Всички категории

20-те Най-Добри Зимни Гуми

Богатият избор на зимни гуми на пазара обърква ли ви? Чудите ли се дали изобщо има смисъл да инвестирате в тях?

Докато производителите на автомобилни гуми имат интерес към това шофьорите да инвестират в нови гуми (а защо не и джанти), в това ръководство ще ви представим нещата обективно и какво трябва да знаете, за да изберете правилните зимни гуми.

Какво представляват зимните гуми?

Зимните гуми са направени от различна гума, в която има повече силика и повече малки канали, които спомагат свойствата на гумата да отблъсква снега.

Освен това гумите са много по-меки, което им позволява да останат такива и при по-ниски температури за разлика от летните гуми. По този начин зимната гума генерира повече топлина в студеното време и има по-добро сцепление върху студения асфалт и заледените пътища.

Необходими ли са ми зимни гуми?

При студено време, когато температурата падне под 7 градуса по Целзий, зимните гуми ще ви помогнат да спрете по-бързо в сравнение с летните.

При скорост от 100 километра в час в студено време отнема средно 70.5 метра за пълно спиране с летни гуми, докато със зимни средното разстояние за това е 65.7 метра.

Това е дължината на семейно комби и може да бъде разликата между това да спрете навреме и да се ударите в друго превозно средство. Зимните гуми предлагат и по-добро сцепление при завиване и потегляне при хлъзгави участъци или общо взето с тях имате по-добър контрол върху автомобила през зимата.

Зимните гуми по-бързо ли се износват?

Зимните гуми се справят най-добре при температури под 7 градуса по Целзий и се износват толкова бързо, колкото летните гуми в топлото време. Ако сте сложили зимните гуми, но температурите навън все още не са толкова ниски, няма за какво да се тревожите.

Те се справят почти толкова добре и при температура от 20 градуса по Целзий – няма да изгубите сцепление или да ги износите значително повече.

Въпреки че смяната на зимни и летни гуми означава, че трябва да купите два комплекта гуми, реално ще ги ползвате два пъти повече, тъй като ще се износват два пъти по-бавно.

Как работят зимните гуми?

Чрез използване на различни гумени смеси се получават по-меки и еластични гуми. Освен това грайферите на зимните гуми са с такива шарки, че по-лесно и ефективно да отстраняват снега.

Те имат много повече малки канали, които спомагат за по-лесното движение в затруднени пътни условия.

Освен това зимните гуми генерират повече топлина заради по-голямото сцепление. По този начин имате по-добър контрол над автомобила си.

Зимните гуми са така направени, че реално “захапват” снега по пътя и го разнасят и така се движат по-безпроблемно.

Мога ли да взема зимни гуми само за задвижващите колела?

Препоръчително е винаги да купувате зимни гуми за всичките четири колела на автомобила, не само за двете задвижващи (не важи за автомобилите със задвижване и на четирите колела).

Въпреки че може да мислите, че зимните гуми ще имат ефект само върху задвижващите колела, използването само на две зимни гуми може да дестабилизира автомобила и да го направи по-труден за контролиране през зимата.

По този начин можете да изгубите сцепление с другите колела, да имате по-дълъг спирачен път и изобщо рисковете от пътен инцидент са по-високи.

Ще имам ли нужда от още един комплект джанти?


При някои автомобили с алуминиеви джанти с голям диаметър и нископрофилни летни гуми вероятно ще трябва да се купи още един комплект джанти за зимните. Това се налага защото повечето зимни гуми имат по-висок страничен профил и няма да станат на големи джанти.

Въпреки това комплект железни джанти с по-малък диаметър не струва скъпо и след като се сложат зимните гуми на тях веднъж, после всеки сезон ще можете сами да си ги монтирате и демонтирате.

Само се уверете, че комплектът джанти има достатъчна дълбочина, за да влязат спирачните апарати.

Зимните гуми отразяват ли се на разхода и мощността на автомобила?

Дори и да монтирате по-малки джанти със зимни гуми, мощността и разхода на автомобила би трябвало да не се променят в големи граници.

Все пак заменяте голяма джанта с нископрофилна гума за по-малка, но с по-висока гума. Единствената разлика, която може да забележите е малка промяна при завиване, но това едва ли ще ви пречи, при условие, че в зимните условия и без това едва ли ще шофирате като състезател.

Трябва ли да докладвам на застрахователя си?

