Всички категории

8-те Най-Добри Трапезни Маси

Неслучайно кухнята се нарича сърцето на къщата.

Там се намира масата, на която цялото семейство се събира и е мястото, на което общността и близостта възникват естествено.

Именно затова, когато става въпрос за обзавеждане, трапезната маса се нарежда на едно от първите места сред най-важните мебели, създаващи уют!

Освен че заема основно място в интериора на всяка трапезария, масата е и кътчето, на което се сплотявате с близките си, празнувате най-светлите празници и споделяте най-прекрасните моменти заедно.

Едно от най-важните неща при правене на подобен избор е да мислите в перспектива – малките масички винаги са по-лесния и компактен избор, но не и най-правилният.

Що се отнася до увеличаване на членовете на семейството или приятните вечери споделени с близки и приятели, то определено ще ви се наложи да изберете по-стабилна и надеждна конструкция.

Задачата обаче не се ограничава само до това!

За да откриете най-добрата трапезна маса за вашия дом има някои основни неща, с които е важно да се съобразите преди да направите покупката.

По този повод сме ви подготвили това ръководство, с което ще се опитаме максимално да ви запознаем с най-важните характеристики на трапезните маси и критериите за избора им.

Най-долу ще имате възможността да разгледате и някои от най-добрите предложения на пазара в момента, които определено ще ви впечатлят!

За какво е важно да помислите при избора на трапезна маса?

В такива моменти изникват хиляди въпроси, на които може да ви е доста трудно да си отговорите сами….

Коя маса ще пасва най-добре на интериора ми? Какъв размер ще е най-подходящ за пространството, с което разполагам? Дали семейството ми ще се чувства достатъчно комфортно докато се храним?

Възникването на подобни питания е съвсем нормално и определено изисква внимание и отдаденост във всяко едно отношение.

Уви, най-общо казано, за да се чувствате максимално удовлетворени и да се наслаждавате на приятни мигове с близките около трапезата, трябва да наблегнете на някои основни фактори…

Пространство

Това със сигурност е една от водещите стъпки, не само при избора на трапезна маса, а и на всеки един мебел в дома ви.

На първо място, измерете пространството, което ще имате около масата в стаята.

За да осигурите лесно сядане и ставане от столовете, е необходимо да оставите минимум 100 до 120 см между масата и стените. Разбира се, в зависимост от модела и размера на столовете, това разстояние може да се увеличи.

Ако в стаята, в която сте предвидили да поставите вашата трапезна маса има други мебели или по-масивни предмети, е хубаво да измерите разстоянието и от тях до масата.

В случай, че сте декокирали с цветя или други предмети, най-добре е да ги преместите по-далеч от зоната за сядане, за да не ги бутнете или счупите при ставане или сядане, например.

Интериор на дома

Както разбрахте, основното нещо, с което трябва да се съобразите, е големината на пространството. Не по-малко важен е обаче и стилът на дома ви, с който масата трябва да си кореспондира.

След като вече сте взели решение коя трапезна маса като разположение е подходяща за вас, идва ред на аранжирането на аксесоарите към нея.

Желателно е масата и столовете да се избират заедно, за да не се получи несъответствие между тях.Но дори и да пропуснете тази стъпка, все пак не забравяйте, че е хубаво отделните трапезни елементи да са в един стил и да си подхождат.

Формата и извивката им също трябва да е съобразена както помежду им, така и с цялостното излъчване на кухнята.

За да получите максимален ефект при обзавеждането, е нужно да се съобразите и с останалите части от интериора ви.

Сред тях ключови са цвета на стените, пода и останалите мебели, които сте разположили във вашата трапезария.

Декорациите също са от особено значение. При избора на подходящи, можете да придадете уют и хармония на вашия дом. Заложете на красива и изчистена покривка, кристална ваза с цветя, ароматни свещи или ваши други любими предмети.

Разбира се всички тези допълнения са хубаво нещо, но когато са в умерени граници. Съветваме ви да не прекалявате и да не претрупвате свободното пространство с ненужни вещи. И в този случай качеството е по-важно от количеството.

