Всички категории

6 Съвета Как Да Пазарувате По-Правилно и Икономично Онлайн

Не е лъжа, че пазаруването може да действа освежаващо и дори да приповдигне настроението ни. В тази връзка почти всеки човек си купува нещо, дори и дребно, за да си създаде временна радост и удовлетворение.

Така наречената “шопинг терапия” действително може да облекчи чувството на депресия и да премахне лошото настроение.

Това се дължи на факта, че когато купуваме нещо, самият акт на придобиване на нова вещ увеличава нивата на допамин – невротрансмитер, който отговаря за центровете на удоволствието.

В последните години, особено покрай пандемията, онлайн търговията се разви и продължава да се развива все по-бързо. Тя е изключително изгодна за търговците, които спестяват от наем на помещение, но в същото време пести и време за потребителите.

Пазаруването онлайн обаче може да стигне до някои крайности…

Изгодните цени и намаленията могат да бъдат наистина изкушаващи, но това може да доведе до безразсъдно харчене на пари. Обикновено по-добрите оферти могат да се открият в онлайн магазините, а честите реклами и банери на евтини стоки също подклаждат “глада” за покупки.

Честото пазаруване на неща, от които всъщност нямате реална нужда или потребност, може да влоши финансовото ви състояние.

Също така честото пазаруване може да се превърне в мания за притежание на неща или пък непрестанно желание за удовлетворение. Тази мания съвсем спокойно може да се нарече и зависимост, която може да ви навлече редица проблеми.

Онлайн пазаруването може да бъде наистина опасно…

За съжаление в интернет можете да попаднете на сайтове, които могат да ви измамят. Измамата може да бъде във връзка с поръчка, която е платена, но не е изпратена, възможно е да получите нещо, което няма нищо общо с артикула, който сте поръчали.

Бъдете особено внимателни в мрежата към сайтовете, които предлагат стоки. Пазарувайте от сайтове, които са спечелили доверието на потребителите и които са с добра репутация.

Не правете прибързани поръчки!

Понякога е трудно да се устои на изгодните цени и на желанието за някоя нова дреха, но е добре да се замислите за няколко неща, които действително ще спасят бюджета ви от безразсъдни поръчки.

В това ръководство сме ви подготвили някои простички съвети, чрез които можете да пазарувате разумно и икономично. Чрез тях можете да спестите средства, които да инвестирате в нещо по-разумно, практично и полезно за вас!

1. Винаги се питайте дали всъщност имате нужда от това, което купувате…

Една част от нещата, които купуваме, са за нашите нужди – храна, хигиенни материали, дрехи от първа необходимост. Понякога обаче пазаруваме фриволно просто заради самото пазаруване и удоволствието, което изпитваме от него.

Нерядко се случва стоките, закупени без да има нужда, наистина да са ни непотребни и да не ги използваме. В такъв случай стоката остава за нас, заемат пространство, а в същото време сме дали средства, които сме могли да инвестираме по-добре.

Ето защо, когато поръчвате даден артикул, се запитайте “Имам ли наистина нужда от това?”. Ако отговорът е не, то тогава просто… не го поръчвайте. Можете да

Също така е добра идея да инвестирате в стоки, които имат доказано качество и са дълготрайни. Например дрехите с добро качество са по-скъпи, но и много по-дълготрайни от евтините и т.нар. “бърза мода”.

Ако вложите средствата си в качествени стоки, то ще можете да ги използвате повече време и няма да се налага да купувате нови в близко време.

Така не само спестявате пари, но и помагате на околната среда, тъй като производството на стоки и на опаковки за тях замърсява околната среда и причинява огромни щети, като някои от тях са необратими.

2. Проверявайте повторно количката…

Друг съвет за правилно и икономично пазаруване онлайн е да проверите повторно стоките в количката.

Понякога се случва да добавим повече бройки от определен артикул или пък да изберем грешен размер и цвят. Ако не забележите такава грешка, то може да бъдете неприятно изненадани.

Разбира се, в такъв случай можете просто да върнете продукта или пък да го смените. Това обаче означава, че ще трябва да платите разходите за доставка, тъй като не всеки онлайн магазин предлага безплатно връщане и замяна.

Повторната проверка на количката намалява и замърсяването на околната среда, тъй като връщането на стоки обикновено е обвързано с използването на нови опаковки и хартия.

3. Избягвайте стремежа към “най-новото” и “най-модерното”…

Всеки иска да бъде в крак с новостите и модата, но това може да ни напълни с куп ненужни вещи.

Важно е да отбележим, че модата е временно явление и ако едно нещо е модерно днес, то утре вече със сигурност ще е остаряло.

Например определен нов телефон е номер едно тази година, но на следващата той ще бъде по-стар и ще има много по-нови модели, с много по-добри функции и характеристики. Прави ли това телефонът от тази година по-лош? Разбира се, че не.

Обикновено стоките могат да се използват дори и вече да не са последен писък на модата.

Купувайте стоки, от които имате нужда и които вие лично харесвате и предпочитате, без значение дали са модерни или не! Не е нужно на всяка цена да робувате на модата.

4. Не бързайте относно доставката…

Вече е възможно човек да поръча каквото си пожелае за секунди чрез приложенията на онлайн магазините. Това определено спомага за необмислените и импулсивни поръчки, които всъщност не са необходими.

