Всички категории

9-те Най-Добри Фризери 2024

Имате ли достатъчно място във фризера на хладилника?


Ако сте от хората, които предпочитат да са подготвени и замразяват месо, лазаня, полуготови продукти и дори сготвено – вероятно отговорът ви ще бъде “не”. Все пак фризерите в хладилника не са особено големи и могат да се напълнят сравнително бързо.

Практично решение в подобни случаи е покупката на отделен фризер.

Преди да започнете търсенето на фризер е добре да помислите дали той да бъде изправен (вертикален – като хладилник) или да бъде хоризонтален (тип ракла).

След това трябва да прецените размера, капацитета и разбира се – консумацията на електроенергия.

Какви видове фризери разпознаваме?

Когато става въпрос за видове фризери – те обикновено са два: изправен – наричан още вертикален (като хладилник) или  хоризонтален – тип ракла. Ще разгледаме предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Сред по-малко разпространение видове са фризери с чекмеджета и портативни фризери.

Хоризонтални фризери (тип ракла)

Хоризонталните фризери обикновено са по-евтини от вертикалните, но заемат по-голяма площ.

Трябва да прецените добре дали ще имате достатъчно място за такъв фризер и къде ще го държите. Хоризонталните фризери имат голям капацитет, но за да стигнете до нещо на дъното ще трябва да премахвате замразените продукти, които са отгоре.

Те са по-енергийно ефективни от вертикалните модели и ако останете без електрозахранване за кратко – храните ще се задържат замразени за по-дълго (разбира се, ако не отваряте фризера).

Тъй като тръбите с фреон са в стените на хоризонталните фризери, те обикновено не се нуждаят от вентилатор за разнасянето на студения въздух, което означава, че тези модели също така са по-тихи.

Имайте предвид, че пантите на вратата на фризера ще започнат да се износват при често отваряне и затваряне.

Също така всички хоризонтални фризери се размразяват ръчно – това може да отнеме до 24 часа и ще изисква и почистване.

Изправени или вертикални фризери (тип хладилник)

Вертикалните фризери обикновено са по-скъпи защото не заемат толкова място и позволяват по-добрата организация на замразените продукти на лавици и в чекмеджета (но и по-малък капацитет от хоризонталните фризери).

Те са направени, за да заемат възможно най-малко място (обикновено колкото един хладилник). Някои модели имат функция за бързо замразяване, която позволява на температурата във фризера да падне драстично за кратко време.

По-евтините вертикални модели се размразяват ръчно, докато по-скъпите имат автоматично размразяване (въпреки че то увеличава потенциала за повреда на фризера и изисква повече електроенергия).

Как да изберете правилния фризер?

Ако имате представа какво точно търсите в един фризер ще може да изберете и по-добре модела.

Нека видим кои са най-важните фактори, които да вземете предвид когато търсите фризер…

Размер

Повечето хора, които търсят фризер обикновено имат хладилник с фризер, който просто не им е достатъчен откъм капацитет. Съответно ако сте от тази група хора, знаете колко важно е да подберете фризер с правилните размери и капацитет.

Преди да започнете да избирате от определени модели трябва да имате представа фризер с какъв капацитет ви трябва според нуждите ви.

Съответно трябва да прецените и размерите според мястото, с което разполагате. Къде възнамерявате да държите фризера и имате ли достатъчно място за модел с нужния капацитет и съответно размери?

Вертикален фризер е много по-удачен вариант за хора, които нямат достатъчно място, но ако имате нужда от по-голям капацитет – хоризонтален модел е по-подходящ.

Цена

Вероятно имате определен бюджет за фризер още преди да започнете търсенето, в кеото няма нищо лошо.

Но имайте предвид, че разходите за фризер не свършват само с първоначалната покупка.

Сравнете разходите в дългосрочен план според различните модели, на които сте се спрели. Ако искате по-енергийно ефективен модел, вероятно разходът за първоначална покупка ще е малко по-висок, но с времето той ще бъде оправдан.

Вертикалните фризери обикновено са по-скъпи от хоризонталните и използват повече електроенергия, така че ако прецените, че искате повече удобство – ще платите повече за него.

