Всички категории

7-те Най-Добри Фотопринтери

Ако и вие сте от хората, които обичат да снимат природни пейзажи или портрети, навярно вече ви е хрумвала идеята за закупуването на устройство, което ще ви позволи да държите шедьоврите в собствените си ръце.

Подходящият фотопринтер може да превърне вашите снимки в ценни произведения на изкуството, с които да изпълните пълноценно обстановката около себе си…

Принтерите за снимки са атрактивни и все по-обещаващи спрямо стандартните черно-бели устройства за документи.

Повечето устройства могат да се свързват директно с телефона и така може да отпечатвате снимките си, още преди да ги публикувате в Instagram. Чудесно, нали?

С всеки ден се правят все повече иновации и конкурентни компании стъпват в бизнеса, като въвеждат нови функции в своите продукти.

И все пак, основното, което винаги остава е полезността и свободата на фотопринтерите.

С тях ще може да изваждате личните си произведения ден и нощ, вместо да губите време и пари по печатниците.

Ако се интересувате от подобно устройство, но нямате представа откъде да започнете – продължавайте да четете нашето ръководство.

В случай на по-голям интерес, по-надолу ще оставим за вас и някои от най-добрите предложения за фотопринтери на българския пазар.

Какво представляват фотопринтерите и как работят?


Фотопринтерът обикновено е мастиленоструен принтер, въпреки че може да се срещне такъв и с термична боя, който има способността да отпечатва висококачествени цифрови снимки и други ярки цветни проекти.

Практични, модерни и отличителни – доверете им се!

Привлекателността на възможността за мигновено отпечатване на снимки, заедно със спада на цените на цифровите фотоапарати, примамва все повече хора да закупят фотопринтер.

Преди, тези типове устройства бяха по-големи, по-скъпи и обикновено се използваха само от професионалисти. Вече, обаче, съществува широко разнообразие за всеки вкус и нужди.

Основно моделите се различават по размер, скорост, сложност и цена. Попринцип по-скъпите принтери се използват за по-често печатане или цветен печат с висока разделителна способност. Съществуват, обаче, редица компактни и изгодни предложения, които не в днешно време не отстъпват по качество.

Но как работят фотопринтерите?Устройството приема текст и графичен изход от компютър и прехвърля информацията на хартия, обикновено на стандартен размер, 8,5″ на 11″.

Ранните импактни принтери работеха като автоматична пишеща машина, като ключът създаваше мастилен отпечатък върху хартията за всеки отпечатан знак.

Матричният принтер или още ударен принтер, който удря хартията ред по ред, беше популярен вариант с ниска цена.

Най-известните неударни принтери са мастиленоструйният и лазерният.

Мастиленоструйното разпръскване на мастило работи от касета с мастило на много близко разстояние до хартията, докато тя се търкаля.

Докато лазерният принтер използва лазерен лъч, отразен от огледало, за да привлече мастило (наречено тонер) към избрани области на хартията, докато листът се търкаля върху барабан.

Какво прави фотопринтерите по-добри от традиционните?


Фотопринтерът може да бъде или принтер, предназначен само за отпечатване на снимки, или такъв, който може да отпечатва снимки, както и други видове документи.

Фотопринтерите разполагат с повече цветни касети.

Те позволяват по-широк диапазон от нюанси и тонове, а някои дори съдържат специално мастило за снимки.

Твърденията, че принтерът е “фотопринтер”, може да са подвеждащи, тъй като технически всички мастиленоструйни машини могат да отпечатват картина.

Уви, не всички мастиленоструйни принтери ще имат качеството или различните опции на истинските фотопринтери.

Преносимият фотопринтер е лесен за транспортиране и не е необходимо да бъде свързан към компютър.

Снабдени със слотове за четене на цифрови медийни карти или карти с памет, тези принтери обикновено имат паралелни и USB портове.

Рядко се случва принтерът да се предлага със свързващи кабели, така че е разумно да знаете какво ще ви трябва, преди да отидете в магазина.

Повечето фотопринтери имат и функции за редактиране.

Сред тях попадат премахване на червени очи, опции за рамки и креативни оцветяващи ефекти, като например създаване на сепия и черно-бели снимки.

Ако сте на пазара за фотопринтер, трябва да проучите многобройните налични функции, като имате предвид за какво всъщност ще използвате принтера.

По този начин ще можете да закупите това, от което се нуждаете, и няма да плащате по-висока цена за принтер с функции, които всъщност не ви трябват.

