Всички категории

9-те Най-Добри Външни Батерии

Външните батерии имат много имена, някои от които портативни батерии, портативни зарядни, пауър банк, power bank, джобни зарядни и т.н.

Но както и да ги наричате вие, тяхното предназначение е едно и също – да зареждат вашия телефон или таблет без да имате нужда от контакт наблизо.

Външните батерии идват в различни размери и форми като по-малките по размер могат да спасят телефона ви от изгасване при изтощена батерия и да му помогнат да изкара докато се приберете вкъщи, а по-големите могат да го заредят напълно, дори да заредят две или повече устройства наведнъж.

Споменавайки това, ще забележите, че има външни батерии, които имат вграден кабел за зареждане, а други имат просто портове, в които се поставя кабел.

Точно така – портове, в множествено число, това означава, че можете да зареждате множество устройства на един път.

Защо да изберете външна батерия за своя телефон или таблет?

Мобилните устройства като смартфони и таблети улесняват много живота ни.
Повечето от нас са свикнали дотолкова с тях, че не биха издържали дълго ако същите останат без батерия и изгаснат през деня.

Подобна ситуация би била доста неприятна, особено ако скоро няма да се приберем или отбием до място, където има контакт да включим своето зарядно.

От какво бихте имали полза при избора на добра външна батерия за смартфона си?

Преди всичко малката по размер и тегло външна батерия може да се носи навсякъде.

За да се поддържа малък размер и тегло, батерията няма да е с голям капацитет, но би трябвало да е достатъчна, за да зареди поне веднъж телефона ви.

Просто я зареждайте напълно когато сте вкъщи и при излизане я вземете в джоба, чантата или раницата си. Когато имате нужда я свържете към телефона си и можете да продължите заниманията си.

Никога повече няма да ви се налага да се притеснявате за нивото на заряд на батерията в телефона си.

Как да изберете външна батерия за своя телефон или таблет?


Ако следвате съветите в ръководството ни, избирането на външна батерия не би трябвало да представлява трудност.

Все пак е добре да обмислите най-важните фактори при избора – размер и капацитет на батерията, мощността на заряд, брой портове за зареждане, включени ли са кабели, време за заряд на самата батерия, безопасност и качество.

Избиране размер на външната батерия

Тук не става дума само за това коя батерия ще се побера в джоба или чантата ви.

Размерът на батерията определя и нейния капацитет.

Повечето външни батерии имат изписан броя mAh или милиампери-час.

Най-разпространени според размера и капацитета са батерии от 2000 до 10 000 mAh, но има и батерии достигащи до 26 000 mAh.

Колкото повече милиампер-часа имаме, толкова по-голям е капацитета на батерията, т.е. ще зарежда повече пъти преди самата батерия да има нужда от презареждане.

Повечето хора използват външните батерии, за да зареждат своите смартфони и таблети, но всъщност те могат да се използват за зареждане на всяко устройство през USB, например GoPro камери, четци Kindle и дори блутут слушалки.

Разбира се, по-големите устройства имат по-големи батерии, които съответно се нуждаят от повече милиампер-часа за пълно зареждане, т.е. за тях от полза ще ви бъде по-голяма като размер и капацитет батерия.

Така например една малка батерия с капацитет от 2000 mAh ще зареди вашия смартфон при спешна нужда и вероятно до самото й изтощаване той ще бъде зареден наполовина.

Този тип батерии са подходящи за носене дори в джоба,но не стават за зареждане на таблет.

Средният размер външни батерии с примерен капацитет от 6000 mAh могат да заредят напълно смартфона ви между два и три пъти, а таблета от един до път и половина, преди да имат нужда от презареждане.

По-тежест и размер са средни и могат да се носят в малка дамска чанта и според модела, може и да се поберат в по-голям и широк джоб.

Големите батерии като размер и капацитет, например около 10 000 mAh, могат да заредят смартфона между три и четири пъти, а таблета около два пъти, преди да се изтощят напълно.

Те са най-тежки и обемни и в повечето случаи са подходящи за носене в по-голяма дамска чанта или в раница.

