Всички категории

8-те Най-Добри Фризери за 2022

Имате ли достатъчно място във фризера на хладилника?


Ако сте от хората, които предпочитат да са подготвени и замразяват месо, лазаня, полуготови продукти и дори сготвено – вероятно отговорът ви ще бъде “не”. Все пак фризерите в хладилника не са особено големи и могат да се напълнят сравнително бързо.

Практично решение в подобни случаи е покупката на отделен фризер.

Преди да започнете търсенето на фризер е добре да помислите дали той да бъде изправен (вертикален – като хладилник) или да бъде хоризонтален (тип ракла).

След това трябва да прецените размера, капацитета и разбира се – консумацията на електроенергия.

Видове фризери

Когато става въпрос за видове фризери – те обикновено са два: изправен – наричан още вертикален (като хладилник) или  хоризонтален – тип ракла.

Ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки от двата вида фризери.

Сред по-малко разпространение видове са фризери с чекмеджета и портативни фризери.

Хоризонтални фризери (тип ракла)Хоризонталните фризери обикновено са по-евтини от вертикалните, но заемат по-голяма площ.

Трябва да прецените добре дали ще имате достатъчно място за такъв фризер и къде ще го държите. Хоризонталните фризери имат голям капацитет, но за да стигнете до нещо на дъното ще трябва да премахвате замразените продукти, които са отгоре.

Те са по-енергийно ефективни от вертикалните модели и ако останете без електрозахранване за кратко – храните ще се задържат замразени за по-дълго (разбира се, ако не отваряте фризера).

Тъй като тръбите с фреон са в стените на хоризонталните фризери, те обикновено не се нуждаят от вентилатор за разнасянето на студения въздух, което означава, че тези модели също така са по-тихи.

Имайте предвид, че пантите на вратата на фризера ще започнат да се износват при често отваряне и затваряне.

Също така всички хоризонтални фризери се размразяват ръчно – това може да отнеме до 24 часа и ще изисква и почистване.

Изправени или вертикални фризери (тип хладилник)Вертикалните фризери обикновено са по-скъпи защото не заемат толкова място и позволяват по-добрата организация на замразените продукти на лавици и в чекмеджета (но и по-малък капацитет от хоризонталните фризери).

Те са направени, за да заемат възможно най-малко място (обикновено колкото един хладилник). Някои модели имат функция за бързо замразяване, която позволява на температурата във фризера да падне драстично за кратко време.

По-евтините вертикални модели се размразяват ръчно, докато по-скъпите имат автоматично размразяване (въпреки че то увеличава потенциала за повреда на фризера и изисква повече електроенергия).

Избиране на правилния фризер

Ако имате представа какво точно търсите в един фризер ще може да изберете и по-добре модела.

Нека видим кои са най-важните фактори, които да вземете предвид когато търсите фризер.

Размер

Повечето хора, които търсят фризер обикновено имат хладилник с фризер, който просто не им е достатъчен откъм капацитет. Съответно ако сте от тази група хора, знаете колко важно е да подберете фризер с правилните размери и капацитет.

Преди да започнете да избирате от определени модели трябва да имате представа фризер с какъв капацитет ви трябва според нуждите ви.

Съответно трябва да прецените и размерите според мястото, с което разполагате. Къде възнамерявате да държите фризера и имате ли достатъчно място за модел с нужния капацитет и съответно размери?

Вертикален фризер е много по-удачен вариант за хора, които нямат достатъчно място, но ако имате нужда от по-голям капацитет – хоризонтален модел е по-подходящ.

ЦенаВероятно имате определен бюджет за фризер още преди да започнете търсенето, в кеото няма нищо лошо.

Но имайте предвид, че разходите за фризер не свършват само с първоначалната покупка.

Сравнете разходите в дългосрочен план според различните модели, на които сте се спрели. Ако искате по-енергийно ефективен модел, вероятно разходът за първоначална покупка ще е малко по-висок, но с времето той ще бъде оправдан.

Вертикалните фризери обикновено са по-скъпи от хоризонталните и използват повече електроенергия, така че ако прецените, че искате повече удобство – ще платите повече за него.

Полезни функции като автоматично размразяване също ще ви струват отгоре, но удобството да не размразявате ръчно фризера може да си струва разликата в цената. Имайте предвид и разходите за транспорт.

Ако нямате включен транспорт в цената и не можете да си осигурите собствен – вероятно ще ви се наложи да платите допълнително и за транспортни разходи. В този случай е препоръчително да си купите фризера от търговец, който предлага безплатен транспорт до дома ви.

Консумация

Фризерите, подобно на хладилниците, не се изключват от електрозахранването (освен когато не се ползват). Това означава, че избраният от вас фризер ще работи денонощно.

