Всички категории

6-те Най-Добри Висящи Столове

Вероятно сте чували и преди древната фраза “Моят дом е моята крепост”.

В днешно време обаче домът е и уютното местенце, в което да се отпуснете след натоварения работен ден или през лежерния уикенд.

Дори и тези, които предпочитат да прекарват времето си навън, бяха принудени от пандемичната обстановка да открият забавлението и комфорта у дома.

Именно заради условията през последната година и половина интересът към интериорния дизайн нарасна значително. Все повече хора обръщат внимание на новите тенденции в обзавеждането и се стремят да пригодят обитанията си така, че простото пребиваване да се превърне в удоволствие.

Едно от помощните средства за постигане на тази цел са висящите столове, които все по-често се забелязват както в домовете на добре познатите ни знаменитости, така и в тези на масовото общество.

Ако сте почитатели на почивката с книга или напитка в ръка, докато леко полюшване отпуска тялото ви, значи висящият стол би бил перфектната придобивка. Той предлага не само удобство и стил, но и възможността да оставите за малко твърдия диван – разнообразие с благоприятен ефект за здравето ви.

В случай, че се чудите как да изберете висящ стол за вашия дом, от следващите редове ще научите всичко най-важно, за да вземете правилното решение. За улеснение сме подбрали и някои от най-добрите представители на пазара към настоящия момент.

Какво представляват висящите столове и какви предимства предлагат те за вашия дом?

Най-общо казано, висящите столове са приспособления за сядане, които са окачени и нямат пряк контакт със земята. Тежестта се поема или от носещата опора, било то таван или здрав клон в градината, или от специална стойка.

Липсата на крака превръща висящия стол в своеобразна люлка, което го отличава и прави предпочитан пред останалите видове меки мебели.

Ако още не сте убедени в ползата от този тип мебел, нека отбележим някои от най-важните му характеристики, които привличат интереса както на децата, така и на възрастните.

Релаксация

Висящите столове са направени с главната цел да бъдат удобни за седящия в тях и да осигуряват възможно най-много уют и комфорт. За целта почти винаги са оборудвани с меки възглавници и подложки.

Както вече споменахме, поради устройството си те дават възможност да се люлеете. Такъв вид леко и постоянно движение носи спокойствие, отпуска мускулите и помага за съня. Заради това висящият стол би бил подходяща опция за тези от вас, които търсят уединение и спасение от натоварената си програма.

Впечатляващ дизайн

Висящите столове се изработват и предлагат в множество дизайни и цветове. Поради тази причина те се съчетават идеално с всякакъв вид обзавеждане, в зависимост от естетическия ефект, който искате да постигнете във вашия дом.

От своя страна атрактивната им визия придава уникален акцент във всяко помещение. Тъй като тези столове се различават от обикновените меки мебели, с които всички сме свикнали, те представляват интересна алтернатива, която привлича погледа както на децата, така и на възрастните.

Широка употреба

След като споменахме, че висящите столове привличат еднакво малки и големи, добре е да отбележим и друга страна от тяхната универсалност, а именно разнообразието от начини за употреба.

Висящите столове могат да послужат във вътрешността на вашия дом или навън в градината. Разбира се, ако окачите съоръжението за тавана вкъщи, трудно ще го преместите в двора, но съществуват и много столове на подвижни стойки, които могат да се разположат навсякъде и да влязат в употреба според сезона.

Модерна визия

Неслучайно висящите столове имат все по-голямо присъствие в списанията за интериорен дизайн, рекламните материали и онлайн пространството. Те представляват една от сравнително скорошните тенденции в обзавеждането, която със сигурност няма скоро да отшумее.

Както вече отбелязахме, те са предпочитан акцент в домовете на множество известни личности, но това не пречи да намерят приложение във вашите. Включвайки подобна мебел в обзавеждането ще останете в крак с най-новото в интериорния дизайн и ще впечатлите посетителите на вашия дом.

Какво да имате предвид при избора на висящ стол?

Като всяка друга мебел, висящите столове са разнообразни и имат определени класификации и характеристики.

Препоръчително е да се запознаете, за да направите информиран избор и да закупите този, който най-добре приляга на вашите желания и цели.

Дизайн

Висящите столове се разделят главно на два вида – тип “хамак” и тип “кошница”.

Моделите тип “хамак”, както може да се досетите от името им, представляват умалена версия на хамаците, които се окачват в градината.

Целта е да може да пренесете същия ефект в по-малко пространство, каквото би било спалнята или всекидневната.

Този тип висящ стол се изработва от плат, което му придава мекота и го прави изключително удобен. Материята се наглася по тялото и осигурява комфорт при облягане, тъй като предлага опора на главата и врата.

Освен всичко това, платът позволява и лесно почистване в пералнята, както и компактност – при нужда столът може да се сгъне, премести или съхрани безпроблемно.

