Всички категории

7-те Най-Добри Фотоепилатори за 2022

Бръсненето на краката никога не е било сред любимите занимания на една дама.

 

Това е рутинно задължение, което никога не престава да бъде вършено. Всъщност е изчислено, че жените прекарват средно по 72 дни от живота си в бръснене. Това са над два месеца от живота, посветени на една от най-досадните задачи за разкрасяване.

Също така е изчислено, че за целия си живот една жена харчи средно около 10 000 лева за продукти, свързани с бръснене и обезкосмяване.

Бъдете сигурни, че има много по-добро дългосрочно, дори постоянно решение за обезкосмяване, което можете да вършите директно от вкъщи.

Лазерна епилация и противно на общоприетото схващане – това не е услуга, присъща само за скъпите салони за красота.

Кой фотоепилатор би бил най-подходящ за вас?

При лазерната фотоепилация няма подобно нещо като универсален епилатор. Ще имате най-добри резултати с използването на подобен уред ако кожата ви е бледа, а космите тъмни.

Но ако нещата не стоят по този начин при вас – не се отказвайте. Има лазерни фотоепилатори и такива с интензивна пулсова светлина (накратко IPL) за всеки цвят на кожата – просто трябва да намерите най-подходящия за вас.

Как да разберете дали фотоепилаторът ще работи добре?

Цвят на кожатаЛекарите често използват скалата на Фицпатрик, за да определят цвета на кожата. Тя поставя тоновете в шест категории, които са базирани на това колко пигмент (меланин) има в кожата.

Ако имате бледа кожа ще попаднете в първа категория, а ако кожата ви е много тъмна (т.е. съдържа много повече меланин) ще попаднете в последната шеста категория.

По-бледата кожа абсорбира по-малко светлина от тъмната, следователно повече светлина остава за космите, за да ги увреди и да им попречи да израснат отново.

Цвят на косъма

При хората с по-тъмни косми се виждат и най-добрите резултати, но с правилния фотоепилатор (лазерен или IPL) можете да третирате и светли косми.

Колко струва лазерната фотоепилация като разкрасителна процедура?

Лазерната фотоепилация се предлага от много дерматологични клиники, салони за красота и спа, но в никакъв случай не е евтина.

Средната цена на обезкосмяване посредством фотоепилация е над 500 лева и това покрива само разходите за самата услуга.

Освен това колкото по-голяма площ се обработва – толкова по-висока е и цената на фотоепилацията. Тъй като лазерната фотоепилация е козметична процедура, тя не се покрива от здравни застраховки.

Можете ли да получите професионални резултати от домашна фотоепилация?

Да, това е напълно възможно.

Домашните фотоепилатори ви дават свободата да се обезкосмявате от уюта на своя дом. Фотоепилаторите и системите за лазерна епилация са направени така, че да ви предоставят безопасно и ефективно премахване на нежеланото окосмяване и то за много по-малко, отколкото бихте платили на професионалист.

Те използват същата технология, която и дерматологичните клиники и салони за красота, само че са разработени за лесна употреба вкъщи от обикновения потребител.

Защо фотоепилацията в домашни условия е толкова популярна?

Премахването на нежеланото окосмяване, особено при жените, е гореща и дискутирана тема от години. И докато има и други ефективни методи за обезкосмяване, повечето имат досадни странични ефекти и дискомфорт, а освен това изискват доста време.

Бръсненето например е ефективно само до броени дни и в следствие може да има дискомфорт и обриви по кожата.

Кола маска пък е не само скъпа, но и трябва да изчакате космите да пораснат до определена дължина, за да можете да ги премахнете. Освен това допълнителната болка и неудобство могат да откажат много хора от този метод.

Лазерната фотоепилация става все по-популярна заради дългосрочните и понякога дори постоянни резултати, които се постигат само след няколко процедури. Сега с фотоепилаторите, които се продават свободно на пазара, можете сами да постигнете тези професионални резултати директно от дома си и то за много по-малко пари.

Колко време отнема лазерната епилация?


Времето, което ще ви отнеме да се епилирате на дадено място зависи изцяло от площта.

Например фотоепилиране на подмишниците или бикини зоната ще бъде много по-бързо отколкото на краката. Със всеки импулс на лазера се премахват космите от определена площ, затова едно обезкосмяване не би трябвало да ви отнеме повече от един час – но това е ако решите да епилирате само една зона.

