Всички категории

14-тe Най-Добри Велосипеди / Колела

Преди години беше много по-лесно да се избере велосипед.


Освен това поддръжката изискваше само редовно смазване на веригата и почистване на мръсотията от механизмите. Останалото беше само забавление под слънцето, независимо дали се кара по шосе, в планината или по алеите в парка. В настоящето обаче нещата с велосипедите са много по-сложни, най-вече заради това, че има модели за всякакъв тип каране.

След като започнете да разглеждате различни модели ще се уверите в това. Вероятно малко по-късно ще сте още по-объркани и ще се питате какъв велосипед би бил най-подходящ за целите и нуждите ви. Няма защо да се плашите обаче – реално не е толкова трудно да изберете най-подходящия велосипед за себе си, поне не и след като сте запознати с всичко по-важно по темата.

В това ръководство ще ви представим именно най-важната информация относно велосипедите като в края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите велосипеди на пазара към момента.

Видове велосипеди и избиране на най-подходящия

Преди да започнем директно да представяме различните видове велосипеди и да ги сравним, може би трябва да уточним защо има толкова много на пазара. Истината е, че всеки вид велосипеди е проектиран да отговаря на определени изисквания и да бъде особено подходящ за определен тип каране.

Например, моделите с по-тесни гуми са направени за развиване на по-висока скорост и по-лесно управление.

Велосипедите с по-широки гуми пък предлагат по-добро сцепление и по-комфортно возене.

Алуминиевите рамки са леки и правят велосипеда по-лесно преносим, докато пък стоманените са по-здрави и стабилни. Велосипедите с една скорост не изискват особена поддръжка и предлагат неангажиращо возене, както и можете да използвате по-добре енергията на тялото си.

В крайна сметка има толкова много различни видове велосипеди именно защото има различни видове велосипедисти с още повече и различни предпочитания.

И не мислете, че дори и в този момент производителите не разработват още нови и нови видове велосипеди, както и технологии за тях. Например, електрическите велосипеди добиват все по-голяма популярност. Благодарение на електромотор, те предлагат помощ на велосипедиста когато и където такава е необходима. Също така се измислят нови дизайни на рамката, гумите, изместен център на тежестта и т.н.

Разбира се, тези нововъведения могат само да затруднят още повече обикновените хора когато избират нов велосипед. Но нека изясним нещо що се отнася именно до избора – всичко започва от вас самите.

Затова вместо да се прехвърлим директно към видовете велосипеди и техните предимства и недостатъци, нека първо се спрем на вас. За да намерите най-подходящия велосипед, трябва да осъзнаете, че вие сте най-важното неизвестно в това уравнение. Съответно трябва да започнете като си отговорите на няколко важни въпроса.

Къде възнамерявате да карате?

Това е много важен въпрос и е добре да си отговорите възможно най-точно. Съответно отговорът ще се отрази пряко на това какъв велосипед ще изберете. Например, ако смятате да карате основно по черни пътища, едва ли бихте избрали шосеен велосипед, а планински.

С кого ще карате и какъв велосипед има той/тя?Още един важен въпрос, който ще ви насочи в правилната посока. Ако имате спътник, с който да карате – вероятно ще го правите заедно и по еднакви маршрути. Съответно ако той предпочита каране по шосе с висока скорост – и вие можете да потърсите шосеен велосипед.

Ако пък ще карате с децата си, едва ли ще ви трябва велосипед, който да развива големи скорости, а по-скоро нещо обикновено. Ако пък ще карате с по-възрастен човек, няма как да търсите скорост, а по-скоро модел, който предлага по-добър комфорт при каране.

Какви са очакванията ви от всяко каране?

Искате ли да карате бързо? А може би искате да излезете от шосето по черните пътища и да изпитате тръпката от преминаването по тях? Или пък искате да се придвижвате бавно и комфортно в града докато се наслаждавате на слънчевите лъчи? Какво искате да промените в сравнение с предходния си опит?

