдавате състоянието на хранителните продукти по време на обработката.

Голяма част от уредите за бавно готвене идват с капак, снабден с дръжки. Те са изключително удобни ако искате да сервирате ястието директно от уреда или се налага да го транспортирате.

Още една функционалност на капака, която си струва да обмислите, е заключването. В случай, че капакът не може да се застопорява, рискувате съдържанието на уреда да се изсипе при евентуално преместване.

Капацитет

Съвместимостта на уредите за бавно готвене може да варира между 500мл. до 8л.

Продуктите с капацитет до два литра са известни като “мини” уреди за бавно готвене и са най-подходящи за тези от вас, които живеят сами. Така ще можете да си приготвяте нужното количество храна, без да се налага да освобождавате много място за съхранение на уреда.

Средните уреди са с капацитет от 2 до 4л. Те вършат чудесна работа за семейство от 3-4 човека. Подходящи са и за случаите, когато трябва да приготвите по-голямо количество гарнитури или разядки.

Големите контейнери от 5 до 6л. са удачни за многочленни семейства или големи компании. В тях спокойно може да приготвите цели ястия и да сте сигурни, че количеството ще стигне за всички.

Капацитетът на най-големите уреди за бавно готвене достигат до 8л. Те са предпочитани най-вече от хората, които често посрещат гости и организират партита. Много са популярни и сред почитателите на месото, тъй като в него спокойно може да поберете цяло пиле например.

Температура

Повечето модерни уреди за бавно готвене са снабдени с няколко степени за температурата. Почти винаги има ниска и висока степен, както и специална опция за поддържане на топлината след приключване на обработката.

Разбира се, трябва да обмислите какъв диапазон на температурата ви е нужен за сготвянето на желаните ястия и дали уредът може да ви го предложи. Обикновено подобен тип продукти са най-ефективни между 80 и 100 градуса.

Имайте предвид, че максималната температура, указана за уреда, може да достигне 150 градуса или повече.

Всички опции за температурата би трябвало да достигат тази максимална температура, но това не бива да ви обърква. Разликата между тях е, че по-високите настройки ще достигат този лимит по-често и ще поддържат горещината за по-дълго време.

Така храната ви ще се приготвя значително по-бързо. Като ориентир може да приемете, че на уредът му отнема двойно по-малко време да обработи храната, когато е на високата степен, отколкото когато е на ниската.

Леснота за почистване

Не на последно място, трябва да обмислите дали уредът ви е удобен за почистване. Никой не иска да вложи средства в продукт, който няма да може да поддържа и ще изхвърли след кратко време.

Преди покупката се поинтересувайте дали уредът може да се разглабя. Най-практичните уреди са просто устроени и позволяват да отделите всяка част, когато тя има нужда от специална грижа.

За допълнително улеснение ви препоръчваме да подберете продукт, чиито части могат да се пускат в миялната. Бързо може да проверите дали продуктът ви попада в тази категория като погледнете опаковката или листовката – там задължително са указани възможностите за почистване.

Как най-ефективно да използвате уреда си за бавно готвене?

Разбира се, всеки уред си има определени регулации, що се отнася до употребата му.

Едно от нещата, за които трябва да внимавате, е количеството храна, която ще приготвяте в контейнера.

Повечето подобни уреди работят най-ефективно когато са напълнени над половината.

От друга страна, пък, не трябва да препълвате тенджерата до горе. Стремете се да не използвате повече от две-трети от съда, за да може топлината да обхване всички хранителни продукти, както и да се образува достатъчно пара.

По време на работа на уреда е най-добре да го оставите настрани и да се занимаете с нещо друго.

Това означава, че не трябва често да вдигате капака, за да проверявате храната. Всеки път, когато изпуснете насъбралата се пара вътре, времето за обработка ще се удължава – с 5, 10 или дори 20 минути.

Имайте предвид, че течностите не се изпаряват по време на обработката.

В случай, че ястието се окаже прекалено течно не разчитайте, че ще се сгъсти от само себе си. Най-удачно е да извадите течността с помощта на черпак или да добавите сгъстител – брашно например.

Препоръчително е също отвреме навреме да проверявате дали нагревателите са в изправност.

Тъй като храната се готви бавно и на ниска температура, рискът тя да остане необработена и опасна за консумация е голям. Затова трябва да сте сигурни, че уредът успява да ги загрее достатъчно, че да убие всички вредни бактерии и вещества.