Въпреки че този тип устройство може да бъде по-скъп от обикновен принтер, той е идеален, ако искате незабавни снимки и разнообразие от творчески опции.

Какво трябва да вземете предвид при закупуване на фотопринтер?


Преди да направите покупката ще ви се наложи да се запознаете с най-основните фактори на фотопринтерите.

Те ще ви помогнат да се ориентирате по-лесно в избора си и така ще успеете да направите най-правилния избор за вас и вашите нужди.

Технология и вид на печата

Както вече разбрахте, съществуват три основни типа принтери: мастиленоструйни, сублимационни и лазерни.

За печат на снимки можем да премахнем лазера. Така остават мастиленоструйни и багрилни.

В случай, че се стремите да отпечатате снимки у дома в различни размери, използвайте мастиленоструйни.

Надеждното качество и възможността за работа с много видове и стилове хартия ще извършат дълъг път за домашен печат на снимки и ще го направят лесен избор.

Недостатъците са, че мастиленоструйните системи могат да бъдат предразположени към запушване, когато не се използват.

Освен това мастилото е скъпо и в зависимост от модела може да има много различни касети с мастило за смяна.

Сублимацията на багрилото не бива да се забравя, защото има няколко доста ясно изразени предимства.

Тези принтери са по-лесни за транспортиране и използват специални носители и комплекти мастила, които улесняват изчисляването на разходите за печат.

Освен това ви гарантират, че имате достатъчно носители, които ще ви подпомогнат да принтирате доста дълго време, без прекъсвания.

Притежават и индикатори, които ви подсказват, че мастилото и хартията се изчерпват едновременно, което го прави лесен за проследяване и подмяна, когато е необходимо.

Качеството на изображението е прилично и скоростите като цяло са много добри, но ако държите строго на качеството на изображението, мастиленоструйната е по-надеждна технология.

Размер на печатаКогато започвате търсенето си, трябва да вземете предвид размера на печата.Това е може би най-голямото ограничение на всеки принтер и едва ли ще бъде променено някога.

Помислете какви размери ще печатате най-често. След това обмислете вашите възможности (и бюджет) и вземете най-доброто решение.

За начинаещите ще бъде добре да се придържат към нещо с ширина 13 инча или дори стандартни модели, ако всичко, което ще печатате, са снимки 4 x 6 инча и 8 x 10 инча.

Широчината 13 инча има смисъл, тъй като поддържа стандартен 13 x 19″ формат, който е достатъчно голям, за да бъде поставен в рамка и окачен на стена.

Стандартните професионални настолни принтери са широки около 17 инча, отговаряйки за разпечатки 17 x 22 инча и някои невероятни панорамни размери.

Това е страхотен размер, ако нямате някакви супер големи нужди за печат (или имате печатница, на която имате доверие, за да се справи с по-големи задачи). При ширина 17″ много от тях ще поддържат и ролкови хартии за още по-големи размери.

Ако пък се нуждаете от нещо още по-масивно ще достигнете до моделите с 24″.

Тогава обаче ще трябва да обмислите специализирани стойки и настройки за тава за хартия, за да се справите с масивните отпечатъци с деликатното докосване, което заслужават.

Това са производствени единици, които ще изискват постоянно използване, за да поддържат правилно мастилото.

В случай че търсите професионални модели, принтерите с най-големи инчове ще ви свършат чудесна работа.

Тези устройства са трудни за поддържане в домашна обстановка, освен ако не очаквате да печатате почти всеки ден.

По-големите касети с мастило също повишават разходите за поддръжка и ще изискват по-голямо пространство във вашата работна зона.

За да обобщим: за начинаещи до 13″ е добро решение, професионалистите вероятно ще искат поне 17″ или може би 24″ +.

Цветове на мастилотоТермин, на който ще се натъкнете при търсенето на принтер, е гама. Казано накратко, това се отнася до броя на цветовете, които принтерът може да възпроизведе.

Частта от печата, която е отговорна за това, е комплектът с мастило. Съществуват два основни типа: боя и пигмент.

Практическите разлики, които трябва да знаете са, че мастилата на пигментна основа са по-подходящи за архивен печат, защото издържат по-дълго, но също така са много по-скъпи.

Евтините принтери на базата на багрилата също ще се справят добре, така че не се притеснявайте ако сте се насочили към този избор.

