Всички категории

6-те Най-Добри Машини За Цепене На Дърва

Благодарение на машините за цепене на дърва, в днешно време може да постигнете наистина перфектен резултат с минимални усилия...

Така че не се колебайте и оставете тежкия и уморителен физически труд и брадвата в миналото още сега!

И независимо дали се занимавате с това професионално или просто сте обикновен човек, имащ нужда от добре нацепени дърва за отопление на дома си през зимата, определено специализираните машини са най-ефективния и качествен избор за вас!

Те ще ви осигурят максимален комфорт, впечатлявайки ви с функционалността и производителността си…

Успяхме ли да ви убедим, че това е наистина страхотна и много полезна инвестиция?

Ако отговорът ви е да, това ръководство е точно за вас…

Тук сме ви запознали с най-важните неща, които трябва да имате предвид при избора на машина за цепене на дърва, и сме ви представили някои от най-добрите и висококачествени предложения в областта, които със сигурност ще ви впечатлят!

Какъв вид машина за цепене на дърва да подберете?

Машините за цепене на дърва биват четири основни вида – електрическа, моторна, ръчна и триточкова. Те се отличават най-вече по механизма си на действие и практичността си в различните условия на цепене.

Изборът ви в това отношение трябва да бъде най-вече съобразен със спецификите на работния ви процес и личните ви предпочитания за сигурност и комфорт.

Елекрическа машина за цепене на дърва

Това е най-широко разпространеният вид машина за цепене на дърва, отличаващ се с изключителна икономичност, практичност, екосъобразност и достъпност в ценови план.

Електрическите модели се предлагат в богата гама от дизайни, които най-често са в компактни и лесни за пренасяне и употреба размери. Това ги прави перфектен избор за обработка на по-малки и средни по големина дънери.

Те могат да се използват в най-разнообразни условия на дървообработка, както на закрито, така и на открито. Единственото условие е в близост до мястото ви на работа да има електрическа мрежа, към която да можете да свържете захранването им.

Техен недостатък, обаче, е че в повечето случаи не са особено мощни и имат среднониска сила на цепене (максимум 10 т.), което ги прави една идея по-неудобни при дървообработката на по-големи масиви от дънери.

Моторна машина за цепене на дърва

Ако имате нужда от много мощна машина с висока производителност, то моторните предложения са най-добрия избор за вас.

Те се захранват с гориво (най-често бензин) и са много ефективен избор при цепенето на по-големи по размер, тегло и количество дънери. Работната им сила е до 40 т., а мощността им често надвишава 4 к.с.

Най-често този вид машини са с доста масивен, тежък дизайн и професионална конструкция, разполагаща с хидравлична система за по-добра продуктивност.

Друг техен плюс е, че работят самостоятелно, далеч от електрическа мрежа, което ги прави много удобни за употреба в абсолютно всякакви условия, особено на открито.

Те, обаче, също имат свои недостатъци – значително по-скъпи са от електрическите и са много специфични за поддръжка. За да функционират максимално ефективно, те се нуждаят от честа смяна на маслото, както и от редовни технически прегледи.

Ръчна машина за цепене на дърва

Това са най-евтините машини за цепене на дърва, които са много практичен избор за изпълнение на малки задачи за дървообработка в домашна среда.

Те са значително по-натоварващи откъм употреба спрямо предходните два вида, но пък са идеален вариант ако нямате нужда от предложение с прекалено висока продуктивност.

Най-често ръчните машини са с фини по размер, опростени, хидравлични дизайни и сила на цепене до 14 т. Това ги прави подходящи най-вече за обработка на малки и средни по големина дънери.

Както може би се досещате, техният най-основен недостатък е неавтоматичният им принцип на работа, който ги прави една идея по-некомфортен избор.

Триточкова машина за цепене на дърва

Тези машини за цепене на дърва са специално приспособени за прикачване към селскостопанска техника, най-често трактори.

Те са с тежки и усложнени дизайни, но за сметка на това са изключително ефективни, тъй като могат да се справят за секунди с големи по размер и тегло дънери (силата им на цепене надвишава 31 т.).