Импулсивните поръчки обикновено са съпътствани с повече доставки и връщания, което увеличава транспортните разходи и използването на опаковки.

За тази цел се стремете да използвате комбинирани доставки с цел да намалите разходите за такси и транспорт.

Също така е важно да отбележим, че за предпочитане са по-бавните доставки, тъй като бързата доставка изисква повече ресурси и обикновено е и по-скъпа.

5. Инвестирайте повече в продукти, които сте сигурни, че ще използвате дълго…

Както вече споменахме, инвестицията в качествени продукти определено би била доста добро решение.

Стоките с доказано качество обикновено са дълготрайни и могат да се използват с години. Това важи както за дрехи, обувки и аксесоари, така и за техника, домакинска посуда и т.н.

Артикулите с ниско качество обикновено бързо се изхабяват или губят целостта си, а това създава необходимостта от закупуването на нови. А ако бъдат заменени отново с некачествени такива, то цялото нещо ще се повтаря отново и отново, а парите ви ще отиват на вятъра.

Много по-разумно е да инвестирате в по-скъпи, но по-качествени стоки, мебели и електроуреди, които със сигурност ще могат да се използват с години. Това би спестило доста разходи за замяна, но и за поправка при евентуална повреда.

Стоките с ниско качество определено имат много по-атрактивни цени, но ако можете да отделите повече средства за стоки с по-високо качество, то несъмнено ще спестите много повече.

6. Продуктите “втора ръка” всъщност не са никак лоша идея…

И когато говорим за продукти “втора употреба” нямаме предвид само дрехи. В днешно време можете да откриете добре запазени мебели, електроуреди и, разбира се, автомобили, които вече са използвани от някого, но са запазили своето качество.

Обикновено артикулите “втора ръка” се продават на много по-достъпни и ниски цени от чисто новите продукти.

Именно мебелите и електроуредите “втора употреба” са изключително бюджетни и са идеални за млади семейства, които за първи път обзавеждат дома си. Както знаем, обзавеждането и купуването на електроуреди като пералня, печка, съдомиялна и т.н. могат да бъдат наистина скъпи.

Също така закупуването на стоки “втора употреба” със сигурност допринася за опазването на околната среда, тъй като свръхпроизводството на нови стоки изразходва големи количества вода и ресурси и замърсява природата.

Важно е да отбележим, че в магазините за стоки “втора ръка” могат да се открият и нови, но преоценени стоки, които имат леки дефекти или някакви други недостатъци.

Обикновено тези дефекти или недостатъци не засягат основната функция на стоката (напр. одрана боя на пералнята и т.н.), но за марката, която я произвежда, тази стока вече не отговаря на изискванията и цената ѝ драстично пада.
 

Онлайн шопингът е страхотен процес, когато пазарувате от доверени сайтове…

Едно от условията на правилното и икономично пазаруване е да се доверите на сайтове, които са се доказали със своето добро и професионално отношение към клиентите.

В следващите няколко реда ще ви представим списък с онлайн магазини, на които определено можете да се доверите и да разгледате техния спектър от артикули…

1. eMAG


eMAG е онлайн магазин, който предлага голямо разнообразие от продукти от различни категории. В този онлайн магазин можете да откриете козметика, детски стоки, дрехи, електроуреди, обувки и т.н.
Купи сега

2. Notino


Notino предлага широк спектър от козметични продукти както за грижа за кожата и косата, така и грим, слънцезащита и продукти за лична хигиена. В него можете да откриете разнообразие от марки.
Купи сега

3. RemixShop


RemixShop е място, където можете да изберете маркови дрехи и аксесоари втора употреба, както и самите вие да продадете такива артикули.
Купи сега

4. Technopolis


Technopolis притежава както физически, така и онлайн магазин, където можете да видите всякакъв тип техника и аксесоари.
Купи сега

5. Obuvki.bg


Obuvki.bg предлага разнообразие от обувки,чанти, раници и портфейли за жени, мъже и деца.
Купи сега

6. Ozone


Ozone е мястото, където можете да откриете широк спектър от гейминг артикули, книги, пъзели, настолни игри, ученически и канцеларски пособия, подаръци и т.н.
Купи сега


В онлайн магазина на SportDepot можете да намерите разнообразие от спортни стоки (дрехи, аксесоари и оборудване) на различни марки.
Купи сега

8. FashionDays


Онлайн магазинът FashionDays предлага широк спектър от стоки, като в този магазин можете да откриете определен артикул на по-ниска цена от препоръчителната.
Купи сега

9. Answear


Answear е онлайн магазин, в който можете да намерите разнообразие от артикули, както и разнообразие на марки дрехи, обувки и аксесоари.
Купи сега

10. Decathlon


В онлайн магазина на Decathlon можете да откриете спортни стоки и аксесоари за различни видове спорт и активности.
Купи сега

11. Home-Max


Home-Max представлява онлайн магазин, който предлага стоки за дома и градината. В него можете да откриете артикули и материали, с които да направите дома или градината много по-уютни и красиви.
Купи сега

12. Vitania


В онлайн магазинът на аптека Vitania можете да намерите широк спектър от лекарствени продукти, витамини, козметика и хигиенни материали.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!