Всички категории

6-те Най-Добри Духалки / Вентилаторни Печки

Зимата вече чука на вратите ни и диша през прозорците…

Студените месеци от годината могат да бъдат наистина сурови особено когато не разполагате с подходящите отоплителни средства.

Ако искате да се погрижите за създаването на приятна и уютна атмосфера в дома си, една вентилаторна печка със сигурност ще ви бъде от полза.

Дори и да разполагате с по-сериозни отоплителни уреди, една вентилаторна печка винаги може да допринесе за затоплянето на някое помещение.

Без значение е дали ви е студено в офиса, или просто някоя от стаите в дома ви се нуждае от малко топлинна подкрепа. Винаги можете да включите печката под бюрото си или до дивана и да насочите топлината ѝ към себе си.

Така ще можете да се насладите на онова, което студеното време предполага – да си останете на топло у дома и да се отдадете на любимите си занимания.

Производителите на отоплителни средства обаче са се потрудили доста, за да създадат достатъчно разнообразни продукти, които да обслужват всички нужди. Именно това, за жалост, понякога превръща избора на най-доброто в трудна и объркваща задача.

Подготвили сме това ръководство, за да ви помогнем да се измъкнете от ситуацията. Тук ще откриете цялата ключова информация за вентилаторните печки, която ви е необходима за да откриете точни продукт.

А за ваше собствено улеснение най-долу ще споделим и няколко от най-добрите предложения сред многообразието на пазара в момента…

Какво представляват вентилаторните печки и кои са основните ползи от тях?

Сред отоплителните уреди съществуват различни технологии, които се грижат за поддържането на желаната топла и приятна температура. В случая с вентилаторните печки в общи линии става въпрос за така наречената конвекция.

Това е механизъм за отопление, при който печката загрява част от въздушните частици. Те на свой ред се издигат нагоре в помещението, а там след известно време изстиват и падат.

Междувременно обаче печката е успяла да затопли други частици от въздуха. Така постепенната циркулация на затоплени частици всъщност успява да създаде топла и уютна температура в дома ви.

За да постигнат подобен ефект, вентилаторните печки (както си личи и от името им) използват някакъв нагревател в комбинация с вентилатор, чрез който максимално ефективно да разпръснат затопления въздух.

Вследствие на това получавате като резултат уютно локално отопление на цялата стая.

Въпреки че има и по-ефективни методи за пълно отопление на едно домакинство, вентилаторните печки си остават предпочитан вариант от много. Те лесно могат да компенсират липсата на достатъчна топлина в някоя от стаите например.

От друга страна, ако не прекарвате толкова време в дома си, всъщност би било много по-удобно и икономично да затопляте желаното място само от време на време с помощта на подобен уред.

Много от съвременните модели всъщност са доста икономични и се справят със задачите си на ниво.

В някои случаи дори успяват да надминат някои от конкурентните методи за отопление.

Ако искате да попаднете на подобна вентилаторна печка, обаче трябва да знаете за какво да следите.

Какво трябва да имате предвид, когато си избирате вентилаторна печка?

Преди изобщо да започнете да сравняте характеристиките на различните модели вентилаторни печки, има няколко ключови обстоятелства, за които да помислите.

Ако се съобразите внимателно с тях, със сигурност ще бъдете по-прецизни в избора си и ще се насочите към най-доброто.

Мястото за отопляване

Разбира се, първото нещо, с което трябва да се съобразите, когато си търсите подходяща печка за отопление, е какви са особеностите на мястото, което имате намерение да отоплявате с нея.

Това включва не само размера на помещението, но и изолацията, позиционирането, размера на прозорците, материалите и още куп други фактори. Всички тези обстоятелства ще окажат влияние върху изискванията към за пълноценната работа на едно отоплително тяло.

Ако изолацията ви не е особено добра например, със сигурност ще ви се наложи да се насочите към по-мощните модели. Само те ще успеят да затоплят помещението подобаващо.

