Всички категории

7-те Най-Добри Комплекти Тигани

Тиганите са сред основните кухненски пособия и като такива всяко домакинство трябва да притежава поне няколко.


Независимо дали избирате първите си тигани или искате да обновите старите и захабени такива – има някои тънкости, които просто трябва да се вземат предвид.

Изхождайки от факта, че тиганите са често използвани, вероятно бихте искали да изберете здрави и качествени, които да издържат дълго време на експлоатация и да оправдаят инвестицията ви. Но един добър тиган освен здрав трябва да разпределя топлината от котлона равномерно, да я оползотворява възможно най-ефективно, да има качествено покритие и да може да се използва за приготвянето на всякакви храни.

Как да изберем добри тигани според котлоните си

Преди всичко е добре да съобразите кои тигани са съвместими с печката и котлоните ви. Много производители на тигани и тенджери обявяват за кои котлони са подходящи и за кои – не. Ако за избраните тигани това не е споменато, можете да попитате служител в магазина, да проверите с производителя или просто да потърсите отговор в интернет.

Керамични котлони

Можете да използвате всякакви тигани освен медни, от неръждаема стомана с открита медна основа и стъкло. Избраните тигани трябва да имат гладка и плоска основа, за да се осигури максимално добър контакт с керамичния котлон. Традиционни чугунени тигани също могат да се използват, но не ги движете много по котлона защото има риск от надраскване и повреда.

Газови котлони

Всички тигани, независимо от материала, могат да се използват на газов котлон. Просто не забравяйте да регулирате силата на огъня, за да не излиза извън основата на тигана и съответно да повреди дръжката му.

Индукционни котлониТози тип котлони стават все по-популярни и предпочитани, но не работят с всякакви тигани. Обикновено индикаторната светлина на котлона започва да мига ако върху него е поставен тиган от неправилен материал или същият просто не се нагрява.

Единствените тигани, които могат да се използват с индукционни котлони са тези с магнитен материал в основата си, например чугунени или от неръждаема стомана Алуминиевите и медни тигани не могат да се използват, освен ако в основата им няма слой от магнитен метал.

Материали, от които се изработват тигани

Време е да разгледаме по-подробно и материалите, от които най-често се изработват тигани, заедно с техните предимства и недостатъци.

Алуминий

Повечето алуминиеви тигани имат емайлирано покритие отвън и незалепващо отвътре. Това ги прави здрави, лесни за почистване и устойчиви на надраскване и петна. Можете да намерите тигани от формован или анодизиран алуминий, които приличат на чугунени, но са по-леки и имат по-добра топлопроводимост.

Чугун

Този материал се нагрява бавно, но задържа топлината дълго, което го прави тиганите от него идеални за бавно и равномерно готвене на по-ниски температури. Не забравяйте, че дори след изключването на котлона, храната ще продължи да се готви за известно време на такъв тиган. Чугунените тигани без покритие не трябва да се слагат в съдомиялна машина, но за щастие повечето имат емайлирано покритие отвън и незалепващо отвътре.

Мед

Медта има отлична топлопроводимост. Добрите медни тигани са наистина скъпи, но за сметка на това могат да бъдат вечни. Медта обаче реагира с по-киселинни храни, месо и риба, затова обикновено тези тигани имат покритие от неръждаема стомана или калай. Медните тигани изискват по-внимателно почистване и поддръжка ако държите да имат добър външен вид през годините.

Анодизиран алуминий

Тиганите от анодизиран алуминий се отличават с дълбок сив или черен цвят. Покритието им не се бели, напуква, чупи и не реагира с различни храни. Можете да използвате и метални бъркалки, но има риск да одраскат покритието. Тези тигани не са безопасни за миене в съдомиялна машина, но за сметка на това покритието им е незалепващо. Отличават се с лекота и бързо загряване. Тиганите от анодизиран алуминий са скъпи, но обикновено оправдават инвестицията ако се ползват с котлони, различни от индукционните.

Неръждаема стомана

Тези тигани са направени да издържат доживотно ползване, но са сравнително скъпи. Храната понякога залепва за тях, затова се изисква използването на малко повече мазнина при готвене. Неръждаемата стомана не е добър проводник на топлината и има риск от неравномерно загряване, но при някои тигани има покритие от алуминий или мед за подобряване топлопроводимостта. Готвенето на по-ниски температури също е добро решение на този проблем. Тиганите от неръждаема стомана могат да се мият в съдомиялна машина.

Размери на тиганите


Избирането на тигани с подходящите размери е изключително важно. Малък тиган би свършил работа за приготвянето на едно-две яйца, докато в голям и дълбок можете да приготвите дори супа. Реално няма правилен и грешен избор що се отнася до размерите на тиганите.

Всичко зависи изцяло от вашите нужди – какво ще готвите, колко често и в какви количества.

Някои домакини предпочитат по-малки и плитки тигани, други пък искат големи и дълбоки, а трети биха предпочели да имат всякакви размери под ръка.

Форма

Формата на тигана обикновено е определяща и за това какво може да се готви в него. Например повечето грил тигани са с квадратна форма.  Но като цяло по-широките и плитки тигани са по-подходящи за готвене, където е необходимо изпаряване.

Капаци

Ако избирате комплект тигани е много вероятно в него да има и капаци за тях.  Когато пък избирате единичен тиган, то е добре да помислите дали ще имате нужда от капак и ако да – да изберете и подходящ такъв. Хубавите капаци са направени от същите материали като тиганите, за да издържат на същата топлина. На пазара преобладават и стъклените капаци, които пък ви позволяват да наблюдавате храната докато се приготвя без да ги вдигате.

