Всички категории

9-те Най-Добри Бутилки за Многократна Употреба

На пазара има изключително много и различни видове бутилки за многократна употреба – това може да направи намирането на най-подходящата за вашите цели сравнително сложно.


За щастие обаче в края на това ръководство ще намерите именно предложение за някои от най-добрите бутилки. Сред тях ще намерите модели за всеки вкус, нужди и бюджет. Също така не липсва и избор от материали на изработка – стъкло, пластмаса, неръждаема стомана и др.

Но преди да пристъпим към конкретните предложения, нека ви представим малко полезна информация, която да ви помогне с избора на най-подходящата бутилка.

Защо да използвате бутилка за многократна употреба

Някои хора смятат, че използването на бутилка за многократна употреба не е добра идея, но това всъщност има своите предимства.

На първо място това се отразява много добре на околната среда.

За производството на една бутилка за многократна употреба се използват много по-малко материали и ресурси, отколкото при масовото производство на бутилирана вода. Също така с всяко пълнене на бутилката си вие спестявате изхвърлянето на една нова пластмасова бутилка.

С бутилка за многократна употреба можете да спестите пари в дългосрочен план дори след приспадане цената на самата бутилка.

Това е така защото вместо всеки път да купувате бутилирана вода, просто можете да напълните своята бутилка с чешмяна вода, за която не плащате.

Водата, която наливате в бутилката си не е по-различна от бутилираната. Чешмяната вода е напълно безвредна за пиене и чистотата и съдържанието й се регулират от местните власти. Ако все пак предпочитате да е пречистена – винаги можете да използвате и кана за пречистване на водата и след това да наливате бутилката си.

Какво да вземете предвид преди да направите своя избор

Важно е да си отговорите на няколко въпроса преди да се впуснете в покупката на бутилка за многократна употреба.

За какво ще използвате бутилката?Знаейки за какво и как точно ще използвате бутилката за вода ще ви помогне бързо да стесните вариантите. Може би искате бутилка, която да носите в раницата си по време на походи и къмпинги? Или пък ви трябва бутилка докато тренирате във фитнеса или правите йога?

Някои бутилки за многократка употреба са пригодени за конкретни неща, докато други могат да се използват за всичко и навсякъде. Ако обаче искате бутилка за строго определено нещо, например спорт, то тогава най-добре е да си вземете спортна бутилка.

Сгъваеми и солидни бутилки

Сгъваемите бутилки са най-предпочитани в ситуации, в които пространството е ограничено и се търси минимално тегло. ‘

За разлика от солидните (твърди) бутилки, сгъваемите не заемат толкова място когато са празни. Просто ги сгъвате и взимате със себе си. Поради тази причина те са предпочитани като резервен вариант за съхранение на вода при тежки и дълги походи.

Сгъваемите бутилки са удобни и при пътуване. За съжаление обаче са сравнително неудобни за ползване и не са особено здрави.

Изхождайки от тези факти, солидните бутилки за многократна употреба имат своите предимства. От тях се пие по-лесно и заради теглото им – не се движат толкова свободно в багажа. Също така в краен случай могат да се използват и като тъп инструмент, например чук. Солидните бутилки също така изолират водата по-добре от сгъваемите. Съответно могат да се използват спокойно като основен съд за съхранение на вода.

Как ще ви е най-удобно да пиете от бутилката?

Основното предназначение на бутилката за многократна употреба е да транспортира и съхранява течности (обикновено вода) и с нейна помощ да се поддържате добре хидратирани. Всяка една бутилка ще ви свърши работа откъм транспортиране и съхранение, но от някои е по-лесно и удобно да се пие в сравнение с други. Обикновено това спада към фактора колко лесно се използва една бутилка, заедно с това лесно ли се носи и отваря капачката.

Тези неща зависят основно от вида на самия отвор.

Стандартната капачка на винт не е особено удобна, особено за хората, които искат да се поддържат добре хидратирани докато спортуват или са в движение. За щастие има достатъчно видове отвори и механизми за затваряне и лесно ще намерите най-удобния за вашите нужди.