Може би в миналото също сте карали велосипед – какво ви е харесало и какво не?

На какви велосипеди сте се качвали и кой ви хареса най-много? А какво не ви допадна в останалите? Избягването на неща, които в миналото не са ви направили добро впечатление или изобщо не са ви харесали може да ви помогне да се насладите наистина много повече на бъдещите преживявания с новия ви велосипед.

Ще превозвате ли товари по време на каране?

Дали би ви се наложило да превозвате багаж, покупки или друго на велосипеда? Ако това е възможно, добре е да изберете модел с кошница или поне с опцията за монтиране на кошница. Това автоматично ще премахне няколко вида велосипеди от списъка ви, тъй като не всички имат подобна опция.

Колко важен е комфортът за вас?

Колко удобно искате да ви бъде докато карате велосипеда си? Това основен фактор ли е или второстепенен? И какво предпочитате – голям комфорт или бързи скорости? Ако искате удобство по време на каране, тогава по-добре е да се спрете на градски велосипед, вместо на шосеен или планински. Но пък шосейните модели също могат да бъдат удачен избор ако искате високи скорости и приличен комфорт.

Подробен преглед на различните видове велосипеди


След като вече имате по-добра представа към какъв велосипед да се ориентирате можем да ви представим и по-подробно различните видове. И въпреки че ще срещнете много видове велосипеди в търсенето си, важно е да запомните, че има три основни.

Сред тях спадат: планински, шосейни и хибридни велосипеди.

Шосейни велосипеди – в тази категория спадат различни велосипеди като състезателни, градски и т.н.

Планински велосипеди – в тази категория отново има различни подкатегории велосипеди, но всяка от тях е предназначена за ползване по черен път и неравен терен.

Хибридни велосипеди – това са моделите, които съчетават в себе си характеристики както на шосеен, така и на планински велосипед. Съответно те могат да се използват както по неравен терен, така и по шосето, но не се представят оптимално в нито един от двата случая. Те представляват липсващата връзка между двата основни вида велосипеди.

Специализирани велосипеди – това е може би най-широкото понятие за видовете шосейни велосипеди. Всички тези модели са направени за каране на пътя и не се представят добре на чакъл или кален терен.

След като станаха ясни основните видове велосипеди, може би е време да разгледаме всеки от тях по-подробно, заедно с прилежащите му подвидове.

Шосейни велосипеди

Това са най-бързият вид велосипеди – те развиват най-високи скорости.

В тази категория ще намерите изключително много подкатегории. Подобен велосипед може да се използва за кардио, пътуване, състезания, колоездене и много други.

Състезателни велосипеди

Както подсказва името им, това са шосейни велосипеди направени специално за развиване на високи скорости. Те са изключително леки и са проектирани така, че велосипедистът да е в сгънато положение за да се намали съпротивлението при каране. Имат и специални механизми за скорости, които позволяват да изкачвате хълмове и да спускане по склонове бързо и лесно.

Ендюрънс велосипеди


Този подвид велосипеди е подобен на състезателните, но позволяват на колоездача да заеме по-изправена позиция. Вместо за развиване на максимална скорост тези велосипеди са направени за по-комфортно и дълго каране.

Велокрос велосипеди

В известен смисъл тези велосипеди са от първите хибриди и са предназначени за колоездачи, които искат да карат по различни терени, включително павирана настилка, чакъл, трева и т.н.

Тюринг велосипеди

Тази подкатегория шосейни велосипеди е направена за развиване на висока скорост, дълго каране и подобрен комфорт. Рамките на велосипедите са по-здрави и тежки от тези на състезателните модели, а гумите са по-широки и увеличават комфорта при каране.

Планински велосипеди

Както вече стана ясно, това са велосипеди предназначени за неравен и тежък терен.

