Всички категории

7-те Най-Добри Евтини Лаптопи

По-скъпо не значи задължително по-добро!

Всеки в настоящия свят е зависим от технологиите, но съвсем малко количество хора имат същинска професионална нужда от тях. Това се отнася до най-различни постижения на техническата мисъл, а в това число влизат и лаптопите.

Многообразието на съвременния пазар ни настройва, че при всички обстоятелства трябва да похарчим сума пари, за да се сдобием с нещо наистина качеството. Много от продуктите, на които ще попаднете, обаче с лекота могат да разбият този мит.

Истината е, че не е нужно да си купите най-скъпия лаптоп, за да вършите пълноценно всичко, което искате.

С малко повече проучване можете да се научите лесно да избягвате маркетинговите капани и да откривате напълно стабилни, но достъпни варианти, които в никакъв случай не отстъпват по качество на своите по-скъпи конкуренти.

Много бюджетни лаптопи разполагат със същите характеристики (и съответно възможности) като някои в пъти по-високо оценени продукти.

Постарали сме се да подготвим това ръководство, за да ви помогнем да изберете точния за себе си бюджетен лаптоп. За целта ще ви запознаем с всички най-важни особености, за които да следите по време на своите търсения.

А най-долу специално за вас сме подбрали сред огромното многообразие няколко от най-добрите предложения на пазара в момента.

Защо в днешно време не е проблем да се сдобиете с евтин лаптоп?

Макар и преди години настолните компютри да са били изключително трудно достъпна и тромава технология, в днешно време почти всеки разполага със свой собствен преносим компютър, или, казано иначе, лаптоп.

Именно защото понастоящем лаптопите са толкова разпространени, разнообразието в търсенията на различните хора предполага разнообразие в предлагането на различни продукти.

Съвременният пазар иска да обслужи нуждите и да задоволи желанията на всеки отделен човек.

И тъй като всеки производител цели да предизвика интереса на възможно най-широка аудитория, онова, което предлага, трябва да бъде достъпно. За да може определени продукти да достигнат до повече хора, цените им трябва да бъдат относително ниски.

Така в борбата за потребителско внимание различните производители се стремят да осигурят възможно най-евтините предложения за потенциалните си клиенти.

За да се понижи пазарната цена на определен продукт обаче, е необходимо да спаднат и разходите по производството му. Това на свой ред води до използването на по-нискокачествени материали, както и до по-бърза и груба изработка. Получаваме евтин продукт с лошо качество.

Но никой не иска да използва нещо, което в крайна сметка не му върши работа. Именно затова съвременният потребител започва да проявява претенции към качеството на определен продукт. Това пък кара производителите да подобряват предложенията си.

Ето, че накрая на пазара започват да се конкурират, както цените, така и стойностите на нещата.

В днешно време можете почти без усилия да откриете бюджетни лаптопи, които вършат същата работа като по-реномираните и скъпи варианти.

Моделите на HP, ASUS, Acer, Lenovo и др. от години се славят с високо качество и ниски цени.

Тези брандове предлагат огромно разнообразие от продукти, така че можете да изберете онзи лаптоп, който най-много приляга на вашите потребности.

Ние сме тук именно за да ви помогнем в това…

Кои са основните плюсове и минуси в закупуването на евтин лаптоп?

В действителност не е необходимо да похарчите няколко хиляди, за да сте сигурни, че вашият преносим компютър е добър.

Истината е, че и за няколко стотин лева бихте могли да се сдобиете с напълно оперативен спрямо своите цели лаптоп.

Ако не се стремите да играете игри или да използвате други по-натоварващи програми, голямата инвестиция не е необходимост.

Разбира се, това, че ще отделите по-малко средства, си има както множество предимства, така и серия недостатъци.

Предимства

Както се досещате, когато решите да се сдобиете с по-евтин лаптоп, бюджетът ви няма да пострада особено.

Така или иначе обаче един обикновен лаптоп днес може да върши без проблеми всичко най-необходимо.

