Всички категории

8-те Най-Добри Външни Хард Дискове

Свърши ви паметта на компютъра или телефона и ви е необходимо място за съхраняване на снимки, музика и други файлове?

А сега какво?

В зависимост от индивидуалните ви нужди има различни видове външни хард-дискове, които можете да изберете.

Един професионален фотограф може да има нужда от нещо с голям капацитет, докато един студент може да се нуждае от нещо преносимо. И някой, който ръководи малък бизнес може да зависи от капацитета на паметта, издръжливостта и времето за трансфер.

Ако не сте сигурни какво да закупите, продължете да четете, за да намерите най-добрите външни хард-дискове.

Сега е чудесно време да потърсите външен хард-диск


Паметта никога не е била по-изобилна или по-евтина.

За около 100 лева можете да добавите един терабайт (ТБ) към лаптопа или компютъра си чрез външен хард-диск. Това е достатъчно, за да събере стотици филмови файлове или стотици хиляди MP3 файлове или снимки.

Всеки компютър, който можете да закупите, от големите настолни компютри до малките преносими лаптопи, може да се свърже с поне един хард-диск като не е необходима сложна инсталация.

И ако сте късметлии и имате множество I/0 портове, можете да се свържете с много повече.

Но кой да изберете?

Ето какво трябва да вземете предвид, когато търсите външен хард диск.

Видове външни хард дискове

Има два вида външни хард-дискове.

Настолният клас хард дискове, които са 3,5 инчови, изискват допълнително захранване. Те са създадени да стоят на едно място, обикновено на бюрото ви у дома или в офиса. Ако купувате настолен клас хард диск за видео или трансфер на множество файлове, търсете такъв с вграден вентилатор, тъй като допълнителното охлаждане ще увеличи очакваното време на експлоатация на хард диска.

Преносимите хард дискове са обикновено са 2,5-инчови, захранвани чрез конекторен кабел. Можете да сложите 2,5-инчов модел в джобовете на палтото или дори на панталоните си.

В момента настолните хард дискове са най-много 8ТВ на механизъм, но някои производители поставят два или повече механизма в един уред за повече памет (например, два 4ТВ хард дискове за общо 8ТВ памет). Преносимите хард дискове са с капацитет до 4ТВ, но най-често се срещат такива с капацитет от 500GB до 2ТВ.

Множество хард дискове: Можете да увеличите капацитета, скоростта или защитата на данните, като закупите външен RAID, но множеството хард дискове ще доведат до повече усложнения и повече разходи. След като свържете един външен RAID към компютъра си, той ще се появи и ще действа като всеки друг външен хард диск. След това нещата може да се усложнят. Трябва да помислите за хард диск с поддръжка за нива 1, 5 или 10 RAID, ако съхранявате наистина важни данни, които не можете да си позволите да загубите. Има и други RAID нива за скорост и капацитет, както и софтуер, и хардуер RAID.

Друг вид външна памет е твърдият диск (или SSD), който използва вид флаш памет за съхранение на данните. Тези модели са по-бързи и в повечето случаи струват повече от външните хард дискове.

Свързване

Външните хард дискове обикновено се свързват с устройствата чрез USB кабели.

USB 2.0 и 3.0 почти винаги са налични, въпреки че има и по-нови конектори като USB-C. USB 3.0 предоставя по-бърза скорост на трансфер (теоретично, до 5GBps) и минимум неприятности, след като почти всички лаптопи и компютри идват с USB портов По-новият стандарт USB-C е по-бърз (10GBps или два пъти скоростта на USB 3.0) и се поддържа от по-малък и по-удобен USB-C конектор, които малко по малко започва да се появява на все повече външни хард дискове, дори и на евтините такива.

Може да намерите по-стари външни SATA (eSATA) или FireWare портове на някои хард дискове, но те не могат да достигнат скоростта на USB 3.0 или USB-3. Thunderbolt и Thunderbolt 2 използват Minu DisplayPort конектор и обещават дори по-висока скорост (до 20GBps), но биват измествани от USB-C портове с Thunderbolt 3, които имат скорости от 40GBps (ако компютърът ви поддържа технологията).

Всички хард дискове, които сме разгледали, имат един или друг вид USB съвместимост, но е важно да проверите дали хард дискът, който искате да закупите, е съвместим с компютъра ви. Доста флашки и хард дискове в момента са налични и с USB 3.0, и с USB-C поддръжка чрез два отделни конектора. Допълнителни адаптери ще ви позволят да свържете по-стари USB хард дискове към компютри с по-нови USB-C портове.

Колко важна е скоростта на хард диска?

Докато 7200rpm хард диск определено е по-бърз от един 5400rpm хард диск, истинският отговор е “зависи”.

Ако прехвърляте множество файлове чрез интерфейс с висока скорост като USB 3.0/USB-C и Thunderbolt, тогава със сигурност трябва да изберете 7 200rpm хард диск.

Но ако сте ограничени до USB 2.0 или FireWire, тогава бихме заменили скоростта за капацитет и ще изберем най-големият 5 400rpm хард диск, който бюджетът позволява. Ако целта ви е скорост, тогава най-бързият (и най-скъп) начин е работата с множество хард дискове чрез Thunderbolt 3, като следващият най-бърз начин е единичен SSD свързан чрез Thunderbolt 1/2 или USB 3.0/3.1.