Но с времето понятието “планински” се е променило доста. Преди години индикираше конкретен вид велосипеди, докато сега се е превърнало в основна категория за множество подкатегории. Основното е, че всички велосипеди от този вид са направени специално за каране по черни пътища. Разбира се, това не означава, че не могат да се използват и на шосето, но карането и комфортът изобщо няма да са толкова добри в сравнение с шосеен велосипед.

Трейл велосипеди

Това е може би най-универсалният подвид планински велосипеди. Те не са предназначени за конкретен неравен терен и могат да се справят с почти всичко. С подобен велосипед можете да се изкачвате и спускате по всякакви неравни терени, а окачването ще ви помогне това да стане по най-комфортния начин.

Крос-кънтри велосипеди


Този подвид велосипеди размива границите между шосейните и планинските модели. Характерно за тях е, че могат да развиват високи скорости, но се справят отлично с неравен терен. Обикновено крос-кънтри велосипедите се използват основно за черни пътища и често за изминаването на дълги разстояния.

Планински бегачи

Въпреки че това напомня за основната категория, има и подкатегория за планински модели, в която спадат точно и конкретно такива велосипеди. Те са леки и маневрени, но същевременно здрави и надеждни – направени само и единствено за планината. С тях ще можете да изкачите и спуснете най-стръмните склонове без никакви притеснения.

Велосипеди за спускане

Това са вид планински велосипеди, които се използват точно за това, което подсказва името на подвида им – спускане на стръмни склонове. Те са направени основно за това и предлагат невероятен контрол и маневреност. Обикновено не се срещат често и се търсят от колоездачи, които много добре знаят какво искат и какво ще правят с тях. Могат да се използват и във велосипедни паркове, където колоездачите правят трикове и имат изкуствено създадени препятствия, склонове и т.н.

Хибридни велосипеди

Този основен вид велосипеди се използва за пътуване и дава най-голяма гъвкавост.

В него са комбинирани характеристиките на шосейните и планинските велосипеди. Моделите от категорията са достатъчно здрави за ежедневно ползване, но имат по-тесни гуми за да развиват по-висока скорост. Обикновено имат по-леки рамки за допълнителна преносимост и могат да имат от една до 21 скорости.

Повечето хибридни велосипеди поддържат колоездача в по-изправено положение, което е по-характерно за планинските модели. Въпреки това те развиват достатъчно висока скорост, за да можете да пътувате спокойно на дълги разстояния и предлагат добър комфорт. Често тези модели имат дискови спирачки, плоски ръкохватки и позволяват носене на допълнителен багаж.

Истината е, че хибридните велосипеди са добър универсален вариант за хората, които искат да карат както по шосето ежедневно, така и от време на време по неравен терен. В зависимост от желанията ви – това може да се окаже идеалният вид велосипед.

Специализирани велосипедиТова, както стана ясно, е може би най-широката категория, която обикновено обхваща повечето видове велосипеди на пазара. В нея спадат именно моделите, които са специализирани в дадено нещо и предлагат комфортно каране и лесно придвижване.

Ако искате велосипед за нещо конкретно и по-специализирано, можете спокойно да изберете един от тази категория.

Ежедневни велосипеди

В този подвид са събрани класическите велосипеди за ежедневно ползване. Виждали сте ги навсякъде из града – те имат калници, кошница отпред, както и стойка за прикрепване на багаж отзад. Те са отличен избор за всеки, който иска да кара ежедневно велосипеда си – в градски условия или селски условия. Направени са основно за максимален комфорт и стабилност.

Също така са изключително здрави заради дебелата и тежка рамка. Повечето градски велосипеди имат една скорост и контра, но можете да намерите и модели с три, седем и дори 21 скорости и ръчни спирачки. Имайте предвид, че този подвид велосипеди е подходящ за каране на асфалт, бетон и пясък. За съжаление не са подходящи за кал, чакъл и неравен терен.

Товарни велосипеди

Този подвид велосипеди е точно това, което си мислите – направени за да се придвижвате с много багаж и товари. Често се използват от пощальони, куриери, доставчици, а също и родители, които карат децата си със себе си.

