Всички категории

8-те Най-Добри Кухненски Ножове

Почитатели сте на кулинарията?

Тогава със сигурност редовно използвате кухненски ножове!

В днешно време готварството изглежда доста по-различно от миналото. С всевъзможни прибори, уреди, продукти и техники за готвене, възможностите в кухнята са безбройни.

Задължителна част от оборудването на всяка кухня, обаче, е ножът. Без него всички ваши кулинарни идеи ще останат неосъществени, а подготовката на храната е на практика невъзможна.

Неслучайно кухненските ножове са толкова важни и популярни. Те се използват ежедневно и влизат в широка употреба за всякакъв вид продукти. От плодове и зеленчуци, през месото и рибата, та чак до навлезлите наскоро чуждестранни храни – всички те минават под кухненския нож.

Ето защо наличието на подобно приспособление е належащо за всяко жилище и всеки уважаващ себе си домакин и кулинар.

В този наръчник ще ви помогнем да изберете най-подходящия нож за вас, а в края сме ви подготвили и някои примерни продукти, които в момента са сред най-добрите на пазара у нас.

Какво представляват кухненските ножове и какви са ползите от тях?

Кухненските ножове нямат нужда от специална характеристика – те са просто остриетата, които използвате за приготвянето на храната. За разлика от джобните ножове или тези, които служат за оръжие, кухненските са по-фини и са специално изработени за третиране на хранителни продукти.

Ако се чудите защо трябва да обърнете специално внимание при избора на кухненски нож, ви препоръчваме да обмислите следните предимства.

Безопасност

Противно на очакванията, кухненският нож може да бъде и безопасен, стига да е подбран качествено.

Когато използвате нож с недобра изработка, той може да постави здравето ви в опасност. Нестабилните дръжки и назъбените остриета при некачествените ножове могат да доведе до наранявания по време на готвене.

Именно затова е от изключителна важност да подберете внимателно кухненския нож, тъй като се предполага, че ще го използвате сравнително често.

Той трябва да бъде съобразен с вашите способности, да бъде удобен за захващане и да не предизвиква излишни притеснения у собственика.

Един добре подбран нож с качествена обработка веднага ще даде резултат и в ястията, които приготвяте. Когато използвате удобно острие, което не застрашава здравето ви, ще работите далеч по-прецизно, а храната ще придобие висококласен вид.

Качество и бързина

Когато използвате подходящия за вас нож, вие ще сте и далеч по-сръчни и експедитивни в подготовката на храната.

Ако усещате, че дръжката е хлабава и хлъзгава или се страхувате, че острието може да ви пореже, обработвате храната по-бавно, за да не се нараните.

Несъмнено, обаче, сте виждали професионални готвачи, които боравят с ножа изключително бързо. До голяма степен, това се дължи на правилния подбор на приспособлението.

Ако сте си мечтали и вие някой ден да достигнете тяхното ниво и финес, вече знаете как да се приближите една идея по-близо до реализирането на тази цел. С правилния подбор на инструмента идва и прецизното изпълнение на кулинарния процес.

Разнообразие и стил

Разбира се, кухненските ножове са цяла една вселена, в която начинаещият готвач може да се изгуби. Вероятно сте виждали кадри от професионални кухни, в които ясно се виждат цели поставки с всевъзможни на големина и форма ножове.

Всеки един от тях има определена функция и е предназначен за конкретна техника или хранителен продукт. Всички те, обаче, влизат под шапката на наименованието “кухненски нож”, затова внимателно трябва да обмислите за какво точно ви е нужен инструментът.

Ако, пък, сте решили да се сдобиете с повече от един нож, то бъдете сигурни, че те ще привличат вниманието на вашите гости. Добре подбраният комплект от остриета може да стане дори акцент във вашата кухня, стига редовно да поддържате външния вид на остриетата и да разполагате с видно място, където да ги окачите.

Кои са най-популярните видове кухненски ножове?

Както вече стана ясно, кухненските ножове се изработват и предлагат в широко разнообразие. За начинаещия готвач вероятно е трудна задача да се ориентира сред всички видове остриета, техните специфики и функции.

За ваше улеснение ще ви снабдим с необходимата информация и ще ви представим всички най-важни видове кухненски ножове.