Някои застрахователни компании ще се зарадват да чуят, че сте монтирали зимни гуми на автомобила си. В някои случаи дори можете да получите малко по-ниска цена за застраховката, стига гумите да отговарят на правилния размер и рейтинг за автомобила.

Ако не сте сигурни, просто попитайте застрахователя дали има ползи и какви са те.

В случай, че цената на застраховката бъде намалена дори с малко, пак ще си е струвало.

Също така не трябва да забравяте, че в някои европейски страни, като България, шофирането със зимни гуми от ноември до март е задължително. Ако шофирате автомобила си с неправилните гуми има голяма вероятност да бъдете глобени при проверка.

Зимните гуми ще ми позволят ли да шофирам нормално в зимни условия?


Когато имате хубави зимни гуми, не е нужно да променяте начина си на шофиране.

Все пак е разумно да се съобразявате с пътната обстановка и да внимавате, особено когато пътят е заледен. По заледени участъци спирачният път може да стане четири пъти по-дълъг от този на сух асфалт през лятото.

Затова поне спазвайте добра дистанция с останалите участници в движението.

Също така би било добре да отпускате газта от по-рано, за да не ви се налага да натискате по-рязко спирачката, което може да поднесе автомобила. Запомнете, че зимните губи дават повече контрол и сцепление на автомобила, но не правят самото шофиране в лоши условия по-безопасно.

Самите вие трябва да шофирате разумно и да пазите себе си и околните.

Какво се случва когато настъпи пролетта?

Първият по-топъл ден през пролетта не означава, че трябва да бързате и да смените гумите с летни. Зимните гуми са напълно работоспособни  когато температурите достигнат 20 градуса по Целзий.

Има вероятност да се износват малко по-бързо при по-топло време без снях, но не бързайте да си сменяте с летните поне до април.

След като смените гумите си се уверете, че ще складирате другия комплект на подходящо място. Уверете се, че гумите са сухи и чисти, подредени настрани в сухо помещение без пряка слънчева светлина.

Най-добрите зимни гуми

Бърз поглед през прозореца показва, че зимата не е далеч и не след дълго пътят ще е покрит със сняг и лед.

Какво може да се направи в такъв случай? Първата стъпка е да се подготвите като изберете хубави зимни гуми и ги монтирате на автомобила си.

Представяме ви най-добрите зимни година според  ADAC.

Малки и средни автомобили: 195/65 R15

1. Continental WinterContact TS860


Този модел е първенец в класацията на ADAC.

Тестовете на тези гуми показват, че са изключително добре балансирани и се представят отлично както на сух път така и в снега. Издръжливостта им също е на много високо ниво.

Цената за брой е около 150 лева.
Купи сега

2. Esa + Tecar Super Grip 9


Имайте предвид, че премиум марките не винаги се представят най-добре. Най-добрият начин да се уверите в това е чрез този модел гуми. Бюджетни гуми, които имат адекватно поведение както на сух, така и на хлъзгав асфалт. Освен това не добавят допълнително към разхода на гориво.

Цената за брой е около 110 лева.
* Не се предлагат в България.

3. Adhesive Krisalp HP 3


Челната тройка завършва с този нов модел гуми, които предоставят всичко – устойчивост на износване, добър контрол на сух и заснежен път и намален разход на гориво. Нивата на шум не са от най-ниските, но това едва ли би ви притеснявало.

Цената за брой е около 120 лева.
Купи сега

4. Dunlop Winter Response 2


Този модел е сред водещите във средната класа. Справя се отлично, както предходните три модела гуми, които ви представихме.

Единствената разлика е, че представянето на сухо не е толкова добро и нивата на шум са малко по високи.

Цената е около 110 лева за брой.
Купи сега

5. Goodyear UltraGrip 9


Този модел заема петата позиция в тестовете на ADAC. Има добро представяне на сухо и мокро. За съжаление представянето не е толкова добро на заснежен път, колкото при предните модели гуми и освен това тези са малко по-шумни.

Цената е около 140 лева за брой.
Купи сега

5. Hankook i*cept RS 2 W452


Въпреки че изостава малко от останалите модели гуми при представянето си на сняг и мокро, този модел е добър избор за сухи пътища.

Имайте предвид, че гумите са шумнички.