Най-основните цветове, които ще ви се наложи да използвате са циан, магента, жълто и черно, известни още като CMYK.

Чрез комбиниране на тези четири цвята в адитивен процес, можете да създадете пълната гама от цветове. Доста готино, нали?

Стандартните домашни принтери ще се придържат към тази проста настройка за четири цвята, но тя има ограничение в това колко широка може да бъде цветовата гама.

Това означава, че може да не сте в състояние да възпроизведете точно определени цветове, които можете да видите на екрана си.

Професионалните фотопринтери са намерили решение да използват повече цветове в мастилената система, вариращи от по-често срещани светло циан и жълто, до опции като оранжево и синьо.

Като имате повече цветове за смесване, можете по-ефективно да се потопите в нюансите на гамата и да направите възможно създаването на по-богати и по-живи изображения.

Може да забележите, че някои производители предлагат два модела на един и същ принтер, но с различни набори от цветове на мастилото.

В тези случаи те могат да добавят цвят или да премахнат такъв, за да го направят по-способен да произвежда, да речем, ярко оцветен плакат, вместо по-бледа снимка.

Просто обърнете по-голямо внимание, за да сте сигурни, че получавате правилния модел.

Черно-бяла гамаПри съвременните принтери се използват множество нюанси на черно и сиво за постигане на изключително фини градации както във вашите цветни, така и в монохромни отпечатъци.

Ако обикновено работите в черно-бяло, търсенето на нещо с множество видове черно ще ви служи по-добре от едно с допълнителни цветове.

Докато сме на тема черно, често срещана тенденция е принтерите да имат както гланцово, така и матово черно.

Едната опция е оптимизирана за гланцова хартия, докато другата, очевидно е предназначена за матови повърхности.

Повечето принтери разполагат с един черен канал в печатащата глава, което означава, че ако искате да превключвате между матов и гланцов носител, ще трябва да превключите използваното мастило.

За щастие, днес можете да намерите някои модели със специални матови и фото черни канали, така че няма да губите излишно мастило и можете по-бързо да превключвате между двата.

Не отделяйте толкова много време на този фактор, защото повечето принтери на пазара са доста добри и могат да произвеждат еквивалентно качество.

Медийна поддръжкаПовечето ориентирани към фотографията принтери (тук не говорим за домашни/офисни) ще работят с добър набор от типове носители с относителна лекота.

Така че, ако не се занимавате професионално с това занимание, спокойно можете да прескочите тази точка.

Няколко неща, които трябва да отбележите по време на вашето търсене, са максималната дебелина на носителя и методите за подаване.

Максималната дебелина трябва да е очевидна — можете да работите само с носители, които са по-тънки от тази спецификация.

Термини като “фидер за изящно изкуство, задна тава и права пътека”, подсказват, че могат да се отпечатват изображения от различни видове носители.

“Правите пътища” са по-рядко срещани, но се използват за обработка на по-дебели носители.

Подаванията на Fine Art са подобни, тъй като работят с по-деликатна или по-дебела хартия.

В този случай обикновено това е различен метод на подаване, който може да гарантира, че принтерът най-добре позиционира носителя за печат, а понякога може да предложи и допълнителни настройки.

Освен всичко това, вие ще получите допълнителни функции. Става въпрос за разширени драйвери, допълнителни настройки, Wi-Fi, приложения за обработка и т.н.

УпотребаВнимавайте за неправилно подаване и засядане на хартия, които могат да причинят загуба на хартия.

В случай, че е заредена правилно, тя трябва да премине чисто и безпроблемно през принтера.

Обърнете внимание и колко е широк асортиментът от хартии, предлагани от производителя за принтера.

Колкото по-широк е обхватът, толкова по-широки са опциите ви и хартиите за „бенчмарк“ ще бъдат обслужени в драйвера.

СкоростАко имате нужда от наистина бързи разпечатки, ще ви се наложи да потърсите модел, който е предназначен именно за тази цел.

При такива модели обаче, задължително проверете начина, по който е положено мастилото, като потърсите признаци на ленти и петна, тъй като качеството може да бъде пожертвано заради скоростта.

Имайте предвид, че бързите принтери могат да произвеждат по-малко устойчиви на цветовете разпечатки.

Като цяло шансовете за получаване на висококачествен печат са по-високи при сравнително бавен принтер.

И въпреки това, вашето оборудване трябва да е в състояние да отговаря на нуждите ви за печат, затова се опитайте да потърсите “златната среда” между качество и бързина.