Основни

Като за начало, има някои ножове, които са задължителна част от всяка професионална кухня, а често ги виждаме и в обикновените домакинства.

Професионалните ножовe са познати и като “шефски” ножове, тъй като най-често се използват от професионалните готвачи.

Те са с право острие, което обикновено е с дължина около 20см. Завършват с остър връх и са многофункционални – може да ги използвате за всевъзможни хранителни продукти и разнообразни техники.

Стандартният нож е със същата конструкция като професионалния, но е по-малък и функционален.

Той е един от най-често срещаните кухненски ножове в домакинствата, а дължината му варира между 10 и 17см.

Ножът за белене е един от най-малките и често върви като допълнение към професионалния.

Както подсказва името му, той е предназначен за по-фини техники, при които големият нож би бил пречка. Дължината на острието на ножа за белене обикновено е около 7 до 10см.

Ножът за хляб също е едно от задължителните остриета за почти всяка кухня.

Той е назъбен, а дължината му може да достигне до 25 см. Освен за хляб, се използва за всички продукти, които иначе биха се сплескали под натиска на неназъбен нож. Такива са доматите например.

Към основните кухненски ножове се считат и тези, предназначени за маса.

Най-стандарният нож за маса е познатият на всички малък нож със заоблен връх и плоско острие. Ще го откриете във всеки магазин за домашни потреби, както и във всички комплекти за прибори. С него можете както да режете храната в чинията, така и да мажете по-меките продукти.

Често в по-изискана обстановка ще ви снабдят и с нож за месо, който е с размерите на обикновен нож за маса, но е с остър връх.

Друго често срещане приспособление за хранене е ножът за мазане, който е най-плосък, малък и объл, и на практика не се използва за рязане.

Ножове за месо

Тъй като месото често е основен компонент в чинията, не е изненада, че техниките за неговото приготвяне са толкова разнообразни. Това предполага и голямо разнообразие и нужда от ножове.

Един от най-популярните ножове за месо е сатърът.

Ако често обработвате месо или гледате животни на село, този нож със сигурност ще ви влезе в употреба. Ще го познаете по голямото, правоъгълно острие. Освен за рязане на меки кости и месо, той се използва и за по-твърди зеленчуци.

Когато обработвате цяло животно често се налага да използвате и нож за кости.

Той е малък, тесен и доста гъвкав, което позволява да издълбаете дори и най-дребните кости на дивеча.

Ножът за филетиране, обаче, се отличава със своята дължина и извито острие.

Тoзи тип ножове са предназначени най-вече за рибни продукти.

Не на последно място е слайсърът.

Той също е с голяма дължина, но върхът му е заострен, а двете страни често са успоредни.

Специални ножове

Някои от кухненските ножове са предназначени само за един определен продукт, чиято обработка изисква специални условия.

Такъв е ножът за домати.

Той е малък и винаги назъбен. Отличава се с двойния си остър връх, подобен на вилица, предназначен за издълбаване на семките и дръжката или за да забождате парчетата.

Ножът за стриди също е доста специфичен.

На външен вид той прилича доста на ножа за мазане, с тази разлика, че острието му е по-малко и остро. Целта е да се отварят стридите и да се изважда месото от тях с лекота.

Ножовете за сирене също привличат погледа.

Те често разполагат с две дръжки в двата края на острието. Някои от тях са с дупки, докато други се различават и с голямaтa плоскост на острието. Целта на дръжките е по-лесно и стабилно да държите ножа докато разрязвате голямата буца сирене или кашкавал.

Какво друго да имате предвид при избора на кухненски нож?

Макар да изброихме доста видове ножове, бъдете сигурни, че разнообразието е далеч по-голямо. На пазара ще откриете всевъзможни видове ножове, а някои държави като Япония и Китай са изградили и своя собствена система от кухненски ножове, които са популярни по цял свят.

За ваше улеснение сме подбрали най-важните характеристики, на които да обърнете внимание, за да сте сигурни, че ще изберете най-подходящия нож за вас.

Изработка

Често кухненските ножове се делят на ковани и щампирани.

