Всички категории

9-те Най-Добри Възглавници

Прекарваме една трета от живота си в леглото и качеството на съня ни се отразява пряко върху останалите две трети.


Това означава, че  възглавницата всъщност има много по-голямо значение отколкото повечето от нас предполагат.

Повечето възглавници може и да изглеждат сходно, но те се различават значително според това каква опора за главата и комфорт по време на сън предлагат.

Добрата възглавница за човек, който спи по гръб може да бъде ужасно неудобна за такъв, който предпочита да спи по корем или настрани. Ако възглавницата не предоставя правилната опора на главата и шията това ще доведе до неспокойствие и напрежение, съответно лош и некачествен сън.

Ако все още не сте открили правилната възглавница или искате да смените старата и износена такава, няма за какво да се притеснявате.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко необходимо, за да можете да изберете най-правилната възглавница за вашата почивка.

Как да прецените какво да търсите

Отговаряйки си на няколко прости въпроса ще можете лесно да изберете правилната възглавница.

В каква поза спите най-често?

За да предоставите на главата и шията си необходимата им опора ще ви трябва по-висока възглавница ако спите обърнати настрани и по-ниска ако спите по гръб.

Хората, които спят по корем трябва да търсят много тънка възглавница, която да не повдига врата им прекалено високо. Целта е гръбначният стълб и шията да останат под възможно най-неутралния ъгъл и така се облекчават от стреса и напрежението.

Ако не спите само в една позиция и през нощта се въртите по гръб и настрани например, можете да изберете възглавницата според позицията, в която заспивате най-често.

Какъв матрак имате?

Може и да не смятате, че матракът има нещо общо с избора на възглавница, но това далеч не е така.

Ако имате по-твърд матрак ще ви трябва по-висока възглавница.

Ако матракът ви е по-мек съответно по-ниска възглавница би била по-подходяща.

Това важи в случаите когато спите по гръб и настрани. При по-меките матраци тялото потъва повече в тях и съответно разстоянието между главата и матрака е по-малко, съответно няма нужда от висока възглавница. По-твърдите матраци пък не позволяват на тялото да потъне в тях и така разстоянието между главата и матрака е по-голямо, съответно ще се нуждаете от по-висока възглавница.

Имате ли алергии?

Някои хора са алергични към пух, латекс и други материали и пълнежи при възглавниците.

Други пък имат алергия към прахови акари, които предпочитат синтетичните пълнежи при възглавниците като полиестерни влакна.

Проверете внимателно какъв е пълнежа на избраната възглавница и от какви материи е изработена тя – така ще се уверите, че няма да обостряте алергията си. Дори и на опаковката или етикета да пише, че възглавницата е хипоалергенна, отново направете проверката.

Няма определен стандарт за хипоалергенни продукти.

Има един определен материал, който не предизвиква алергии и той е синтетичният латекс.

Става ли ви горещо или студено докато спите?Ако сте склонни да се потите докато спите е добре да потърсите дишаща възглавница, която разсейва добре топлината. Обикновено възглавниците, които са с пълнеж от натрошена пяна или полиестер са по-проветриви от тези направени от едно голямо парче пяна например.

Няма смисъл да обръщате внимание на моделите с “охлаждащ” гел или ефект. Въпреки че първоначално могат и да оставят усещане за хладнина, обикновено в последствие при загряване тези охлаждащи слоеве стават по-горещи и по-трудно се охлаждат, а също така задържат и повече влага.

Видове възглавници

Нека ви представим и основните видове възглавници, които могат да се намерят на пазара.

Полиестерни възглавници

Изработените са от полиестер или полиестерни влакна и са най-често срещаните възглавници на пазара, съответно и най-евтините.

Обикновено пълнежът им изглежда като памук, но реално е синтетичен – фини пластмасови нишки. Тези възглавници не задържат формата си, което означава, че често ще ви се налага да ги оформяте и вероятно ще потърсите заместител по-скоро от очакваното.

Възглавници от мемори пяна

Това е същият материал (полиуретан), от който са изработени и много модели матраци.

Този тип възглавници могат да имат едно цяло голямо парче мемори пяна или да са с пълнеж от нарязана или натрошена такава.

Те обикновено са по-плътни от полиестерните възглавници и заемат формата на главата, което ги прави изключително удобни. Все пак имайте предвид, че възглавниците от мемори пяна не са толкова дишащи, което означава, че могат и да задържат повече топлина.

Латексови възглавнициИма два вида латекс – естествен, който се извлича от сока на дърветата и синтетичен.

