Всички категории

9-те Задължителни Елемента за Перфектната Йога Тренировка

Всеки знае колко полезен е спортът за тялото…

Но няма друг спорт, който да постига такъв баланс между тялото и ума, както йогата!

Дори и да не тренирате редовно, най-вероятно сте забелязвали колко добре се чувствате след като спортувате.

Това не е случайно! Физическите ползи от всеки спорт са видими след продължително трениране, но рядко хората се замислят и за ефекта върху менталното здраве.

Всяка физическа дейност развива не само мускулатурата и издръжливостта, но влияе и върху ума. Спортът стимулира производството на ендорфини, познати още като “хормони на щастието”, които ни карат да се чувстваме по-мотивирани и енергични дори след тежка тренировка.

Йогата не прави изключение от правилото. Даже напротив – именно тя има най-осезаеми ефекти върху духа и психическото здраве.

Разбира се, тя е доста физически натоварваща и има редица ползи за тялото.

Освен, че подобрява мускулатурата, гъвкавостта и баланса, тя стимулира кръвообращението и води до по-бърз метаболизъм.

Едновременно с това, обаче, тя включва упражнения по дишане и медитационни практики, които са насочени по-скоро към развиване на духа.

Тя е перфектният метод, с който да влезете във форма и да се презаредите с енергия.

Много атлети я използват като допълнителна разтоварваща тренировка в почивните дни. Дори и да не сте професионален спортист, а напълно начинаещ, нищо не ви спира да се пробвате и вие на постелката.

Но за целта първо трябва да се подготвите добре!

За ваше улеснение в следващите редове ще ви запознаем с всичко най-важно, с което трябва да се снабдите, за да започнете своето йога приключение!

Да започваме!

Как да тренирате йога у дома?

Едно от огромните предимства на йогата е свободата, която дава.

За разлика от редица други спортове, тук единствените ви оръжия са тялото и ума. Не се нуждаете от много допълнителнa техника, тежести, топки за игра или съотборници.

Разполагате само с вашите умения и желание, а това никак не е малко!

Мнозина избират да посещават йога студио и да тренират под наблюдението на професионален йога инструктор.

Макар това да крие своите предимства, в днешното забързано ежедневие не всички могат да си позволят да отделят от времето си за специални тренировки и предпочитат да практикуват сами у дома.

Ако сте начинаещ и не знаете от къде да започнете, ви препоръчваме да се възползвате от видеата в интернет.

В днешно време видео платформите са пълни с разнообразни йога тренировки от сертифицирани инструктори. Те ви демонстрират позите, дават ви съвети и ви позволяват да минавате през движенията заедно с тях.

Бъдете сигурни, че няма да сбъркате, ако заложите на подобни видеа.

Въпреки това, в даден момент ще откриете, че тялото ви вече привиква към йогата и ще започне само да ви подсказва какво да правите.

В крайна сметка йогата се използва именно, за да се свържете с организма си, затова честа практика на всички инструктори е просто да оставят тялото им да ги води.

Съветваме ви да опитате и този метод. Просто застанете на постелката и се вслушайте – може би изпитвате нужда от разтягане на определена мускулна група или пък се нуждаете от покой и регулирано дишане. На практика възможностите ви са неограничени.

Независимо дали решите да използвате видеа или сами да си бъдете инструктор, се постарайте редовно да се появявате на постелката.

Както при всеки друг спорт, тук също постоянството е от огромно значение.

Всеки знае колко трудно е в началото и колко мотивация се изисква, за да продължавате с тренировките. Но само тези, които са успяли, знаят и колко удовлетворяващи са резултатите след това.

За да можете да изградите навика и да сте постоянни в тренировките си, ви препоръчваме да отделите специално време от деня за тях.

Нарочете определени дни от седмицата, в които да отделяте поне по 10-15 минути за кратки йога тренировки. С времето може да увеличите броя или дължината им, но нищо не пречи да започнете леко.

Така шансът да се откажете още в началото е по-малък, а и ще позволите на тялото си да привикне към новата дейност.

Помислете и каква е главната ви цел да започнете с този спорт.

Така ще знаете и към какъв тип тренировки да се насочите.

