Всички категории

6-те Най-Добри Усилватели за Wi-Fi

Ако интернет сигналът не достига до всяка необходима точка от дома ви, вероятно се чудите какво да правите. Е, не се тревожете, попаднали сте на правилното място.

Усилвателите за Wi-Fi идват на помощ тъкмо за да подобрят сигнала в подобни ситуации!

Проблемите с непълноценния Wi-Fi сигнал в дома ви могат да се дължат на множество различни фактори. Често причинителят се оказва недобре позициониран или прекалено остарял рутер, който не разпръсква сигнала подобаващо.

Разбира се, не всички рутери са еднакви, също както не са еднакви и особеностите на всички жилища. Дори и да сте позиционирали съвременния си рутер по оптималния начин, отново може да се окаже, че сигналът просто не достига до някоя от стаите в дома ви поради една или друга причина.

Е, в този случай усилвателите за Wi-Fi се оказват идеалното решение на проблема. Уви, също като рутерите и домовете ни, усилвателите за Wi-Fi се различават едни от други.

Предполагаме, че щом сте попаднали на тази статия, вероятно имате проблеми с интернет сигнала и имате нужда от помощ. Тъкмо затова в това ръководство ние ще се постараем да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за Wi-Fi усилвателите.

Когато натрупате необходимите знания, със сигурност ще можете спокойно да подберете измежду множеството модели онзи, който е тъкмо за вас.

А за да сме ви от максимална полза и да улесним, колкото е възможно, избора ви, най-долу ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения на пазара в момента…

Как работят усилвателите за Wi-Fi и кои са основните ползи от тях?

Независимо точно за какъв модел става въпрос, усилвателите за Wi-Fi в крайна сметка имат една и съща цел. Те са създадени, за да усилят Wi-Fi сигнала във вашия дом, така че да отговаря на потребностите ви.

Съществуват няколко основни механизма, по които се постига подобряването на интернет покритието в дома ви. С техните особености обаче ще ви запознаем в следващата секция.

Повярвайте ни, независимо от вида си тези устройства се справят със задачата си просто страхотно!

Освен това се инсталират изключително лесно, след което съвсем спокойно и независимо си вършат работата.

Имайте предвид, че усилвателите за Wi-Fi са доста достъпни и удобни устройства. Междувременно при всички обстоятелства ще ви гарантират страхотни резултати.

В повечето случаи говорим поне за удвояване на зоната на интернет покритие.

Така имате възможност да достигнете всяка по-далечна точка от дома или офиса. Подсиленият сигнал ще успее да достигне до всяко кътче от различните стаи, етажи или двор.

Съществуват дори специално проектирани устойчиви на атмосферни влияния устройства, които могат да се поставят на открито.

Това при всички положения ще ви гарантира страхотен сигнал из целия имот, в случай че живеете в къща и имате нужда от нещо подобно.

Не го мислете прекалено! Усилвателите за Wi-Fi са лесни за употреба устройства, които вършат задълженията си изключително ефективно.

Какви видове усилватели за Wi-Fi съществуват?

По време на търсенето си вероятно ще попаднете на най-различни названия на усилвателите за Wi-Fi.

Всички усилватели, бустери, повторители, рипийтъри, ретранслатори, екстендери, разширители, удължители и пр. са по същество едно и също нещо. Това са устройства, които подсилват Wi-Fi сигнала в дома ви по един или друг начин.

За да изясним малко този объркан въпрос още сега ще направим едно уточнение. Wi-Fi усилвателите или бустерите са общото название на всички устройства, които подсилват Wi-Fi сигнала.

Те самите обаче имат няколко подвида, които се различават спрямо начина, по който постигат желаните от вас резултати. Сега ще ви запознаем по-подробно с тях…

Wi-Fi повторители

Wi-Fi повторителите може да срещнете още и като рипийтъри или ретранслатори.

Тези устройства съдържат в себе си два безжични рутера, подобни на безжичния рутер, с който вече разполагате. Единият от тези два рутера улавя съществуващата мрежа, след което прехвърля сигнала към другия рутер. Той пък на свой ред разпръсква подсиления сигнал из пространството в дома ви.

