Всички категории

6-те Най-Добри Телескопи

Направете своята първа крачка към звездите!

Подберете перфектния телескоп за себе си и опознайте Вселената с лекота…

Космосът винаги ни изглежда така необятен и недостъпен, че една-единствена мисъл за него свива сърцата и мислите ни в страхопочитание.

Любопитството на човечеството обаче е безгранично. В своите лутания из горите на познанието, в своите смели влечения към неизвестното се случило така, че човекът открил портал към Вселената.

Точно така! Притежаваме инструмент, с който да скъсим дистанцията между себе си и космическите тела и да приближим звездите само на крачка от себе си.

Телескопите от години не са привилегия само на астрофизиците. Една разходка до магазина или няколко кликвания в интернет пространството са достатъчни, за да инсталираме в дома си един от тези мистични портали към Вселената.

А какви хоризонти се разтварят пред любителите на фотографията! С подходящия инструмент можете да си осигурите възможност за невероятни космически снимки.

Именно тази достъпност и многообразие от продукти обаче могат лесно да се окажат нов лабиринт без изход.

Постарали сме се да превърнем това ръководство в червената нишка на Ариадна, която да ви изведе от лабиринта и да ви помогне да изберете точния за себе си телескоп.

А в края специално за вас сме подбрали няколко различни телескопа, които са сред най-добрите предложения на пазара в момента.

Какво представляват телескопите и защо да се сдобиете с един?

Телескопът е увеличителен уред с различни приложения. Обикновено се използва за наблюдение на астрономически обекти, но може така добре да ви послужи и в природни условия.

Освен това тези инструменти са любими помощници и на фотографите, които благодарение на тях успяват да заснемат уникални кадри както от световете на Земята, така и от тези отвъд нея.

Използвайки един или няколко оптични елемента, тези уреди успяват да фокусират светлината и така да увеличат размера на далечно изображение, което след това може да бъде наблюдавано, снимано и изследвано.

Различните телескопи имат различна увеличителна мощност, която се простира от няколко десетки до няколко стотин пъти. Разбира се, това предполага и различното им приложение.

За да ви помогнем да се ориентирате и да изберете най-подходящия за своите желания и потребности инструмент, сега ще ви запознаем с основните видове…

Какви видове телескопи съществуват?

За специални цели са създадени уреди, които улавят и фокусират образи от различни спектри на електромагнитното излъчване, невидими за човешкото око. Е, любителските телескопи обикновено са оптични.

В своите търсения вероятно ще попаднете на един от трите основни вида телескопи. Благодарение на различен дизайн и оптична система, те постигат един и същи резултат – карат далечните обекти да изглеждат по-близки и по-ярки за човешкото око.

Рефракторни телескопи

Този вид телескопи са онези, с които вероятно сте най-добре запознати. Именно такъв е бил първият телескоп, вдъхновил Галилео Галилей да се приближи до космическите тела.

Тези инструменти постигат целите си с помощта на леща, поставена в предната част на тръбата и окуляр, който да посредничи между вас и образа. Първоначално лещата в обектива е била една, но впоследствие започват да се използват системи с по няколко лещи.

Рефракторните телескопи като цяло се поддържат по-лесно, но бързо се оскъпяват в зависимост от размера на апертурата (механизъм, който регулира количеството светлина, пропускано през обектива) и качеството на лещите.

Различните видове лещи предлагат различни възможности. Апохроматните например осигуряват по-добро качество спрямо ахроматните, но за сметка на това цените им обичайно са по-високи.

Рефлекторни телескопи

Рефлекторните телескопи също са доста популярни. Това, което ги отличава от рефракторните, е, че те събират светлина не чрез лещи, а с помощта на огледало (или система от огледала), поставено в задната част на основната тръба.

Този вид телескопи също успява да осигури добър образ, но не може да достигне качеството на рефракторния дизайн. Цените на тези телескопи обаче при една и съща апертура обикновено са най-ниски.

Особеното при тях е, че ще бъде необходимо да коригирате оптичното подравняване от време на време (по-често, ако местите инструмента редовно). За щастие тази настройка (наречена колимация) не е особено сложна.

