Всички категории

6-те Най-Добри Дъски за Рязане

Ако търсите начин да повишите ефективността на вашето готвене, като едновременно улесните работата си в кухнята, то имаме перфектното решение за вас.

Нито една кухня не е напълно оборудвана без качествена дъска за рязане!

Това е основен инструмент, който се използва ежедневно от всяко семейство по света.

Този домакински помощник е може би един от най-употребяваните предмети в кухнята, на второ място след ножа, с който всъщност вървят ръка за ръка.

Ще ви бъде доста полезен и удобен, когато ви се налага да нарежете сушени или пресни плодове, зеленчуци, месо, хляб, а и дори би влязъл в употреба като основа при приготвяне на сандвичи.

Въпреки че на пазара се предлагат много електрически чопъри, които ви помагат да режете големи порции бързо, дъската за рязане все още е предпочитана от мнозина и заема позицията си като по-ефективен и по-популярен начин за рязане на зеленчуци.

В случай, че обичате да се вихрите на кухненския плот, тогава имате нужда от модел, който е здрав, безопасен и надежден.

За да получите добри съвети и насоки за подобна покупка – продължавайте да четете нашето ръководство.

А за финал сме ви подготвили и най-добрите предложения на пазара, които може да откриете по-надолу.

Кои са основните предимства на добрите дъски за рязане?


Преди да предприемете подобна инвестиция, естествено, трябва да проверите с какво биха могли да ви облагодетелстват тези продукти.

На пръв поглед може би ви се струва, че това са едни прости дъски, които не се отличават с нищо и няма с какво толкова да ви изненадат.

Е… всъщност не е точно така! Подбирайки правилния модел ще се почувствате много по-улеснени и готвенето ще се превърне в истинско удоволствие за вас.

Ето и най-основните предимства, които бихте могли да получите всъщност.

Издръжливост и надеждност

Едно от най-забележимите предимства на дъските за рязане е тяхната издръжливост. Известно е, че голяма част от моделите издържат на тежка ежедневна употреба. При подходящо внимание и поддръжка, инструментът може да издържи години.

Тази дълготрайност не само прави кухненския помощник интелигентна финансова инвестиция, но и безопасен инструмент, дори при рязане на по-твърди продукти, които биха могли да ви затруднят значително.

Когато приготвяте храна, особено сурово месо, ще ви се наложи задължително да се сдобиете със здрава и надеждна повърхност. Това е важно за предотвратяване на наранявания. Е, бъдете спокойни, защото повечето модели осигуряват тази стабилност.

Разнообразие от материали

На пазара се предлага огромно разнообразие от опции за дъски за рязане, които да отговарят на стила или предпочитанията на всеки собственик.

Всяка от тези опции предоставя свои собствени уникални характеристики по отношение на материали и конструкция. Като може да бъдете сигурни, че нито един вид не прави компромис с качеството.

Хубавото на най-новите модели е, че са създадени да изглеждат страхотно, като едновременно се представят на най-високо ниво. За тях ще научите малко по-късно…

ДизайнДъските за рязане са не само функционални, но и естетически приятни. Сами по себе си придават естествена топлина и красота на всяка кухня.

Ако искате да създадете традиционен външен вид във вашата кухня, една-две дървени дъски за рязане могат да ви помогнат да постигнете тази цел.

А в случай, че търсите по-скоро елегантност, изборът е богат и свободно бихте могли да се насочите към по-екстравагантен модел, който да отговаря на вашите изисквания.

В крайна сметка, не мислете за дъските за рязане само като на инструменти, които трябва да се съхраняват, докато не бъдат използвани. Покажете ги заедно с останалите най-добри аксесоари на вашата кухня!

Лесна употреба и поддръжкаЗа разлика от останалите инструменти за рязане, тук няма да ви се наложи нито да имате някакви специални умения за да работите с дадения уред, нито ще се налага да го поддържате по някакъв по специфичен начин от почистване.

Дори вече имате възможност да се сдобиете с модели, които са предварително обработени със специални съставки, за да ви позволят миенето на дъската в съдомиялна машина.

Както вече споменахме, в основен мащаб повечето дъски са достатъчно издръжливи, за да не ви се налага скоро да мислите за поддръжка или подменяне на продукта. А правилата за качествено почистване са елементарни, но за тях ще научите по-късно.

Дъска за рязане от какъв материал да изберете?


Както намекнахме по-рано, разнообразието от материали е доста голямо и няма да срещнете пречки точно в това отношение.

По-скоро тук става въпрос за личен избор, предпочитания и цел, на която да може да отговаря вашият помощник. Хубавото е, че има модели както за професионалисти, така и за домакини.