Инсталират се изключително бързо и лесно. Всичко, което трябва да направите, е да свържете усилвателя си към източник на захранване в зоната на домашния интернет сигнал.

Имайте предвид, че не е нужно сигналът да бъде кой знае колко мощен, за да постигнете ефективни резултати. Много малко е необходимо на това устройство, за да заработи напълно пълноценно.

След това само трябва да влезете в повторителя си през компютърно устройство, да въведете данните и паролата на съществуващата в дома ви Wi-Fi мрежа и да позволите на усилвателя да се свърже с нея.

Забележете, че един Wi-Fi повторител не се свързва физически нито с рутера, нито с компютъра ви. Единственото, което това устройство прави, е да приема сигнала и да го разпръсква подсилен.

За целта се създава изцяло нова Wi-Fi мрежа, с която ще трябва да се свържете. Това обаче обикновено намалява наличната честотна лента на тази връзка с до около 50%, което означава че латентността и скоростта на мрежата също ще намалеят.

Wi-Fi повторителите обаче си остават изключително ефективни устройства, които вършат работата си без забележки. Удобни са за употреба и добрите резултати, които показват, ги прави едни от най-популярните Wi-Fi усилватели.

Wi-Fi удължители

Wi-Fi удължителите са познати още като Wi-Fi екстендери или разширители.

Тези устройства използват различни механизми, за да осигурят на потребителите си горе-долу сходни резултати като своите конкуренти. Те обаче са подходящи в някои ситуации, докато в други – не чак толкова.

Това, което ги отличава от Wi-Fi повторителите, е, че Wi-Fi удължителите не създават нова мрежа, а единствено подсилват вече съществуващата.

Правят го с помощта на Ethernet кабели, които създават връзка между рутера и определено компютърно устройство. Това се случва посредством съществуващата в дома ви електрическа верига.

Wi-Fi удължителите са идеално решение за онези точки от дома ви, до които Wi-Fi сигналът просто не достига. Това прави употребата на повторител невъзможна, тъй като той просто няма да успее да улови интернет сигнала ви.

Разбира се, можете да пресъздадете тази система с достатъчно дълъг Ethernet кабел, който директно да се свърже с компютъра ви. В много от случаите обаче това е свързано с пробиване на дупки и куп обстоятелства, усложняващи инсталацията.

С Wi-Fi удължителите си гарантирате страхотна скорост на честотната лента. Повторителите комуникират с рутера ви през Wi-Fi и това води до натоварване на мрежата и отслабване на сигнала.

Удължителите обаче ви спестяват всякакви потенциални загуби на интернет скоростта.

Недостатъците на тези устройства произлизат от това, че осигуряват ефективен сигнал само на определено устройство. Освен това разстоянието между контактите, както и вида на окабеляването в дома ви могат да окажат влияние върху качеството на сигнала.

Wi-Fi удължителите определено не са за всеки. Ако са съвместими с особеностите на вашия дом обаче, те си остават едно страхотно средство за разширяване на Wi-Fi сигнала.

Какво трябва да вземете предвид при покупката на усилвател за Wi-Fi?

Е, вече сте наясно какви са особеностите на различните усилватели за Wi-Fi. Това обаче далеч не е всичко, на което трябва да обърнете внимание, ако искате да се сдобиете с наистина качествено и подходящо за себе си устройство.

В тази секция ще ви запознаем с ключовите особености и характеристики на един Wi-Fi усилвател. Ако се съобразите с наученото, ви гарантираме, че и сами ще можете да прецените кои продукти си заслужават.

Тип

Извън основните видове усилватели за Wi-Fi по време на търсенето си със сигурност ще попаднете на най-разнообразни модели. Различните продукти на пазара са толкова много, че изборът на един от тях се оказва прекалено сложна задача.

Усилватели за включване в контакт или позициониране на работния плот, без външна антена, с повече от 2 антени и пр. Натрупването на всички тези фактори определя преимуществото на едни продукти спрямо други.

Когато си говорим за типове Wi-Fi усилватели обаче, можем да откроим две основни групи. Това са, от една страна, усилвателите, които се позиционират директно включени към контакта, и, от друга, усилвателите, проектирани за позициониране на работния плот.

