Всички категории

8-те Най-Добри Външни Хард Дискове 2018-2023

Свърши ви паметта на компютъра или телефона и ви е необходимо място за съхраняване на снимки, музика и други файлове?

А сега какво?

В зависимост от индивидуалните ви нужди има различни видове външни хард-дискове, които можете да изберете.

Един професионален фотограф може да има нужда от нещо с голям капацитет, докато един студент може да се нуждае от нещо преносимо. И някой, който ръководи малък бизнес може да зависи от капацитета на паметта, издръжливостта и времето за трансфер.

Ако не сте сигурни какво да закупите, продължете да четете, за да намерите най-добрите външни хард-дискове.

Сега е чудесно време да потърсите външен хард-диск


Паметта никога не е била по-изобилна или по-евтина.

За около 100 лева можете да добавите един терабайт (ТБ) към лаптопа или компютъра си чрез външен хард-диск. Това е достатъчно, за да събере стотици филмови файлове или стотици хиляди MP3 файлове или снимки.

Всеки компютър, който можете да закупите, от големите настолни компютри до малките преносими лаптопи, може да се свърже с поне един хард-диск като не е необходима сложна инсталация.

И ако сте късметлии и имате множество I/0 портове, можете да се свържете с много повече.

Но кой да изберете?

Ето какво трябва да вземете предвид, когато търсите външен хард диск.

Видове външни хард дискове

Има два вида външни хард-дискове.

Настолният клас хард дискове, които са 3,5 инчови, изискват допълнително захранване. Те са създадени да стоят на едно място, обикновено на бюрото ви у дома или в офиса. Ако купувате настолен клас хард диск за видео или трансфер на множество файлове, търсете такъв с вграден вентилатор, тъй като допълнителното охлаждане ще увеличи очакваното време на експлоатация на хард диска.

Преносимите хард дискове са обикновено са 2,5-инчови, захранвани чрез конекторен кабел. Можете да сложите 2,5-инчов модел в джобовете на палтото или дори на панталоните си.

В момента настолните хард дискове са най-много 8ТВ на механизъм, но някои производители поставят два или повече механизма в един уред за повече памет (например, два 4ТВ хард дискове за общо 8ТВ памет). Преносимите хард дискове са с капацитет до 4ТВ, но най-често се срещат такива с капацитет от 500GB до 2ТВ.

Множество хард дискове: Можете да увеличите капацитета, скоростта или защитата на данните, като закупите външен RAID, но множеството хард дискове ще доведат до повече усложнения и повече разходи. След като свържете един външен RAID към компютъра си, той ще се появи и ще действа като всеки друг външен хард диск. След това нещата може да се усложнят. Трябва да помислите за хард диск с поддръжка за нива 1, 5 или 10 RAID, ако съхранявате наистина важни данни, които не можете да си позволите да загубите. Има и други RAID нива за скорост и капацитет, както и софтуер, и хардуер RAID.

Друг вид външна памет е твърдият диск (или SSD), който използва вид флаш памет за съхранение на данните. Тези модели са по-бързи и в повечето случаи струват повече от външните хард дискове.

Свързване

Външните хард дискове обикновено се свързват с устройствата чрез USB кабели.

USB 2.0 и 3.0 почти винаги са налични, въпреки че има и по-нови конектори като USB-C. USB 3.0 предоставя по-бърза скорост на трансфер (теоретично, до 5GBps) и минимум неприятности, след като почти всички лаптопи и компютри идват с USB портов По-новият стандарт USB-C е по-бърз (10GBps или два пъти скоростта на USB 3.0) и се поддържа от по-малък и по-удобен USB-C конектор, които малко по малко започва да се появява на все повече външни хард дискове, дори и на евтините такива.

Може да намерите по-стари външни SATA (eSATA) или FireWare портове на някои хард дискове, но те не могат да достигнат скоростта на USB 3.0 или USB-3. Thunderbolt и Thunderbolt 2 използват Minu DisplayPort конектор и обещават дори по-висока скорост (до 20GBps), но биват измествани от USB-C портове с Thunderbolt 3, които имат скорости от 40GBps (ако компютърът ви поддържа технологията).

Всички хард дискове, които сме разгледали, имат един или друг вид USB съвместимост, но е важно да проверите дали хард дискът, който искате да закупите, е съвместим с компютъра ви. Доста флашки и хард дискове в момента са налични и с USB 3.0, и с USB-C поддръжка чрез два отделни конектора. Допълнителни адаптери ще ви позволят да свържете по-стари USB хард дискове към компютри с по-нови USB-C портове.

Колко важна е скоростта на хард диска?

Докато 7200rpm хард диск определено е по-бърз от един 5400rpm хард диск, истинският отговор е “зависи”.

Ако прехвърляте множество файлове чрез интерфейс с висока скорост като USB 3.0/USB-C и Thunderbolt, тогава със сигурност трябва да изберете 7 200rpm хард диск.