Ако избирате йогата най-вече заради гъвкавостта и ползите за тялото, то тогава заложете на физическинатоварващи тренировки.

В случай, че търсите по-скоро начин да отпуснете ума си, то медитативните практики и упражненията по дишане ще са по-подходящи за вас.

Как да създадете най-добрата атмосфера за йога у дома?

Разбира се, предимството на йогата е, че можете да я практикувате навсякъде и по всяко време.

Това, обаче, не означава, че не трябва да се погрижите за мястото, където ще тренирате.

Постарайте се да подберете кътче, което е добре осветено и достатъчно широко, за да се движите спокойно.

Дори да сте близо до някоя мебел или стена, не позволявайте на това да ви спира. Даже напротив – превърнете го в полза и използвайте пречката за допълнителна стабилност при по-сложните пози.

Постарайте се мястото, на което тренирате, да е добре вентилирано.

Колкото и релаксираща да изглежда, йогата може доста да ви поизпоти, затова задължително трябва да имате достъп до свеж въздух.

Освен това, обърнете внимание и на температурата.

Ако помещението е прекалено студено или топло, рискувате крайниците ви да изтръпнат или да се изпотите прекалено бързо. Постарайте се предварително да постигнете перфектната температура, за да можете да се съсредоточите върху самата тренировка.

За да не се разсейвате допълнително, ви препоръчваме да се отървете и от всякакви външни фактори. Ако споделяте дома с любимец или малко дете, можете да ги оставите в стаята, но им намерете занимание, с което да ви оставят на мира поне за малко и да не прекъсват тренировката ви.

Ако искате да се потопите изцяло в преживяването, можете да подберете и спокоен плейлист, който да пуснете по време на тренировката.

Така ще заглушите колите навън или телевизора в другата стая и ще можете да се вслушате в себе си.

След като сте подготвили кътчето за тренировки и сте измислили програмата, значи сте почти готови да се впуснете в приключението, наречено йога.

Необходими са ви само още няколко помощници, които със сигурност ще направят тренировката ви максимално приятна и ефикасна

1. Постелка за йога…

Видим ли постелка, веднага я свързваме именно с йогата.

Двете неща вървят ръка за ръка и причините за това са много.

На първо място, постелката предпазва тялото ви и му осигурява нужния комфорт дори в най-трудните пози.

Ако тренирате директно на земята, рискувате здраво да се ожулите и повече да не повторите начинанието.

Меката постелка ще бъде вашата защита срещу подобни контузии, а освен това дава и допълнителна стабилност.

Когато напреднете, ще откриете какви сила и баланс са необходими за по-сложните пози. Доста по-опасно е да тренирате върху хлъзгави повърхности като паркет или плочки например.

Освен това постелката ви позволява да тренирате и извън дома.

Често йога инструкторите провеждат уроци на открито – в парка или на плажа например.

Е, можете да последвате примера им, стига да имате постелка, която да ви отдели от земята.

Когато подбирате постелката, първо обърнете внимание на повърхността ѝ.

Някои продукти са гладки, което означава и далеч по-малко триене по време на тренировки.

Повечето, обаче, са снабдени с някакъв грапав мотив, който да ви даде допълнителнa стабилност.

Обърнете внимание и колко дишаща е постелката.

Все пак на нея доста ще се поизпотите, затова е за предпочитане тя да не задържа миризми и лесно да се почиства.

Разгледайте и дизайните, които се предлагат на пазара.

Някои инструктори залагат на изчистени, едноцветни постелки. Те не разсейват вниманието, не бият на очи и могат да се използват навсякъде.

Постелките с мотиви на дракони, вълни или усмивки, например, са доста по-атрактивни и със сигурност ще направят повече впечатление.

Постелка за йога KIMJALY


Тази постелка е подходяща за всеки начинаещ в йогата, който иска да изпробва възможностите си. С размери 185 см x 61 см x 5 мм тя е изключително удобна и компактна, което я прави подходяща за тренировка както у дома, така и в студиото.
Оцветена е в успокояващ син цвят, а на повърхността има вдлъбнатини, с чиято помощ да запазите повече баланс и стабилност по време на тренировката. Поддръжката ѝ е лесна, тъй като почистването може да стане със спрей или с топла вода и сапун.
Купи сега

2. Подходящо облекло…

Ако ще практикувате у дома, може би си мислите, че нямате нужда от подходящо облекло.