Колко фотоепилации трябва да си направя за дълготрайни резултати?

Лазерната фотоепилация можете да бъде изключително ефективна като повечето хора казват, че виждат постоянна загуба на окосмяване на третираните зони само след 3 – 7 процедури.

Можете да очаквате дълготрайни резултати след 1 до 10 процедури – според гъстотата и дебелината на космите, но обикновено около 6 процедури са достатъчни за задоволителен ефект.

След това може да ви се наложи от време на време да премахвате някои косъмчета, но бъдете сигурни, че окосмяването няма да е същото откъм дебелина и гъстота.

Как лазерната фотоепилация може да спре растежа на космите?

Изключително концентрират лазерен лъч се насочва към космите. Пигментът на космите абсорбира светлинната енергия, която се превръща в топлинна и по този начин уврежда фоликула на косъма. Това води до унищожаването на окосмяването от корена, което пречи на повторното израстване

При изпускането на лазерния лъч, светлината от него се прехвърля към косъма. Космите съдържат пигментът меланин.

По-тъмните косми имат повече меланин, а колкото повече меланин съдържа един косъм – толкова повече светлинна енергия ще абсорбира.

С абсорбирането на светлината тази енергия се превръща в топлинна, която изгаря косъма и го уврежда. Именно това изгаряне премахва космите.

Въпреки това поради цикъла на растеж на косъма, окосмяването няма винаги да реагира по един и същи начин на лазерната фотоепилация заради променливото количество меланин.

Кога лазерната фотоепилация е най-ефективна?


Лазерната фотоепилация е най-ефективна когато космите са в своята анагенна фаза – тогава те съдържат най-много меланин.

Повече меланин означава, че повече светлинна енергия ще бъде абсорбирана от тях и по този начин фоликула ще бъде загрят до по-висока температура и съответно растежа ще бъде забавен максимално дълго.

С времето увредените фоликули ще излязат от кожата. Тъй като окосмяването навсякъде може да бъде е различни фази на растеж, най-добре е да направите няколко процедури с фотоепилатора, за да сте сигурни, че ще хванете всички фоликулира в анагенната им фаза.

Лазерната фотоепилация безопасна ли е?

С движението на лазера по кожата, светлинната му енергия се абсорбира от космите, защото те са с най-много пигмент.

По тази причина е добре лазерният фотоепилатор да не се използва на бенки, татуировки или рождени петна – това са зони с висок пигмент.

Лазерният фотоепилатор е напълно безопасен когато се използва правилно и няма да изгори друго освен космите.

Лазерната фотоепилация може ли да причини рак?

Може да се притеснявате за радиацията и ефектите й. Има много различни форми на радиация, които се показват в електромагнитния спектър. Радиацията, която се използва при медицинската визуализация е йонизираща – гама лъчи и рентгенови лъчи.

Ултравиолетовата светлина от слънцето също е йонизираща радиация.

Йонизиращата радиация има достатъчно енергия, за да прекъсне връзката между молекулите, което може да означава, че и ДНК-то в клетките може да бъде засегнато.

Въпреки това не всяка радиация има достатъчно сила, за да причини това.

Нейонизиращата радиация е подобна на йонизиращата, но няма достатъчно енергия, за да разруши връзката в молекулите.

Радиацията, която отделят фотоепилаторите е вид нейонизираща, така че няма да разруши молекулите в организма или да накара клетките да мутират. Не се смята, че лазерната фотоепилация причинява рак.

Въпреки това важна част от избора на лазерен или IPL фотоепилатор е в комплекта да има и ултравиолетов филтър. Той ще попречи на потенциално вредните ултравиолетови лъчи да преминат в косъма и по този начин ще попречите на ненужното увреждане на кожата си.

Фотоепилатори, които нямат филтър трябва да се избягват.

Какви рискове крие лазерната фотоепилация?


Въпреки че радиацията от лазерните фотоепилатори не се свързва с причиняване на рак, все пак трябва да използвате подобни устройство внимателно.

Основният риск е, че топлината, която се прехвърля към косъма може да причини изгаряне при неправилна употреба. Това важи най-вече за места по тялото където има бенки, лунички и татуировки.

По тези места има по-голямо количество пигмент, отколкото по останалите и съответно могат да поемат лъчите от фотоепилатор и да се причинят изгаряния.