Не е нужно да се охарчвате излишно, ако просто искате да сърфирате из интернет, да гледате филми, да слушате музика и да използвате най-простите и базови програми за обработка на текст, изображения, таблици и др.

Освен това, ако предпочетете един по-евтин лаптоп, няма да ви се налага да инвестирате допълнително в определен софтуер. Повечето брандове, чиито лаптопи струват над 1500 лв., настояват техните потребители да използват само определени лицензирани и по подразбиране по-скъпи софтуери.

Дори така разпространеният офис пакет на Microsoft не върви особено изгодно. А в крайна сметка днес можете спокойно да откриете много алтернативни софтуери, които са достатъчно добри, но значително по-евтини.

Освен това разходите по поддръжката на по-бюджетните лаптопи обикновено са по-ниски.

Нищо не е вечно, затова, когато се появи някаква повреда по вашия евтин лаптоп, замяната или поправката на определен компонент също няма да струва особено скъпо.

Много от високите цени на някои брандове означават, че обслужването на преносимия компютър трябва да се осъществи в конкретни сервизи, които, естествено, взимат повече.

В крайна сметка навсякъде могат да се погрижат достатъчно добре за вашия лаптоп.

И на последно място (но не и по важност), трябва да знаете, че всеки лаптоп като цяло привлича крадците. Дори евтините лаптопи си остават технология, която не струва малко.

И все пак евтините лаптопи не представляват такова голямо изкушение за престъпниците, така че, ако се сдобиете с такъв преносим компютър, няма да се налага да се тревожите постоянно за него.

Сред крадците на лаптопи също си има познавачи, които знаят колко струва определен компютър. Това, разбира се, означава, че има по-голяма вероятност да откраднат един MacBook, отколкото един ASUS.

Недостатъци

Въпреки всичко цената играе някаква роля, що се отнася до възможностите на един лаптоп.

Ако имате нужда от лаптоп, който да ви позволи да се занимавате с гейминг, програмиране, графичен дизайн или нещо друго от сферата на информационните технологии, един евтин компютър вероятно няма да ви свърши работа.

Много от програмите, които се използват в професионален контекст, са доста натоварващи. Характеристиките на един бюджетен лаптоп обикновено са една идея по-слаби и това ги прави несъвместими с някои наистина тежки програми.

Освен това е от огромно значение с какво количество памет разполага вашият мобилен компютър. Ако използвате някои по-сериозни програми или имате нужда да съхранявате голямо количество информация, ще ви бъде необходима памет със значителен капацитет, който да бъде на ваше разположение.

За жалост обаче с повишаването на капацитета на паметта се повишава и цената на лаптопа. Това означава, че надали ще попаднете на евтин лаптоп с голямо количество място за съхранение на данни.

Друг ключов недостатък на бюджетните преносими компютри се отнася до издръжливостта на батерията.

Удобството на един лаптоп идва именно от това, че може да го ползвате практически навсякъде. Ако имате намерение да използвате лаптопа си в по-динамична среда, обаче ще ви бъде необходима доста издръжлива батерия.

Евтините лаптопи за нещастие рядко разполагат с изключителна мощност, що се отнася до капацитета на батерията.

Спокойно обаче може да използвате почти всеки преносим компютър поне няколко часа. Пък и, освен ако няма да сте далече от цивилизацията за дълго, днес може да заредите лаптопа си почти навсякъде.

Не на последно място – каквото и да правите, трябва преди всичко да се грижите за здравето си!

Вземете си по-евтин лаптоп, но не пестете от параметрите на екрана.

Ако планувате да използвате лаптопа си често, е задължително екранът му да бъде щадящ за очите ви. Това обаче, разбира се, повишава цената на продукта.

Какво трябва да вземете предвид, когато си закупувате лаптоп?

След като ви запознахме с предимствата и недостатъците им, вече сме сигурни, че си давате сметка колко добра сделка са евтините лаптопи.