Тези велосипеди са здрави и издръжливи, но не са направени за каране по неравен терен. Можете да очаквате изключителна здравина и стабилност от тях, дори когато сте ги натоварили с много багаж. Имайте предвид, че товарните модели не са направени да развиват високи скорости и са по-бавни в сравнение с повечето велосипеди.

Градски велосипеди


Този подвид велосипеди е хибрид между товарните и тези за ежедневно ползване. Изключително удобен и подходящ за ежедневно каране в градски условия, често се използва от пощальони и куриери. Има възможност за прикрепване на товар в задната му част. Както подсказва и името, тези модели са създадени основно за каране в градски условия и често хората ги избират за придвижване от и до работа.

Повечето градски велосипеди имат калници отпред и отзад, за да се предотврати изцапването с пръски вода и кал по дрехите. Имат различни опции за скорости и обикновено са достатъчно здрави, за да изкарат дълги години употреба. Подобно на товарните модели и тези за градски условия не са от най-бързите.

Електрически велосипеди

Този вид иновативни велосипеди правят пътуванията дори на дълги разстояния изключително лесни.

Всъщност електрическите модели се предлагат от много време, просто добиват популярност едва през последните години. Първите такива велосипеди се правят още през 19 век, но едва сега технологиите се развиват достатъчно, че да позволят акумулатор да издържа достатъчно и да се зарежда така, че да захранва електромоторът за ежедневно ползване.

Можете да намерите различни модели електрически велосипеди на пазара, включително такива за деца и възрастни. Както може би се досещате, тези велосипеди имат електромотор към веригата, който спомага за задвижването и при нужда.

Въртенето на педалите зарежда акумулатора, който захранва електромотора когато имате нужда от неговата помощ при изкачване. Някои от по-хубавите модели предлагат и система за контрол на въртенето и следене заряда на акумулатора. Имайте предвид, че електрическите велосипеди могат да се карат спокойно дори когато няма заряд в акумулатора, но просто ще е малко по-трудно, защото са по-тежки от останалите.

Сгъваеми велосипеди

Сгъваемите модели са уникални сами по себе си.

Те се сгъват за по-лесно пренасяне и съхранение. Също така са отличен избор за хората, които пътуват частично с кола или градски транспорт или пък нямат достатъчно място за съхранение. Повечето сгъваеми велосипеди са изключително леки и са най-близо до състезателните модели. Изработени са от иновативни материали и имат дизайн, който ги прави особено здрави и издръжливи.

Велосипеди с една скоростТези велосипеди са много интересни за някои хора.

Те много наподобяват велосипедите от детството на много възрастни – нямат скорости и използват контра за спиране. За да се движите напред трябва постоянно да въртите педалите. Няма възможност да се пускате по инерция и съответно са предпочитани от колоездачите, които искат непрекъсната връзка със своя велосипед. Често тези велосипеди се използват от професионалисти, които искат максимална скорост и възможност за контрол. Имайте предвид, че подобни велосипеди не са подходящи за начинаещи, както и за хората, които искат нещо за ежедневно ползване.

Лежащи велосипеди

Тези модели са сравнително нови на пазара и се предлагат в различни форми и варианти през последните години. За разлика от обикновените велосипеди, които се карат от изправен или сгънат колоездач, тези се карат в легнало положение.

Педалите са монтирани зад предното колело и се въртят от колоездача, който е легнал по гръб. Повечето от тези велосипеди имат регулируема рамка, която може да се разгъва или прибира в зависимост от ръста на колоездача.

Как да направите правилен избор

Към този момент трябва да имате добра представа какви видове велосипеди има на пазара и кой от тях би бил най-подходящ за вас. Комбинирайки новите си знания за велосипедите заедно с отговорите на въпросите от началото – можете да направите сравнително добър избор.

