Всички категории

6-те Най-Добри Пулсоксиметри

Грижата за здравето е най-големият приоритет на всеки един човек, а пулсът и сатурацията на кръвта са сред основните показатели за състоянието на организма.

Именно тук идва и важната ролята на пулсоксиметрите в човешкото ежедневие…

Тези малки устройства буквално пренасят медицинските изследвания у дома и подпомагат навременните действия при проследяване на редица заболявания.

Трудно е, обаче, да се доверите на толкова иновативна здравна електроника, нали? Е, тук сте на правилното място…

Независимо дали имате преки медицински нужди или просто желаете да имате прецизен контрол над здравословното си състояние, пулсоксиметрите определено са идеалния избор за вас!

В това ръководство ще ви представим всичко най-важно, което трябва да знаете за тези интересни здравни помощници.

А в допълнение, по-долу сме ви запознали и с някои от най-добрите предложения в областта, които определено ще привлекат вниманието ви.

Какво представляват пулсоксиметрите и защо се използват?

Пулсовата оксиметрия е метод за измерване на процента на хемоглобина, пренасящ кислород, в кръвта.

Мнозина смятат, че следенето на сатурацията, пулса и кръвното налягане са сред основните устои, които трябва да се вземат предвид за контрол над здравословното състояние.

Пулсоксиметрите са малки устройства, които по напълно безболезнен, бърз и много прецизен начин могат да проследят степената на оксигиниране на кръвта в организма и ударите на сърдечния ритъм.

И докато преди години този метод на здравословна проверка се правеше основно в медицински условия, днес той е пренесен с лекота вкъщи.

Измерванията с пулсоксиметър са препоръчителни за всички хора и особено за лица с или преминали през распираторни заболявания, такива в следоперационен период или пък имащи проблеми със съня.

Но за да покажем важността на този тип “изследвания”, нека разгледаме малко по-подробно двата основни показателя, които пулсоксиметрите проследяват…

Измерване на пулс

При съкращаването си, сърцето изтласка кръв към артериите, отговорни за оросяването на органите и крайниците.

Сами по себе си, пък, артериите са еластични и този приток на кръв ги кара постоянно да се разтягат и свиват.

А точно този процес на разтягане и свиване на кръвоносните съдове, пряко свързан със сърдечния ритъм, е познат на всички ни като “пулс”.

Пулсът е жизненоважен показател, имащ ключово значение за нормалната циркулация на кръвта в организма.

Неговата честота може да варира в много отношения – възраст, пол, начин на живот, нива на стрес, температура, цялостно здравословно състояние и т.н.

Редовното му проследяване, обаче, може да ви даде ключова информация за това в какво състояние е тялото ви и дали здравето ви е подложено на риск или не.

Прекалено ускореният пулс, например, представлява рисково състояние, наречено “тахикардия”.

То може да натовари значително сърцето и кръвоносните ви съдове и включва симптоми като сърцебиене, задух, замаяност, стягане в гърдите и дори припадъци.

Попринцип е нормално след по-сериозно физическо или психическо натоварване пулсът ви да се ускори.

Редовното поддържане на завишени стойности, обаче, изисква задължителна лекарска намеса.

Прекалено забавеният пулс, още познат като “брадикардия”, обаче, също не трябва да се подценява.

То дава сигнал за по-бавно изпомпване на кръв от сърцето към кръвоносните съдове, което може да предизвика нарушения в цялостното поддържане на организма.

Интересен факт е, че попринцип, активните спортисти, поради редовното натоварване, на което са подложени, са с доста по-забавен сърдечен ритъм. Тоест, за тях това “излизане от нормата” не представлява проблем и не предизвиква дискомфорт.

За тези, които не спортуват, обаче, забавения пулс е сигнал за дискомфорт в сърдечно-съдовата система и може да предизвика симптоматика като болки в цялото тяло, умора, замаяност и задух.

Измерване на сатурация

Сатурацията на кръвта, най-просто казано, представлява количеството кислород, което преминава през нея.

Когато до клетките не достига достатъчно кислород, съответно, те умират, и именно затова е много важно захранването им да е пълноценно и наситено в това отношение.

Измерването на сатурацията е много интересно и за разлика от пулса не може да се направи без помощта на специализиран уред.

Тук идва и основната роля на пулсоксиметрите, които са снабдени с чифт малки светодиоди, излъчващи светлинни вълни през върха на пръстите на пациента към разположен срещу тях фотодиод.

Единият диод е червен, а другият инфрачервен и поглъщането им се различава значително при кръвта, наситена с кислород, и при тази, в която няма достатъчно от него.

С други думи, наситеният с кислород хемоглобин поглъща повече инфрачервена светлина и пропуска обикновената червена светлина през него.

Бедният на кислород хемоглобин, обаче, постига точно обратното – абсорбира се повече червена светлина и пропуска инфрачервената.

По-просто казано, пулсоксиметърът измерва количеството светлина, което преминава през тъканите и не се абсорбира и изчислява съотношението червена- инфрачервена светлина (оксигенирана/деоксигенирана кръв).

