Всички категории

7-те Най-Добри Дронове

В последно време дроновете набраха голяма популярност, затова няма да е учудващо ако и вие сте се решили да си купите.


Пък и защо не…

Тези миниатюрни, но забавни летящи машини ви позволяват да обследвате района около вас от високо и освен това могат да заснемат невероятно красиви снимки и видеа. Определено може да се каже, че дроновете са едно от най-интересните и иновативни неща в технологичния свят от последните години.

Един приличен дрон вече струва сравнително малко – така че моментът никога не е бил по-подходящ за покупката на такъв.

Независимо дали ще заменяте стария си дрон с нов или ще избирате първия си модел – трябва да знаете откъде да започнете. В това ръководство ще разгледаме различните видове дронове, характеристиките им и какво можете да очаквате да платите за тях.

Какво представляват дроновете?

Дроновете са безпилотни, малки летателни апарати. В това ръководство ще разгледаме дроновете за цивилни, които обикновено са под формата на квадрокоптери.

Квадрокоптерът, както подсказва името, има четири перки във всеки край и обикновено основата е във формата на Х или Н.

Квадрокоптерите са много стабилни и маневрени. Всичките имат четири мотора с перки и жироскоп, който преценява позицията на дрона и му позволява автоматично да променя скоростта на всяка перка, за да бъде стабилен във въздуха.

Видове дронове


Има четири основни видове дронове, които ще разгледаме. Всички те имат различни функции и са подходящи за различни цели.

Дроновете за начинаещи

Те са достъпни откъм бюджет и могат да летят на кратки разстояние и малко време. Те са много лесни за управление и с много здрав корпус, за да могат да издържат на по-леки удари. Резервните части за тях са евтини и се намират лесно.

Хоби дроновете

Също са сравнително бюджетни и здрави, но често имат повече функции и са насочени към по-опитните потребители. Те могат да разполагат с по-специализирани камери, по-дълги разстояния на летене и други характеристики, които ги правят отлични за разпускане и отдих, но ги отличават от най-обикновените дронове.

Професионалните дронове

Те са най-скъпите и разполагат с много добри характеристики и функции, които позволяват с тях да се заснемат невероятни кадри. Те са оборудвани с висококачествени камери и често имат вграден GPS за проследяване и по-лесно автоматично връщане – това ги прави лесни за намиране дори и да изгубите някой.

Състезателни дронове

Както подсказва името, те са направени с една цел – скорост. Най-добрите модели могат да достигнат до 110-160 километра в час. Те използват камера, която предава от първо лице и когато ги управлявате е сякаш сте вътре в дрона. Често се правят състезания с такива дронове.

Как да изберете правилния вид дрон за вас


Дроновете за начинаещи са подходящи за хора, които искат да ги  управляват за удоволствие и не искат да харчат стотици, хиляди левове. Всеки, който до сега не е управлявал дрон е добре да започне с този вид дронове и след като натрупа опит да се прехвърли на по-професионален.

Все пак трябва да се научим да ходим преди да се затичаме. Този вид дронове са най-подходящи за забавление на деца и възрастни и евентуално за заснемането на някое видео или снимка с непретенциозно качество.

Хоби дроновете са подходящи за начинаещи фотографи и за по-опитни потребители, които и преди са управлявали дрон.

Професионалните дронове са за фотографи и хора на изкуството, които искат да отнесат творчеството си на най-високото ниво (буквално и образно казано). Все пак има сериозни ползи от това да се правят кадри от високо – различни ъгли и позиции, които само един дрон може да предложи.

Те са подходящи и за опитните хора, които искат да изкарват пари от дронове. Все пак нека не забравяме, че тези летателни апарати имат дълъг обхват и разстояние на летене и са много бързи. Реално могат да се справят с почти всяка задача.

Имайте предвид, че и цената им не е никак ниска, но ако сте професионалист или искате да станете такъв – инвестицията е оправдана.