Когато се пие директно от бутилката по-тесните отвори са по-лесни за използване, докато по-широките са подходящи когато се налива от бутилката.

Капачка за бърз достъп или капачка на винт

Повечето производители на бутилки за многократна употреба правят различни видове с различни капачки, но повечето хора обикновено предпочитат тези за бърз достъп.

Те имат две основни предимства.

Първото е, че можете бързо и лесно само с една ръка да отворите бутилката.

И второ, това е определящо за това колко често ще пием от бутилката.

По-бързото и удобно отваряне води до по-често пиене от бутилката и по-добра хидратация през целия ден. Съответно ако имате намерение да пиете директно от бутилката и искате да се поддържате хидратирани – то тогава вариантът за капачка за бърз достъп е по-удачен.

Недостатък на капачките за бърз достъп е, че могат да се счупят или повредят в зависимост от използвания механизъм. Освен това също има и малко по-висок риск от замърсяване, но ако не хвърляте бутилката си по земята и не я използва в наистина сурови условия – едва ли ще имате подобен проблем. Все пак никога не е излишно да измивате бутилката си старателно с препарат всеки път когато имате тази възможност.

Като алтернатива можете да използвате и бутилка с капачка на винт. Шансовете подобна капачка да се повреди са минимални. Също така подобни бутилки се мият и почиства по-лесно, а освен това защитават водата по-добре от външни замърсявания. Освен това капачката на винт много трудно ще се отвори сама – съответно няма риск от изливане на течност в багажа ви или пък от загуба на вода когато наоколо няма друг източник.

Тесен или широк отворКогато пиете директно от гърлото на бутилката – от тези с тесен отвор обикновено се пие по-лесно.

Шансът да се залеете с вода е много по-малък и можете да вървите докато пиете. С малки изключения, тесният отвор на повечето такива бутилки обикновено е достатъчен за преминаването на кубчета лед.

Бутилките с широк отвор се пълнят и почистват по-лесно, което за някои хора може да е по-важно. Но най-голямото им предимство е съвместимостта им с много повече филтри за вода. Повечето бутилки за многократна употреба на пазара с широко гърло са съвместими с филтри за вода. Това ги прави по-гъвкав и практичен избор, особено ако държите да пиете възможно най-чистата вода.

Ще пиете ли горещи или студени течности?

Ако искате бутилка, в която да носите горещи или студени течности, а защо не и двете – тези с изолация са по-добрият вариант.

Изолираните бутилки и термосите могат да поддържат топлите течности до 6-7 часа, а студените над 24 часа. Точно такава бутилка ви трябва ако искате да си носите топли напитки в офиса или навън в студеното време. Също така тези бутилки не се изпотяват когато се напълнят с много студена течност, което е допълнително удобство.

Имайте предвид обаче, че изолираните бутилки и термосите обикновено са по-скъпи, по-тежки и по-обемни. Ако не е задължително да поддържате температурата на водата или напитката, която ще носите – то тогава може би е по-добре да се насочите към обикновена бутилка за многократна употреба.

Може да се спрете и на няколко бутилки

Бутилките за многократна употреба са сравнително евтини и има изключително много видове и интересни дизайни – затова много хора предпочитат да си купят повече от една.

Така например можете да си вземете една метална или стъклена бутилка за всекидневно ползване и друга специално за спорт или походи. Може пък да искате и изолирана бутилка, в която да си носите топли или студени напитки за работа съответно през зимата и лятото. Какви и колко бутилки за многократна употреба ще си купите зависи изцяло от вас и вашите нужди.

Материали за изработка на бутилки


Сега след като сте си задали някои по-важни въпроси и имате съответните отговори – нека разгледаме и от какви материали се произвеждат основно бутилките за многократна употреба. Трите най-използвани материала са пластмаса, метал и стъкло. Всеки материал има своите предимства и недостатъци, както и най-добро приложение.

