Всички категории

8-те Най-Добри Видеорегистратори, DVR Камери за Kоли

Видеорегистраторите, известни още като камери за коли или автомобилни камери, са точно това, което си мислите.


Това са камери, които се монтират в автомобили.

Има множество причини, поради които някой може да реши, че иска да си монтира видеорегистратор.
При този тип техника има множество функции, които трябва да се вземат предвид преди покупката, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор.

Функциите могат да варират, а също така кои ще са най-важните за вас ще зависи основно от това какво търсите и какви са основните ви притеснения.

Може би сте родител, който се притеснява от поведението на детето му зад волана.

Има решение за това.

Имате малък бизнес с доставки?

Има решение и за това.

Просто искате да имате видеорегистратор в автомобила си, за да защитите себе си и околните в случай на пътен инцидент?

Можете да се обзаложите, че видеорегистраторът ще ви помогне и в този случай.

В това ръководсво ще разгледаме някои от основните функции, които трябва да вземете предвид когато избирате своя видеорегистратор.

Също така ще споменем и какво означава всяка от изброените функции, за да сте напълно сигурни, че ще изберете правилния видеорегистратор.

Качество на камерата


Видеорегистраторите идват с различен набор от екстри според модела, но вероятно най-важното около тях е какво е качеството на записа.

Камера с високо качество ще запише много по-чиста картина, което може да е много полезно ако ви се наложи да гледате различни детайли в записа след инцидент например.

Ето и какви технически характеристики да имате на ум що се отнася до качество на камерата.

Резолюция

Отнася се до яснотата на видео записа

Първото нещо, което е добре да забележите когато става дума за покупка на видеорегистратор е каква е резолюцията на камерата.
Обикновено резолюцията ще бъде изразена в цифри, които обозначават броя пиксели.

Ако камерата е с резолюция от FHD 1080p това означава, че пикселите по вертикала са 1080.

Камера с резолюция от 1440p означава, че вертикалните пиксели са 1440.

Съответно камера с резолюция от 2160p означава, че броят пиксели по вертикала е 2160.

Най-общо казано, колкото повече са пикселите – толкова по-добре.
Когато една камера е способна да запише повече пиксели, това означава, че изображението ще бъде по-ясно, което е много важно.

Препоръчително е да купите камера с резолюция от поне 1080p, въпреки че ако можете да си позволите камера с по-висока резолюция (например 4К), препоръчваме да купите нея.

Полезрение

Oпределя колко площ ще бъде заснета на видео

Полезрението на камерата е важно за това колко широк обхват ще имат камерата и колко ще бъде видимата площ на записа.
Някои камери имат тясно полезрение, но други пък са специално направени да имат широко полезрение и позволяват на потребителите да заснемат много повече във всеки един момент.

Разбира се, подобно удобство има и своите недостатъци.

Когато полезрението на една камера е прекалено широко, това може да окаже негативен ефект върху качеството на изображението, защото пикселите са разпръснати малко повече.

За съжаление, производителите на видеорегистратори не предоставят най-добрата информация относно полезрението на продуктите им.
На всичкото отгоре, няма определен стандарт за полезрение, който да послужи като отправна точка.

Някои производители предоставят хоризонталното полезрение на камерата, докато други издуват полезрението изкуствено, като предоставят измерванията му по диагонал.

Препоръчително е да потърсите снимки или видеа снимани с избрания модел видеорегистратор преди да го купите, за да видите какво е полезрението на камерата и колко детайлна е картината.

Ако прецените, че камерата ще може да заснеме всичко, което може да искате, вероятно ще се справи със задачата и можете да я купите.

Честота на кадрите

30 кадъра в секунда е най-добрият избор

Тъй като видеорегистраторите заснемат видео, а не снимки, кадрите в секунда са важен фактор.

Най-общо казано, повечето видеорегистратори снимат с 30 кадъра в секунда.

Това е стандартна честота на кадрите и ще бъде напълно достатъчна за повечето потребители.

Някои видеорегистратори са стъпка напред и снимат с до 60 кадъра в секунда.
В резултат на това се получава много по-плавен видеозапис.