Време е да ви запознаем и с някои от ключовите характеристики на един мобилен компютър. Това са всички най-важни точки, за които да следите, когато търсите своя бъдещ лаптоп.

Операционна система

Операционната система (ОС) координира работата на цялата компютърна система и е на практика най-важната програма в един компютър.

Основната конкуренция при бюджетните лаптопи днес е между Chrome OS и Windows 10.

Лаптопи с операционната система на Google Chrome OS обикновено са малки и достъпни. Тази операционна система е изключително лека и не изисква много от един лаптоп, за да работи пълноценно.

Това позволява на производителите да поддържат цените на компютрите по-ниски.

Единственият минус е, че тази операционна система ви ограничава само до Chrome браузъра, пакета от приложения на Google и приложения от уеб магазина на Chrome. Повечето от тези приложения работят благодарение на така наречените “облаци”, за които задължително е необходим интернет.

Един Chromebook обаче може да поддържа и приложения, проектирани за Android и достъпни в Google Play Store.

Така или иначе Windows все още е масово предпочитаната операционна система.

Windows 10 на Microsoft не само ви позволява да използвате голяма част от приложенията на Google, но ви осигурява и достъп до много други приложения от Windows Store. Единственото, до което нямате достъп, е Google Play Store, тъй като приложенията там са специално проектирани за друг тип платформа.

Някои по-малки лаптопи пък работят със съкратена операционна система – Windows 10S. Тази операционна система работи единствено с приложения от Microsoft’s App Store, което позволява на Microsoft по-добър контрол над качеството на самите приложения, както и над устройствата.

Ако решите да използвате тази операционна система, преди това проверете внимателно дали ще намерите еквивалент на всички приложения, които очаквате да ви трябват.

Ако имате намерение да използвате своя лаптоп единствено за сърфиране в интернет и работа с различни документи, Chrome OS ще ви свърши добра работа. Ако обаче имате нужда от лаптоп с по-широки възможности, ви препоръчваме да се насочите към Windows 10.

Всичко зависи единствено от вашите потребности.

Процесор

Ако всички останали характеристики на два лаптопа са едни и също, тогава тяхната производителност ще зависи единствено от техния процесор. В основата на всеки един компютър стои неговият процесор, наричан още централен процесор (ЦП или CPU).

Мислете за процесора като за централен калкулатор. Той обработва всички сложни изчисления на операционната система, софтуера и приложенията, които използвате, както и входящата информация и данни.

Ключово е да изберете процесор с възможно най-висока производителност спрямо това, което можете да си позволите. По-евтините лаптопи работят най-вече с Intel Celeron, Intel Pentium и Intel Core i3, но може да попаднете и на процесори от серията AMD A6 и A9, както и Ryzen 3.

Тактовата честота, или така нареченият “пулс” на процесора обаче няма да ви създаде цялостна картина за неговите производителни възможности. Представянето на процесора зависи също от броя на ядрата, кеш паметта, комуникацията между процесора и RAM-а и много други фактори.

За щастие в интернет може да откриете страхотни динамични бази от данни със сравнителна информация за представянето на определен процесор. Обновяването на данните зависи единствено от реални потребители, които използват собствения си опит. Само трябва да знаете къде да търсите.

Intel Core i3 и AMD Ryzen 3 са сред най-добрите процесори, що се отнася до бюджетните лаптопи.

Ако търсите по-евтини варианти, Intel Pentium процесорите също вършат страхотна работа.

Най-евтините лаптопи така или иначе идват с Intel Celeron. Макар и бавни спрямо останалите тези лаптопи са идеални за сърфиране в интернет и работа с по-леки програми.

Насърчаваме ви да проверявате внимателно производителните възможности на процесора, който сте избрали за своя лаптоп.

Не забравяйте обаче, че в крайна сметка нямате нужда от свръхмощен процесор, ако така или иначе няма да натоварвате компютъра си с кой знае колко тежки програми.

RAM

Що се отнася до RAM-а, по-евтините лаптопи обикновено се предлагат с 2, 4, а в някои случаи и 8 гигабайта.