Затова енергийно ефективен модел е препоръчителен, тъй като ще има забележима разлика в сметките за електричество.

Потърсете модел с висок енергиен клас (поне клас А), за да сте сигурни, че покупката ще е достатъчно изгодна в дългосрочен план.

УпотребаИма множество фактори, които са от значение когато става дума за употребата на фризера. 

Колко често пазарувате продукти, които замразявате; колко души ще използват фризера; какви навици откъм хранене и готвене имате – това са само някои от въпросите, на които трябва да си отговорите.

Ловците ще имат нужда от доста място за съхранение на месото – съответно и ще ползват фризера по един начин. Семейства, които обичат от време на време да си приготвят замразена пица пък ще имат нужда от съвсем различно нещо.

Обърнете внимание на типичните навици, които има вашето домакинство и преценете как ще се използва фризера.

Преценете и колко хранителни продукти възнамерявате да съхранявате в него и колко често ще го отваряте и затваряте. Ако идеята е чрез покупката на фризер да имате място за замразените продукти, които в момента са наблъскани във фризера на хладилника – изберете размери и вид според вашите най-големи очаквания за употреба.

Едва ли искате да купите прекалено малък фризер, който отново да не ви върши работа в даден момент.

Температура

Добре е температурата на фризера да бъде на -18 градуса по Целзий.

Въпреки че всички фризери са направени да могат да достигат тази температура, способността им наистина да го постигнат може да зависи от климата навън и температурата в жилището.

Ако ще държите фризера в кухнята или на закрито – това не ви вълнува особено, защото той ще се справя с поддръжката на температурата. Но ако планирате да държите фризера някъде навън или в гаража например – климатът особено през топлите месеци може да окаже влияние.

Някои модели са направени да работят безпроблемно и навън в топлото, но други могат да бъдат по-малко ефективни и да не изстудяват достатъчно.

Възможности за организация на замразените продуктиНай-голямото предимство на вертикалните фризери е, че позволяват отличното подреждане на замразените продукти и след това те са лесно достъпни. Тези фризери имат отделения и рафтове, които са направени така, че да улеснят максимално подреждането и намирането на необходимите замразени продукти.

Хоризонталните фризери могат да имат висящи кошници (могат да се купят и допълнително), които да помогнат с организирането на продуктите, но далеч не са толкова удобни. Освен това, за да достигнете нещо на дъното на фризера ще трябва да се наведете доста, което може да е трудно за хора с проблеми в кръста.

Шум

Всеки фризер ще вдига шум докато работи, но някои модели са много по-тихи от други. Ако ще държите фризера в помещение, където хора прекарват повече време – обмислете модел с ниски нива на шум.

Фризерите с ръчно размразяване обикновено са по-тихи от тези с автоматично.

За да получите по-добра представа дали даден фризер е тих или не – препоръчваме ви да прочетете характеристиките му или да потърсите ревюта за модела в интернет.

Представяне при прекъсване на електрозахранването

Представянето на фризерите при прекъсване на електрозахранването се отнася до това колко време даден фризер ще поддържа продуктите замразени при спиране на тока.

За повечето домакинства това не е особено важно, ако дори и при прекъсване на електрозахранването – повредите се оправят бързо, но ако живеете на място, където това не е така – вероятно това ще е от значение.

Фризер с добро представяне при прекъсване на електрозахранването може да ви спести пари под формата на развалени и вмирисани хранителни продукти и време от неприятно чистене.

Хоризонталните фризери имат най-добра репутация за представяне при прекъсване на електрозахранването.

Ако живеете на място където често се случва да прекъсва електрическата мрежа – вероятно хоризонтален фризер би бил по-удачния вариант.

Ръчно или автоматично размразяванеВсеки път когато по фризерът се образува лед неговата ефективност се намалява, освен ако не се размрази. Ръчното размразяване не е особено забавно – това означава временно да извадите всичко от фризера, да изчакате докато се размрази напълно, да го почистите и след това да върнете продуктите обратно.

Междувременно ще трябва да намерите и друг начин да поддържате продуктите замразени или поне достатъчно студени, че да не се размразят напълно.

Саморазмразяващите се фризери ви спестяват всичко това.

Обикновено тези модели струват повече, малко по-шумни са и може би една идея по-чупливи, но пък са много по-удобни и имат подобрена енергийна ефективност.

Допълнителни функции

Някои фризери имат и допълнителни функции, които може би си струва да обмислите.

Заключване

Ако се притеснявате, че децата могат да имат достъп до фризера – модел със заключване може би ще бъде по-удачен избор.

Леко замразяване

Обичате ли да похапвате сладолед? Може би мразите когато той е твърд и труден за загребване непосредствено след изваждане от фризера? Фризер с функция за леко замразяване ще реши този проблем. Той има сектор, който е специално направен за сладолед и други подобни.