Този тип машини за цепене на дърва са с висока производителност при всякакви условия на работа, дори и през най-топлите и най-студените дни от годината, а единственият им недостатък е фактът, че няма изобщо да са ви практични за употреба ако не разполагате селскостопанска техника, тъй като не могат да работят самостоятелно.

Хоризонтална или вертикална машина за цепене да подберете?

Според посоката на сечението си машините за цепене на дърва се разделят на два подтипа – хоризонтални и вертикални.

Хоризонтално сечение

При хоризонталните машини дънерът се поставя в легнала позиция по ширината на уреда. Там механизъм го пробутва с рязко движение от единия край на рамката към другия, в резултат на което, се получава много прецизно разцепване.

Поради конструкцията си, обаче, този тип машини са практичен избор най-вече за дървообработка на по-малки и леки дърва с диаметър до 35 см.

Вертикално сечение

Вертикалните машини за цепене на дърва са значително по-ефективни от хоризонталните, тъй като при тях може да обработвате и дънери с по-голям диаметър и тегло.

При тях дървото се поставя в изправена позиция по дължината на уреда, а механизъм, много наподобяващ брадва, го разцепва перфектно само с едно конкретно движение.

Кои технически характеристики трябва да имате предвид при избора на машина за цепене на дърва?

Техническите характеристики на машината, както сами може да се досетите, имат ключово значение за нейната ефективност и производителност.

Мощност

Колкото по-мощна е машината толкова по-висока е и работната й сила.

Най-оптималният вариант за обработка на по-малки дънери (диаметър до 20 см. и дължина до 30 см. ) е предложение с мощност около 2 к.с.

За средни по обем дънери (диаметър до 35 см. и дължина до 45 см.), пък, добър избор са машините с мощност около 2.5 – 3.5 к.с.

Ако желаете да обработвате по-големи дънери (диаметър над 35 см. и дължина над 45 см.), обаче, ви съветваме да подберете професионална машина с висока мощност над 4 к.с.

Капацитет

Както може би вече сте разбрали, различните машини за цепене на дърва са приспособени за обслужване на дънери с най-разнообразни специфики.

Капацитетът на машината пряко определя дърво с каква максимална дължина, диаметър и тегло тя може да обработи ефективно.

Особено в това отношение, трябва да бъдете много внимателни и прецизни в избора си, за да си осигурите максимално пълноценен работен процес.

Работна сила

Работната сила на машината за цепене на дърва също е от изключителна важност за нейната продуктивност.

Тук, освен най-основните характеристики като дължина, диаметър и тегло на дънерите, при избора си вие трябва да се съобразите и с техния вид – свежи или стари.

Така наречените „свежи“ дънери са част от туко-що отрязани дървета и съответно все още сърцевината им е влажна, което ги прави по-жилави и трудни за обработка.

„Старите“ дънери, пък, са били отсечени преди повече от 6 месеца и са доста по-сухи и леки, което ги прави по-податливи на цепене.

А за да ви улесним максимално в търсенето и да направите възможно най-правилният избор за нуждите на работния ви процес, ви съветваме да вземете предвид следното съотношение:

  • Подберете машина с минимална сила на цепене 4 т. за обработка на стари дънери с диаметър до 15 см.
  • Подберете машина с минимална сила на цепене 6 т. за обработка на стари дънери с диаметър до 30 см.
  • Подберете машина с минимална сила на цепене 15 т. за обработка на свежи дънери с диаметър до 30 см.
  • Подберете машина с минимална сила на цепене над 20 т. за обработка на стари дънери с диаметър над 60 см.
  • Подберете машина с минимална сила на цепене над 30 т. за обработка на свежи дънери с диаметър над 60 см.

Машина за цепене на дърва с какъв дизайн е най-добрият избор?

Тези машини, освен високопродуктивна дейност, имат за цел да ви осигурят и максимална лекота и удобство в процеса на цепене на дървата.

Именно затова трябва да подберете този вариант, който най-точно да отговаря на вашите потребности и предпочитания.

Материал

Несъмнено, най-добрият, висококачествен и устойчив избор за всички условия на работа са железните машини за цепене на дърва. Те са здрави и са с много добра механика и макар и по-скъпи, определено ще оправдаят средствата, вложени в тях.