Съхранение

Мястото за съхранение на кухненските съдове обикновено е недостатъчно и е проблем за повечето домакини.  Затова и избирането на комплект тигани, които могат да се събират един в друг е доста добър вариант, особено ако нямате много налично място в шкафовете.

Най-добрите тигани


Когато избирате тигани е важно да прецените какво най-често ще готвите и в какви количества. И докато малките по размер тигани са подходящи за сам човек или двойка, то големите пък вършат добра работа когато се готви за цяло семейство.

Повечето домакини обикновено предпочитат да си вземат комплект тигани за по-голямо удобство. Там преобладават тигани от всички размери – от малки и плитки през големи и дълбоки та чак до грил тиган.

Разбира се, това какви тигани ще предпочетете зависи изцяло от личните ви предпочитания, нужди и най-вече бюджет.

Нека ви представим и някои от най-добрите тигани, които към момента могат да се намерят на пазара.

1. Комплект тигани Tefal Ingenio ExpertiseКомплектът се състои от два кръгли тигана – един с диаметър 24 сантиметра и един с диаметър 28 сантиметра, както и дръжка.

Тиганите могат да се използват за печене и пържене.

Работят с котлони на газ, индукция, халоген, стъклокерамика и електрически. И двата тигана имат термоспот технологията на производителя. Могат да се мият в съдомиялна машина.
Купи сега

2. Комплект тигани Ingenio EssentialКомплектът се състои от уок тиган с диаметър 24 сантиметра, тенджера с диаметър 24 сантиметра и дръжка. Тиганът и тенджерата могат да се използват на котлони на газ, електричество, халоген и стъклокерамика. Изработени са от алуминий.

Могат да се мият в съдомиялна машина.
Купи сега

3. Комплект Tefal Chefs IngenioУниверсален комплект за сотиране, пържене и печене. Състои се от два тигана, една касерола и дръжка. Тиганите и касеролата могат да се ползват на газов, електрически, халогенен, индукционен и стъклокерамичен котлон. Изработени са от алуминий.

Могат да се мият в съдомиялна машина.
Купи сега

4. Комплект тигани Berlinger Haus, BH 1288NКомплектът се състои от три тигана съответно с диаметър от 20, 24 и 28 сантиметра. Изработени са от кован алуминий с висока топлопроводимост. Имат индукционно дъно, което им позволява да работят с индукционни котлони.

Топлината по дъното се разпределя ефективно и храната не загаря благодарение на трислойното мраморно покритие, последвано от слой алуминий и слой стомана. Тиганите могат да се мият в съдомиялна машина.
Купи сега

5. Комплект съдове за готвене Pratik living Stone Chef 16245802Комплектът се състои от осем части – три тигана с диаметър от 20, 24 и 28 сантиметра, две тенджери с диаметър 16 и 18 сантиметра и тенджера с две дръжки и диаметър от 24 сантиметра. Има и два стъклени капака с диаметър от 16 и 24 сантиметра. Съдовете са изработени от алуминий с незалепващо покритие и черен каменен ефект. Покритието е устойчиво на драскотини и ожулвания.

Подсилено дъно, което дава съвместимост с всички котлони, включително индукционни.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Комплект съдове за готвене Pratik living – алуминий с каменно покритиеКомплект от осем части – три тигана с дръжки и диаметър от 20, 24 и 26 сантиметра, две тенджери с дръжки и диаметър от 16 и 18 сантиметра и тенджера с две дръжки и диаметър от 24 сантиметра. Има и два стъклени капака с диаметър от 16 и 24 сантиметра. Тиганите и тенджерите са от алуминий и имат каменно покритие, което не залепва и не се драска.

Комплектът работи с всички котлони, включително и индукционни.
Купи сега

7. Комплект тигани Cermalon CeramicКомплектът се състои от три тенджери и два тигана. Тиганите са с диаметър от 20 и 24 сантиметра, а тенджерите – 14, 16 и 20 сантиметра. Съдовете могат да се ползват за всички котлони, включително индукционни, както и във фурна. Включени са и стъклени капаци с отвори за пара. Тиганите и тенджерите са изработени от алуминий с керамично покритие.
Купи сега

Често задавани въпроси

Какво означава “незалепващо покритие”?

Най-просто казано, това е горното покритие на тигана, което предотвратява залепване на храната при готвене. Така се намалява и необходимото количество мазнина. Повечето видове тигани имат незалепващо покритие, но такова най-често се среща при алуминиевите, чугунените и тези от неръждаема стомана. Все пак откъм качество незалепващото покритие при различните тигани може да варира, затова избирайте внимателно.

Най-добре е да търсите тигани на позната и доказана марка или поне такива с брандирано покритие като Тефлон или Силвърстон. 

Не използвайте метални или абразивни бъркалки, тъй като те могат да надраскат и повредят незалепващото покритие.

Кои тигани са съвместими с индукционни котлони?С индукционни котлони работят само тиганите, които имат феромагнитни материали в основата си.  Чугунените тигани и магнитните от неръждаема стомана са съвместими с индукционни котлони, но алуминиевите, медните и стъклените не, освен ако нямат добавен магнитен материал в основата си.

Внимавайте когато избирате тигани от неръждаема стомана защото могат да имат основа от различен материал, който блокира магнитното поле. Повечето производители на тигани посочват на опаковката дали те са съвместими с индукционни котлони.

Какво представляват анодизираните тигани?

Анодизираният слой, който най-често се среща при алуминиевите тигани, прави метала по-твърд и здрав, създава цветна повърхност и предпазва от петна и корозия. С такива тигани могат да се използват всякакви бъркалки, дори метални и няма да има риск от издраскване. Имайте предвид, че не всяко анодизирано покритие е незалепващо.

3/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!