Катадиоптрични телескопи

Наричат се още “съставни телескопи”, понеже при работата си използват комбинирана система от лещи и огледала. Има едно главно огледало, което осигурява изображението, а след това система от лещи го коригира.

Тези телескопи печелят на своя притежател широки апертури и голямо зрително поле, като междувременно предлагат доста компактни тръби и са относително леки. Именно това прави смяната на местоположението им изключително удобна.

Всичко това осигурява на катадиоптричните телескопи доста голяма популярност сред любителите изследователи.

Какво трябва да знаете преди покупката на телескоп?

След като вече познавате основните видове телескопи, сме сигурни, че можете по-лесно да изберете онзи, който е подходящ за вашите цели.

Сега нека ви запознаем и с ключовите характеристики на телескопите, които да вземете предвид, когато търсите точния за себе си продукт.

Апертура

Най-важната характеристика на един телескоп е неговата апертура (още позната като “бленда”). Това е диаметърът на лещите или огледалата, които способстват за събирането на светлина.

Може да откриете особеностите на телескопа близо до механизма за фокусиране в предната част на тръбата или върху неговата кутия. Диаметърът на блендата обикновено бива отразен в милиметри и по-рядко в инчове.

По правило апертурата на вашия телескоп трябва да бъде с диаметър от поне 70 мм (или 2,8 инча). Колкото повече – толкова повече!

По-голямата бленда обикновено ви позволява да виждате по-бледи обекти и по-фини детайли, отколкото по-малката. Въпреки това и малката апертура може да направи достъпни много невероятни изображения, особено ако имате възможност да се отдалечите от градските светлини.

Ако сте на тъмно място например, можете да наблюдавате десетки галактики отвъд нашия Млечен път през телескоп с апертура 80 мм (3,1 инча). За сметка на това ще са ви необходими 150 или 200 мм апертура, за да наблюдавате същите обекти, ако се намирате в околията на градските светлини.

Независимо колко тъмно е небето ви обаче, изображенията винаги са по-впечатляващи, наблюдавани през телескоп с голяма бленда.

Съвет от нас – избягвайте продукти, които се рекламират с огромни увеличителни способности. За голямо увеличение е необходима голяма апертура. За повечето цели максималното потребно увеличение на един телескоп е двойно по-голямо от диаметъра на апертурата му в милиметри.

Статив

Това е може би най-подценяваната част от един телескоп, а същевременно е от изключителна важност за стабилността и здравината му.

Много телескопи пристигат удобно опаковани със собствени стативи или стойки, въпреки че тръбите на някои по-малки инструменти често имат само монтажен блок, благодарение на който да бъдат прикрепени с винт към обикновен фото статив.

Имайте предвид обаче, че обикновената стойка за снимки може да не е достатъчно стабилна за ваши вашите астрономически занимания, именно затова открояваме няколко основни типа специализирани стойки за телескопи.

Единият тип статив е познат като “alt-az” (надморкса височина-азимут).

Той позволява движение в четирите посоки: наляво, надясно, нагоре и надолу.

Този тип стойка е изключително лесен за монтаж и интуитивен за използване, като много рефлекторни телескопи идват на елегантна и дървена платформа Добсониан от този вид.

Има и стойки с по-сложен механизъм, популярни като “екваториални стойки”, които са проектирани да следят небесните тела чрез завъртане по една ос.

Те са по-големи и по-тежки от алтернативните стативи “alt-az”, което ги прави по-трудно преносими.

За да работят правилно, тези телескопи трябва да бъдат специално подравнени спрямо Полярната звезда.

Някои телескопи, познати като “Go to”, на свой ред пристигат със специални системи, които им позволяват да се движат по небето просто с едно натискане на клавиатурен клавиш.

При употребата им в повечето случаи от вас се изисква да въведете текущата дата, час и местоположение, за да може вашият уред да се насочи към безброй астрономически обекти за проследяване.

Има дори такива модели, които позволяват да изберете предварително програмирана обиколка на най-интересните космически експонати, съпътствана от дигитална информация за всичко, което се знае за дадения обект.

Процесът по настройването на “Go To” често може да бъде объркващ, ако не знаете как да откриете ярките небесни ориентири. Тези модели са и значително по-скъпи, сравнени с телескопи със същата апертура, но без електроника.