Състезателните дронове са за хората, които искат нещо наистина бързо и са готови да се състезават с тях. Те са насочени основно към най-опитните пилоти, защото заради скоростта са трудни за контролиране и могат да се разбият за нула време. Ако искате да разберете какво наистина може един дрон, то задължително трябва да управлявате състезателен.

Все пак си купете състезателен дрон с мисълта, че ще трябва да го поправяте често, защото те са най-податливи на удари.

Характеристики и функции

Време на летене и цени на батериите

Най-важната характеристика, за която трябва да внимавате е времето на летене. Не е приятно докато се забавлявате и летите с дрона да прекратите всичко преждевременно само защото батерията е останала без заряд.

Времето за летене на един дрон може да варира от 5 до 30 минути, като дроновете за начинаещи обикновено достигат до 10 минути.

Времето за летене има общо и с това какво разстояние може да измине дрона и дали можете да го пращате надалеч. Така че дори с допълнителни батерии, краткото време за летене може наистина да убие удоволствието ви.

Вероятно ще искате да си купите допълнителни батерии и да си сменяте когато някоя се изтощи. Колкото по-скъп и модерен е един дрон, толкова по-скъпи са батериите за него. В крайна сметка ако сте достатъчно добре подготвени, максималното време за летене на дрона ви ще зависи от това колко заредени батерии носите със себе си.

Разбира се, ще трябва да го върнете обратно до себе си, за да смените батерията, но това е по-малкото неудобство в сравнение с това да се приберете и да я заредите отново.

Така че когато гледате времето за летене на един дрон при покупката, също е много важно да проверите колко струват допълнителните батерии.

Обхват

Наличието на голям обхват може да е ключово за вас според това как ще използвате дрона си. Обхватът започва от около 50 до 100 метра при дроновете за начинаещи и достига до 5 километра при професионалните дронове.

Ако ще използвате дрона си за състезания или заснемане на кадри ще ви трябва голям обхват. Но за хоби дрон не е толкова важно да имате голям обхват, защото можете да вървите след него и да го управлявате.

Камера

Вече почти всеки дрон има вградена камера. Някои могат да се премахват, така че батерията да издържа повече време на летене. Въпреки това повечето потребители предпочитат докато пилотират дрона да имат и опцията да заснемат някоя снимка или видео.

Висококачествени камери можете да намерите в по-скъпите дронове, а ако ще използвате дрона за снимки и видео – вероятно характеристиките на камерата ще са по-важни отколкото тези на самия летателен апарат.

Режим “Без нос”Този режим е важен, особено за начинаещите, на които и без това би било трудно да пилотират дрона си. Нека обясним какво представлява режимът.

Да речем, че пилотирате дрона и го изпратите напред, което означава, че носът (предната част) сочи напред. След това го обръщате на 180 градуса и го връщате обратно към вас. Сега носът сочи към вас, което е обратното на първоначалната посока. Това означава, че сега ако го насочите стика наляво, дронът ще завие надясно и т.н.

Това може да бъде объркващо за начинаещите, особено след като дроновете не приличат на самолети и повечето нямат точно определени нос и опашка. Повечето дронове са квадрокоптери и предната им част изглежда точно като задната.

Освен ако не сте достатъчно опитни в летенето, много вероятно е да се объркате и да ударите дрона някъде. Когато режимът “Без нос” е пуснат, независимо накъде “гледа” дронът, когато преместите стика наляво – той ще завие наляво и т.н.

Това прави летенето много по-лесно и интуитивно. Ако не сте пилотирали дрон, препоръчваме ви да се спрете поне за първи дрон на някой с такъв режим.

Бутон за връщане

Тази функция позволява просто с натискането на един бутон дронът да долети обратно към вас. По-скъпите дронове имат по-добра функция за връщане, която дори включва избягването на препятствия.

Ако вашият дрон няма GPS, той просто ще лети назад когато натиснете бутона за връщане. Затова уверете се, че имате режим “Без нос” и че той е включен, защото иначе не се знае в коя посока точно ще бъде назад.