Усилвателите, базирани на контактна инсталация, са доста по-достъпни и лесни за инсталация. Тъкмо това като цяло ги прави по-предпочитаните Wi-Fi усилватели.

Те заемат значително по-малко място. Всичко, от което се нуждаят, се изчерпва с някой свободен контакт в обхватната зона на сигнала, идващ от рутера ви.

Устройствата, предназначени за работния плот, обаче обикновено са по-усъвършенстваните усилватели за Wi-Fi. В много отношения те изглеждат просто като друг рутер с външни или вградени антени.

Те обаче задължително изискват да бъдат поставени на равна повърхност. Това, за жалост, означава, че инсталацията на нещо подобно ще ви струва някаква част от работното пространство на бюрото например.

Така или иначе, към който и от двата типа усилватели за Wi-Fi да се обърнете, със сигурност ще останете доволни.

Обхват

Разбира се, вие си търсите Wi-Fi усилвател тъкмо за да подобрите обхвата на вече съществуващия в дома ви рутер. Това означава, че вероятно бихте искали да се стремите към устройството, което ви предлага възможно най-голям обхват.

Обхватът на един усилвател за Wi-Fi обаче се определя от множество различни фактори. Освен това не забравяйте, че особеностите на вашия дом като стени, мебелни и други прегради със сигурност ще окажат някакво влияние върху възможностите на сигнала.

При всички положения сериозно влияние върху обхвата на един усилвател, както е и при самите безжични рутери, ще окажат работната честота и бройката и качеството на антените, с които устройството е оборудвано.

За честотата ще отворим дума след малко. Още тук обаче ще ви споменем, че при честота от 2.4 GHz дължината на вълните е по-голяма. Това позволява на сигнала по-лесно да преминава през различни твърди обекти, което със сигурност ще подобри обхвата на сигнала.

Така или иначе обаче до голяма степен качеството на обхвата при усилвателите за Wi-Fi се определя от броя и качеството на антените, както и правилното им позициониране.

Трудно е да се определи кои антени са по-качествени от други. Със сигурност обаче в случая можете да прилагате правилото: колкото повече – толкова по-добре.

По-голямото количество антени ще ви осигурят по-добро разпръскване на сигнала. Посъветвайте се и с описанието на самите продукти. Там често е описано в какви ситуации са подходящи различните модели.

Честота

По време на търсенето си вероятно ще попаднете на много еднолентови усилватели за Wi-Fi с честота от 2.4 GHz. Другият вариант обикновено са двулентовите устройства, които работят както при 2.4 GHz, така и при 5 GHz.

Като цяло рядко се срещат усилватели, които работят единствено при честота от 5 GHz.

Вече ви споменахме, че устройствата с честота от 2.4 GHz се справят по-ефективно с преодоляването на различни прегради по пътя на сигнала. Имайте предвид обаче, че скоростите, които те ви предлагат, обикновено са една идея по-ниски и не надхвърлят 600 Mbps.

За сметка на това при честота от 5 GHz различните устройства могат да поддържат скорост до 1300 Mbps. И сами виждате, че разликата е горе-долу двойна.

Обикновено по-скъпите модели комбинират двете работни честоти и ви осигуряват двулентов сигнал с оптимална скорост и обхватност. Усилвателите за Wi-Fi не са особено скъпи устройства, така че, ако имате достатъчно средства, определено ви препоръчваме подобен двулентов модел.

Ако предпочитате да спестите някой-друг лев обаче, ще ви се наложи да се задоволите с възможностите на 2.4-гигахерцовите устройства.

Естествено, и в двата случая работната честота трябва да се поддържа от вашия безжичен рутер.

Имайте предвид обаче, че усилвателите за Wi-Fi обикновено се позиционират по-близо до зоните, които имат нужда от добър сигнал. Това означава, че е на каквото и устройство да се спрете, вероятно ще останете доволни от работата му.

Скорост

Както вече знаете, скоростта на един усилвател за Wi-Fi ще варира в зависимост от честотата, при която устройството работи. Естествено, колкото по-висока скорост можете да си осигурите, толкова по-добре.

Скоростта на различните устройства, на които вероятно ще попаднете, може да се простира между няколко стотин и над хиляда Mbps.