Колкото по-голяма е работната памет на вашия компютъра, толкова по-бързо системата ще управлява няколко приложения, отворени едновременно. Ако обикновено вършите успоредно няколко неща на лаптопа си, ви препоръчваме да помислите за поне 4 гигабайта RAM.

По-леките операционни системи като Chrome OS и Windows 10S могат да се измъкнат и с по-малка работна памет, но ако наотворите повечко приложения, непременно ще усетите забавянето.

Добре е също да проверите дали вашият лаптоп има възможност за надграждане на RAM-а. Повечето процесори от нисък и среден обхват спокойно поддържат 8 гигабайта RAM.

Колкото повече – толкова повече! Ако имате възможност, снабдете се с 8 гигабайта работна памет, за да може безпроблемно да работят всичките ви основни приложения.

Съхранение

Когато говорим за свободното място за съхранение на информация, трябва да сме наясно какви възможности предлагат различните видове хард дискове.

Изключително евтините лаптопи обикновено използват eMMC за съхранение. Това е вградена мултимедийна карта, която по принцип се използва при таблетите и смартфоните.

eMMC е флаш базирано хранилище, което е по-евтино, но пък за сметка на това капацитетът му е ограничен. Откриват се устройства с 32, 64, а понякога и 128 гигабайта памет.

В крайна сметка eMMC паметта ви осигурява евтино съхранение на малка флаш памет.

Класическите хард дисковете от тип HDD пък осигуряват традиционен тип съхранение с голям капацитет. Този вид памет се базира на въртящи се дискове и много евтини лаптопи използват именно такава.

Лаптопите с такава памет не са толкова бързи, но за сметка на това предлагат страхотни възможности за съхранение на огромно количество информация.

HDD хард дисковете днес редовно възлизат на 1000 гигабайта. Така че, ако имате нужда от повече пространство за снимки, музика, филми или каквото и да е друго, ви препоръчваме да се ориентирате към лаптоп с такъв хард диск.

SSD хард дисковете пък имат най-бързото, но за сметка на това най-скъпо съхранение с ограничени възможности по отношение на размера.

За да запазят ниските си цени, евтините лаптопи с такъв тип високопроизводително съхранение обикновено са ограничени на само 128 гигабайта.

Ако предпочете такъв тип хард диск, ще се лишите от големите възможности за съхранение на конвенционалните HDD варианти. За сметка на това обаче операционната система и софтуерът ще стартират изключително бързо и вашият лаптоп ще работи абсолютно безшумно.

Съществува и вариант, при който се комбинира високата производителност на SSD с многото памет на HDD видовете. SSHD е подобрено флаш съхранение, което използва SSD с малък размер (8 или повече гигабайта) като кеш за съхранение на често използвани файлове.

Евтините лаптопи обаче рядко разполагат със SSHD.

Дисплей

Най-важните особености на дисплея се отнасят до неговия размер и разделителна способност.

В зависимост от това колко преносим искате да бъде вашия лаптоп, можете да изберете размерите на екрана му от 10 до пълноразмерните 15,6 инча.

Що се отнася до резолюцията, за повечето приложения би било достатъчна по-ниската HD резолюция при 1366х768 пиксела. При малките размери лаптопи по-ниската резолюция се оказва напълно подобаваща. Ако искате пълноразмерен лаптоп обаче, ви препоръчваме Full HD резолюцията с 1920х1080 пиксела за максимално ясен образ.

Извън размерите и разделителната способност обаче, трябва да имате предвид още куп неща при избора на екран. Другите ключови характеристики на дисплея се отнасят до яркостта, контраста, ъгъла, цветовата гама, матовото покритие против блясък или гланцираното защитно стъкло.

Сетивата на хората са субективни, затова ви препоръчваме да погледате екрана на даден лаптоп известно време, преди да решите дали ви харесва, или не.

Портове и свързване

При бюджетните лаптопи са доста често срещани комбинациите от USB 2.0 и USB 3.1, като някои предлагат и USB 3.0.