Разбира се, имате свободата да тренирате по пижама или в любимия си анцуг, но това невинаги е практично.

Йогата изисква гъвкавост и свобода на движението, затова са ви необходими правилните дрехи.

Доста инструктори залагат именно на клиновете, тъй като те пасват на тялото като втора кожа и се разтягат.

Качествените клинове са и от дишащи материи и не задържат неприятните миризми, което ги прави подходящи и за групови тренировки.

Дори да сте сами у дома, дишащите клинове и къси гащи ще ви помогнат да се отпуснете. Ако носите неподходящо облекло, то ще ви разсейва от тренировката и ще ви кара да се чувствате некомфортно.

Що се отнася до горната част на тялото – препоръчваме ви да заложите на леки потници или дишащи тениски.

Разбира се, когато времето е по-студено, може да заложите и на спортни суичъри, но винаги ги изпробвайте преди тренировката, за да се уверите, че не пречат на движенията ви.

Доста инструктори предпочитат да са боси на постелката.

Така те усещат повече стабилност и се свързват по-лесно със земята.

Ако това не е удобен вариант за вас, отново ви препоръчваме дишащи спортни чорапи, които да създават сцепление и да не бъдат пречка за вас.

Дълъг клин Adidas Linear


Спортният клин на Adidas ще ви даде нужната свобода на движение за перфектната йога тренировка. Изработен е от памучна материя, чиято мекота помогне на тялото ви да се отпусне и да открие комфорта дори в най-трудните пози.
Леката изработка на клина го прави и доста еластичен, което означава, че ще можете да се упражнявате без притеснение, че дрехата може да се разтегне прекалено или да се скъса. Клинът е в изчистен и стилен черен цвят, който идеално подхожда на всяко спортно облекло, за да сте с топ визия дори в най-натоварената тренировка.
Купи сега

3. Кърпа…

Който си мисли, че йогата не е натоварваща, е в голяма грешка! Хората, които практикуват йога, далеч не са за подценяване.

Този вид спорт изисква комбинация от умения. Освен физическа сила, ви е нужен и добър баланс, както и доста гъвкавост.

Макар йогата да е подходяща за хора на всякаква възраст и ниво на атлетичност, тя може доста да ви поизпоти.

Именно затова е нужно да имате подръка и качествена кърпа, с която да се освежавате по време на тренировката.

Ако се впуснете в дълга и натоварваща поредица от движения, по някое време ще започнете да се разсейвате от вадички пот по челото.

Добре е да се подготвите с практична микрофибърна кърпа, която ще ви спести притеснението, особено ако тренирате с друг човек, с когото също трябва да се съобразявате.

Тренировъчна кърпа Actual Investing


Тази кърпа е изработена от полиестер и е с размери 65 на 40 см, което я прави перфектният помощник по време на тренировката. Тя е лека и компактна, за да можете да я вземете с вас във фитнеса, в йога студиото или докато тичате в парка.
Освен, че е мултифункционална и може да влезе в употреба на всеки спортист, тя е и в приятен син цвят. Така кърпата си пасва с почти всяко спортно облекло, без да се набива на очи.
Купи сега

4. Блокче за йога…

Йога блокчетата са изключително полезни и се използват дори от най-добрите йога инструктори.

Причината е, че те дават допълнителна стабилност и огромна свобода за движенията.

На първо място блокчетата могат да се използват за допълнителна опора. Независимо дали сте начинаещ или напреднал, някои пози ще бъдат по-предизвикателни за вас.

Ако не успявате да изпълните дадено движение или губите баланс в някоя поза, може да се подпрете на блокчето и така да се задържите по-дълго.

Вместо да се концентрирате върху баланса, можете спокойно да обърнете внимание на дишането си и постепенно да активирате всички мускулни групи, защото знаете, че няма да паднете веднага.