Стабилизация

Стабилизацията предотвратява люлеенето по време на запис. Все пак дронът сменя посоки и се накланя, така че ако няма стабилизация на изображението, кадрите ви вероятно биха изглеждали много зле. Ако искате да снимате по-професионално, стабилизацията на изображението е важна за това.

Важни съображения за начинаещи

Ако тепърва ще започвате да управлявате дронове има някои неща, които трябва да обмислите преди да се впуснете в приключението.

Най-важното е да обмислите цената.

Най-добре е да започнете с евтин дрон, защото е много вероятно да го ударите или разбиете – съответно бихте искали нещо, чийто ремонт да не струва много.

Също така няма как да знаете какви функции бихте искали от по-скъп дрон, ако преди това не сте пилотирали евтин без такива. Когато навлизате в света на дроновете трябва да започнете от нещо просто и да се изкачвате постепенно.

Евтините дронове нямат хубави камери или множество функции.

За всяка допълнителна екстра ще трябва да платите повече. Бъдете търпеливи, пилотирайте евтин дрон и чак след това инвестирайте повече в по-скъпи.

Внимавайте къде ще пилотирате дрона си. Уверете се, че той няма да пречи или нарушава закона, например навлизайки във някой въздушен коридор. Но ако започвате с дрон за начинаещи, едва ли ще нарушавате каквито и да било закони – волно или неволно.

Никога не пилотирайте дрон без да имате пряка видимост над него.

Гледката от първо лице на дроновете може да бъде изкушаваща, но така няма как да видите за препятствия около него. Затова трябва да го наблюдавате отдалеч със собствените си очи. Винаги носете със себе си поне една допълнителна и заредена батерия.

Често задавани въпроси

Какво представляват “готовите за летене” и “почти готовите за летене” дронове?

Мнозина се питат каква е разликата между “готовите за летене” и “почти готовите за летене” дронове.

Готови за летене> – те са подходящи за начинаещи и всеки, който няма опит в сглабянето на каквото и да било. Те пристигат напълно сглобени и могат да летят веднага след разопаковане. Удобството при тях е, че не трябва да се чака с часове докато бъде сглобен дронът.

Почти готови за летене – подходящи са за “направи си сам” потребителите, които изпитват удоволствие от това сами да си сглобят дрона. Този тип дронове идват частично сглобени и потребителят трябва сам да ги довърши като инвестира време и усилия. Те не са много по-евтини и може да си купите такъв само ако искате сами да си го сглобите.

Нов съм в пилотирането на дронове – как да избегна евентуални удари и разбивания?

Най-важното, което можете да предприемете за да избегнете удари и разбиване на дрона е да го управлявате внимателно. Винаги го дръжте под око. Управлявайте го на открити пространства и не го отдалечавайте много от себе си.

Не летете във ветровити дни, в дъжд или при мъгла. Ако държите дрона си на поне 10 метра от всяко препятствие едва ли ще го разбиете. Ако можете, възползвайте се от режима “Без нос”. Уменията идват с практиката, затова не спирайте да се забавлявате с дрона си.

Най-добрите дронове

Няма да се впускаме в дълъг списък с всякакви предложения. Просто ще представим някои от най-добрите модели, които могат да се купят на пазара, а вие сами можете да решите дали ще вземете някой от тях или просто ще ги използвате за сравнение.

1. Дрон DJI Phantom 3 Standard


Това е достъпен и интелигентен дрон, който лесно може да бъде управляван. Има автоматичен асистент за летене – само с натискането на един-единствен бутон дронът ще се върне при вас. С вградения GPS се засича местоположението на летателния апарат. Изискване се посочване на команди за движение след началото на излитането.

Разполага с вградена камера за 2,7K видео за още по-ясна картина, а същевременно може да заснеме и FHD 1080p видео. Може да прави снимки в няколко различни формата. Разполага с 1/2,3 инча сензор. Предлага HD предаване на живо. Осигурява информация за скоростта, местонахождението и времето.