Евтини лаптопи с новите USB C портове са доста рядко срещани, тъй този тип портове значително повишават цената на устройствата.

Повечето бюджетни лаптопи са оборудвани и с HDMI видео порт, независимо дали стандартен, или micro HDMI.

Стандартна част от оборудването на лаптопите са и 3,5-милиметровите аудио портове за слушалки или микрофон. Освен това много лаптопи разполагат с четец за SD карти 4 в 1 или четец за micro SD.

В общи линии всички съвременни устройства имат възможност за безжична връзка с WiFi и Bluetooth.

Многообразието наистина е голямо, така че при избора на лаптоп преценете внимателно от какво имате нужда.

Батерия

Благодарение на днешните ефективни процесори батериите са като цяло доста издръжливи, независимо от цената на лаптопа.

При евтините варианти спокойно може да откриете устройства с живот на батерията между 7 и 12 часа. Това би ви било напълно достатъчно за целодневно ползване.

Препоръчваме ви да избягвате лаптопи, чиято батерия издържа едва 4-5 часа. При по-високо натоварване тези преносими компютри ще се изтощават само за 1-2 часа.

Имайте предвид, че предварително заявената издръжливост на батерията е ориентировъчна. Представянето на батерията в действителност зависи от начина, по който използвате своя лаптоп.

Дизайн

Съвременните лаптопи се предлагат в три основни дизайна – стандартен, сгъваем и лаптоп 2 в 1.

Graphic Artist Designer Drawing Sketch On Tablet

Стандартният дизайн обикновено осигурява по-голям размер на екрана, повече портове, по-удобни клавиатури, както и по-ниски цени.

За сметка на това пък сгъваемите лаптопи обикновено са по-леки. Освен това портовете им могат да се използват в режим на таблет и екраните им имат тъчскрийн опция.

При лаптопите 2 в 1, от друга страна, екранът може изцяло да се раздели от клавиатурата, което прави тези устройства изключително удобни за множество различни приложения.

Когато говорим за по-ниски цени обаче, това обикновено означава, че дизайнът на лаптопа ще бъде стандартен.

Как да се грижите най-пълноценно за своя лаптоп?

След като вече сте добре запознати с характеристиките на лаптопите, сме сигурни, че знаете за какво да следите при търсенето си.

Сега обаче, за да сме ви от максимална полза, искаме да ви дадем няколко съвета за това как най-добре да се грижите за своя преносим компютър.

Дръжте лаптопа си далече от храна и напитки!

Не ви препоръчваме да се храните или да пиете нещо около своя лаптоп.

И все пак, ако го правите, ви съветваме да сте много внимателни, тъй като трохите може сериозно да повредят лаптопа ви в дългосрочен план, а течностите – моментално.

Не излагайте лаптопа си на екстремни температурни амплитуди!

Всяка електротехника е изключително чувствителна на драстични температурни промени.

Не излагайте лаптопа си на горещото слънце, защото може повече да не успеете да го включите.

Освен това, ако лаптопът ви е бил на много студено, изчакайте го да достигне стайна температура, преди да го включите.

Дръжте лаптопа си далече от електромагнитни полета!

При работа вашият лаптоп сам излъчва електромагнитно поле, което излиза от равновесие при контакта си с друго.

Дръжте лаптопа си далече от телевизори, големи тонколони и дори мобилния си телефон, когато и двете устройства са включени.

Дръжте лаптопа си затворен възможно най-често!

Така ще избегнете постепенното натрупване на прах, което бавно ще затормози работата на вашия лаптоп.

Освен това по този начин ще можете да предпазите лаптопа си от много други потенциални опасности – случайно разлети течности, падащи предмети или удари от деца или домашни любимци.

Пазете лаптопа си от прегряване!

Лаптопите могат да прегреят много по-лесно, отколкото настолните компютри.

Именно затова избягвайте да използвате лаптопа си върху одеяла, възглавници или други повърхности, които не му осигуряват достатъчна вентилация.