60 кадъра в секунда са отличен избор за заснемане на спортни събития, но за използване в автомобили може би са прекалено много.
Освен това запис с 60 кадъра в секунда може да заеме два пъти повече място за съхранение от запис с 30 кадъра, което означава, че ще заснемете наполовина като дължина видео преди да останете без налична памет.

Ако обмисляте да поставите голяма като обем карта памет, това обаче не бива да ви притеснява толкова.

Ако видеорегистраторът, който сте си избрали предлага опция за снимане с 60 кадъра в секунда, това може да бъде приятен бонус, от който да се възползвате при нужда.

Вероятно камерата ще има настройка и за заснемане с 30 кадъра в секунда, така че вие решавате кое да бъде. Дори можете да тествате двата вида запис и да прецените разликите и дали си заслужават.

Нощно виждане


За да виждате какво се случва и след залез слънце

Последната функция, която да вземете предвид е нощното виждане.
То може да бъде много полезно за някои шофьори – особено за тези, които шофират често по тъмно.

В края на краищата, обикновената камера може да се окаже безполезна при снимане по тъмно ако няма достатъчно светлина.
При подобни случаи нощното виждане може да бъде разликата между доказване на невинност при инцидент или не.

Нощното виждане се грижи дори и при никаква светлина да има достатъчно детайл на видеозаписа, за да се разбере какво точно се случва.

Записът може да не изглежда толкова цветен, колкото през деня, но това няма особено значение, след като виждате детайли като например регистрационни номера.

Други функции и детайли

Докато качеството на изображението е вероятно най-важното нещо, което да вземете предвид когато купувате видеорегистратор, не е единственото нещо, което да обмислите.

Видеорегистраторите идват с много други функции, които спомагат за лесната им употреба.

Представяме ви най-важните допълнителни функции, които можете да намерите в един видеорегистратор.

Монтаж – вакуум или залепване?Когато купите своя видеорегистратор ще трябва да го монтирате някак.

Има няколко начина за монтаж.

Повечето видеорегистратори могат да се монтират на таблото на автомобила, но други се монтират директно на предното стъкло.

Това е полезно, за тези, които не искат да задръстват таблото си с различни джаджи и вече например имат монтирана стойка за телефон.

Най-общо казано, видеорегистраторите се монтират на таблото или предното стъкло чрез вакуум, като това е достатъчно стабилен метод.

Други обаче, вместо вакуум имат залепваща подложка, която се залепва за таблото или стъклото.

Този метод за монтаж може да бъде малко по-неприятен от гледна точка на това, че след това подложката се отлепя и мести трудно и понякога може да остави следи от лепило.

Все пак има и предимство на монтажа чрез залепване, защото залепващата подложка обикновено е по-малка като площ от вакуумната, така че ако имате малко място за монтаж, залепването може да е по-добрата опция за вас.

Безжична свързаност – интернет или блутут?

Живеем във времена на умни устройства, затова е логично да имаме и видеорегистратори, които се свързват към интернет или друго устройство чрез блутут.
Има редица предимства на това вашият видеорегистратор да има безжична свързаност.

За начало, ако видеорегистраторът може да се свързва към телефона с блутут, можете да правите редица неща директно от телефона си, например да триете записи, да настройвате регистратора и каквото още се сетите.

Така няма да ви се налага да се мъчите с малкия вграден във видеорегистратора екран или да се борите с лошо направените менюта.
С връзката към интернет получавате друг набор от функции към видеорегистратора.

Например, видеозаписите могат директно да се качват в интернет и да се гледат от други устройства – телефони или компютри.

Някои видеорегистратори дори комуникират със смартфони чрез интернет, което означава, че ще получите същите функции като при свързване с блутут.
Когато свържете регистратора с интернет ще можете да теглите и разглеждате записите си директно от телефона си.

Но коя опция за свързаност е по-удачна?

Блутут свързаността би била повече от достатъчна за повечето хора, които искат добавени функции към тези на видеорегистратора си.
Ако обаче не ви трябват и не ви пречи да правите настройките си директно от екрана на видеорегистратора, тогава може изобщо да не купувате такъв с допълнителна свързаност.

GPS – местоположение и скоростПодобно на блутут свързаността, GPS може да добави различни функции към видеорегистратора, въпреки че не е задължителна екстра.