Но избирането на вида на велосипеда е само началото. След това трябва да изберете модел, който да ви бъде удобен и да ви пасва възможно най-добре.

РазмериЕдно от важните неща е да изберете велосипед с правилните размери. Обикновено размерът на велосипедите се определя от размера на колелата му. Съответно ако един велосипед е 26-инчов, това означава, че колелата му са с диаметър от 26 инча.

Трябва ви модел с размери, които ще ви позволят да се качите удобно и да карате без да изпитвате дискомфорт.

Окачване

Повечето велосипеди нямат окачване, но някои имат пружинни седалки за по-удобно каране, а други (например планинските) имат амортисьори, които поемат неравностите. Обикновено колкото по-добро е окачването на един велосипед, толкова по-комфортен и подходящ ще е той за каране по неравен терен. Така например пълноразмерно окачване се среща основно при планинските бегачи, докато останалите планински подвидове имат само предно окачване.

Спирачки

Всеки колоездач трябва да има опцията да спре или намали когато се наложи. Най-простият механизъм за спиране и контрол на скоростта е контрата. Единственото, което трябва да направите е да завъртите педалите наобратно. Все още се предлагат достатъчно модели велосипеди, които предлагат именно спиране с подобен механизъм.

Също така има велосипеди с ръчни спирачки, които контролират механизми за спиране директно на колелата.

Най-добрите велосипеди на пазара

Намирането на подходящия велосипед може да бъде истински предизвикателство. Преди всичко трябва да определите своите изисквания, нужди, а защо не и бюджет. Ако все пак изпитвате трудности с избирането на велосипед – нека ви помогнем. Ще ви представим някои от най-добрите модели велосипеди на пазара.

Просто изберете този, който сметнете за най-подходящ.

1. Велосипед Drag H3 27.5″Отличен велосипед, който е подходящ за смесен тип каране. Има доживотна гаранция на рамката и гарантиран много дълъг период на експлоатация.

Разполага с палцови команди и амортисьорна вилка за по-приятно и сигурно каране.

Общо 21 скорости с механизъм Шимано и дискови спирачки.
Купи сега

2. Велосипед MTB 29″ Omega LegionМоделът е подходящ за градско каране за забавление или ежедневно. Разполага с амортисьорна вилка от стомана. Рамката е изградена от алуминий.

Има 21 скорости и хидравлична спирачка с дискова система. Спирачният механизъм и скоростите са Шимано.
Купи сега

3. Велосипед Drag Grand Canyon TE Lady 28″Това е гъвкав и бърз велосипед изграден от качествени механични компоненти Шимано и е напълно подходящ за каране и в градски условия. На него могат да се монтират калници и багажник при нужда от транспортиране на по-големи товари.

Рамката е от лек алуминий, а скоростният механизъм се състои от 27 на брой скорости. Спирачната система е от хидравлични дискови спирачки.
Купи сега

4. Велосипед Crosslander Compact Elegance 26″Този велосипед се характеризира с изключителна компактност и може спокойно да се събере в багажник на автомобил, градски транспорт, както и да се съхранява в коридора до входната ви врата. Има спирачна система Шимано с предни и задни дискови спирачки.

Разполага с 21 скорости и палцови команди. Има амортисьорна вилка и газов амортисьор отпред.
Купи сега

5. Градски велосипед PROBIKE CITY 28″Това е отлично решение за придвижване в натоварения трафик на големия град. Велосипедът разполага със 7 на брой скорости и може да ви послужи за придвижване до работа, училище или просто за забавление из града.

Има елегантен дизайн и ще допълни визията на всеки, който го кара.

Рамката му е изработена от стомана, а вилката е фиксирана. В комплекта са включени аксесоари като калници, багажник, светлини и звънец. Максималното поддържано тегло е 120 килограма.
Купи сега

6. Сгъваем велосипед Probike FOLDING 20″С този сгъваем велосипед можете да отидете навсякъде бързо и лесно. Той е предназначен основно за придвижване в града заради удобството, което предлага, особено на хората използващи смесен транспорт. Лесно се пренася и съхранява. Разполага с 6 на брой скорости и предна спирачка.