Разликата е, че при първите острието е направено от едно-единствено парче метал. То се нагрява и оформя, след което се поставя във формата и се оставя да изстине. След като се закрепи, той се загрява отново, за да бъде закален, полиран и довършен.

Кованите ножове се смятат за по-плътни и дебели. Освен това те са и по-тежки и доста често се предлагат на по-висока цена. Обикновено ще забележите и допълнителни части, с които той е закрепен.

Щампираните или запечатани ножове се правят в машина.

След като острието е изрязано с хидравлична преса, то се обработва, вдлъбнатините се изравняват и полират, а накрая острието се точи. Този вид ножове са по-тънки и леки, а освен това са и на по-ниска цена.

Друга важна част от изработката на кухненския нож, на която трябва да обърнете внимание, е гладкостта на острието.

Правите ножове са най-многофункционални и полезни.

Те нямат зъбци, затова с тях не е нужно да правите движения напред и назад, а може само да натискате надолу, за да разрежете продукта. Ако възнамерявате да закупувате само един нож, то ви препоръчваме той да е с право острие.

Назъбените се използват за далеч по-малко продукти, които иначе биха се сплескали, ако ги натискате надолу с ножа. Такива са хляба и доматите.

Острие

Материалът, от който е изработено острието, също е от голямо значение.

Голяма част от кухненските ножове са с остриета от неръждаема стомана.

Това предполага защита от корозия и изхабяване, което е изключително полезно за нож, който ще използвате всеки ден и по който редовно ще попадат киселинни сокове от храните. За сметка на лесната поддръжка, те по-бързо се затъпяват.

Може да срещнете и остриета от въглеродна стомана.

Те се задържат остри за доста по-дълго време и се предлагат на сравнително разумни цени. Техният недостатък е, че в даден момент минават през оксидация и променят цвета си.

Керамичните остриета също са доста издръжливи.

Те не ръждясват, а в допълнение са и доста стабилни и леки. Макар да се задържат остри за дълго време, вероятно ще се наложи да потърсите професионалист за повторното наостряне, тъй като те са по-крехки от металните ножове.

На пазара ще срещнете и ножове от титаниум, които са по-скъпи и гъвкави, както и такива от талонит, пластмаса и прочее.

Дръжка

Дръжката на ножа е от огромно значение за безопасното и качествено боравене с приспособлението.

Неудобната и повредена дръжка несъмнено може да се окаже опасна за здравето ви и да бъде предпоставка за сериозни наранявания, затова ви препоръчваме внимантелно да обмислите нейната изработка.

Дървените дръжки са гъвкави и доста удобни за хващане.

Те са с класически вид и се предлагат в широко разнообразие, тъй като се произвеждат от различни видове дървесина. За сметка на това, обаче, те са уязвими към бактерии, а стерилизацията става трудно. Именно затова те рядко се срещат в професионалните среди.

Ламинираните дръжки са доста популярни.

Причината е, че те наподобяват външния вид на дървените, но спестяват притесненията около почистването. Тяхната поддръжка е една от най-лесните.

Ако си търсите нож, който лесно се почиства, може да заложите и на синтетична дръжка.

Те не задържат бактерии и са доста леки. За сметка на това, обаче, те може да се пропукат при по-високи температури.

Вероятно едни от най-предпочитаните дръжки за ножове са тези от неръждаема стомана.

Те са издръжливи и с елегантна визия, а освен това са и най-хигиенични и легни за поддръжка. Металът, обаче, е доста тежък, затова голяма част от производителите ги изработват кухи, за да намалят тежестта върху ръката.

Освен това, те са и доста хлъзгави когато се намокрят, затова често може да срещнете и дръжки с издатини за по-лесен и стабилен захват.

Допълнителни аксесоари

При закупуването на кухненски нож е добре да обмислите дали искате да се сдобиете само с едно приспособление или сте склонни да заложите на цял комплект. Ако бюджетът ви го позволява ви препоръчваме винаги да залагате на комплект ножове от една и съща марка, които да се допълват взаимно.

Така ще сте сигурни, че разполагате с всичко необходимо за приготвянето на висококачествена храна в домашни условия.

