Всички категории

8-те Най-Добри Електрически Генератори

Ако ви трябва генератор и искате да направите информиран избор и покупка, които да отговарят на вашите нужди – първо трябва да знаете някои основни неща за генераторите и как да изберете правилния.


В противен случай е много възможно да закупите първия генератор, който ви попадне пред очите и съответно е много вероятно да си дадете парите на вятъра.

Най-честата грешка, която допускат хората когато купуват нов генератор е да инвестират в модел, който не е достатъчно мощен и съответно не върши добра работа защото не може да захрани каквото е необходимо.

Отделете няколко минути за прочитането на нашето ръководство – след като го направите ще имате достатъчно добра представа за генераторите и как да изберете подходящия.

Видове генератори

Стандартни преносими генератори

Когато и където ви е нужно допълнително захранване в извънредна ситуация или трябва да захраните електрически машини на открито (например водойструйка) – стандартните генератори са подходящи за целта, освен това са достатъчно мощни.

Те могат да ви дадат допълнително удобство ако работите с електрически инструменти навън в градината – вместо да търсите удължители и контакти можете да използвате генератор.

Преносимите стандартни генератори не изискват никакъв монтаж или настройка – просто издърпвате въжето, за да ги стартирате и те започват да отдават захранване.

Този тип генератори са идеални за захранване на електрически машини, инструменти и са подходящи за използване на открито.

Инверторни генераториТези генератори произвеждат променлив ток, превръщат го в прав и след това отново в променлив. По този начин се отдава стабилно, монофазно променливо захранване.

Този тип генератори обикновено тежат между 15 и 25 килограма, произвеждат по-малко ток и са по-тихи от стандартните генератори.

Могат да се използват за захранване на електрически инструменти и машини. Освен това инверторните генератори са по-икономични откъм гориво в сравнение с останалите.

За съжаление нямат голям резервоар и съответно не могат да работят дълго време. Те са отличен избор за захранване на радио, телевизия, зареждане на мобилни устройства, както и за къмпингуване и за използване в каравани и лодки.

Генератори в режим на готовност

Това са стационарни генератори, които се свързват за аварийно захранване на домове и предприятия.  Както подсказва името им – те се включват в момента, в който спре електрозахранването от мрежата.

В момента, в който спре токът се включва генераторът и работи докато не се възстанови електрозахранването. Единственото нещо, което трябва да знаете е, че ако монтирате генератор в режим на готовност ще трябва предварително да изберете какво да захранва той при спиране на тока.

Промишлени генераториОбикновено се монтират в предприятия и бизнеси и целта им е да се включат при спиране на тока от мрежата, за да не спира работният процес.

Тези генератори доставят огромно захранване – обикновено от 60 до 100 киловата.

Домашни генератори в режим на готовност

Подобни са на другите генератори в режим на готовност, но са специално направени да захранват домакинството при спиране на тока.

С подобен генератор можете да сте сигурни, че домашните уреди и техника няма да спират да работят.

Какво още трябва да знаете

Вид на гориво – всеки генератор се захранва от някакво гориво, обикновено бензин, дизел, пропан бутан или природен газ. Най-често срещани са бензиновите и дизелови генератори, така че е много вероятно да си купите такъв модел.

Ефективност на гориво – да изберете горивото не е достатъчно, като при автомобил, трябва да видите какъв разход на гориво дава генераторът. Ако не искате да плащате допълнително за гориво и генераторът да изкарва повече време с едно зареждане – обърнете внимание на разхода.

Време на работа – в зависимост какво ще захранва генераторът, проверете колко време може да работи той. Някои генератори могат да работят непрекъснато до пет часа с едно зареждане, докато модели с по-голям резервоар могат да изкарат и до десет часа.

Мощност – вземете предвид каква ще е консумираната мощност от нещата, които ще захранва генераторът. Преди да изберете даден модел се уверете, че ще може да отдаде тази мощност, че и повече – така ще сте сигурни, че ще ви върши добра работа и ще захранва всичко необходимо.

Размери – ако ще пренасяте генератора често, размерите и теглото ще са важни за вас. Уверете се, че размерите не са прекалено големи, както и теглото. За по-лесно пренасяне можете да потърсите генератор с колелца и дръжки.

Безопасност – работата с електричество е опасна, затова е добре избраният генератор да има някои функции за безопасност. Повечето модели имат защити като изключване при оставане без масло, прекъсвач при претоварване и невъзможност за прехвърчане на искри.

Подобни неща ви гарантират безопасна работа – както на генератора, така и на всичко, което ще захранва той.

Превключвател – чрез него можете да свържете генераторът към домашната електрическа мрежа безопасно. Той ви позволява да прехвърляте захранването от електрическата мрежа към генератора и обратно. Обикновено към превключвателя се свързват най-важните неща като например хладилник, осветление, бойлер и т.н. Когато се инсталира превключвател и генератор към електрическата инсталация на дома – винаги търсете професионална помощ за това.

Често задавани въпроси (ЧЗВ)

Каква мощност трябва да има един генератор?