Освен това, блокчетата често се използват и при вариации на позите. Ако някоя поза е прекалено лесна, инструкторите включват втора опция с блокчето, за да я направят по-предизвикателна.

Някои избират да държат блокчето с крака или да го подпират на части на тялото си, за да упражняват баланса. Други път предпочитат то да е на земята и да служи за ориентир при преминаване от едно движение в друго.

Йога блокче KIMJALY


Следващото ни предложение е изработено от пяна и е изключително леко и удобно. Тежи по-малко от 100 грама, което означава, че ще можете да го взимате с вас дори когато тренирате навън.
Блокчето е с размери 22.5 на 13.5 см и е с височина от 7.5 см. Освен това се предлага в няколко приятни цвята като сиво и бордо, които не разсейват и не напрягат допълнително обстановката.
Купи сега

5. Фоумролер…

Фоумролерът, наречен още “ролер за масаж”, е сред най-популярните уреди за спортисти.

Независимо какъв спорт практикувате, мускулната треска след тренировка почти винаги е факт.

При високо напрежение на мускулите, те се разкъсват и имат нужда от време, за да зараснат. Именно така те растат и стават по-силни.

За да забързате възстановяването и да се предпазите от травми е необходимо добре да загрявате преди тренировка и да се разтягате добре след нея.

В противен случай рискувате да получите болки, схващания и дори по-сериозни травми в следващите дни.

Ролерите за масаж се използват именно за да отпуснат мускулите ви и да стимулират кръвообращението. Не всеки може да си позволи професионален масаж, затова удобният фоумролер може да се използва навсякъде и по всяко време.

С негова помощ ще можете да раздвижите дори по-труднодостъпните части на тялото, които иначе не бихте могли да масажирате сами – гръб, бедра, прасци и прочее.

Фоумролерът е на практика задължителен за всеки, който се занимава със спорт и иска да се грижи за здравето си.

Ролер за масаж DECATHLON


Предложението ни за фоумролер от Decathlon със сигурност ще помогне на мускулите ви да достигнат върховата си форма. Изработен е от пяна с релеф, която прави възможно масажирането в дълбочина и допринася за по-доброто възстановяване след тренировка.
Ролерът е с дължина от 380 мм и диаметър от 125 мм, което го прави изключително компактен и подходящ за тренировки у дома или в студио. Предназначен е за употреба от възрастни, като препоръчваме да масажирате всяка мускулна група поне по 5 минути.
Купи сега

6. Ластици…

Ластиците за фитнес отдавна са намерили приложение в тренировки на повечето спортирти, но се използва и от йога инструкторите.

Причината е, че те позволяват на тялото ви полека да се отпуска в по-сложните пози и прави възможно разтягането на различни мускулни групи.

Някои ластици са по-дълги и се използват повече за развиване на гъвкавостта и загрявка.

Други, пък, са по-тесни и са предназначени да заместят тежестите в някои упражнения.

Често комплектите от ластици включват няколко продукта с различна “тежест” или съпротивление, за да можете постепенно да увеличавате трудността на упражненията.

Някои ги използват и за допълнителна опора, когато все още не владеят движенията добре.

Например, можете да ги използвате, за да разтегнете краката си, ако все още не можете да правите шпагат, както и да намирате опора в тях при набирания, ако сте начинаещи.

Ластици за фитнес NYAMBA


Този комплект включва три ластика с ниско, средно и високо съпротивление, или иначе казано – 5, 6 и 7 килограма. Ластиците са компактни и леснопреносими, с дължина от 2 x 25 см и широчина от 4 см.
Най-лекият ластик е в сиво, средният е в цвят бордо, а тежкият ластик е в изчистен черен цвят. Те позволяват огромна свобода по време на тренировка и са подходящи за упражнения на всяка мускулна група.
Купи сега

7. Колело за йога…

Колелото или “рингът” за йога е доста атрактивно средство, което често можете да видите в студиото на йога инструктора.

Целта на продукта е да отпусне мускулите на гърба ви и да помогне с по-добрия баланс и стойка.

В общи линии това е идеалното средство за масажиране на гръбнака по време на тренировка, но може да помогне и с гъвкавостта.