Важно е предварително да помислите добре от какво се нуждаете и кой тип би ви служил най-добре в кухнята. Ето и някои от най-известните изработки между които може да избирате…

Пластмасови дъски за рязане от поливинилацетат

Ако търсите дъски за рязане, които могат да ви дадат необходимия добър резултат, тогава дъските за рязане, изработени от поливинилацетат ( изкуствен, термопластичен синтетичен материал), са широко достъпни на пазара днес.

Въпреки че пластмасовите дъски не са най-хигиенният вариант, те са разработени по нова технология и повърхността им не позволява високо ниво на развиване на бактерии.

Повечето от тях не са евтини и обикновено се препоръчват само за професионална употреба в кухни, ако смятате да ги използвате само у дома, може би това не е най-добрият вариант за вас.

Пластмасови дъски за рязане от полиетилен с висока плътностМного подобно на своя предшественик, дъските за рязане, които са направени от полиетилен с висока плътност са по-евтиният вариант. Те са изключително леки и удобни, а и освен това този тип дъски за рязане са по-широко достъпни от всички други видове.

Въпреки това, за разлика от дъските, изработени от поливинилацетат, тези модели са с по-мека повърхност, което означава, че по време на рязане не е изключено да оставят трайни следи.

Това допълнително намалява хигиенния фактор, тъй като тези “белези” могат да се окажат чудесно място за пребиваване на бактерии.

Дървени дъски за рязанеЗа да го обобщим в едно изречение, дъските за рязане, изработени от дърво, често се считат за най-добрият избор, независимо от това колко често ще ви влизат в употреба.

Съществуват и различни типове дървени дъски за рязане, които се отличават с изключително интересни характеристики.

Има определени модели, които са в пъти по-издръжливи и устойчиви на действието на рязане и най-важното е, че имат свойство на самолечение, което прави техния хигиенен фактор много по-добър от този на тези, направени от пластмаса.

Повечето купувачи, обаче, ги намират за твърде остарели и безинтересни, но за щастие има решение и за подобни проблеми. Някои производители изработват дървени дъски по поръчка с инициали по избор.

Гумени дъски за рязане

Дъските за рязане, направени от каучук, се считат за една и съща категория като тази, изработена от пластмаса.

Освен че тези модели за рязане са по-тежки и по-скъпи от пластмасовите, хигиенният им фактор за съжаление също не е по-добър.

Ако трябва да погледнем в положителна насока, всъщност дъските изработени от гумен материал са лесни за външно почистване.

Стъклени дъски за рязане

Излишно е да казваме, че тези модели не са никак практични. Със сигурност стоят чудесно към останалия кухненски интериор, но наистина не са подходящи за ежедневна употреба.

Уви, няма значение дали сте избрали скъпа или евтина дъска от този тип, защото те са склонни да затъпят ножа ви, вследствие на което лесно могат да се счупят и в най-лошия случай не е изключено да попаднат малки парченца стъкло в храната ви.

Така че нашият съвет е да избягвате използването на стъклена дъска за рязане. Но ако пък сте решили да я ползвате само като аксесоар, това е едно наистина красиво и стилно решение.

Бамбукови дъски за рязанеТези дъски за рязане, изработени от бамбук, могат да действат като чудесна алтернатива за пластмасови или стъклени дъски. За да се направят, бамбукът е внимателно подбран въз основа на фактори като зреене, маркировка и размер.

Въпреки това, използването на бамбук в дъската може да има неблагоприятни ефекти върху остротата на ножа, което допълнително води до образуването на пукнатини по повърхността. Както вече разбрахте – това не е никак добре по отношение на хигиената.

Също така внимавайте за химикалите, използвани, за направата на бамбуковата повърхност. В някои случаи те могат да се окажат доста вредни и неблагоприятни за здравето.

Силиконови дъски за рязанеПодобно на гумата, дъските за рязане, направени от силикон, изглежда не оказват влияние върху остротата на ножа и са лесни за почистване.

Въпреки това, за разлика от каучука, силиконът има по-добро свойство на самолечение, точно като този, направен от дърво.

Трябва да сте наясно, обаче, че силиконовите дъски за рязане са по-тежки и скъпи, което допълнително води до намаляване на тяхната популярност.

Стоманени дъски за рязане

Да, макар и не толкова популярни, на пазара се предлагат и дъски за рязане, изработени от стомана. Самото им име подсказва, че те са доста здрави и издръжливи във времето. Освен това не са от най-скъпите модели и са лесни за почистване.

В зависимост от вида стомана, използвана за производството на дадена дъска, тя може да износва ръбовете на ножовете и освен това шумът при работа не е особено приятен за повечето хора.

Дъска за рязане с каква форма да изберете?

Производителите не са се ограничили и в този аспект, като са вкарали доста въображение при изработката на формите на дъските.