Що се отнася за дома ви, не правете никакви компромиси. Без значение дали разполагате с отделно пространство или комбинирате място за хранене с кухня, то и в двата случая трябва да направите добре обмислен избор на маса, който да бъде чудесен акцент в интериора.

Нужди и членове на семейството

При избора е важно да прецените и това за колко души е предвидена тя. С други думи – колко човека ще могат да се хранят на нея, така че на тях да им е удобно и да има място за свободно движение около тях.

Ширината на трапезната маса трябва да бъде най-малко 90 см, така че да има достатъчно място за поставяне на храна и напитки.Обикновено с увеличаването на дължината, пропорционално се увеличава и ширината на плота на масата.

Разбира се, освен стилна, масата трябва да бъде и удобна. Средно всеки човек се нуждае от около 60 см пространство.

Както споменахме и по-рано, щом става въпрос за обзавеждане и планирате да използвате мебелите в дългосрочен план, мисленето в перспектива е задължително в такива случаи.

Помислете за увеличаването на членовете на семейството в бъдеще и заложете на по-масивна маса, която да е удобна и практична за всички.

Освен това, отдавна хората не използват тази мебел само за хранене, а и за други дейности – концентрирайте вниманието си и върху това. На масата можете да работите, да се забавлявате с настолни игри, да помагате на децата с домашните или просто да разговаряте.

Следователно, важен аспект от избора е и това да имате допълнително място или опция за разтягане.

Трапезна маса от какъв материал да изберете?

Когато обмисляте каква трапезна маса да изберете, не забравяйте, че това е важна, функционална мебел, която се използва ежедневно, години наред.

Именно поради тази причина е добре да заложите на маса от качествен материал, която ще издържи интензивното използване и ще оправдае очакванията ви.

Има различни видове материали за изработка на маси, но сред най-популярните и купувани се открояват няколко фаворити в областта…

Дърво

Това е най-конвенционалният вариант, който никога не излиза от мода. С него помещението ще изглежда топло и приветливо.

Освен това дървените маси пасват на всеки интериорен стил, а изборът между различни цветове и покрития е огромен.
Грижите за дървото също са наистина лесни. Добавете няколко капки оцет във вода, навлажнете кърпа и избършете масата с нея – готово!

Камък

Мраморът и гранитът са много тежки материали, които обаче несъмнено се открояват с луксозно излъчване и неповторим стил.

Трябва да имате предвид, че ако се спрете на такава маса, няма да можете да я местите твърде често, което може да се окаже непрактично за по-малки пространства.

Повърхността на каменните маси е по-податливи към драскотини, но пък все пак са значително стабилни и издръжливи и стойността им наистина е вечна.

Впрочем, тук е важно да прецените внимателно и вашия бюджет. Ако сте се спрели на такова предложение бъдете подготвени, че този тип трапезни маси са сред най-скъпите на пазара.

Стъкло

Съвременното стъкло е със сравнително добро качество – не е нито лесно чупливо, нито се цапа твърде лесно. Именно затова стъклените маси са фаворити през последните години, а и нека ви издадем – изглеждам много стилно и изчистено.

Поддръжката им също е много удобна – специален спрей и мека влажна кърпа биха били достатъчни, за да постигнете идеално чисти резултати.

Метал

Това е универсален материал, който отговаря на всеки стил.
Особено като се има предвид, че ще можете да избирате между различни нюанси на желязо, месинг, злато и сребро, металните маси несъмнено стават все по-привлекателни за обикновения потребител.

Металът е много издръжлив и не абсорбира мръсотията, като за поддръжката му се изисква от вас просто да го забършете с влажна кърпа.

Трапезна маса с каква форма да изберете?

Когато сте изправени пред трудната задача да изберете подходяща трапезна маса за дома, друг от най- важните аспекти, които трябва да вземете под внимание, е формата ѝ.

Някои хора предпочитат кръглите маси, а други ги намират за по-малко функционални от правоъгълните или квадратните.
Разбира се, всяка форма има своите предимства и недостатъци, а ние тук грижливо сме подбрали именно тези техни две страни…

Правоъгълна маса

Правоъгълната маса е традиционен избор и именно затова е най-често предпочитана. Подходяща е за тесни помещения с голяма дължина, тъй като в тях оставя повече място за движение.