Възглавници се правят и от двата вида латекс и могат да са от едно голямо цяло парче или от множество малки парчета. Както естественият, така и синтетичният латекс в матраци и възглавници реагират по-различно при допир с тялото отколкото мемори пяната.

Латексът е по-гъвкав и възвръща формата си много по-бързо след компресиране.

Възглавници с пух или пера

Пълнежът на тези възглавници е напълно естествен и обикновено е от гъши и патешки пух или пера. Пухените варианти са възможно най-меките и пухкави възглавници.

Тези от пера също не са по-лоши, но обикновено са по-евтини и не са чак толкова пухкави. Не всяка възглавница от пух или пера може да задържа формата си, защото това зависи от гъстотата на пълнежа. От последното зависи и твърдостта, като има разлики между различните модели.

Ако сте решили, че искате възглавница от пух или пера, най-добре е да отидете на място в магазин и да я изпробвате, за да се уверите, че ви допада.

Възглавници с елда

Както можете да предположите тези възглавници са с пълнеж от малки сухи семена от елда. За някои хора те могат да бъдат изключително удобни и да предоставят отлична опора, но за други могат да бъдат прекалено шумни (семената се движат и шумолят) или твърди.

Водни възглавнициТези възглавници имат торбичка, която се пълни с вода. Количеството на водата определя и нивото на твърдост. Калъфката им обикновено е изработена от памук или полиестер.

Грижа за възглавниците

Повечето модели възглавници могат да се перат, обикновено със студена вода. Все пак проверете инструкциите на етикета, които производителят е дал.

Някои материали, като например цяло парче мемори пяна, не трябва да се пускат в пералня.

Освен ако възглавницата не е от едно голямо цяло парче, препоръчително е да я оформяте с ръце всеки ден, за да запазите формата й за по-дълго време.

Проверете етикета на възглавницата. Някои производители съветват тя да се сложи в сушилня за няколко минути, за да възвърне пухкавата си форма при нужда.

Съвети при избор на възглавница

Независимо дали ще пазарувате онлайн или във физически магазин, след като харесате дадена възглавница можете да направите някои неща, за да проверите дали е подходяща.

Проверете твърдостта чрез натискане

Това, че на етикета пише, че възглавницата е твърда не означава, че няма да е подходяща за вас.  Направете проверка за себе си. Поставете възглавницата на равна повърхност и я натиснете силно с дланта на ръката си докато не достигнете половината от първоначалната й височина.

Колкото по-голям натиск ви се наложи да прилагате – толкова по-твърда е възглавницата.

Оправете формата на възглавницатаМоделите с парчета от даден материал за пълнеж могат да изгубят формата си, дори и да не са използвани преди това (от неправилно съхранение, силна компресия с цел заемане на по-малко място и лесно пренасяне и т.н.).

Затова най-добрият вариант е вие самите да хванете с ръце и да помогнете на възглавницата да възвърне формата си като с разтръскване се разпредели равномерно пълнежът.

Най-добре е след като изпробвате твърдостта на възглавницата, непосредствено след това да видите колко бързо възвръща формата си.

Уверете се, че пълнежът се разпределя равномерно навсякъде.

Проверете дали възглавницата е дишаща

Повечето позволяват на въздуха да преминава свободно през тях, но по-плътните не са толкова дишащи. Ако ви е горещо и се потите докато спите, потърсете възглавница с пълнеж от малки частици и парчета – така ще сте сигурни, че въздухът ще циркулира свободно.

Пример за подобни възглавници са тези от полиестер, пух или пера и малки парчета пяна.

Калъфката също е от значениеДобре направената калъфка е здрава и издръжлива и благодарение на нея ще използвате по-дълго самата възглавница. Важно е да има достатъчно шевове, които да са прави и здрави. 

Някои възглавници може да имат калъф с цип, което позволява по-лесното им поддържане чисти и дори понякога дава възможност за допълване на пълнежа.

Връщане и пробен период

Обърнете внимание дали дадения производител или магазин има политика за връщане и възможност за пробен период. Всъщност подобни опции се предлагат от малко производители и търговци, но ги има и обикновено важат в рамките на 30 дни.

Ако не сте сигурни дали сте избрали правилната възглавница, може би ще искате да се възползвате от подобна екстра.

Най-добрите възглавници

Ако нямате желанието или пък времето да изпробвате възглавници по магазините или да търсите онлайн – няма за какво да се притеснявате.