Термостат

Модел с термостат ще ви помогне да знаете винаги на каква температура изстудява фризерът и ще ви позволи да я контролирате.

Комбиниран фризер с хладилно отделение

Ако смятате, че понякога може да имате нужда от допълнително хладилно място – фризер с хладилно отделение ще ви помогне да запазите свежи всички продукти, които не са за замразяване.

Най-добрите фризери на пазара

1. Фризер Beko HM130520


Този фризер е с активна защита на уплътняването за антибактериално действие, хигиеничност и лесно почистване. Уредът е от енергиен клас А+.

Има функция за настройване като фризер или за пресни храни за 60 минути.

С механичен контролен панел е и има капацитет на замразяване 13,5 килограма за 24 часа. Нетният обем е 298 литра. Разполага с регулируем термостат.
Купи сега

2. Фризер Liebherr GT 3032


Този уред е с две на брой кутии и една врата. Има нетен обем от 284 литра. Автономията му без ток е 65 часа. С ниво на шум от 38 децибела е. Има ръчна система за размразяване на фризера. Разполага с вътрешно осветление, както и технологии стоп фрост и супер замразяване.

Принадлежи към енергиен клас А++.

Годишната му енергийна консумация е 209 киловатчаса.
Купи сега

3. Фризер Hotpoint UH6F1CX


Уредът е със стандартно монтиране и една на брой врата с ляво отваряне. Със специално инокс покритие е. Нивото му на шум е 41 децибела. Принадлежи към енергиен клас А+.

Нетният му обем е 222 литра.

Има система за автоматично размразяване. Автономията му без ток е 24 часа. Консумира 225 киловатчаса годишно. Капацитетът му на замразяване е 20 килограма за 24 часа. Разполага с шест отделения.
Купи сега

4. Фризер Snaige F 27SM-T10002


Този фризер е от енергиен клас А++. Разполага с антибактериално покритие. Неговият общ нетен обем е 227 литра. Има седем секции за продукти.

Капацитетът му на замразяване е 12 килограма за 24 часа. С ниво на шум от 41 децибела е.

Има една реверсивна врата. Системата му за охлаждане е статична. Годишно консумира 206 киловатчаса. Нетният обем на уреда е 227 литра. Системата му за замразяване е ръчна.
Купи сега

5. Фризер Indesit UI6F1TW


Уредът е със стандартно монтиране и разполага с една врата с ляво отваряне. Принадлежи към енергиен клас А+ и вдига шум от 41 децибела.

Разполага с един компресор и ноу фрост система за охлаждане. Автономията му без ток е 24 часа.

С годишна енергийна консумация от 287 киловатчаса. С нетен обем от 222 литра е. Има автоматична система за размразяване. Разполага с шест отделения. Капацитетът му на замразяване е 20 килограма за 24 часа.
Купи сега

6. Фризер Liebherr GN 2323


Уредът е с автоматична функция супер фрост за лесно замразяване с пестене на енергия. Автоматично превключва обратно към нормален режим. Има чекмеджета и междинни плотове за осигуряване на достатъчно пространство.

Разполага с функция ноу фрост, която ще ви спести образуването на излишен лед. Има LCD дисплей. От енергиен клас А+ е. Нетният му обем е 185 литра. Капацитетът му на замразяване е 16 килограма за 24 часа.

Годишно харчи по 262 киловатчаса.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Фризер Zanussi ZFC31400WA


Фризерът е от енергиен клас А+, като годишната му енергийна консумация е 272 киловатчаса.  Разполага с вътрешно осветление и сигнал за високотемпературно предупреждение.

Нетният му обем е 300 литра. Автономията му без ток е 32 часа.

С ниво на шум от 49 децибела е. Има механичен контролен панел, три кутии за съхранение и ръчна система за размразяване. Капацитетът му на замразяване е 17 килограма за 24 часа.
Купи сега

8. Фризерна ракла Whirlpool WHE31352 FO


Фризерната ракла е с нетен обем 311 литра и капацитет на замразяване от 20 килограма за 24 часа. Има три на брой кутии за съхранение. Разполага с ръчна система за размразяване.

Нивото му на шум е 42 децибела. Енергийният му клас е А++, от диапазон А+++ до D.

Консумира 218 киловатчаса годишно. Разполага с функция за бързо замразяване с технология шесто чувство и с технология стоп фрост.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
 1. Стамен пише

  Желая ако е възможно да ми обясните как най ефективно да използвам СУПЕР ФРОСТ на хладилник ЛИБХЕР

 2. Кабакчиева пише

  Здравейте,
  Мога ли да опиша точно от какъв хладилник имам нужда и да разчитам, че ще ми посочите такъв модел?
  Ще очаквам отговор от вас
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!