Така или иначе обаче най-определящ си остава размерът на помещението. Именно спрямо него трябва да съобразите капацитета на бъдещата си вентилаторна печка.

В сферата съществува такова правило, че в общи линии са ви необходими по 100 вата за всеки квадратен метър. Разбира се, тази закономерност не е универсална, тъй като различни обстоятелствата могат да доведат до различни изисквания. Въпреки това подобно правило може да ви служи за ориентир по време на търсенето.

Това обаче важи в случай че височината на тавана в стаята е от порядъка на стандартните 2 метра и половина. Ако вашият таван надвишава тази височина, то тогава за всеки квадратен метър ще ви бъдат необходими поне по 120-125 вата.

Ако изолацията ви не е особено добра, отново ще ви бъдат необходими по около 120 вата мощност за квадратен метър.

По същия начин другите фактори, които по-рано ви изборихме, също могат да окажат влияние върху необходимата мощност за отопление на определено помещение.

При всички обстоятелства, ако се съобразите с обстановката в дома си и я вземете предвид по време на търсенето си, това ще ви помогне да изберете възможно най-подходящата вентилаторна печка.

Вашите нужди

Вентилаторната печка, за която да се оглеждате, определено се променя в зависимост от това за какво ви е нужна. На пазара в момента съществуват множество различни модели, някои от които са предвидени за цялостно отопление, докато други са проектирани просто за затопляне на определена зона от някое помещение.

Помислете си внимателно точно за какво искате да използвате бъдещата си придобивка и ще започнете да отсявате моделите значително по-бързо.

Ако планирате да затопляте цяла стая с помощта на подобен отоплителен уред, ще ви се наложи да се насочите към някой от по-големите и мощни модели. Те разполагат с достатъчен капацитет, който ще ви позволи лесно и удобно да постигнете желаните уютни резултати.

Днес повечето подобни вентилаторни печки дори имат възможност да влязат в режим на модулация, при който единствено поддържат достигната температура. По този начин устройствата стават значително по-икономични, докато вършат работата си възможно най-ефикасно.

От друга страна, може би се нуждаете от нещо, което просто да затопля краката ви в офиса или около дивана в дома ви. В този случай е по-добра идея да се насочите към някой от по-малоразмерните и не чак толкова мощни модели.

С тяхна помощ ще постигнете желания ефект възможно най-лесно. Те ще бъдат по-компактни, така че можете лесно да ги позиционирате така, че да насочат топлината си към избраното място.

Същевременно обаче няма да изразходват толкова много електрическа енергия, тъй като не им се налага да работят при високи мощности.

Не че не можете да вършите нещо подобно и с по-масивен и капацитетен модел. Той обаче няма да ви бъде така удобен, тъй като големите му размери ще усложнят позиционирането му. Да не говорим, че ще ви се наложи да отделите повече средства за нещо, чиито възможности в крайна сметка така или иначе няма да използвате.

Всичко опира до вашите собствени желания и нужди.

Вашия бюджет

Разбира се, в никакъв случай не трябва да пропускаме и определящия фактор на бюджета, с който разполагаме за определена покупка. В случая с вентилаторните печки той може да се окаже особено знаков и да наклони решението ви в определена посока.

Това е така, защото можете да си намерите подобен отоплителен уред както за двайсетина, така и за няколко стотин лева. Естествено, в зависимост от стойността на определен продукт ще имате възможност да се сдобиете с различни функции.

Нещата обаче отново опират до това от какво имате нужда. В случай че искате просто да разполагате с нещо, което да затопля краката ви, надали си заслужава особено да инвестирате в кой знае колко скъпа вентилаторна печка. И най-обикновеният модел със сигурност ще се справи с подобна задача достатъчно добре.

Ако обаче искате да се грижите за отоплението в целия си дом, нещата стоят малко по-различно. Тогава не можете да си позволите да мислите за модели на стойност от няколко десетки лева. В този случай ще ви се наложи да се насочите към по-мощните и скъпи модели, които обаче ще ви осигурят добре свършена работа.