Помислете за отдаваната мощност – важен фактор за бързо зареждане


Технически към стандартният USB порт на външната батерия може да се включи всеки стандартен USB кабел.

Въпреки това количеството мощност, която може да се отдаде варира.

Така батерия, която зарежда само едно устройство и има мощност от 1 ампер ще зарежда сравнително бавно, дори да има по-голям от необходима капацитет (милиампер-часа).

В същия случай ако батерията има мощност от 2 ампера, тя ще зарежда смартфона с оптимална скорост, т.е. възможно най-бързо.
При батериите, които могат да зареждат две или повече устройства, отдаваната обща мощност (т.е. за всички портове) започва от 2.4 ампера.

Това позволява оптимално зареждане на два смартфона, но ако се зареждат смартфон и таблет – скоростта на зареждане няма да е възможно най-бързата.

При обща мощност от 5.4 ампера зареждането на два смартфона или таблета ще бъде на оптимална скорост.

Брой USB портове – за да знаете до колко устройства можете да зареждате


Обикновено по-големите батерии с повече mAh имат повече от един USB порт.

Това им позволява да зареждат две или повече устройства едновременно.

Те са идеални, ако имате повече от един смартфон, имате смартфон и таблет или просто искате да помогнете на приятел да зареди и своя телефон.

С батерия, която разполага с повече от един USB порт можете да зареждате и смартфона си и например своята GoPro камера.
Друг примерен вариант е зареждане на смартфон и блутут слушалки.

Ако сте избрали батерия с достатъчно голям капацитет (mAh) дори спокойно можете да заредите напълно своя смартфон и таблет.
Всеки отделен порт зарежда индивидуално и така зареждането на всички устройства става едновременно.

Вероятно външната ви батерия ще има кабел в комплекта


В комплекта на външната батерия има ли кабел, с който тя самата да се зарежда при нужда?
Отговорът е “да”.

Всяка външна батерия трябва да има кабел за зареждане в комплекта, за да може самата батерия да се зареди при нужда.

Този кабел служи за зареждане от контакта или друг USB порт, например този на компютъра ви.

А има ли кабел за зареждане на външните устройства от батерията?

Възможно е.

В някои комплекти може да се намери кабел, който да зарежда външните устройства (смартфони, таблети и т.н.) от самата батерия, но не винаги.
Освен това вероятно е този кабел да е с микро USB, така че ако устройствата ви ползва Lightning порт или USB-C порт, вероятно сами ще трябва да си купите кабел.

Някои външни батерии обаче имат в комплекта различни кабели, като това може да се провери на самата опаковка.

Обикновено е изписано какво съдържа комплекта.

Има модели, чиито кабели са вградени в самата батерия, а при други те са откачат и сменят според това какъв тип устройство ще се зарежда.

Батериите с кабели, запоени директно към тях като имат своите очевидни предимства, както и недостатъци.
Някои модели дори са направени така, че кабелите им да се откачат, но има място в корпуса на самата батерия, където да се сложат, за да бъдат под ръка винаги.

Как става самото зареждане на външната батерия?


За съжаление все още не е изобретена магическа външна батерия, която да се презарежда сама при нужда.

Но като цяло те са много лесни за зареждане.

Просто вкарайте кабела за зареждане в порта на батерията и от другата страна го свържете към зарядно или USB порт на компютър или лаптоп.

Зарядната мощност на външните батерии варира от 1 до 3 ампера, а някои имат и по-висока.

Казано по-просто, колкото повече зарядна мощност има една батерия, толкова по-бързо ще се презарежда.

Някои външни батерии имат светлинна индикация или дисплей, които указват колко от капацитета е останал и дали има нужда от презареждане.

Насоки за избиране на безопасна външна батерия

Избягването на фалшиви и опасни външни батерии става сравнително лесно. Просто следвайте следните стъпки:

Регистрирайте батерията – някои външни батерии изискват регистриране след покупка, което става чрез въвеждане на серийния номер онлайн на сайта на производителя или на телефонната поддръжка.