Други фактори

Интересува ли ви как изглежда хард диска?

Например, можете да купите хард диск с различен цвят за всеки член на семейството.

Включеният софтуер е фактор, ако все още нямате локален или онлайн резервен план. Ако просто използвате хард диска като допълнителна памет, или използвате бекъп софтуера, вграден в Уиндоус, вграденият софтуер не е най-важен.

Дължината на гаранцията също е голям фактор: хард дисковете могат и ще се развалят. Този евтин хард диск, който намерихте на сайта за изгодни сделки, може да има само една година гаранция.

Ако искате да сте сигурни, търсете хард диск с тригодишна или петгодишна гаранция.

Следва списък с някои от най-добрите външни хард дискове, които можете да намерите на пазара:

1. Външен хард диск Seagate Backup Plus Slim

Използва USB 3.0 порт, но портове USB 2.0 също са съвместими.

Дизайнът му е много тънък и позволява лесно пренасяне. Има автоматични и програмирани бекъпи, като можете да обновявате интерфейса от FireWire 800 или Thunderbolt.
Съвместим е с Microsoft Windows 8 и 7, както и с Mac OS X 10.7. Разполага с капацитет от от 500 до 2ТВ, а форматът му е само 2,5 инча.

Можете да го ползвате както на Мас, така и на компютър, като при това няма да е необходимо реформатиране.
Купи сега

2. Външен хард диск WD Elements Portable

Този хард диск е с капацитет от 500GB до 2TB. Работи чрез порт USB 3.0 (но е съвместим и с USB 2.0) и осигурява отличен трансфер на данни.

Разполага с пробна версия на програмата WD SmartWare Pro и благодарение на това чрез DropBox регистрация можете да съхранявате документи в облачно пространство. Скоростта му на въртене е 5400 оборота в минута, а трансферът чрез USB 3.0 е 5GBps.

Работи с операционните системи Мас и Windows, а размерите му са 2,5 инча.
Купи сега

3. Външен хард диск ADATA HD650

Този модел е с формат от 2,5 инча, като капацитетът му на съхранение е цял 1ТВ.
Работи чрез USB 3.0 порт. Изключително лек е – само 0,201 кг.

Съвместим е с операционните системи Linux Kernel 2.6, Mac OS X 10.6 или по-нови версии. Осигурява бърз трансфер на данните и можете лесно да го използвате на лаптопа или компютъра си.
Купи сега

4. Външен хард диск WD My Passport

Този външен хард диск идва при вас с USB кабел 3.0, като е съвместим и с USB 3.0, и с USB 2.0.

Може да оперира на операционните системи Microsoft Windows 7, Microsoft Windows 8 и Microsoft Windows 10. Разполага с капацитет за съхранение от 1TB до 4ТВ и осигурява високоскоростен трансфер.

Форматът му е 2,5 инча, като теглото му е само 0,250 кг.
Купи сега

5. Външен хард диск SILICON POWER Armor A65

Този модел е изработен от каучук и пластмаса и е с черен цвят.

Захранването му е DC5V и се извършва чрез USB. Съвместим е с USB 3.0 и с USB 2.0, като трансферът на данни при USB 3.0 е максимум 5GBps, а при USB 2.0 е максимум 480MBps.

Работи на операционните системи Linux 2.6.x, Mac OS 10.5.x. Windows 10/8.1/8/7/XP/Vista. Тежи само 242 грама, а форматът му е 2,5 инча. Капацитетът му е 1ТВ.
Купи сега

6. Външен хард диск Toshiba Canvio Basics

Дискът оперира с технология USB 3.0, която осигурява по-висока скорост на трансфер на данни, но е съвместим също и с USB 2.0.

Може да се използва с Microsoft Windows чрез Plug-and-Play, без да се изисква инсталация на софтуер. Има компактен корпус и е с тегло от 230 грама, докато размерите му са 2,5 инча.

Капацитетът на този модел е 2ТВ памет.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Външен хард диск WD Elements

Голям и лесен за използване хард диск, който е 3,5-инчов и в черен цвят.

Предлага 4ТВ памет, като работи както и с по-бързата технология USB 3.0, така и с USB 2.0. Съвместим е (без форматиране) с Microsoft Windows XP, Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7 и 8, както и с Mac OS X, в който случай е нужно форматиране.
Купи сега

8. Външен хард диск LaCie Porsche Design

Със сребристия си цвят, 2,5-инчовия си дизайн и теглото си от 240 грама, този хард диск е с лек и удобен дизайн.

Неговият капацитет памет е 2ТВ, като прехвърлянето на данни е бързо и лесно, а може да се извърши чрез технология USB 3.0 или чрез технология USB 2.0.

Съвместим е с операционната система Mac OS 10.5 или по-нов модел.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. кунчев пише

    в описанията липсва важна информация за вида на дисковете,а празната работа не е привлекателна
    няма да визирам какво точно,щом е пропусната,значи не желаете да стигне до мен и това определя решението ми за покупка

  2. Димитър Величков пише

    Благодаря за информацията, беше ми полезна, аз нищо не разбирам от тези неща, но искам да си купя хард диск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!