Разбира се, вие вече знаете, че двулентовите устройства обикновено успяват да ви осигурят по-голяма скорост. Това е така, понеже те предават сигнала по два канала с различна честота и това го прави максимално бърз.

Припомняме ви, че скоростта и латентността при Wi-Fi повторителите вероятно ще намалее вследствие на комуникацията им с вашия рутер. Това обаче не бива да ви притеснява – производителите са се погрижили техните продукти да бъдат достатъчно задоволителни за своите потребители.

Помислете си от каква скорост на интернета се нуждаете и преценете дали си заслужава да инвестирате в по-бързо устройство. Ако в крайна сметка просто сърфирате из социалните мрежи, надали ще ви бъде необходима кой знае каква скорост.

Съвместимост

Когато става въпрос за Wi-Fi усилватели, възниква още един изключително важен въпрос. Изборът на подходящото за вас устройство в много голяма степен зависи от това какви са особеностите на вече наличния в дома ви рутер.

Това е така, защото вашият бъдещ усилвател при всички положения трябва да бъде съвместим с рутера, който използвате.

Вероятно очаквате различните устройства, създадени от един и същи производител, да работят добре заедно. Разбира се, това е така, но само при положение че честотата и стандартите им отговарят едни на други.

Ако разполагате с двулентов рутер, който работи както при 2.4 GHz, така и при 5 GHz, то би било най-добре да си потърсите аналогичен усилвател за Wi-Fi. В случай че вашият усилвател работи само при едната от двете честоти, няма да може да усвои сигнала от втората.

Това означава да се лишите от потенциалните сила и качество на сигнала, което като цяло не е за предпочитане.

Същото се отнася и до стандартите, при които различните безжични устройства работят. Независимо за какъв стандарт става въпрос, всички те до голяма степен са свързани с честотата и възрастта на вашия рутер.

При всички положения, преди да се сдобиете с усилвател за Wi-Fi, трябва да проверите кои от 802.11a/b/g/n/ac стандартите поддържа наличния в дома ви рутер. Усилвателят, на който ще се спрете, задължително трябва да отговаря на особеностите на основния интернет снабдител.

В описанието на всеки от продуктите със сигурност ще откриете информация за неговата съвместимост. Проучете въпроса внимателно, преди да направите своя избор. Със сигурност не искаме да се окажете с покупка, която не отговаря на вашите потребности.

Дизайн

Не мислим, че естетическата страна на въпроса е чак толкова важна в случая. Така или иначе усилвателите за Wi-Fi обикновено са включени в някой контакт извън полезрението ви.

Дори и да ги включите в някой откроим контакт, те пак не правят кой знае какво впечатление. Сравнително неутрални са и в повечето случаи се сливат добре с интериора на един конвенционален дом.

Когато става въпрос за настолни устройства обаче, вероятно ще искате да обърнете малко повече внимание на въпроса. Все пак те ще се превърнат в една сравнително постоянна част от работния ви плот, която следва да се вписва добре в неговата атмосфера.

Така или иначе функциите на усилвателите за Wi-Fi, разбира се, са преди всичко технически, а не естетически. Тъкмо затова искаме да ви обърнем внимание още няколко техни особености.

Извън въпроса с това къде са проектирани антените на вашия бъдещ усилвател, добре е да помислите и за това с какви портове разполага той.

Повечето контактни усилватели за Wi-Fi разполагат с един или два Ethernet порта. Настолните устройства обаче могат да разполагат с по 5 Ethernet порта. Те са идеални, в случай че имате устройства, които се нуждаят от интернет, но не поддържат Wi-Fi връзка.

Избирате ли внимателно, със сигурност ще се спрете на възможно най-доброто предложение.

Качество и цена

Сами си давате сметка, че качеството на изработката, което различните производители ви предлагат, няма как да бъде едно и също. Естествено е продуктите, в които са вложени повече усилия и по-скъпи материали да ви предлагат повече възможности и по-високо качество.

Вече няколко пъти споменахме, че усилвателите за Wi-Fi като цяло не са особено скъпи устройства. Така или иначе обаче потребностите и възможностите на всеки са различни.

Имайте предвид, че от някои неща си заслужава да спестите, докато от други – не чак толкова.

Извън минимумът от технически характеристики, на които един усилвател за Wi-Fi трябва да отговори, добра идея е да си търсите модели, които са добре защитени.