Окуляр

В комплекта на всеки нов телескоп би трябвало да бъде включен поне един окуляр, а в някои случаи телескопи се доставят заедно с два или три окуляра.

Всички окуляри се измерват в милиметри, като, колкото по-малко са милиметрите, толкова по-голямо ще бъде увеличението.

Окуляр с висока увеличителна мощност обаче не означава задължително по-добра картина. Един по-мощен окуляр би могъл например да ви позволи да видите подробности в малък клъстер, но ако насочите телескопа си към мъглявина, ще видите само част от нея и това ще ви лиши от възможността за пълноценно наблюдение.

За сметка на това, ако се сдобиете с по-слабо увеличаващ окуляр, много по-лесно ще намирате търсените обекти. При по-голямо увеличение пък ще печелите по-детайлно изображение.

Всеки окуляр си има своето приложение, така че изборът на подходящия за вас зависи единствено от целите на вашето наблюдение.

Фокусно разстояние

Това е разстоянието между основната леща/огледало и точката, в която обектът е фокусиран. Фокусното разстояние е от съществено значение за качеството на увеличаването.

Ако искате да изчислите увеличителната способност на даден телескоп, трябва да разделите фокусното разстояние на телескопа на фокусното разстояние на окуляра. Така ще установите колко пъти увеличава въпросният инструмент.

Имайте предвид, че за едно пълноценно наблюдение не само степента на увеличение е от значение, а и качеството на получения образ.

Как да направите любителските си занимания с телескоп възможно най-пълноценни?

След като насочихме вниманието ви към ключовите компоненти на телескопите и техните характеристики, вече знаете за какво да следите, когато избирате своя инструмент.

За да бъдат заниманията ви с него максимално интересни и функционални, тук сме ви подготвили и няколко основни съвета, които, уверени сме, ще ви бъдат полезни.

Подготовката е ключът към удовлетворението.

Ако имате намерение да прекарате няколко часа под нощното небе, ви препоръчваме да се снабдите с всичко необходимо.

Много звездогледци носят със себе си кафе и храна, но при всички случаи почти задължително ще ви потрябва подходящо столче, както и масичка, на която да разлистите атласите си.

Имайте предвид, че е хубаво очите ви да свикнат с нощната тъма, за да виждате по-добре. Затова ви препоръчваме употребата на червено фенерче, което да не пречи на зрителната ви адаптация.

И не забравяйте, че нощите могат да бъдат студени – подгответе си връхна дреха!

Не забравяйте – апертурата е най-важна за перфектното преживяване.

В повечето случаи телескопите се използват при нощни условия. От апертурата на вашия телескоп зависи доколко ще бъдат видими небесните тела.

Когато наблюдавате нощното небе, най-важно е доколко вашият телескоп съумява да събере светлината на астрономическите обектите, за да ги превърне в качествено изображение.

Именно диаметърт на апертурата определя това. Един телескоп със 150-милиметрова апертура например има двойно по-голям диаметър от един телескоп със 75-милиметрова апертура. Тогава 150-милиметровият телескоп има 4 пъти по-голяма повърхност от 75-милиметровия, т.е. ще събира светлина 4 пъти по-ефикасно.

Това прави апертурата много по-важна за качеството на наблюдението от увеличителната мощност на телескопа.

Съобразете се и с това кой ще използва телескопа…

Телескопите са доста обемисти и тежки предмети, които изискват редовна настройка при употребата си.

Ако купувате телескоп за детето си например, имайте предвид, че ще му бъде трудно да работи с прекалено голям, тежък и усложнен инструмент.

Препоръчваме ви да му вземете по-малък и удобен телескоп, който ще осигури на малкия звездоглед също толкова пълноценно космическо преживяване.

Прекарвайте възможно най-много време с телескопа си!

Практиката ражда умения…

Съветваме ви да прекарате достатъчно дълго време с нощното небе, за да свикнат очите ви да откриват фините детайли. Луната, планетите, както и всички останали величествени астрономически обекти изискват време, за да разкрият красотата си.

За начинаещите астрономи ще бъде от огромна полза всяка минута, прекарана в наблюдение.