Колкото по-ниска е сатурацията на кръвта, толкова по-опасно за човешкия живот е това. Нивата на оксигиниране под нормата често са свързани с проблеми в дишането или кръвообращението и наличието на инфекции в организма.

Запомнете: Редовното проследяване на сатурацията ви и навременната реакция при проблем с нивата й, особено ако попринцип страдате от заболявания, може да спаси живота ви!

Какво трябва да имате предвид преди да закупите пулсоксиметър?

Пулсоксиметрите, сами по себе си, са много отговорни за вашето здраве уреди. Именно затова не трябва да постъпвате пренебрежително към покупката им…

Надеждност

На първо място, за да е пълноценен един пулсоксиметър за вас, той трябва да е максимално акуратен в резултатите си.

Повечето модели дават информация за възможен диапазон на обхват, който покриват и добре е да заложите на модел с минимален процент на разминаване (+/- 1 % стойност на грешката).

В противен случай, може да останете подведени за резултатите ви, което и в двете посоки няма да е полезно за вас…

Ако видите добри резултати, например, но всъщност реално не сте с отлични параметри, може да не реагирате навременно при лечението, което да е много рисково за вас.

От друга страна съответно, ако видите лоши резултати, но всъщност параметрите ви не изискват притеснение, може да се стресирате и натоварите излишно – нещо, от което пулсоксиметрите попринцип имат за цел да ви предпазят.

Уви, именно затова, по-добре подберете модел със сертификат за качество, потвърден от лекари и специалисти.

А за да сте най-сигурни в надеждността на избрания от вас модел, по-добре проверете и ревюта на потребители. Те ще ви дадат най-голяма яснота дали си заслужава да направите покупката и дали няма да останете подведени от избора си.

Режими на обхват

Класическите модели пулсоксиметри, както гласи и наименованието им, имат за цел да измерват основно два параметърапулс и сатурация на кръвта.

Уви, с напредване на технологиите и вниманието към здравните показатели в домашни условия, на пазара се предлагат и много по-нови модели, снабдени с допълнителни обхвати – измерване на кръвно налягане, изчисляване на степен на оросяване на тялото и т.н.

В този смисъл, особено ако сте с по-сериозно медицинско състояние, ви съветваме да не пренебрегвате възможността да закупите продукт с по-широка гама на действие. Това определено ще ви гарантира спокойствие и сигурност!

Функционалност

Отличната функционалност на пулсоксиметъра също не е за пренебрегване. Съществуват разнообразни модели, снабдени с аларми, системи за изключване и сензори за контрол над измерванията.

Така ще бъдете сигурни, че винаги използвате устройството по надежден и правилен начин!

Освен това, модерните предложения с по-богата функционалност, освен значително по-прецизни в измерванията си, са и с много по-бърз процес на работа. А това е предимство, което несъмнено ще ви гарантира удобство!

Дизайн и качество

Подберете този модел пулсоксиметър, който ще ви осигури максимален комфорт и пълноценна сигурност по време на използване.

Макар, че повечето предложения са доста сходни откъм механика, за вас е важно да обърнете внимание и на други характеристики – компактност, удобство за пренос и употреба във всякакви условия, наличие на дисплей и т.н.

Освен това, колкото и да си приличат откъм стил, цялостната конструкция на пулсоксиметрите не е еднакви при всички модели…

Някои видове се открояват с качества като водоустойчивост и удароустойчивост. И, както сигурно се досещате, тези предложения, са много по-надеждни във всеки един аспект.

Цена

И не на последно място в избора трябва да съобразите и цената на пулсоксиметъра.

Попринцип, генерално, моделите за употреба у дома не са много скъпи. Те често варират в диапазона между 15 и 100 лв. и се отличават с добро качество и сравнително точни измервания.

Професионалните предложения, обаче, могат да бъдат доста по-отличителни откъм цена и да достигат суми от 500-600 лв.Те определено са сериозна инвестиция, но и са много по-прецизни и специфични.

Разбира се, за обикновена употреба у дома, вие не се нуждаете от нещо много скъпо, което да натежава на бюджета ви.

Ако, обаче, смятате да използвате пулсоксиметъра за отговорни медицински цели (лекарски кабинет, болнично заведение и т.н.), най-логично е да заложите на наистина професионален вариант, макар и значително по-скъп.

И тук, както в повечето сфери, важи правилото, че цената често е отговорна за качеството.

С други думи – колкото по-скъп е пулсоксиметъра, толкова по-прецизни измервания обещава той.

Така че бъдете отговорни в това отношение и проучвайте внимателно преди покупка. Както многократно споменахме – пренебрежителното и лековато закупуване на такъв тип устройство може да изложи на риск здравето ви.

Как да използвате пулсоксиметъра най-пълноценно?

Правилната употреба на пулсоксиметъра е от ключово значение за надеждността на резултатите му.

С други думи – колкото и да е добро устройството, най-важна за точността му все пак е прецизността при използването му.

