Всички категории

12-те Най-Добри Килими

Избирането на подходящ килим може да бъде сложно.


Правилно подбраният може да направи помещението още по-приятно за обитаване и обратното – лошо подбраният може да остави чувство сякаш нещо е не както трябва.

Има много неща, които е добре да вземете предвид при избора на килим, включително материал, цвят и размер.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно, което трябва да знаете за килимите и в края ще ви представим някои от най-добрите на пазара.

Материали на изработка

Вече сте решени, че искате килим от естествен и издръжлив материал, но не знаете какъв точно да бъде той – нека ви помогнем с това.

Юта

Материалът е с топли и естествени тонове и мека текстура, които придават на килимите луксозно и комфортно усещане.

Идеални са за поставяне във всекидневна, детска стая и дори спалня.

Сизал

Килимите от тъкан сизал са най-здравата естествена подова настилка, което ги прави отличен избор за помещения с голямо натоварване и трафик като коридори, стълби и т.н.

Също така можете да използвате подобен килим за създаване на топлина и уют в общите помещения.

Кокосови влакнаКилимите от кокосови влакна задържат топлината и създават допълнителен уют със своите златисти нюанси. Те са изключително здрави, което ги прави идеални за коридори.

Морска трева

Морската трева се счита за най-здравият естествен материал, от който се изработват килими. Това означава, че можете спокойно да използвате подобен килим за изключително натоварените помещения.  ‘

Имайте предвид, че подобен килим не е особено подходящ за използване във всекидневни и спални.

Вълна

Разнообразен материал, който е известен с това, че е издръжлив и може да се намери в различни цветове и текстури. Естествената устойчивост на вълната към износване прави килимите от нея идеални за всяко помещение в дома.

Размери

Килимите се предлагат в множество различни стандартни размери, като понякога има и възможност за изработката на такъв по предварително зададени нестандартни размери.

Първото нещо, което трябва да решите е дали искате килимът да обхваща цялото помещение или да акцентира върху определени зони в него.

Ако изберете втория вариант можете да вземете един или повече по-малки килими, но просто се уверете, че те ще си подхождат и няма да се открояват прекалено, за да отвличат вниманието.

Ако пък искате един голям килим, тогава ще трябва да спазите някои основни правила при избирането на размерите му.

Дизайн


Независимо дали ще избирате интериора си според килима или обратното, не забравяйте, че килим със крещящ дизайн или принт ще отклони вниманието към себе си, а такъв с по-неутрален дизайн ще се слее с обзавеждането.

Текстурата е може би най-пренебрегваната част при избора на килим, а това не трябва да е така, особено при естествените материали. Помещение, в което са комбинирани различни текстури оставя приятно усещане и най-лесният начин да се постигне това е като се използва голям килим.

Ако стените в помещението не са голи и има прекалено много мебели можете да изберете неутрален килим в един цвят с проста шарка, който просто да допълва останалото.

Ръчно плетените и плоски килими са идеален избор в този случай.

За минималистично обзаведени стаи или такива с неутрален дизайн можете да разнообразите с шарен килим или поне с някой с по-интересни текстури. Ръчно изработените или шарени килими са отличен вариант.

Цвят

Когато става въпрос за избор на цвят, трябва да се ръководите от четири неща.

Първото е цвета на подовата ви настилка.

Ако искате килимът да се отличава, тогава изберете цвета му така, че да контрастира спрямо този на пода. Черен или тъмно сив килим ще изглежда добре на светла подова настилка, но няма да се отличава особено на тъмна. Кремав или друг неутрален светъл цвят пък ще изпъква на тъмна подова настилка, както и ще се слее идеално с по-светла.

Второто е цвета на мебелите.

Цветът на килима трябва да си подхожда с мебелите и така да допринася за цялостния вид на помещението.  Обикновено мебелите в една стая се избират в един цвят или поне в близки тонове, така че можете да се спрете и на такъв килим. Ако пък цветовете са няколко и различни, просто изберете килим с такъв цвят, който ще си подхожда с вече наличните.

Също така можете да изберете килим с различни на цвят прошивки по краищата и основен цвят, който отново да подхожда на обзавеждането.

Третото е пространството.

Килимите в тъмни цветове карат околното пространство да изглежда по-интимно. Тези в светли цветове пък правят малките пространства да изглеждат по-просторни.

И последно, но не и по важност – помещението.

Ако търсите нов килим за коридора и имате деца или домашни любимци, то тогава бял вълнен килим едва ли ще е добър избор. Вместо това изберете килим от устойчив на износване материал в по-тъмен цвят, на който няма да личи толкова мръсотията.