Комплектите, макар и по-скъпи, предлагат доста повече свобода в кухнята, а освен това могат да станат и акцент в помещението, ако съумеете да ги съхранявате качествено.

Към тях често се продават и поставки, на които да ги разположите и съхранявате.

Мнозина предпочитат кутия или блок за ножовете си.

Накратко казано това е поставка, често изработена от дърво, с процепи, в които да забучвате ножовете, когато не ги използвате. Така комплектът ви винаги ще бъде подреден и няма да заема място – перфектното решение за тесните кухни.

Имайте предвид, че този тип блокове са доста трудни за почистване, особено в самите процепи за ножовете. Препоръчваме ви внимателно да измивате остатъците от храна от ножовете, преди да ги приберете вътре.

Някои залагат на лентите, на които да окачат ножовете си.

Лентите са елегантни и компактни. Закрепят се на стената и разполагат с магнетично покритие, което задържа ножовете върху нея.

Предимството ѝ е, че не протърква ножовете допълнително. За сметка на това, обаче, ножовете са открити и остриетата могат да се окажат опасни ако имате домашни любимци или малки деца.

Безопасно решение е чантата за ножове.

Често това е просто парче дебел плат, снабден с халки за ножовете. След като ги поставите вътре, може да завиете плата на руло, като често този тип продукти разполагат и със закопчалка, за да не изпаднат остриетата по време на пренасянето.
 

Е, надяваме се този наръчник да ви бъде от полза в избора на новия ви кухненски нож.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да обмислите следните ни предложения

1. Ножове Richardson Sheffield Artisan


Този комплект разполага с цели 15 ножа, прибрани в елегантен черен блок. В комплекта ще откриете както стандартни ножове като този за хляб и този за филетиране, така и по-екстравагантни приспособления като ножица, точило и вилица за месо. Остриетата са изработени от инокс, а дръжките на ножовете са от пластмаса.
Купи сега

2. Ножове Royalty Line


Този комплект от 8 части е поставен в елегантна стойка от акрил, която се върти на оста си за максимално лесен достъп. Продуктът се състои от сатър, стандартен нож с право острие, нож за белене, ножици, нож за хляб, точило и други. Остриетата са изработени от инокс, а дръжките са ергономични и с противоплъзгащо покритие за допълнителна защита от наранявания.
Купи сега

3. Ножове Black Granite


Следващото ни предложение е комплект от 6 ножа от неръждаема стомана, сред които такъв за хляб, за плодове и за филетиране. Многоцветните дръжки са от пластмаса и несъмнено ще привлекат вниманието на вашите гости.
Купи сега

4. Ножове Delimano


Този продукт се състои от пет кухненски ножа с незалепващи дръжки от пластмаса. Остриетата са от неръждаема стомана и се закрепят към специална магнитна поставка. В комплекта са включени сатър, универсален нож, нож за обезкостяване, за зеленчуци и за белене.
Купи сега

5. Ножове Richardson Sheffield Scandi


Този елегантен комплект от 5 кухненски ножа със сигурност ще стане акцент във всяко помещение. Включва професионален нож, стандартен, за филетиране, за хляб и за плодове. Всеки от тях разполага с елегантна дървена дръжка, която се съчетава с бокса, както и острие от инокс.
Купи сега

6. Ножове Kamille KM-5168


Следващото ни предложение е комплект от 5 кухненски ножа с бамбукова стойка, която може да се използва и като дъска за рязане. Той включва професионален нож, стандартен, такъв за хляб, за зеленчуци и за месо. Както остриетата, така и ергономичните дръжки са изработени от неръждаема стомана.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Ножове Zokura


Този продукт се състои от 14 кухненски ножа с остриета от неръждаема стомана и пластмасови дръжки. Освен шестте ножа за месо, комплектът включва и ножици, универсален нож, нож за плодове, за филетиране, за хляб, както и удобен бокс, в който да ги съхранявате.
Купи сега

8. Ножове Pandeia DP-7747


Последното ни предложение е комплект от 5 кухненски ножа – професионален, стандартен, сатър, нож за филетиране и нож за хляб. Остриетата им са метални, а удобната кутия, включена в комплекта, ви позволява да ги съхранявате и пренасяте с лекота.
Купи сега

4/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!