Качество


Много фотопринтери на пазара използват термина „архивни“ и гарантират живот на печат от 50-100 години.

Ако инвестирате във фотопринтер, ще искате създадените от вас разпечатки да издържат дълго време.

Архивният печат обикновено включва дълготрайна система с мастило на основата на пигмент, а не оцветяващи агенти.

Това ги прави по-дълготрайни, тъй като тези по-често срещани оцветители имат много по-кратък живот и намалена устойчивост на светлина.

Избирайки архивен пигментен принтер, ще сте спокойни, че вашите висококачествени разпечатки ще останат ясно видими за години напред.

Разделителната способност на печата също е важен фактор. Както може би знаете, тя се измерва в DPI (точки на инч).

По същество, колкото по-висок е DPI, толкова по-малко забележими ще бъдат точките и толкова повече детайли ще имат вашите готови отпечатъци.

Накратко: вашият фотопринтер трябва да има разделителна способност минимум 4800 x 1200 DPI.

БюджетностОсвен покупката на самото устройство, е хубаво да изчислите разходите си за разпечатки.

Вземете предвид потенциала за загуба на мастило и хартия, поради първоначалното неправилно използване.

Прекомерното сипване на мастило и потребителски грешки, като неправилни настройки на драйвера и лош контрол на цветовете в началото, могат да ви костват малко повече средства.

Но въпреки първоначалната инвестиция, в дългосрочен план те ще ви спестят време и пари, а в случай на спешност, не е нужно да търсите печатница, за да свършите работата си.

Как да използваме най-добре фотопринтера?


След като вече сте се сдобили с вашата нова придобивка, идва време да научите и как да се грижите правилно за нея.

Това със сигурност ще ви бъде от полза за в бъдеще и ще ви позволи да се радвате на вашето устройство дълги години.

Както вече разбрахте, на първо място е важно да изберете правилния размер на принтера за вашите лични нужди и подходяща хартия.

Вслушвайте се в препоръките на производителя!

Ако трябва да сме максимално обективни, за най-добри резултати използвайте фотохартията, препоръчана от производителя на принтера, същото се отнася и за мастилото.

Принтерите не са самостоятелни джаджи, които работят с всяка течност, която наливате в тях, като масло в автомобилен двигател.

Те са проектирани да работят най-добре със специфични формулировки на мастилото и използването на „преработени“ или презаредени касети с мастило ще доведе до по-ниско качество на изображението.

Проверете настройките на фотопринтера!

Когато сте готови да отпечатате снимка, проверете отново всички важни настройки.

Може би си мислите, че това е очевидно, но ще се изненадате колко често ще получавате лоши разпечатки, защото някои от тези настройки не са зададени правилно.

Обърнете специално внимание и на хартията във фотопринтера!Ако печатате от грешната страна, мастилото няма да абсорбира правилно и снимката ви няма да изглежда добре.

Задаването на настройка за правилния тип хартия и мастило в диалоговия прозорец с настройки за печат също е важен фактор.

Уверете се, че тези настройки съответстват на спецификациите на кутията.

Няма да е излишно, ако конфигурирате принтера за първокласна хартия и качествено мастило, когато печатате върху обикновена хартия.

Повярвайте ни, определено не искате принтерът да мисли, че използвате обикновена хартия или настройки за чернови, когато работите с висококачествена фотохартия.

Не пропускайте прецизната грижа и поддръжка!Мастилено-струйните принтери имат трудни дюзи за печат, които от време на време се запушват и трябва да бъдат почистени.

На всеки месец или два, е добра идея да стартирате помощните програми за почистване на печатащата глава и подравняване на вашия принтер (обикновено налични от опциите на принтера в контролния панел на Windows).

Имайте предвид, че не бива да оставяте принтера си да остане неизползван в продължение на седмици.

Дори ако имате модел, който е предназначен само за снимки, силно препоръчваме да печатате на него поне веднъж седмично, независимо дали имате нужда или не.

Това предпазва дюзите от слепване, което може да доведе до до по-сериозни вреди в бъдеще.
 

Надяваме се, че нашето ръководство ви е било интересно и същевременно полезно.