GPS свързаността ви позволява да виждате с каква скорост се движите и ви показва настоящото ви местоположение, което понякога е полезно, за да се определят детайли около пътен инцидент.

Разбира се, тази функционалност е много полезна и при служебни автомобили, които се шофират често и от различни хора.

Така можете да следите записите и да имате много по-точна информация за местоположение и скорост, с която са се движили.
Видеорегистраторите с вграден GPS позволяват следене на автомобила и навиците на шофьорите, което е отлично за работодатели при опасно шофиране и инциденти.

И докато GPS функционалността може да е маловажна за някои, за други потребители пък може да е крайно необходима.
Ако ви допада идеята да можете да следите къде се е движил автомобила ви и с каква скорост, потърсете видеорегистратор с GPS.

Памет за съхранение на записи

Видеозаписите могат да заемат много памет според резолюцията, затова е важно да изберете регистратор с достатъчно памет.

За щастие имате достатъчно опции що се отнася до паметта.

За начало повечето видеорегистратори имат сравнително малко вградена памет, което означава, че няма да се притеснявате с външна памет ако не искате.

Видеорегистраторите обикновено започват с около 4 гигабайта памет, но ако искате да записвате повече клипове потърсете модел с повече вградена памет.

Повечето видеорегистратори предлагат опцията за добавяне на външна памет посредством карта, така че да добавите колкото искате памет.
Някои камери ще имат карта в комплекта, докато други не и ще трябва сами да си я купите.

Преди да си купите допълнителна памет проверете до какъв обем карти поддържа видеорегистраторът.

Препоръчително е да си вземете карта с 32 или 64 гигабайта, за да сте сигурни, че имате достатъчно пространство за запазване на заснетите видеоклипове.

Защита на записите – за да не се изтриват автоматично важните клиповеПонякога може и да не разберете кога стар запис е изтрит автоматично, за да се запише нов на негово място.
Ще разберете какво се е случило чак след като ви потрябва записа и го потърсите, а него вече го няма.

За щастие, много видеорегистратори имат защита против автоматично изтриване.

Най-честата защита е сензорът, който засича внезапна промяна в движенията и казва на камерата да запамети записа, защото вероятно е инцидент.
При много видеорегистратори след като записът е запазен, той се заключва и не може да бъде изтрит, което е полезно ако искате по-късно да го свалите.

Разбира се, не разчитайте винаги на защитата от сензора.

Ако ви се е случил наистина неприятен инцидент, свалете записа при първа възможност.
Понякога дори може камерата да се повреди и с това и картата памет в нея и записът да не може да се свали.

Запис на аудио – едно полезно допълнение към видеото

Въпреки че най-важната функция за един видеорегистратор е да записва видео, понякога и аудио записът може да бъде полезен.
Така освен случващото се наоколо, можете да записвате разговори в трафика, какви се случва около автомобила и т.н.

Не всички регистратори могат да записват аудио, но много го имат налично като функция, ако ви трябва.

Най-общо казано записът на аудио не добавя много към цената на един видеорегистратор, което е добра новина.

Мониторинг на водача – какво се случва вътре в автомобилаНе всички видеорегистратори имат само една камера, която снима пътя отпред.

Някои модели имат две камери – една, която снима навън, и една навътре.

И докато повечето хора вероятно имат нужда само от опцията да снимат случващото се на пътя, някои шофьори може да искат и да наблюдават случващото се в автомобила, например ако карат такси или за Убер.

За тази цел някои видеорегистратори имат една камера, която снима навън и една, която снима вътре в купето.

Подобна функционалност има своите недостатъци, които за някои хора може и да си струват.

За начало – записът от две камери означава, че една минута видео ще заема два пъти повече място в паметта.
Ако ще купувате видеорегистратор с две камери, препоръчително е да си купите и възможно най-голямата като обем карта памет.

Друг недостатък на двойните камери е цената.

Да се добави втора камера към видеорегистратора добавя доста към цената, особено ако се стремите към висококачествен модел с хубави камери.

Вграден екран – за да гледате записите си директно

Докато някои видеорегистратори се свързват директно към телефон или компютър, за да се гледат записите и правят настройки, други имат вграден екран, който улеснява процедурата.