Метални бутилки за многократна употреба

Обикновено се произвеждат от неръждаема стомана и ще запазят напитките ви по-студени за по-дълго време. Освен това издържат на удари и драскане. Ако искате да запазите напитките си студени максимално дълго време и да няма запотяване по външната страна, потърсете метална бутилка с двойна или тройна изолация. Металните бутилки обикновено са по-тежки, по-скъпи и по-обемисти в сравнение с пластмасовите. Повечето от тях трябва да се мият на ръка.

Предимства:

 • Най-здравият и издръжлив материал от всичките.
 • Не представлява опасност за здравето.
 • По-лек от стъклото.
 • Металните бутилки могат да се използват и за съд за загряване или готвене при нужда.
 • Металните компоненти могат да се мият в съдомиялна машина.

Недостатъци:

 • По-тежък материал в сравнение с пластмасата.
 • Може да придаде метален вкус на напитките и водата.
 • Лесно се получават вдлъбнатини при изпускане.

Пластмасови бутилки за многократна употребаТези бутилки също са издръжливи и не се чупят лесно при изпускане. Обикновено са по-леки и евтини от металните. При прозрачните варианти можете лесно да видите колко вода ви е останала. Пластмасата на някои бутилки може да повлияе вкуса на водата и напитките ви.

Избирането на такава с вграден филтър може да помогне, но най-добре изберете бутилка без BPА в пластмасата.

Предимства:

 • Изключително леки.
 • По-здрави и издръжливи от стъклените.
 • Често са по-евтини от останалите видове бутилки.
 • Изключително богат избор от дизайни.
 • Прозрачните ви дават информация за това колко вода е останала.
 • Можете да замразявате вода в тях.

Недостатъци:

 • Някои пластмаси могат да представляват риск за здравето.
 • По-малко издръжлив материал спрямо метала.
 • За производството се използват пластмаси, които замърсяват планетата.

Стъклени бутилки за многократна употребаСтъклените бутилки имат подобни предимства като пластмасовите, въпреки че са по-чупливи и по-скъпи. Повечето са обвити в меки силиконови ръкави, които абсорбират по-голямата част от ударите. Вкусът на водата в тях не се променя.

Предимства:

 • Материалът не представлява опасност за здравето.
 • Запазва вкусовете непроменени.
 • Прозрачните дизайни дават информация колко вода е останала.
 • Стъклените компоненти могат да се мият в съдомиялна машина.

Недостатъци:

 • Най-тежки са от всички видове.
 • Сравнително чупливи са.
 • Не могат да се използват при екстремни температури.

Най-добрите бутилки за многократна употреба

Покупката на бутилка за многократна употреба не е временно решение като бутилираната вода и е редно да се вложи малко повече мисъл в избора.

Ако дори и след прочитането на нашето ръководство нямате ни най малка представа откъде да започнете или просто искате да си намерите наистина добра и качествена бутилка – няма за какво да се притеснявате.

Нека ви представим някои от най-добрите бутилки за многократна употреба на пазара. Просто изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди, бюджет и вкус.

1. Стоманена бутилка HEISTON ProБутилката е изработена от неръждаема стомана и има вместимост от 500 милилитра. В нея може да се държи вода, сок, чай или друга напитка по избор. Направена е от двойни стени с вакуумна изолация.

Може да се използва за фитнес, йога, пилатес, танци и всякакъв спорт, както и за ежедневно ползване в домашни или офис условия. Може да запази топла напитка до 6 часа и студена до 12 часа.

Не се хлъзга и пасва идеално във всяка длан.

Затваря се с вакуумна капачка, която приляга плътно и няма риск от протичане. Дизайнът е елегантен и е подходящ за бизнес срещи или походи в планината.
Купи сега

2. Бутилка за филтриране на вода Brita Fill&Go VitalОсвен кани за филтриране на вода от Брита са създали и бутилка за многократна употреба, която има същата функция. Така можете да бъдете сигурни, че където и да се намирате и каквато и вода да си налеете – тя ще е максимално чиста и свежа. Принципът на филтриране е с филтър като при каните за филтриране на вода.