Рамката е изработена от здрава и издръжлива стомана. В комплекта е включен и звънец. Максималното поддържано тегло е 110 килограма.
Купи сега

7. Велосипед Pinarello Dogma F10Това е шосеен велосипед за напреднали. Има единична верижна система и фиксирана вилка. Рамката е изработена от карбон, който е изключително здрав и лек.

Разполага с 22 скорости и хидравлична дискова спирачка. Моделът тежи едва 8.1 килограма.
Купи сега

8. Велосипед PROBIKE BMX 20″Велосипедът има специална геометрия на рамката, която позволява да се изпълняват трикове с него. Рамката е стоманена и много здрава, а джантите са от алуминий.

С подобен велосипед можете да изпитате истински адреналин на улицата. Той е подходящ за напреднали колоездачи.

Разполага само с една скорост и има механична спирачка. Максималното поддържано тегло е 100 килограма.
Купи сега

9. Сгъваем електрически велосипед Longwise Q9Този велосипед комбинира предимствата на сгъваемите модели и иновативността на електрическите. Има безколекторен електромотор с мощност от 250 вата.

Може да мине 60 километра в режим на помагане и 35 километра без никакво въртене на педалите. Максималната скорост, която развива е 25 километра в час.

Акумулаторната батерия е на Самсунг с капацитет от 8 ампер/часа и напрежение 36 волта. Има 1500 цикъла на зареждане и разреждане. Времето за пълно зареждане е от 3 до 5 часа. Рамката на велосипеда е изработена от лека алуминиева сплав. Максималното поддържано тегло е 150 килограма. Моделът разполага с 6 на брой скорости и светодиодни фар и стоп.

Има интелигентен дисплей, калници, степенка и инструменти в комплекта.
Купи сега

10. Велосипед Pegas Strada Mini 1SВелосипедът има рамка и вилка от стомана. Максималното допустимо тегло е 100 килограма, а самият той тежи 14 килограма. Каплите са изработени от алуминий. Спирачки от кован алуминий с механично задвижване. Седалката е изключително качествена и изработена от пяна с висока плътност.

Педалите са с пластмасово тяло с гумирана вложка против хлъзгане.
Купи сега

11. Велосипед Електронмаркет 26 цолаВелосипедът е планински и е подходящ за средно напреднали колоездачи. Рамката му е изработена от стомана. Разполага с механична дискова спирачка.

Скоростите са 21 на брой и механизмът е Шимано. Моделът тежи 14 килограма.
Купи сега

12. Велосипед Pegas Suprem Fx 17 10sМоделът има 10 на брой скорости с механизъм за бърза смяна. Гумите му са предназначени за ползване на асфалт, пясък и сняг. Предоставя изключителен комфорт и висока маневреност благодарение на леката си алуминиева рамка. Разполага с механични дискови спирачки.

Ръкохватките са изработени от двуцветен алуминий.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

13. Велосипед Pegas Popular 16″ 7SТози модел е от бюджетната серия на Пегас, но това не го прави по-малко добър. Той е семпъл и интуитивен като ще ви откара където пожелаете и по начина по който пожелаете. Разполага със 7 на брой скорости. Има предно отделение за товари.

Рамката му е изработена от лек алуминий, а вилката от стомана. Скорости и механизми Шимано, както и задна спирачка от стомана.
Купи сега

14. Велосипед SHOCKBLAZE R9 TEAM SALEМоделът е подходящ за планинско и шосейно каране от начинаещи до напреднали. Има рамка от алуминий, която го прави лек и достатъчно здрав. Разполага с дискова спирачка система.

Диаметърът на гумата е 26 инча, а теглото на велосипеда е едва 11.3 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Изабел пише

    Много благодаря, полезна информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!