Това е добър метод за активиране на гаранция към производителя и запазване възможността за рекламация. Освен това ще се подсигурите, че продуктът не е фалшив.

Проверете гаранцията – производителят, страната на производство и вида батерия могат да означават, че ще има разлики в гаранционния период.

Ако не сте сигурни какъв е вашият, просто прочетете дребния шрифт на опаковката или инструкциите за ползване.

Качеството е важно

Безопасните външни батерии трябва да са преминали през редица тестове.

Ефективност – колкото по-ефективна е една външна батерия, толкова по-ниска оперативна температура ще има, което харчи по-малко енергия и увеличава живота на батерията.

Защита от претоварване – защитава батерията от това прекалено много енергия да влезе в нея и пренасянето й към зарежданите устройства, като по този начин ги предпазва от претоварване.

Защита от пренапрежение – защитава батерията и зарежданите устройства като поддържа напрежението в препоръчителните граници, за да се избегне повреда.

Защита от разреждане и презареждане – някои батерии следят заряда, за да предотвратят разреждане или презареждане.

Тестове за температура при екстремни условия – батерията трябва да издържа на екстремни температури и други условия без да представлява опасност.

Вече имате по-ясна представа как да изберете външна батерия, която да отговаря на вашите нужди.

Нашата препоръка е да се спрете на батерия с голям капацитет, например 20 000 mAh, защото батериите на мобилните устройства се изтощават бързо, а благодарение на големия капацитет, подобна външна батерия може да зарежда дълго без нужда от презареждане, което я прави изгодна покупка от страна на разход и бъдещо ползване. Предоставяме ви списък с някои от най-добрите външни батерии, които можете да закупите още днес.

1. Външна батерия Power Bank V-TAC


Външната батерия Power Bank V-TAC е едно страхотно предложение, което ще ви позволи да зареждате устройствата си, където и да сте. Капацитетът ѝ възлиза на 10000 mAh, които ще ви бъдат предостатъчни за няколко зареждания. Същевременно отдаваната мощност на продукта възлиза на 2 A, така че зареждането ще се случва бързо и безпроблемно. Устройството разполага с дисплей, който да ви индикира за оставащата в него енергия. Това, което го прави истински страхотно обаче представлява възможността за безжично зареждане извън останалите 2 USB порта. Ако вашият смартфон е подходящ за това, можете да се възползвате от последните технологии.
Купи сега

2. Външна батерия Asus ZenPower


Тази елегантна и компактна външна батерия, произведена от Asus разполага с анодизиран алуминиев корпус. При използване на стандартен кабел устройството може да зарежда смартфона или таблета ви в продължение на цели 6 часа. Светлинен индикатор ви сигнализира колко от 10050-те mAh са налични за употреба. С тяхна помощ ще можете неколкократно да заредите както смартфона, така и таблета си. Преносимата батерия разполага с един USB и един micro USB порт, които ви позволяват да я използвате спокойно заедно с кабелите, с които разполагате.
Купи сега

3. Външна батерия TP-LINK Ally


Тази външна батерия е едно още едно страхотно, макар и малко по-тежко предложение. Разполага с два USB и един micro USB порта, които ви дават възможност да зареждате няколко устройства едновременно. Големият капацитет на батерията, възлизащ на 15600, ви гарантира, че това ще се случи безпрепятствено. Междувременно 2,4 А отдавана мощност се грижат за бързото зареждане на свързаните устройства. Тази външна батерия е особено подходяща, ако използвате редовно използвате няколко устройства в движение. Единственото, което трябва да направите, е да се снабдите с подходящи кабели, които да ви осигурят свързването.
Купи сега

4. Преносима батерия Hoco B23A


Корпусът ѝ е изработен от огнеупорен материал и разполага с елегантен дисплей, който ви информира за състоянието ѝ. Капацитетът на батерията възлиза на 15000 mAh, които ще ви бъдат предостатъчни за неколкократното зареждане на всеки смартфон или таблет. Главният USB порт на батерията ви осигурява 2 А отдавана мощност, а допълнителният идва на помощ с 1 А отдавана мощност, когато ви се наложи да заредите повече от едно устройство.
Купи сега