Съществуват модели от прост правоъгълник, до такива с формата на ябълка, например. Няма как да изброим всички от тях, затова решихме да ви запознаем с най-основните, които всъщност биха ви свършили най-качествена работа.

Правоъгълни дъскиВъпреки че има разнообразие от форми и размери, от които да избирате, правоъгълните дъски обикновено са най-практичните и предпочитани от по-голямата част от потребителите.

Обикновено те са доста удобни за работа, дори и в професионалните кухни, като се предлагат в различни размери, които да са подходящи за личните предпочитания на всеки купувач.

Теглото им в повечето случаи е доста компактно, а 12 на 18 инча е стандартният размер, който всъщност е и най-често използваният в повечето кухни. Разбира се има и по-големи и масивни възможности.

По отношението на дебелината при тези модели е хубаво да потърсите по-тънка повърхност, която същевременно да е достатъчно стабилна. Имайте предвид обаче, че не всички дъски от този тип притежават улеи за събиране на течности.

Кръгли дъскиКръглите дъски също са чудесен вариант за рязане на всякакъв вид продукти, като едновременно са доста леки, компактни и могат да бъдат поставени безпроблемно на всеки кухненски плот.

Тяхната дебелина е с идеални размери, за да бъдат достатъчно стабилни и безопасни при работа, дори когато режете месо или по-твърди зеленчуци.

Може би най-големият плюс при тези кръгли модели е, че те не се използват само заради основната си функция, напротив, освен да ги държите само на кухненския плот или в шкафа ще можете да ги използвате и като помощно средство към вашата трапеза.

Подобни дъски често се използват за сервиране и разрязване на пици и пърленки. Освен това можете да подредите различни мезета, сирена и плодове върху дъските, за да създадете усещане за една истинска френска вечеря.

Те са стилни, с доста изчистен дизайн и притежават успореден улей за събиране на излишните течности. Някои купувачи намират като минус това, че повечето модели нямат дръжка и това ги прави непрактични в известна степен.

Квадратни дъскиСред “най-гъвкавите” и удобни за съхранение, влизат квадратните дъски. Те са подобни на правоъгълните, за които говорихме по-рано, но обикновено се различават по дължината си.

Тези модели са доста удобни и безопасни при работа, като същевременно не заемат много място. В повечето случаи са изработени да бъдат с възможно най-леко тегло, но и достатъчно стабилни.

Те също изглеждат доста красиви при сервиране и често се използват за поднасяне на хляб, сирена и месо. Повечето от тях обаче, отново нямат специално предназначените улеи, но това в никакъв случай не означава, че е невъзможно да откриете такъв модел.

Най-важното е да изберете дъска, която ще работи най-добре спрямо вашите конкретни нужди и предпочитания.

Как да почиствате най-добре дъската си за рязане?


След като вече сте запознати с най-основните аспекти, които са ви нужни за перфектния избор на вашата дъска, идва ред да разберете и как е правилно да се грижите за нея.

Когато полагате правилните грижи, които не са никак сложни, дъските ще ви “отвърнат” със същото. Не случайно ви занимаваме с тези подробности, защото те са особено важни за вашето здравословно състояние.

Чистотата на дъската за рязане играе основна роля в цялостната хигиена на целия процес на приготвяне на храна.

Сигурно се досещате, че за опитен човек почистването на кухненските принадлежности може да бъде много лесна задача, но повечето хора не са запознати с някои особени подробности, които ще са ви от полза в бъдеще.

Например, както споменахме по-рано, следите от рязане, оставени по повърхността на дъската, се оказват чудесно място за убежище на бактерии и други патогени. Именно затова е важно да поддържате и почиствате редовно дъската си.

Има няколко прости правила, които доста ще ви помогнат и ще гарантират високо хигиенно ниво, ако ги спазвате правилно и ги практикувате редовно.

Следвайте всички съвети за грижа и почистване, които присъстват в инструкциите или върху опаковката на продукта.

Премахвайте петната от храна от дъските за рязане веднага след употреба, като натриете пресен или бутилиран лимонов сок върху тях и ги оставите за една нощ.

Ако предпочитате да използвате оцет като естествен разтвор, смесете четири части вода с една част бял оцет. Накиснете дъската за няколко минути. Изплакнете и подсушете.

Почиствайте дъските от остатъчна храна като винаги ги търкате в гореща течаща вода или, още по-добре – внимателно ги залейте с прясно преварена вода, за да ги стерилизирате.

Ако могат да се мият в съдомиялна машина, това е най-лесният начин да осигурите хигиенично почистване, но се уверете, че цикълът е най-малко 65°C.

Използвайте дезинфектант върху дъски, на които има сурово месо.