Другият вид висящи столове са от типа кошница и са по-подходящи за тези от вас, които предпочитат нормалната седяща поза в обикновен стол.

Те са изработени от твърди материали и предлагат по-сигурна опора на гърба.

Разбира се, за да се избегне неудобството от твърдите материали, е добре да оборудвате столовете с възглавнички или подложки.

Съществуват различни дизайни от типа кошница, но най-популярните са яйцевидните или овални, както и тип “балонче”, които са сферични. Тук е важна личната преценка за това коя форма най-добре би пасвала на останалата част от интериора и би ви осигурила най-много комфорт.

Материал

Изработката на висящия стол е от изключителна важност. За да подберете най-подходящия вариант първо трябва да сте помислили къде ще поставите стола и с каква обстановка трябва да го обвържете.

Причината е, че отделните естетически подредби обикновено изискват определени материали, за да се постигне възможно най-добър синхрон между мебелите.

Голяма част от висящите столове се изработват от ратан. Това ги прави екосъобразни и им придава естествена визия, подходяща за светли стаи с много растения. Естественият ратан е доста издръжлив, но за съжаление е податлив на влага. Поради това столовете, направени от него, не бива да се оставят навън, освен ако не се лакират.

Добрата новина е, че на пазара се предлагат и много столове от синтетичен ратан. Те са издръжливи на климатичните особености и подходящи за градината или двора.

За почитателите на естествените материали има и алтернатива – висящ стол от дърво. Нужно е да съобразите, че този материал е по-тежък от останалите, така че ако сте се насочили към такъв вид приспособление е нужна и по-сигурна опора.

Висящите столове от полиестер, пък, са леки и сравнително издръжливи. Освен това те са и по-лесни за почистване и поддръжка. Пластмасата обаче лесно може да бъдат одраскани или наранени, затова е нужно повече внимание при употребата.

Изработват се и висящи столове от метал. Най-често срещаните плетени мрежи са от алуминий, но съществуват и други варианти. Тези столове са едни от най-издръжливите, но за сметка на това са неудобни, освен ако не покриете метала с подложка или възглавница.

Вече споменахме и за столовете тип хамак и тяхната изработка от плат. В производството се използват най-вече памук и лен, като по този начин тези мебели стават изключително леки. Освен това, дишащите платове позволяват повече проветряване и затова са предпочитани през летните сезони.

Размер

Преди да закупите висящия стол е необходимо да измерите наличното място и да съобразите размерите на съоръжението с него. Тук голяма роля може да изиграе дали искате столът да бъде поставен във вътрешността на дома ви или на открито.

Освен самият стол трябва да предвидите място и за стойката, която също може да бъде доста обемна, особено ако столът е по-тежък.
Важно е и колко души искате да побере вашият стол. На пазара се предлагат както единични, така и за двама души.

Ако желаете да съберете по-голяма компания и разполагате с нужното място, обаче, може би е добре да обмислите по-скоро закупуването на градинска люлка.

Окачване

Висящите столове могат да бъдат окачени по два начина – със стойка или “свободно”.

Тези на стойка, са подвижни и могат да се сложат навсякъде, където е равно.

Този вид окачване е по-лесен и не изисква много усилия, но е възможно да имате нужда от помощ при преместването на стойката, която е утежнена с цел по-голяма стабилност.

Ако сте се насочили към подобен тип висящ стол е нужно да знаете, че свободата на движението при него е ограничена. Иначе казано, заради стойката това окачване предлага по-малко обхват на люлеенето.

От друга страна това позволява да поставите стола по-близо до стени и мебели без опасност от инциденти.

Свободните висящи столове, пък, разполагат с въжета или вериги и е нужно да ги закачите на кукички от определено стабилно място.

Тук възможностите са много – както таванът на всекидневната, така и здравият клон на дървото в двора ще свършат добра работа.

В случай, че възнамерявате да разположите стола във вътрешността на дома, е необходимо да разполагате с широка стая, за да не се ограничава движението. Също е нужно да съобразите разстоянието до прозорци или други мебели, в които столът може да се удари при люлеене.

Важно е да се вземе предвид и височината, на която ще се окачи столът. За целта е удачно е да направите справка с упътването към придобивката, в което следва да има препоръка за подходящата височина.

Не се притеснявайте, ако тя ви звучи по-голяма от необходимото. Повечето столове, особено тези от плат, се опъват допълнително при сядането, и неминуемо ще се окажете по-ниско от очакваното.

Съвет: Като правило е добре разстоянието от стола до земята, когато има седнал човек, да е малко над половин метър – така изправянето е най-лесно, но в крайна сметка всичко опира до личните ви предпочитания.

За какво да внимавате при монтажа на висящия стол?

Вероятно най-ключовата стъпка при обзавеждането с висящ стол е монтажът.

Съществува риск ако го изпълните неправилно да поставите вашето здраве и това на близките в опасност.