Чрез вградения екран ще можете да разглеждате записи, да правите настройки и много други.

Най-общо казано, по-големите екрани ще направят по-лесно боравенето с менюто на регистратора и ще можете да виждате по-лесно детайлите на записите.
Все пак не очаквайте екран с високо качество като на смартфон.

Екраните на видеорегистраторите обикновено са между 5 и 8 сантиметра по диагонал, но ако можете заложете на възможно най-голям екран.

Обикновено екраните на видеорегистраторите са LCD и са достатъчно ярки, за да се виждат и през деня, което е полезно при по-слънчеви дни.

Екран с висока резолюция е добър избор, но повечето видеорегистратори обикновено са с ограничени откъм качество дисплеи.
Ако възнамерявате да гледате видеозаписи и да търсите детайли в тях, препоръчително е да го правите на смартфон или компютър.

Батерия


Повечето видеорегистратори се захранват директно от акумулатора на автомобила

Голяма част от видеорегистраторите са направени да се захранват от автомобилния акумулатор, така че ще работят когато сте на контакт.
Въпреки това има модели, които имат вградена батерия, което означава, че могат да работят и без постоянно захранване от автомобила.

За повечето хора подобна функция не е от значение, но за някои може и да е важно.

Така например видеорегистратор с вградена батерия може да снима и когато автомобилът е паркиран и така може да заснеме щета на паркинг.

За съжаление, повечето видеорегистратори имат батерия, която издържа броени минути, не повече.

Като алтернатива за някои може да бъде използването на екшън камера като GoPro като видеорегистратор.
GoPro имат батерии, които са направени да издържат дълго време, но ще трябва ръчно да пускате и спирате записите.

Автоматичен старт – стартира записа при завъртане ключа на контакт

Видеорегистраторите са направени да снимат докато шофирате, затова изборът на устройство, което се включва автоматично при завъртане на контакт е полезно.

Автоматичният старт на запис включва камерата и тя започва да записва сама.

Когато изгасите автомобила, записът се записва в паметта и се изключва отново автоматично.
За хората, които нямат проблем с това ръчно да включват записа и да го спират след това, може и да не търсят подобна функция.

Автоматично презаписване – изтрива старите записи и ги заменя с нови

Автоматичното презаписване позволява при привършване на паметта, устройството само да изтрива най-старите записи и да ги заменя с най-новите.
Така няма нужда да следите паметта на картата или видеорегистратора, просто старите записи автоматично ще бъдат презаписани с нови.

Това е добре донякъде, но е проблем ако имате важни стари записи, които не сте свалили.

Затова е важно когато има важен запис, да го свалите възможно най-бързо, за да се уверите, че няма да бъде изтрит в даден момент.
Функцията за автоматично презаписване означава, че няма да има нужда да се притеснявате за това дали имате достатъчно памет.

Заключение

Какво можем да обобщим и заключим от изписаното в това ръководство?

Казано най-просто, има някои неща, които да имате предвид при избора на видеорегистратор.
Ако обмислите всичко, от което имате нужда и изберете устройството според тези критерии, покупката ще е много по-обмислена и добра.

Ако сте по-объркани след прочитане на ръководството, имаме няколко съвета, които да ви насочат.

Ако търсите просто видеорегистратор, който да върши добра работа, препоръчваме да заложите на такъв с 1080p резолюция и интернет свързаност, автоматичен старт на записа и презаписване върху старите клипове.

Едва ли ще ви трябват други функции, освен ако не се притеснявате за допълнителни неща или не сте работодател със служебни автомобили.
Но независимо какво търсите в един видеорегистратор, не би трябвало да изпитвате сериозни затруднения при избирането.

В случай, че се затруднявате, представяме ви някои от най-добрите видеорегистратори на пазара:

1. DVR Xmart CDR207GPS


Този видеорегистратор ви позволява да записвате всичко, което се случва на пътя и то с невероятно качество и детайл.
Резолюцията на запис е FHD 1080p, за чиято яснота се грижи вграденият процесорен чип от висок клас на Новатек.
Дори и в тъмната част на денонощието можете да разчитате на детайла картина.