Ако прекарате достатъчно време облегнати на колелото, може постепенно да станете по-гъвкави в гърба и да заематe сложни пози като мост например.

Колелото е изключително полезно ако имате проблеми и болки в гърба, тъй като чрез масажа ще стимулирате кръвообращението и ще отпуснете всякакви възли в тази част от тялото.

Колело за йога MAXIMA 30002704


Този продукт е изработен от две части – вътрешен ринг от пластмаса, който да гарантира стабилност, и външен кръг от пяна за допълнителен комфорт по време на тренировката.
Подходящо е както за начинаещи, така и за напредналите, и понася натоварване до 200 кг. С външен диаметър от 31 см и ширина от 12 см, то е идеалният помощник за всеки, който иска да се погрижи за мускулите и да подобри гъвкавостта си.
Купи сега

8. Бутилка за вода…

Разбира се, никога не бива да забравяте да пиете вода.

Особено когато подлагате тялото си на интензивна тренировка, добрата хидратация е от огромно значение за правилното възстановяване.

Всички знаят колко е важно да се приема нужното количество вода на ден, но мнозина не успяват да стигнат тези параметри заради забързаното си ежедневие.

Ще си помогнете доста ако се снабдите с качествена и здрава бутилка за вода, която да носите винаги със себе си.

Така никога няма да забравяте тази толкова важна част за здравето и ще успявате да пиете нужното количество всеки ден.

Освен, че ще ви помогне да постигнете своите фитнес цели, бутилката ще допринесе и за по-екологичен начин на живот.

Замърсяването с пластмаса не е тайна за никого и най-вероятно вече сте попадали на кампании, които рекламират бутилките за многократна употреба.

Бъдете сигурни, че ако заложите на подобен продукт, ще помогнете не само на себе си, но и на природата около вас.

Стъклена бутилка Heiston


Ако все не можете да си намерите бутилка по магазините, ви препоръчваме да заложите на продуктите на MyBottle, които ще ви направят дизайн по поръчка. Бутилката Heiston е изключително здрава и е изработена от качествено стъкло без токсични вещества.
Капачката е от неръждаема стомана и има прикачена дръжка, с която лесно да пренасяте бутилката. Продуктът побира 420 мл. течност и е с широк отвор за лесно почистване и наливане.
Купи сега

9. Релаксираща ароматна свещ…

Не е задължително йога тренировката да бъде физически натоварваща.

Мнозина се появяват на постелката с цел да отпуснат ума си и да забравят за проблемите в ежедневието.

Според доста йога инструктори, този вид спорт е вид “бягство” от забързания начин на живот и е добър вариант за тези, които не спират да мислят за работата, домакинството и прочее.

Всеки има нужда от почивка. Затова и медитацията, както и упражненията за дишане, са често срещано занимание в йога студията.

Можете да помогнете на мозъка и духа ви да се отпуснат, като запалите свещ с приятен аромат по време на тренировката.

Освен успокояващия вид на пламъчето, свещта ще ви помогне да се потопите изцяло в мислите си и може да ви отведе навсякъде.

Ароматите на кедър или бор, например, ще внесат свежест в обстановката и ще ви пренесат сред природата в гората.

Ако, пък, заложите на свещ с по-сладникав аромат като ванилия или шоколад, все едно се отнасяте на романтично приключение, което ще отпусне ума ви напълно.

Ароматна свещ Woodwick


Последното ни предложение е свещ с дървен фитил и стилен стъклен контейнер, която със сигурност ще направи вашето йога изживяване незабравимо. Връхните нотки на свещта като зелени листа, розов пипер и лимонова кора, ще траят около 15 минути след запалване на свещта.
След тях следват средните нотки на кипарис, лавандула, ела и градински чай. Най-накрая ще усетите и най-устойчивите, ниски нотки на светло дърво, пачули и кехлибар.
Купи сега

 

Е, надяваме се нашите предложения да са ви помогнали при подготовката за вашата първа йога тренировка.

Както може би се досещате, за напредналите в йогата има още много опции като баланс бордовете, с които да разнообразят практикуването си.

Ако и вие търсите подобни предизвикателства, ви препоръчваме да разгледате и останалите наръчници в сайта ни.

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!