Повечето устройства вървят с много подробни инструкции, които задължително трябва да прочетете. Тук, обаче, сме ви представили някои от най-основните правила за пълноценно измерване...

  • Преди измерване се убедете, че тялото ви е спокойно. В този аспект е важно да отбележим, че не е препоръчителна употребата на пулсоксиметър директно след активности или непосредствено след събуждане.
  • По време на измерване държте ръката си малко под нивото на сърцето си и не я мърдайте.
  • Също така, не местете устройството по време на измерване. И то също като ръката, трябва да е в покой.
  • Не използвайте пулсоксиметъра, ако нивото на батерия е ниско. В това положение той може да даде грешка и да отчете неправилни резултати.
  • Прекалено топлите или прекалено студените ръце и лакираните нокти също могат да доведат до грешка. Погрижете се да бъдете изрядни и в това отношение.

Как да разчитате резултатите на пулсоксиметъра си най-прецизно?

Вече ви споменахме, че най-важните и основни показатели, които пулсоксиметъра анализира са сърдечния ви пулс и сатурацията на кръвта ви.

Но кога е време да се притеснявате от резултатите си? Е, това е доста сложен и относителен въпрос.

Уви, добре е да знаете най-класическите параметри, които да ви ръководят при разчитане на измерванията…

Нормалните стойности на пулса, например,  варират между 60 и 100 удара в минута.

Както по-горе ви обяснихме, пулсът е много променлива и динамична величина. Тя зависи от възрастта, обема кръв в тялото, физическото или психическо напрежение, въшната и телесната температура и много други фактори.

Именно затова тук е напълно естествено, стойностите в определени групи да правят изключения от нормата…

При бебета от 0 до 12 месеца, например, за нормален се счита дори и малко по-забързания пулс – около 90-130 удара в минута.

За децата до 10 годишна възраст, пък, при които развитието е в своя връхна точка, диапазонът е още по-широк – 70-130 удара в минута.

Спортистите, както по-горе намекнахме, пък, често са с доста по-ниски пулсови граници в покой от обикновените хора – 40-60 удара в минута.

Също така, е важно да отбележим и още една интересна зависимост – жените са с доста по-висок пулс от мъжете.

Кислородната сатурация на артериалната кръв, пък, варира в нормални стойности от 95-99%

Тук не можем да говорим за допустими изключения! Наситеността на кислород в кръвта е много специфичен здравен показател и нормалните стойности са основополагащи за здравето на всеки организъм.

Ако стойностите на кислородната ви сатурация са под 90%, това е явен знак, че нещо в обмяната на кислород в тялото ви не е наред. В този случай спешно се нуждаете от медицинска консултация.

Не оставайте пренебрежителни в това отношение и разчитайте резултатите си прецизно. Както многократно намекнахме – от това зависи животът ви.

 

Време е да ви запознаем и с някои от най-добрите предложения за пулсоксиметри на пазара в момента…

Надяваме се, че дотук сме ви дали достатъчно подробна и полезна информация по темата.

Все пак, обаче, запомнете, че щом се отнася до контрол над вашето здраве, най-добрия подход, който може да предприемете, е предварителната консултация със специалист.

1. Пулсоксиметър IMDK C101A2Този пулсоксиметър е удобен, функционален и изключително полезен. Продуктът е снабден с многопосочен дисплей, икономичен режим на работа и комплактен дизайн. Моделът прецизно изчислява сатурацията и оросяването на кръвта и сърдечният пулс.
Купи сега

2. Пулсоксиметър Ntech N-80AТози медицински пулсоксиметър изключително акуратно измерва кислородното насищане на кръвта, оросяването и сърдечната честота. Моделът е лек, практичен и фунционален и е лесно приспособим в употребата във всякакви условия – както професионални, така и домашни.
Купи сега

3. Пулсоксиметър SMARTCN ZM700Този пулсоксиметър разполага с компактен дизайн и многофункционален интерфейс. Моделът изчислява прецизно кислородната наситеност в кръвта и сърдечния пулс. Той е подходящ за употреба както в домашни, така и в медицински условия.
Купи сега

4. Пулсоксиметър OEMАко сте в търсене на перфектния пулсоксиметър, подходящ за употреба както върху деца, така и върху възрастни, то този прецизен модел е идеален за вас. Предложението е с функционален дизайн и изчислява конкретно два основни показателя – сатурация и сърдечен ритъм.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Пулсоксиметър RedLine FS10CТози иновативен пулсоксиметър има за цел прецизно и бързо да дава ясна информация за сатурацията на кръвта и сърдечния пулс. Лек, фин дизайн и отлично качество на работа – моделът определено ще ви впечатли.
Купи сега

6. Пулсоксиметър AkytaТози пулсоксиметър разполага с практичен стил и високо качество на работа. Той изчислява два основни показателя – концентрация на кислород в периферната кръв и пулс. В дизайнерски план предложението е изключително компактно и функционално. То е идеален избор за употреба както в домашни, така и в професионални условия.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!