И все пак понякога не става въпрос за това какво искаме, а какво можем да си позволим. При подобна ситуация съветът ни е да не правите компромис по отношение на типа и мощността на определена вентилаторна печка. Така ще се лишите от потребното ви отопление и в крайна сметка ще останете недоволни.

Много по-добра идея е да си помислите внимателно кои от функциите на даден модел действително ще ви влязат в употреба. Така и сами ще знаете кои екстри са ви излишни, но за сметка на това оскъпяват продукта.

Съвременният пазар предлага модели, подходящи за всеки джоб. От вас се изисква единствено да знаете точно от какво се нуждаете, за да разберете какво си заслужава цената.

За какво друго трябва да помислите, когато си избирате вентилаторна печка?

Когато приключите с първоначалните съображения, вече автоматично ще започнете да изключвате определени вентилаторни печки от полезрението си.

По този начин ще имате възможност да се насочите към онези модели, които са подходящи за вашите собствени потребности. Дори и да знаете какво точно търсите обаче, това не означава че вече сте направили своя избор.

Различните продукти могат да се различават драстично. За да изберете възможно най-доброто, трябва да преди това да бъдете наясно с ключовите особености и характеристиките на вентилаторните печки.

Размер

Що се отнася до размера на вентилаторните печки, нещата стоят горе долу по следния начин. Колкото по-голям е един уред, толкова повече топлинна енергия има възможност да произвежда.

Това обаче на свой ред идва с необходимостта от повече електрическа енергия, която да го захранва. Както сами се досещате, това означава, че сметките ви за ток ще нарастват право пропорционално на размера на устройството.

И обратното – колкото по-малка е една вентилаторна печка, толкова по-малко количество топлинна енергия ще има възможност да произвежда. За сметка на това обаче и консумацията и на ток няма да бъде особено голяма.

Имайте предвид, че това правило не е универсално, но до голяма степен подобна закономерност съществува в повечето случаи.

Нещата обаче опират до това от какво имате нужда вие самите. Прекалено малката и маломощна печка може да бъде достатъчно компактна, за да се пъхне под холната ви масичка например. Тя обаче надали ще разполага с достатъчно мощност, за да затопли дори и стандартна стая със средни размери.

От друга страна, по-голямата вентилаторна печка ще се справи без проблеми с подобна ситуация. Ако планирате да я използвате като единствен източник на отопление, то тогава и разходите по по-голямата консумация на ток не бива да ви притесняват особено.

Съвременните модели стават все по-икономични. Освен това, ако един уред не успява да поддържа необходимата температура в помещението, ще му се наложи да работи постоянно, а това допълнително ще повиши разходите, свързани с него.

В крайна сметка може да се окаже, че спестявайки от размера на вентилаторната си печка, ви се налага да се похарчите заради сметките за ток.

Дизайн

Сред вентилаторните печки съществува сериозно многообразие от различни модели. Някои от тях са по-елегантни, докато други са възможно най-опростени, без особени изисквания за стилност.

Няма да изпадаме в подробности обаче по отношение на естетическата страна на нещата. Вие сами можете да прецените доколко държите вашата нова придобивка да се вписва в дома ви.

Разбира се, можете да държите повече на практическия фактор. В този случай за вас надали е определящо дали определен модел е особено стилен, или не. Въпросът опира до това колко добре си върши работата.

Ако ли пък изобщо не планирате вентилаторната ви печка да бъде особено видима, тогава естетическият въпрос губи всякаква стойност.

Важно е обаче внимателно да помислите за какъв точно тип отопление имате намерение да използвате новата си придобивка. Различните модели вентилаторни печки са проектирани специално, така че дизайнът им да отговаря на различните ситуации на потребление.

Съществуват например вентилаторни печки, специално проектирани за бани.

Те обикновено се позиционират някъде към стена и са изработени за безопасна работа във влажна обстановка.