Полезни функции като автоматично размразяване също ще ви струват отгоре, но удобството да не размразявате ръчно фризера може да си струва разликата в цената. Имайте предвид и разходите за транспорт.

Ако нямате включен транспорт в цената и не можете да си осигурите собствен – вероятно ще ви се наложи да платите допълнително и за транспортни разходи.

В този случай е препоръчително да си купите фризера от търговец, който предлага безплатен транспорт до дома ви.

Консумация

Фризерите, подобно на хладилниците, не се изключват от електрозахранването (освен когато не се ползват). Това означава, че избраният от вас фризер ще работи денонощно.

Затова енергийно ефективен модел е препоръчителен, тъй като ще има забележима разлика в сметките за електричество.

Потърсете модел с висок енергиен клас (поне клас А), за да сте сигурни, че покупката ще е достатъчно изгодна в дългосрочен план.

Употреба


Има множество фактори, които са от значение когато става дума за употребата на фризера.

Колко често пазарувате продукти, които замразявате; колко души ще използват фризера; какви навици откъм хранене и готвене имате – това са само някои от въпросите, на които трябва да си отговорите.

Ловците ще имат нужда от доста място за съхранение на месото – съответно и ще ползват фризера по един начин. Семейства, които обичат от време на време да си приготвят замразена пица пък ще имат нужда от съвсем различно нещо.

Обърнете внимание на типичните навици, които има вашето домакинство и преценете как ще се използва фризера.

Преценете и колко хранителни продукти възнамерявате да съхранявате в него и колко често ще го отваряте и затваряте. Ако идеята е чрез покупката на фризер да имате място за замразените продукти, които в момента са наблъскани във фризера на хладилника – изберете размери и вид според вашите най-големи очаквания за употреба.

Едва ли искате да купите прекалено малък фризер, който отново да не ви върши работа в даден момент.

Температура

Добре е температурата на фризера да бъде на -18 градуса по Целзий.

Въпреки че всички фризери са направени да могат да достигат тази температура, способността им наистина да го постигнат може да зависи от климата навън и температурата в жилището.

Ако ще държите фризера в кухнята или на закрито – това не ви вълнува особено, защото той ще се справя с поддръжката на температурата. Но ако планирате да държите фризера някъде навън или в гаража например – климатът особено през топлите месеци може да окаже влияние.

Някои модели са направени да работят безпроблемно и навън в топлото, но други могат да бъдат по-малко ефективни и да не изстудяват достатъчно.

Възможности за организация на замразените продукти


Най-голямото предимство на вертикалните фризери е, че позволяват отличното подреждане на замразените продукти и след това те са лесно достъпни. Тези фризери имат отделения и рафтове, които са направени така, че да улеснят максимално подреждането и намирането на необходимите замразени продукти.

Хоризонталните фризери могат да имат висящи кошници (могат да се купят и допълнително), които да помогнат с организирането на продуктите, но далеч не са толкова удобни. Освен това, за да достигнете нещо на дъното на фризера ще трябва да се наведете доста, което може да е трудно за хора с проблеми в кръста.

Шум

Всеки фризер ще вдига шум докато работи, но някои модели са много по-тихи от други. Ако ще държите фризера в помещение, където хора прекарват повече време – обмислете модел с ниски нива на шум.

Фризерите с ръчно размразяване обикновено са по-тихи от тези с автоматично.

За да получите по-добра представа дали даден фризер е тих или не – препоръчваме ви да прочетете характеристиките му или да потърсите ревюта за модела в интернет.

Представяне при прекъсване на електрозахранването

Представянето на фризерите при прекъсване на електрозахранването се отнася до това колко време даден фризер ще поддържа продуктите замразени при спиране на тока.

За повечето домакинства това не е особено важно, ако дори и при прекъсване на електрозахранването.

Повредите се оправят бързо, но ако живеете на място, където това не е така – вероятно това ще е от значение.

Фризер с добро представяне при прекъсване на електрозахранването може да ви спести пари под формата на развалени и вмирисани хранителни продукти и време от неприятно чистене.

Хоризонталните фризери имат най-добра репутация за представяне при прекъсване на електрозахранването.

Ако живеете на място където често се случва да прекъсва електрическата мрежа – вероятно хоризонтален фризер би бил по-удачния вариант.