Но не забравяйте, че с увеличаването на дъжината на плота, се увеличава и нейната ширина, което може да представлява проблем за вас.

Освен това наличието на ръбове често е ограничаващо откъм броя на хората, които могат да се наредят покрай трапезата. Избирайте внимателно!

Кръгла маса

Това е любимият вариант за всички собственици на по-малки жилища. Тази форма позволява да не се краде от пространството, но в същото време да може да се настанят удобно няколко човека.

Друг бонус, който предлагат кръглите кухненски маси е повечето пространство под масата за свободно и удобно разположение на повече крака.

Големите кръгли маси , обаче, значително могат да затруднят достигането до храната, което със сигурност може да доведе до известен дискомфорт.

Квадратна маса

Квадратните дизайни успешно създават усещане за уютност и интимност.
С такава маса няма как да бъдете на голямо разстояние от останалите членове на семейството си.

Тези модели са много подходящи за по-малки стаи, при които всеки сантиметър е от огромно значение.

Подобно на кръглите маси, колкото по-голяма е квадратната маса, толкова по-трудно ще бъде достигната храната. Ако искате на масата да настаните повече от 8 души, проверете я лично.

Добър вариант са квадратните маси, които се разтягат и се трансформират в правоъгълни.

Овална маса

Тази форма може да се разглежда като хибрид между кръгла и правоъгълна.
Изглежда традиционно, а в същото време спестява място в стаята благодарение на липсата на ъгли.

Сериозният недостатък на овалните модели е, че не са подходящи за всяка трапезария, защото са по-обемни и ангажиращи в интериора.

Разтегателна маса

Масите с разтегателни плотове са страхотен начин едновременно да разполагате с обширна маса за събирания с гости и компактна трапезна маса за останалата част от времето.

Разтягането на цялата маса, измествайки краката заедно с плота, е често срещан при по-високия клас маси механизъм. Най-често краката при този тип предложения са разположени в ъглите, което гарантира прецизен комфорт.

Сред разтегателните предложения се откриват както класически трапезни маси, така и такива с изключително нетипични форми. Ако и вие сте почитатели на такива, можете спокойно да експериментирате във вашия дом.

Какво друго трябва да вземете предвид при покупката?

Освен тези фактори, има и още някои, които са от голямо значение при избора….
Не подценявайте нито един от тях, защото могат да ви изиграят лоша шега при крайния резултат.

Размер

За да сте напълно сигурни, че размерът на трапезната мебел ще пасне на свободното пространство, което имате, трябва да направите някои измервания и е важно да се съобразите с колко места искате да разполага вашата маса.

Не пренебрегвайте дължината и височината. Тези два параметъра също са от значение, тъй като от тях зависи комфортът по време на хранене.

Стандартната височина на масата е около 70 – 75 см, а понеже върху нея ще се поставят прибори и съдове, минималната и ширина трябва да е поне 80 см.

Дизайн

Свободни сте да избирате според вашият вкус и да не се ограничавате. Има и огромен избор от стилове – индустриален, модерен, класически, рустик и много други.

Разнообразието на пазара е безгранично и можете спокойно да разгледате всички предложения.

Ако сте любители на по екстравагантен стил, винаги е възможна и индивидуална поръчка.

За да се спрете на точно индивидуален стил, най-важното е да се съобразите с останалите мебели, вещи, завеси и декорации в помещението. Ако успеете да го направите, успехът ви няма да закъснее.

Конструкция

За дамите може би тази стъпка е безинтересна и трудна, но със сигурност ще ви е от полза занапред. От начина по който е изработена конструкцията зависи колко ще е стабилна и издръжлива масата в бъдеще.

Обърнете внимание най-вече на сглобките, уверете се, че краката са прикрепени здраво и стабилно към плота и няма остатъци от лепило или някакви неравности.

Това е важно да се изпробва още в магазина. Ако усетите някакви колебания, значи, че конструкцията й не е стабилна и е добре да се ориентирате към друга маса.

Крака

От толкова много особености, често се случва хората да забравят да обърнат внимание на разположението на краката на масата. Това е основна грешка, защото именно от тях зависи колко хора могат да се настанят и дали ще се чувстват комфортно, когато са седнали.