Но ако сте ограничени до USB 2.0 или FireWire, тогава бихме заменили скоростта за капацитет и ще изберем най-големият 5 400rpm хард диск, който бюджетът позволява. Ако целта ви е скорост, тогава най-бързият (и най-скъп) начин е работата с множество хард дискове чрез Thunderbolt 3, като следващият най-бърз начин е единичен SSD свързан чрез Thunderbolt 1/2 или USB 3.0/3.1.

Други фактори

Интересува ли ви как изглежда хард диска?

Например, можете да купите хард диск с различен цвят за всеки член на семейството.

Включеният софтуер е фактор, ако все още нямате локален или онлайн резервен план. Ако просто използвате хард диска като допълнителна памет, или използвате бекъп софтуера, вграден в Уиндоус, вграденият софтуер не е най-важен.

Дължината на гаранцията също е голям фактор: хард дисковете могат и ще се развалят. Този евтин хард диск, който намерихте на сайта за изгодни сделки, може да има само една година гаранция.

Ако искате да сте сигурни, търсете хард диск с тригодишна или петгодишна гаранция.

Следва списък с някои от най-добрите външни хард дискове, които можете да намерите на пазара:

1. Външен хард диск Seagate Backup Plus Slim

Използва USB 3.0 порт, но портове USB 2.0 също са съвместими.

Дизайнът му е много тънък и позволява лесно пренасяне. Има автоматични и програмирани бекъпи, като можете да обновявате интерфейса от FireWire 800 или Thunderbolt.
Съвместим е с Microsoft Windows 8 и 7, както и с Mac OS X 10.7. Разполага с капацитет от от 500 до 2ТВ, а форматът му е само 2,5 инча.

Можете да го ползвате както на Мас, така и на компютър, като при това няма да е необходимо реформатиране.
Купи сега

2. Външен хард диск WD Elements Portable

Този хард диск е с капацитет от 500GB до 2TB. Работи чрез порт USB 3.0 (но е съвместим и с USB 2.0) и осигурява отличен трансфер на данни.

Разполага с пробна версия на програмата WD SmartWare Pro и благодарение на това чрез DropBox регистрация можете да съхранявате документи в облачно пространство. Скоростта му на въртене е 5400 оборота в минута, а трансферът чрез USB 3.0 е 5GBps.

Работи с операционните системи Мас и Windows, а размерите му са 2,5 инча.
Купи сега

3. Външен хард диск ADATA HD650

Този модел е с формат от 2,5 инча, като капацитетът му на съхранение е цял 1ТВ.
Работи чрез USB 3.0 порт. Изключително лек е – само 0,201 кг.

Съвместим е с операционните системи Linux Kernel 2.6, Mac OS X 10.6 или по-нови версии. Осигурява бърз трансфер на данните и можете лесно да го използвате на лаптопа или компютъра си.
Купи сега

4. Външен хард диск WD My Passport

Този външен хард диск идва при вас с USB кабел 3.0, като е съвместим и с USB 3.0, и с USB 2.0.

Може да оперира на операционните системи Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8 и Microsoft Windows 10. Разполага с капацитет за съхранение от 1TB до 4ТВ и осигурява високоскоростен трансфер.

Форматът му е 2,5 инча, като теглото му е само 0,250 кг.
Купи сега

5. Външен хард диск SILICON POWER Armor A65

Този модел е изработен от каучук и пластмаса и е с черен цвят.

Захранването му е DC5V и се извършва чрез USB. Съвместим е с USB 3.0 и с USB 2.0, като трансферът на данни при USB 3.0 е максимум 5GBps, а при USB 2.0 е максимум 480MBps.

Работи на операционните системи Linux 2.6.x, Mac OS 10.5.x. Windows 10/8.1/8/7/XP/Vista. Тежи само 242 грама, а форматът му е 2,5 инча. Капацитетът му е 1ТВ.
Купи сега

6. Външен хард диск Toshiba Canvio Basics

Дискът оперира с технология USB 3.0, която осигурява по-висока скорост на трансфер на данни, но е съвместим също и с USB 2.0.

Може да се използва с Microsoft Windows чрез Plug-and-Play, без да се изисква инсталация на софтуер. Има компактен корпус и е с тегло от 230 грама, докато размерите му са 2,5 инча.

Капацитетът на този модел е 2ТВ памет.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Външен хард диск WD Elements

Голям и лесен за използване хард диск, който е 3,5-инчов и в черен цвят.

Предлага 4ТВ памет, като работи както и с по-бързата технология USB 3.0, така и с USB 2.0. Съвместим е (без форматиране) с Microsoft Windows XP, Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7 и 8, както и с Mac OS X, в който случай е нужно форматиране.
Купи сега

8. Външен хард диск LaCie Porsche Design

Със сребристия си цвят, 2,5-инчовия си дизайн и теглото си от 240 грама, този хард диск е с лек и удобен дизайн.

Неговият капацитет памет е 2ТВ, като прехвърлянето на данни е бързо и лесно, а може да се извърши чрез технология USB 3.0 или чрез технология USB 2.0.

Съвместим е с операционната система Mac OS 10.5 или по-нов модел.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!