Вентилаторните печки, които се използват за индивидуално отопление, пък са сред възможно най-компактните и маломощни модели.

Те са проектирани така, че да могат да бъдат позиционирани под бюро. Затоплят малки пространства наистина бързо, но в никакъв случай не бива да ги използвате за отопление на по-големи стаи.

Съществуват и специални вентилаторни печки, изработени с по-големи размери и осигуряващи ви повече мощност.

Те без проблеми се справят дори с по-големи помещения, а и със сигурност ще внесат определена доза уют в интериора ви.

Някои модели пък са проектирани за спална употреба.

Те са една идея по-малоразмерни, безшумни, а освен това и вървят с повече системи за безопасност, които да предотвратят потенциалните “горещи” ситуации.

Независимо от какво точно имате нужда, със сигурност ще намерите подходящата вентилаторна печка за себе си.

Функционалност

Вентилаторните печки, на които ще попаднете по време на търсенето си със сигурност ще ви предложат страхотно многообразие от функции. Съвременните технологии се развиват наистина бързо и правят тези уреди все по-удобни за употреба, икономични и безопасни.

Почти всички вентилаторни печки разполагат с поне няколко режима на работа. Те ви помагат да настроите работата на устройството така, че да отговаря на потребностите ви в конкретната ситуация. Без значение е дали става въпрос за затопляне на по-малко помещение или пък просто за по-леко затопляне.

Много от печките могат също да бъдат оборудвани с таймер. Той ще ви позволи да настроите кога печката ви да се включи и кога да се изключи. По този начин ще направите новата си придобивка по-икономична.

Някои модели пък разполагат с различни механизми за автоматична осцилация. При нея вентилаторът на печката ви ще се движи, така че да насочва произведената топлина в различни посоки, за да я разпредели максимално пълноценно в цялото помещение.

По-съвременните модели дори могат да ви осигурят възможност за дистанционна регулация на работата. При някои от тях бихте могли например да се свържете с телефона си и директно да настроите уреда си.

Освен това по-съвременните вентилаторни печки вероятно ще дойдат заедно с различни LED дисплеи за максимално удобство на потребителя.

Естествено, някои от тези функции си заслужават повече спрямо други. При всички положения обаче най-ценни са различните защити, които да направят работата достатъчно безопасна.

Много от вентилаторните печки имат възможност сами да се изключат, ако достигнат определена температура. Някои от тях пък са проектирани за защита от водни пръски, както и за детска безопасност.

С колкото повече защитни функции имате възможност да се снабдите, толкова по-добре. Така няма да се тревожите, когато включвате вентилаторната си печка, а единствено ще се наслаждавате на приятната топлина, която тя ви осигурява.

Мощност

Различните модели вентилаторни печки могат да достигнат до различни нива на мощност. Сред продуктите на пазара може да откриете такива, които работят при няколко стотин вата и такива, работещи при няколко хиляди.

Така или иначе вие вече сте наясно, че необходимата ви мощност зависи както от обема на помещението, което искате да затоплите, така и от целите, за които искате да използвате една вентилаторна печка.

Не забравяйте обаче, че колкото по-мощна е един уред, толкова по-голямо количество електрическа енергия ще изразходва по време на работа. За щастие, повечето вентилаторни печки, на които ще попаднете по време на търсенето си, със сигурност ще ви предложат поне няколко режима на работа.

При тях уредът работи с различна сила и съответно произвежда по-малко топлинна енергия, но и консумира по-малко количество ток.

Вие със сигурност искате да се насочите към възможно най-икономичния и същевременно ефективен модел. В този случай ви препоръчваме при прегледа на определен продукт, да обърнете внимание на оценката му за ефикасност.

Различните модели биват оценени спрямо международни стандарти. Колкото по-висока е оценката на един продукт, толкова по-ефективно се е представил той на направените тестове.