Самата бутилка е изработена от висококачествена пластмаса без ВРА, която е напълно безопасна.

Капацитетът й е 600 милилитра и лесно се побира в чанта, раница и длан. Филтърният диск може да пречисти 150 литра вода преди да е необходима смяна. Той пречиства до 99% от хлора, ръждата и другите органични субстанции във водата.
Купи сега

3. Стъклена бутилка HeistonТази бутилка е изработена от чисто стъкло и в нея можете да съхранявате вода или друга любима напитка. Тя не съдържа ВРА, олово, химикали или токсини, които са вредни за здравето.

Поддържа напитките свежи без да променя вкуса им по какъвто и да било начин. Идеална е за спорт, носене в чанта, за походи или за ежедневно ползване.

Има широк отвор за лесно почистване и наливане. Дизайнът е тънък и пасва идеално в дланта, както и във всяка раница или кола.
Купи сега

4. Бутилка стъклена Pure Water 4 SeasonsТази бутилка е изработена от специално боросиликатно стъкло и еко материали. Има четири награди за дизайн по скандинавска технология с много удобна форма.

Вместимостта варира според избраният модел от 300, 500 и 800 милилитра.

В това стъкло могат да се наливат всякакви студени и горещи течности без притеснения – това прави бутилката отличен избор за всичките четири сезона от годината.
Купи сега

5. Бутилка за вода Ars UnaБутилката може да се използва за спорт, при пътуване, за поход, за училище, в офиса или в ежедневието. Вместимостта й е 500 милилитра. Изработена е от пластмаса и не съдържа ВРА или каквито и да било вредни за здравето частици.

Устойчива е на удар и температура от -20 до +100 градуса по Целзий. Не трябва да се използва в микровълнова фурна и съдомиялна машина.
Купи сега

6. Бутилка за вода двустенна Kambukka Reno InsulatedТова е една модерна и лесна за използване бутилка, при която само с едно завъртане на горната част на капака вече можете да пиете. С премахването на цялата капачка лесно можете да почистите бутилката или да добавите лед или нещо друго в напитката си.

Тя е напълно устойчива на протичане и може да запази студени напитки до 9 часа и горещи до 5 часа.

Има интересен дизайн с флорални мотиви, за който ще получите доста комплименти. Снабдена е с удобна дръжка за носене и твърда подложка. Материалът на изработка е инокс, а бутилката се предлага с вместимост от 300 и 500 милилитра.
Купи сега

7. Бутилка за вода Lock and Lock Tritan AquaПластмасова бутилка за многократна употреба от серията Аква. Капакът на бутилката може да се превърне в чаша, а само с едно щракване е напълно завит и няма риск от протичане.

Подходяща е за микровълнова фурна (но без капака). Може да се замразява във фризер.

Капацитетът й е 650 милилитра, а пластмасата е напълно безвредна за здравето.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

8. Бутилка за вода от тритан Kambukka EltonБутилката е иновативна и има три възможности на капачката – натискане за пиене и пускане за затваряне, постоянно отворена за пиене, заключена против протичане.

Това я прави идеална за всякакви приключения, спорт и дори за ежедневието.

Тя се разглобява на части с цел бързо и лесно почистване на ръка или в съдомиялна машина. Изработена е от тритан и има вместимост от 750 милилитра.
Купи сега

9. Термо бутилка Corkcicle 2016DNYТова е термо бутилка, която има трислойна изолация и предлага съвършен контрол на температурата. Проектирана е с широко гърло за да можете лесно да добавите плодове или лед в напитката си. Поддържа студените напитки до 25 часа, а топлите до 12 часа.

Изработена е от неръждаема стомана и има плоски страници за по-лесен захват. Дъното й е гумирано за да не се хлъзга.

Капачката запечатва вакуумно и няма риск от протичане.
Купи сега

3.8/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!