Обшивка и краища

Не забравяйте, че цветните обшивки по краищата могат да създадат същия ефект като цял цветен килим. С цветна обшивка можете лесно да разчупите естествения килим с основа в неутрален цвят.

Препоръчваме ви да изберете обшивка, която да си подхожда с обзавеждането или пък да е в различен цвят, който да го допълва.

Пътеки

Когато избирате килим за дадено помещение има шанс да ви потрябват и пътеки за по-тесните пространства в него. В този случай препоръчваме да изберете килим и пътеки с еднакъв дизайн и цветове.

Разбира се, ако няма такава възможност може и да са различни, но отново се стремете поне да се допълват.

Форми

Правоъгълни килими

Тази форма е идеална за по-големи помещения и често се предлага в различни размери – от пътеки до големи килими. Традиционна форма, на която се спират много хора.

Квадратни килими

Най-използвани са в квадратни помещения или когато трябва да се подчертае дадена зона в една стая.

Кръгли килими

Идеални са за по-малки помещения или когато искате да се подчертае определена малка зона. Можете да сложите такъв килим под кръгла маса, за да я подчертаете и придадете един по-завършен дизайн.

Нестандартни форми и размери

Понякога има възможност за направа на килим по предварително зададени нестандартни форми и размери, но това отнема повече време и обикновено струва допълнително.

Вероятно не си заслужава усилията и разходите, тъй като на пазара има предостатъчно модели с всякаква форма и размери, както и с различни дизайни и цветове – просто трябва да потърсите по-старателно.

Избор според помещението

Килими за всекидневната

Тъй като това помещение е едно от най-използваните и натоварени, килимът за него трябва да е достатъчно удобен, но и същевременно устойчив на износване, особено ако имате малки деца или домашни любимци.

Килимите от сизал са идеален избор – ще внесат достатъчно уют и топлина, здрави са и се предлагат в различни цветове и дизайни.

Килими за спалнятаКилимът ще е първото нещо, което босите ви крака ще докосват всяка сутрин, така че той трябва да е мек и приятен на допир. Отличен избор би бил вълнен килим, който ще внесе изисканост и комфорт в спалнята ви.

Има предостатъчно различни варианти, от които ще можете да избирате.

Килими за трапезарията

Топлият и приветлив вид на ютата е идеален за трапезарията.  Само не забравяйте да почистите разливания по килима веднага, за да не останат петна.

Килими за кухнята

Когато става въпрос за килим за кухнята, моделите от морска трева са най-подходящите защото са издръжливи и по тях не остават петна от вода. Помнете, че с поставянето на килим има риск от препъване в него, което може да е опасно особено в кухнята.

Уверете се, че избраният килим е добре захванат и подпъхнат под мебелите.

Килими за коридора

За коридора е най-добре да се спрете на килим от кокосови влакна. Тези килими са изключително здрави, което означава, че ще се справят с голямото натоварване и трафик в коридора безпроблемно.

Най-добрите килими

Ако все още изпитвате затруднения в това да изберете подходящ килим за дома ви – няма от какво да се притеснявате. 

Това се случва при много хора, особено когато се търсят различни килими за всяка стая. 

Вече имате идея какъв материал би бил най-подходящ за съответните помещения. Единственото, което трябва да прецените сами е с какви размери и форми да бъдат килимите, а след това можете да си харесате модели с дадени цветове и дизайни. 

Дали те ще подхождат на обзавеждането или искате да се открояват и да подчертават дадени зони в стаите – това зависи изцяло от вашите лични предпочитания. Това, с което можем ние да ви помогнем в допълнение е да ви представим по един от най-добрите модели килими според различни критерии. 

Няма да съжалявате ако се спрете на който и да е от тях.

1. Килим Kring Venice

Най-добър солиден килим

Килимът е с изчистен дизайн в бежов цвят и без принтове. Има правоъгълна форма.

Изработен е от полиестер и нишките имат височина от 3.8 сантиметра.

Плътността на нишките е 1700 грама на квадратен метър, а общата плътност е 3200 грама на квадратен метър, което го прави един наистина здрав и солиден килим.
Купи сега

2. Шаги килим Gusto 71171

Най-добър с дълъг косъм

Килимът е бежов на цвят, което го класира сред светлите модели. Именно те създават усещане за обем и разширяват помещението. Също така с тях се постига много благодорна цялостна визия.

Формата на конкретния модел е правоъгълна, а дизайнът му е с дълъг косъм.