За да изпробвате продукта е достатъчно да го напълните с вода, отново от средата на съда до две-трети от капацитета и да сложите капака. След това го пуснете да “готви” на ниската опция за осем часа.

След като измине времето премерете температурата на водата с помощта на термометър. Ако тя е 85 градуса или повече, значи уредът ви все още е в изправност.

Как да се грижите за уреда за бавно готвене?

Вероятно най-важната част от поддръжката на всеки уред е редовното почистване.

Добре е да изплаквате вътрешността на съда възможно най-често. За щастие този процес не изисква почти никакви усилия – трябва само да налеете вода, да разтворите в нея няколко капки веро и да я оставите да се готви за един час.

След като излеете водата е нужно да изплакнете вътрешните стени, за да не остава сапун по тях, който после да навлезе в храната ви.

За по-задълбочено почистване може да замените верото със смес от сода и оцет. Външните стени на уреда, пък, е добре редовно да избърсвате с влажен парцал.

Разбира се, ако уредът ви може да се разглабя, по-лесно би било да пуснете частите в миялната.

Ако, обаче, нямате такава опция, никога не потапяйте основата на уреда във вода по време на почистването. Така ще повредите нагревателя и новата ви придобивка ще стане на практика неизползваема.

Тъй като повечето уреди за бавно готвене за изработени от керамика, трябва много да внимавате с екстремните температури.

При контакт с прекалено студени или горещи повърхности уредът може да се пропука, затова се старайте да не поставяте машината върху включени котлони.

По същия начин, когато е гореща по време или след употреба, не бива да я оставяте върху студени плотове и не изсипвайте вътре студена вода.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза при избора на новия ви уред за бавно готвене.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения

1. Уред за бавно готвене Star-Light SCDB-727GRТози уред разполага с две настройки за готвене – ниска и висока, както и функция за запазване на топлината, която трябва да зададете ръчно. Контролът става лесно чрез LED дисплей, на който ясно се вижда вграденият таймер.
Керамичната тенджера е с капацитет от 6,5л. и може да се използва отделно от уреда. Термоустойчивата му изработка го прави съвместим с фурната, но не бива да се използва върху котлон. Стъкленият капак е с удобна дръжка и позволява да наблюдавате храната по време на обработката.
Купи сега

2. Уред за бавно готвене Crock-Pot SCCPBPP605-050Следващото ни предложение е с капацитет от 5,7л. Разполага с вграден цифров таймер с продължителност до 20 часа. Тенджерата е изработена от керамика и също може да се използва във фурната.
Уредът предлага ниска и висока опция за готвене, както и функция за задържане на топлината. Контролът става чрез елегантен електронен дисплей.
Купи сега

3. Уред за бавно готвене Star-Light SCB-418BLТози продукт е една идея по-малък от останалите и е с капацитет от 3,5л. Той също разполага с керамични тенджера, която може да извадите и използвате като тава във фурната. Капакът е от стъкло, за да може лесно да следите състоянието на храната.
Уредът е с две степени на температурата и функция за запазване на топлината, а изборът между тях става ръчно.
Купи сега

4. Уред за бавно готвене Morphy Richards Sear& Stew 460016Този уред също е с капацитет от 3,5л., но разполага с три степени на температурата – ниска, средна и висока, както и с функция за запазване на топлината. Контролният панел е механичен, а когато таймерът изтече уредът се изключва автоматично.
Капакът е от стъкло, а контейнерът е изработен от алуминий и може да се изважда. И двете части могат да се пускат в миялната за максимално улеснение при поддръжката.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Уред за бавно готвене Slow cooker Russell Hobbs 24180-56 ChalkboardОще един продукт с три нива на температурата и допълнителна функция за запазване на топлината. Този уред, обаче, е снабден със защита против хлъзгане, а повърхността е с черен мат, върху който може пишете с тебешир.
Капацитетът на уреда е 3,5л., а керамичната тенджера със стъклен капак може да се изважда от машината. Контролът става ръчно чрез колело в предната част.
Купи сега

6. Дигитален уред за бавно готвене Andrew James AJ001389Последното ни предложение е автоматичен уред за бавно готвене с капацитет от 6,5л. Разполага с дигитален дисплей, чрез който да избирате между трите програми за температурата и да настройвате таймера.
Тенджерата е изработена от керамика, а външните стени са в елегантен червен цвят, който ще привлича погледите във всяка кухня.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!