Ръчно или автоматично размразяване


Всеки път когато по фризерът се образува лед неговата ефективност се намалява, освен ако не се размрази. Ръчното размразяване не е особено забавно – това означава временно да извадите всичко от фризера, да изчакате докато се размрази напълно, да го почистите и след това да върнете продуктите обратно.

Междувременно ще трябва да намерите и друг начин да поддържате продуктите замразени или поне достатъчно студени, че да не се размразят напълно.

Саморазмразяващите се фризери ви спестяват всичко това.

Обикновено тези модели струват повече, малко по-шумни са и може би една идея по-чупливи, но пък са много по-удобни и имат подобрена енергийна ефективност.

Допълнителни функции

Някои фризери имат и допълнителни функции, които може би си струва да обмислите.

Заключване

Ако се притеснявате, че децата могат да имат достъп до фризера – модел със заключване може би ще бъде по-удачен избор.

Леко замразяване

Обичате ли да похапвате сладолед? Може би мразите когато той е твърд и труден за загребване непосредствено след изваждане от фризера? Фризер с функция за леко замразяване ще реши този проблем. Той има сектор, който е специално направен за сладолед и други подобни.

Термостат

Модел с термостат ще ви помогне да знаете винаги на каква температура изстудява фризерът и ще ви позволи да я контролирате.

Комбиниран фризер с хладилно отделение

Ако смятате, че понякога може да имате нужда от допълнително хладилно място – фризер с хладилно отделение ще ви помогне да запазите свежи всички продукти, които не са за замразяване.

Кои са най-добрите фризери на пазара?

1. Beko RFNE312K31XBN


Като за начало ви представяме този страхотен вертикален фризер, произведен от Beko. Моделът е проектиран със семпъл и функционален дизайн и може да се впише в общи линии във всяко домакинство. Готов е да ви предложи капацитет от близо 300 л. Можете да разпределите продуктите си в 8 практични и удобни чекмеджета с рафтове от закалено стъкло. Фризерът е висок 185 см и тежи около 70 кг. Той разполага с функции за бързо замразяване и регулируем термостат. Моделът работи относително икономично и ви гарантира до 10 ч. автономия без електрическо захранване.
Купи сега

2. Liebherr G 1223


Liebherr G 1223 е едно доста по-компактно устройство, което обаче остава на високо функционално равнище. Ако се нуждаете от по-малък фризер, това е моделът за вас. Той е висок едва 85 см, но въпреки това събира бизо 100 л продукти. Можете да ги разпределите в 3 отделни и стабилни отделения спрямо техните особености. Дизайнът му е прост и функционален. За максимално удобна комуникация с потребителя устройството разполага с елегантен LCD дисплей. Моделът е малко по-шумен, но за сметка на това SmartFrost технологията му го прави изключително оперативен.
Купи сега

3. Bosch GSN36BIEP


Bosch GSN36BIEP е един изключително стабилен и ефективен фризер. Той отново се числи към изправените модели с височина от 186 см. Въпреки че не е сред най-капацитетните продукти на пазара, с литраж от 242 л той продължава да бъде изключително ефективен. Моделът е на изцяло различно технологично ниво. Отвън разполага с чудесно Inox покритие, което го предпазва от отпечатъци. Отвътре пък NoFrost системата за охлаждане в комбинация от редица други технологии се грижи за качеството съхранение на вашите продукти. Можете да разпределите своя инвентар в рамките на 4 стабилни чекмеджета и два открити рафта. Равномерното разпределение на въздуха се грижи за свежестта на вашите замразени продукти, което създава чудесно условия за съхранение. Разполагате и със специална система за произвеждане на ледени кубчета.
Купи сега

4. Samsung RZ32A748522/EO


Ако си търсите наистина елегантен фризер, Samsung RZ32A748522/EO е специално за вас. Предният му панел от черно стъкло наистина е нещо уникално. Ако този вариант не ви устройства обаче, няма защо да се тревожите – Samsung предлагат страхотни опции за персонализиране. Моделът разполага с редица ефективни функции, които да ви помогнат да съхраните хранителните си продукти при идеалните условия. Сред тях са например технологиите No Frost, Metal Cooling и за специално за екстремно бързо замразяване – Power Freeze. Дигиталната инверторна технология на този фризер го прави един от най-ефективните на пазара. На ваше разположение са предоставени 185 см и капацитет от цели 323 л. Като използвате 4-те чекмеджета и трите рафта можете да оптимизирате разпределението на продуктите си по възможно най-добрия начин. Разбира се, разполагате и със страхотна система за лед.
Купи сега