Отдаваната от генератора мощност зависи пряко от това за какво ще се използва той, какво ще захранва. Има лесен начин да изчислите това.

Направете списък с всички неща, които искате да захранва генераторът, например хладилник, светлини, климатик и  т.н.

Проверете консумацията на всяко от тях и я запишете.

Ако консумацията на даден уред не е дадена във ватове, можете да я изчислите сами като умножите амперите по волтажа.

Събраните ватове и получената сума е мощността, която трябва да има като минимум генераторът. Помнете, че това е минимално отдаваната мощност и винаги е добре да имате допълнителен запас.

Добавете поне няколко стотин вата допълнително. Така ще сте сигурни, че генераторът ще се справи със захранването на всичко необходимо без проблем и дори можете да захраните още нещо ако ви потрябва.

Имайте предвид, че генераторите отдават по-голяма мощност при стартиране, а след това тя намалява. Изберете генератор, който отдава достатъчна мощност при постоянна работа, а не само стартово.

Превключвател или блокиращо устройство?Има два начина за свързване на генератор към електрическата инсталация на дома ви – с превключвател и с блокиращо устройство.

Превключвателят е единичен кабел. При генераторите в режим на готовност той се включва и изключва автоматично.  С преносимите генератори превключването към захранване от мрежата към генератора става ръчно. Трябва да знаете поредността, с която да натиснете шалтерите на превключвателя, за да предотвратите грешки и опасности. Има точно определен ред.

Блокиращото устройство е много по-просто и предотвратява работата на генератора когато има електрозахранване от мрежата. То блокира главния електрически прекъсвач на сградата.

Колко контакта ми трябват?

Наличието на няколко контакта помага да се разпредели натоварването равномерно и генераторът работи по-ефективно. Имайте предвид, че използването на всички контакти може да претовари генератора.

Можете да използвате всички контакти на генератора само за уреди с ниска консумация и за кратки периоди от време при извънредни ситуации.

За използване на открито ви препоръчваме да потърсите генератор с контакти и USB портове. Така можете да свързвате и мобилни устройства директно към генератора.

Генератор с какво гориво да избера?

Повечето преносими генератори работят на бензин, но има и модели на дизелово гориво, пропан бутан и природен газ. Ако ви трябва генератор за газифицирана сграда, можете да купите модел на природен газ и да го свържете директно към газопровода.

Най-природно чистият и безопасен тип гориво е слънчевата енергия. Има генератори със соларни панели, които се захранват от слънцето. За съжаление техният капацитет не е като на другите видове.

Обмислете следните ключови неща при избиране типа на гориво за генератора:

  • Потенциални опасности;
  • Разходи за гориво;
  • Наличие на гориво;
  • Издържа ли горивото при дълго време на съхранение.

Има ли как да следя горивото в генератора?

Има и дори е препоръчително да изберете генератор, който показва колко гориво има в резервоара. Така много лесно ще следите кога трябва да заредите генератора, подобно на личния ви автомобил.

Генератор на природен газ, свързан директно към газопровода няма нужда от подобно нещо, тъй като има постоянен приток на гориво.

Още нещо полезно, от което може би ще имате нужда е функция за автоматично изключване при намаляване на горивото. Така генераторът сам ще се изключи като остане без гориво. Изключването става малко преди резервоарът да пресъхне, така се гарантира, че моторът на генератора няма да се повреди.

Стартиране с въже, с бутон или автоматично?

Генераторите в режим на готовност се стартират и изключват автоматично. Те са най-добрият вариант за домашна употреба.

Преносимите генератори пък се стартират с дърпането на въженце или с натискането на старт бутон. И двата варианта са надеждни.

Ако сте взели модел с въженце, но решите, че искате да го стартирате с бутон – това може лесно да се направи. Просто потърсете помощ от техник, който знае как точно да го направи.

Най-добрите генератори

На пазара има достатъчно много надеждни модели генератори. Това кой от тях ще изберете зависи изцяло от вашите нужди и предпочитания.

Бъдете сигурни, че който и от по-долу представените генератори решите да си закупите – няма да съжалявате.

1. Бензинов генератор Honda EU20IT1 GG3


Цялата гама портативни генератори на Хонда е компактна, лека и много тиха. Характерно за моделите е, че са лесно преносими и с нисък разход на гориво.

Конкретният модел е предназначен за обща употреба. Запалва се ръчно и произвежда монофазен ток. Захранва се с бензин като има защита от претоварване.

Моторът е четиритактов с работен обем от 98 кубически сантиметра и 2000 вата мощност. Генераторът има два контакта и се охлажда посредством въздух.

Подаваното напрежение е 230 волта. Нивото на шум е изключително ниско – 71 децибела. Капацитетът на резервоара е 3.6 литра и може да изкара до 10.3 часа работа с едно зареждане. Теглото на модела е 20.7 килограма.
Купи сега

2. Инверторен дигитален генератор ITC Power GG 20i


Този генератор е подходящ за захранване на по-чувствително електрическо оборудване. Гарантирано 100% стабилно напрежение. Лек и с компактни размери, което го прави удобен за пренасяне.