Развива скорост до 16 м/с и има максимално работно разстояние от 500 метра.
Купи сега

2. Дрон Zerotech Dobby


Този джобен дрон ще ви позволи лесно и бързо да заснемате удивителни кадри от въздуха. Можете да го управлявате чрез своето мобилно устройство, което ще ви служи като дистанционно управление и контролер за движението на дрона.

Към камерата му е вградена функцията за разпознаване на лица и благодарение на нея можете да проследите подвижни обекти. След като бъдат заснети, кадрите се синхронизират с вашето устройство, което ви позволява лесно да ги видите и споделите. Уредът е лек, компактен и лесен за управляване. Полетът му може да трае до 9 минути.

Разполага с GPS и е съвместим с операционни системи iOS и Андроид.
Купи сега

3. Дрон DJI Spark


Този компактен дрон може да е малък, но пък предлага множество интелигентни функции. Благодарение на тях имате възможност да направите отлични кадри от въздуха. Разполага с вградена камера, която има жироскопна стабилизация, за да елиминира трептения и да запази високото качество на снимките.

Дронът ви дава 16 минути време за полет и развива скорости до 50 километра в час, когато е в спортен режим.

Издига се максимално на 4000 метра височина.
Купи сега

4. Дрон DJI Phantom 4 Pro+ V2.0


Уредът е с иновативна технология, за да може да предава видеото с още по-голяма скорост и с по-малко забавяне. Има камера, която разполага с регулируема бледна, механичен затвор и 1-инчов сензор от 20 мегапиксела.

Благодарение на новите му аеродинамични пропелери шумът е още по-намален. Дронът осигурява няколко интелигентни режима на полет, включително връщане, активно следене и т.н. Полетното му време е до 30 минути, а системата му за позициониране включва шест камери. Обективът на камерата разполага с висока разделителна способност, а системата от инфрачервени сензори помага на уреда да избягва препятствия в пет посоки.

Развива максимално 72 километра в час и може да се издигне на максимална височина от 6000 метра.
Купи сега

5. Дрон 56 Xiaomi Mi Drone


Със своята камера за 4К видео и 12,4 мегапиксела снимки, този дрон е отличен начин да направите висококачествени видеа и снимки с резолюция, съответно 3840х2160 и 4000х3000. Предава видео в реално време към смартфона ви. Има време на полет до 27 минути и обхват от 4000 метра.

Разполага с жироскоп за намаляване на трептенията. Допълнително има GPS и барометър/алтиметър. Има режим ориентация и режим за автоматично връщане и приземяване в точката на излитане. Същевременно разполага с ултразвукови сензори за по-добра стабилност, функции обикаляне около обект, отлитане до желана точка, планиране на маршрута и възможност за управление чрез смартфон.

Известява ви, ако навлезете в зона, забранена за полети.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Дрон Xmart MaxFly


Разполага с 2,4-гигахерцова технология за четириканална безжична връзка и вграден жироскоп за по-добра стабилизация и възможност за разнообразни лупинги и трикове. Разполага със светодиодни светлини и предпазители на перките.

Осигурява ви камера за видео и снимки, като също така има слот за карта памет. Джойстикът за управление е изключително удобен и ви осигурява вграден дисплей. Дронът се зарежда за 60 минути и разполага с време за работа 6-8 минути, като обхватът му е 80 метра. Уредът е компактен и лесно се управлява.

Осигурява ви функция автоматично връщане и фини настройки на движението.
Купи сега

7. Дрон Eachine H8 Mini


Летателният апарат работи на честота 2,4 гигахерца и разполага с 6-осов жироскоп за по-добра стабилизация и минимизиране на трептенията. Осигурява ви 5-7 минути време за полет и работи на максимално разстояние от 30 метра.

Предлага функция за връщане в първоначалната позиция, може да се върти на 360 градуса и лесно се управлява в три измерения. Има светодиодни светлини, лек корпус, който е много устойчив и протектор на батерията.
Купи сега

3.3/5 - (6 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!