5. Whirlpool W55ZM


Whirlpool W55ZM е едно 111-ватово предложение от диаметрално противоположния край на пазарния спектър. Моделът е семпъл и функционален, висок е малко над 80 см и ви предлага капацитет от 102 л. В три удобни и елегантни чекмеджета можете да разпределите хранителните си продукти, както намерите за добре. Устройството е от по-евтините на пазара и не разполага с кой знае колко специални функции. Управлява се ръчно и системата му за охлаждане е статична. За сметка на това обаче моделът работи повече от чудесно и резултатите, които можете да очаквате от него, гарантирано са на ниво.
Купи сега

6. Gorenje F4141PW


Представяме ви още един изгоден и ефективен изправен фризер. Gorenje са произвели семпло и функционално устройство, което работи при мощност от 138 W. Моделът е висок малко под 150 см и предоставя на ваше разположение цели 153 л за съхранение. На ваше разположение са предоставени общо 5 отделения – 4 стабилни и оперативни чекмеджета и един рафт над тях. Този продукт е сравнително икономичен и се представя на доста прилично ниво с оглед на класа, в който попада. Ако искате просто и ефективно устройство – това е един от най-изгодните варианти, на които можете да се спрете.
Купи сега

7. Indesit UI61S1


С Indesit UI61S1 оставаме в същия клас, но определено вдигаме капацитета. Този изправен модел разполага с капацитет от близо 250 л. В рамките на 6 обособени отделения можете да разпределите продуктите си така, както сметнете за удачно. Достъпът до 2 от отделенията е съвсем оптимизиран, така че вероятно ще предпочетете в тях да заредите продукти, които използвате по-често. Дизайнът на този продукт е изчистен и универсализиран. Именно това позволява на фризера да се впише подобаващо в почти всички домакинства. Устройството се представя изключително добре при токови аварии. Производителят ви гарантира до 16 часа автономия без електрическо захранване.
Купи сега

8. Candy CCTUS 542WH


Candy CCTUS 542WH е един от най-компактните и достъпни изправени фризери, на които можете да попаднете. Този модел е висок едва 85 см и разполага с вместимост от 82 л. На вашите услуги са предоставени 4 обособени отделения с различни размери. Можете да се възползвате от условията, които те ви предлагат, както намерите за добре. Вътре можете да съхранявате абсолютно всичко – от месо до сладоледи. Системата за охлаждане на устройството е статична, а охлаждащият агент, с който то работи – R600а. При загуба на електрическо захранване, продуктът може да издържи до 16 ч. в автономен режим, без да се размрази. Ако си търсите изгоден, компактен и функционален фризер, това е едно от най-добрите предложения за вас.
Купи сега

9. Heinner HFF-V102BKF+


Heiner HFF-V102BKF+ е един от изправените фризери, най-близко до предходната ни препоръка. Моделът е висок малко над 80 см, но за сметка на това вместимостта му възлиза на цели 102 л. Управлението е изцяло механично, но за сметка на това интуитивно и безпроблемно. На ваше разположение са предоставени 3 чудесни чекмеджета, в които да разпределите хранителните си продукти по оптимизирана система. Вратата на продукта се предлага в три цвята, измежду които можете да изберете онзи, който се вписва най-добре в дома ви. В същото време можете да я настроите така, че да се отваря в посоката, в която предпочитате. Моделът е компактен и капацитетен едновременно. Освен това ви гарантира икономия и ефективно представяне.
Купи сега

3.2/5 - (11 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
 1. Стамен пише

  Желая ако е възможно да ми обясните как най ефективно да използвам СУПЕР ФРОСТ на хладилник ЛИБХЕР

 2. Кабакчиева пише

  Здравейте,
  Мога ли да опиша точно от какъв хладилник имам нужда и да разчитам, че ще ми посочите такъв модел?
  Ще очаквам отговор от вас
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!