И все пак имайте предвид, че тези тестове се провеждат при оптимални условия, които надали са еквивалентни на условията в дома ви. Тъкмо затова бъдете готови за известни разминавания с посочените в описанието на продукта очаквани резултати.

Шум

Когато си избирате вентилаторна печка, единственото, което искате от нея е да осигури на дома ви топла и приятна температура. А това, разбира се, ще направи пространството в пъти по-уютно през студените месеци от годината.

Не забравяйте обаче, че домашният ви комфорт може лесно да бъде нарушен, ако не сте подбрали уреда си добре. Въпреки че нивото на шума далеч не е най-важната особеност на една вентилаторна печка, не бива да подценяваме колко определящ е шумът за нивото на комфорт в дома ни.

Тези уреди като цяло не са сред най-шумните. Ако не бъдете внимателни по време на търсенето си обаче, има вероятност да предпочетете да мръзнете, вместо да включите печката.

В никакъв случай не искате вашата нова придобивка да звучи като реактивен двигател. Това може да опорочи атмосферата в дома ви и да го превърне в неприятно място.

Данни за нивото на шума със сигурност ще откриете в описанието на различните продукти.

Въпреки че то може със сигурност ще се различава в зависимост от модела, до голяма степен можем да приложим определено правило. Колкото по-голям и мощен е един модел, толкова повече шум ще произвежда при работа.

Дори и това да е така, не забравяйте, че в крайна сметка технологиите се развиват. Производителите се стараят да правят вентилаторните печки, които произвеждат, максимално безшумни. В крайна сметка това може да бъде малкото обстоятелство, което да направи техните продукти по-предпочитани спрямо други.

Как да използвате вентилаторната си печка безопасно?

Е, вече знаете всичко необходимо за вентилаторните печки и сме сигурни, че ще изберете възможно най-доброто. Покупката обаче не е всичко.

Тези уреди произвеждат сериозно количество топлинна енергия, която може да бъде опасна при неправилна употреба.

Тъкмо затова сме ви подготвили няколко основни съвета и насоки, които да ви осигурят безопасно и пълноценно използване на печката.

Вентилаторната печка принадлежи на пода ви!

Със сигурност може да ви се стори изкушаващо да позиционирате вентилаторната си печка на някоя маса или бюро. В никакъв случай обаче не бива да правите това!

Вентилаторните печки са предвидени за позициониране на равен под. Не бива да се изкушавате от дървените маси, плотове, рафтове, камо ли матрака на спалнята си.

Всички тези места могат да се превърнат в рискови обстоятелства, които да доведат до падане, прегряване и потенциално започване на пожар.

Съветваме ви да се придържате към позиционирането на вентилаторната печка на гладък и равен под. Някои модели могат да насочват топлината си в различни посоки, така че ако искате нещо подобно, имате налични варианти.

Дръжте далеч от вода!

Може би не е нужно да ви казваме нещо подобно, но допълнителното предупреждение е по-добре от потенциалните опасности. Електричеството и водата могат да бъдат смъртоносна комбинация, затова при всички обстоятелства трябва да пазите вентилаторната си печка от контакт с вода.

Съществуват специални модели, проектирани със защита от водни пръски. Освен ако вашият уред не разполага с подобна защита, в никакъв случай не си позволявайте да го позиционирате в по-влажни помещения и зони.

Внимавайте със запалимите предмети!

В дома на всеки от нас има множество запалими материали и предмети. Това включва тапицерията на различни мебели, дрехи, завеси, завивки и пр.

Всички тези обекти могат да бъдат запалени при продължително нагряване с високи температури. Не бива да забравяте, че вашата вентилаторна печка е способна на това особено ако я държите прекалено близо до запалимите предмети и материи в дома си.

Съществува правило, че всичко запалимо трябва да бъде на поне метър разстояние от отоплителното ви тяло. Това е минималната дистанция, която да ви гарантира безопасност и спокойствие.

Ако искате да сте максимално спокойни обаче, можете да помислите и за модел с функция за изключване при достигане на определени температури.