Кибератаките стават все по-застрашителни в света, в който живеем. За щастие, повечето усилватели са защитени с най-съвременните технологии и протокол за сигурност WPA2-PSK.

И все пак най-добре е да отделяте известна доза от вниманието си, за да се уверите, че продукта, към който сте се насочили, е подобаващо защитен.

За да изберете най-доброто, ние ви съветваме да се придържате към следната система за действие. Помислете си от какво имате нужда, на какво държите и какви средства сте готови да отделите за бъдещата си придобивка.

Така много бързо ще започнете сами да отсявате неподходящите предложения. Накрая ще се окажете с точния за себе си продукт, който ще ви предложи идеалното съотношение между цена и качество.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо усилвателите за Wi-Fi, както обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Усилвател за Wi-Fi TP-LINK TL-WA850RE


Този усилвател за Wi-Fi работи прекрасно с всички безжични устройства, които отговарят на 802.11b/n/g стандартите. 5 светодиода ви показват силата на сигнала, който устройството получава от рутера ви. Само трябва да включите усилвателя към някой свободен контакт и можете да се насладите на разширен интернет сигнал със скорост от 300 Mbps. Устройството се настройва изключително лесно и е готово да ви служи абсолютно безпрепятствено след това.
Купи сега

2. Усилвател за Wi-Fi Repeater 1.3


Контактният повторител Repeater 1.3 е съвместим с 802.11g/b стандартите. Той успява значително да подобри обхвата на WLAN мрежата ви и поддържа високи скорости на интернета. Защитната му система поддържа WPA2, WPA и WEP криптирания. Устройството се настройва изключително лесно, след което е изцяло на ваше разположение. С него със сигурност ще останете доволни от получения резултат.
Купи сега

3. Усилвател за Wi-Fi Energon Wi-Fi Repeater 2.0


Този повторител е произведен от Energon. След свързване към контакта, бърза и лесна настройка устройството е готово за действие и веднага започва да разпръсква подсиления Wi-Fi сигнал в дома ви. Разбира се, можете да преместите устройството, където ви е потребно. Нужен му е само слаб сигнал от рутера ви, за да удължи обхвата му на 50 м в пълноценен вариант. Този усилвател работи с всякакви Wi-Fi мрежи и с помощта на вътрешната си антена ви осигурява скорост от 150 Mbps.
Купи сега

4. Усилвател за Wi-Fi Pix Link


Двубандовият Wi-Fi усилвател Pix Link е едно страхотно повторително устройство, което ще ви осигури скорост на данните от близо 1200 Mbps. При честота от 2.4 GHz се прехвърлят 300 Mbps, а при 5 GHz – цели 867. Устройството разполага с 4 антени, които се грижат за оптималното разпръскване на сигнала. Инсталира се и се настройва изключително лесно, а освен това разполага и с няколко RJ-45 Ethernet порта за максимално удобство на потребителя.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Усилвател за Wi-Fi MRG L-LVWR09


MRG L-LVWR09 е един прекрасен модел, който добре балансира цена, качество и възможности. Може да се свърже както безжично, така и с кабел. Съвместим е със стандартите 802.11b/g/n и благодарение на него можете да се възползвате от 300 Mbps скорост на данните. Това устройство ви гарантира подсилване на сигнала с още близо 20 допълнителни метра. Работи при честота от 2.4 GHz и разполага с 4 антени, които се грижат за идеалното разпространение на сигнала.
Купи сега


6. Усилвател за Wi-Fi BlitzWolf BW-NET2


Този доста елегантен усилвател за Wi-Fi пък разполага с две антени, които са му напълно достатъчни, за да разпръснат допълнителния сигнал подобаващо. Устройството работи при честота от 2.4 GHz и прехвърля данните със скорост от 300 Mbps. Съвместимо е със стандартите 802.11b/g/n и е защитено с най-съвременните протоки – WPA-PSK/WPA2-PSK. Лесно се инсталира и настройва, след което е изцяло на ваше разположение в готовност да ви служи безотказно.
Купи сега

4.6/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Димитър пише

    Много,много добра информация.Изключително съм доволен.Прекрасни сте.
    Браво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!