Ако имате меланома, епилепсия, херпес, келоидни белези, наранена кожа, склеродерма и други заболявания на кожата или наскоро сте употребявали лекарства като тетрациклин и акютан – препоръчваме ви да се консултирате с лекар преди да пристъпите към обезкосмяване с фотоепилатор.

Тъй като няма данни за влиянието на лазерните фотоепилатори върху плода, препоръчваме да не го използвате по време на бременност. Най-добре е да използвате фотоепилатор след като спрете да кърмите.

До какви странични ефекти могат да доведат лазерните и IPL фотоепилатори?

Кожното раздразнение е сред най-честите странични ефекти.

То може да се изявява под формата на сърбеж, дискомфорт, гъделичкане, изтръпване, зачервяване или подуване. Подобни ефекти се считат за нормални и обичайни само до няколко часа след процедурите.

Понякога пигментът на третираната зона може да се промени. Кожата може да стане по-светла или по-тъмна, но това обикновено е временно.

Сред по-редките странични ефекти са включени образуване на мехури, корички и белези. Космите могат да станат сиви, а в някои много редки случаи може да има по-засилен растеж.

Важно е да поддържате зоната чиста преди и след обезкосмяването, за да предотвратите инфекции, което също е рядкост, но може да се случи.

Лазерни срещу импулсни фотоепилатори


Епилаторите с интензивна пулсова светлина, които за по-кратко ще наричаме IPL или импулсни – са много подобни на лазерните.

Принципът на обезкосмяване и при двата вида фотоепилатори е същия – концентрирана светлинна енергия прониква във фоликулите на космите и се превръща в топлинна като по този начин ги уврежда и пречи на повторното им поникване.

При IPL фотоепилаторите обаче не се използва лазер. 

Вместо това те използват широк спектър от светлинни лъчи, които обаче не могат да бъдат концентрирани както лазерните.

Съответно IPL не могат да проникнат в кожата толкова дълбоко, колкото лазерните фотоепилатори, което от своя страна може да доведе до повече нагряване на околната кожа.

Тъй като светлината при IPL не е толкова концентрирана, може да трябват повече процедури преди да се намали растежа на космите. Но пък за сметка на това е по-евтиният вариант.

Има и фотоепилатори с променлива пулсираща светлина или т.нар. VPL.

Подобно на IPL, тези епилатори използват широк спектър от светлинни лъчи, но настройките могат да се променят за различните видове окосмяване.  Тъй като VPL фотоепилаторите таргетират по-добре космите, резултатите от третирането с тях са по-добри.

Но отново – за постоянен ефект и намаляване растежа на окосмяването, ще трябва да се направят повече процедури.

Подготовка за обезкосмяване с фотоепилатор

Планирайте предварително

Ако сте се лекували с антибиотици отложете обезкосмяването си с поне две седмици след приема на последното хапче.

Можете да се бръснете

За разлика от кола маска и епилиране, при фотоепилаторите не е нужно да има поникнали косъмчета преди процедурата. Съответно можете да се бръснете когато искате.

Дори е препоръчително да избръснете зоната 12 часа преди фотоепилиране.

Не се обезкосмявайте с епилатор или кола маскаВажно е да не се епилирате или обезкосмявате с кола маска поне месец преди минаването с фотоепилатор, тъй като това може да наруши естествения растеж на космите и да намали ефективността на процедурата с фотоепилатора.

Почистете кожата си

Уверете се, че преди фотоепилирането по кожата няма никаква козметика, дезодоранти, лосиони или други продукти. Също така се постарайте седмиците преди фотоепилирането кожата ви да бъде добре хидратирана.

Носете по-широки дрехи

След фотоепилиране е препоръчително да носите по-широки и свободни дрехи, направени от по-фини материи. Това е за да се избегне излишно дразнене на кожата.

Така например впитите дънки може и да не са добра идея, особено ако сте фотоепилирали краката или бикини зоната.

Защитете кожата си

Ако е прекалено слънчево не излагайте кожата си седмиците преди и след фотоепилация. Не използвайте лосион против изгаряне или лосиони за тен. Всичко това може да изсуши кожата и да я направи по-податлива на изгаряне при фотоепилация.

Грижи след фотоепилацията

Още веднъж – не използвайте кола маска и епилатори.