Вграден дигитален дисплей, който показва всичката необходима на потребителя информация. Налична е и защита от претоварване. Захранването на генератора става посредством бензин, а произвежданият ток е монофазен. Запалването е ръчно.

Моторът е четиритактов с работен обем от 79 кубически сантиметра и мощност от 3.2 конски сили. Генераторът разполага с един контакт. Подава напрежение от 220 волта, а нивото на шум е 59 децибела.

Капацитетът на резервоара е 4.2 литра и може да работи до 4 часа с едно зареждане. Максималната отдавана мощност е 2 киловата, а номиналната 1.6 киловата.

Моделът тежи 20 килограма.
Купи сега

3. Бензинов генератор DAEWOO GD 6000


Моделът е предназначен за захранване на различни консуматори – както в домашни условия, така и на къмпинг. Генераторът е за обща употреба и е преносим.

Захранва се с бензин и произвежда монофазен ток. Запалването му е ръчно. Вградена термозащита против прегряване. Моторът е четиритактов с работен обем от 389 кубически сантиметра и мощност от 5.5 киловата.

Подаваното напрежение е 220 волта, а капацитетът на резервоара е 25 литра. Произвежда максимална мощност от 5.5 киловата и може да работи до 14 часа с едно зареждане.

Теглото на генератора е 75 килограма.
Купи сега

4. Генератор Senci SC-1250


Стационарен генератор, който е подходящ за обща употреба. Захранва се от бензин и произвежда монофазен ток. Системата за запалване е ръчна.

Моделът има защита от претоварване. Моторът е четиритактов с работен обем от 98 кубически сантиметра и мощност от 3 конски сили.

Генераторът разполага с два контакта и резервоар с капацитет от 6 литра. Максималната произвеждана мощност е 1000 вата, а номиналната 800 вата. Може да издържи между 12.5 и 8 часа с едно зареждане в зависимост от консумацията.

Тежи 28 килограма.
Купи сега

5. Бензинов генератор на ток Einhell TC-PG 2500


Моделът е преносим и е за обща употреба. Захранва се с бензин и произвежда монофазен ток. Защита от прегряване и защита от липса на налягане на маслото.

Моторът е четиритактов с работен обем от 212 кубически сантиметра и мощност от 4 киловата. Генераторът разполага с два броя контакти.

Охлаждането е въздушно, а нивото на шум на модела е 96 децибела.

Резервоарът е с капацитет от 15 литра. Произвежданата от генератора мощност е 2400 вата. Може да издържи до 12.5 часа с едно зареждане. Теглото му е 38.9 килограма.
Купи сега

6. Инверторен дигитален генератор Hyundai 2000Si Pro


Този генератор е подходящ за захранване на по-чувствително електрическо оборудване. Гарантирано 100% стабилно напрежение.

Лек и с компактни размери, което го прави удобен за пренасяне. Вграден дигитален дисплей, който показва всичката необходима на потребителя информация. Налична е и защита от претоварване и функция за автоматично спиране при липса на масло. Захранването на генератора става посредством бензин, а произвежданият ток е монофазен. Запалването е ръчно.

Моторът е четиритактов с работен обем от 79 кубически сантиметра и мощност от 3.2 конски сили.

Генераторът разполага с два контакта. Подава напрежение от 220 волта, а нивото на шум е 58 децибела. Капацитетът на резервоара е 3.8 литра и може да работи до 4 часа с едно зареждане. Максималната отдавана мощност е 2 киловата, а номиналната 1.6 киловата.

Моделът тежи 20 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Електрически генератор Heinner VGEN002


Стационарен генератор за обща жилищна употреба. Захранва се посредством бензин и произвежда монофазен ток. Системата за запалване е ръчна.

Моторът е четиритактов с работен обем от 163 кубически сантиметра. Генераторът разполага с два контакта и два извода.

Подаваното напрежение е 230 и 12 волта. Резервоарът е с капацитет от 15 литра.

Произвежданата максимална мощност е 2.2 киловата, а номиналната 2 киловата. Автономията е 11 часа с едно зареждане.
Купи сега

8. Електрически генератор Pramac PX5000


Преносим генератор за обща и жилищна употреба. Захранва се с бензин и произвежда монофазен ток. Дизайнът е с метална рамка и колела.

Вградена защита от липса на налягане на маслото. Моторът е четиритактов и с работен обем от 208 кубически сантиметра.

Генераторът има два обикновени контакта и един индустриален. Охлажда се с въздух. Подаваното напрежение е 220 волта. Нивото на шум е 68 децибела. Резервоарът е с капацитет от 25.5 литра. Максималната произвеждана мощност е 4 киловата, а номиналната 3 киловата.

Може да работи до 15.6 часа с едно зареждане. Моделът тежи 79 килограма.
Купи сега

3.5/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Нина Величкова пише

    Информацията е изчерпателна и поднесена разбираемо

  2. Георги Грозде пише

    Закупих преди месец ХОНДА -32I – инвенторен – 3.2 KW, работил е до момента около 20 часа, прекрасен генератор!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!