Именно затова ви съветваме първият ви телескоп да бъде оптимизиран за визуална, а не за фотографска астрономия. На първо време снимайте с ума си, а след това можете да се научите да споделяте любимите си образи със света.

Балансирайте очакванията си…

Разбира се, не може да очаквате, че първата нощ, която споделите със своя телескоп, ще ви награди с изгледи като тези на планетите от някой плакат.

Човешкото око събира светлината различно от специализираните фотоапарати. Да не говорим за допълнителната обработка, която астрономическите изображения търпят.

Ако търпеливо тренирате очите си обаче и отделяте достатъчно време за нощни посещения на отдалечени от градските пространства места, скоро може да се окажете влюбени в тишината и нощния въздух, докато междувременно едно по едно ви се разкриват чудесата на Вселената.

Свържете се с другите!

Преди и след като закупите своя телескоп, използвайте всяка възможност и поглеждайте през окуляра на всеки срещнат инструмент. Говорете си със собствениците и споделяйте опита си. Така ще научите повече за света и за себе си.

Независимо колко самотни можем да се почувстваме пред необята на космоса, човешкото присъствие винаги ще ни топли в студените и мрачни нощи.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега ще споделим с вас и няколко разнообразни предложения от актуалния пазар, които подбрахме специално…

1. Телескоп Celestron PowerSeeker


Този рефракторен телескоп е изключително лек и е предназначен за начинаещи. Разполага с диаметър на блендата от 50 мм и фокусно разстояние 600 мм, което ви гарантира добри образи на Луната и планетите. Оптичното му увеличение е от порядъка на 120 пъти и запазва завладяващо качество на образа.
Купи сега

2. Телескоп KONUS KONUSTART


Телескопът KONUS KONUSTART е подходящ както за астрономически, така и за наземни наблюдения. Благодарение на лещата БАРЛОУ 2х увеличителните способности на всеки окуляр могат да нараснат два пъти. Диаметърът на апертурата му е 60 мм, а фокусното разстояние е 900 мм, което ви гарантира голямо увеличение и добро събиране на светлината. Освен това комплектът разполага с адаптер за смартфон, което ви дава възможност да правите невъобразими снимки.
Купи сега

3. Телескоп Levenhuk Skyline BASE


Рефракторният телескоп Levenhuk Skyline BASE е страхотен телескоп за начинаещи и отново е подходящ както за астрономически, така и за наземния наблюдения. В комплекта е включено абсолютно всичко необходимо, за да започнете своите зрителни приключения веднага. Благодарение на 70-милиметровата апертура, както и на оптичното увеличение от 140 пъти можете чудесно да наблюдавате Луната и нейните кратери. При идеални условия обаче могат да се изследват дори Марс, Сатурн и Юпитер.
Купи сега

4. Телескоп Bresser National Geographic


Този рефракторен телескоп ви позволява астрономически наблюдения като на професионалист. Благодарение на изключително широката му 90-милиметрова бленда могат да се наблюдават и много обекти извън Слънчевата система. В комплекта има освен всичко необходимо и страхотен алуминиев статив, който може да функционира както като “alt-az”, така и като екваториален. Увеличението на телескопа варира между 45 и 675 пъти.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Телескоп Meade EclipseView


Настолният телескоп Meade EclipseVIew идва с две години гаранция и предлага страхотни възможности за астрономически наблюдения. Предлага се с два окуляра – 26 мм за ниски и 9 мм за високи увеличения. Сравнително тежък е, но изключително стабилен и със страхотни увеличителни възможности. Освен това телескопът разполага със свалящ се соларен филтър за бяла светлина, който може да ви гарантира безопасни наблюдения дори и на Слънцето.
Купи сега


6. Телескоп CELESTRON NexStar


Комютъризираният телескоп Нютон е великолепен за наблюдения на слаби обекти от дълбокия космос като мъглявини и галактики. Предназначен е както за начинаещи, така и за напреднали. Разполага със 130-милиметрова бленда, което ви гарантира изключително ярки и отчетливи изображения. Разполага със статив тип “alt-az” и има 4000 обекта, съхранени в компютърното си управление.
Купи сега

4.5/5 - (6 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!