Тъкан е машинно и е изработен от полипропилен.
Купи сега

3. Килим 3D Kring Shaggy

Най-добър абстрактен

Ако искате да придадете на помещението отличие и контракс и да оставите нотка за абстрактност – този килим е точно за вас.

Той съчетава комфорт и елегантност, оживява и допринася с топлина към интериора, а текстурата му е пухкава и удобна.

В него са съчетани пастелни цветове, което го прави лесен за интегриране във всеки стил и интериорен дизайн. Формата на килима е правоъгълна и той е тъкан машинно. Изработен е от полиестер с височина на нишката от 3.8 сантиметра.

Плътността на нишките е 2200 грама на квадратен метър.
Купи сега

4. Килим Kring от естествена кожа

Най-добър от естествена кожа

Килимът се предлага в квадратна и правоъгълна форма. Той е изработен изцяло от естествена кожа. Дизайнът му е с приятни принтове и е многоцветен.

Машинно изработен с отличаваща се детайлна композиция, която ще направи всяко помещение много по-топло и изискано.
Купи сега

5. Ръчно тъкан килим от юта Vida XL

Най-добър от юта

Този килим е ръчно изтъкан от юта и с него можете да придадете естествен чар на помещението. Моделът е изключително красив и правен от опитни занаятчии с видима майсторска изработка.

Може да се впише идеално към всеки интериор. Ютата сама по себе си е изключително здрав материал, но същевременно мека и приятна на допир и изисква минимална поддръжка. Конкретният килим има модерен дизайн на спирали и кръгла форма. Може да се сложи дори и в най-натоварените помещение, тъй като е устойчив на интензивен трафик. Височината на нишките е 11 милиметра.

Плътността на нишките е 2200 грама на квадратен метър, а общата плътност е 3200 грама на квадратен метър.
Купи сега

6. Ръчен вълнен килим KILIM WORLD 513055

Най-добър вълнен

Килимът е с класически към модерен дизайн, който се съчетава отлично с всеки интериор. Той е изработен ръчно от истинска вълна.

Има правоъгълна форма и сив цвят, който си отива с почти всичко.

Ако искате нещо естествено, наистина меко, топло и приятно на допир – това е вашият килим.
Купи сега

7. Килим Decorino C-031606

Най-добър геометричен

Този продукт е с правоъгълна форма и интересен геометричен дизайн. Предлага се в сив цвят, който е неутрален и си подхожда с всеки интериор. Изработен е  машинно от полипропилен.
Купи сега

8. Персийски килим Persian Collection 100282

Най-добър персийски

Този персийски килим от последно поколение е направен от копринен бамбук и е антиалергичен и екологично чист. По него не се образуват влакна. Има модерен дизайн, който би подхождал на всеки дом.

Формата му е правоъгълна, а цветът е червен с интересни типични орнаменти.
Купи сега

9. Килим Decorino C-030228

Най-добър ориенталски

Ориенталски килим с правоъгълна форма и кафят цвят. Изключително уникален и интересен избор за хората, чието обзавеждане би било допълнено от подобен килим. Той е изработен машинно от полипропилен.
Купи сега

10. Килим Vida XL с черна кравешка шарка и форма

Най-добър с животински принт

С този килим ще можете да придадете едно по-диво докосване на вашия дом. Той има реалистична кравешка краска и може да прикове вниманието на всеки посетител. Изработен е от висококачествен полиестер. Характеризира се с изключителна мекота, удобство и леснота при поддръжка.

Гърбът на килима е от нехлъзгащ се материал, което гарантира безопасността на ходещите по него, както и това, че няма да се размества.

Изработен е машинно, а височината на нишките е 5 милиметра.

Плътността на нишките е 1200 грама на квадратен метър, а общата плътност е 2300 грама на квадратен метър.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

11. Килим Decorino C-031102

Най-добър с флорални елементи

Килимът е с правоъгълна форма и има интересен флорален дизайн. Той е многоцветен и може да се постави във всяко помещение с цел допълване на интериора или изпъкване и отнемане на вниманието.

Изработен е машинно от полипропилен.
Купи сега

12. Килим Decorino C-010103

Най-добър пачуърк

Пачуърк килимите са изключително интересни – те са съставени от различни парчета. Този модел не е по-различен. Той е с правоъгълна форма и съчетава в себе си различни парчета с различни цветове и дизайни. Може да остави без дъх всичките ви гости, като същевременно ще внесе топлина и уют в дома ви.

Конкретният килим се отличава с това, че е устойчив на подово отопление. Изработен е машинно от полпропилен.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!