Не оставяйте вентилаторната си печка сама!

Най-доброто, което можете да направите, за да подсигурите максималната безопасност в дома си, е да не оставяте вентилаторната си печка без надзор. Така ще можете да реагирате, ако нещо извънредно се случи и в крайна сметка ще избегнете сериозните опасности.

Това важи особено в случаите, при които из стаите ви тичат малки дечица или домашни любимци. Ако сте наоколо, ще можете да се погрижите всичко да бъде наред.

Имайте предвид, че много от тези уреди разполагат със защити срещу падане и от прегряване. Подобна печка можете да си позволите да оставите да работи и без вашето присъствие, тъй като тя сама се справя с рисковите ситуации.

Така или иначе обаче най-добре си остава да бъдете наоколо, тъй като никога не знаете какво може да се случи.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за вентилаторните печки и тяхното безопасно използване, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Вентилаторна печка TESY HL-202 H


Тази хоризонтална вентилаторна печка е страхотна за отоплението на всяко сравнително малко помещение. Устройството обаче може да служи много добре и за различни видове локално отопление. Разполага с два режима на работа при максимална мощност от 2000 вата. Компактна е, така че можете да я позиционирате навсякъде. С този продукт няма защо да се тревожите за своята безопасност. Вентилаторната печка на TESY разполага с функции за защита от прегряване, както и срещу замръзване.
Купи сега

2. Вентилаторна печка Delonghi HVS 3031 W


Вентилаторната печка Delonghi HVS е подходяща за отоплението на сравнително голямо помещение. Уредът разполага с три режима на работа, най-мощния от които ви осигурява 2200 вата отоплителна мощност. Тази печка е компактна и елегантна, така че можете да я позиционирате практически навсякъде. Устройството е достатъчно безшумно, а освен това разполага с регулируем термостат, който да поддържа желаната температура. За максимална защита уредът е проектирана и със система, предотвратяваща замръзване.
Купи сега

3. Вентилаторна печка MyDomo FH15


Тази достъпна и компактна вентилаторна печка е страхотна за позициониране навсякъде в дома ви. Може да работи при две мощности, като достига до 2000 вата максимална мощност. Устройството разполага с термостат, който да следи за пълноценното ви отопление. За да сте максимално спокойни за своята безопасност, производителят е оборудвал тази вентилаторна печка и със специална защита срещу прегряване.
Купи сега

4. Вентилаторна печка Rowenta Dualio 2in1 IR5010


Вентилаторната печка Rowenta Dualio 2in1 IR5010 комбинира вентилация и лъчение, за да оптимизира отоплението на дома ви. Това устройство ще се грижи за поддържането на желаната температура във всяко средно голямо помещение. За пълноценна и безопасна работа уредът разполага с функция Auto-stop, която да го изключи, когато е необходимо. Освен това е проектирано и със система срещу замръзване, която се грижи за работата му при всякакви условия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Вентилаторна печка Buleks Wonder Warm


Представяме ви и една иновативна керамична мини вентилаторна печка. Този уред е компактно проектиран специално за локално отопление, затова и отоплителната му мощност е по-малка. Можете да настроите удобния дигитален термостат на желаната температура и просто да се наслаждавате на приятната топлина, която печката произвежда. С удобно дистанционно може да регулирате желаната температура, а благодарение на таймера можете да изберете времето, след което устройството да се изключи.
Купи сега


6. Вентилаторна печка Automat


Вентилаторната печка Automat е още един мини отоплителне вариант, работещ при максимална мощност от 500 вата. LED цифров дисплей ви показва настроената температура, а бутоните около него ви осигуряват удобен контрол. Устройството разполага с две настройки за ниска и висока скорост на вентилатора. Освен това е безшумно и е проектирано с функция за автоматично изключване и 12-часов таймер, които да направят процеса на работа максимално ефективен и безопасен.
Купи сега

3.5/5 - (12 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!