Особено след фотоепилация това може да наруши ефекта върху космите и да предотврати уврежданията, които лазерът е нанесъл  на фоликулите. Съответно космите могат да започнат да растат отново в областите, където иначе не биха след определен брой процедури с фотоепилатор.

Използвайте лосион за защита от слънце

След фотоепилация избягвайте директно излагане на слънце през следващите 2-4 седмици. Можете да използвате слънцезащитен крем с висок фактор.

Третираната кожа може да бъде по-чувствителна към слънцето от обикновено.

Избягвайте вземането на горещ душ или вана

Поне за 48 часа след фотоепилация избягвайте да се къпете с гореща вода, защото това може да раздразни кожата. Също така отложете посещението във фитнеса или сауната.

Избягвайте използването на гримове и дезодорантиАко сте третирали лицето или подмишниците си – избягвайте да си слагате грим или да се пръскате с дезодорант. Можете да използвате продукти на минерална основа, но ако има дразнене – спрете и подхранете кожата с крем с витамин Е.

Не се чешете

Ако усещате лек сърбеж в никакъв случай не чешете кожата, защото по този начин няма да си помогнете.

Ексфолирайте при нужда

Ако се появи зачервяване можете да използвате ексфолиант за кожа. Но е важно да не избързвате с това. Обикновено е добре да изчакате поне 1-2 седмици след фотоепилирането.

Не избързвайте със следващата процедура

За да позволите на кожата да се възстанови не предприемайте следваща фотоепилация през следващите 4-12 седмици, освен ако в инструкциите за ползване на фотоепилатора не пише друго.

Не забравяйте, че прекалено честото използване на фотоепилатора може да увреди кожата.

Предимства на лазерните и IPL фотоепилатори

Прецизност

Лазерната фотоепилация премахва космите без да уврежда околната кожа.

Заради естеството на лазера, той може да се концентрира върху малка зона или да покрива по-голяма площ – зависи от начина на използване. IPL фотоепилаторите не са толкова прецизни и светлината не може да се концентрира толкова, колкото при лазерните.

Въпреки това те се справят при по-повече пигмент, например тъмни косми на сравнително светла кожа и въпреки че не са толкова прецизни, IPL фотоепилаторите са достатъчно ефективни.

ЕфективностЛазерните фотоепилатори са изключително ефективни и повечето потребители постигат спиране растежа на космите след 3 до 7 процедури. Все пак трябва да се отбележи, че различните видове косми се влияят по различен начин.

По-гъстите и дебели косми ще се нуждаят от повече процедури преди да спрат да растат и съответно ще изискват повече светлинна енергия, за да се увреди фоликула.

Предимството на това да имате собствен фотоепилатор е, че можете да се обезкосмявате когато и където поискате, без нуждата да си насрочвате час и да плащате за това всеки път.

Бързина

Един импулс на фотоепилатора таргетира множество косми и то само за част от секундата. Това означава, че големи зони като краката например, могат да се обезкосмят за около един час.

Освен това помислете за времето, което ще спестите в дългосрочен план от редовно бръснене или обезкосмявате с друго средство.

Икономически изгодно

Използването на личен фотоепилатор може да бъде много икономически ефективно в дългосрочен план в сравнение с плащане за множество козметични процедури. Вече няма нужда да харчите пари и за самобръсначки, депилаторни кремове и други подобни. В дългосрочен план ще спестите голяма сума пари от подобни неща.

Без повече враснали косми

Фотоепилацията е отличен избор за хората, които често страдат от враснали косми, както и за тези, които имат чувствителна кожа.

Без нужда от чакане

Докато при други методи за обезкосмявате трябва да чакате космите да израстат отново, при фотоепилацията това не е нужно.

Най-добрите фотоепилатори на пазара

В случай, че се чудите кой от множеството модели фотоепилатори да изберете, ще ви представим някои от най-добрите, които към момента можете да откриете на пазара.

1. IPL Philips Lumea BRI956/00


Осигурете си гладка кожа до осем седмици благодарение на този чудесен продукт. Той има обли прикачващи елементи и сензор смарт скин. Може да се използва с или без кабел. Използваната от него технология е разработена с участието на дерматолози.

Използва се интензивна импулсна светлина за прекъсване израстването на косми. Има приставка и филтър за лице, приставка за тяло и приставка за бикини зона и подмишници.