Внимавайте къде носите лаптопа си!

Преносимостта на вашия компютър може да се окаже негов враг…

Тъй като се очаква да използвате лаптопа си при различни условия, внимавайте къде го поставяте и какъв е въздухът наоколо. Прекалено влажният въздух може да бъде също толкова опасен като пясъка.

Носете лаптопа си в стабилна чанта!

По възможност осигурете на своя лаптоп възможно най-качествената чанта, която да го предпазва при пренасяне от удари, дъжд или други нежелани взаимодействия с околната среда.

Изключвайте лаптопа си, когато не го използвате!

За предпочитане е да изключвате своя лаптоп, когато не го използвате, вместо просто да го затворите.

Така ще успеете да съхраните батерията му за по-дълго време, а и като цяло ще удължите живота му.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като ви запознахме с всичко необходимо, което трябва да знаете за евтините лаптопи, специално за вас сме подбрали няколко от най-добрите предложения на пазара в момента…

1. Лаптоп HP 15-dw1018nq


Този пълноразмерен лаптоп е оборудван с двуядрен процесор Intel Celeron N4020 с два режима на работа – 1.1 GHz и 2.8 GHz при Turbo Boost режим. Има 4 GB RAM и 256 GB SSD, което му гарантира оптимална скорост. Не само това, ами този модел на HP е и изключително лек, което го прави удобен за ползване при всякакви условия.
Купи сега

2. Лаптоп Ultrabook Acer Swift 1 SF114-33


Лаптопът Acer Swift 1 SF114-33 отново разполага с процесор Intel Celeron, но този модел е N4120 и е снабден с 4 ядра, което му гарантира страхотна оперативност. Дисплейът му е с размер 14 инча, което прави този лаптоп изключително компактен, а резолюцията му е Full HD и качеството на картината е страхотно. Хард дискът му е 128 GB SSD, което означава, че не разполага с толкова пространство за съхранение, но затова пък е наистина бърз при работа.
Купи сега

3. Лаптоп Lenovo IdeaPad 3 15ADA05


Процесорът на този лаптоп пък е двуядрен AMD Athlon 3050U и достига тактова честота от порядъка на 3.2 GHz. Пълноразмерният дисплей осигурява прилична резолюция, а 4-те GB RAM и 256-те GB SSD му печелят оптимална скорост и достатъчно пространство за съхранение.
Купи сега

4. Лаптоп ASUS D543MA


Този лаптоп работи страхотно благодарение на 4-те GB RAM и на 256-те GB SSD. Дисплеят му е Full HD в пълен размер, което гарантира страхотно качество на образите. Освен това процесорът му е Intel Celeron N4000, което му осигурява доста прилични работни възможности.
Купи сега

5. Лаптоп Acer Aspire 3 A315-22-459X


Aspire е сред най-предпочитаните модели на Acer. За разлика от предходните този лаптоп е произведен с HDD памет, която не е така бърза, но пък му печели свободно пространство от порядъка на цял 1 TB. Изключително удобен е за работа и разполага с напълно стабилния процесор AMD A4-9120C.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Лаптоп Lenovo IdeaPad 120s-14IAP


Този 14-инчов лаптоп работи благодарение на двуядрен Intel Celeron N3350 процесор. Много лек и компактен е, което го прави наистина удобен за работа навсякъде. Оборудван е с компактното eMMC флаш хранилище, което му гарантира страхотна оперативна бързина, макар и да му оставя по-малко пространство за съхранение.
Купи сега

7. Лаптоп Ultrabook LENOVO Ideapad Slim 1-11AST-05


Сред всички лаптопи, които ви показахме, този е с едва 11.6-инчов дисплей, което го прави изключително компактен и удобен за пренасяне. Предвиден е за работа с доста голямата 64 GB eMMC флаш памет, а процесорът му е двуядрен AMD A4-9120, който все пак работи доста бързо. Освен това този лаптоп се предлага и с инсталирана Microsoft Windows 10 Home операционна система.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!