5. Преносима батерия Xiaomi Mi Power Bank


Xiaomi Mi Power Bank е една прекрасна, лека, компактна и елегантна преносима батерия, която ще бъде изцяло на вашите услуги. Корпусът ѝ е изработен от алуминий, а самата тя разполага с 9 нива на защита, които се грижат за нея самата, както и за зарежданите устройства. Батерията разполага със стандартен USB, както и micro USB порт, които ви дават възможност да зареждате две устройства с различни кабели. Изходящото напрежение възлиза на 2,1 А, така че зареждането се осъществява бързо и безпроблемно. Капацитетът на батерията е 10400 mAh, които ще ви бъдат напълно достатъчни за няколко зареждания.
Купи сега

6. Външна батерия Anker PowerCore+


Тази външна батерия е изключително елегантна и удобна за употреба. Устройството разполага с два USB порта и един micro USB порт, който се използва за неговото зареждане. Батерията разполага с капацитет от 13400 mAh и специален светлинен индикатор, който сигнализира за оставащия в нея живот. Това, което превръща Anker PowerCore+ в уникално предложение, обаче представлява неговата Quick Charge 3.0 технология за свръхбързо зареждане. При отдавана мощност от цели 4,8 А вашият смартфон може да бъде зареден само за около 15-ина минути.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Външна батерия ADATA A10050QC


Външната батерия ADATA A10050QC отново разполага с подобна Quick Charge 3.0 технология, чията отдавана мощност също възлиза на 4,8 А. Въпреки че ви предлага една идея по-малък капацитет от Anker PowerCore+, това устройство поддържа значително по-ниска пазарна цена, а същевременно 10050 mAh са си напълно достатъчни за няколко зареждания. Micro USB порт се грижи за зареждането на самата батерия, а един USB и един USB Type-C порт ви осигуряват различни възможности за отдаване на заряда. Тази външна батерия си остава едно елегантно, компактно и истински изкушаващо предложение.
Купи сега


8. Външна батерия Diva PB-50


Тази външна батерия не впечатлява кой знае колко с 5000 mАh капацитет. Тя обаче е наистина лека и компактна и е подходяща за вас, ако сте в движение и разполагате с едно устройство, което периодично ви се налага да зареждате през деня. Светлинен индикатор сигнализира за оставащия в батерията живот. Същевременно разполагате с 4-те най-използвани порта, което ви гарантира безпроблемно зареждане. Това са по един USB, USB Type-C и micro USB порт, чиято отдавана мощност възлиза на 2,1 А и един Lightning порт с отдавана мощност от 1 А.
Купи сега

9. Външна батерия Mercedes Powerbank MEPB5KAESBK


Външната батерия Mercedes Powerbank MEPB5KAESBK впечатлява със своя стилен и оптимизиран дизайн. Корпусът ѝ е изработен от нехлъзгащото се ABS покритие, разкрасено от емблемата на Mercedes. Вградени светодиоди ви информират за състоянието на батерията, а тя самата се изключва след пълно зареждане. Производителят се е погрижил да обезопаси батерията с всякакви защити. Това устройство ви осигурява 5000 mAh, както и по един USB, micro USB и USB Type-C с отдавана мощност от 2,1 А. За бързото и безпроблемно зареждане на смартфона ви ще се погрижи и включения в комплекта USB/Micro USB кабел.
Купи сега

Често задавани въпроси

Колко дълго ще издържи външната ми батерия?

Външните батерии са подобни на батериите в лаптопи, смартфони и други преносими устройства. Тъкмо затова и те обикновено издържат определено количество цикли на зареждане, преди да загубят първоначалния си капацитет. Обикновено литиево-йонните батерии падат на 80% от капацитета си след 500 цикъла на зареждане. Други обаче могат изпитат същата загуба едва след 800 или 900 цикъла. Не се тревожете, вашата батерия със сигурност ще издържи за дълго време, макар и да загуби част от възможностите си.