Разполага с пет настройки за интензивността на светлината и вградена система за безопасност. Осигурява комфорт и мекота.
Купи сега

2. Фотоепилатор Remington IPL6780


Осигурява трайна епилация за тялото ви, като дамите могат да използват продукта и за лице до под нивото на скулите. Има многоимпулсна технология за по-бърза обработка на космите по тялото. Участъците се третират за период от шест седмици по един път на всеки две седмици.

Разполага с вграден сензор за типа на кожата ви. Използва интензивна пулсираща светлина за отлични резултати. Работи с кабел. Има пет скорости.

Фотоепилаторът има комфортен дизайн и е лесен за употреба от всеки. Оставя кожата ви гладка и нежна.
Купи сега

3. Епилатор BaByliss IPL Homelight G935E


Този епилатор е съвместим с 5 типа кожа и ви осигурява отлична ефективност, намалявайки космите с до 90%. Има пет нива интензивност на светлината за различните видове кожа. Не използва UV лъчи и е безболезнен за използването.

Дерматологично тестван е. Разполага с контактен сензор. Има 30 програми и е с продължителност на живота до 300 000 импулса. Уредът е ергономичен и компактен.

Работи с интензивна пулсираща светлина, има пет скорости, използва се на суха кожа и не изисква използването на кабел.
Купи сега

4. Епилатор IPL Braun BD3005


Има специален сензор сензо адапт, който регулира интензивността като разчита цвета на кожата ви. Уредът осигурява ефективно и безопасно третиране. Можете да изберете и специалния деликатен режим, който е подходящ за начинаещи или за третиране на чувствителни зони.

Подходящ е за тяло и подмишници и се използва на суха кожа. Работи чрез интензивна пулсираща светлина и се използва с кабел.

Осигурява 250 000 импулса. Ще направи кожата ви мека и нежна, не предизвиква никакви раздразнения. Използва се удобно, приятно и комфортно.
Купи сега

5. Braun Silk-Expert IPL BD 5001


Уредът е подходящ за епилация на тяло, ръце, крака, подмишница и интимна област. Работи чрез интензивна пулсираща светлина и ви осигурява както епилация, така и ексфолиация. Захранва се мрежово и работи чрез кабел.

Предоставя ви 120 000 импулса. Предназначен е за професионална употреба.

Има компактен дизайн и е лесен и удобен за употреба.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Епилатор Philips Lumea IPL SC1995/00


Епилаторът ви осигурява постепенно намаляване на количеството косми по тялото ви и ви предоставя гладка и красива кожа. Безопасен е дори в чувствителните зони и може да се използва в подмишниците, бикини линията, корема, ръцете и краката.

Процедурите се правят през 2 седмици и окосмяването намалява още след четвъртата процедура. Подходящ е за различни типове окосмяване и кожа. Използва интензивна пулсираща светлина и се употребява чрез кабел.

Чрез този уред комфортно ще си осигурите мека кожа, без да се подлагате на болезнено третиране.
Купи сега

7. Епилатор с интензивни светлинни импулси Remington IPL2000


Този епилатор работи чрез система пропулс и е препоръчителен за употреба на малки области. Само след три процедури космите трайно ще намалеят. Не предизвиква сърбеж и дразнене. Има три нива на силата на отделяна светлинна енергия.

Разполага с четири сензора за контакт с кожата. Осигурява и филтър за светлина за допълнителна защита при употреба в зоната на лицето. Използва интензивна пулсираща светлина и предоставя 6000 импулса.

Предназначен е за домашна употреба върху суха кожа. Можете да използвате епилатора удобно и комфортно и лесно да си осигурите мека и нежна кожа.
Купи сега

Заключение

Най-важното нещо, което трябва да запомните при покупката на лазерен или IPL фотоепилатор е, че всеки модел е различен. Един, който работи отлично за даден човек, може изобщо да не върши работа на друг.

И докато с фотоепилатора можете да постигнете трайно обезкосмяване, от време на време ще трябва да поддържате зоните на тялото, ако искате да останат без никакви косми.

Също така е важно да знаете какъв тип кожа имате и какви точно са космите ви, за да изберете най-подходящия фотоепилатор.

И докато цената за първоначалната покупка на подобен уред може да е по-висока, в дългосрочен план ще спестите много повече.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Десислава пише

    Никъде не пише как точно се използва.Има разлипни степени?През какъв период от време?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!