Екранът е 2.7-инчов и на него можете да виждате записите в реално време, както и да настройвате устройството.
Ъгълът на заснемане е 170 градуса, което е достатъчно широкоъгълно, за да се обхваща цялото пътно платно.
Видеорегистраторът записва и звук, както е налична и функция за запис без прекъсване при запълване на паметта, при която най-новите кадри се записват на мястото на най-старите.

Има сензор, който включва камерата на запис при по-резки движения, както и вграден GPS модул за получаване на кординати и следене на скоростта.
Купи сега

2. Mio MiVue 785 GPS


Видеорегистраторът снима всичко, което се случва на пътя с невероятен детайл благодарение на камерата с FHD 1080p резолюция.
Ъгълът на заснемане е 140 градуса, а оптиката е не на кого да е, а на Сони.

Това ви гарантира изключително ясно изображение, детайли и отлична осветеност дори при минимална светлина. Записът стартира автоматично със запалване на автомобила.
Настройването на устройството става лесно и бързо, само за няколко минути. Има вграден сензор, който отчита внезапните промени в движението и създава запис, който е защитен от автоматично изтриване.

Моделът има и вграден GPS за максимално точно позициониране на всеки запис и допълнителна информация като скорост на движение и други.
Купи сега

3. Garmin Dash Cam 55


Видеорегистратор от висок клас с една камера.
Резолюцията на снимане е 1440p с 60 кадъра в секунда, което е предостатъчно за заснемане на ярка, ясна и детайлна картина.
Има вградена безжична свързаност с интернет и GPS.

Разполага със сензор за запис при резки движения и удари, което позволява на камерата да заснема и щети на паркинг, когато автомобилът е в покой. Може да му се постави карта памет до 64 гигабайта.
Вграден екран с диагонал 2 инча и батерия, с която устройството издържа до 30 минути.
Купи сега

4. Prestigio RoadRunner 545


Видеорегистраторът е с ярък и голям 3-инчов дисплей за възможно най-лесна работа при запис и навигиране през менютата.
Зрителният ъгъл е 170 градуса, което позволява записване на целия път, дори цели кръстовища.

Камерата е с подобрена ефективност дори при ниска осветеност.
Качеството на запис е HD, което е достатъчно за добра и детайлна картина. Има вграден сензор, който усеща внезапно ускорение или спиране и съответно записва и защитава файловете.
Купи сега

5. Видеорегистратор DVR Xiaomi


Този видеорегистратор е с една камера с FHD 1080p резолюция и 160-градусов зрителен ъгъл.
Освен видео, камерата може да записва и аудио. Устройството е с вграден високоговорител.

Вградената памет е с капацитет от завидните 64 гигабайта, като има и слот за карта памет.
Екранът е с диагонал от 3 инча и е тъч скрийн. Вградена батерия от 3400 милиапмер-часа.
Купи сега

6. Видеорегистратор Navitel R800


Устройството записва картина в резолюция FHD 1080p. Разполага с 4-инчов екран с резолюция от 800х480 пиксела за лесна работа и ясно изображение.

Поддържа карта памет с размер до 256 гигабайта. Вграден сензор за реагиране при удар – с него видеорегистраторът сам улавя индиценти и защитава записите от тях. Отлична картина на записа и при слаба осветеност.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. IROAD Q9


Този видеорегистратор разполага с две камери – една предна и една задна, като и двете снимат в 1080p FHD резолюция с 30 кадъра в секунда и имат нощен режим. Устройството има система за предупреждение и безопасност.

Тя генерира визуални и звукови сигнали при опасности като излизане от пътното платно, удари отзад или връщане на автомобила отпред. Вградена система за нощно виждане осигурява ясна и детайлна картина дори през нощта.
Има и безжична интернет свързаност и приложение за смартфони.
Купи сега

8. DVR 2Drive EXECUTIVE


Моделът е с една камера, която записва видео в 1080p FHD резолюция и има 170-градусов ъгъл на виждане.
Допълнителната памет, която може да се добави в устройството е 32 гигабайта.

Видеорегистраторът е с 4-инчов LCD екран и вградена батерия с капацитет от 380 милиампер-часа.
Купи сега

3.2/5 - (43 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!