В повечето случаи външните батерии издържат около 4-5 години. Междувременно обаче могат да задържат заряда за около 4-6 месеца без особени загуби на енергия. Естествено, по-нискокачествените батерии няма да издържат толкова дълго. Имайте предвид обаче, че външните батерии с по-голям капацитет обикновено живеят за по-голям период от време. Все пак един цикъл на зареждане може да ви гарантира няколко използвания на батерията. Това означава, че ще изразходите циклите ѝ значително по-бавно.

Безопасно ли е да оставя външната си батерия за зареждане през нощта?

Наясно сме, че тази практика вероятно е станала част и от вашето забързано и изискващо смартфон ежедневие. Краткият отговор на въпроса, който много хора си задават, е “да”. За да се избегнат проблемите и опасностите, които презареждането на една батерия може да предизвика, съвременните производители са се погрижили за въпроса. Подобно на смартфоните и външните батерии разполагат с волтажни регулатори. Те дават на батериите информация какво количество енергия могат да поемат и им позволяват да спрат, когато са напълно заредени.

Имайте предвид обаче, че не всяка външна батерия е проектирана по същия начин. Много от евтините и нискокачествени батерии решават да си спестят производството на подобни защити, а това може да предизвика опасни ситуации. За по-сигурно ви препоръчваме да се запознаете внимателно с ръководството за употреба, преди да си позволите да правите каквото и да е с новата си батерия.

Мога ли да използвам външна батерия с телефона си всеки ден?

Разбира се, че можете. Външните батерии са създадени тъкмо за да ни се притичват на помощ винаги когато имаме нужда от тях. Ежедневната и постоянна употреба на смартфоните ни често бързо изтощава батериите им и тъкмо тогава ни се налага някак да ги заредим. Имайте предвид обаче, че по-честото зареждане на телефона ви със сигурност ще скъси живота на батерията му.

Както вече ви обяснихме, повечето батерии издържат определено количество цикли на зареждане, преди да загубят част от възможностите си. Ако зареждате телефона си веднъж вкъщи и втори път с помощта на външна батерия, това означава, че ще ускорите двойно този процес, тъй като ще изконсумирате наличните цикли значително по-бързо. Така или иначе, ако ви се налага да използвате смартфона си много, може би нямате избор. Ако я използвате правилно, самата външна батерия няма да навреди на телефона ви. Прекомерната употреба е това, което ще скъси живота на батерията му.

Добре ли е да използвам телефона си, докато е свързан към външна батерия?

Ако сте наясно с рисковете и знаете какво вършите – да. Трябва обаче да имате предвид, че това ще повиши температурата на батериите. Затоплянето се предизвиква и от двата процеса (на зареждане и на отдаване на заряд). Когато използвате телефона си, докато го зареждате, те се реализират едновременно. В повечето случаи батериите на съвременните смартфони, както и тези на външните батерии са изработени от литий. Високата температура, за жалост, не се отразява особено добре на тези батерии.

Трябва да знаете, че затоплянето на батерията е по-интензивно при наличието на по-нисък заряд в нея. Тъкмо затова е препоръчително да започнете да зареждате телефона си, преди батерията му да е паднала под 20% от капацитета си. Дори и устройството ви да се затопли леко, ако всичко е наред с батерията ви, това няма да предизвика опасни ситуации. Постоянното загряване на батерията ви обаче със сигурност ще скъси живота ѝ.

2.5/5 - (120 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
 1. paur bank пише

  Има ли някъде 20000 mah power bank на добра цена или на промоция?

  Има някакви модели в технополис, техномаркет и зора.

 2. Силвия пише

  Каква е разликата между външна батерия за телефон, преносима батерия за телефон и пауър банк?

  10000 mah достатъчно ли са?

  Трябва ми за iphone.

 3. Trayan пише

  Какво е powerbank s?

  Някакъв тип външна батерия предполагам.

  Има ги на sony на промоция в emag.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!