Нанасянето на сол и след това старателно търкане върху повърхността на дъската за рязане може да помогне за премахването на неприятната миризма.

Уверете се, че използвате различни дъски за сурови месни продукти и зеленчуци или други готови за консумация хранителни продукти, тъй като това е най-честата причина за кръстосано замърсяване.

Избягвайте да използвате кърпа за почистване на дъската, тъй като бактериите от дъската могат да се прикрепят към кърпата и след това да се разпространят из цялата кухня.

 

Надяваме се, че нашето ръководство ви е било интересно, като същевременно сме успели да ви помогнем по пътя към перфектната дъска за рязане.

Ето и обещаните предложения, които подбрахме специално за вас и вашите нужди…

1. Комплект бамбукови дъски за рязане, VeveТези дъски са изработени от премиум бамбук, за да бъдат естествено антимикробни и изключително лесни за поддръжка и почистване. Доброто качество на материала ще предпази ножовете ви от по-бързо износване, като едновременно ще ги поддържа по-остри за дълго време. Специално предназначените канали улавят всички трохи и течности, за да предпазят кухненския ви плот, а нехлъзгащите се дръжки ще ви гарантират в пъти по-добра стабилност и безопасност при работа. Всяка дъска за рязане се плъзга лесно обратно към включената бамбукова основа, като държи дъските ви елегантно организирани. Компактният размер използва ефективно вашето пространство, така че да имате повече място за работа. Комплектът включва общо 4 дъски, като всяка от тях е с размери 23/28/1 см.
Купи сега

2. Дъска за рязане zephyr zp 1635 amВ сравнение с дървените модели, тази дъска се отличава със своята изключителна устойчивост към вода, защото е изработена от висококачествен полипропилен. Удобна е както за рязане, така и за съхранение и почистване, благодарение на гладката ѝ структура. Въпреки компактните си размери – 41.5х24.5 см и леко тегло, тя е доста издръжлива, дори и за ежедневно ползване. Дъската е с възможност за рязане от двете страни, благодарение на двулицевия дизайн. С допълнителни ръбове, които не позволяват хлъзгане, за да ви гарантират максимално безопасна работа и освен това е подходяща за миене в съдомиялна за още по-голямо улеснение.
Купи сега

3. Дъска за рязане HACCP HendiАко търсите дъска, с която да приготвяте различни видове салати по ваш вкус, то може би това е идеалното решение за вас. Този модел ви позволява да режете лесно всякакъв вид зеленчуци и плодове. Дъската за рязане е изработена от висококачествен полиетилен, като едновременно включва полезни функции против хлъзгане, които ще ви предпазят от евентуални инциденти и значително ще подобрят качеството ви на работа. С правоъгълна форма, в свеж зелен цвят и компактни размери – 45x30x1,27 см, които ще ви позволят по-лесна употреба и съхранение.
Купи сега

4. Дървена дъска с улей FackelmannДостъпен и висококачествен модел, който ще ви гарантира отлична и хигиенична работа, благодарение на специално предназначения улей, който ще събира всички нежелани течности и останки от храна. Тази дъска е с правоъгълна форма, компактни размери – 40x26x2 см и е изработена от висококачествен дървен материал (бук). Дизайнът е изключително семпъл и изчистен, което я прави идеалнар за всеки интериор. Освен всичко, може да използвате дъската и за поднасяне на различни мезета или продукти по ваш избор.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Дъска OtiНадеждна и здрава дъска за рязане, която ще ви гарантира перфектни резултати всеки път. Тя е изработена от дървен материал (бамбук), което трябва да ви говори допълнително за самото качество. Моделът е с изключително интересен дизайн, с естествен цвят и кръгла форма. Подобни видове са чудесни за поднасяне на пица, пърленки, колбаси, плодове и др. Дъската ще се впише идеално във всеки интериор и несъмнено ще заблести на трапезата като допълнителен аксесоар. Лесна е за поддръжка и почистване, като същевременно е стабилна, с компактни размери 30 см и леко тегло.
Купи сега

6. Дъска за рязане и сервиране WenkoАко се нуждаете от висококачествена дъска 2в1, която ще използвате за рязане в кухнята, а след това ще сервирате с нея на гостите – това е точното решение. Този модел е изработен от висококачествен и издръжлив бамбук, като едновременно се отличава с интегрирана стъклена плоча. Тя може да бъде извадена и да се държи на сигурно от прореза в бамбуковото тяло. Стъклената плоча с брилянтния мотив от шисти има устойчивост от надраскване и е с лесна за почистване повърхност. Останалата повърхност на дъската също е доста здрава и надеждна. Притежава полезна функция против хлъзгане за допълнителна защита и компактни размери за лесна употреба.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!