На пазара съществуват и предложения, изработени от пластмаса. Те, обаче, както можете да се досетите, освен доста по-евтини са и доста по-нестабилни, лесноизхабими и нискокачествени.

Конструкция

Конструкцията на машината трябва на първо място да ви осигурява удобство по време на работа без това, естествено, да затруднява функционалността й.

Съветваме ви да подберете предложение с практична конструция, разполагащо с колелца за по-бързо и лесно предвижване, както и стойка (статив), която допълнително да застопорява и стабилизира съоръжението по време на работа.

Също така, за да си осигурите наистина пълноценен комфорт при дървообработката ви предпоръчваме да заложите на вариант с регулируема височина, която да контролирате в зависимост от това дали ще работите изправени или седнали, и омекотен, ергономичен захват.

И не правете компромис с качеството!

Както многократно споменахме, машините за цепене на дърва са изключително впечатляваща, но и сравнително скъпа инвестиция.

Именно затова, ви съветваме да бъдете много прецизни в избора си и наистина да подберете висококачествено предложение на доказан в областта производител, отличаващо се с отлична система за сигурност и безопасност на работа и стабилен дизайн.

 

Ето, че ви запознахме с всичко най-важно, което трябва да имате предвид при избора на машина за цепене на дърва…

Време е да ви представим и най-добрите и впечатляващи предложения за продукти в областта…

1. Güde Basic 2020Това е вертикална електрическа машина за цепене на дърва с иновативен, компактен дизайн. Тя е с мощност 4 к.с., работна сила 6 т. и максимален диаметър на цепене 30 см. и несъмнено ще ви осигури удобство, сигурност и практичност по време на работа във всеки един момент.
Купи сега

2. Micul Fermier GF-1683Тази хоризонтална електрическа машина за цепене на дърва определено ще ви впечатли с функционалността си. Тя разполага с максимална работна сила 7 т., мощност приблизително 2.7 к.с. и диаметър на цепене 7-25 см. Освен това, моделът се отличава и с много висококачествена изработка, оборудвана със система за защита IP54 и удобен, обезопасен дизайн.
Купи сега

3. PREMIUM LGS5202Ако сте в търсене на компактна и олекотена, но високоефективна хоризонтална електрическа машина за цепене на дърва, това предложение е идеалния избор за вас. Моделът разполага с мощност 2 к.с., максимална работна сила 5 т. и диаметър на цепене до 25 см., което го прави много практичен избор за работа в по-малки стопанства, ферми и вили.
Купи сега

4. Texas Power SplitТова е вертикална електрохидравлична машина за цепене на дърва с практичен дизайн, изработен от пластмаса и метал. Тя разполага с висока мощност от приблизително 4.7 к.с., максимална работна сила 7 т. и диаметър на цепене 25 см. Удобна и впечатляваща – тази професионална машина е перфектен избор дори и в най-натоварените работни условия.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Güde W 520Това е леснопреносима и изключително фунцкионална хоризонтална електрическа машина за цепене на дърва, разполагаща със стабилна конструкция и висококачествена хидравлична система. Моделът е с мощност 2 к.с., максимална работна сила 5.5 т. и диаметър на цепене до 25 см. и разполага с класически, универсален дизайн.
Купи сега

6. Micul Fermier GF-1684Това е висококачествена компактна хоризонтална електрическа машина за цепене на дърва с комфортен дизайн, който ще ви осигури максимална лекота и безопасност по време на работа. Тя разполага с приблизителна мощност от 2.7 к.с., сила на цепене 6 т. и работен диаметър до 25 см.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Ралица пише

    Едни от много добрите машини за цепене на дърва на българския пазар са тези на AMR – Франция, представлявани и обслужвани в България от Форест Стайл ООД – Стара Загора. Освен цепещи машини с много високо качество и реални тонове натиск, се предлагат и автоматични циркуляри, които са хит на пазара в Европа.
    Цепещите машини на АМР са в различни модификации, с различно задвижване, така че, могат да бъдат използвани както вкъщи, така и в складове за дърва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!