А сега, можете да разгледате най-добрите предложения за фотопринтери, които подбрахме специално за вас…

1. Фотопринтер HP SprocketТози мобилен фотопринтер ще ви позволи моментално печатане на снимки с добро качество. Можете да печатате директно от вашия телефон, таблет или друго устройство. С възможност за персонализирате на снимките, чрез приложението HP Sprocket и с безпроблемна интеграция с Bluetooth. Високо качество на печат с технологията ZINK – без мастила, цветна резолюция – 313 x 400 dpi, и снимки с размер 2 на 3 инча (50.8мм х 76.2 мм.) Съвместими операционни системи: Android: 4.4 и по-нова / iOS: 10.0 и по-нова и памет 64MB. Хартията препоръчана от производителя е HP Zink Photo Paper. Моделът е в компактни размери и в бежов/пастеленорозов цвят.
Купи сега

2. Фотопринтер Canon ZoeminiКомпактен и удобен фотопринтер, с термична технология на принтиране и бърза работа. Устройството е подходящо за употреба както за дома, така и в офиса, като ще се впише идеално във всеки интериор, благодарение на елегантния си дизайн. Принтерът ще ви позволи лесно и удобно да изкарвате вашите любими снимки от мобилния ви телефон, още преди да сте ги споделили в социалните мрежи. Работи чрез Bluetooth и е съвместим с повечето устройства. Благодарение на размерите, ще можете да вземате вашето ново устройство навсякъде с вас – с тегло 160 g и размери 82/118/18,7мм.
Купи сега

3. Фотопринтер Fujifilm Instax Mini LinkПортативен, мини принтер – идеалното решение да запазите любимите си спомени в малък и симпатичен вариант. Устройството принтира изображенията за секунди, като същевременно дава отлично качество. Дизайнът на фотопринтера е елегантен и би паснал перфектно към всеки домашен или офис интериор. Подходящ е за повечето устройства и работи бързо и удобно, чрез USB порт. Теглото е – 209 g, а размерите 34,6/90,3/124,5мм.
Купи сега

4. Фотопринтер Canon Selphy CP1300Бял фотопринтер с термична технология на принтиране и възможност за монохромно или цветно принтиране. Моделът е подходящ както за работна, така и домашна среда, като и в двата случая ще свърши отлична работа. Принтирането става бързо и качествено и е подкрепено с полезни функции – Selectable print finish, Id photo print и Party Shuffle. Дисплеят е LCD LED, а размерите му – 3.2 inch. Имате възможност да използвате мобилните приложения – AirPrint, Canon PRINT Inkjet и Canon PRINT SELPHY. Свързаността е чрез USB, Wi-fi или Card reader, а съвместимостта с Windows 10, 8.1, 8, 7 SP1. Фотопринтерът е с компактни размери и изчистен дизайн.
Купи сега

5. Фотопринтер Canon iP8750Професионален фотопринтер за цветно принтиране с отлично качество и мигновени резултати. Свързването е лесно и удобно, чрез USB или Wi-fi, а основният формат на принтиране е А3. Съвместимите операционни системи са Windows и Mac OS X, консумирана мощност 23W и ниво на шум 43.5 dB. Резолюцията за принтиране е 9600 x 2400, скоростта за цветно принтиране – 10.4 ipm, монохромно – 14.5 ipm. Съдържанието на пакета включва още – захранващ кабел CD с software, ръководство и други документи, принтер за снимки Canon iP8750, и регулируем резервоар за мастило.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Фотопринтер Polaroid MINT – BLACK POLMP02BДжобен принтер удобен за работа, с лесно свързване, чрез Bluetooth. Принтира 2×3 цветни и лъскави снимки директно от iOS или Android устройства за по-малко от минута. Polaroid Mint използва технологията ZINK Zero Ink за отпечатване на снимки, която не изисква мастило, единственото, което ви трябва е специално предназначената хартия ZINK. Принтерът притежава батерия, която може да отпечата до 50 снимки, без зареждане. Освен всичко, можете да се възползвате от безплатното приложение, с което ще имате възможност да обработвате любимите си снимки и да добавяте ефекти.
Купи сега

7. Фотопринтер HuaweiПортативен цветен принтер с Bluetooth технология, за получаване на бързи и качествени снимки в размер – 50 x 76 мм. Моделът е лесен за употреба, с компактни размери, за да го разположите удобно в дома или вн офиса. Дизайнът е елегантен и би паснал идеално на всеки интериор, благодарение на белия си цвят. Резолюцията на принтиране е добра и е подходящ за повечето устройства. С този модел бързо и удобно ще запечатвате вашите любими спомени, а след това под формата на изображения ще ги подреждате в дома си.
Купи сега

4.5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!