Именно затова сме ви подбрали някои основни съвети, които да обмислите преди да предприемете желаното начинание.

Позициониране

Ако желаете да окачите стола свободно първо трябва да се убедите, че мястото за окачване е достатъчно здраво, за да издържи цялата тежест.

Не е препоръчително да използвате стари тавани или такива в лошо състояние. При възможност търсете професионално мнение.

Прецизно монтиране

След като сте избрали мястото е удачно отново да се обърнете към указанията за монтиране на стола или да поискате помощта на опитен специалист.

Ако все пак искате да изпробвате собствените си умения, ще са ви необходими ринг болтове или дюбели, химически анкер, както и осигурителна “зегер” шайба. Относно инструменти е препоръчително да разполагате с бормашина, раздвижен гаечен ключ и отвертка.

Като за начало трябва да пробиете дупка под ъгъл от 30 градуса на избраното и отбелязано място. Разширете дупката и я почистете. Сложете вътре анкера, както е оказано на неговата опаковка, а след него идва ред на болта или дюбела. След като сте ги затегнали може да окачите шайбата и веригата на стола.

Проверка за издръжливост

Важно е да изпробвате инсталацията преди да закачите стола. Това може да направите като хванете веригата с две ръце и увиснете на нея, за предпочитане с още един човек.

Ако съоръжението може да издържи тежестта на двамата души, значи може да затегнете за последно частите и да окачите стола.

Какви грижи е нужно да полагате за висящия стол?

Висящите столове, като всички други мебели, изискват усилия и грижи, за да се запазят дълго време здрави и качествени и да оправдаят инвестицията ви.

Ако сте разположили стола на открито следва да го покривате при лошо време или да го прибирате на завет. Разбира се, предварително трябва да сте помислили за място, където да го съхранявате в такива случаи.

Отново отбелязваме, че ако не разполагате с много място за съхранение, удачен вариант е висящият стол тип хамак, който лесно може да сгънете и приберете.

Мебелите, изработени от твърд материал, може да съхранявате само в оригиналната им форма, затова те изискват повече пространство.

Правилното почистване на стола зависи от материала, от който е изработен.

Вече уточнихме, че платът и пластмасата са най-лесни за поддръжка, но за сметка на това са и по-крехки и податливи на наранявания.

В случай, че сте се насочили към дървен или ратанов стол, е необходимо да се запознаете с особеностите на тези видове материали и да се отнасяте с допълнителна грижа и внимание при поддръжката.

Важно е да не пренатоварвате стола и да следите за безопасното му използване.

В никакъв случай не бива да позволявате съоръжението да се използва от повече хора от указаното. Така има опасност не само за седящите, но и за самата мебел, която може да не издържи тежестта и да се повреди.

 

Е, надяваме се представената информация да е достатъчно изчерпателна и да бъде полезна при избора на вашия висящ стол.

Ако все още имате колебания, тук сме подбрали някои от най-добрите предложения на българския пазар към момента…

1. Висящ стол Kring Tear


Този висящ стол е от типа кошница, с окачване на метална стойка с височина 195 см. Самата люлка е висока 112см. и е изработена от ратан, като така се балансира тежестта на стойката. Максималното тегло, което може да поеме столът е 100кг., което го прави чудесен избор за детска стая.
Купи сега

2. Висящ стол CasaProТова предложение е от типа хамак със свободно окачване. То се осъществява чрез две стоманени куки и четири вериги, придавайки сигурност и стабилност. Самият хамак е от лек плат, а височината му достига 140 см. Този модел предлага повече максимално тегло от люлките, а именно 150кг.
Купи сега

3. Висящ стол MalatecОще едно предложение със свободно окачване, този път обаче снабдено с шайба и две здрави въжета. Те от своя страна са прикрепени към дървен прът, за да се постигне възможно най-равномерно разпределение на тежестта. Височината на този стол е 110см., а максималната тежест отново е 150кг.
Купи сега

4. Висящ стол DK STYLEТози вариант е с окачване тип стойка и е изработен от синтетичен ратан, което го прави издръжлив на повече влага и климатични промени, без да се губи естетическият ефект. Височината на стойката е 197см., а максималната тежест, която може да поеме, е 110кг.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Висящ стол TONY’S DÉCORТова предложение също е със свободно окачване. Макар отново да разполага с дървен прът, този модел не се закрепя с шайба, а със здрав възел от въжета. Тъй като е от типа хамаци, този стол също е изработен от плат, височината му е 130см., а максималната тежест е 100кг.
Купи сега

6. Висящ стол Brasil GiganteПоследното ни предложение също е висящ стол тип хамак със свободно окачване. Този вариант обаче е с по-големи размери – 200см. на 140см. и е с най-голяма максимална тежест – 200 кг. Допълнителното място позволява декорация с повече възглавници и одеала и превръща стола в подходящ вариант за вашата градина.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!