Ще ви представим някои от най-добрите възглавници, които могат да се намерят към момента на пазара.

Просто изберете тази, която смятате, че ще бъде най-подходяща за вас.

1. Възглавница Ted Memory Adry CoolПродуктът е със средно ниво на твърдост.

Пълнежът е от мемори пяна (едно цяло парче), а калъфът е изработен от полиестер. Мемори пяната е усъвършенствана със слой от гел, който спомага за охлаждането по време на сън. Самата пяна пък приляга идеално на всяка извивка на шията и главата и по този начин освобождава от напрежението и помага за отпускането на мускулите.

Калъфът на възглавницата се сваля и може да се пере в пералня до 40 градуса. Размерите й са 40х60 сантиметра, а височината е 12 сантиметра.
Купи сега

2. Възглавница Memory Arctic Gel Green FutureВъзглавницата осигурява максимална опора за шията и главата. Ядрото й е от полиуретанова мемори пяна, която приема формата на тялото.

В допълнение има слой от охлаждащ гел, който осигурява по-спокоен и прохладен сън. Калъфът е изработен от полиестер и може да се сваля и пере в пералня до 40 градуса.

Размерите на възглавницата са 40х60 сантиметра, а височината е 12 сантиметра.
Купи сега

3. Възглавница Ted с гъши пухКласическа възглавница от гъши пух и пера, която придава естествена опора на шията и главата и спомага за по-добрата почивка.

Пухът и перата са третирани специално против алергени и облечени в калъф от фин памук.

Те не задържат влага и осигуряват максимална проветривост и комфорт. Пълнежът е от 15% гъши пух и 85% гъши пера. Калъфът е от 100% памук и може да се пере в пералня до 30 градуса.

Размерите на възглавницата са 50х70 сантиметра.
Купи сега

4. Ортопедична възглавница Tempur Classic Terry BeigeПродуктът има традиционна форма и осигурява комфорт и добра опора по време на сън. Подходящ е за използване при всяка поза на спане.

Възглавницата е мека и има калъф от 100% памук, който може да се сваля и пере.

Размерите й са 38х55 сантиметра, а височината й е 10.5 сантиметра.
Купи сега

5. Възглавница Dream On Gel QUEENТези възглавници се произвеждат в България и производителят влага особена грижа и внимание към детайлите на своите продукти.

Конкретният модел е с ядро от мемори пяна и има средно ниво на твърдост. Има поставен и слой от охлаждащ гел, който спомага за по-комфортен и спокоен сън. Калъфът е сваляем (има цип) и може да се пере в пералня, като той е изработен от жакард.

Размерите на възглавницата са 59х39 сантиметра, а височината й е 16 сантиметра.
Купи сега

6. Ортопедична възглавница Dormia Contour New LВъзглавницата е с ядро от мемори пяна с ортопедична форма. Нивото й на твърдост е средно и е подходяща за хора, които спят предимно настрани и по гръб. Облекчава болките и напрежението в областта на гърба и раменете. Спомага за намаляване на хъркането.

Хипоалергенен калъф с цип за лесна поддръжка. Размерите на продукта са 35х55 сантиметра, а височината е 12 сантиметра.
Купи сега

7. Възглавница Poohy Basic Soft с патешки пухМоделът е с естествен пълнеж от 10% пух и 90% пера обвити в перкал от 100% памук, който служи като бариера за акари и алергени.

Възглавницата е идеална за хора, които спят настрани и по гръб. Тя е мека и се характеризира с висока проветривост и терморегулиращи свойства.

Произведена е в България от изцяло естествени материали. Размерите й са 50х70 сантиметра, а височината й е 20 сантиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Възглавница Flexy Memory SportTechС тази възглавница ще преоткриете добрата почивка и сън. Ядрото й е от мемори пяна, която заема всяка извивка на тялото и реагира на натиск и температура.

Обвито е от калъф от 100% памук. Размерите на продукта са 72х42 сантиметра, а височината е 15 сантиметра.

Средно ниво на твърдост.
Купи сега

9. Възглавница с алое вера Green Future NaturaТова е плетена възглавница с алое вера, която в ядрото си има смес от 70% мемори пяна и 30% силиконови влакна. Така се осигурява отлична опора за шията и главата през цялата нощ.

Има сваляема калъфка от полиестер, която може да се пере в пералня до 30 градуса.

Самата възглавница е мека. Размерите й са 50х70 сантиметра.
Купи сега

3.3/5 - (18 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Ивелина Грънчарова пише

    Благодаря,помогнахте ми🍀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!