Винаги преди да направите такава покупка убедете се, че масата е наистина удобна и подходяща за вас, и най-вече, че пасва изцяло на домашните ви условия.

Цена

Както при всеки един продукт, в повечето случаи качеството зависи от цената. Що се отнася до такава инвестицията, тя е напълно смислена и удачна.

Нашият съвет към вас е да не се колебаете при такъв вид покупка и да заложите на нещо наистина качествено… Все пак тази мебел ще стои на централно място във вашия дом и ще има огромна функция в ежедневието ви.

От вас зависи колко дълго ще можете да й се наслаждавате.

Важно е да бъдете много внимателни и предпазливи в избора си и не забравяйте- известирайте разумно.

 

Ако и вие сте стигнали до заключението, че да избираш трапезна маса не е детска игра, не се притеснявайте!

Ние сме все още тук сме, за да ви представим някои от най-добрите предложения, които подбрахме специално за вас…

1. Трапезна маса ДенвърТази трапезна маса е произведена от естествен материал бял бор. Издръжлива и много удобна за ползване – тя е стабилна и с добра конструкция. Ширината на масата е 80 см, височината й е 75 см и разполага с допълнителен разтегателен плот 30 см. Подходяща е за кухня и дневна, с 6 места и овална форма. В класически стил е, с лакирано покритие и цвят орех.
Купи сега

2. Трапезна маса Sani Вики 3Изчистен и семпъл модел, подходящ за всеки дом. С тази маса успешно ще въведете уют и хармония в трапезарията. Отговаряйки на всички Европейски сертификати по безопасност, тя е изработена от ламинирано ПДЧ, разполага с 6 места, а формата и е правоъгълна, в съвременен стил и в уникален цвят – дъб сонома. Размерите и са компактни – дължина 150 см, височина 75 см и ширина 90 см.
Купи сега

3.Трапезна маса MIPA СТАНДАРТТази трапезна мебел е изработена от ПДЧ и е подходяща както за кухня, така и за всекидневна. Предназначена е за 4 души, в правоъгълна форма е и разполага с класически стил в цвят венге. Лека и удобна за разместване, дължината й е 140 см, височината 75 см и ширина 80 см.
Купи сега

4.Трапезна маса vidaXLТова е идеалният избор за вашата трапезария, а уникалният й дизайн се вписва успешно във всеки домашен интериор. Благодарение на изработката от масивна каучукова дървесина масата, масата е супер издръжлива и устойчива във времето. Моделът е кръгъл, пригоден за 6 души, в сиво-кафеникъв стил. Предложението е с дължина 106 см, височина 75 см, и ширина 106 см.
Купи сега

5. Трапезна маса Мебели БогданАко имате изтънчен стил и търсите луксозни мебели, то тази маса е точно за вас. Освен, че можете да я поставите във дома си, тя е напълно подходяща и за бар или заведение. Правоъгълната й форма позволява събирането на 6 души. В страхотен съвременен стил и в бял цвят – моделът се откроява с масивна конструкция, чиято дължина е 190 см.
Купи сега

6. Трапезна маса VeronaТази маса е напълно изчистен, класически модел в бял цвят, подходящ за всеки интериор. Моделът е фиксиранн и е предназначен най-вече за дневна, отколкото за кухня. Изработена е от МДФ, в правоъгълна форма и с 6 места, масата е с размери 120 х 80 см. и височина 75 см.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Трапезна маса Имс-НапредъкМодерна, правоъгълна и с капацитет до 6 души – тази маса е подходяща за кухня, дневна и дори бар. Корпусът и е изработен от метал, а плотът от стъкло. Стилът на масата е екстравагантно елегантен, а размерите й са 140/80/75 см.
Купи сега

8. Трапезна маса МОНЕМА ФелицияАко търсите удобна и функционална трапезна мебел, тази маса е точното попадение за вас. Изработена е от МДФ, тя е здрава и издръжлива. Елипсовидният й плот е интересен и я прави отличителна, а приспособеността й е за до 6 човека. В нежен цвят – капучино, моделът е с дължина 106 см, ширина 60-106 см и височина 76 см.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!