Цената им е около 120 лева за брой.
Купи сега

7. Vredestein Snowtrac 5


Въпреки доброто си представяне на сух асфалт, този модел гуми не се представя толкова добре при мокри и заснежени условия. Също така нивата на шум са малко по-високи, както и износването е малко повече.

Цената за брой е около 120 лева.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Yokohama W.drive V905


Този модел гуми е с най-добро представяне на сухи пътища, но не впечатлява при мокри настилки и откъм износване. Цената и средното представяне на сняг правят гумите приличен избор.

Очаквайте да платите около 120 лева на брой.
Купи сега

9. Falken Eurowinter HS01


Този модел гуми ще пощадят бюджета ви и се представят отлично откъм износване и намаляне разхода на гориво. От друга страна обаче, не се представят особено блестящо на заледени, заснежени и мокри настилки.

Цената е около 120 лева за брой.
Купи сега

10. Firestone Winterhawk 3


Десятката се завършва от този модел гуми. Сместа на гумите и шарките им ги правят добър избор за сух асфалт. Също така няма да увеличат разхода ви на гориво. Въпреки това представянето на мокро и заснежено е слабо.

Цената е около 120 лева за гума.
Купи сега

За малки SUV и кросоувъри 215/65 R16 H

1. Dunlop Winter Sport 5


Този модел гуми е единственият, който ADAC са оценили с добри рейтинги за всичко.

Това са добре балансирани гуми, които впечатляват не само с представяне на сух и мокър асфалт, но и на заснежен и заледен път. Освен всичко, консумацията на гориво е намалена.

Цената за брой е около 250 лева.
Купи сега

2. BF Goodrich g-Force Winter 2


Отлично представяне на сняг, устойчивост на износване и по-нисък разход на гориво. Този модел гуми имат едно слабо място – представянето на мокра и суха настилка.

Цената за брой е около 200 лева.
Купи сега

3. Goodyear UltraGrip Performance Gen-1


Гумите намаляват разхода на гориво и се представят добре при сухии и мокри условия. Поведението на заснежени повърхности можеше да бъде и по-добро.

Цената за брой е около 250 лева.
Купи сега

4. Nokian WR D4


Гумите се представят отлично на заснежени и сухи участъци. При влажни условия има какво още да се желае. Предлагат отлично качество за цената си.

Една гума струва около 220 лева.
Купи сега

5. Michelin Alpine 5


Най-скъпата гума в класацията се класира по средата. Откъм износване този модел е най-добър от всичките. За съжаление представянето при сухи и мокри условия не е същото като това при заснежени повърхност.

Освен това нивата на шум са височки.

Цената за брой е около 260 лева.
Купи сега

6. Sava Eskimo HP2


Този модел се представя отлично на лед и добре на сухи повърхности. Износването му също е сведено до минимум. От друга страна гумите не се представят добре във влажни условия.

Цената за брой е около 180 лева.
Купи сега

7. Continental WinterContact TS 850 P SUV


Още едни скъпи гуми, които освен ниски нива на износване и добро поведение на мокро и сухо, нямат други предимства. Посредственото представяне на заледено и високата цена ги класират на седма позиция.

Един брой струва около 260 лева.
Купи сега

8. Pirelli Scorpion Winter


Това е интересен модел гуми – представят се отлично на сух и мокър асфалт, но при сняг и лед представянето им няма нищо общо.  Освен това могат да увеличат минимално разхода на гориво.

Цената за гума е около 240 лева.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

9. Fulda Crystal Control HP2


Тези гуми се справят със сух и мокър асфалт с лекота. Освен това се износват трудно и се грижат разхода на гориво да не скача. За съжаление представянето им на сняг не е на ниво.

Цената за брой е около 190 лева.
Купи сега

10. Apollo Apterra Winter


Най-евтините гуми в класацията са и най-малко адекватни в поведението си на пътя. Справят се посредствено на мокро, сухо и заснежено. Тестовете показват, че с тях разходът на гориво може да се повиши леко, освен това нивата на шум са по-високи.

Цената за брой е около 180 лева.
Купи сега

Гумите са важна част от всеки автомобил и често могат да бъдат разликата между лека и тежка катастрофа, съответно травма и смърт.

Не пренебрегвайте гумите, особено през зимния сезон.

4.3/5 - (16 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Красимир Кирев пише

    Гумите са важни като цяло и каквито и да са нови са по-добри от втората употреба!
    Аз сега взех на добра цена зимни Динамо 195/65/15 чисто нови!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!